Aarts Wandelreizen, Wandelvakanties & Pelgrimstochten

Wandel een authentieke wandelreis, trektocht of pelgrimstocht in Portugal, Spanje, Griekenland en Turkije

Dagprogramma - Trektocht 'Via Algarviana' Oost - 10 dagen

Dag 1:

Aankomst op het vliegveld van Faro in de Algarve

Aankomst op de luchthaven van Faro, waar u wordt opgehaald en gebracht wordt naar Alcoutim, gelegen aan de grensrivier de Guardiana met een prachtig uitzicht op het kasteel van het Spaanse Sanlucar. Afhankelijk van uw aankomsttijd kunt u ook een bezoek kunt brengen aan de ruïne van een 14e eeuws kasteel of aan de oude stad van deze grensplaats.

Dag 2: Alcoutim - Balurcos

Het eerste stuk loopt u over een stijgende en dan weer dalende landweg met mooie doorkijkjes op de rivier. Meer landinwaarts wordt het gebied droger met op de hellingen volop aangeplante naaldbomen. Na negen kilometer komt u bij Cortes Pereires met een leuk terras. Daarna wordt de route iets vlakker en u komt in Levinho, waar twee dolmen aan de route liggen. Voorbij dit dorp is het even doorbijten: heuvel op en heuvel af door een droog landschap met af en toe een stroompje. Waar water is, ziet u de oleander. De route daalt en klimt verder, tot u het kleine en mooi gelegen dorpje boven op een heuvel bereikt, Corte Tabeliao. 

OPHAAL-SERVICE: U heeft nu 17 km gelopen van de 24. Er bestaat er de mogelijkheid om hier opgehaald te worden door de eigenaar van de volgende accommodatie. Geef u wensen daarover door via ons aanvraagformulier.Deze service kost € 12,-extra.

U loopt langzaam naar beneden, dus misschien een uitdaging om de tocht in zijn geheel te vervolgen in plaats van gebruik te maken van de ophaal service. Aan het eind van de route wacht er een mooi gelegen accommodatie voorzien van een zwembad. Het diner, ontbijt en lunchpakket wordt de Duits sprekende accommodatiehouder en zijn vrouw verzorgd.

Technische informatie:
Afstand: 24,2 of 17 km
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
Looptijd: 6,5 of 4 uur

Dag 3: Balurcos - Furnazinhas.

Ze zeggen dat dit het mooiste en meest authentieke route van de Via Algarviana is. Het eerste stuk loopt u door boerenland gedeeltelijk langs een onhoorbare snelweg. Nadat u de rivier de Foupana bent overgestoken wordt het wat klimmen, waarna u in heuvelachtig gebied aankomt. Ergens aan uw rechterhand komt u langs een schitterend gelegen meertje, een ideale plek om te lunchen. U loopt vervolgens in zuidwestelijke richting, waarna in Furnazinhas aankomt. Hier slaapt u bij een lokaal pension. De accommodatie is verdeeld over twee huizen die tegenover elkaar liggen, en hebben elk een barretje en keuken Bij aankomst staat er wat lekkers te eten en drinken voor u klaar. In het dorp is een klein barretje en het loont de moeite om even rond te wandelen in dit zeer authentiek Portugese dorp. Het diner, ontbijt en lunchpakket wordt door de accommodatie houders verzorgd. Laat u zich door hen verwennen door lokale lekkernijen en de wijn.

Technische informatie:
Afstand: 14,3 km
Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk
Looptijd: 4 uur

Dag 4: Furnazinhas - Vaqueiros

Een lange, maar zeker geen zware etappe. U steekt een aantal keren een stroompje over (u kiest voor natte voeten of de schoenen uit). U loopt langs akkers en weiden en af en toe komt u een aantal huizen tegen waarvan de meeste vrijwel zijn verlaten, zoals die in Monte Novo. Het volgende dorp Malfredes is daarentegen bewoond en is een plek of even te rusten. U overnacht bij eenin Vaqueiros, een dorpje met een aantal cafeetjes. U kunt te voet, als u nog energie over heeft, een bezoek afleggen aan het Parque Mineiro Cova de Mouros. In dit archeologisch museum ziet u de geschiedenis van de eeuwenoude plaatselijke mijnbouw. De volgende ochtend ontbijt u in een plaatselijk café in Vaqueiros. Daarna vertrekt u richting Cachopo.

Technische informatie:
Afstand: 22,6 km
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
Looptijd: 6 uur

Dag 5: Vaqueiros - Cachopo - Vaqueiros

Allereerst loopt u door een glooiend gebied langs enkele dorpjes zoals Monchique, Amoreira, Casas Baixas en tenslotte eindigt u uw wandeling het wat grotere Cachopo. Onderweg ziet u kleine boerderijen met typische waterputten. Deze etappe heeft eigenlijk twee delen. Denk niet dat u de bewoners zomaar links kunt laten liggen. Ze zullen u aanspreken en hun belevenissen van de dag met u delen. De laatste 5 km loopt u in een rivierdal in bebost gebied. Als u lukt om stil te blijven, hoort u de vele vogels die daar verblijven. Ook kunt op uw pad een slangetje tegenkomen, die meestal banger voor u is dan u voor hem. Cachopo is een naar verhouding een vrij grote plaats en heeft drie restaurants/barretjes. Het vormt een kruispunt van wegen in de omgeving, waardoor het wat drukker oogt. Ook is er een klein regionaal museum, O Vivo, met een weverij en lokaal gemaakte producten. U wordt aan het eind van de dag wordt u weer terug gebracht naar Vaqueiros. 

Technische informatie:
Afstand: 14,9 km
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
Looptijd: 4 uur

portugal-nelleke2-22

 

Dag 6: Cachopo - Barranco do Velho

Het is een tocht met vele mooie uitzichten. U wordt teruggebracht naar Cachopo en van daaruit wandelt u het dal in. U loopt door een klein dorpje Currais, waarna u steeds verder afdaalt. Bij een brug met links een rose gebouw gaat het weer omhoog. U passeert het dorpje Castelao. Vervolgens nog een afdaling naar de rivier de Odeleite. Na een klim van ongeveer een half uur komt u in Parises. Daar zijn twee kleine cafeetjes, waar u kunt uitrusten en wat drinken. Daarna wederom een afdaling en als u een klein riviertje bent overgestoken, volgt een klimmetje door bosrijk gebied naar Barranco do Velho. Een dorp aan de voet van op geologisch gezien nieuw gebied, de Barrocal.

OPHAAL-SERVICE:  U kunt deze wandeling ook verkorten tot 17 km. U wacht dan in Parises, waarna de eigenaar van de accommodatie van Barranco do Velho u ophaalt. Geef u wensen daarover door via ons aanvraagformulier.Deze service kost € 18,- extra.

Technische informatie:
Afstand: 29,1 km
Moeilijkheidsgraad: hoog of gemiddeld
Looptijd: 6 tot 7 uur

Dag 7: Barranco do Velho - Salir

Deze wandeling loopt al vrij snel door een dal waar u na enkele kilometers door de bossen wandelt en zo de eerste stappen zet in het bosgebied van de Serra Caldeirao. De wandeling is zeer vlak met een flinke afdaling. U komt vervolgens in een open stuk met, als u geluk hebt bij helder weer de mogelijkheid om de in zuidelijke richting de Atlantische oceaan te zien liggen. Dit open stuk wordt de Barrocal genoemd vanwege de aanwezigheid van leisteen. U merkt dat gebied meer huizen gaat bevatten en dat u geleidelijk in een wat meer bevolkter stuk van de Algarve binnenwandelt. Het laatste stuk gaat over smalle paadjes en leidt u langs soms verlaten boerderijen. Salir is een typisch Portugees landbouwdorp waar nog restanten te zien zijn van een Moors kasteel. In Salir overnacht u iets buiten het dorp, in een accommodatie die op ongeveer 1 km afstand ligt. Ook deze romantische plek heeft een zwembad en een prachtig uitzicht over een groot deel van deze omgeving.

Technische informatie:
Afstand: 14,9 km
Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk
Looptijd: 5 uur

Dag 8: Salir - Alte

Een vlakke en iets meer bewoond deel van de Algarve. Meteen na het vertrek uit Salir, loopt u over verharde wegen tussen boomgaarden en boerderijen. Over een onverhard kronkelend pad door een boomgaard, komt u na een droge bedding bij een sterk stijgende onverharde weg, die uitkomt op een plateau met lage struiken. Overal staan stellages die dienstdoen als uitkijkpunt voor de jacht. Eenmaal weer beneden, passeert het pad een als een fort omheinde en onlangs aangeplante boomgaard. U komt in Benafim. Een stadje met veel azulejos (blauwe stenen). U begint aan de laatste lange maar makkelijke klim langs een groene vallei met sinaasappelbomen en loopt vervolgens het bos in. Plotseling komt u aan bij de grootste van de twee Fontes (bronnen) van Alte. Dit is een mooi volledig wit tegen een helling gelegen dorp. Het dorpje is met zijn hellende straatjes omzoomd door oude huizen. Het is toeristisch met de bijbehorende souvenirwinkels, cafés en restaurantjes. U verblijft in een gerieflijk hotel met alle comfort in het centrum van het stadje.

Technische informatie:
Afstand: 16,2 km
Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk
Looptijd: 5 uur

Dag 9: Transfer naar en vrije dag in Faro

Op deze dag kunt u Faro verkennen. De hoofdstad van de Algarve. De stad heeft een verkeersvrijcentrum met vele leuke winkels en restaurantjes. De stad wordt ook bewoond door vele ooievaars, die op veel daken hun nest hebben. Ook de moeite waard om te bezoeken is de ommuurde oude stad, Cidade Velho, met een kathedraal voorzien van klokkentoren van waaruit u kunt genieten van een mooi uitzicht. Voor de natuurliefhebber is er 9 km ten oosten van Faro, vlakbij Olhao, het natuurpark Quinta de Marim. U kunt daar in bijna elk seizoen vele vogelsoorten bekijken. Daarnaast gaan er veel bootjes richting van een strand voorziene eilanden die onder Faro liggen, zoals Ilha da Armona en Ilha da Culeta. Vlak bij het vliegveld op 7 km ten westen van Faro vindt u Praia de Faro met naast een mooi strand ook vele visrestaurantjes. Kortom, een dag is tekort. U overnacht in een mooi hotel gelegen in het centrum van de stad.

Dag 10: Transfer vanuit het hotel terug naar de luchthaven van Faro.