Aarts Wandelreizen, Wandelvakanties & Pelgrimstochten

Wandel een authentieke wandelreis, trektocht of pelgrimstocht in Portugal of Spanje

Dagprogramma - Peneda Gerês - Portugal - 8 dagen

Dag 1: Aankomst in Ponte de Lima

U komt in de meeste gevallen met de bus aan in het charmante stadje Ponte de Lima aan de rivier. Een van de oudste plaatsen van Portugal. Een lid van ons team ontvangt u in de accommodatie en informeert u over het Peneda-Gerês National Park-programma. Hierbij krijgt u alle benodigde documenten.

De rest van de dag kunt u de stad op uw gemak verkennen. Tot de hoogtepunten behoren het International Garden Festival, Arnado Park, de Gotische parochiekerk, een wandel- en fietspad langs de rivier, de Romeinse brug en een klein middeleeuws centrum met interessante pleinen, winkels en cafés.

Tip: Kies uit een van de vele uitstekende restaurants, geniet van smakelijke lokale gerechten met daarbij een glas Vinho Verde.

Accommodatie: 3-sterrenhotel


Dag 2: Castro Laboreiro rondwandeling |
12,5 km | +440 m

Na het ontbijt ontmoet uw privéchauffeur u in de lobby van het hotel om u naar het afgelegen dorp Castro Laboreiro te brengen. De bagage laat u achter in het hotel. U loopt het dorpje uit en komt uit in een gebied met de ruige heuvels en rotsformaties.

Eenmaal in de vallei leidt een bospad naar een oude brug. Een mooie plek om pootje te baden. Geniet van de schaduw van de bomen en het geluid van de beek terwijl u naar het plateau klimt, vol granieten rotsblokken. Met bovenop een prachtig uitzicht over de vallei en bergkammen.

Het pad eindigt weer in Castro Laboreiro.

Accommodatie: 3-sterrenhotel 

Maaltijden: Ontbijt en lunchpakket


Dag 3: Wandeling van Castro Laboreiro naar Peneda |
15,1 km | +311 m

Vertrek vanuit uw hotel, door het dorp richting Porta de Lamas do Mouro. U loopt over een rotsachtige hoogvlakte heeft u een prachtig uitzicht over de omliggende bergen. Vanaf hier loopt u door het bos naar het heiligdom in Peneda, soms over oude stenen paden gemaakt voor lokale pelgrims.

Accommodatie: 3-sterrenhotel

Maaltijden: Ontbijt en lunchpakket


Dag 4: Transfer naar Peneda en wandeling naar Lindoso |
18,8 km | +372 m

Na een korte transfer vanuit Castro Laboreiro, verlaat u het Peneda-heiligdom via de vallei over een eeuwenoude pelgrimsroute.

Omringd door indrukwekkende bergen en enorme rotswanden loopt u bergafwaarts langs de rivier de Peneda door het kleine dorpje Tibo. Verderop in de vallei komen twee rivieren samen op het punt waar de rivier de grens met Spanje vormt. Het is goed voor te stellen dat hier een aanzienlijke hoeveelheid smokkelwaar deze afgelegen grens passeerde.

Vanuit het dorp Várzea gaat de wandeling gemakkelijk verder over een verharde weg langs de spectaculaire dam over de rivier de Lima. Vlakbij ligt Lindoso, waar een kasteel staat dat getuigt van groot historisch belang.

U brengt de nacht door in een prachtig gerestaureerd authentiek dorpshuisje. Neem even de tijd om de traditionele benodigdheden en voorbeelden van borduurwerk te bekijken.

Accommodatie: Landelijk gelegen huisje

Maaltijden: Ontbijt en lunchpakket

Dag 5: Serra Amarela rondwandeling | 21,4 km  | +745 m

Via de oude straten verlaat u het dorp Lindoso en gaat vervolgens via een onverharde weg door een bos langzaam bergopwaarts. Hierbij heeft u een spectaculair uitzicht op het Soajo-gebergte ertegenover. Zodra u aan de afdaling begint, wordt het uitzicht nog mooier! Geniet van de totale rust en zuivere berglucht terwijl u bergafwaarts gaat naar het dorp Cidadelhe. Op dit punt heeft u 15,5 km gelopen. Als dit genoeg is voor vandaag, kunt u een taxi terug naar uw accommodatie nemen.

Degenen die een langere wandeling willen, voltooien de wandeling helemaal naar Lindoso.

Accommodatie: Landelijk gelegen huisje

Maaltijden: Ontbijt en lunchpakket

Dag 6: Transfer naar Avelar en wandeling naar Soajo | 19,3 km  | +576 m

Een mooie rit met privé-transfer brengt u van Lindoso naar Avelar, een klein herdersdorpj in het hart van de spectaculaire Soajo-bergen.

Uw beloning voor een vrij steil begin van de wandeling van vandaag is een prachtig uitzicht op de toppen en dalen van het Peneda- en Soajo-gebergte en de weelderige Ramiscal-vallei. U ziet ook zeldzame voorbeelden van lokaal erfgoed zoals wolvenvallen en herdershutjes.

Terwijl u bergafwaarts naar de Mezio Park ingang loopt, wordt het aanzienlijk gemakkelijker en wordt u beloond met een aantal natuurlijke zwemgelegenheden in een kristalheldere rivier.

De route naar Soajo gaat door gemengde bossen en bergweiden. De mooiste uitzichten op dit gedeelte heeft u hier van de Lima-vallei naar het Amarela-gebergte ertegenover.

Het pad eindigt in het dorp Soajo. Terwijl u wacht op uw transfer naar Viana do Castelo, kunt u een lokaal café bezoeken of de collectie 'espigueiros' en de unieke schandpaal bekijken.

Sluit de dag af in het kleine, aantrekkelijke stadje Viana do Castelo en verken 's avonds het middeleeuwse stadscentrum.

Accommodatie: 3-sterrenhotel

Maaltijden: Ontbijt en lunchpakket

Dag 7: Vrije dag in Viana do Castelo en Porto

U kunt ervoor kiezen om een deel van de dag door te brengen in het charmante Viana do Castelo, en verschillende interessante bezienswaardigheden ontdekken, zoals de Santa Luzia-basiliek, het kostuummuseum en het Gil Eanes-ziekenhuisschip.

Als u genoeg heeft gezien in Viana do Castelo, neemt u de trein of bus naar Porto voor de laatste stop van deze tocht in Noord-Portugal.

De rest van de dag is aan u om Porto op uw gemak te verkennen. Dwaal door de historische straten, koop wat souvenirs, geniet van het uitzicht of doe een port-wijn-proeverij in de kelders van Vila Nova da Gaia.

Met een overvloed aan restaurants om uit te kiezen, kunt u uw vakantie op gastronomisch vlak prima afsluiten.

Accommodatie: 3-sterrenhotel

Maaltijden: Ontbijt

Dag 8: Vertrek

Na het ontbijt en het uitchecken begint uw terugreis

Maaltijden: Ontbijt