Aarts Wandelreizen, Wandelvakanties & Pelgrimstochten

Wandel een authentieke wandelreis, trektocht of pelgrimstocht in Portugal of Spanje

Dagprogramma Rota Vicentina 8 dagen

Individuele trektocht Rota Vicentina - Portugal

Zie ook kaart onderaan

alt

Dag 1:

Aankomst op het vliegveld van Lissabon of Faro (Algarve). U overnacht in de buurt van het Alentejo dorp São Luís, in een landelijk gastenverblijf. Deze beschikt over een zwembad (toegankelijk tijdens het seizoen). Op het terras van dit zwembad kunt u heerlijk bijkomen van uw reis, genietend van prachtig zicht op de “Alentejo Montado”.

Dag 2: São Luís – Cercal do Alentejo

De wandeling van 21 km (5 à 6 uur) begint bij de kerk van São Luís en volgt een gedeelte van de Historische Route door de heuvels tussen São Luís en Cercal. Op de top van de Serra do Penedo heeft u adembenemend uitzicht over de vlaktes, de rivier Mira en het dorp Vila Nova de Milfontes. In noordelijke richting vervolgt u de route en u bereikt de indrukwekkende 17-meter hoge waterval Rocha de Água d'Alte. Vervolgens passeert u de Rosalgar Mijnen en de kapel van Fonte Santa de Cima. U daalt af tot in Cercal do Alentejo waar u de nacht zult doorbrengen in een accommodatie die opgetrokken is in de karakteristieke Alentejo-stijl.

rota-vicentina-fotographer

Dag 3: Cercal do Alentejo – Porto Covo das Bandeiras

Vandaag wandelt u 16,5 km (5 uur) via de route die de Historische Route verbindt met de Vissers Route. U begint in de beboste omgeving van Serra do Cercal. Vervolgens gaat de dalende route langs akkervelden en de Forte da Ilha de Dentro in de richting van Porto Covo. De tocht eindigt op het dorpsplein van Praça Marquês de Pombal. Hier overnacht u in een klein pension, vlakbij het dorpsplein.

Dag 4: Porto Covo das Bandeiras – Vila Nova de Milfontes

Een tocht van 20 km (5 à 6 uur), beginnend bij het noordoostelijk punt van de Vissers Route. Het is een pittig stuk van een aantal kilometers over zand. Het pad eindigt aan de zuidkant van het strand waar u bij Forte da Ilha de Dentro uitkijkt over het eiland Pessegueiro. Vervolgens loopt u door de duinen van de spectaculaire surfstranden Aivados en Malhão naar boven, naar de klifwanden die populair zijn bij vissers. Het pad voert u langs het kleine vissershaventje van Vila Nova de Milfontes, waar u vervolgens aankomt bij het historische centrum van het dorp. Hier, vlakbij het kasteel en de riviermonding, heeft u een overnachting in een hotel.

Dag 5: Vila Nova de Milfontes – Almograve

De wandeling van vandaag - 16 km lang (4 uur) - is makkelijk. U vervolgt de  Vissers Route langs de kust. Het pad slingert door pijnboombossen, over zandduinen en langs kliffen. Vanaf het strand van Furnas heeft u een prachtig zicht op Vila Nova de Milfontes, de “Prinses van de Alentejo”. U komt vervolgens langs een aantal verlaten stranden voordat u aankomt in het gehucht Almograve. Hier overnacht u in een fantastisch gelegen gastenverblijf, net achter de duinen.

rota-vicentina-no-algarve

Dag 6: Almograve – Zambujeira do Mar

Een tocht van 21 km (5 à 6 uur) in zuidelijke richting, vanaf Almograve langs het strand. U kunt eventueel even afslaan om het kleine vissershaven van Entrada da Barca te bezoeken. De route gaat verder langs de kliffen, vanwaar u panoramisch uitzicht heeft over de duinen. Met een beetje geluk ziet u hier zelfs ooievaarsnesten. U vervolgt de route door het dorp Cavaleiro en u komt langs de historische vuurtoren van Cabo Sardão. De wandeling eindigt in Zambujeira do Mar, waar u verblijft in een klein gastenverblijf vlakbij het centrum.

Dag 7: Zambujeira do Mar – Odeceixe

Vandaag loopt u 18 km (5 uur). Aanvankelijk over een kustpad, langs de kliffen tot aan de baai Carvalhal. Vervolgens wandelt u landinwaarts langs akkervelden en boomgaarden tot Praia da Amália, waar een beek via watervalletjes richting het strand stroomt. Bij dit strand staat het geboortehuis van de beroemde Portugese Fado zangeres Amália Rodriques. U komt in Azenha do Mar, waar u, in plaats van de gebruikelijke picknick-lunch, misschien wel wilt genieten van een overheerlijke vismaaltijd (de vissershaven ligt op slechts 300 m afstand van het restaurant). Na de lunch gaat u verder naar de uitmonding van de Ceixe rivier en u bereikt Odeceixe, het eerste dorp aan de westkust van de Algarve.

Dag 8: Terug op eigen gelegenheid vanuit Odeceixe naar de luchthavens van Lissabon of Faro.