Aarts Wandelreizen, Wandelvakanties & Pelgrimstochten

Wandel een authentieke wandelreis, trektocht of pelgrimstocht in Portugal, Spanje, Griekenland en Turkije

Santa Maria, klein maar fijn!

"Santa Maria Grand Trail"

Een achtdaagse individuele wandeltocht, met zeven overnachtingen.

Santa Maria is het oudste eiland van de Azoren (ongeveer 8 miljoen jaar) en werd als eerste ontdekt. Geen enkel eiland van de Azoren is zo populair als zwem- en relaxbestemming. De witte zandstranden en het zonnige bijna mediterraanse weer, heeft het eiland van nature mee. Het eiland heeft de meeste zonuren van de archipel. Naast de stranden heeft Santa Maria ook enkele beschut gelegen zeewater zwembaden. Heerlijk om na een ' flinke' wandeling er in te duiken. Ondanks al dit 'aantrekkelijks', wordt het eiland nog nauwelijks door toeristen bezocht. De Grote Route van Santa Maria is een rondwandeling die begint bij Vila do Porto, meer bepaald bij Forte de São Brás.

Via kliffen met fossielen, een stuk rode kleiwoestijn en wijngaarden tegen vulkaanhellingen, maakt u kennis met dit mooie en afwisselende eiland. Langs het parcours zijn er kleine bewegwijzerde omwegen (devidamente sinalizados) die leiden naar uitzichtpunten met prachtige landschappen. U kunt altijd genieten van de natuurlijke baaien van het eiland om te ontspannen.  

Het pad bestaat uit kustpaden, van waaruit we rotsachtige kliffen van aanzienlijke hoogte en landschappelijke waarde kunnen observeren, veel wijngaarden in wijken of terrassen begrensd door kleine muurtjes van vulkanisch gesteente, zoals de heuvels van Baía da Maia, Ponta do Castelo en Baía de Baía de Sao Lourenço. Deze kustpaden bieden ook toegang tot verschillende zwemgebieden, zoals de twee belangrijkste stranden - São Lourenço en Praia Formosa - beide wit geschuurd, aangezien de opeenhoping van sedimenten het gevolg is van de erosie van koolzuurhoudende rotsen, in tegenstelling tot wat er gebeurt op alle andere stranden van de archipel. Bovendien biedt dit pad ook de kans om het binnenland van het eiland te bezoeken, met name het hoogste punt, Pico Alto, op 587 meter hoogte.

U wandelt 78 km in 5 etappes van gemiddeld 12 tot 19 km per dag over dit kleine eiland. U reis wordt beëindigd met en rondreis per bus inclusief lunch over het gehele eiland met een gids. Daarbij is tevens inbegrepen een bezoek aan een tweetal musea. Onze gidsen Miguel en/of Henrique zorgen tevens voor de transfers naar de begin en het einde van de wandelingen.  

Klik hier voor een promotiefilm: Santa Maria - Azoren  en Ontdek Santa Maria

Ook was er onlangs aandacht voor dit eiland in Floortje Dessings einde van de wereld: Zien klik op: Santa Maria

 

Prijzen voor 2023:

€ 985,- per persoon bij een minimale deelname van 2 personen.

Eenpersoonskamer prijs: € 1110,-

Alleenreizende: € 1460,-

 
Inclusief:
 • STO-Reisgarantie, zie algemene reisvoorwaarden
 • Zeven nachten verblijf in tweepersoonskamer op basis van Logies en Ontbijt in een luxe (o.m. een zwembad) historisch gelegen Pousada de Juventude (Jeugdherberg) in Vila do Porto
 • Transfers van en naar het vliegveld van Santa Maria nabij de hoofdstad Vila do Porto
 • Transfers naar begin en eindpunten van alle wandelingen*
 • Uitgebreide route informatie en documentatie over de wandeltochten en het eiland Santa Maria
 • Culturele bustocht over het gehele eiland, inclusief lunch
 • Telefoonnummer voor noodgevallen
 • Entreekaart voor het  Environmental Center Dalberto Pombo
 • Entreekaart voor het Santa Maria Cultural Museum
Exclusief:
 • Diners
 • Lunches
 • Heen- en terugreis
 
 *  De transfers locatie kan worden gewijzigd na gelang de wensen van de klanten 
 
Aarts Wandelreizen rekent geen reserveringskosten op al zijn reizen.

Wandelroutes

De wandelroutes zijn indicatief en afhankelijk van het weer en de lokale omstandigheden. De meeste routes ondergaan een extra controle voordat het wandelseizoen begint. Om deze reden kan een beschreven programma soms iets afwijken van het beschreven dagprogramma op deze website. U hoort dat zo spoedig mogelijk van ons of van uw eilandgids.

Zie de kaart van de Grand Trail 

Extra dagen

Dit 8-daagse programma kan worden uitgebreid tot meerdere dagen, waarbij de volgende activiteiten kunnen extra aangeboden worden: 

Prijzen opvraagbaar:

 • Huur een fiets of mountainbike-tochten met gids;
 • Extra transfers;
 • Zee activiteiten, zoals een boottocht om het eiland, snorkelen en/of duiken.

Vluchten:

Tijden onder voorbehoud van wijzigingen. 

Er zijn rechtstreekse vluchten via TAP Air vanaf Lissabon naar Santa Maria (SMA) v.v.

Het vliegveld ligt enkele kilometers noordelijk van de hoofdstad Vila de Porto.

Donderdag - Aankomst in Santa Maria 17.15 uur - Vertrek vanuit Santa Maria om 17.55 uur

of

Zondag - Aankomst in Santa Maria 11.35 uur - Vertrek vanuit Santa Maria om 12.15 uur

Daarnaast zijn er elke dag vluchten tussen het hoofdeiland Sao Miguel en Santa Maria uitgevoerd door de lokale maatschappij SATA. Voor op Sao Miguel te komen zijn er verschillende rechtstreekse vluchten vanuit Amsterdam. TUI (voorheen Arke) Fly vanuit Nederland Jet Air Fly.com biedt vanuit Brussel goedkope vluchten aan. Passagiers uit Nederland kunnen dan gebruikmaken van maar liefst zestien directe treinverbindingen naar Brussels Airport/Zaventem. Vanuit Den Haag, Rotterdam, Dordrecht en Roosendaal, zonder overstap, direct naar het station onder de luchthaventerminal. Ook zijn er nu goedkope mogelijkheden vanuit Londen. Daarnaast biedt Ryan Air ook vluchten aan naar Ponta Delgada, maar dan vanuit Porto of Lissabon.

Reis aanvragen

Bekijk het dagprogramma

Bekijk de fotogalerij

Lees de reiservaringen van de Azoren in Portugal


Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).