Aarts Wandelreizen

Vind uw authentieke wandelreis in Portugal, Spanje, Griekenland en Turkije

×

Waarschuwing

Alleen een beheerder kan berichten toevoegen.

Reiservaringen Portugal

Hieronder vind reiservaringen van wandelaars die onze wandelingen hebben gelopen.

Heeft u een leuke reiservaring toe te voegen? Neem contact met ons op en wij plaatsen uw reiservaring erbij.

Terug van een wandeltocht over de Rota Vicentina, juni 2018

Beste Guus,

Het duurde even, maar hier dan toch een verslagje.

Zoals ik al schreef, we hebben een prachtige vakantie gehad. Niet alleen door het mooie weer (het werd net mooi toen wij kwamen, en het ging (wat) regenen toen we vertrokken), maar vooral door de prima organisatie van het geheel.

De documentatie was heel duidelijk en compleet, je collega’s ter plaatse, Ray en Marnie, waren twee aimabele en toegewijde gidsen, de diverse onderkomens waren uitstekend, heel verschillend en daardoor erg aangenaam. Voor ons sprong Casa do Campo, in Cercal, van Luisa en haar echtgenoot, er flink uit, in positieve zin. Een kleine oase bij een zeer hartelijke gastvrouw. Ze zag haar kans schoon om met ons eens lekker haar Duits op te halen…

De routebewegwijzering was uitstekend, een van de weinige keren dat we verkeerd liepen was te wijten aan een paar geparkeerde auto’s die ons het zicht benamen op de paaltjes en de bordjes. De afstanden waren goed te doen, ondanks de hitte van vooral de eerste dagen. De bries van zee was daarna wel erg prettig. De routebeschrijving was heel compleet, en prettig om te hebben, want het boekje beschreef natuurlijk een aantal trajecten in omgekeerde richting. Wat leuk zou zijn als toevoeging in het boekje zou een korte documentatie zijn over de belangrijkste planten en bomen die zo bepalend zijn voor de sfeer van de wandelingen; er waren wel wat informatieborden onderweg maar ‘thuis’ e.e.a. nog een kunnen nalezen heeft ook wel iets. Wat een onwaarschijnlijk mooie natuur waar we elke dag weer doorheen liepen! Volop genieten. En heel veel foto’s maken.

De meeste van de aangeraden eethuisjes waren prima, met een uitzondering helaas voor A Fateixa in Vila nova de Milfontes: zeer matig eten en slordige bediening. Maar misschien was het hun dag niet. Het viel in het niet bij alle andere leuke en goed voorziene eethuisjes en restaurantjes die we zijn tegengekomen. Creditcards waren overigens op heel wat plekken te gebruiken, meer dan ik uit de documentatie had begrepen.

Reizen met de bus ging prima, reserveren vantevoren ook, na de aanvankelijke kleine hapering waarbij ik je advies nog vroeg (postcode invullen was overbodig). Busreis terug was inzoverre wat minder dat de chauffeur wat narrig reageerde op onze (bescheiden) dagrugzakjes; die mochten niet mee in het zitgedeelte, terwijl het een vroege bus was, en een rit van 4 uur. Deze restrictie bleek niet te gelden voor de Portugezen zelf, vreemd genoeg. Nouja, we hebben op het vliegveld maar even bijgetankt.

Alles bijeen dus een prachtige belevenis. Met dank nogmaals voor je accurate en vlotte berichtgeving.

Met vriendelijke groet,

Paul van Woerden.


12/08/18
Terugblik op de Rota Vicentina, juni 2018

Beste Guus,

Het duurde even, maar hier dan toch een verslagje.

Zoals ik al schreef, we hebben een prachtige vakantie gehad. Niet alleen door het mooie weer (het werd net mooi toen wij kwamen, en het ging (wat) regenen toen we vertrokken), maar vooral door de prima organisatie van het geheel.

De documentatie was heel duidelijk en compleet, je collega’s ter plaatse, Ray en Marnie, waren twee aimabele en toegewijde gidsen, de diverse onderkomens waren uitstekend, heel verschillend en daardoor erg aangenaam. Voor ons sprong Casa do Campo, in Cercal, van Luisa en haar echtgenoot, er flink uit, in positieve zin. Een kleine oase bij een zeer hartelijke gastvrouw. Ze zag haar kans schoon om met ons eens lekker haar Duits op te halen…

De routebewegwijzering was uitstekend, een van de weinige keren dat we verkeerd liepen was te wijten aan een paar geparkeerde auto’s die ons het zicht benamen op de paaltjes en de bordjes. De afstanden waren goed te doen, ondanks de hitte van vooral de eerste dagen. De bries van zee was daarna wel erg prettig. De routebeschrijving was heel compleet, en prettig om te hebben, want het boekje beschreef natuurlijk een aantal trajecten in omgekeerde richting. Wat leuk zou zijn als toevoeging in het boekje zou een korte documentatie zijn over de belangrijkste planten en bomen die zo bepalend zijn voor de sfeer van de wandelingen; er waren wel wat informatieborden onderweg maar ‘thuis’ e.e.a. nog een kunnen nalezen heeft ook wel iets. Wat een onwaarschijnlijk mooie natuur waar we elke dag weer doorheen liepen! Volop genieten. En heel veel foto’s maken.

De meeste van de aangeraden eethuisjes waren prima, met een uitzondering helaas voor A Fateixa in Vila nova de Milfontes: zeer matig eten en slordige bediening. Maar misschien was het hun dag niet. Het viel in het niet bij alle andere leuke en goed voorziene eethuisjes en restaurantjes die we zijn tegengekomen. Creditcards waren overigens op heel wat plekken te gebruiken, meer dan ik uit de documentatie had begrepen.

Reizen met de bus ging prima, reserveren vantevoren ook, na de aanvankelijke kleine hapering waarbij ik je advies nog vroeg (postcode invullen was overbodig). Busreis terug was inzoverre wat minder dat de chauffeur wat narrig reageerde op onze (bescheiden) dagrugzakjes; die mochten niet mee in het zitgedeelte, terwijl het een vroege bus was, en een rit van 4 uur. Deze restrictie bleek niet te gelden voor de Portugezen zelf, vreemd genoeg. Nouja, we hebben op het vliegveld maar even bijgetankt.

Alles bijeen dus een prachtige belevenis. Met dank nogmaals voor je accurate en vlotte berichtgeving.

Met vriendelijke groet,

Paul 


13/07/18
Rota Vicentina, wat een natuur, Juni 2018

Dag Guus,

Eindelijk tijd om te schrijven, we hebben na onze wandelreis nog een week in de Algarve vertoefd en dan is het drukdruk als je thuiskomt.

Wij hebben een uitstekende wandelvakantie gehad, oh zo mooi!!!
Wat een prachtige natuur en zoveel bloemen hebben we nog nooit gezien.  Het stappen in het binnenland was heel mooi maar de kust kon ons nog meer bekoren.  Wandelen over de kliffen, het geluid van de zee, de ooievaarsnesten,  de kleurschakeringen van het zand en de geweldige bloemenpracht!
Dit was de allermooiste wandelvakantie die we ooit gedaan hebben!!!  Zaaaaliiiig!!!!
De dienstverlening van Ramblin'tejano was uitstekend, een dikke proficiat aan Ray en Marnie.
Ons eerste verblijf in het dorpje Sao Luis in Corte Nova da Preguiça blijft ons nog steeds bij. De eigenaar José bracht ons zelfs s'avonds naar een uitstekend restaurant. Onze rondwandeling daar was heel mooi met zovele bloemen.
In Cercal verbleven we in Casa do Campo waar het goed was maar op onze rustdag regende het s'morgens en konden we alleen maar op onze bedden zitten. Wel heel lekker gegeten bij Chef Luis, een aanrader!
Porto Covo kon ons heel erg bekoren, zo lieflijk en ons verblijf in Hotel Porto Covo was heel goed.
Vila Nova de Milfontes is een zeer mooi stadje en ons hotel Milfontes Beachs keek uit op de rivier die daar in zee uitmondt.  Heel lekker gegeten in Patio Alentejano en ook in het hotel zelf.
In Almograve logeerden we in Natura Maris, een vernieuwd hotelletje met een zalig zwembad.  Ontbijten deden we in een pastelleria, wat werden we daar in de watten gelegd!
In Rosa dos Ventos in Zambujeira do Mar was het ontbijt niet goed maar het dorp zelf is heel mooi en we hebben lekker gegeten in Sol Dourado.
De wandelingen waren heel goed te doen en onze picknick was steeds in orde.  Onze bagage stond steeds klaar als we ergens arriveerden.
Onderweg hebben we zoveel keren tegen mekaar gezegd wat een gelukzakken we toch waren dat we dit konden beleven, die prachtige natuur!

Guus heel erg bedankt om deze reis te kunnen maken.
Wie weet tot een volgende keer!

Francine en Willy uit Belgie


06/07/18
Via Algarviana, natuur en stilte, juni 2018

Hoi Guus,

Ik had een drukke week, vandaar nu pas mijn reactie.We hebben een heerlijk vakantie gehad!!! Echt waar, alles was prima: weer, wandelingen, natuur en die echte stilte, overnachtingen (die extra nacht in dat huisje was echt super), lekker eten en drinken en bovenal hele vriendelijke mensen. Harry en ik zijn ook heel tevreden over jullie zorg en geboden service. Kortom: heerlijke dagen in Portugal, we kijken er nog regelmatig graag op terug.

Dus als bij leven en welzijn, zie je ons nog eens terug voor een ander reisje en booking!

Groet Harry en Els

 

 

 


06/07/18
Terug van de Rota Vicentina, Juni 2018

Beste

Ik heb een super reis gehad

Ik vond ook de organisatie top

Alles was perfect in orde

Het was heeeeel mooi

Mooiste vakantie in Portugal

 

Mvg

Linda


06/07/18
Terug van de Rota Vicentina, juni 2018

Hallo Guus,

Afgelopen maandag zijn we teruggekomen uit Portugal. We hebben een heerlijke wandeltocht gehad, aardige mensen, goed georganiseerd en lekker bijgekomen.

Bedankt voor de organisatie en wellicht tot een volgende keer.

Groeten, Robert en Karen


06/07/18
Terug van de Via Algarviana, juni 2018

Dag Guus,

Inmiddels terug in Nl willen we je graag laten weten dat we een geweldige week in Portugal hebben gehad. Geweldig door het mooie land en goede gezelschap maar ook door de haast perfecte organisatie. Top geregeld allemaal, we hebben genoten, nogmaals hartelijk dank!

Met vriendelijke groet,

Daniël


06/07/18
Verslag van de camino naar santiago, juni 2018

Beste Guus,

Dank voor je mail! We zijn afgelopen zondag teruggekomen. Op de terugvlucht vanuit Porto hadden we vertraging waardoor we laat in de nacht op Schiphol aankwamen. Dat liep even anders dan verwacht, maar was te overzien. 

De reis in Portugal en Spanje was een onvergetelijke ervaring. Mijn moeder en ik hebben genoten en helaas ging het snel voorbij. We vonden het heel mooi om op plekken te komen waar je normaal gesproken niet zo snel komt. Als je op vakantie gaat, dan ga je meestal naar een grotere stad of een badplaats. En nu kon je hele mooie dorpjes ontdekken. Wij waren onder de indruk van de route. Persoonlijk vinden we het stuk wat we in Portugal gewandeld hebben en begin Spanje het mooist. Etappe 1,2 en 3 waren de mooiste om te wandelen wat ons betreft. De laatste etappe in Spanje was ook heel mooi.

We hebben hele leuke en bijzondere gesprekken met elkaar gehad. En met andere pelgrims. Zo leuk om mensen uit andere landen te ontmoeten en iets gemeenschappelijks te hebben. De sfeer onder de pelgrims was heel positief!

Het is ons gelukt de Camino helemaal uit te lopen. We hebben de taxi niet hoeven te bellen. We vonden wel de eerste en laatste dag het zwaarst. Het weer zat ons niet mee de eerste dag. Het heeft de hele dag geregend en toen we aankwamen bij Casa da Capela, stopte het met regenen. 

De opvang in Ponte de Lima was goed. Ik had eerder die dag een bericht naar José gestuurd en hij antwoordde dat hij ons zou ophalen. José kon uiteindelijk onverwacht niet komen, maar zijn collega stond er met een bordje. En hij heeft ons toen in de eerste accommodatie goed uitleg gegeven over de tocht. De transfer naar hostel expo is ook goed gegaan. Toen we ze belden, zijn ze ons komen ophalen en de volgende dag ons in de stad afgezet.

Onze bagage is elke keer goed aangekomen op de accommodatie. De accommodaties in Ponte de Lima, Cossourado en Padron waren onze favorieten!

Mijn moeder heeft helemaal geen lichamelijke klachten gehad. Ik kreeg zelf last van blaren, maar met verzorging ging dat wel goed. 

Ten slotte, een hele mooie ervaring en mijn moeder en ik denken erover na om later een andere Camino te gaan lopen. Dankjewel voor de goede organisatie en de opvang die er was. 

Groet,

Ivana en Anusa


06/07/18
Via Algarviana, een uitgebreid verslag over de gehele Via Algarviana, mei 2018

De Via Algarviana mei 2018

In mei 2018 liepen wij mijn partner en ik als zestigers de Via Algarviana van oost naar west, van de Spaanse grens met de Guardiana rivier naar Cape Vincent met de onmetelijke Atlantische Oceaan. Het was een prachtige tocht door de krachtige bloeiende natuur, over de heuvels en bergen, en door de dorpen en steden van de Algarve. Zo’n tocht van 16 dagen is een wandeling waarin alles vertraagt en het hart zich opent in de eenvoud van het dagelijkse ritme: wandelen, eten en slapen. De Algarve leent zich daar uitstekend voor. Het levensritme is er traag en verbonden met eenvoud. Dat is indrukwekkend mooi en voor ons, ervaren wandelaars, ongekend.

Er is ook een drukke Algarve, langs de kust; dat konden we zien vanaf de Picota

(773 meter; de hoogste berg van de tocht), de witte bebouwing op zo’n 25 km. Daar trekken de jonge Algarvianen heen om te werken. In de dorpjes blijven de stokouden over, voor de deur op hun stoeltjes gezeten. De Via Algarviana loopt door het binnenland en raakt pas op de laatste dag, op Cape Vincente, de zee aan.

De gastvrijheid die we aantroffen is groots. De Algarvianen zijn gul en maken echt contact; geen routine. We waren ook telkens weer verrast door de gasthuizen die we aantroffen. Een grote diversiteit, maar allemaal van een kwaliteit die we zelf in onze rating een acht of hoger hebben gegeven. Het eten en drinken (goede wijn) idem dito. Wandelen maakt hongerig en dorstig; fijn als dat zulke kwaliteit treft.

De wandelingen zijn gemiddeld zo’n 20-25 km per dag lang (mede afhankelijk van je keuze). Op warme dagen is vroeger beginnen een goed idee. Dat is mogelijk. Er zijn dagen met minder km-ters, daardoor zijn er ook dagen van rond de 30 km. Met de hoogteverschillen zijn dat pittige wandelingen. Er is echter alle ruimte om in te korten of een dag over te slaan. Men is servicegericht.

De zwaartse dag was de beklimming van de Picota. Die dag was het bijzonder warm en geen zuchtje wind. Gelukkig hadden we genoeg water bij ons; van de zes liter had ik bij aankomst nog één liter over. Naast warm was het ook een prachtige tocht met uitzichten van grote schoonheid. Het eerste sissende biertje is dan een godendrank.

Als je deze beleving wilt ‘meemaken’, wacht dan niet te lang. De tocht is als een uurwerk georganiseerd. Alle radertjes passen. Wat een liefde en aandacht wordt hier aangeboden! Tegelijkertijd voelden we hoe met name de uitbaters van de onderkomens kwetsbaar zijn door hun leeftijd. Joao, de organisator, is echter vindingrijk; waarschijnlijk vindt hij weer nieuwe oplossingen zodat de Via Algarviana kan blijven ‘lopen’. Met dank voor deze prachtige ervaring!

Ingrid en Joost


19/06/18
Dagboek Via Algarviana, mei 2018

Vrijdag 11 mei vertrek.

Worden weggebracht naar het vliegveld. Goede vlucht. Om 18.10 uur geland. Andre Fernandez niet op het vliegveld!! We lopen de complete hal af, zoeken buiten maar geen Andre. Na twintig minuten

ziet Ine iemand lopen met papieren in zijn hand die weleens de Andre zou kunnen zijn. Jawel hoor, hij is het. Pech gehad met de auto, kan gebeuren, We hebben in ieder geval contact. Hij brengt ons naar de taxi en die brengt ons naar Alcoutim. Om 19.30 uur in Alcoutim. Goede B&B, Nette kamer. Hospita spreekt geen Engels, via telefoon wordt alles vertaald!! Om 20.30 naar restaurant Carmano. Lekker gegeten kabeljauw met gekookte aardappelen en groenten, Tiramisu na vergezeld van een kop koffie. Drie glazen wijn. Mochten uit de kaart kiezen, zonder bijbetalen. Was wel fijn dat iemand aanwezig was die Engels sprak. Om 22.30 uur terug naar B&B.

Zaterdag 12 mei Alcoutim   Balurcos.

Om 8.30 uur ontbijt samen met een Duits stel uit Frankfurt. Prima ontbijt. Lunchpakket mee en toen op weg voor de eerste etappe!! Mooi stuk langs de rivier Guadiana. Eerst zwaarbewolkt maar al vlug kwam de zon erdoor. Mooie tocht, heel veel bloemen, elke keer weer anderen. Azure winged magpie gezien, of te wel de azuur gevleugelde ekster gezien, kwamen nog de patrijs tegen en specht. Dode slang lag op ons pad! Kathy uit Ierland ontmoet. Vrouw 49 jaar, professioneel muzikante, harp, viool en piano. Leeft met twee honden op een perceel grond in een oude veewagen die is omgebouwd tot huis(je). Er mag net gebouwd worden. Een half jaar in Portugal en een half jaar in Ierland. Honden zijn gered uit het asiel. Leuk om zo iemand te ontmoeten en al wandelend haar verhaal te horen. Komen door mooie oude dorpjes, maar sommige zijn maar half of niet bewoond. Om 17.30 uur bij accoomodatie. Familie Faustino. Hebben beiden in Duitsland gewerkt bij Pirelli autobanden. Spreken Duits. Gaan om 19.00 dineren. Voorgerecht kaas met brood. Hoofdgerecht: macaroni met soort van kip. Er werd niet op een half litertje wijn gekeken!! Vruchten na. Prima diner. Om 21.30 uur van tafel, nog een rondje gelopen en toen naar bed, Viel meteen in slaap!!

Zondag 13 mei Balurcos  Furnazinhas 

Om 7.45 wakker. Ontbijt. Goed ontbijt. Zwarte thee, cha preto, en koffie, kaas, worst, ham, twee soorten jam en cake. Daarna lunchpakket en water en toen weer op pad op weg naar

Furnazinhas. Is maar 14 km !! Onderweg arbeiders ontmoet die nog behulp van een ezel werken. Het is nu 11.45 uur en we zitten lekker bij Ribeira de Foupana, dit is een belangrijke rivier in Portugal.

Heerlijk om hier te zitten. We hebben tijd genoeg. Gaan straks de rivier oversteken, maar moeten dan wel 0onze waterschoenen aan doen, want met de loopschoenen is het niet te doen. Tot straks.

Rivier overgestoken. Mooie klim uit het dal. Weer veel mooie bloemen. Ruïne watermolen Moinho da Rocha do Corva. Het is alweer lang geleden dat men hier wellicht koren tot meel heeft verwerkt.

Passeren Corte Velha, weer een dorp dat bijna uitgestorven is, maar nog steeds haar charme heeft bewaard.Komen een kudde schapen tegen vergezeld van herder en hond. Blijft mooi. Vlakbij Corta Velha. Hond water gegeven. Zag dat zijn waterbak leeg was en het beestje zat in de volle zon!! Hij had dorst en was me erg dankbaar.De hop gehoord en gezien. Mooie vogel. Om 14.30 in Furnazinhas. B&B gepasseerd.

Nog wat verder gelopen en een pad gevolgd naar Barrasco. Nog wat in de zon gezeten en van het landschap genoten en toen om 16.30 uur naar de B&B. Hartelijke mensen. Zij uit Mozambique en hij is Portugees.

Spreken Engels. Doen sinds 10 jaar B&B en appartementen. Jongste in dorp is 64 jaar oud!! Geen dokter in dorp, iedereen probeert iedereen te helpen. Pensioen € 200,00 per maand. Om 19.30 diner. Heerlijk gegeten. Portugese kipschotel, tomaten met geitenkaas vooraf vergezeld van kruiden. Karafje witte wijn. Sinaasappelschijven met kaneel als dessert. Lekkere kombinatie, nog nooit gehad!! Nog wandeling gemaakt en om 21.30 naar bed. We hebben een heel huis ter onze beschikking en alles is zeer zuiver. In 2017 hebben ze 300 lopers gehad.

Maandag 14 mei Furnazinhas  Vaqueiros

Om 8.00 ontbijt. Geitenkaas met honing, jam, gewone kaas, worst. Lunchpakket; kaas met tomaten en water. Erg gastvrij. Om 9.00 op pad. Heerlijk weer. Weer heel veel bloemen en ook vandaag ontdekken we weer nieuwe.

Veel verlaten huizen in Monte Novo. Hier zien we het eerste ooievaarsnest met daarin jonge ooievaars. Vele mussen maken dankbaar van dit grote nest en nestelen op hun beurt in het grote nest. Mooi om te zien. Bij Barragem das Preguicas gaan we lunchen, een geweldige plek, heerlijk rustig en prachtige natuur met een paar eenden die ons gezelschap houden. Passeren Malfrades, dit is een traditioneel dorp, met nog steeds de mooie

Originele Arabische schoorstenen. Vandaag weer de hop gezien, havik. Ook vandaag voor het eerst de kurkeik tegegekomen. Om 16.00 in Vaqueiros. Eerst ons gemeld bij restaurant Casa de Pasto Teixeira, sinjora Rita.

We verblijven in casa d’aldeia, oftewel vertaald: huis van het dorp. Mooie benedenwoning, slaapkamer en zitje. Lekker koel. Door Vaqueiros gewandeld. Kerk 16e eeuw. Ooievaarsnest met drie jongen. De windmolens die Je tegenkomt zijn of wit of donker uitgevoerd, dit heeft te maken met het soort meel dat er werd gemalen. In de witte molen werd meel gemalen voor het brood en in de donker uitgevoerde meel voor de dieren. Ook kom je Nog overal de broodovens tegen die nog steeds gebruikt worden. De bakker komt niet aan huis!! Er wordt een kruis geslagen voor dat heet deeg in de oven gaat dit om de geesten te verdrijven. Om 19.00 diner, Gegrilde kip, salade, rijst met soep vooraf en vruchten na. Twee glazen rode wijn pp. Nog ommetje gemaakt.

Dinsdag 15 mei Vaqueiros Cachopo

Onrbijt 8.00 uur. Lekker ontbijt, verse broodjes, lekkere geitenkaas, jam. Jus d’orange, ham, worst. Lunchpakket: 2 sneetjes brood met kaas en water. Zou iets uitgebreider kunnen!!

Om 9.00 uur op weg. Korte etappe, slechts 15 kms. Kleine groepjes huizen in Monchique, Amoreira, Casas Baixas. Wel veel nog traditionele huizen. Kurkeik. Vogels: valk, hop, azuur

Gevleugelde ekster. Wielewaal gehoord? Veel aparte schoorstenen, zeker in Cachopo. Veel bijenkasten. En weer heel veel bloemen. Armorei helemaal uitgestorven. Wel veel mussen en zwaluwen,

Vangen heel veel insecten weg. In Alcarias de Baixo lunch gehad. Hier woont wellicht een persoon !! om 14.00 in Cachopo. Sumo de laranscha en twee ijsjes. Oude kerk uit 18e eeuw, Taxi brengt ons

Naar Vaqueiros terug. Om 19.00 diner. Heerlijk. Vooraf geitenkaas met brood, daarna varkenskoterlertten met gebakken aardappelen saus en salade. Het afrekenen was: twee flessen witte wijn, 2 sinaasappelsap,koffie en twee cola € 6,30.  ( voor twee dagen) Kun je niets op aanmerken.

Woensdag 16 mei Cachopo Barranco do Velho

Ontbijt, daarna op weg naar Cachopo met taxi. Om 8.30 op weg, Prachtige vergezichten. We wandelen nu in Serra do Mu or Caldeirao. Heuvelachtig. Veel klimmen en dalen. Veel kurkeik en Cistus, minder bloemen.

Passeren dorp Currais, hier is nog steeds een wasplaats waar vrouwen de was komen doen. Twaalf stenen wasbakken met geïntegreerde stenen roefel om de was zuiver te krijgen!!  Alcaria Alta, hier hebben we

Fascinerende views. Dorp Castelao mooi oud Arabisch dorp. Bijna niemand aanwezig. Zien oude vrouw geheel in zwart gekleed met hoed en sjaal. Vele beklimmingen. Erg warm 30 graden. Sprinkhaan gezien, 12 tot 15 cm lang. Wielewaal gehoord en ook gezien?

Om 14.00 in Parizes. Gaan hier even op een bank zitten. Daarna weer verder op weg naar Barranco do Velho. Moeten veel kimmen. Om 18.00 uur bij Barranco

Do Velho. B&B Tia Bia. Deze B&B is groter dan ik had gedacht. Worden verwelkomd met een biertje en sinaasappelsap. Worden geïnterviewd door jongedame die werkt voor de Portugese immigratiedienst, maar nu een sabbatical heeft en tussendoor werkt voor ProActiveTurs. Heel leuk interview gehad. Alles kunnen vertellen over de via Algarviana, over het wandelen in het algemeen het wandelen in Engeland en het verschil van wandelen tussen deze streken. Vond het erg leuk en heeft zeker wel drie kwartier geduurd. Ook interviewster vond het wel interessant. Diner, weer heerlijk. Soep vooraf, varkensvlees met aardappelen, jus, worteltjes en boontjes en een heerlijk nagerecht, monchoutaart en koffie. Alles heerlijk opgediend op het overdekte terras. Wat wil je nog meer!!

Donderdag 17 mei   Barranco do Velho    Salir

  

Ineke jarig!!  Kadootjes op de ontbijttafel. Toen op weg naar Salir. Slechts 15 km, dus makkelijke tocht. Eerst nog even door Barranco do Velho gelopen. Is eigenlijk niets meer dan een lange straat.

Bij Eira de Agosto bij windmolen even gezeten. Na 7 km, Carrasqueiro, zeer oude plaats, woont misschien nog maar een persoon!!  Mooie uitzichten. Planten: rozemarijn, thijm en lavendel.

Om 12.30 lunch bij bank bij rivier. Mooie plek. Hoor wielewaal en ga naar hem op zoek. Vind wel de boom en zie duidelijk een nest wat kenmerkend is voor de wielewaal en hoor hem nog steeds

Maar kan hem niet in beeld krijgen. Jammer want ik moet hem zien voordat ik de tocht beëindigd!! Wel weer de ekster gezien en een koppel patrijzen. Om 16.00 uur in Salir B&B da Mae. Zeer netter kamer,

Zeer net en groot complex met zwembad. Vrouw uit Sydney ontmoet, is Nederlandse en spreekt nog steeds Nederlands zij het met een accent. Woont al meer dan 50 jaar in Sydney ! Lekker diner.

Portugese vismaaltijd, kiwi appel aardbeien, sinaasappelschijven met nootmuskaat en een fles wijn. S ’avonds nog door Salir gelopen.

Vrijdag 18 mei  Salir Alte

8.30 ontbijt, croissants, broodjes jam en kaas. Toen op weg naar Alte. Eerste plaats is Fonte Figueira. Bijna uitgestorven. Mooie Crab tree in Almarginho, daarna Serro de Cima, daarna komt Calcade. Hier zien we veel oude huizen maar ook gerenoveerde. Zien hoe een huis opnieuw gestukadoord wordt, dan komt Cerro de Vieira. Hier begint een flinke klim, zitten op 337 meter en lopen over de kam. Weer heel veel bloemen en ontdekken weer 4 nieuwe!!  Prachtige uitzichten. Pauze, zomaar ergens aan de kant van het pad. Eten wat cake. Daarna weer verder. Weinig vogels!! Sinaasappelboomgaard, wel meer dan 1000 bomen. Plukken enkele sinaasappelen, het sap loopt er bijna uit!! Vinden dode vos, dus ze zitten er wel. In Benafim met Portugees op de bank gezeten. Hij spreekt vloeiend Frans. Met 20 jaar te voet naar Frankrijk vertrokken, 5 jaar in Frankrijk gewerkt aan diverse kanalen en later verder getrokken naar Luxemburg. Later weer teruggekeerd naar Portugal. Leuk om zo’n gesprek(je) te kunnen voeren. Nog steeds weinig vogels. Ekster weer gezien. Vlakbij

Alte even een pauze ingelast, mooie uitspanning “Olho de Boi” In Alte rondgelopen en het geboortehuis gezien van Candido Guerreiro, geboren in 187l, dichter. Ansichtkaarten gekocht en postkantoor opgespoord. Om 16.30 bij Alte hotel. Om 19.00 diner. Heerlijk. Olijven met zure worteltjes en brood. Groot stuk zalm, gekookte aardappelen met snijbonen en heerlijk toetje na, vergezeld van fles wijn en koffie

Zaterdag 19 mei Alte  - St. Bartholomeu de Messines 

Om 9.00 op pad. Licht bewolkt. Veel fruitboomgaarden. Eerste plaats die we passeren is Torre, dan komt Terca, mooi klein dorpje. Zien nu ook de waterpompen die nog van Moorse afkomst zijn.

Vandaag voor het eerst koeien gezien, 14 stuks en 100 zwarte en bruine geiten, dus eerste echte boerderij. Quinta do Parente is de naam. Ook landbouw en tuinbouw is aanwezig. Eerste tomatenkassen.

Autobaan komt in zicht. Bereiken dorp Portela. Bij oude dorpspomp geluncht. Lopen een stuk langs een rivier. Zeer mooi. Echte natuur!! Dit stuk is echt uit zoals natuur moet zijn, moeilijk toegankelijk

En puur. Vandaag de vlaamse gaai en de ekster weer gezien. Weer nieuwe bloemen ontdekt, deze keer mooie distels met gele bloemen die op paardenbloemen lijken Komen langs een grote vruchtsappenfabriek Frutals Martinho. Om 16.30 in Messines. Accommodatie opgezocht. Mooie nette kamer, maar wel erg klein. St.Bartholomeu de Messines verkend. Mooie oude plaats. Mooie nauwe straatjes. Overal vind je wel ooievaarsnesten. Om 18.30 diner. Echt Portugees. Aardappelen, wortelen en varkensvlees, salade. Erg lekker. Weer fles wijn, geen enkel probleem, nagerecht: panacotta

Zondag 20 mei Bartholomeu de Messines -  Silves 

Vandaag weer 29 km. Eerst Vale Bravo dan Pedreiros. Hier zie ik de wielewaal in al zijn glorie. Prachtige vogel. Knalgeel met zwarte vleugels. Ook het vrouwtje laat zich samen met haar mannetje zien.

Mijn dag kan niet meer stuk!! Ook vandaag weer nieuwe bloemen ontdekt, het gaat maar door. Het is erg mooi lopen langs de Barragem de Funcho. Bij Rio Arade geluncht. Mooi uitzicht. Buizerd gespot.

Veel bossen met Eucalyptus. We steken de Exerim rivier over, dus waterschoenen aan!! Sprinkhaan en kikker. Er dreigt onweer. We zitten in niemandsland dus ik heb wel mijn bedenkingen, in onweer verzeild te raken hier is niet aan te bevelen. Gelukkig drijft het van ons weg, maar het blijft dreigen. Voordat we Silves inlopen zien we een mooie oude witte windmolen nog steeds met zeildoek. Witte kleine reiger gezien.

Om 16.30 aangekomen in Silves bij accommodatie Villa Sodre. Mooie kamer met buitenterras. Nestelen zo’n twintig zwaluwen, hebben allen jongen. Hebben diner bij Taberna Almedina in het centrum van Silves.

Moeten nog even schuilen voor een pittige onweersbui die ons al de gehele middag aan het achtervolgen is. We kiezen voor Portugese visschotel en fles wijn. Eigenaar is wel zakelijk ingesteld. We moeten € 10,00

Bijbetalen voor het eten en € 10,00 voor de wijn. Tot nu toe hebben we nergens hoeven bij te betalen, maar we gaan niet moeilijk doen over € 20,00. We bedanken hem voor het gebodene en gaan voldaan huiswaarts. Mooie Romeinse brug

Maandag 21 mei Silves  Monchique 30 km

Al meteen klimmen. Bij meer eend gespot met 8 kuikentjes. Prachtig., Groene specht voor het eerst de koekoek gehoord en aan de rechterkant, dit brengt geluk!! Drie buizerds gespot op zoek naar thermiek. Rivier overgestoken met onze waterschoenen.  Zware tocht met heel veel klimmen, steile paden en veel gesteente, maar dit maakt het avontuurlijk en geeft een voldaan gevoel. Vanaf de Picota geweldig uitzicht over de gehele vallei en meer.

Wederom een prachtig onderkomen. s ’Avonds diner in restaurant a Charrette ( rijtuig). We kunnen kiezen wat we willen. Geen enkel probleem. Fles wijn, geen enkel probleem. Toch wel een verschil met Silves !!

Voor het eerst Medronho gedronken, 53% alcohol. Miste ook meteen twee kiezen!!

Monchique - Marmelete dinsdag 25 mei

Ontbijt 8.00 uur. Zeer goed ontbijt, broodjes, croissants en yoghurt en er was zelfs taart !!B en B Descansa Pernas is een zeer fijn B & B. Nette kamer en een mooie uitstraling. Men was ook zeer vriendelijk, maar sprak geen Engels. Tijdens het ontbijt zitten we naast twee helikopterpiloten, we dachten eerst dat het  Russen waren, maar later bleek dat ze in een Portugees dialect spraken !!. Ze waren in Monchique gestationeerd om eventuele bosbranden te voorkomen en om hulp te kunnen bieden aan andere calamiteiten. We kregen een rondleiding over het complex, startbaan en onderkomens. Erg interessant. Een helikopter zoals hier gestationeerd was kost € 2.500.000. Verbruik 200 liter per uur. Kan 1000 liter water opscheppen vanuit een meer of rivier. Vorig jaar was dat mislukt en ging de helikopter ten onder. Dure post voor de regering. De piloot was eerst in dienst van het leger als F 16 piloot, verdienste 1500,00 per maand!! Nu 1000,00 per maand meer. Wel 5 weken op en 1 week thuis. Per vlucht gaan er 5 brandweerlieden mee van een speciale brandweerunit de GNR, deze worden afgezet bij de brandhaard en proberen de brand te blussen met de bekende “vegers” Per jaar sterven er 70 mensen bij bosbranden in dit gebied. Vuur blijf je niet voor!! Kan je ook overkomen als wandelaar!! Bosbranden ontstaan ook vaak door criminelen die een bos aansteken en dan later proberen het hout te kopen voor een zeer lage prijs, ook in verband met het brandgevaar is door de regering het standpunt ingenomen om de Eucalyptusbomen te reduceren. Deze zijn zeer bevattelijk voor vuur. Bevatten oliën. Genoeg hierover. Eigenlijk hier het beste lunchpakket: broodjes met kaas en salade, scrambled egg,2 flesjes vruchtensap sinaasappelen en water.

We lopen eerst nog door Monchique als onderdeel van de tocht. We passeren een mooie winkel met artikelen gemaakt van de kurkeik. Natuurlijk moet Ine even naar binnen hetgeen uitloopt tot drie kwartier en uitmondt in een tas, portemonnee en aan aansteker uitgevoerd in kurk !! Om 11.30 echt op weg. Niet erg want de tocht is vandaag maar 24 km.We komen langs een ruïne. Een oude man wenkt ons om binnen te komen. Het is een ruïne van een oud klooster, gesticht in 1632 en verwoest bij een aardbeving in 1755, sinds die die tijd is er niets veranderd. Toch wel indrukwekkend om dit te zien er liepen wat kippen en eenden rond en hij had een klein handeltje in honing en natuurartikelen zoals tijm, rozemarijn e.d. Hebben we toch maar weer gezien en meegemaakt. Zulke momenten maakt je loopvakantie compleet. Het is sterk bewolkt vandaag en er waait een frisse wind. Om 12.00 hoogste punt bereikt 773 meter. Prachtige views. We passeren het Madinha windmolenpark en zien weer nieuwe bloemen en de prachtige witte meidoorn in haar volle glorie. Eerst nog doorgelopen naar Marmelete. Dorpje bezocht en kerkhof bezocht. Toen op weg naar de accommodatie. Ze Miguel. Niemand thuis!

Toen maar naar het restaurant Tasca do Petrol, maar daar ook niemand aanwezig en is gesloten!!  Hoe kan dit? Wij hebben toch vouchers voor dit restaurant? Gaan terug naar Ze Miguel. Is iemand thuis. Gaan naar de kamer. Nette kamer, vriendelijke vrouw maar spreekt geen Engels. Legt ons uit dat het restaurant gesloten is maar dat we naar een nabijgelegen restaurant gaan en dat zij betaalt!! Okay.

Zij licht het restaurant in en wij op weg. Wegrestaurant maar dat kan ook zijn charme hebben. Vriendelijke man, kunnen kiezen wat we willen maar raadt Tinte Fisch aan. Hadden we dat maar niet gedaan. Niet echt lekker. Nemen we nooit meer! Maakte geen probleem over een fles wijn en hadden toch weer een lekker toetje na. Tot aan het ontbijt

Woensdag 23 mei Marmelete  Bensafrim 35 kms

Goed ontbijt, Op weg naar Bensafrim. Vandaag 35 km omdat we bij Ze Miguel starten en niet in Marmelete. Op weg naar Marmelete komen we langs een varkensboerderij.

Wellicht zitten hier meer dan 1000 varkens erg veel voor een gebied als dit, zou je niet verwachten maar het is goed voor de economie, levert toch weer arbeid op.  In Marmelete

2 bananen en wat yoghurt gekocht want de tocht is lang en weten niet of het lunchpakket toereikend is voor vandaag. Komen door kleine dorpen zoals Romeiros en Vale de Lobo en Corte Do Bispo. Dan komen we bij een meer Barragem da Bravura. Hier op een mooi plekje onze lunch gebruikt.Vandaag lopen we door grote Eucalyptusbossen en zien veel kurkeik. Kurkeik is een zeer goede aanvulling van het inkomen. Wat zoals je weet worden de bomen dan wel eens per 10 jaar geschild en ontdaan van de kurk maar deze kurk levert een aanzienlijk bedrag aan geld op. Men kan er van leven als men een aanzienlijk aantal bomen heeft. Heb ik me laten vertellen.

Vandaag de Bonelli Eagle gespot. Prachtig om deze vogel zo in de lucht te zien en naar thermiek te zoeken. Landschap gaat over in land en tuinbouw, ook worden er koeien gespot. Zelfs wijnbouw

Is aanwezig. We zien mooie korenvelden omzoomd met talrijke bloemen, blauw rood en geel door elkaar. Prachtig om hier zo van te mogen genieten. Om 17.30 zijn we in Bensafrim. 34 Kilometer gelopen! We gaan naar de accommodatie welk het einde is van mijn tocht die ik ook op de GPS heb staan. Trouwens al mijn tochtten staan op de GPS inclusief de  B&Bs en restaurants, zodat ik nooit hoef te zoeken. We komen bij de accommodatie aan. Worden begroet door drie honden achter het hek. Proberen contact te krijgen, maar niemand reageert. Zien het buitenhuisje wel staan, maar weten niet wat we moeten doen Kunnen we zomaar door de poort lopen?

Zijn de honden veilig, m.a.w. gaan ze niet bijten? Zijn niet van de kleinste!! We staan daar tien minuten en besluiten dan maar om terug te gaan naar Bensafrim. We lopen aan en dan komt er een Mercedes aanrijden die ons in het Engels vraagt of we op Rua dez Reis 29 moeten zijn. We bevestigen dit en zij belt iemand en zegt ons door de poort te gaan want de honden gaan geen probleem opleveren en de eigenaresse zal binnen 10 minuten gaan komen. We hebben anderhalf uur gewacht maar niemand gezien. Zelf op zoek gegaan naar handdoeken en een douche genomen. Toen we terugkwamen van het restaurant eigenaresse gesproken en ons ontbijt besproken

En lunchpakket. Ik heb altijd een gevoel gehad dat Bensafrim weleens de minste accommodatie zou kunnen zijn, maar dat is zeker niet het geval. Mooie vrijstaande bungalow, zuiver, alles aanwezig. Wellicht komt het op foto’s genomen door ProActiveTurs niet zo goed uit, maar ook op dit adres is niets aan te merken zij het dat er eigenlijk wel iemand aanwezig moet zijn bij aankomst, maar ja je loopt in Portugal en avontuur doet ook wat !!

Oh ja, het restaurant O Cotinho da Gloria. Het is meer volks café. Diverse werklui in het café en ervoor. We gaan naar binnen en kiezen een tafel, De eigenaar komt we zeggen dat we van ProActiveTur zijn, hij knikt heel begrijpend maar spreekt geen Engels dus ik wil in mijn beste Portugees gaan beginnen als een van de jongens mij helpt in het Engels om mijn menu samen te stelen. Het wordt zalm met gekookte aardappelen, broccoli en wortelen, brood met ham en kaas vooraf. We nemen deze keer geen wijn maar een lekkere fles bier! Als nagerecht Citroen cake en koffie en thee, Een glas Medronho na. Weer twee kiezen kwijt Zo raak ik wel door mijn

Tanden heen !!Zo zie je maar dat je ook in zo’n cafeetje heerlijk kunt eten en blijft een mooi onderdeel van een loopvakantie, moet ook niet al te luxe zijn, verliest het de bekoring van het wandelen. Wat ook nog vermeldenswaardig is zijn de meer dan 100 zwaluwnesten tegen de bovenkant van een flatgebouw in de Rua da Reiz. Geweldig toch ? Bensafrim is een erg oud dorp, zie je aan alles, maar mooi in haar eenvoud!!

Donderdag 24 mei Bensafrim  Villa do Bispo  30 km 

Ochtend begint zeer bewolkt, heeft ook een beetje geregend. Dit kennen we niet!! Bewolking trekt weer op. Sun always shines on the righteous !! We lopen door een groot kurkeikenbos daarna

Langs een groot sinaasappelplantage. Vlakbij Barao de Sao Joao zien we in een poel twee schildpadden!! Toch erg bijzonder. In het dorpje even op bank gezeten. Gesprekje gehad met oudere heer uit Canada, die 40 jaar in Oxfordshire in Engeland heeft gewoond en nu zijn laatste jaren doorbrengt in de Algarve samen met een privé verpleegster c.q. verzorgster. We passeren weer een wasplaats waar diverse vrouwen bezig zijn met de wekelijkse was. We passeren een huis met een niet te omschrijven rotzooi, dieren zoals kippen, eenden en ganzen. Er liggen twaalf honden aan de ketting.

Wat is hier de toegevoegde waarde van? Ook staat er een ezel waarvan twee poten aan elkaar gebonden zijn. Loopt er moeilijk door, moeten we maar weer vlug vergeten. Daarna lopen we door

Het Perimetro Florestal do Barao de Sao Joao een beschermd natuurgebied en is het grootste in de omgeving. Weer verscheidene windmolenparken. Natuur lijkt hier wel op Engeland alleen moet wel

De temperatuur dan wel wat omlaag. Steeds meer landbouw, haver rogge koren en gerst. Ook zien we weer meer koeien en schapen. In de verte zien we de markante watertoren van Vila do Bispo.

Voorlaatste etappe is ten einde.  Het is 19.00 uur gaan lekker eten in het restaurant O Mexilhao. We kunnen weer nemen wat we willen. We kiezen voor kabeljauw, aardappelen en salade. Vooraf olijven met kaas en brood en pastei van sardientjes. Als nagerecht een heerlijk taartje van advocaat met geklopt eiwit en heerlijke vulling. Geweldig diner weer. Koffie en thee na. Krijg Portugese les van de ober!! Wordt uitgetekend en neergeschreven op papieren tafelkleed hetgeen als schoolbord dient!! Heb het wel meegenomen als aandenken

Vrijdag 25 mei Villa do Bispo   Cabo de Sao Vicente

Om 9.00 op weg. Laatste etappe. Mooie route. Vele velden met dieprode klaprozen en ook nu weer nieuwe soorten ontdekt, deze keer een vetplant met witte bloemen. De kuifleeuwerik is ook aanwezig en

Vergezelt ons tijdens onze wandeling. Het is een lange rechte weg naar de kust toe maar verveelt totaal niet. Om 12.00 lunch. Nog 2 km naar Cabo de Sao Vicente. De Via Algarviana zit er bijna op, we hebben rrg genoten, van de mensen, van de natuur en alles wat er omheen zit , Alle complimenten voor ProActiveTur. Prima verzorgd. Er ontbrak ons niets!! We komen aan bij Cabo de Sao Vicente. Zien een braadworststalletje : Letzte Bratwurst vor America !! Stalletjes met truien en vesten. Eigenaresse spreekt en verstaat alle talen. Zeg je iets tegen elkaar in het Nederlands antwoordt zij terug en Nederlands. Hetzelfde geldt

Voor Frans Duits en Engels!! Ine kon het weer niet laten om een mooi vest te kopen. Zien wel of het nog in de koffer past!! Op weg naar Casa Azul. Mooi B&B en erg centraal gelegen. ’s Avonds naar het visrestaurant “ a Sagres “ Ook dit restaurant is weer uitgezocht door ProActiveTurs en was weer echt goed. Heerlijke vis Dourade, lekkere frietjes en salade. Heerlijk klaargemaakt, goed gegrild, taart thee en koffie na. Ook hier weer een fles wijn bij het eten, was geen enkel probleem. Terug naar het hotel. Ine krijgt erg veel last van haar arm. Wellicht is ze gestoken door een insect. Haar arm wordt erg dik en ze heeft koorts en is er erg ziek van. Ga naar de receptie om naar een dokter te vragen. Er is geen dokter in Sagres!! Dan maar een taxie die ons naar het ziekenhuis in Lagos kan brengen. Er is geen taxie op dit moment!! Toen, maar besloten om per ziekenauto naar het ziekenhuis te gaan. Ziekenauto was er binnen 10 minuten en bracht ons naar het ziekenhuis. Ondanks het feit dat ik geen internationaal verzekeringspasje had (nu inmiddels wel) werden we toch geholpen.

Ine kreeg uiteindelijk twee injecties en verwijsbrief voor de apotheek. Had nog een moeilijke nacht maar is weer aan de betere hand. Zo zie maar weer hoe een dag kan veranderen en wat een insect teweeg kan brengen

Zaterdag en zondag 26 en 27 mei

Twee dagen extra doorgebracht in Sagres. Strandwandeling gemaakt en een stuk van Rota Vicentina gelopen. Erg mooi, heel erg uitgestrekt aan de kust.

Erg genoten van dezer twee extra dagen.

Ad en Ine

 

 

Maandag 28 mei naar huis.

Om 6.30 uur werden we opgehaald door een taxatie van ProActiveTurs, die ons naar het vliegveld bracht.

Om 14.00 geland na een probleemloze


19/06/18
Terug van het relaxprogramma van de Rota Vicentina, ,ei 2018

Dag Guus,

 

We hebben genoten van onze reis. Heerlijk uitgerust en gewaaid. Nog een paar dagen Lissabon er aan vast geplakt en nu het leven van alle dag weer op gepakt.

We vertellen onze verhalen aan familie en vrienden en prijzen zeker Aarts Wandelreizen aan. 

En mogelijk doen we volgend jaar het vervolg van de Rota vicentina.

Hartelijke groeten,

Kees en Wilma Franken


19/06/18
Terug van de Rota Vicentina in de Alentejo, mei 2018

Beste Guus,

Na onze wandelweek in de Alentejo zijn we weer goed en wel thuis gekomen.De combinatie van de Historische Route en de Fishermen's Trail was voor ons ideaal. Beide routes zijn ook heel goed bewegwijzerd. Ik denk ook dat we echt de perfecte periode uitgekozen hebben om dit traject te doen.

De natuur is prachtig met al die mooie bloemen. Ook de keuze om een 'rustdag' in te plannen, waar we toch gebruikt gemaakt hebben van de aangeboden luswandeling?, is ons goed bevallen.

De organisatie van de door ons gewenste trajecten werd door u perfect uitgevoerd. Taxivervoer van en naar luchthaven, bagagevervoer, logementen, lunchpaketten, diners, ... alles verliep naar wens.

De service van Ray en Marnie was heel welkom. Het voelt altijd goed te weten dat je iemand hebt om te contacteren ingeval van nood.

Je ziet dat deze mensen hun job met hart en ziel doen.

Wij blikken alvast terug op een héél geslaagde vakantie.

Alle lof dus naar de organisatie hier en in Portugal.?

Was supergenieten en iedereen mag het weten.?!!!!

Wandelgroep Greet Vervaeke


30/05/18
Terug van de Rota Vicentina, Het Vissers Pad, april 2018

Beste Guus, 

Dit was voor ons de eerste keer dat wij de overnachtingen en het bagagevervoer door anderen lieten regelen. Tot deze reis organiseerden wij onze fiets- en wandelvakanties zelf. 

Het is ons geweldig bevallen. Het was fijn dat we niet met een zware rugzak moesten lopen. Het was ook fijn dat we, na aankomst in een dorp, niet op zoek hoefden te gaan naar een plaats om te overnachten. De accommodaties waren prima. 

Het was erg leuk om jou en jouw Portugese partner voor de start van onze tocht te ontmoeten. Wij hebben 2 betrokken mensen ontmoet en dat voelde goed. De uitleg was voor ons te uitgebreid.  Maar dat komt omdat we veel ervaring hebben met het organiseren van onze fiets en wandelvakanties. 

En last but not least was de Rota Vicentina natuurlijk prachtig. Het was geweldig om, nadat we vorig jaar 1 etappe liepen, nu de hele tocht te maken. 

Het was natuurlijk een gok om met een 1 mansbedrijf in zee te gaan. Je hebt onze verwachtingen echter meer dan waar gemaakt. Je bood precies wat wij zochten. Prima accommodaties en bagagevervoer. Hartelijk dank daarvoor. 

Groeten Angela en Ronald


30/05/18
Terug van de Rota Vicentina, april 2018

Hoi Guus,

We hebben enorm genoten! Jammer dat het al voorbij is. 

Mvg. Noortje en Nienke


30/05/18
Terug van de Rota Vicentina en dan het deel in de Algarve, april 2018

Dag Guus,

 

Het was, net als vorig jaar, weer een prachtige tocht en ik heb de Kaap gehaald!

Gestart in Odeceixe en in 5 etappes naar Cabo Sao Vicente met halverwege nog een circular walk in Carrapateira (Pontal da Carrapateira Circuit). 

Prachtige hotels in Aljezur, Vila do Bispo en Sagres en een zeer gastvrije B&B in Carrapateira waar het ontbijt in de tuin werd geserveerd door een alleraardigste gastvrouw.

De eerste etappe naar Aljezur was mooi, maar ook een beetje saai, veel kilometers langs kanaaltjes gewandeld.

Op de derde dag, waarop ik 24 km zou moeten lopen, onweerde en regende het s'ochtends ontzettend. Ik heb Ray toen een berichtje gestuurd of de taxi, die me naar Arrifana zou brengen een uurtje later kon komen en me af kon zetten bij Monte dos Cairos, een eind richting Carrapateira.  Ray had eerder aangegeven dat ik daar kon starten met de circular route : " Endiabrada and the Hidden Lakes", een nieuwe route van 16 km die me ook naar Carrapateira bracht en waar het ondertussen droog geworden was!  Het was inderdaad een mooie tocht, maar al met al toch wel 24 km bij elkaar met op het laatste stuk vanaf Bordeira een paar lastige stukken met ondergelopen paden waar tot twee keer aan toe de schoenen en sokken uit moesten om door het water te waden. 

Dus de dag daarna koos ik voor de alternatieve route aan het begin van de tocht naar Vila do Bispo omdat ik geen zin had om 6 keer mijn schoenen weer uit te trekken en ik begrijp nu heel goed waarom die alternatieve route niet de standaard route is geworden...! Je moet namelijk een héle steile berg op en weer af en de bewegwijzering is daar soms wat minder aangegeven met rode pijlen. 

Tenslotte de laatste etappe naar Cabo Sao Vicente; het eerste stuk wat eentonig, maar zodra je dichter bij de kust komt  en the Fishermen's trail weer oppikt (Telheiro Beach Circuit) wordt het weer schitterend.

De Kaap zelf is een druk toeristisch oord, met diverse eet- en drinkgelegenheden en de nodige souvenirs winkeltjes/ kraampjes.  Het zag er allemaal vrij nieuw uit, maar niet erg aantrekkelijk na zo'n wandeling.

 

Alles is gelukkig goed verlopen en op een paar blaren na geen lichamelijke ongemakken. Ook het weer was prima, wat zon, wat bewolking, 18 á 20 graden, s'nachts soms regen, maar tijdens de wandelingen één keer een paar spetjes.

Bedankt Guus voor de goede organisatie, in samenwerking met Ray en Marnie is dit weer een mooie belevenis geweest!

 

Groet,

Mirjam


30/05/18
Terug van de tocht over de Via Algarviana, april 2018

Goedemorgen Guus

Graag willen wij je weer ontzettend bedanken voor de geweldige wandelreis .

Alles weer perfect geregeld, De kennismaking met de mensen, omgeving, leefstijl, zet ons weer op de goede plaats en geeft ons veel rust.

Natuurlijk voor herhaling vatbaar, en dat gaan we ook zeker doen.

Groet Jan Berty Hofmeijer


30/05/18
Terug van de Rota Vicentina, Vissers pad, april 2018

Beste Guus,

Alles is naar wens verlopen.

De heer en mevrouw Gloster waren informatief en alleraardigst. Zij hebben keurig voor het vervoeren van de tas gezorgd en ook de bustickets zijn verzorgd.

Wij konden ons dus helemaal bezig houden met waar we voor gekomen waren: wandelen en genieten van de omgeving met al zijn natuur en cultuur. Zelfs het weer werkte mee. Alleen de tweede dag was wat regenachtig, maar dat mocht bijna zo niet heten. We hebben ons kostelijk vermaakt. Leuke tocht!

Met vriendelijke groet,

 

A.C. (Aart) Kat           


30/05/18
Via Algarviana, een aanrader, april 2018

Beste Guus,

 

We zijn afgelopen maandag helemaal tip top weer teruggekomen van onze wandelvakantie. We vonden het erg leuk dat je bij ons aan de deur kwam tijdens ons vakantie.

 

We zijn vol lof over jullie organisatie van deze reis.

De route is goed bewegwijzerd; we zijn 2 x even misgelopen maar dat was meer te wijten aan ons onoplettendheid;-)

We hebben nu kennisgemaakt met een andere, minder toeristische, kant van de Algarve. Een mooiere kant, vind ik.

Overal werden we hartelijk ontvangen; eigenlijk hoefden we niet eens te zeggen wie we waren; dit was al bekend bij de gastverblijven waar we kwamen.

De gastverblijven zagen er netjes uit, waren schoon en we hadden een eigen douche/WC.

Het eten was goed geregeld, diner, ontbijt en de lunchpakketten. Vaak inlandse gerechten maar dit vinden wij juist leuk dat je op deze manier kennismaakt met het land en de inwoners.

Vervoer was prima geregeld (en werd ook nog eens gecheckt door dona Rita.)

Hartelijke, behulpzame mensen om ons heen die maakten dat wij onbezorgd van ons wandelvakantie konden genieten!

Fijn dat jullie  de wandelvakantie voor ons op maat gemaakt hebben. Het voldeed ruimschoots aan onze verwachtingen!

We kunnen het een ieder aanraden (hier en daar je naam al even laten vallen;-))

Ik plaats nog even een reactie op je website.

 

Met hartelijke groet, en wie weet tot ziens,

 

Annie Jelsma


30/05/18
Terug van de Rota Vicentina, ontzettend mooi maart 2018

Hallo Guus,

We hebben het fantastisch gehad, het enigste min puntje was het weer af en toe, maar de hele reis was geweldig en zeer goed georganiseerd.

De route is zo ontzettend mooi, het is moeilijk aan een ander uit te leggen wat je allemaal ziet onderweg, de mensen zijn allemaal zo vriendelijk en behulpzaam en je engelse collega’s zijn een geweldig stel samen.

 

Hele bijzondere ervaring om te mogen mee maken, en laat maar weten waar ik iets via jou kan schrijven dat doe ik graag.

Complimenten voor jullie organisatie.

 

hartelijke groet,

Danielle


30/05/18
Terug van de Rota Vicentina, maart 2018

Beste Guus,

we zijn inderdaad weer terug na onze wandeltocht in Portugal.

Namens ons allebei kan ik zeggen dat we een super tijd gehad hebben!! het weer deed natuurlijk ook goed mee, we hebben denk ik welgeteld 3 druppels regen gehad tijdens de 4 wandeldagen, dus daar kunnen we zeker niet over klagen.

de route was elke dag anders, afwisselend en uitdagend. ook de accommodaties waar we verbleven waren goed verzorgd, simpel, maar schoon en vriendelijke mensen.
wij waren met name onder de indruk van ons tweede verblijf (ontbijt tot in de puntjes verzorgd, super lekker lunch pakket, hele aardige / toegewijde gastheer) en het restaurant bij ons eerste verblijf.

Kleine kanttekening, op de 2e wandeldag liepen we de eerste 1.5 / 2 km langs de hoofdweg, zonder dat daar een echt voetgangerspad was - dit is vrij gevaarlijk, gezien hoe de mensen rijden / voorbij scheuren. Na de brug daar overgestoken te hebben, ben je dan snel weer op de `normale` route, maar dit was voor ons met afstand het minste gedeelte.

verder zou ik zeker in jullie informatie het restaurant Mar D`Agua in Almograve aanbevelen. Wij hebben hier gegeten; het was heerlijk en de eigenaar en bediening (zijn zoon) zijn echt ontzettend aardig. Gek genoeg was dit het enige restaurant (uit 4) die niet aangeraden werd.

Nogmaals hartelijk dank voor de goede organisatie en als we weer een wandelvakantie gaan plannen (wellicht in Spanje, dus aanbevelingen zijn welkom!), komen we zeker bij jou terug.

Vriendelijke groeten,

Boudien


30/05/18
 
Powered by Phoca Guestbook