Aarts Wandelreizen, Wandelvakanties & Pelgrimstochten

Wandel een authentieke wandelreis, trektocht of pelgrimstocht in Portugal, Spanje, Griekenland en Turkije

Dagprogramma - Peneda Gerês - Portugal - 8 dagen

Dag 1 - Aankomst op de luchthaven van Porto en dan op eigen gelegenheid naar  Ponte de Lima.Zie de reisinformatie.

Ponte de Lima is één van de oudste stadjes van Portugal. De stad is gesticht in 1125 en ademt een en al historie uit. Slenter door de oude straatjes, sta even stil bij het fontein uit 1603 op het grote plein of bij de toren van Cadeia Velha, die vroeger dienst deed als gevangenis. Het meest kenmerkend voor Ponte de Lima is de brug over de rivier de Lima. Aan deze rivier dankt de stad dan ook zijn naam. Een wandeling over deze historische brug mag dan ook zeker niet ontbreken tijdens uw bezoek aan Ponte de Lima.Tot de hoogtepunten behoren het International Tuin Festival, het Arnado Park, de gotische parochiekerk, een loopbrug en fietspad langs de rivier, de Romeinse brug en een compact middeleeuws centrum met interessante pleinen, winkels en cafés.

Kies uit een van de vele uitstekende restaurants van de stad en geniet van smakelijke lokale gerechten met één of twee glazen vinho verde-wijn.

Overnachting in Ponte de Lima (3 *** hotel)

Dag 2 - Wandeling van Bouca dos Homens naar Peneda (11 km & + 239 m)

Na een heerlijk ontbijt ontvangt uw privéchauffeur u in de lobby van het hotel om u naar het kleine dorp Bouça dos Homens te brengen om daar via een oud herderspad de wandeling over de Peneda-berg te beginnen. Steek wilde hooglanden over met een prachtig uitzicht over de omliggende bergen. Op een plateau in dit majestueuze landschap, kom je een geïsoleerd reservoir tegen, ogenschijnlijk in het midden van het niemandsland. Na enige ontspanning aan het water, brengt een steile afdaling u via een stenen trap naar het heiligdom van Peneda.

Een comfortabele overnachting wacht op u in het moderne hotel dat smaakvol is ingericht en gevestigd is in de voormalige pelgrimswoningen naast het heiligdom.

Accommodatie: 3-sterren hotel
Maaltijden inbegrepen: ontbijt en lunchpakket

dagprogramma peneda geres dag1

 

Dag 3 - Wandeling van Peneda naar Lindoso ( 18,8 km & 445 m)

Vandaag verlaat u Peneda, en wandelt door de vallei langs een weg, die eeuwen lang gebruikt werd door pelgrims, en ook door de mensen van de omliggende dorpen, om zich naar de religieuze festivals te begeven in Peneda. U wordt omgeven door dramatisch berglandschap en enorme rotspartijen als we voorbij het kleine dorp Tibo komen en verder naar beneden in de vallei, tot we de samenvloeiing van rivieren bereiken (mistura das aguas). Hier vormt de rivier de grens met Spanje, en kan men zich de aanzienlijke smokkelactiviteiten voorstellen die zich in deze afgelegen contreien hebben voorgedaan. Verder afdalend in de vallei bereikt u het dorp Varzea van waaruit het een gemakkelijke wandeling naast de spectaculaire dam over de rivier de Lima naar het nabijgelegen Lindoso, waar het kasteel staat als bewijs van het vroegere belang ervan.

U breng de nacht door in een prachtig gerestaureerd traditioneel dorpshuis en neem de tijd om de traditionele gereedschappen en voorbeelden van borduurwerk te bekijken.

Peneda- Lindoso

Dag 4- Wandeling over het Serra Amarela Pad ( 21,5 km & 761 m) Of een kortere versie van 16 km met een terugrit via een taxi

Wandel door de oude straten van het dorp Lindoso, vervolgens door een bos via een onverharde weg die u licht omhoog voert, met een spectaculair uitzicht op de tegenoverliggende Soajo-bergen. Zodra je met je afdaling begint, worden de uitzichten nog mooier! Geniet van de ultieme rust en pure berglucht terwijl u bergafwaarts afdaalt naar het dorp Cidadelhe en neem vervolgens een taxi terug naar uw verblijf.

Voor degenen die een langere wandeling willen, die kunnen deze route voltooien door helemaal naar Lindoso lopen.

Accommodatie: landhuis
Maaltijden inbegrepen: ontbijt en lunchpakket

 

Dag 5- Wandeling van Lindoso naar Soajo (12 km); overnachting in Soajo 

U loopt vanuit Lindoso langs 54 graanopslagplaatsen, die onderaan een imposant kasteel staan, waarna we al snel een ander merkwaardig bouwwerk voorbij lopen, nl. een spectaculaire dam gebouwd over de rivier Lima, en afgewerkt in 1993. Vanaf hier wandelt u omhoog door naaldbos met mooie zichten over het waterreservoir en verder richting Spanje, tot we het dorp Paradela bereiken. De weg verlaat het dorp langs een smal granieten pad en langs terrasbouw, waarna u in het gehucht Compo Grande aanbelandt, met nog meer terrasbouw en traditionele landbouw. U komt door het volgende dorp, Cunhas waarna u steil naar beneden gaan de mooie vallei in van de Adrâo, en u steekt de rivier over langs een ranke brug met enkele boog. De laatste steile klim brengt u in het dorp Soajo waar u opnieuw een comfortabel onderkomen wacht in dit traditioneel bergdorp. Breng de rest van de dag door met het verkennen van dit dorp en beloon uw inspanningen met een gekoeld drankje in de schaduw van een boom buiten bij een plaatselijk café.

Accommodatie: landhuis

Maaltijden inbegrepen: ontbijt en lunchpakket

Lindoso - Soajo

Dag 6 - Transfer vanuit Soajo naar Avelar voor daarna de wandeling terug naar Soajo (19 Km & +622m)

U begint de dag met een transfer Soajo - Avelar. Daarna volgt een wandeltocht met een wat hogere moeilijkheidsgraad graad. Echter, uw inspanningen worden beloond met adembenemende landschappen en verschillende volkenkundige elementen zoals de wolfvallen, schuilplaatsen en buitenbakken. Tijdens de wandeling ziet u de pieken en morfologie van de bergen van Peneda en die van Soajo en de rijke vallei van Ramiscal. In de buurt  van Avelar is het mogelijk een combinatie van kleine akkers, terrassen bestaande uit diepe, vruchtbare bodem en plaatsen voor het drogen van graan te bekijken. Deze gebieden vormden sinds mensenheugenis het decor van de zelfvoorzienende landbouw.Terwijl u naar beneden loopt naar de Mezio Park Gate, wordt het een stuk eenvoudiger. Stop hier om meer te weten te komen over de natuurlijke en culturele schatten in dit deel van het uitgestrekte nationale park.

Loop terug naar Soajo door gevarieerde bossen en prachtige bergweiden. De mooiste uitzichten op dit gedeelte strekken zich uit over de Lima-vallei tot het tegenoverliggende Amarela-gebergte.

Geniet van je laatste avond in het Peneda-Gerês National Park met een regionaal gerecht zoals de carne Cachena, een sappige biefstuk van de lang gehoornde bergkoeien.

Accommodatie: landhuis
Maaltijden inbegrepen: ontbijt en lunchpakket

 Avelar - Mezio

Dag 7 - Transfer vanuit Soajo naar Porto

Na uw ontbijt wordt u opgehaald voor een transfer naar Porto. U heeft dan de tijd om deze bijzondere stad met aan de overkant van de Douro rivier de portkelders, te verkennen. De rest van de dag kunt u Porto op uw gemak verkennen.Dwaal door de historische straten, ga souvenirs kopen, bewonder de uitzichten of maak een port tour door de kelders van Vila Nova da Gaia. Met een overvloed aan restaurants om uit te kiezen, kunt u uw vakantie beëindigen met een verfijnde culinaire ervaring of in een meer traditionele setting.

Accommodatie: 4-sterren hotel
Maaltijden inbegrepen: ontbijt

Dag 8 - Terugreis

Hopelijk nog wat tijd en dan op eigen gelegenheid met de metro of taxi naar de luchthaven van Porto, Aeroporto Francisco Sa Caneiro.