Aarts Wandelreizen
Portugal | Spanje | Griekenland | Turkije
Ontdek, geniet en beleef!
Alleen of in een groep
Individuele wandelreizen
Fietsreizen

×

Waarschuwing

Alleen een beheerder kan berichten toevoegen.

Reiservaringen Santiago de Compostela (Caminho Portugues)

Hieronder vind reiservaringen van wandelaars die onze pelgrimstochten naar Santiago de Compostela hebben gelopen over de Portugese 'Caminho Portugues'.

Heeft u een leuke reiservaring toe te voegen? Neem contact met ons op en wij vermelden uw reiservaring erbij.

Van Porto naar Santiago, een terugblik op een mooie vakantie, juni 2017

Hallo Guus,

We zijn gisteren terug gekomen uit Spanje. We hebben een mooie vakantie gehad, genoten van de wandelingen, van het afwisselende landschap, van de overnachtingsplaatsen ( met de twee quinta's met stip bovenaan, en ook het hotel in Ponte de Lima was super), van de contacten met andere wandelaars en de zon. De eerste week was het bloedheet :)), daarna heel aangenaam.

Bedankt voor de goede organisatie, alles verliep super!

Met vriendelijke groet

Lidy


07/07/17
Terug van de pelgrimstocht naar Santiago, juni 2017

Beste Guus.

Wij willen je hartelijk danken voor de goed verzorgde reis van Porto naar Santiago.

We hebben heerlijk gewandeld en zijn in goede conditie aangekomen in Santiago de Compostella.

 

Ik vond alle hotels top op één na. : het hotel in O Porrino. sterk verouderd hotel, kamer lag aan de kant waar ook tot 22.30 uur de airco van het restaurant was. Lawaaiig. Helaas was er op dat moment geen andere kamer ter beschikking.

We hadden fantastische kamers in Quinta de Cancela én in  Ponte de Lima.

Heerlijke rustdag in Casa de Capela.

Overal waar het eten bij in zat was het uitstekend verzorgd.

Ook de ontbijtjes waren goed verzorgd.

Bagagevervoer is zonder problemen verlopen. Ook als we wat vroeger aankwamen dan was het al gearriveerd.

Al met al een zeer geslaagde manier van reizen voor ons.

 

Hartelijk dank voor al je hulp, en ook op het moment dat wij een vraag hadden op hemelvaartsdag en je ons toch terugbelde hebben we zeer gewaardeerd.

 

Hartelijke groet,

 

Irma en Karel


07/07/17
Terugblik op de pelgrimstocht via de kustweg naar Santiago de Compostella, juni 2017

Hallo Guus,

We zijn inmiddels dan nu wel een week thuis, maar computerproblemen zorgden er voor dat ik je geen bericht kon sturen over onze reis.Deze zijn nu verholpen en ik wil de gelegenheid toch niet laten voorbijgaan om je te melden, dat we het geweldig hebben gehad.

De camino portugese costal heeft een fantastische indruk achtergelaten: de schoonheid van de natuur, de historie van de wegen en steden, de veelal ongevraagde hartelijke hulp van de bevolking, de ontmoetingen met andere pelgrims en de aankomst in de kathedraal, het was geweldig.  

Daarbij de verzorging van de route (het Engelstalige boekje), de begeleiding bij de start en de hotels en het bagagetransport: het is allemaal prima geweest en goed verlopen!

Eigenlijk zijn er geen minpunten te noemen of het moet zijn dat het ene ontbijt stukken beter was dan het andere (bij 2 adressen was het precies en/of karig afgemeten o.a. Hotel A Raina in Oia,  en we bij Hotel Anunciada in Baiona het met een stuk cake moesten doen en  koffie die niet te drinken was, terwijl er geen ander drinken beschikbaar was. Vooral erg karig als je weer een flink stuk moet gaan lopen!). 

Nog een kleine opmerking betreffende "How to arrive" bij Hotel Tryp Los Galeones in Vigo: for the right moet zijn go left on the Avenida de Madrid until.... 450 meters on your right.

Nogmaals heel erg bedankt voor de goede zorg en mogelijk tot een volgende keer, want het smaakt naar meer en ik zal je zeker aanraden bij andere wandelaars!

Met vriendelijke groet,

Adrie Haarman


16/06/17
Een fantastische pelgrims reis naar Santiago, juni 2017

Hoi Guus,

 

Wat een fantastische pelgrims reis in Portugal/Spanje heb ik gehad en wat was alles goed geregeld door je.

Fijne hotels vlak bij de route, bagage netjes afgeleverd, prima ontbijt en goede reisinformatie!

Ik heb mij daardoor geheel kunnen richten op de wandelingen, de mooie omgeving en de leuke en boeiende ontmoetingen onderweg.

Het lopen van de afstanden is goed te doen en in sommige plaatsen kon ik wat meer tijd besteden om er rond te wandelen.

Erg leuk dus!

Wat heb ik mij verwend gevoeld in het thermaal bad van het hotel Caldas de Reis. Een heerlijke verrassing onderweg.

Kortom ik ben erg enthousiast thuisgekomen van dit avontuur en ik heb mogen ervaren dat alleen op pad zijn zeer verrijkend is.

Bedankt en tot een volgende reis. Ik heb al weer een interessante gezien op je siteJ

Hartelijke groet. Jolande Galdermans.

 

 

Met vriendelijke groet,

 

Jolande Galdermans


16/06/17
De pelgrimstocht naar Santiago, een terugblik, juni 2017

Beste Guus, 

Dank je wel voor je info over deze reis. Ook met het vervoer ging het wonderwel goed. Ik heb genoten van de reis, van het weer en van  de landen die we aangedaan  hebben. Leuke mensen onderweg  ontmoet. Bepaalde zaken die benoemd waren gemist. Zoals de Barosa Mills. Ik vond het een pittige wandeling Vooral de klimmetjes en de dalingen. Hotels waren  oké.. Ik kijk terug op een prachtige wandelreis, met mooi weer  geen regen, wel sommige dagen een felle zon. Maar dat kan je natuurlijk wel verwachten. Dank aan allen die meegewerkt hebben aan deze mooie reis.

Met vriendelijke groet

Marlène 


16/06/17
Terug van de tocht naar Santiago de Compostella, mei 2017

Beste Guus,

 

Wij zijn terug van onze vakantie naar Santiaco de Compastella

En willen jou via deze weg hartelijk bedanken voor het reserveren en boeken van onze hotels.

Wij hebben tien heerlijke dagen achter de rug.

Onze start was in Valenca, daar zijn wij hartelijk ontvangen door José met de nodige informatie incl boekje en schelp.

Wij hebben gekozen om alleen met een dag rugzak te wandelen en onze bagage na te laten bezorgen.

En ontbijt met diner.

De eerste dag startte bewolkt met lichte regen maar we hadden al snel de pas erin en met het volgen van de gele pijlen kon je niet verdwalen.

Onze wens was om met zijn drieën op één kamer te slapen en dat is in elk hotel gelukt.

S avonds rond 20.00 konden we eten, met de keuze uit voor hoofd en nagerecht met een fles wijn.

Hotel eigenaren waren over het algemeen zeer vriendelijk, alleen in ponterverda met het ontbijt stug en onvriendelijk.

De omgeving was mooi met zijn wijngaarden,heuvels, bos en wateren.

20 tot 25 km liepen we elke dag en dit is goed te doen.

Onderweg leuke gesprekken met wandelaars, ieder heeft zijn eigen doel.

Het stempelen in de pelgrim paspoort was ook erg leuk om te doen.

 

en hier laat ik  het even bij als jullie het verder willen invulllen en verbeteren graag.

liefs anneke


16/06/17
Pelgrimsreis van Ponte de Lima naar Santiago de Compostela, mei 2017.

Beste Guus,

Ik heb het een geweldige ervaring gevonden! Ik wil jou en je collega's, bedanken voor de organisatie van de Pelgrimsreis van Ponte de Lima naar Santiago de Compostela in mei 2017. . Het praktische gedeelte van de reis hebben jullie keurig geregeld, vooral dat mijn koffer naar het volgende hotel werd gebracht. 

De wandeling is qua afstand goed te doen. Soms wel wat pittig, maar ik houd wel van een uitdaging!  De route is mooi en heel goed aangegeven. Het landschap is afwisselend, wandelen door mooie bossen, langs rivieren, door velden en wijngaarden. De vele typische Portugese en Spaanse stadjes en dorpjes zijn schattig. Alle dagen schitterend weer gehad.

Tijdens de wandeling kom je langs veel kerken, kruisen en typische oude Romeinse bruggen. En niet te vergeten heb ik veel leuke mensen ontmoet en mooie verhalen gehoord en gedeeld. Dat maakt de wandeling gezellig, afwisselend en bijzonder.

Ik heb de druk bezochte dienst in de kathedraal (jammer genoeg staat de kathedraal in de steigers) bijgewoond en werd het grote wierookvat door de kerk geslingerd, heel indrukwekkend!

Wat een onvergetelijke ervaring is deze reis geweest. Het is een verrijking van mijn leven geworden.

Nogmaals bedankt voor de prima organisatie en kijk al uit naar een nieuwe wandelvakantie.

Met vriendelijke groet,

Claidy


16/06/17
Pelgrimstocht naar Santiago Terug van een heerlijke onvergetelijke vakantie mei 2017

Beste Guus

 

Wij zijn terug van een heerlijke onvergetelijke vakantie.

 

Een groot compliment naar jou,alles was top geregeld.

José heeft een poosje bij het bus station staan wachten maar wij kwamen later aan doordat de bus te laat was en het laatste stukje een taxi genomen.

Een fijne uitleg en een prettig idee dat we hem altijd konden bereiken.

Het eerste hotel was prima en de andere volgende hotels ook. Vrijdag met goede moed gestart met een beetje regen maar dat duurde even. Met de gele pijlen kan je echt niet verdwalen.

Wat hebben we genoten en wat een verwennerij elke dag weer, de koffers in de hotels,en s avonds keuze uit drie gangen, een fles wijn, koffie.

Leuke gesprekken met wandelaars die ook bij jou hebben geboekt. wij zijn vol lof en willen jou heel hartelijk danken voor het uitzoeken en reserveren van de reis.

wij genieten nog na.

groet Magda Margreet en Anneke


16/06/17
Terug van de pelgrimstocht naar Santiago, mei 2017

Beste Guus,

 

Wij zijn in Ponte de Lima gestart met onze camino. Onze overnachting in Merceria da Vila was super. Een lieflijk bed en breakfast  met ongelooflijke aardige eigenaars.

Omdat je die dag onderweg nauwelijks horeca tegenkomt, mag je  van alles meenemen van het overheerlijke ontbijtbuffet.  Ook van  hun zelfgemaakte taarten, krijg je een stuk mee. Vol goede moed begonnen wij aan onze Camino.

Het was een geweldige ervaring om naar Santiago te lopen. De routes zijn allemaal goed te doen. Onderweg mooie natuur, soms ook saaie stukken asfalt. Maar steeds een afwisselend landschap. Omdat het voorjaar in de lucht hangt staat er veel in bloei. En dat is extra mooi. De dagen dat je minder kilometers loopt, kom je in het prachtige vestingstadje Valence en in Pontevedra. Zodat je deze plaatsen rustig kunt bekijken. Wat zeer de moeite waard is. Het vervoer van onze bagage was goed geregeld. Iedere ochtend moesten we zorgen dat deze om 8:30 uur klaar stond bij de receptie.

Over het algemeen werden we hartelijk ontvangen in alle hotels. Waar ze vaak vroegen naar je wandeldag.  Behalve in het verouderde hotel Parque in Porrino. Maar waar we wel een heerlijk ontbijt kregen.

En het hotel Scala in Padron was erg onpersoonlijk. Omdat het buiten het centrum ligt ben je genoodzaakt om in dit hotel te eten. ( wij hadden geen diners geboekt)

Het hotel gaf geen "caminogevoel". Veel te groot. Overigens is het niet nodig om diners te boeken. Je hebt overal gelegenheid genoeg om te eten. Er worden ook vaak de peregrinomenu's aangeboden. Voor een lage prijs, kun je vaak goed eten. Maar ook van de kaart eten is op vele plaatsen mogelijk. Ook is het leuk om stempels te verzamelen voor je caminopaspoort. Overal onderweg kun je deze krijgen. In restaurants, hotels in een kapel. Je voelt je als een kind zo blij. En iedere pelgrim doet dit, omdat het uiteindelijk je bewijs is voor je Compostela. 

Het is aan te bevelen om een extra dag te boeken in Santiago. Je komt op de laatste dag pas later aan in Santiago. En het is een prachtige plaats om de dag erna deze te bezichtigen. En na te genieten van het gevoel dat je de camino hebt volbracht. 

We hadden thuis de busreis al gereserveerd om naar Porto terug te reizen. Wat aan te bevelen is. 

Wij kijken terug op een fantastische camino. Met prachtig weer, mooie omgeving en ontmoetingen met andere pelgrims. 

Twee voldane vriendinnen, Anja en Mieke. 

 


16/06/17
Camino Portuques een bijzondere ervaring in april 2017

Hallo Guus,

Start 24 april 2017. Vanaf de 1ste dag was het een bijzondere ervaring. Een reis van bezinning. Niet eerder een camino gewandeld.

Mooi hotel aan de rivier, avonds de ins en outs van Gosé. Duidelijk en volop gelegenheid tot het stellen van vragen. Fijn om te weten dat we hem ten aller tijden konden bellen.

De daarop volgende dagen was het weer ons goed gezind, we hebben maar 1 dag druiliger weer gehad.

Kilometers per dag goed te lopen.

Over het algemeen redelijke hotels waarvan Casa da Capela, hotel Duarte en hotel Pombal eruit sprongen. Gezien de ligging, vriendelijkheid en ontbijt. Dit was top.

Wij (Inge en ik) kijken terug op een geslaagde tocht waarvan we vele indrukken hebben opgedaan. Vooral naar onze eigen ik J.

Bedank Guus en andere organisatoren dat jullie dit voor ons hebben mogelijk gemaakt.

 

Rest mij nog een vraag hebben jullie ook wandelreizen vanaf ongeveer ter hoogte van Santander naar Santiago, camino du Nord?

Vriendelijke groet van Ellen Martin en Inge Legeland


16/05/17
Terug van de pelgrimstocht naar Santiago, april 2017

Goedemorgen Guus,

 

Wij zijn sinds afgelopen zaterdag weer thuis want we hadden er nog een paar dagen Bilbao aan vastgeplakt.

Maar van onze wandelreis  zijn we nog aan het nagenieten!

Elke dag hebben we intens genoten!

De route was prachtig (alhoewel ik het lopen op dag twee langs de N55 vaak wel saai vond), we hebben zo veel gezien dat we iedere dag zin hadden in een nieuwe belevenis. De natuur, afwisseling, de lengte van de routes, de vriendelijke mensen, zo veel zaken waren een fijne belevenis.

Alles wat door jullie was georganiseerd was top geregeld. Heerlijk dat je over niets anders hoeft na te denken dan alleen te hoeven lopen. Wij hebben dit in die week (maar ook achteraf) als een enorme luxe ervaren om zo ontspannen met je beleving bezig te kunnen zijn!

Op de vierde dag zijn wij alleen niet de Barosa Mills tegengekomen en waar dat fout is gegaan... wij hebben geen idee maar dat was wel jammer want ondanks al het andere mooie natuurgeweld was dit ook iets waar wij wel naar uitkeken.

Wij zullen aan deze reis met hele dierbare gedachten terugdenken.

Fijn dat jij in deze onze partner was en dank voor alle zaken die geregeld waren!

Wij willen zeker nog een keer een soortgelijke reis gaan maken en dan komen wij bij je terug!

Nogmaals DANK en hartelijke groet,

Lex (en Rutger)


16/05/17
Terug vanuit de pelgrimstocht naar Santiago, april 2017

Hey Guus,

 

We hebben het bijzonder goed gesteld. Echt , echt niets negatiefs ervaren op onze wandelreis.

De voorbereiding van jullie organisatie was perfect, echt waar. Wij hebben zo genoten, het weer was ook bijzonder goed. Dat maakt uiteraard ook véél goed.

De hotels lagen op een uitstekende locatie en we waren ieder keer hartelijk ontvangen. Ook het avondeten was méér dan goed.

Ook leuke hotelletjes ontmoet. Het was allemaal ‘top’. De ligging was telkens bijzonder goed, kon gewoonweg niet beter. Echt waar.

Wat een ervaring voor onze eerste tocht. Het smaakt zeker naar meer. Wil je ook die persoon in Portugal (was zijn naam Joseph ?) zeker

bedanken. Jullie hebben een 10/10 van ons.

Een paar vrienden hebben mij gevolgd op facebook en willen volgend jaar ook deze wandeling maken. Als ze ook met vervoer van bagage nemen, verwijs ik ook zeker door naar jullie. Doen jullie ook de Portugese wandelroute langs de westkust? Misschien doen wij de volgende keer deze wandeltocht. Dus meer naar het water toe? In welke landen zijn jullie actief?

Ik zal deze week nog iets schrijven op jullie website.

 

Christa LEDOUX


28/04/17
Pelgrimstocht naar Santiago,een positief verslag; september 2016

Beste Guus,

Allereerst wil ik jou en je collega’s hartelijk bedanken voor de organisatie van mijn 13-daagse pelgrimsreis van Porto naar Santiago de Compostela in september 2016.
Ik kijk terug op een bijzondere wandelreis, waarbij alles vlot is verlopen. Zelfs het weer zat mee; alleen de eerste wandeldag in de regen gelopen. De accommodaties waren over het algemeen prima en het bagagevervoer vlekkeloos. Het was geruststellend om voor noodgevallen een telefoonnummer achter de hand te hebben.
Op het Portugese traject was het tamelijk rustig, vanaf de Spaanse grens werd het een stuk drukker. Toch heb ik vaak uren alleen kunnen wandelen, door soms al heel vroeg te vertrekken.
Ik kan iedereen aanraden het traject van Barcelos naar Ponte de Lima (34 km) in tweeën te splitsen. Daardoor heb ik kunnen overnachten in de mooie ‘Quinta da Cancela’ in Quintiães en ook de accommodatie in Cossourado ‘Casa da Capela’ waar je voor mij een extra overnachting had geboekt, was een hoogtepunt.
Verder kan ik iedereen aanraden onderweg de alternatieve routes te wandelen, aangegeven met groene pijlen. Mooie en rustige bospaden (weliswaar een kilometertje langer), zodat je niet langs de provinciale weg hoeft te wandelen.
Kortom, een wandelreis om nooit te vergeten!
Ik hoop een volgend jaar zeker van Santiago naar Finisterra en Muxia te wandelen en zal dan uiteraard weer een beroep op je doen!

Nogmaals hartelijk dank voor je goede zorgen.

Met vriendelijke groet,
Ria Spithoven
Utrecht


02/11/16
Santiago, een zeer positief verslag, oktober 2016

Dag Guus,


Ik kan niet anders zeggen dan dat deze "pelgrimstocht" een geweldige ervaring is geweest waar ik veel positiefs uit heb kunnen halen.
De praktische kant van deze reis heb jij tot in de puntjes geregeld, mijn complimenten en dank daarvoor.
De avond voor vertrek kwam je collega, de sympathieke José Augusto, stipt op tijd naar het hotel in Valenca met uitgebreide informatie over de route en de accomodaties. Ook werd de schelp en het pelgrimspaspoort overhandigd wat tevens werd aangevuld met speciale telefoonnummers voor noodgevallen. De mogelijkheid om op elk gewenst moment de organisatie om hulp te kunnen vragen geeft een geruststellend, vrij en zorgeloos gevoel.

De accomodaties hadden ieder hun eigen charme, het ene hotel had wat meer allure dan het andere maar de gastvrijheid en servicegerichtheid van de medewerkers waren overal hetzelfde. De kamers waren schoon en de bedden waren prima.

Ook het vervoer van de koffers is vlekkeloos verlopen, men maakte geen probleem van een extra tas die behalve het koffer meegenomen werd naar het volgende hotel.
Een mooie service waarvoor dank.

Het eten in noord Portugal en Galicië is voortreffelijk, heel gezond, gevarieerd en puur. Wij hebben ons laten verrassen en verwennen met typische streekproducten, waaronder ook heerlijke likeurtjes. De medewerkers van het restaurant serveerden met trots hun streekproducten.

De wandeling is qua afstand prima te doen en was in alle opzichten geweldig. Het landschap is afwisselend, wij wandelden door mooie bossen, langs rivierbeddingen, door velden en wijngaarden en door typische Spaanse stadjes en dorpjes. Wij passeerden veel kerken, kruisen en typische oude Romeinse bruggen. Ook hebben we kunnen genieten van prachtige panorama's.

Van de bevolking hebben we uitsluitend vriendelijkheid ervaren en van de taxichauffeurs een stiptheid waaraan ze hier in Nederland een voorbeeld kunnen nemen.
En uiteraard hebben we veel leuke mensen ontmoet en mooie verhalen gehoord, dat maakte de wandelingen gezellig en afwisselend.

Het weer was zonnig, tussen de 20 en 26 graden, wellicht heel bijzonder voor de tijd van het jaar. Medicijnen en blarenpleisters hebben we niet nodig gehad, wat een geluk. Na zo'n 6 wandeldagen voel je je fitter dan ooit.

De aankomst op het grote plein in Santiago is een geweldige ervaring, allemaal blije mensen die ook allemaal naar het Pelgrims Office willen om hun Compostela op te halen. Op de vrijdagavond hebben wij de druk bezochte dienst in de kathedraal bijgewoond en werd het grote wierookvat door de kerk geslingerd, heel indrukwekkend.

Het bleek een goede keuze te zijn om een aantal extra dagen bij te boeken om alles rustig te laten bezinken. Ik raad iedereen een bezoek aan Finisterra en Muxia aan als afsluiting van de reis.

Guus hartelijk dank voor de goede zorgen, ik beveel jouw organisatie van harte aan en kijk uit naar een volgende wandelvakantie.
Toos


30/10/16
Net terug vanuit de pelgrimstocht van Porto naar Santiago, oktober 2016

Dag Guus,


We zijn vannacht teruggekomen uit Spanje. Het was een mooie reis en we hebben veel leuke dingen gezien en meegemaakt. Het was in vele opzichten een succes.
Hieraan heeft jouw organisatie in belangrijke mate aan bijgedragen. De hotels, de bedden, de meeste maaltijden waren prima. De afstanden waren goed te doen enz. Kortom een aanrader en dat zullen wij ook doen. Peer , onze dames en ik zijn je dankbaar voor je inzet en snelle service.


Met vriendelijke groet
Peter van den Dungen


27/10/16
Uitgebreid verslag wandeltocht naar Santiago, oktober 2016

Dag van aankomst
Bijna pech met het vervoer vanaf Porto naar Porte de Lima (was klein busje)
Door een vriendelijke dame die voor ons op de grond ging zitten konden we
toch mee.

Chauffeur kon geen woord Engels wel Frans.
In de avond erg gezocht naar een gelegenheid om te eten.

José Augusto was erg aardig en gaf een goede duidelijke uitleg!

Dag 1 Prachtige maar best zware tocht .
0vernachting was de leukste van deze tocht.
Landelijk, vriendelijk en eten was erg goed.

Dag 2 Mooie route ! Hotel Lara , goede accommodatie en eten ook prima.

Dag 3 De alternatieve route gedaan, waren daar blij mee en goed aangegeven.
Hotel Parque ( werd door José aangegeven als de minste op de route)
Viel erg mee en Het eten was er eigenlijk best goed.

Dag 4 Weer pittig maar mooi!
Hotel Duarte goed te vinden, prima eten .

Dag 5 Wat kortere tocht maar toch weer mooi!
Hotel Avendia, mooie kamers maar eten zeer matig.
Ontbijt rommelig en zeer minimaal.
Geen vriendelijk personeel.
Eerste avond was het eten koud. kregen op ons verzoek wel nieuw eten.
Bijna niemand kende Engels.
Pontevedra is een mooie en zeer oude stad.
Onze extra dag was dus ook weer goed gevuld.

Dag 6 Pittige klimmen en dalen maar wel leuk.
drie uurtjes in de regen gelopen, (daar is niets aan te doen)
lopen zoeken naar Naturel park Barosa Mills maar nergens gevonden.
( nadien nog aan mensen gevraagd maar ook die hadden het niet kunnen ontdekken.)
Nergens aanwijzingen onderweg.
Hotel Cruceiro ook weer goed en het eten ook.

Dag 7 Behalve de rijksweg een mooie tocht.
Hotel Scala ook weer goed slapen en eten.

Dag 8 Vol verwachting op naar Santiago.
Mooie stukken maar weer jammer van de stukjes snelweg.
(waar zeer hard gereden wordt.)

IN Hotel Nest Style waren kamers goed .
Ontbijt ook wat sober!

Nog een heerlijke dag genoten van de mooie stad en de kathedraal
Jammer hij stond in de steigers.
Heel erg de sfeer geproefd van alle nationaliteiten die in de geduldig in de rij gaan staan om het fel begeerde certificaat op te halen als teken van het volbrengen van deze reis.
Deze extra dag niet willen missen was fijn en heerlijk nog zoveel te kunnen zien.

Wel veel extra gelopen in het labyrint aan straatjes
Wat een stad !

Guus bedankt voor de goede uitleg en hopelijk kan je hier wat mee!

p.s De verzorging van de koffers was perfect geregeld.
Als ik overweeg nog eens een wandelreis te maken zal ik zeker bij je aan kloppen

Namens ons vieren !

Rika Bierkens


27/10/16
Een reisverslag, alleen op weg naar Santiago,september 2016

Beste Guus,


Allereerst wil ik jou en je collega's bedanken voor de organisatie van deze reis! Het was een onvergetelijke ervaring en ik heb er van genoten. Het vrij zijn, het alleen zijn, het alleen lopen, de prachtige routes, de mooie mensen die ik heb ontmoet, de gesprekken met mensen met allerlei verschillende nationaliteiten. Het is een verrijking van mijn leven en ik hoop dit gevoel vast te houden. Ik kan niet wachten weer terug te gaan naar de Camino en een volgende route te lopen. Ik hoop volgend jaar de Camino Frances te kunnen doen. 
Dat ik het deze keer zo georganiseerd heb gedaan was een goede keuze en ik heb er veel van geleerd.
Bv dat het makkelijk is je bagage te laten vervoeren maar dat het zelf meenemen en zelf je slaapplek kiezen meer vrijheid geeft, maar daar was ik nu nog niet aan toe om dat aan te durven. Ik weet ook nog niet precies hoe ik het volgend jaar ga doen, een middenweg zou het mooiste zijn. Misschien kortere routes en dan slapen in pensions , de albergues hik ik nog wel tegenaan.
De hotels waren wisselend, met een paar uitschieters die ik al heb genoemd, Villa D,Arcos, de Quinta de Cansela en de Casa de Capela. Voor het hotel in O Porriño werd ik gewaarschuwd door medereizigers die dezelfde hotels hadden deels, dat had José hen gezegd, echter ik vond het juist wel prima daar. Het was wel oubollig, net een hotel uit een tv serie maar prima met balkon en uitzicht op een plein. Ik vond de hotels zonder balkon en geen uitzicht juist niet fijn, of uitzicht op een drukke straat zoals in Caldas de Reis en hotel Avenida. Verder waren alle hotels prima, de een met meer sfeer dan de andere maar allemaal comfortabel. Een balkon en airco zijn wel fijn! Als er geen balkon is en geen airco kan het soms erg warm zijn en dan slaap je niet goed. De sfeer is erg belangrijk als je alleen reist, meer dan luxe, eenvoudig met balkon en airco is altijd goed. 
Hotel in Padron en in Santiago prachtig. Arcade zat er wat tussenin.
Verder nog een tip voor alleenreizenden is geen rustdag te nemen want je laat dan weer bekende gezichten achter je. En juist het lopen is fijn. 
Verder was de aankomst in Porto een beetje stressvol want er bleek geen pendelbus te zijn naar het hotel zoals ze mij hadden gemaild en het werd donker en met de trolley in de metro durfde ik niet aan. Dus een taxi genomen en dat was wel even spannend alleen in een vreemd land maar kwam goed. Hierin kun je misschien nog iets toevoegen aan de reis door bv er een transfer bij aan te bieden dat was voor mij een relaxter begin geweest.
Een volgende keer zou ik niet weer kiezen voor de maaltijden erbij maar dat is voor iedereen natuurlijk verschillend. Ik vond dit leuk als er gezamenlijk werd gegeten maar in de meer sfeerloze restaurants zoals Avenida, Caldas de Reis en in Padron was het leuker om zelf een restaurant op te zoeken, dus dat heb ik dan ook gedaan.
Al met al is deze reis een aanrader voor iedereen die voor het eerst alleen op reis wil gaan en niet alles zelf wil organiseren. Het heeft mij de mogelijkheid gegeven de knoop door te hakken en te durven gaan.

Hartelijke groet, Sita


03/10/16
Terugblik Santiago pelgrimstocht; september 2016

Hallo Guus,

Ik ben idd weer terug van een inspirerende reis.

De organisatie vanuit jullie was perfect. Ik heb in parels  van hotels/ verblijven  overnacht. Mn de plattelands settingen zijn subliem. De hotels in de steden zijn niet heel bijzonder maar voldoen. Ook heel fijn dat ze aan de camino verblijven zodat je niet meer ver om hoeft te lopen om er te komen. Ik heb later nog in Ponte de Lima overnacht in Vila de Camino ( booking.com) een alleraardigst huisje dicht aan de Camino…… misschien een tip voor jullie. Ik  vond de etappes pittig, m.n. de 22 km lange waren zwaar. Vooral het klimmen en dalen viel mij zwaar. Maar ik ben er gekomen.

Jullie routeboekje was duidelijk en eerlijk in wat er komen ging. Was voor mij een goede leidraad.

Ik liep alleen en was idd ook echt veel alleen onderweg, vooral in Portugal heb ik dagen alleen gelopen, vanaf Spanje wordt het drukker. Ik liep met een aantal medepelgrims enigszins gelijk op , zij hadden bij een organisatie uit Amsterdam geboekt.

Al met al een mooie reis en fijn dat de voorwaardes vooraf al geregeld waren. Veel pelgrims waren jaloers op mijn dagrugzakje……. Dat kan als je  bagage vervoerd wordt. J

Mvg Iris de Reuver


03/10/16
Terug vanuit Santiago; september 2016

Dag Guus,
Aan jouw verzoek om een reactie te geven op onze wandelreis, willen wij graag voldoen.
Wij zijn nu ruim een week terug van onze tocht Porto – Santiago de Compostela, en die was wondermooi, in alle opzichten.
Jij hebt gezorgd voor de nodige voorwaarden, waardoor wij iedere dag, vrij en zonder zorgen, aan de wandeling konden gaan. De accommodaties waren voortreffelijk, wij hebben ons overal welkom gevoeld, bagagevervoer uitstekend geregeld en de reisinformatie was ook prima.
Wij zijn 70+ ers, met wandelervaring en de tocht was goed te doen. Soms wel wat pittig, maar enige uitdaging willen wij toch nog graag aangaan.
Wij hebben al meer Camino’s gelopen, maar dit was de mooiste voor ons.
Bedankt voor alle goede zorgen en misschien: Tot ziens.
Joke en Cees.


20/09/16
Terug vanuit Santiago; augustus 2016

Beste Guus,

We zijn nu iets meer dan een week terug van onze reis naar Santiago de Compostela en we kunnen er maar 1 ding over zeggen:
Het was geweldig! we hebben een fantastische reis gehad, heerlijk gelopen in de mooie bossen en door de typische spaanse dorpjes.
De hotels waren allemaal prima, de een iets meer dan de ander, maar allemaal schoon en netjes.
Alles tot in de puntjes verzorgd en ook de hulp van jouw kant mbt het vegetarische eten heeft aangegeven hoe serieus en professioneel jij bent.
Wij willen je nogmaals bedanken voor alles en kijken al uit naar een nieuwe wandelvakantie!
Ly en Ben


16/09/16
 
Powered by Phoca Guestbook