Aarts Wandelreizen, Wandelvakanties & Pelgrimstochten

Wandel een authentieke wandelreis, trektocht of pelgrimstocht in Portugal of Spanje

Dagprogramma Wandelreis; de gehele Via Algarviana

Dag 1: Aankomst op Faro Luchthaven in de Algarve

Aankomst op de luchthaven van Faro, waar u wordt opgehaald en gebracht wordt naar Alcoutim, gelegen aan de grensrivier de Rio Guardiana met een prachtig uitzicht op het kasteel van het Spaanse Sanlucar. Afhankelijk van uw aankomsttijd kunt u ook een bezoek kunt brengen aan de ruïne van een 14e eeuws kasteel of aan de oude stad van deze grensplaats.

Dag 2: Alcoutim - Balurcos

Het eerste stuk loopt u over een stijgende en dan weer dalende landweg met mooie doorkijkjes op de rivier. Meer landinwaarts wordt het gebied droger met op de hellingen volop aangeplante naaldbomen. Na negen kilometer komt u bij Cortes Pereires met een leuk terras. Daarna wordt de route iets vlakker en u komt in Levinho, waar twee dolmen aan de route liggen. Voorbij dit dorp is het even doorbijten: heuvel op en heuvel af door een droog landschap met af en toe een stroompje. Waar water is, ziet u de oleander. De route daalt en klimt verder, tot u het kleine en mooi gelegen dorpje boven op een heuvel bereikt, Corte Tabeliao.
OPHAAL-SERVICE: U heeft nu 17 km gelopen van de 24. Er bestaat er de mogelijkheid om hier opgehaald te worden door de eigenaar van de volgende accommodatie. Geef u wensen daarover door via ons aanvraagformulier. Deze service kost € 12,-extra.
U loopt langzaam naar beneden, dus misschien een uitdaging om de tocht in zijn geheel te vervolgen in plaats van gebruik te maken van de ophaal service. Aan het eind van de route wacht er een mooi gelegen accommodatie voorzien van een zwembad. Het diner, ontbijt en lunchpakket wordt de Duits sprekende accommodatiehouder en zijn vrouw verzorgd.


Technische informatie:
Afstand: 24,2 of 17 km
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
Looptijd: 6,5 of 4 uur


Dag 3: Balurcos - Furnazinhas

Ze zeggen dat dit het mooiste en meest authentieke route van de Via Algarviana is. Het eerste stuk loopt u door boerenland gedeeltelijk langs een onhoorbare snelweg. Nadat u de rivier de Foupana bent overgestoken wordt het wat klimmen, waarna u in heuvelachtig gebied aankomt. Ergens aan uw rechterhand komt u langs een schitterend gelegen meertje, een ideale plek om te lunchen. U loopt vervolgens in zuidwestelijke richting, waarna in Furnazinhas aankomt. Hier slaapt u bij een lokaal pension. De accommodatie is verdeeld over twee huizen die tegenover elkaar liggen, en hebben elk een barretje en keuken Bij aankomst staat er wat lekkers te eten en drinken voor u klaar. In het dorp is een klein barretje en het loont de moeite om even rond te wandelen in dit zeer authentiek Portugese dorp. Het diner, ontbijt en lunchpakket wordt door de accommodatiehouders verzorgd. Laat u zich door hen verwennen door lokale lekkernijen en de wijn.

Technische informatie:
Afstand: 14,3 km
Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk
Looptijd: 4 uur


Dag 4: Furnazinhas - Vaqueiros

Een lange, maar zeker geen zware etappe. U steekt een aantal keren een stroompje over (u kiest voor natte voeten of de schoenen uit). U loopt langs akkers en weiden en af en toe komt u een aantal huizen tegen waarvan de meeste vrijwel zijn verlaten, zoals die in Monte Novo. Het volgende dorp Malfredes is daarentegen bewoond en is een plek of even te rusten. U overnacht bij in Vaqueiros, een dorpje met een aantal cafeetjes. U kunt te voet, als u nog energie over heeft, een bezoek afleggen aan het Parque Mineiro Cova de Mouros. In dit archeologisch museum ziet u de geschiedenis van de eeuwenoude plaatselijke mijnbouw. De volgende ochtend ontbijt u in een plaatselijk café in Vaqueiros. .

Technische informatie:
Afstand: 22,6 km
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
Looptijd: 6 uur


Dag 5: Vaqueiros - Cachopo - Vaqueiros

Allereerst loopt u door een glooiend gebied langs enkele dorpjes zoals Monchique, Amoreira, Casas Baixas en tenslotte eindigt u uw wandeling het wat grotere Cachopo. Onderweg ziet u kleine boerderijen met typische waterputten. Deze etappe heeft eigenlijk twee delen. Denk niet dat u de bewoners zomaar links kunt laten liggen. Ze zullen u aanspreken en hun belevenissen van de dag met u delen. De laatste 5 km loopt u in een rivierdal in bebost gebied. Als u lukt om stil te blijven, hoort u de vele vogels die daar verblijven. Ook kunt op uw pad een slangetje tegenkomen, die meestal banger voor u is dan u voor hem. Cachopo is een naar verhouding een vrij grote plaats en heeft drie restaurants/barretjes. Het vormt een kruispunt van wegen in de omgeving, waardoor het wat drukker oogt. Ook is er een klein regionaal museum, O Vivo, met een weverij en lokaal gemaakte producten. U wordt aan het eind van de dag wordt u weer terug gebracht naar Vaqueiros.

Technische informatie:
Afstand: 14,9 km
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
Looptijd: 4 uur


Dag 6: Cachopo - Barranco do Velho

Het is een tocht met vele mooie uitzichten. U wordt teruggebracht naar Cachopo en van daaruit wandelt u het dal in. U loopt door een klein dorpje Currais, waarna u steeds verder afdaalt. Bij een brug met links een rosse gebouw gaat het weer omhoog. U passeert het dorpje Castelao. Vervolgens nog een afdaling naar de rivier de Odeleite. Na een klim van ongeveer een half uur komt u in Parises. Daar zijn twee kleine cafeetjes, waar u kunt uitrusten en wat drinken. Daarna wederom een afdaling en als u een klein riviertje bent overgestoken, volgt een klimmetje door bosrijk gebied naar Barranco do Velho. Een dorp aan de voet van op geologisch gezien nieuw gebied, de Barrocal.
OPHAAL-SERVICE: U kunt deze wandeling ook verkorten tot 17 km. U wacht dan in Parises, waarna de eigenaar van de accommodatie van Barranco do Velho u ophaalt. Geef u wensen daarover door via ons aanvraagformulier.Deze service kost € 18,-extra.

Technische informatie:
Afstand: 29,1 km
Moeilijkheidsgraad: hoog of gemiddeld
Looptijd: 6 tot 7 uur


Dag 7: Barranco do Velho - Salir

Deze wandeling loopt al vrij snel door een dal waar u na enkele kilometers door de bossen wandelt en zo de eerste stappen zet in het bosgebied van de Serra Caldeirao. De wandeling is zeer vlak met een flinke afdaling. U komt vervolgens in een open stuk met, als u geluk hebt bij helder weer de mogelijkheid om de in zuidelijke richting de Atlantische oceaan te zien liggen. Dit open stuk wordt de Barrocal genoemd vanwege de aanwezigheid van leisteen. U merkt dat gebied meer huizen gaat bevatten en dat u geleidelijk in een wat meer bevolkter stuk van de Algarve binnenwandelt. Het laatste stuk gaat over smalle paadjes en leidt u langs soms verlaten boerderijen. Salir is een typisch Portugees landbouwdorp waar nog restanten te zien zijn van een Moors kasteel. In Salir overnacht u iets buiten het dorp, in een accommodatie die op ongeveer 1 km afstand ligt. Ook deze romantische plek heeft een zwembad en een prachtig uitzicht over een groot deel van deze omgeving.

Technische informatie:
Afstand: 14,9 km
Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk
Looptijd: 5 uur


Dag 8: Salir - Alte

Een vlakke en iets meer bewoond deel van de Algarve. Meteen na het vertrek uit Salir, loopt u over verharde wegen tussen boomgaarden en boerderijen. Over een onverhard kronkelend pad door een boomgaard, komt u na een droge bedding bij een sterk stijgende onverharde weg, die uitkomt op een plateau met lage struiken. Overal staan stellages die dienstdoen als uitkijkpunt voor de jacht. Eenmaal weer beneden, passeert het pad een als een fort omheinde en onlangs aangeplante boomgaard. U komt in Benafim. Een stadje met veel Azulejos (blauwe stenen). U begint aan de laatste lange maar makkelijke klim langs een groene vallei met sinaasappelbomen en loopt vervolgens het bos in. Plotseling komt u aan bij de grootste van de twee Fontes (bronnen) van Alte. Dit is een mooi volledig wit tegen een helling gelegen dorp. Het dorpje is met zijn hellende straatjes omzoomd door oude huizen. Het is toeristisch met de bijbehorende souvenirwinkels, cafés en restaurantjes. U verblijft in een gerieflijk hotel met alle comfort in het centrum van het stadje.

Technische informatie:
Afstand: 16,2 km
Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk
Looptijd: 5 uur


Dag 9: Alte -  Sao Bartolomeu de Messines

Alte is een van de meest traditionele dorpen in de Algarve. U loopt door smalle steegjes waar de huizen wit gekalkt zijn. Op de muren vindt u diverse ornamenten. Wanneer u het dorp verlaat loopt u langs fruitboomgaarden die vol staan met amandelbomen, johannesbrood bomen en ficusbomen. Bij Perna Seca wordt de vegetatie dichter.
U bereikt een klein riviertje en steekt dit over. U vervolgt de route richting Torre. Het pad loopt langs "Barranco do Vale" (dal van Vale) omhoog naar Portela de Messines. Langs het spoor bevindt u zich in een landschap met boerderijen, sinaasappelboomgaarden en watermolens. Wanneer u in het voorjaar loopt, zal de geur van oranjebloesem u tegemoet komen! U overnacht in São Bartolomeu de Messines een oud dorp, waar veel van de huizen dateren uit de zeventiende eeuw.

Technische informatie:
Afstand: 19,3 km
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld tot moeilijk
Looptijd: 5 uur

Dag 10: Sao Bartolomeu de Messines - Silves

Sector 9 van de Via Algarviana begint bij de hoofdkerk in het centrum van het stadje São Bartolomeu de Messines. De route gaat verder door de straat waar het oude Casa de João de Deus (Huis van João de Deus) gelegen is, een beroemde dichter uit de streek. De route doorkruist de hele stad tot u bij het spoor komt. Nadat u de spoorlijn bent overgestoken in de Bairro do Furadouro (Furadourowijk), loopt u aanvankelijk over een ommuurde weg die ten zuiden door akkers en ten noorden door kurkeikenbossen wordt begrensd. Voordat u bij de bergen komt, waar het landschap radicaal verandert, wandelt u door Barradas en daarna steekt u de EN 1079 over. Bij de bergen, waar u de Ribeira do Arade (Araderivier) al kunt zien, volgt de Via Algarviana een bijzonder mooie pad langs deze grote waterstroom, een van de grootste van de Algarve. Op deze tocht wandelt u door de prachtige omgevingen van het rivierdal, de zijrivieren en de omliggende bergen.  Voor de dikke muur van de Barragem do Funcho (Funchostuwdam) is er een picknickplaats waar u kunt stoppen voor een welverdiende pauze. Laad uw batterijen op, want u zult uw energie nodig hebben voor de klim die zal volgen. Vanaf hier kunt u een blik werpen op de omgeving van de stuwdam, de golvende heuvels en een paar ruïnes op de oevers die getekend zijn door voorbije levens en vroegere activiteiten. Nadat u de dam bent overgestoken, begint een flinke klim. Deze ruim 2 km lange klim is ongetwijfeld het zwaarste deel van deze sector. De Via Algarviana loopt nog steeds langs de Arade en gaat wat verderop de bergen in. Tot u bij Enxerim komt, wandelt u door een dal vol eucalyptussen waar u kleine meertjes of stuwdammen, moestuinen en fruitboomgaarden kunt vinden. De route steekt ook nog de Enxerimrivier over en gaat verder tot de rijksweg in de richting van de betoverende stad Silves. De route eindigt in het historisch centrum van deze stad met duizend-en-één mysterieuze geheimen, vlak bij de indrukwekkende Sé Catedral (kathedraal) van Silves en het weergaloze, in okerkleurig zandsteen opgetrokken kasteel van Silves.

Technische informatie:

Afstand: 27,6 km
Moeilijkheidsgraad: moeilijk
Looptijd: 8 uur

Dag 11: Silves - Monchique

De aan de Arade gelegen voormalige hoofdstad van de Algarve, Silves. Daar begint de 10e sector van de Via Algarviana. De route start in het prachtige historische centrum bij twee van de mooiste en meest iconische monumenten van de stad: het kasteel van islamitische oorsprong en de oude kathedraal, die allebei uit rood zandsteen zijn opgetrokken (“Grés de Silves” oftewel zandsteen van Silves). Van daaruit gaat u langs citrusboomgaarden (Silves is niet voor niets de Sinaasappelhoofdstad) richting het Serra de Monchique (Monchiquegebergte). Al snel komt u in een bergachtige omgeving waar het reliëf behoorlijk grillig is en waar het landschap voornamelijk bestaat uit grote zonneroosvelden en eucalyptus- en dennenbossen. Het uitzicht maakt ons attent op de enorme grootte van dit prachtige gebergte. U krijgt gewoon zin om deze lucht met duizenden geuren diep in te ademen en te genieten van de frisse bergbries. Bij de waterlopen is de flora gevarieerder met diverse kruidensoorten zoals lavendel en tijm. Op dit gedeelte wandelt u langs enkele boerderijen, met name de ruïnes van Carapinha en Romano. Na diverse hellingen en dalingen nadert de Via Algarviana de Ribeira de Odelouca, de belangrijkste waterstroom van deze regio. Op de oevers en bij de belangrijkste zijrivieren houden de mensen uit de kleine dorpjes (Zebro, Barreiro, Touril en Foz do Barreiro) zich bezig met zelfvoorzienende landbouw. U kunt er graanvelden, weides en kleine wijngaarden zien. Wanneer u langs de Ribeira de Monchique (Monchiquerivier) komt, kunt u even stoppen. Deze plek is het begin van een klim naar Picota. Terwijl u langs de rivieroever wandelt, springt de ongeëvenaard mooie oevervegetatie steeds meer in het oog. Tijdens flinke regenperiodes kan dit landschap echter moeilijk begaanbaar zijn, waardoor u uw schoenen uit zult moeten doen. De route komt nu op een hoger gelegen deel en na enige tijd begint het landschap opnieuw te veranderen. Laat u bij Fonte Santa verrassen door een kleine, oud kuuroord waar het water 27 ºC warm is en dat eigendom is van de gemeente Monchique. Vanaf hier blijft u klimmen omringd door eucalyptussen, terwijl u kunt genieten van de geweldige panoramische uitzichten over de bergen in het zuiden en in het oosten, en ook over de kust. U gaat bergop rechtdoor door Fornalha, Corte Grande en Portela de Monchique. Onderweg duiken er rotsontsluitingen van nefelinisch syeniet op, en zo komt u bij Picota, het tweede hoogste punt van de Algarve (774 m). Een welverdiende stop is hier aangeraden. Dit is misschien wel een van de mooiste plekken van de Algarve, waar u een 360º uitzicht over de Algarve heeft. Op dagen zonder mist kunt u zelfs Alentejo zien. Hier bent u echt in de wolken. Op weg naar Monchique loopt de Via Algarviana nu door een prachtig, dicht bos van grote, gezonde kurkeiken. Het lijkt wel of u in een sprookjesbos bent beland. Deze prachtige plek is gewoonweg betoverend. En wanneer u het het minst verwacht, bent u in Monchique, het eindpunt van deze etappe.


Technische informatie:
Afstand: 28,6 km
Moeilijkheidsgraad: moeilijk
Looptijd: 8 uur
Maximum hoogte: 774 meter

 

Dag 12: Monchique - Marmelete

Vanuit het stadje klimt u naar de hoogvlaktes rond de Foia (902 m.), de hoogste berg van de Algarve. Een klim van meer dan een uur. Eerst loopt u door de schilderachtige straten van het stadje, dan door een eucalyptus- en ander loofbomen bos tot aan de asfaltweg naar Foia. Via een koeienpaadje komt u op een erg smal en haast onzichtbaar paadje dwars door manshoog gras, bloemen en struiken. U ziet koeienstallen en een herder kan u tegemoet komen met zijn schaapskudde. Na weer een stukje eucalyptusbos volgt een prachtig dal omringd door mooi aangelegde terrassen met verlaten boerderijtjes ertussen. Aan het eind van het dal staat u ineens voor een aantal reusachtige windmolens. Vanaf de Foia heeft u een grandioos uitzicht over de kust van heel Zuidwest-Portugal. U daalt steil af naar het traditionele dorp Marmelete, een rustig dorpje met terrasjes waar u heerlijk kunt nagenieten van de wandeldag.


Technische informatie:
Afstand: 14,7 km
Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk
Looptijd: 4 uur
Maximum hoogte: 902 meter


Dag 13: Marmelete - Bensafrim

Vanuit Marmelete daalt u langs langs de heuvels en komt in wat meer bebost gebied. Hier, aan de voet van de Serra de Monchique, wordt nog steeds de traditionele landbouw beoefend. Ondanks de grote afstand tussen deze twee plaatsen is dit een van de mooiste wandelingen in de Via Algarviana, die bovendien geen grote problemen oplevert. Het landschap is zeer divers, met eucalyptusplantages en een kurkeikenbos, goed onderhouden agrarische plantages en kleine steden. Aan het eind van de route komt u in een kalkhoudend gebied, vergelijkbaar met de "Barrocal", met dichte mediterrane struiken, steeneiken en rotsen. Deze route doorkruist een zeer wild en onbewoond gebied. Toch zult u een aantal verspreide huizen en kleine dorpjes 
U wandelt door de Serra de Cao, de bergrug die parallel loopt aan de zee. Het landschap is prachtig en het platteland ongerept, met uitzondering van één sectie die wordt gebruikt voor windturbines (onderdeel van Portugals beleid van milieuvriendelijke energiebronnen). Portugal investeert de laatste jaren veel in windenergie.

Technische informatie:
Afstand: 30 km
Moeilijkheidsgraad: Moeilijk
Looptijd: 7 uur

Dag 14: Bensafrim - Vila do Bispo

Een lange maar niet zo moeilijke tocht, die voert door bossen en open landschappen met prachtige vergezichten naar Vila do Bispo, een klein stadje waar u de nacht zult doorbrengen. Het eerste deel van de tocht gaat door een typisch Barrocal landschap van dicht mediterraan struikgewas met steeneiken, rozemarijn, pijnbomen en kurkeiken. Het terrein is vrij vlak. U loopt door het Florestal do Barão de São João' (een lokaal beschermd bosgebied). Dit is een natuurstenen dennenbos, waarschijnlijk het grootste in de regio. De route gaat door een opeenvolging van heuvels en dalen. Het gebied wordt steeds vruchtbaarder en wordt steeds meer gebruikt voor de landbouw. Ten zuiden van EN125 komt u in de "Sudoeste Alentejano en Costa Vicentina", een Natuurpark, een van de beschermde gebieden in het land.


Technische informatie:
Afstand: 30.1 km
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
Looptijd: 8 uur

Dag 15:Vila do Bispo - Cabo de Sao Vicente

Van hier uit legt u de laatste etappe van de Via Algarviana af en bereikt u de steile rotskust van Cabo de Sao Vincente, waar u aan drie kanten omringd bent door de Atlantische Oceaan en kunt genieten van een prachtig uitzicht. U staat hier op de uiterst zuidwestelijke punt van Europa.
U loopt vanuit Vila do Bispo over verharde en onverharde landwegen door licht glooiend terrein met akkers en een stukje bos en stenig terrein. Daartussen staan her en der boerderijen en huizen. De nabijheid van de zee doet zich voelen. Enkele kilometers van het eind komt u op de verharde weg naar Cabo Sao Vicente. U heeft een prachtig uitzicht op loodrecht in zee aflopende klippen. Tevens ziet u het fort van Beliche. De klip waarop u staat is deels ingestort. Het verderop gelegen vuurtorencomplex is het werkelijke eindpunt. U overnacht in Sagres, de plaats van de Portugese zeevaarders, in een hotel met uitzicht op zee.


Technische informatie:
Afstand: 16,6 km
Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk
Looptijd: 5 uur

Dag 16: Terug naar het vliegveld

Transfer terug van Sagres naar de luchthaven in de Algarve bij Faro.
Wanneer er door een gunstige vluchttijd nog tijd is, kunt u nog even door de oude stad van Faro slenteren.