Aarts Wandelreizen

Authentieke wandelreizen in Portugal, Spanje, Griekenland en Turkije

×

Waarschuwing

Alleen een beheerder kan berichten toevoegen.

Reiservaringen Santiago de Compostela (Caminho Portugues)

Hieronder vind reiservaringen van wandelaars die onze pelgrimstochten naar Santiago de Compostela hebben gelopen over de Portugese 'Caminho Portugues'.

Heeft u een leuke reiservaring toe te voegen? Neem contact met ons op en wij vermelden uw reiservaring erbij.

Terug van de kustweg over de Caminho Portuques, oktober 2017

 

Hallo Guus
 
Wij zijn inmiddels weer thuis. Wij willen heel jouw hartelijk danken voor de geweldige wandeltocht die wij mede door je organisatie hebben mogen maken. Alles was door jouw perfect georganiseerd.
Voor ons een geweldige beleving en een nieuwe start.  Wij willen ook je contactpersoon in Spanje bedanken voor zijn persoonlijke benadering.
Nogmaals bedankt en hopelijk bij  goede gezondheid tot een volgende keer.
Jan en Berty

 


22/10/17
Terug van de Camino naar Santiago, juli 2017

Dag Guus,

De Camino zit er op en ik had beloofd nog even wat feedback te geven.

Allereerst kijk ik terug op een mooie en geslaagde Camino vanuit Porto. Vooral het Portugese deel is erg mooi. Heel goed georganiseerd, de route informatie, de briefing. Ondanks alle route aanduidingen terplekke vond ik het gps bestand ook erg handig. Bagagetransport was prima geregeld. Van de upgrade naar 4-sterren hotels had ik absoluut geen spijt, er zaten enkele juweeltjes tussen ( Casa dos assessos, Mercearia da Vila). De overige hotels waren OK .
Mocht je nog vragen of opmerkingen hebben hoor ik dat graag.

Groeten,

Roger Wouters


11/10/17
De pelgrimstocht naar Santiago,een verslag van drie vriendinnen, september 2017

 

Beste Guus,

Het was een geslaagde vakantie.
De reis heb ik als goed georganiseerd ervaren, Aarts heeft mij goed geïnformeerd voor vertrek.
Ik ben in Valenca, vlakbij de Spaanse grens begonnen en heb 6 wandeldagen gehad. Ik vloog naar Porto, om bij het beginpunt te komen, heb ik de geadviseerde busreis geboekt. Dit kun je eenvoudig regelen via internet, ook voor de terugreis. De hotels waren altijd netjes, zelfs in een hotel wat als minder te boek stond.
Bij 2 hotels waren de maaltijden wel minder, bij 1 hotel zelfs slecht.(ik ben een makkelijke eter, mag eenvoudig zijn, als het maar goed is) ik had hotels inclusief maaltijden geboekt. Achteraf gezien had ik dit liever niet gedaan, omdat je overal eigenlijk makkelijk kunt bestellen en je dan wat meer keuze hebt. Het bagagevervoer was perfect, heel fijn! Het wandelen is mij heel goed bevallen, de eerste dag heb ik een alternatieve route gekozen om niet langs de snelweg te hoeven lopen. De routes waren qua lengte goed, niet te lang, maar ook niet te kort. De omgeving vond ik mooi om doorheen te wandelen, ik was alleen op vakantie, ik vond het heel prettig om alleen te kunnen lopen, maar er zijn veel mensen onderweg, er is aanspraak op de route, maar dit heb ik niet als storend ervaren. Soms is het ook leuk om andere wandelaars te spreken, je bent immers op weg naar Santiago. Ik ben in Santiago een dag langer gebleven, voordat ik via Porto naar Amsterdam ging. Ik heb het heel leuk gehad. Het weer zat enorm mee, zonnig maar niet te warm. Ik kijk er met plezier op terug en kan iedereen de camino portugues aanraden! Misschien dat ik nog eens ga, maar dan wat meer wandeldagen inplan.

Met vriendelijke groeten,

Carmen Bakker

 


11/10/17
Dagverslag van de pelgrimstocht naar Santiago, september 2017

 

Verslag van Greta en Jacqueline 13 september tot 22 september.

 

Dag1 Start Ponte de Lima … Vandaag een redelijk zware tocht, veel gezien , gelachen, leuke mensen ontmoet in een prachtige omgeving. Na heel wat kilometers zijn we moe maar voldaan...

Dag 2 Heerlijk overnacht in Casa da Capela, en een wat kortere en makkelijker begaanbare weg naar Valenca. Op ons gemakje gewandeld ,wederom een prachtige route. Dus alle tijd om te lunchen .

Dag 3. Totaal vandaag ongeveer 22 km. Prachtig weer om te lopen. Om de stad uit te komen dwars door Fortaleza de Valenca ( een burcht om het stadje) om vervolgens de brug over te lopen naar Spanje. Er wordt een alternatieve route geadviseerd ivm een industrieel gebied, is voor deze postduiven best een uitdaging. Maar wederom gelukt ! Met toch wel iet wat zere voeten op het terrasje aan de tapas..

Dag 4. Vandaag een lange dag met einddoel Arcade ,dus vroeg vertrokken, en dan kom je erachter dat veel mensen om 8.00 uur moeten vertrekken uit hun Hostel . Dus een drukte met wandelende pelgrims . We ontmoeten steeds meer medewandelaars met allemaal hun mooie verhalen. Zo ontmoeten we een groep Kidney pelgrims, mensen die met hun lichamelijke problemen ieder op hun eigen tempo/kracht de tocht lopen. Inspirerend!!

Dag 5 op weg naar Pontevedra. Vandaag een wat kortere route, wat ons heerlijk lijkt omdat de vermoeidheid toch voelbaar is. We verlaten Arcade over een middeleeuwse brug om vervolgens door een labyrint van kleine straatjes door Ponte Sampayo onze weg te vervolgen. Daarna door de wijn en boomgaarden richting Pontevedra. Halverwege koffie met de al vroeg aangeschoten locale bevolking (het is tenslotte zondag) Rond 13.00 uur komen we aan op plaats van bestemming , tijd voor Tapas

Dag 6. Vandaag vroeg vertrokken in de schemering en heel de dag wat druilerig regenachtig weer gehad. Het wordt een lange dag , maar we zijn natuurlijk in topvorm dus .. Onze favoriete medewandelaar een Canadese Indiër , komen we alweer snel tegen, en al buigend begroet hij ons zoals elke dag met: goodmorning ladies, " stay safe, stay beautiful".

Dag 7. De dag begint met een goed ontbijt We beginnen er aardig routine in te krijgen. 8.15 uur aan de wandel en onderweg koffie , verse jus een banaantje en stempels vergaren op de meest bijzondere en grappige plekken zoals bv In kerkjes, schuurtjes, huiskamers en garageboxen omgetoverd tot café hoe creatief.....Morgen onze laatste wandeldag en stiekem mag onze trip nog best wat langer duren..

En dan is er dag 8. En realiseren wij ons wat een bijzondere trip wij hebben gemaakt . Want wat hebben we gelachen en afgezien met al onze grappige ,bijzondere en mooie medepelgrims. De laatste dag is best zwaar 23 km klimmen en dalen , ruim 7 uur gewandeld met korte pauzes . En dan is daar Santiago en sluiten we aan in een rij voor ons laatste stempeltje. Wachttijd 2 uur....maar het was het waard .We hebben mede dankzij jullie organisatie een geweldige ervaring gehad en gaat er zeker nog een vervolg komen.

Jacqueline en Greta

 


11/10/17
Lopen van Porto naar Santiago.Het is voor mij een bijzondere, heel positieve ervaring geweest. Septe...

Beste Guus,


Mijn tocht naar van Porto naar Santiago is voor mij een bijzondere, heel positieve ervaring geweest.
Allereerst dank voor je advies om als 'single wandelaar' de Caminho Central te kiezen en niet denog rustiger route langs de kust, die ik oorspronkelijk in gedachten had.
Wel heb ik de eerste dag naar Arcos iets anders ingevuld; ik ben met de metro naar Matosinhos gegaan om langs de kust en Vila do Conde naar Arcos te lopen. totaal zo'n 32 km maar heel erg de moeite waard, vond ik.
Van het wandelen door de gevarieerde prachtige natuur en de veelal historische stadjes heb ik enorm genoten. De lengte van de wandelingen per dag was prima, genoeg tijd en energie over om rustig op de plek van aankomst rond te kijken. De accommodaties, ontbijten, de ontvangst in Porto en bagagevervoer: allemaal uitstekend. Het fijnste vond ik de centraal gelegen/in de buurt van herbergen gelegen hotels, zodat het wat makkelijker was later op de dag met andere pelgrims een drankje te drinken of hapje te eten. Het strandje in Arcade was een echte verrassing en het thermaalbad bij het hotel in Caldas de Reis (met een foto van 'onze' bollenvelden boven mijn bed:-) ) absoluut top.
Santiago de Compostela was na 12 dagen voornamelijk natuur overweldigend druk, maar ook indrukwekkend. Twee uur in de rij moeten staat voor mijn certificaat, maar daarmee wel een tastbare herinnering aan deze prachtige tocht.
Dank je wel, Guus, voor de goede organisatie!
Helen


11/10/17
Van Porto naar Santiago, een terugblik op een mooie vakantie, juni 2017

Hallo Guus,

We zijn gisteren terug gekomen uit Spanje. We hebben een mooie vakantie gehad, genoten van de wandelingen, van het afwisselende landschap, van de overnachtingsplaatsen ( met de twee quinta's met stip bovenaan, en ook het hotel in Ponte de Lima was super), van de contacten met andere wandelaars en de zon. De eerste week was het bloedheet :)), daarna heel aangenaam.

Bedankt voor de goede organisatie, alles verliep super!

Met vriendelijke groet

Lidy


07/07/17
Terugblik op een geweldige vakantie over de kustroute naar Santiago, juni 2017

Goedemorgen Guus,

Cathrien gaat er zeker ook nog iets over vermelden maar het was een geweldige wandelvakantie. Mooie wandelpaden, plaatsen, dorpen, kustgebieden, druiven gebieden, bossen waar we doorliepen en mensen die we hebben ontmoet tijdens de wandelingen waren geweldig.

Goed verzorgde hotels/ accomodaties waar we verbleven. Ook het eten was in zijn algemeenheid goed.

Geen op en aanmerkingen wat mij betreft. Wat misschien handig is te vermelden voor deelnemers of drank inclusief is bij het diner.Dat was n.l. in het begin onduidelijk voor ons. Als snel bleek dat een drankje, fles wijn bij het eten erbij in zat.

Uiteraard was soms de ene locatie net iets beter dan de andere locatie maar dat werd dan vaak gecompenseerd door de meer dan vriendelijke ontvangst en het heerlijke eten wat er dan was. 

De bedden en het sanitair was prima.

 Wat ik soms wel had dat ik dacht: het zou fijn zijn dat ik zou weten hoeveel km ik nog moet lopen.  Soms stond het erbij maar niet altijd.

In de beschrijving is dat m.i. makkelijk op te nemen.

 Ook fijn dat jullie vermelden waar winkels; koffie en winkelgelegenheden, rust gelegenheid zijn. Misschien nog een aanvulling om te verrmelden is de regelmatige mogelijkheid onderweg om water te tappen (uit de natuurlijke bronnen) waar we zeker gebruik van hebben gemaakt. Fijn dat de bagage kon/kan worden vervoerd.

Al met al voor mij/ons een prima vakantie.

De wandel beschrijvingen in de vorm van een boekje met foto's vond ik erg goed.

Dank voor de goede zorgen, ook voor uw collega in Portugal.

Mvg

Tobina Bloemsma

en zeker ook namens Cathrien maar die schrijft misschien nog een aanvulling.


07/07/17
Terug van de pelgrimstocht naar Santiago, juni 2017

Beste Guus.

Wij willen je hartelijk danken voor de goed verzorgde reis van Porto naar Santiago.

We hebben heerlijk gewandeld en zijn in goede conditie aangekomen in Santiago de Compostella.

 

Ik vond alle hotels top op één na. : het hotel in O Porrino. sterk verouderd hotel, kamer lag aan de kant waar ook tot 22.30 uur de airco van het restaurant was. Lawaaiig. Helaas was er op dat moment geen andere kamer ter beschikking.

We hadden fantastische kamers in Quinta de Cancela én in  Ponte de Lima.

Heerlijke rustdag in Casa de Capela.

Overal waar het eten bij in zat was het uitstekend verzorgd.

Ook de ontbijtjes waren goed verzorgd.

Bagagevervoer is zonder problemen verlopen. Ook als we wat vroeger aankwamen dan was het al gearriveerd.

Al met al een zeer geslaagde manier van reizen voor ons.

 

Hartelijk dank voor al je hulp, en ook op het moment dat wij een vraag hadden op hemelvaartsdag en je ons toch terugbelde hebben we zeer gewaardeerd.

 

Hartelijke groet,

 

Irma en Karel


07/07/17
Terugblik op de pelgrimstocht Porto naar Santiago de Compostella, mei 2017

De weg naar Santiago de Compostella

Als niet al te ervaren wandelaars, 58 en 55 jaar, wilden wij een keer kijken in hoeverre wij in staat waren een flinke wandeling te maken.  Van een vriend hadden wij het verhaal gehoord van de pelgrimstocht door Portugal heen richting Santiago de Compostella van ruim 240 kilometer. Na wat googlen kwamen wij op de website van Guus en zagen daar de pelgrimstocht Porto naar Santiago de Compostella. Na wat mailtjes met hem hadden wij al gelijk een goed gevoel en boekten de reis, wij zouden de pelgrimstocht gaan lopen van 19 mei tot 1 juni 2017. 

Wij dachten dat wij erg moe zouden worden van het wandelen en hadden aan Guus gevraagd om wat rustdagen in te lassen met extra overnachtingen. Achteraf hebben wij best genoten van de extra nachten maar ons lijkt het beter om dat een volgende keer niet meer te doen. Zo ervaren wij het dat je je ritme kwijt raakt door een rustdag en voor diegene die het erg leuk vinden om andere pelgrims te ontmoeten die zagen wij daardoor bijna ook niet meer. De meeste pelgrims lopen namelijk iedere dag en in het begin toen wij nog geen tussenstop hadden gemaakt herkende je deze dan ook snel bij de tussenliggende stops waar de koffie en broodjes erg goed smaakten en dat voor weinig euro’s. 

De service in Portugal was bijzonder, op de afgesproken dag werden wij verwelkomd en voorzien van ons pelgrimspaspoort. De schelp, het symbool van de pelgrim, werd door ons achterop de kleine rugzak vast gemaakt. Wij lieten onze koffers van het ene naar het andere hotel brengen en dat is gedurende onze hele trip fantastisch gegaan. 

Door een chauffeur werden wij buiten Porto gebracht waar onze tocht begon. De eerste stempel wisten wij al snel in ons boekje te krijgen en de wandeling naar het volgende hotel verliep zonder problemen en niet echt moe kwamen wij daar 5 uur later aan.  Nu eenmaal thuis bedenk je wat je zo allemaal onderweg bent tegengekomen. Oude Romeinse bruggen, oude Romeinse paden, kleine en soms grote watervallen, vriendelijke mensen, soms erg mooie hotels.  Af en toe vonden wij een restaurant met een echt pelgrimsmenu waarvan de prijzen varieerden van 7.50 tot 10 euro per persoon.

Wij hebben de hele pelgrimstocht als een grote droom ervaren, zo mooi en soms zwaar maar met een voldaan gevoel ging je wat vroeger slapen om de volgende dag weer fit te zijn.

Nog een leuk detail maar voor ons iets minder was een tocht naar het volgende hotel waarbij wij zo onder de indruk waren van waar wij liepen dat wij straal langs ons hotel liepen. Ik zag nog wel een bordje op een muur en dacht waar ken ik dit van en na 4 kilometer verder er achter komen dat dit ons hotel was. Dus 8 kilometer te ver gelopen, wij waren toen best stuk van de wandeling maar met het zien van onze kamer en de vriendelijke ontvangst van George waren wij dat snel weer kwijt. 

Een van de hoogtepunten was de warmwaterbron in Caldas de Reys. De kamer in het hotel was groot en had uitzicht op de rivier en mochten er wandelaars zijn die toch een extra overnachting tijdens de wandeling willen inlassen: doe het dan daar!

Na 12 dagen wandelen, geen stops dus meegerekend, kwam wij aan in Santiago. Het was even zoeken naar waar je je pelgrimscertificaat kon halen maar na wat rondvragen hadden wij die na een uur in de rij gestaan. Nederlandse vrijwilligers verwelkomen de pelgrims uit Nederland en België op de eerste verdieping en daar kan je na je tocht ook terecht voor een kop koffie een koekje en je verhalen.  

Voor de rest zijn steden als Ponte de Lima, Ponteverda en Valenca erg mooi om op onderzoek uit te gaan. Wij zijn ook best bereid om op vragen te reageren. 

Nico en Wilhelmina  

 


16/06/17
Terugblik op de pelgrimstocht via de kustweg naar Santiago de Compostella, juni 2017

Hallo Guus,

We zijn inmiddels dan nu wel een week thuis, maar computerproblemen zorgden er voor dat ik je geen bericht kon sturen over onze reis.Deze zijn nu verholpen en ik wil de gelegenheid toch niet laten voorbijgaan om je te melden, dat we het geweldig hebben gehad.

De camino portugese costal heeft een fantastische indruk achtergelaten: de schoonheid van de natuur, de historie van de wegen en steden, de veelal ongevraagde hartelijke hulp van de bevolking, de ontmoetingen met andere pelgrims en de aankomst in de kathedraal, het was geweldig.  

Daarbij de verzorging van de route (het Engelstalige boekje), de begeleiding bij de start en de hotels en het bagagetransport: het is allemaal prima geweest en goed verlopen!

Eigenlijk zijn er geen minpunten te noemen of het moet zijn dat het ene ontbijt stukken beter was dan het andere (bij 2 adressen was het precies en/of karig afgemeten o.a. Hotel A Raina in Oia,  en we bij Hotel Anunciada in Baiona het met een stuk cake moesten doen en  koffie die niet te drinken was, terwijl er geen ander drinken beschikbaar was. Vooral erg karig als je weer een flink stuk moet gaan lopen!). 

Nog een kleine opmerking betreffende "How to arrive" bij Hotel Tryp Los Galeones in Vigo: for the right moet zijn go left on the Avenida de Madrid until.... 450 meters on your right.

Nogmaals heel erg bedankt voor de goede zorg en mogelijk tot een volgende keer, want het smaakt naar meer en ik zal je zeker aanraden bij andere wandelaars!

Met vriendelijke groet,

Adrie Haarman


16/06/17
Een fantastische pelgrims reis naar Santiago, juni 2017

Hoi Guus,

 

Wat een fantastische pelgrims reis in Portugal/Spanje heb ik gehad en wat was alles goed geregeld door je.

Fijne hotels vlak bij de route, bagage netjes afgeleverd, prima ontbijt en goede reisinformatie!

Ik heb mij daardoor geheel kunnen richten op de wandelingen, de mooie omgeving en de leuke en boeiende ontmoetingen onderweg.

Het lopen van de afstanden is goed te doen en in sommige plaatsen kon ik wat meer tijd besteden om er rond te wandelen.

Erg leuk dus!

Wat heb ik mij verwend gevoeld in het thermaal bad van het hotel Caldas de Reis. Een heerlijke verrassing onderweg.

Kortom ik ben erg enthousiast thuisgekomen van dit avontuur en ik heb mogen ervaren dat alleen op pad zijn zeer verrijkend is.

Bedankt en tot een volgende reis. Ik heb al weer een interessante gezien op je siteJ

Hartelijke groet. Jolande Galdermans.

 

 

Met vriendelijke groet,

 

Jolande Galdermans


16/06/17
De pelgrimstocht naar Santiago, een terugblik, juni 2017

Beste Guus, 

Dank je wel voor je info over deze reis. Ook met het vervoer ging het wonderwel goed. Ik heb genoten van de reis, van het weer en van  de landen die we aangedaan  hebben. Leuke mensen onderweg  ontmoet. Bepaalde zaken die benoemd waren gemist. Zoals de Barosa Mills. Ik vond het een pittige wandeling Vooral de klimmetjes en de dalingen. Hotels waren  oké.. Ik kijk terug op een prachtige wandelreis, met mooi weer  geen regen, wel sommige dagen een felle zon. Maar dat kan je natuurlijk wel verwachten. Dank aan allen die meegewerkt hebben aan deze mooie reis.

Met vriendelijke groet

Marlène 


16/06/17
Terug van de tocht naar Santiago de Compostella, mei 2017

Beste Guus,

 

Wij zijn terug van onze vakantie naar Santiaco de Compastella

En willen jou via deze weg hartelijk bedanken voor het reserveren en boeken van onze hotels.

Wij hebben tien heerlijke dagen achter de rug.

Onze start was in Valenca, daar zijn wij hartelijk ontvangen door José met de nodige informatie incl boekje en schelp.

Wij hebben gekozen om alleen met een dag rugzak te wandelen en onze bagage na te laten bezorgen.

En ontbijt met diner.

De eerste dag startte bewolkt met lichte regen maar we hadden al snel de pas erin en met het volgen van de gele pijlen kon je niet verdwalen.

Onze wens was om met zijn drieën op één kamer te slapen en dat is in elk hotel gelukt.

S avonds rond 20.00 konden we eten, met de keuze uit voor hoofd en nagerecht met een fles wijn.

Hotel eigenaren waren over het algemeen zeer vriendelijk, alleen in ponterverda met het ontbijt stug en onvriendelijk.

De omgeving was mooi met zijn wijngaarden,heuvels, bos en wateren.

20 tot 25 km liepen we elke dag en dit is goed te doen.

Onderweg leuke gesprekken met wandelaars, ieder heeft zijn eigen doel.

Het stempelen in de pelgrim paspoort was ook erg leuk om te doen.

 

en hier laat ik  het even bij als jullie het verder willen invulllen en verbeteren graag.

liefs anneke


16/06/17
Pelgrimsreis van Ponte de Lima naar Santiago de Compostela, mei 2017.

Beste Guus,

Ik heb het een geweldige ervaring gevonden! Ik wil jou en je collega's, bedanken voor de organisatie van de Pelgrimsreis van Ponte de Lima naar Santiago de Compostela in mei 2017. . Het praktische gedeelte van de reis hebben jullie keurig geregeld, vooral dat mijn koffer naar het volgende hotel werd gebracht. 

De wandeling is qua afstand goed te doen. Soms wel wat pittig, maar ik houd wel van een uitdaging!  De route is mooi en heel goed aangegeven. Het landschap is afwisselend, wandelen door mooie bossen, langs rivieren, door velden en wijngaarden. De vele typische Portugese en Spaanse stadjes en dorpjes zijn schattig. Alle dagen schitterend weer gehad.

Tijdens de wandeling kom je langs veel kerken, kruisen en typische oude Romeinse bruggen. En niet te vergeten heb ik veel leuke mensen ontmoet en mooie verhalen gehoord en gedeeld. Dat maakt de wandeling gezellig, afwisselend en bijzonder.

Ik heb de druk bezochte dienst in de kathedraal (jammer genoeg staat de kathedraal in de steigers) bijgewoond en werd het grote wierookvat door de kerk geslingerd, heel indrukwekkend!

Wat een onvergetelijke ervaring is deze reis geweest. Het is een verrijking van mijn leven geworden.

Nogmaals bedankt voor de prima organisatie en kijk al uit naar een nieuwe wandelvakantie.

Met vriendelijke groet,

Claidy


16/06/17
Pelgrimstocht naar Santiago Terug van een heerlijke onvergetelijke vakantie mei 2017

Beste Guus

 

Wij zijn terug van een heerlijke onvergetelijke vakantie.

 

Een groot compliment naar jou,alles was top geregeld.

José heeft een poosje bij het bus station staan wachten maar wij kwamen later aan doordat de bus te laat was en het laatste stukje een taxi genomen.

Een fijne uitleg en een prettig idee dat we hem altijd konden bereiken.

Het eerste hotel was prima en de andere volgende hotels ook. Vrijdag met goede moed gestart met een beetje regen maar dat duurde even. Met de gele pijlen kan je echt niet verdwalen.

Wat hebben we genoten en wat een verwennerij elke dag weer, de koffers in de hotels,en s avonds keuze uit drie gangen, een fles wijn, koffie.

Leuke gesprekken met wandelaars die ook bij jou hebben geboekt. wij zijn vol lof en willen jou heel hartelijk danken voor het uitzoeken en reserveren van de reis.

wij genieten nog na.

groet Magda Margreet en Anneke


16/06/17
Terug van de pelgrimstocht naar Santiago, mei 2017

Beste Guus,

 

Wij zijn in Ponte de Lima gestart met onze camino. Onze overnachting in Merceria da Vila was super. Een lieflijk bed en breakfast  met ongelooflijke aardige eigenaars.

Omdat je die dag onderweg nauwelijks horeca tegenkomt, mag je  van alles meenemen van het overheerlijke ontbijtbuffet.  Ook van  hun zelfgemaakte taarten, krijg je een stuk mee. Vol goede moed begonnen wij aan onze Camino.

Het was een geweldige ervaring om naar Santiago te lopen. De routes zijn allemaal goed te doen. Onderweg mooie natuur, soms ook saaie stukken asfalt. Maar steeds een afwisselend landschap. Omdat het voorjaar in de lucht hangt staat er veel in bloei. En dat is extra mooi. De dagen dat je minder kilometers loopt, kom je in het prachtige vestingstadje Valence en in Pontevedra. Zodat je deze plaatsen rustig kunt bekijken. Wat zeer de moeite waard is. Het vervoer van onze bagage was goed geregeld. Iedere ochtend moesten we zorgen dat deze om 8:30 uur klaar stond bij de receptie.

Over het algemeen werden we hartelijk ontvangen in alle hotels. Waar ze vaak vroegen naar je wandeldag.  Behalve in het verouderde hotel Parque in Porrino. Maar waar we wel een heerlijk ontbijt kregen.

En het hotel Scala in Padron was erg onpersoonlijk. Omdat het buiten het centrum ligt ben je genoodzaakt om in dit hotel te eten. ( wij hadden geen diners geboekt)

Het hotel gaf geen "caminogevoel". Veel te groot. Overigens is het niet nodig om diners te boeken. Je hebt overal gelegenheid genoeg om te eten. Er worden ook vaak de peregrinomenu's aangeboden. Voor een lage prijs, kun je vaak goed eten. Maar ook van de kaart eten is op vele plaatsen mogelijk. Ook is het leuk om stempels te verzamelen voor je caminopaspoort. Overal onderweg kun je deze krijgen. In restaurants, hotels in een kapel. Je voelt je als een kind zo blij. En iedere pelgrim doet dit, omdat het uiteindelijk je bewijs is voor je Compostela. 

Het is aan te bevelen om een extra dag te boeken in Santiago. Je komt op de laatste dag pas later aan in Santiago. En het is een prachtige plaats om de dag erna deze te bezichtigen. En na te genieten van het gevoel dat je de camino hebt volbracht. 

We hadden thuis de busreis al gereserveerd om naar Porto terug te reizen. Wat aan te bevelen is. 

Wij kijken terug op een fantastische camino. Met prachtig weer, mooie omgeving en ontmoetingen met andere pelgrims. 

Twee voldane vriendinnen, Anja en Mieke. 

 


16/06/17
Camino Portuques een bijzondere ervaring in april 2017

Hallo Guus,

Start 24 april 2017. Vanaf de 1ste dag was het een bijzondere ervaring. Een reis van bezinning. Niet eerder een camino gewandeld.

Mooi hotel aan de rivier, avonds de ins en outs van Gosé. Duidelijk en volop gelegenheid tot het stellen van vragen. Fijn om te weten dat we hem ten aller tijden konden bellen.

De daarop volgende dagen was het weer ons goed gezind, we hebben maar 1 dag druiliger weer gehad.

Kilometers per dag goed te lopen.

Over het algemeen redelijke hotels waarvan Casa da Capela, hotel Duarte en hotel Pombal eruit sprongen. Gezien de ligging, vriendelijkheid en ontbijt. Dit was top.

Wij (Inge en ik) kijken terug op een geslaagde tocht waarvan we vele indrukken hebben opgedaan. Vooral naar onze eigen ik J.

Bedank Guus en andere organisatoren dat jullie dit voor ons hebben mogelijk gemaakt.

 

Rest mij nog een vraag hebben jullie ook wandelreizen vanaf ongeveer ter hoogte van Santander naar Santiago, camino du Nord?

Vriendelijke groet van Ellen Martin en Inge Legeland


16/05/17
Terug van de pelgrimstocht naar Santiago, april 2017

Goedemorgen Guus,

 

Wij zijn sinds afgelopen zaterdag weer thuis want we hadden er nog een paar dagen Bilbao aan vastgeplakt.

Maar van onze wandelreis  zijn we nog aan het nagenieten!

Elke dag hebben we intens genoten!

De route was prachtig (alhoewel ik het lopen op dag twee langs de N55 vaak wel saai vond), we hebben zo veel gezien dat we iedere dag zin hadden in een nieuwe belevenis. De natuur, afwisseling, de lengte van de routes, de vriendelijke mensen, zo veel zaken waren een fijne belevenis.

Alles wat door jullie was georganiseerd was top geregeld. Heerlijk dat je over niets anders hoeft na te denken dan alleen te hoeven lopen. Wij hebben dit in die week (maar ook achteraf) als een enorme luxe ervaren om zo ontspannen met je beleving bezig te kunnen zijn!

Op de vierde dag zijn wij alleen niet de Barosa Mills tegengekomen en waar dat fout is gegaan... wij hebben geen idee maar dat was wel jammer want ondanks al het andere mooie natuurgeweld was dit ook iets waar wij wel naar uitkeken.

Wij zullen aan deze reis met hele dierbare gedachten terugdenken.

Fijn dat jij in deze onze partner was en dank voor alle zaken die geregeld waren!

Wij willen zeker nog een keer een soortgelijke reis gaan maken en dan komen wij bij je terug!

Nogmaals DANK en hartelijke groet,

Lex (en Rutger)


16/05/17
Terug vanuit de pelgrimstocht naar Santiago, april 2017

Hey Guus,

 

We hebben het bijzonder goed gesteld. Echt , echt niets negatiefs ervaren op onze wandelreis.

De voorbereiding van jullie organisatie was perfect, echt waar. Wij hebben zo genoten, het weer was ook bijzonder goed. Dat maakt uiteraard ook véél goed.

De hotels lagen op een uitstekende locatie en we waren ieder keer hartelijk ontvangen. Ook het avondeten was méér dan goed.

Ook leuke hotelletjes ontmoet. Het was allemaal ‘top’. De ligging was telkens bijzonder goed, kon gewoonweg niet beter. Echt waar.

Wat een ervaring voor onze eerste tocht. Het smaakt zeker naar meer. Wil je ook die persoon in Portugal (was zijn naam Joseph ?) zeker

bedanken. Jullie hebben een 10/10 van ons.

Een paar vrienden hebben mij gevolgd op facebook en willen volgend jaar ook deze wandeling maken. Als ze ook met vervoer van bagage nemen, verwijs ik ook zeker door naar jullie. Doen jullie ook de Portugese wandelroute langs de westkust? Misschien doen wij de volgende keer deze wandeltocht. Dus meer naar het water toe? In welke landen zijn jullie actief?

Ik zal deze week nog iets schrijven op jullie website.

 

Christa LEDOUX


28/04/17
Pelgrimstocht naar Santiago,een positief verslag; september 2016

Beste Guus,

Allereerst wil ik jou en je collega’s hartelijk bedanken voor de organisatie van mijn 13-daagse pelgrimsreis van Porto naar Santiago de Compostela in september 2016.
Ik kijk terug op een bijzondere wandelreis, waarbij alles vlot is verlopen. Zelfs het weer zat mee; alleen de eerste wandeldag in de regen gelopen. De accommodaties waren over het algemeen prima en het bagagevervoer vlekkeloos. Het was geruststellend om voor noodgevallen een telefoonnummer achter de hand te hebben.
Op het Portugese traject was het tamelijk rustig, vanaf de Spaanse grens werd het een stuk drukker. Toch heb ik vaak uren alleen kunnen wandelen, door soms al heel vroeg te vertrekken.
Ik kan iedereen aanraden het traject van Barcelos naar Ponte de Lima (34 km) in tweeën te splitsen. Daardoor heb ik kunnen overnachten in de mooie ‘Quinta da Cancela’ in Quintiães en ook de accommodatie in Cossourado ‘Casa da Capela’ waar je voor mij een extra overnachting had geboekt, was een hoogtepunt.
Verder kan ik iedereen aanraden onderweg de alternatieve routes te wandelen, aangegeven met groene pijlen. Mooie en rustige bospaden (weliswaar een kilometertje langer), zodat je niet langs de provinciale weg hoeft te wandelen.
Kortom, een wandelreis om nooit te vergeten!
Ik hoop een volgend jaar zeker van Santiago naar Finisterra en Muxia te wandelen en zal dan uiteraard weer een beroep op je doen!

Nogmaals hartelijk dank voor je goede zorgen.

Met vriendelijke groet,
Ria Spithoven
Utrecht


02/11/16
 
Powered by Phoca Guestbook