Aarts Wandelreizen, Wandelvakanties & Pelgrimstochten

Wandel een authentieke wandelreis, trektocht of pelgrimstocht in Portugal, Spanje, Griekenland en Turkije

Dagprogramma 

Dag 1 - Aankomst vanuit Lissabon in Castelo de Vide

Afhankelijk van de aankomst van de vlucht, gaat u met de bus naar Castelo de Vide of naar Portalegre en dan per taxi naar Castelo de Vide. We kunnen ook een taxi vanaf Lissabon voor u regelen, maar daar hangt ook een prijskaartje aan. Bij aankomst in uw hotel gelegen in het centrum van Castelo de Vide, volgt er een welkomstbijeenkomst, waarbij u kennis maakt met de lokale contactpersoon, Fernanda. Zij zal u al de benodigde informatie verschaffen. 

Dag 2 - Castelo de Vide. Wandeling door de bergketens van São Paulo

De route begint in Castelo de Vide, dicht bij de kerk N. Sr.ª dos Remédios en daalt licht af tot aan de stroompjes die de rivier van S. João doen ontspringen. U verlaat het stadsgedeelte en klimt de noordoostelijke kant van de bergketen São Paulo op. Op een bepaald punt ziet u ruige rotsformaties gevormd door de ontsluiting van kwartsieten verschijnen, die een geologisch breukvlak tonen met een hellende aardverschuiving. Stap voor stap kunt u vanaf grotere hoogtes het dorp zien. De 'Heilige Fontein' is een rustpunt om even te genieten van het landschap. Vanaf hier gaat de route een goed bewaarde, middeleeuwse kasseiweg die u naar het hoogste punt brengt, namelijk de bedevaarskapel N. Sr.ª da Penha. De plaats dient zich er uitstekend toe om het landschap te bewonderen dat zich van het westen naar het oosten over ellenlange horizonten uitstrekt. Hier kunnen de avonturiers onder ons genieten van een via ferrata. U zet de route voort en dalen af via de gemeente weg. Niet veel verder komt u terecht op een oude kasseiweg die u naar de schrijn van S. Paulo leidt. Na een lichte afdaling komt u aan bij de 'Nieuwe Fontein', dicht bij de EN 246. U steekt deze weg over en wandelt verder tot aan de rivier van S. João, dat al lang niet meer het kleine stroompje is, zoals aan het begin van de route. Vervolgens begint aan een laatste klim naar het centrum van Castelo de Vide.

Middag activiteit (optioneel)

Een bezoek aan Portalegre (wandtapijtmuseum). Wandtapijten zijn hier bij uitstek gemaakt door de jaren heen (sinds 1947), veel gebaseerd op schilderijen en ze verdienen grote bijval voor artistieke en technische verdienste. 

Behalve op maandag, wanneer dit musea gesloten is, kunt u dit museum bezoeken. Voor meer informatie klik op: Tapijtmuseum.

Van maandag tot en met vrijdag is het mogelijk om met een bus naar Portalegre te gaan. Maar de tijdschema's in de middag zijn een beetje krap voor een bezoek, In de schoolperiode vertrek vanuit Castelo de Vide om 13.00 of 14.45 uur; vertrek vanuit Portalegre om 18.00 uur.Tijdens schoolvakanties vertrek Catselo de Vide om 14.15 uur; vertrek vanuit Portalegre om 17.10 uur.

 

Dag 3 - Vanuit Castelo de Vide naar Marvao

Deze route is de historische verbinding tussen twee strategische punten: Castelo de Vide en Marvão. U loopt door karakteristiek plattelands- en natuurgebied, over oude wegen waarvan een deel van de middeleeuwse bestrating nog intact is en wordt geflankeerd door muurtjes. U passeert talloze boerderijtjes waar men zich hoofdzakelijk bezighoudt met olijventeelt en extensieve veeteelt. Regelmatig wordt u begroet door het blaten van de alom aanwezige schapen. Opvallend is ook het grote aantal Portugese eiken, die van groot ecologisch belang zijn voor deze regio. Langs de landweggetjes treft u her en der karakteristieke bouwsels aan die stammen uit lang vervlogen tijden, waaronder oude fonteinen, een hut, kerken en een in de rotswand uitgehakt graf. De laatste 3 kilometer stijgt u voortdurend, een ware beproeving voor uw uithoudingsvermogen. Dit wordt ruimschoots goedgemaakt door de schoonheid van het omringende landschap dat zich tot ver aan de horizon voor ons uitrolt, en door de prachtige en goed geconserveerde middeleeuwse bestrating waarover u door de kastanje bossen worden geleid. De streek rondom Marvão is beroemd om zijn kastanjes, getuige ook het beschermde product Castanha de Marvão. Op meer dan 800 meter hoogte bereikt u het eindpunt van de route, bij de Poort van Ródão, de toegangspoort tot het plaatsje Marvão Het ommuurde dorp op de heuveltop dat gekenmerkt wordt door een ongehinderd uitzicht. Zijn enorme kasteel en muren domineren de regio en de grens met Spanje. De afdaling naar Portagem is door een middeleeuwse geplaveide laan, eventueel van Romeinse oorsprong, na Sr. ª da Estrela klooster. Kurk bomen zijn er in overvloed, het pad loopt door een bosrijke omgeving omarmen kurkeik, Pyrenese eik en kastanje.

Middag optionele activiteit 

Bij TerriuS is er het cultureel en milieu interpretatiecentrum van de Moinho da Cova, dat is gevestigd in een voormalige watermolen naast het strand van de rivier van de Sever rivier, in het dorp Portagem, in de gemeente Marvão. I kunt daar verschillende TerriuS producten proeven, zoals geroosterde paprika, chutneys, paddenstoelsnacks, peper, mosterd, 'Bravo de Esmolfe' appeltaart, paddenstoelen en regionale wijnen. 

Transfer terug naar uw hotel in Castelo de Vide.

Dag 4 - Wandeling bij de goudmijn van Conhal do Arneiro, vlakbij de rivier de Taag

Vanuit uw hotel wordt u na het ontbijt gebracht naar naar het dorp Arneiro  De rondwandeling begint bij een interpretatiecentrum in oude school. U krijgt apart informatie over deze nieuwe route, helaas alleen in het Portugees, maar via markeringen en kaartje goed te volgen.De route loopt ten noorden van Nisa vlak bij de rivier de Taag. Kenmerkend zijn de vele vale gieren die vlak boven uw cirkelen en het prachtige uitzicht op de rivier de Taag, die uitmond in de hoofdstad van Portugal, Lissabon. Aan de overkant ziet u de vele mooi gedecoreerde herenhuizen behorend bij de provincie Beira. 

Na de lunch volgt er de transfer naar de Alqueva regio (Mourão) 

Dag 5 - Mourão 

Na het ontbijt start uw rondwandeling door de levendige omgeving van Mourão. De stad Mourão ligt aan de rand van het meer Alqueva. U loopt over oude paden en weggetjes langs het doorzichtige kalme water. Door de heuvels en de oude muren, maakt u bochten waardoor u steeds verrast wordt op een ander uitzicht/landschap. U volgt het pad richting de kapel van São Sebastião, steeds parallel aan de waterkant, tot aan de oude weg ( Estrada da Barca). Na beëindiging van het pad rond het meer, gaat u terug naar de stad met haar prachtig bewaarde historische kern en het kasteel waarbij u zich terug in de tijd waant.

Opties voor de middag/avond:

  • In de nacht is er de mogelijkheid om sterren te kijken in “The Dark Sky Reserve” ( afhankelijk van het weer en niet mogelijk bij volle maan). Alqueva was de eerste plaats in de wereld die de “Starlight Tourism Destination” certificaat kreeg. Dit certificaat wordt uitgegeven door de Starlight Foundation en wordt ondersteund door UNESCO, UNWTO, en IAC. Starlight destinations zijn te bezoeken plekken met uitstekende kwaliteit om de sterrenhemel te onderzoeken en te bekijken. In het midden van het Alqueva Dark Sky Reserve in de Alentejo, staat het OLA (Observatorio do Lago Alqueva) waar bezoekers over het universum , astronomie en astrophotography kunnen leren. Het is een van de plekken in Europa met de minste lichtvervuiling.
  • Of u bezoekt de wijnhuizen ( op afspraak)
    Er zijn een aantal wijnmakerijen te bezoeken zoals de Adega José De Sousa, Carmim, Esporão, Monte dos Perdigões. 
  • Of u bezoekt een pottenbakkerij (workshops op afspraak) in São Pedro do Corval. São Pedro do Corval is een typisch klein Alentejaans dorpje, bekend als het centrum van de keramiek. Hier woont de grootste gemeenschap van pottenbakkers. Naast potten, draaiwielen, ovens, zien we hier ook gebruiksvoorwerpen van klei die vroeger in het arme Alentejo werden gebruikt.

Dag 6 - Bezoek en wandeling bij Monsaraz

Na het ontbijt transfer naar Monsaraz. U start uw rondwandeling in Monsaraz. Deze plaats ligt op een hoogte van 300 meter en domineert zo de omgeving. Monsaraz geeft u prachtige uitzichten op o.a. het stuwmeer van Alqueva. Door de tijd heen kozen verschillende groepen mensen Monsaraz als woonplaats. De verdedigingsmuur rond de stad tekent de horizon en definieert zo de historie van de regio. Wandel door de nauwe straatjes, bezoek het kasteel, loop langs de muren. U verlaat Monsaraz door de steeg naar Ferragudo en naar het Orada Convent( klooster). In de nabijheid ziet u de Xerez Cromlech (megalitisch monument). De herkomst staat op een informatiebord te lezen. U loopt vervolgens door naar het dorpje Outeiro en passeert daarbij de Outeiro Menhir, waarna u omhoog gaat naar het dorpje Barra. Vervolgens gaat u in zuidelijke richting via de Estrada Real naar het dorp Telheiro met zijn indrukwekkende fontein. Hierna gaat de heuvel op en komt u weer in Monseraz. Een museum dorp vele souvenirwinkels, expositieruimte's en een wijnproeverij. Vervolgens wordt u weer teruggebracht naar Mourão.

Opties voor de middag/avond
Zie hierboven bij dag 5 ( sterren kijken, bezoek aan een wijnhuis, bezoek aan een pottenbakkerij)

Dag 7 - The Conquest van Terena

Na het ontbijt volgt een transfer naar Terena, U start uw rondwandeling in Terena – conquest of Terena- 15 km-5.00 uur, gemiddeld- picknicklunch is erbij inbegrepen. Terena is een klein dorp met een strategische positie ten opzichte van de Spaanse grens. Verlaat de Largo do Castelo. U loopt vóór de kloktoren en schandpaal. Ga door het dorp Terena, langs de São Pedro church (kerk).Loop door de straat naar de nationale hoofdweg 255. Daar neemt u een zandpad door de kurkboombossen, landbouwgronden en kleine groentetuinen. U ziet het Albufeira de Lucefécit (reservoir). U loopt langs de muur van de dam en ziet de sluizen. U heeft hier een goed zicht op het water met als achtergrond het kasteel van Terena. Loop tussen de wijngaarden en de weg tot na de Ribeira da Cruz-brug. U volgt het irrigatiekanaal om The Fortress Temple of Nossa Senhora de Boa Nova aan de rechterkant te zien. Hier gaat u naar toe. Bezoek de kapel (aan de overkant staat een huis waar u kunt vragen om de kapel voor u te openen.)
Volg de geasfalteerde weg, langs de pontjes en na een kleine klim omhoog bereikt u weer het dorp Terena en u keert terug naar het beginpunt om vervolgens teruggebracht te worden naar Mourão

Opties voor de middag/avond: Zie hierboven bij dag 5 ( sterren kijken, bezoek aan een wijnhuis, bezoek aan een pottenbakkerij)

Dag 8 – Terug naar Lissabon 

U neemt de bus naar Lissabon. Vroeg vertrek vanuit Mourão elke dag, behalve op zaterdag en zondag dan vertrekken deze in de middag.