Aarts Wandelreizen, Wandelvakanties & Pelgrimstochten

Wandel een authentieke wandelreis, trektocht of pelgrimstocht in Portugal of Spanje

 

Dagprogramma 8 daagse wandelreis over Santa Maria in de Azoren

Dag 1 - Aankomst Santa Maria

Aankomst in de hoofdstad van Santa Maria, Vila do Porto. Een plaatsje met 3000 inwoners dat wat slaperig oogt, maar het heeft prachtige monumenten, die getuigen van een belangrijk verleden. Het stadje heeft twee hoofdstraten, die beide uitkomen bij de haven en een Fort. 

Dag 2 - Vila do Porto – Malbusca, 9,8 km 

U begint de route bij het Fort van São Brás en op de weg het dorp uit, gaat u naar beneden naar Ribeira de São Francisco. Dit pad gaat oostwaarts door, stijgend naar de Pedreira do Campo, een geologisch interessante plek. Dan komt u langs de Figueiral Caves (grotten met fosielen) eveneens een interessante geologische plek voordat u verder gaat langs het oude pad van Praia. Dit stijgende pad verbindt de baai met het dorp Santo Espírito. Het pad gaat verder over landelijke weggetjes (wees voorzichtig) naar Malbusca. Van dit plattelandscentrum loopt u langs de kustlijn naar de plaats Bairreiro da Piedade. Loop verder naar  Ponta da Malbusca om te genieten van het uitzicht over de zuidoost kust. Het pad gaat verder naar beneden en eindigt bij Ribeira dos Maloás, een andere plek met imposante geologische formaties.

Dag 3 - Malbusca - Lapa, 12,2 km

U begint bij een boerenweggetje en loop tot het einde van het pad. U kunt een omweg maken zodat het mogelijk is om de Kapel van  Nossa Senhora da Boa Morte te bekijken. Volg de aanwijzingen langs de onverharde weggetjes, beboste stukken en landbouwgrond tot u aankomt in Cardal. Volg de regionale weg naar Ponta do Castelo. U komt langs het uitkijkpunt van Tia Raulinha. Vervolg over de onverharde weg tot de tweesprong leidend naar de vuurtoren van Gonçalo Velho bij Ponta do Castelo. Vanaf hier gaat het pad door naar het Noorden. U passeert de natuurlijke zwembaden van Maia en gaat door naar Lapa (de Baixo). Bij deze wandeling is er een omweg mogelijk naar de waterval van Aveiro. Na dat u de waterval heeft bezocht gaat u verder langs het pad tot u bij een boerenweg komt. Als u de ruïnes ziet van een windmolen, heeft u de ingang van het dorp Santo Espírito bereikt.

Dag 4 - Lapa - Norte  17,7 km 

De wandeling start bij het Museum in de richting van Caminho do Pico en gaat vervolgens in noordelijke richting door de dorpen Santo António, Azenha de Cima and Azenha de Baixo. Neem de stenenweg naar het uitkijkpunt viewpoint of Espigão en geniet van het uitzicht over de baai van São Lourenço. Het pad gaat naar beneden door de wijngaarden naar de baai van São Lourenço. Klim naar boven naar Fajãzinha, ga naar rechts en vervolg de route over een regionale weg en neem de toegangsweg naar het uitkijkpunt van Pias. Hier kunt u genieten van de noordkust en het eilandje Lagoínhas. Vanaf hier gaat de weg naar het zuiden tot aan het einde van de wandeling in het dorpje Norte. 

Dag 5 - Norte - Baía do Raposo, 19,5 km

Vanaf het centrum van Norte volgt u de borden naar Santa Bárbara. U komt door Lagos, Poço Grande en Boavista. In Santa Bárbara zoekt u de kerk Sagrado Coração de Jesus. Daar gaat u links, tot aan de school. Hier kies u de onverharde weg die omhoog gaat naar de regionale weg. Vanaf hier gaat u rechts tot u Poço da Pedreira bereikt. Dit is een geologische bezienswaardigheid aan de rand van Pico Vermelho. Volg de aanwijzing, ga door Arrebentão en Forno en neem dan het voetgangerspad naar de beek van Salto waar u de Cai’Água waterfall kunt zien. Wanneer u bij een fontein komt, gaat u naar het westen over een onverharde weg naar Cruz dos Picos. Vanaf hier gaat u naar het noorden over een regionale weg tot u bij Pico Alto komt. Pico Alto beschikt over een overvloed aan inheemse soorten flora en is het hoogste punt van het eiland (587 meter).

Dag 6 - Baía do Raposo - Vila do Porto, 22 km      

Via een trap gaat u naar beneden richting Caldeira door een bebost gebied tot u het dorpje São Pedro bereikt. Het volgend deel van de route gaat via straatjes naar Bananeiras en dan naar de baai van Raposo. Ga door in westelijke richting tot weer een andere geologische bezienswaardigheid: Barreiro da Faneca, de plek van de laatste vulkanische uitbarsting van de Azoren waar de grond rood is door de klei. Op dit gedeelte van de route zijn er verschillende omweggetjes die toegang geven tot uitkijkpunten over de noordkust. Speciaal is Ponta do Pinheiro en de baai van Cré. Wanneer u het einde bereikt van dit droge gebied, gaat het pad omhoog naar Monte Gordo. Vanaf hier gaat u naar Ponta dos Frades en verder in de richting van Anjos. Hier aangekomen loopt u langs het beekje van Lamos tot u, in het centrum van het dorp, het standbeeld vindt van Cristóvão Colombo. U kunt u heerlijk zwemmen. Daarna vervolgt u uw weg via het vliegveld naar Vila do Porto.

Dag 7 - Culturele rondreis over het eiland met lunchpakket

U beëindigd het programma met en rondreis per bus met lunch over het gehele eiland met een gids. Daarbij is tevens inbegrepen een bezoek aan een tweetal musea.

De gidsen zorgen tevens voor de transfers naar de het begin en het einde van alle hierboven genoemde wandelingen. 

Dag 8 - Einde van onze diensten 

Vanuit uw accommodatie in Vila do Porto wordt u naar het vliegveld gebracht.