Aarts Wandelreizen, Wandelvakanties & Pelgrimstochten

Wandel een authentieke wandelreis, trektocht of pelgrimstocht in Portugal, Spanje, Griekenland en Turkije

DAGPROGRAMMA In het Spoor van de Moor 

 

Dag 1: Ronda: Puente Nuevo, het symbool van de stad

Bienvenidos a Ronda! 

Welkom in één van de mooiste en oudste steden van Andalusië. Na aankomst in het charmante hotel op loopafstand van de stierenring van Ronda, is een bezoek aan de historische brug van Ronda de perfecte start van deze wandelvakantie
Ronda, verdeeld over twee bergtoppen, wordt verbonden door deze brug waaronder de waterval met geraas naar beneden suist. Mocht u vandaag vroeg aankomen, is een wandeling naar het onderliggende bos en de rivier een mooie middagactiviteit. Voor cultuurliefhebbers is Ronda vooral een eeuwenoude stad waar de talrijke gebouwen de Moorse architectuur uitstralen. U kunt hier o.a. een Romeins badhuis en een voormalig Moors huis bezoeken.
 
Optionele activiteiten:
De regio van Ronda staat bekend om haar uitstekende wijnen  U bezoekt de druivenplantages tijdens een wandeling door de wijngaarden en u ziet hoe de wijninstallaties de druiven tot wijn maken. U sluit af met een wijnproeverij van vijf heerlijke lokaal gemaakte wijnen en de daarbij horende verschillende hapjes van Spaanse worsten en kaas. Prijs € 35,- per persoon, exclusief vervoer. De taxi kost ongeveer € 16,- per reis.

Geef uw voorkeur voor deze activiteit aan in het boekingsformulier en dan informeren we u over de details.

Dag 2: Ronda – Cuevas del Becerro

U vertrekt al wandelend noordwaarts de stad uit, om langs privé finca’s (boerengrond) de GR-7 route te volgen. Onderweg komt u meteen al de eerste olijfboomgaarden en weilanden met beukenbomen met grazende koeien tegen.
Vanavond slaapt u in het dorpje Cuevas del Becerro bij de familie Ponce. In hun klein hotelletje zijn er 4 kamers met 1 gedeelde badkamer op de gang. Indien u reserveert zorgen wij ervoor dat er geen andere hotelgasten zijn, zodat u deze badkamer niet met onbekenden hoeft te delen.
 
Wandeldag & route informatie:  
 • Totale afstand: 25 kilometer
 • Hoogteverschil: 242 meter omhoog en 243 meter omlaag.
 • Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld
 • Geschatte wandeltijd: 6,5 uur

Dag 3: Cuevas del Becerro – Ardales: Churros met koffie, helderblauwe meren 

Na een ontspannend ontbijt staat er vandaag een zeer afwisselende wandeldag op het programma. Het is een dag van klimmen en dalen. Genietend van echte churros met koffie tijdens een stop in het dorpje Serrato, kan u vervolgens vanaf een bergtop het adembenemende uitzicht tot u opnemen. Op deze bergtop kunt u genieten van het adembenemende uitzicht op de helderblauwe (stuw)meren en andere hoge bergtoppen. Voor deze nacht hebben we voor u authentiek Andalusisch hotelletje een mooi appartement voor je uitgezocht, waar in de zomer gezwommen kan worden.
Wandeldag & route informatie:  
 • Totale afstand: 21 kilometer
 • Hoogteverschil: 348 meter omhoog en 769 meter omlaag.
 • Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld
 • Geschatte wandeltijd: 5,5 uur

Dag 4: Ardales – El Chorro: Hoge bergtoppen en steile rotswanden

Wakker worden in Ardales betekent het geluid van het Andalusische boerenleven. Hanen die kraaien en het geluid van boeren die op weg gaan naar hun akkers. Vanaf het appartement in Ardales loopt de wandelroute de eerste uren door glooiend plattelandsgebied totdat het indrukwekkende natuurpark Desfiladero de Gaitanes uw weg kruist. Dit natuurpark van hoge bergtoppen en steile rotswanden is een must voor het oog en bekend om het beroemde klimpad Camino del Rey (Via Ferrata). Voor vogelliefhebbers zijn er veel (roof)vogels te spotten en zijn er spectaculaire foto’s te maken van de ruige natuur. Bij aankomst in het dorpje El Chorro heeft u het eerste gedeelte van de wandelreis voltooid en morgen wacht u een (rust)dag waarop u zelf uw plan kan trekken. 

Overnachting:

Optie 1- Accommodatie El Chorro:
U overnacht in goedverzorgde kamers in een gezellige, levendige B&B, die gerund wordt door een Engelse familie. De accommodatie trekt met haar unieke ligging ook jonge bergbeklimmers en backpackers aan, die veelal overnachten in het kampeergedeelte, wat af en toe kan zorgen voor een leuke ongedwongen hippiesfeer in de avond. Er is een heerlijk zwembad aanwezig, waarin u gedurende de warme maanden een verfrissende duik kunt nemen. Wilt u liever in een wat rustigere accommodatie verblijven? Dan kunt u kiezen voor onderstaande optie:
 
Optie 2:  - Accommodatie El Chorro:
U verblijft in een mooie, rustige B & B, die gerund wordt door een Nederlands stel. De kleinschalige accommodatie beschikt over totaal vier kamers, waarvan een kamer bestaat uit een luxe Mongoolse tent (Yurt). 
Verder is er een mooie tuin met zwembad aanwezig, en kunt u hier prima genieten van de natuur en het lekkere verkoelende water.
Meerprijs: Comfort reis: Voor twee nachten: € 45,- per persoon. Budget reis € 37,- per persoon.

U kunt uw keuze aangeven op het aanvraagformulier d.m.v. Dag 4: Optie 1 of 2.

Wandeldag & route informatie:  
 • Totale afstand: 18 kilometer
 • Hoogteverschil: 687 meter omhoog en 728 meter omlaag.
 • Moeilijkheidsgraad: Makkelijk
 • Geschatte wandeltijd: 5 uur

 

Dag 5: El Chorro: De wandeling over de Camino del Rey en daarna ontspannen bij het zwembad

U kan deze rustdag zelf invullen naar wens. De ligging van de B&B tussen de bergen, midden in de natuur en omgeven door olijfbomen is al genoeg reden om te ontspannen bij het zwembad of een siësta te doen. Mocht u echter een halve- of hele dagtocht willen maken dan kan de hotelreceptie u wandelroutes adviseren op basis van uw interesse. Daarnaast organiseren zij ook actieve sporten, zoals berg- en rots beklimmen en mountainbiken. Ook een bezoek aan de Camino del Rey die hoog boven de rivier uittorent is een spectaculaire dag invulling.

Optionele activiteit:

Bewandel de avontuurlijke ‘Caminito del Rey’: Nadat het voormalig gevaarlijkste wandelpad ter wereld ‘El Caminito del Rey’ jarenlang niet toegankelijk is geweest wegens herstelwerkzaamheden, is het wandelpad nu weer open voor bezoekers! U moet alleen geen hoogtevrees hebben om dit pad te bewandelen. Het pad ligt op 100 meter hoogte en gaat dwars door een vallei met schitterende vergezichten. Om er te komen moet ik gebruik maken van de bus, die u zelf betaalt. De entreetickets zijn wel opgenomen in de prijs. Mochten deze kaartjes niet meer beschikbaar zijn dan kunt u gebruik maken van een lokale Engelstalige gids. Hij of zij laat u kennis maken met de geschiedenis van ‘El Caminito del Rey’, en vertelt u meer over de flora en fauna die u onderweg tegen komt. In dit geval komt er € 15,- per persoon bij bovenop de reguliere prijs.

Mocht deze excursie vanwege slecht weer door de organisatie worden afgelast, dan is uw ticket nog een half jaar geldig. Deze is niet op naam en kan eventueel overhandigd worden aan een ander. Het is helaas niet mogelijk om geld terug te krijgen.
 
Geef uw voorkeur voor deze activiteit aan in het boekingsformulier en dan informeren we u over de details.
 


Dag 6: El Chorro – Valle de Abdalajís: “El Torcalito”, de kleine versie van het natuurpark El Torcal en een klein Andalusisch wit dorpje

 
Het tweede gedeelte van de wandelroute start bij het verlaten van de B&B om richting het dorp, “de vallei van Abdalajis” te wandelen. Deze wandelroute neemt u mee op een slingerweg dwars door het rotsachtig gebied naar spectaculaire uitkijkpunten met uitzichten op heuvels en bergformaties. Eenmaal op de top is het over vlakke rotsen lopen tussen de rotsformaties. Ook vandaag is er een goede kans om roofvogels te spotten, aangezien u door een beschermd roofvogel gebied loopt. Het eindpunt van deze wandeldag is het dorpje Valle de Abdalajís, een karakteristiek Andalusisch wit dorpje waar u in de buurt overnacht in een knusse accommodatie midden in de natuur.
Wandeldag & route informatie:  
 • Totale afstand: 14 kilometer
 • Hoogteverschil: 773 meter omhoog en 708 meter omlaag.
 • Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld
 • Geschatte wandeltijd: 5 uur
 

Dag 7: Valle de Abdalajís – Antequera: De stad met de meeste kerken van Spanje

Na vertrek uit Valle de Abdalajís zult u al snel de eerste uitlopers van het Natuurreservaat El Torcal zien.  Dit Karstgebergte heeft bewonderenswaardige vormen en onderscheid zich duidelijk van de bergen in El Chorro. Tijdens deze wandeling gaat u langs het Torcal gebergte om uiteindelijk aan te komen in de stad met de grootste kerkdichtheid van Spanje, Antequera. Tijdens uw verblijf in Antequera verblijft u in een zeer goed hotel. Het is een 18e eeuws huis met een voortreffelijke authentieke keuken. Voor ons de culinaire parel, waarvan u hopelijk kunt genieten. Tip: Loop in de middag naar de binnenstad en bezichtig het Moorse paleis.

Wandeldag & route informatie:  

 • Totale afstand: 21 kilometer
 • Hoogteverschil: 732 meter omhoog en 598 meter omlaag.
 • Moeilijkheidsgraad:  Gemiddeld
 • Geschatte wandeltijd: 6 uur

 

Dag 8: Antequera

Afhankelijk of u vandaag tijd over heeft alvorens u terugvliegt of op doorreis gaat, is het mogelijk om een halve- of hele dag in te ruimen voor een bezoek aan Natuurreservaat El Torcal, het oude centrum van Antequera of de stad Málaga. Mocht u informatie nodig hebben dan raden we u aan dit aan de hotelreceptie te melden of een toeristenbureau in Antequera te raadplegen. Mochten bij boeking uw reisplannen al bekend zijn, kunnen wij u voorzien van informatie en tips geven.

Optionele activiteit:

Ziet u graag meer van El Torcal?  Dit bezoek brengt u diep in het  Natuurreservaat El Torcal. De wandeling wordt begeleid door een gids die de verborgen paden in het park op zijn duimpje kent. Bewonder de rotsformaties uit de Jurrasic periode van 150 miljoen jaar geleden. U bent toeschouwer van een indrukwekkend landschap dat iedere honderd meter verandert. Prijs: El Torcal wandeling met gids inclusief vervoer van en naar El Torcal, € 52,- per persoon.
 
 
Geef uw voorkeur voor deze activiteit aan in het boekingsformulier en dan informeren we u over de details.