Aarts Wandelreizen

Vind uw authentieke wandelreis in Portugal, Spanje, Griekenland en Turkije

×

Waarschuwing

Alleen een beheerder kan berichten toevoegen.

Reiservaringen Santiago de Compostela (Caminho Portugues)

Hieronder vind reiservaringen van wandelaars die onze pelgrimstochten naar Santiago de Compostela hebben gelopen over de Portugese 'Caminho Portugues'.

Heeft u een leuke reiservaring toe te voegen? Neem contact met ons op en wij vermelden uw reiservaring erbij.

Terug van de individuele Pelgrimstocht Santiago de Compostela, Juli 2018

Dag Guus

Mag ik je alvast proficiat wensen met de prachtige organisatie van “Individuele Pelgrimstocht Santiago de Compostela”. Het was voor ons een heel bijzondere ervaring dat we iedereen die wat van wandelen houdt, zouden aanbevelen.

Je samenwerking met Portugal Green Walks is grandioos, na uitleg van Jose Augusto begrepen we dat zij alleen maar gaan voor de beste kwaliteit. En dit bleek dan ook uit de verschillende accommodaties die we bezocht hebben. Het onthaal van Jose in Ponte de Lima was heel hartelijk en alles was tot in de puntjes geregeld. We hebben ook 2x nog telefonisch contact genomen waar hij telkens ongelooflijk hulpvaardig was.

Vriendelijke groeten van 2 enthousiaste pelgrims,    

Kristl en Alex


13/08/18
Terug van de Camino met het gezin, juli 2018

Beste Guus

Onze camino was inderdaad een fantastische beleving! We zijn nog aan het bekomen van deze fantastische ervaring en mijn familieleden van de geleverde inspanningen. De organisatie, routebeschrijving en bagagevervoer waren top! Ook de regelingen in het hotel waren zeer goed afgestemd op onze wensen en noden als vermoeide wandelaars.

Eerst onze hotels in Porto en Santiago, daar waren we zeer tevreden over de mooie, hedendaagse inrichting van de hotels, de kamers en de kwaliteit van het ontbijt. Deze hotels verdienden meer dan de hen toegekende sterren.

Ook de hotels tijdens onze camino waren zeer degelijk, en goed bereikbaar op onze tocht, ofwel was er vervoer geregeld. Misschien best te vermelden dat Hostal Expo een zwembad heeft – wij zijn voor onze eerste wandeldag wat later vertrokken – want het was de verjaardag van mijn vrouwtje - en hierdoor ook wat later pas in O Porrino en dus ook in het hotel aangekomen, waardoor we niet meer hebben kunnen genieten van een verfrissende duik. Aan onze gastheer en gastvrouw zal het zeker niet gelegen hebben!

Ook vermeldenswaard was het Balneario Acuna met zwembad en behandelingen, welgekomen massage! Zeer mooi hotel, leuke faciliteiten, lekkere cocktails, … Eén klein minpuntje wat we toch met z’n vieren opmerkten in dit hotel was het avondeten – waarvan de kwaliteit net iets minder was dan in de andere hotels en de bediening net iets te snel was: er werden al borden afgeruimd terwijl nog niet alle tafelgenoten hun bord geleegd hadden. Misschien kunnen jullie dit even ter sprake brengen?

We hadden ook geluk met het weer: enkel de eerste en de laatste wandeldag hadden we zeer zonnig en warm weer (25 à 28 graden), de andere dagen was het gelukkig voor ons wat meer bewolkt en iets frisser (zo’n 20-22 graden en zelfs één dag wat druppels). Zo’n camino uitwandelen in zomerse, tropische temperaturen is immers een zeer moeilijke opdracht.

Dus, een fantastische ervaring, prima organisatie en in de toekomst als we nog dergelijke reizen ondernemen, zal ik zeker niet nalaten om jou te contacteren of reclame te maken voor Aarts Wandelreizen!

Met vriendelijke groeten

Fabrice Vermeulen


12/08/18
Terug van de Camino naar Santiago, alleen gelopen in juni 2018

Beste Guus

Bedankt voor de wandeltocht, die was heerlijk! Ik heb werkelijk genoten van elke stap.
Een heel bijzondere ervaring. Ik heb veel mensen ontmoet, onder andere een Noors koppel die in quasi alle zelfde hotels verbleef.
Op de eerste dag had ik een mindere ontmoeting met een loslopende hond. Die liep een tijdje grommend achter me aan, en heeft me helaas ook gebeten.
Los daarvan heb ik mij op geen enkel moment onveilig gevoeld.

Wat logement betreft, heb ik enorm genoten van de accommodaties in Arcos en Cossourado. De vriendelijkheid, het samen dineren met de andere gasten, het gezamenlijke ontbijt. Minder waren het hotel in Barcelos (Bagoeira) en Valenca (Hotel Lara). Vriendelijkheid was er ver te zoeken, een opmerking die ik overigens ook van andere mensen hoorde. Misschien een idee om iets kleinschaligers te zoeken op deze locaties?

Verder nog een opmerking ivm het routeboekje. Het Engelstalige boekje (zag ik bij het Noorse koppel) is veel uitgebreider, en geeft nuttige informatie over alternatieve routes die bij mij ontbraken. Ook stond er telkens een meer gedetailleerde kaart bij van de route, en een grondplannetje naar het hotel.
Ook de afstanden kloppen niet. Zo was de route elke dag een stuk langer dan in het boekje aangegeven (ook in de Engelse versie). Op de laatste dag bijvoorbeeld staat aangegeven dat de lengte van de etappe 22 km bedraagt. Mijn gps gaf echter 27 km aan, die van anderen zelfs 29 km.

Dit zijn echter maar kleine opmerkingen over een verder perfecte reis. Ik zou deze graag nog eens opnieuw doen.
Bieden jullie deze ook aan vanaf Lissabon?

Nogmaals bedankt voor de fijne dienstverlening en de vele info omtrent de tocht.

Mvg
Bieke


12/08/18
Terug van de Camino vanuit Porto naar Santiago, juni 2018

Hallo Guus,

We zijn inderdaad weer even terug in Nederland, had even tijd nodig om te landen.

Het waren fantastische weken ondanks regen en de laatste week erg warme dagen.

Dank je wel en ook voor jouw collega in Portugal.

Fantastisch geregeld, hotels cq casa’s waren zeer verschillend, van luxe tot eenvoud, prachtig.

Routes zijn erg goed aangegeven in Portugal en Spanje.

(je hoefde maar even rond te kijken en je werd gelijk te hulp geschoten, zeer hulpvaardige mensen)

Het enige minpuntje voor mij was dat je minder mooi binnenkomt in Santiago, bij de Camino Frances kom je mooi door de poort binnen,

geeft een ander gevoel. Dit heeft echter met de route te maken.

Ook zou ik niet voor hotel Lux gaan in Santiago, ligt er net buiten. Hotel was trouwens prima hoor.

Hospederia San Martin Pinario is een mooi alternatief.

Verder alleen maar lof voor jouw organisatie, helemaal top.

Groeten Tiny


12/08/18
Terug van de Camino naar Santiago, juni 2018

Beste Guus,

De wandeltocht is in alle opzichten goed verlopen. Geen blessures of blaren.

Het contact met jouw locale agent, het vervoer van de bagage, het route boekje met aanvullende informatie en alle hotels. Alles op elkaar afgestemd en het loopt vloeiend in elkaar over.

Alle indrukken en de persoonlijke ontmoetingen tijdens de wandeltocht kun je niet regelen. Dit overkomt je gewoon. Een fantastische ervaring!

En verder?

Ik ben erg onder de indruk van jouw / jullie klantvriendelijke benadering. Ik realiseer mij dat ik erg laat heb besloten om deze tocht binnen korte termijn af te leggen. Jij hebt dit geregeld en dat verdiend een dikke pluim! Ik zal zeker nog een keer naar Santiago lopen. Maar dan echt via de kust. Uiteraard contact ik jou dan weerJ

Dank voor alle voorbereiding en vriendelijke groet,

Ruud  


06/07/18
Terug van de Caminho naar Santiago, juni 218

Dag Guus,

Ja inderdaad enige dagen terug van een fantastische wandel achtdaagse. Ontzettend genoten, goede accommodaties, aardige behulpzame mensen(bevolking en wandelaars) ontmoet zowel in de hotels als tijdens en na de wandeling. De woorden Bon Camino waren schering en inslag, op een positieve manier. Route beschrijving was duidelijk en handig. Afwisselend met natuur, dorpjes en bezienswaardigheden. Ben wel een tweetal keer verkeerd gelopen maar dat was mijn eigen schuld. Erg in gedachten, niet opletten en het feit dat ik steeds alleen liep en de rust en ruimte bewust heb opgezocht. Daardoor enige kilometers

( totaal 18 ongeveer) meer gelopen. Kon mij echter weinig schelen. Het wandelen ging perfect. Achteraf had ik qua conditie de 12 daagse wel kunnen doen. Het weer was iets minder mooi dan verwacht. Twee keer nat geregend, maar dat kon de looppret niet deren. De korte broek is niet uit geweest. Het enige puntje van kritiek(minimaal hoor) is het feit dat eenmaal in Santiago aangekomen, het oude centrum en de kathedraal lastig te vinden waren. Het bleek dat ik de enige niet was. Ik hoorde dit van veel andere Santiago-gangers. De gele pijl of de schelp, het baken en richtpunt, ontbreekt totaal als je de stad binnenloopt.

Ik heb jouw naam en organisatie kwistig rondgestrooid voor wie het maar horen wilde. Dank voor alles. Het was zeer de moeite waard. Het blijft niet bij deze wandeling. Ik heb al op je site gekeken naar andere mogelijkheden. Eerst weer aan het werk en sparen maar…..

Hartelijke groet uit het enige dorp Een,

Käthy de Jong


06/07/18
Terug van de Caminho Portuques vanuit Porto naar naar Santiago mei 2018

Dag Guus,

Wij hebben een supervakantie achter de rug! Het was zeker en vast een bijzondere leuke pelgrimstocht!
Het zonnetje liet het de tweede week wel grotendeels afweten, maar dat heeft ons niet belet om te genieten van al het moois onderweg!

In Porto in hotel Trindade werden we super onthaald, ook Frederico gaf ons met veel enthousiasme graag de nodige uitleg over de camino, om dan de volgende dag vol enthousiasme te vertrekken en te genieten van ons avontuur.
Taxi netjes op tijd, en hop, we waren vertrokken.

Bagagevervoer : keurig ter plekke gebracht in ons volgend verblijf. Dat maakte van ons wel een luxe-pelgrim ?.

De hele trip was het super belevenis, onze eerste echte wandelvakantie! Plannen voor een nieuwe wandelvakantie volgend jaar zijn er zeker ?!

Dank je om alles mooi te regelen voor ons!

Groeten, lil en Ludo


19/06/18
Terug van de Camino naar Santiago mei 2018

Dag Guus,

We hebben het goed gehad tijdens het verblijf in Portugal en Spanje. Tijdens eerdere vakanties waren we wandelaar, maar dit keer werden we opgewaardeerd tot pelgrim. Heel bijzonder. Over het algemeen uitstekende hotels onderweg. Misschien we nog geinspireerd om meer te vertellen (en te schrijven). En we gaan vast nog wel meer van dergelijke tochten maken.

Groet,

Klaas en Tonny.


19/06/18
Terug vanuit Santiago mei 2018

Beste Guus,

Gisteren zijn we teruggekomen van een zeer ontspannen en mooie week wandelen! We hebben echt geboft met het weer, dat gelukkig minder regenachtig was dan voorspeld (en qua temperatuur een stuk aangenamer dan in Nederland).

We zijn erg tevreden over de organisatie door Aarts! Alles was perfect geregeld en is vlekkeloos verlopen, waarvoor dank!! 

Groet, 
Lisanne & Leslie


19/06/18
Terug van de fietstocht naar Santiago, mei 2018

Hallo Guus,

We vonden de tocht geweldig! En die Portugezen: wat een heerlijke mensen! Na een verdwaaltocht had Bunno niet veel stroom meer in zijn accu en op die stille middaguren was alles dicht. Bij een verdwaalde boerderij in Aqualonga kregen we stroom, koffie en zoenen van een heerlijk stel mensen!

En natuurlijk hebben we de halve wereld op onze weg ontmoet. Het nadeel van fietsen is wel dat het allemaal wat vluchtiger is dan wanneer je loopt, maar dat laatste zou ons toch niet gelukt zijn. Francisco heeft ons voorzien van een prachtig setje fietsen, helemaal top. We misten alleen een standaard, die zat er niet aan, maar misschien (en waarschijnlijk) zal dat om een of andere technische reden niet kunnen).

De hotels waren voor ons ook prima: waar het bij een wat minder was werd het bij de ander wel weer gecompenseerd. Wat wij lastig vonden waren de late etenstijden, je komt toch meestal redelijk moe in je hotel aan en wilt ook niet te laat naar bed. Maar goed: 's lands wijs, 's lands eer en dat zal daar wel niet anders worden. Overigens hoorden we van anderen hetzelfde.

Al met al: ik had het niet willen missen. En het is heel goed georganiseerd: duidelijke bewegwijzering, Portugal Green Walks weet hoe ze met gasten moet dealen en Francisco
is een gouden greep. Beiden zeer servicegericht! En Porto vond ik prachtig, Santiago is mij te vol.

Je spreekt José ws. nog wel: wil je hem en Francisco de hartelijke groeten van ons doen; ik geloof niet dat hij ons vergeten is.

Jij ook bedankt voor al het meedenkwerk van tevoren en misschien spreek ik je nog, ons volgende doel is Lapland om daar met sledehonden te gaan stoeien.

Hartelijke groet,

Bunno en Bep 


19/06/18
Pelgrimstocht naar Santiago, een terugblik, mei 2018

Goedemorgen Guus,

We hebben een prachtige pelgrimstocht gehad. Alles was perfect geregeld.

Onderweg hebben we fijne gesprekken gehad met mede pelgrims.

De conclusie is dat we het zeker nog een keer gaan doen.

Vriendelijke groeten

Terry en Dik


30/05/18
Terug van de wandelreis van Porto naar Santiago de Compostela was een bijzondere ervaring. april 201...

Hallo Guus, naar aanleiding van je verzoek hierbij een ‘nabeschouwing’ van onze pelgrimage van Porto naar Santiago.

De wandelreis van Porto naar Santiago de Compostela was een bijzondere ervaring. 
We waren blij met het vervoer per auto van het centrum van Porto naar de rand van deze stad. Daar kregen we al snel te maken met het wandelen op drukke, tussen lange muren gelegen, wegen. Trottoirs waren daar uiterst smal of ontbraken zelfs. Goed uitkijken was van levensbelang. Gelukkig waren we hiervoor gewaarschuwd en was dit in volgende etappes nauwelijks van toepassing. De camino was overal goed gemarkeerd met gele pijlen. We hebben genoten van de afwisseling van dorpjes, landschappen en natuurgebieden. In de dorpjes werden we steevast verwelkomd met hondengeblaf en hanengekraai. Het weer zat mee; met in het algemeen temperaturen tussen 15 en 18 graden was het goed wandelen. Alleen op de tweede dag liepen we met een poncho. Vanwege het ontbreken van langdurige regenval hoefden we nergens door water te lopen. Het parcours was in het algemeen goed beloopbaar (wandelen in de Voerstreek en Ardennen is vergelijkbaar). De etappe Ponte de Lima - Cossourado was, zoals aangekondigd, de zwaarste. Opvallend was dat zich hier ook fietsers aan de steilste helling waagden, echter wel met de fiets op de schouder! De voorlaatste wandeldagen werden we voor het eerst met warm weer geconfronteerd; bij aankomst in de etappeplaatsen smaakte het bier daarom extreem goed. De laatste kilometers op de etappe Padron - Santiago de Compostela groeide de tevredenheid over de verrichte inspanningen en de echte ontlading kwam op het plein voor de kathedraal.
Al met al was het een mooie wandelreis met een overzienbaar aantal wandeldagen van acceptabele afstanden. 
Wat betreft de onderkomens onderweg kan worden gesteld dat die in het algemeen van redelijke tot goede kwaliteit waren. Hetzelfde kan worden gezegd over de diners (inclusief de wijnen) die werden geserveerd. Alleen Casa do Pinheiro in Ponte de Lima (moeilijk te vinden door verwarrende nummering van huizen) en Hostal Expo in O Porrino vonden we onder de maat. Daarbij doelen we dan op sfeer en inrichting. Het eten in hotel Scala in Padron was gewoon slecht. 
In Portugal en Spanje werden we bijna overal even vriendelijk ontvangen en bejegend.
We kunnen met tevredenheid terug kijken op de pelgrimage en de wijze waarop die was georganiseerd. De routebeschrijving en de daarin opgenomen tips hebben daar ongetwijfeld aan bijgedragen. Van blaren of andere ongemakken hebben we geen last gehad.
 Met dank en groeten,
Gaby, John en Manuel


30/05/18
Terug van de Camino naar Santiago, april 2018

Hallo Guus,

Ik heb een mooie Camino gehad. Mooie ervaring om dat eens mee te maken. Hotels waren prima en contact met Freddy in Porto vond ik erg nuttig en leuk. Fijn dat ik zijn telefoonnr had want de taxi voor de transfer kwam niet opdagen. De chauffeur bleek pech te hebben. Is goed opgelost. De etappes waren goed gekozen, alleen die tussen Barcelos en Ponte de Lima was met 33 km wel erg lang. De reisgids die Freddy meegaf was heel nuttig. Ik kon alle hotels gemakkelijk vinden. Kortom, een fijne en goed georganiseerde reis. Dank daarvoor.

Groeten 

Ruud Okker


30/05/18
Terug van de Camino naar Santiago, een van de 8 deelneemsters, april 2018

Dag Guus,

Alles goed met jou? Leuke vakantie gehad in Zuid Spanje?

Ik moest jou effectief nog verslag uitbrengen maar ik ben helemaal geen rapportenschrijfster:

Maar goed, ik ben het je wel verschuldigd want je hebt veel veranderingen moeten uitvoeren en je hebt wel het recht om te weten dat het een geslaagde reis was desondanks het slechte weer:

Ik vraag hiebij aan de andere reisgenoten om jou een e-mail te sturen met hun indrukken.  Hieronder alvast mijn impressies:

  • Logies:  goede prijs/kwaliteit
  • Maaltijden:  Goed prijs/kwaliteit maar dikwijls hetzelfde
  • Organisatie:  perfect behalve de shuttle van de laatste dag waar ik zelf contact heb moeten opnemen met Portugese contactpersoon
  • Aartswandelreizen heeft blijkbaar een heel goede naam onder de Camino’s !  Het staat garant voor goede organisatie en begeleiding

Hartelijke groeten,

Martine


30/05/18
Camino Portuques; Een geslaagde pelgrimstocht, april 2018

Hallo Guus

We zijn inmiddels alweer 2 weken terug.

Het was een geslaagde pelgrimstocht. Al dacht ik dat een pelgrimage meer lijden was.

We hebben heerlijk gewandeld en de hotels waar we verbleven waren uitstekend.

De communicatie verliep prima, overal werden we verwacht.

We hebben wel elke dag regen gehad, maar er was maar één dag bij dat het heel de dag regenende.

Veel mensen ontmoet en leuke en interessante gespreken gehad.

Dit smaakt naar meer. Bedankt voor de organisatie en misschien tot een volgende keer.

Met vriendelijke groet Astrid en Toon


30/05/18
De Pelgrimstocht naar Santiago de Compostela,een korte evaluatie, maart 2018

Beste Mr Aarts,

Ben geen grote schrijver maar hier een korte evaluatie van de reis. Heel positief, mooie slaapgelegenhedenheden , vriendelijke mensen , nog meer in
Portugal dan in Spanje, overal lekker gegeten,
Mooie route , portugese inderdaad veel mooier dan in Spanje, veel autostrades in Spanje, wegomlegging laatste dag waardoor 2 km meer stappen en een mineure aankomst in santiago door het vele volk in de stad, vooral toeristen ( semana sancta) en de werken aan de kathedraal...

 

Buiten de periode die we zelf hadden gekozen, koud en nog geen vegetatie, al bij al nog geluk gehad met de regen , 1 nm druipnat bij aankomst in hotel duarte, zeer goede ervaring.
Punten ter verbetering vatbaar :
Hoel in ponte de lima stoorbaar licht en ventilator snachts
Santiago de compostela meer informatie in verband met missen en dergelijke, plus adres voor document, eventueel plan van santiago, we hadden liever wat meer tijd gehad in SANTIAGO
Fijne paasmaandag!
Myriam Verhaeghen


30/05/18
De Pelgrimstocht naar Santiago de Compostela,een zeer geslaagde wandelvakantie. oktober 2017

Beste Guus,

 

Wij hebben een zeer geslaagde wandelvakantie gehad. Na vele jaren in herbergen en niet weten waar je de nacht door zou brengen, was dit voor ons wel fantastisch! Dat begon direct al in Porto, aardige mensen die ons wegwijs hebben gemaakt en gebracht hebben naar ons startpunt. De weersomstandigheden waren voor deze wandeltocht heel goed. Kortom, voor herhaling vatbaar! 

Met vriendelijke groet,

Yvonne Marring


01/04/18
Terug van de Camino naar Santiago, oktober 2017

Goedemorgen Guus, 

 
Het heeft even geduurd maar zie onderstaand verslag.
 
Het was een zeer mooie fantastische onvergetelijke ervaring. Ik heb genoten van de omgeving, echt gaaf, mooi en spectaculair. Bijzondere ontmoetingen, leuke gesprekken, aardige behulpzame lokale mensen. Vooral geleerd om mijn eigen weg re volgen ook al betekende dat ik vooral alleen liep. Dat was mijn uitgangspunt voordat ik startte.
Ik was blij met de vooraf genomen beslissing om twee wandelwagen in te korten. Max 25 km per dag was ruim voldoende en goed te doen. Ondanks de gele pijlen en jacobs schelpen om de route mee te duiden, verdwaalde ik. Uiteindelijk de keuze gemaakt om een taxi te vragen in een restaurant die mij weer op de caminho heeft afgezet.
De hotels waren prima en goed te vinden. Vooral de kleinere hotels zoals in Arcos en Cossourado was het heerlijk vertoeven!! 
 
Tevens ben ik goed voorgelicht door jou en door jouw Portugese collega. Fijn en bedankt!!
 
Groetjes Chantal 

 


03/12/17
Terug van de kustweg over de Caminho Portuques, oktober 2017

 

Hallo Guus
 
Wij zijn inmiddels weer thuis. Wij willen heel jouw hartelijk danken voor de geweldige wandeltocht die wij mede door je organisatie hebben mogen maken. Alles was door jouw perfect georganiseerd.
Voor ons een geweldige beleving en een nieuwe start.  Wij willen ook je contactpersoon in Spanje bedanken voor zijn persoonlijke benadering.
Nogmaals bedankt en hopelijk bij  goede gezondheid tot een volgende keer.
Jan en Berty

 


22/10/17
Terug van de Camino naar Santiago, juli 2017

Dag Guus,

De Camino zit er op en ik had beloofd nog even wat feedback te geven.

Allereerst kijk ik terug op een mooie en geslaagde Camino vanuit Porto. Vooral het Portugese deel is erg mooi. Heel goed georganiseerd, de route informatie, de briefing. Ondanks alle route aanduidingen terplekke vond ik het gps bestand ook erg handig. Bagagetransport was prima geregeld. Van de upgrade naar 4-sterren hotels had ik absoluut geen spijt, er zaten enkele juweeltjes tussen ( Casa dos assessos, Mercearia da Vila). De overige hotels waren OK .
Mocht je nog vragen of opmerkingen hebben hoor ik dat graag.

Groeten,

Roger Wouters


11/10/17
 
Powered by Phoca Guestbook