Aarts Wandelreizen

Vind uw authentieke wandelreis in Portugal, Spanje, Griekenland en Turkije

Cookie beleid

 

Wandelmagazine aanbieding

 

Dagprogramma - Peneda Gerês - Portugal - 8 dagen

Dag 1 - Aankomst op de luchthaven van Porto en dan op eigen gelegenheid naar  Ponte de Lima.Zie de reisinformatie.

Ponte de Lima is één van de oudste stadjes van Portugal. De stad is gesticht in 1125 en ademt een en al historie uit. Slenter door de oude straatjes, sta even stil bij het fontein uit 1603 op het grote plein of bij de toren van Cadeia Velha, die vroeger dienst deed als gevangenis. Het meest kenmerkend voor Ponte de Lima is de brug over de rivier de Lima. Aan deze rivier dankt de stad dan ook zijn naam. Een wandeling over deze historische brug mag dan ook zeker niet ontbreken tijdens uw bezoek aan Ponte de Lima.

Overnachting in Ponte de Lima (3 *** hotel)

Dag 2 - Transfer naar Sistelo, wandeling van Sistelo naar Branda da Aveleira (11.2 km); overnachting in Branda da Aveleira.

U start deze dag met een transfer vanuit uw hotel in Ponte de Lima naar Sistelo. De daarop volgende wandeling neemt u mee door verbazingwekkende uitzichten, langs bergwanden met opmerkelijke terrasbouw, wilde, maar lege hooglanden, met nog sporen van ijstijden en altijd met een weids uitzicht over het verder gelegen hoogland van het Peneda gebergte. De wandeling begint met het werkelijk adembenemende landschap van de terrassen in de bergwand boven Sistelo, waarna u meer afgelegen hoogland bereikt met nauwelijks sporen van menselijke activiteit. Alleen de sporen van een nog veel oudere activiteit namelijk de gletsjers. De dag eindigt met een overnachting in een typische Branda of zomer dorp, een overblijfsel van de traditionele zomer huis, wat een fundamenteel onderdeel was van de aanpassing van de mens aan deze veeleisende omgeving.

Sistelo – Branda da Aveleira

Dag 3 - Wandeling van Branda da Aveleira naar Peneda (10 km); overnachting in Peneda

U keert terug naar her eindpunt van de wandeling van dag 2 om de weg verder voor te zetten. U komt voorbij de bron van de Rio Vez rivier en vervoegen dan een oud, met graniet geplaveid pad, dat u naar een plateau voert. Lopend over wild rotsachtig hoogland met enorme en weidse zichten over de omliggende bergen, is een geïsoleerd gelegen waterreservoir, in het midden van dit niemandsland, het eerste teken van menselijke activiteit in dit majestueuze landschap. En dan hier de grote verrassing als u kunt afdalen langs een compleet verborgen gelegen enorme stenen trap die nu aan uw voeten ligt, en die u naar een klooster brengt gelegen op een opmerkelijke locatie. Een comfortabele overnachting wacht op u nog in een modern hotel dat smaakvol gebouwd is in het pelgrim kwartier langs het klooster.

Branda da Aveleira - Peneda

Dag 4 - Wandeling van Peneda naar Lindoso (10.5 + optioneel 7.5  km); overnachting in Lindoso

Vandaag verlaat u Peneda, en wandelt door de vallei langs een weg, die eeuwen lang gebruikt werd door pelgrims, en ook door de mensen van de omliggende dorpen, om zich naar de religieuze festivals te begeven in Peneda. U wordt omgeven door dramatisch berglandschap en enorme rotspartijen als we voorbij het kleine dorp Tibo komen en verder naar beneden in de vallei, tot we de samenvloeiing van rivieren bereiken (mistura das aguas). Hier vormt de rivier de grens met Spanje, en kan men zich de aanzienlijke smokkelactiviteiten voorstellen die zich in deze afgelegen contreien hebben voorgedaan. Verder afdalend in de vallei bereikt u het dorp Varzea (10.5 km) van waaruit het een gemakkelijke wandeling is naar het nabijgelegen Lindoso. U loopt dit laatste stuk dan wel grotendeels over een asfaltweg. Het valt te overwegen om deze laatste 7.5 km een taxi te nemen.

U overnacht in een prachtig gerestaureerde dorpswoning waar we traditionele voorwerpen en voorbeelden kunnen bewonderen van kantwerk.

Peneda- Lindoso

Dag 5 - Wandeling van Lindoso naar Soajo (11 km); overnachting in Soajo 

U loopt vanuit Lindoso langs 54 graanopslagplaatsen, die onderaan een imposant kasteel staan, waarna we al snel een ander merkwaardig bouwwerk voorbij lopen, nl. een spectaculaire dam gebouwd over de rivier Lima, en afgewerkt in 1993. Vanaf hier wandelt u omhoog door naaldbos met mooie zichten over het waterreservoir en verder richting Spanje, tot we het dorp Paradela bereiken. De weg verlaat het dorp langs een smal granieten pad en langs terrasbouw, waarna u in het gehucht Compo Grande aanbelandt, met nog meer terrasbouw en traditionele landbouw. U komt door het volgende dorp, Cunhas waarna u steil naar beneden gaan de mooie vallei in van de Adrâo, en u steekt de rivier over langs een ranke brug met enkele boog. De laatste steile klim brengt u in het dorp Soajo waar u opnieuw een comfortabel onderkomen wacht in dit traditioneel bergdorp.

Lindoso - Soajo

Dag 6 - Van Avelar naar Mezio (12 Km)

U begint de dag met een transfer Soajo - Avelar. Daarna volgt een wandeltocht met een wat hoge moeilijkheidsgraad graad. Echter, uw inspanningen worden beloond met adembenemende landschappen en verschillende volkenkundige elementen zoals de wolfvallen, schuilplaatsen en buitenbakken. Tijdens de wandeling ziet u de pieken en morfologie van de bergen van Peneda en die van Soajo en de rijke vallei van Ramiscal. In de buurt  van Avelar is het mogelijk een combinatie van kleine akkers, terrassen bestaande uit diepe, vruchtbare bodem en plaatsen voor het drogen van graan te bekijken. Deze gebieden vormden sinds mensenheugenis het decor van de zelfvoorzienende landbouw. U eindigt uw wandeling in Mezio, waarna u gebracht wordt naar Soajo.

Overnachting in Soajo in een landelijke gelegen accommodatie.

Avelar - Mezio

Dag 7 - Porto

Na uw ontbijt wordt u opgehaald voor een transfer naar Porto. U heeft dan de tijd om deze bijzondere stad met aan de overkant van de Douro rivier de portkelders, te verkennen.

Overnachting in Porto: accommodatie in Hotel 3***

Dag 8 - Terugreis

Hopelijk nog wat tijd en dan op eigen gelegenheid met de metro of taxi naar de luchthaven van Porto, Aeroporto Francisco Sa Caneiro.