Aarts Wandelreizen & Wandelvakanties

Authentieke wandelreis, trektocht of pelgrimstocht in Portugal, Spanje, Griekenland en Turkije

Cookie beleid

De Vestingen of Kastelenroute in Portugal

Een prachtige wandelreis van 8 dagen door twee regio's van de grootste provincie van Portugal, de Alentejo.

Aarts Wandelreizen biedt u een kijkje in de natuur van Alentejo, neemt u mee naar de mooiste plekjes om er heerlijk te wandelen.

De 8- daagse wandeltocht: 8 dagen (7 nachten) op basis van logies en ontbijt.

Alentejo

De Alentejo is de grootste regio van Portugal, tussen Lissabon en de Algarve. De regio beslaat ruim één derde van het totale oppervlakte van Portugal en toch wonen er ‘maar ’500 000 inwoners  Slechts 7% van de Portugese bevolking woont er. Het gebied is bekend geworden om zijn vele coöperaties, die vooral na de Anjerrevolutie (1974) de kop op staken. Veel van deze zijn inmiddels weer terug in handen van de oorspronkelijke bezitters. Tussen de weinige, maar bezienswaardige stadjes vindt u in deze streek wijngaarden (Alentejo is grootste wijnproducent van Portugal), olijfbomen, kurkeiken, beboste heuvels en gouden korenvelden. Een lust voor het oog en daarom ideaal om te voet te verkennen. 

Deze wandelreis

In de Alentejo heeft de bevolking zich altijd moeten verdedigen: de vijand kwam vanuit Spanje. Vandaar dat u in heel wat dorpjes en stadjes nog kastelen, forten, versterkingen & vestingmuren terugvindt. Dit is de reden voor de naam vesting route aan deze wandeltocht te koppelen.

De vijf wandelingen gaan allen langs kleine steden of dorpen, die allen vestingen hebben. In het noorden van Alentejo bezoekt u de vestingen van Marvão en Castelo de Vide en op het zuidelijke deel van het programma de vestingen Monseraz, Mourão en die van Terena. Allen gebouwd of versterkt om de grens te beschermen. U ziet vooral de overgeblevene vestingmuren met soms binnenin wat bebouwing, zoals een kapel. Veelal is er een museum om u kennis te laten maken met de vele oorlogen tussen Portugal en Spanje. De uitzichten vanuit deze vestingen zijn stuk voor stuk adembenemend.

Het gebied is ruig en heuvelachtig en kent kale bergkammen, waar af en toe roofvogels uit te voorschijn komen. Voordat u afzakt naar het zuiden breng u een bezoek aan het wat plattere maar kleurrijk gebied aan de oever van de Taag in de nabijheid van de plaats Nisa. De kans om daar vale gieren boven u te zien cirkelen is groot bij zonnig weer.

U vervolgt u wandelreis in Mourão, gelegen aan het grootste stuwmeer van Europa, de Alqueva (250 km2) en vlakbij de Spaanse grens en gezegend met een bijzondere sterrenhemel. Geniet u op een heldere avond ook zo van de sterrenhemel? In Nederland zie je maar een fractie van al het moois in de lucht, omdat het hier bijna nergens meer écht donker is. Rondom het Portugese stuwmeer van Alqueva is dat heel anders. Hier is bijna geen lichtvervuiling én er zijn gemiddeld 286 heldere, onbewolkte nachten per jaar. Ook de ligging op een lage breedtegraad is gunstig voor het zicht. Op maar weinig plaatsen in Europa is er zo'n indrukwekkende sterrenhemel als in dit stuk van de Alentejo.  

Op de heuvels in het landschap liggen prachtige vestingstadjes zoals Monsaraz. Deze plek wordt vanwege haar strategische ligging al sinds de prehistorie bewoond. In de omgeving zijn daardoor veel megalithische (stenen) monumenten, zoals de gereconstrueerde Cromeleque de Xerez. Het landschap is voornamelijk één van zachte open glooiende heuvels en vlakten. Het platteland biedt stroken van kurkeiken, maar vooral olijfbomen. Enkele van de beste (stevige) wijnen van Portugal komen vanuit de Alentejo en u kunt een bezoek brengen aan wijngaard of tijdens uw verblijf.

Ook organiseren wij veel optionele activiteiten, waardoor u ook nog een snufje cultuur kunt meenemen naar huis, zie daarvoor hieronder en het dagprogramma. 

Klik hier voor een video van de natuur in de Alentejo

Het mediterrane klimaat

Deze prachtige regio van Portugal, de Alentejo, kent hete, droge zomers en milde winters. Vooral in de lente en de herfst zijn de temperaturen zeer aangenaam. Dit is dan ook de meest geschikte periode om de Alentejo te bezoeken. Het klimaat in de Alentejo is mediterraan, met lange, warme zomers en zachte, natte winters.   

Prijzen in 2019:

€ 405 ,- per persoon bij een minimale deelname van 2 personen 
Eenpersoonskamer prijs: € 485,- 

Aarts Wandelreizen rekent op al zijn reizen geen reserveringskosten.

 

Beschikbaarheid

Deze reis is beschikbaar elke dag van het jaar met uitzondering van 15 juni tot 15 september en tijdens speciale datums die zich voordoen in de gebieden (ex: de Almossada festival in Marvão (1e weekend van oktober)). Voor deze data zijn prijzen onder voorbehoud van de offerte.

In de prijzen zijn inbegrepen:

 • STO - Reisgarantie, kijk bij de reisvoorwaarden op deze site
 • Ontvangst bij het hotel van Castelo de Vide
 • Drie nachten in een hotel in Castelo de Vide en vier bij een accommodatie in Mourão
 • Transfers naar en vanaf het begin- en eindpunt van de wandelingen
 • Lunchpakketten, voorzien van speciale lokale broodjes, fruit en water 
 • Bagagevervoer tussen de beide accommodaties
 • Transfer vanuit Castelo de Vide naar Mourão
 • Reisbegeleiding op afstand; inclusief noodnummer
 • Kaarten en route-informatie d.m.v. boekjes over de streken die u gaat bezoeken
 • Lijst met telefoonnummers van de accommodaties waar u verblijft.

Niet in de prijs inbegrepen:

 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Retourvlucht naar en vanuit Lissabon
 • Diners
 • Vervoer naar Castelo de Vide en vanaf Mourão naar Lissabon, deze zijn een maand van de voren online te bestellen bij Rede Expressos via deze link Rede Expressos De vertrek- een aankomst busstation in Lissabon -Sete Rios.

Extra (op aanvraag):

 • Transfer Lissabon- Castelo de Vide (maximaal 4 Personen):  € 200,-
 • Transfer Mourão- Lissabon (maximaal 4 Personen):  € 200,-
 • Transfer Mourão - Évora (maximaal 4 Personen):  € 50,-

Optioneel (per persoon):

 • Streekproducten proeven Portagem: € 25,-
 • Bezoek aan Portalegre (per taxi), tapijt en/of Robinson kurkfabriek bezoek: € 30,-
 • Wijnhuis bezoek in het Monsaraz gebied (transfer inbegrepen): € 30,-
 • Nacht sterrenwacht Alqueva (transfer inbegrepen): € 20.,-