Aarts Wandelreizen, Wandelvakanties & Pelgrimstochten

Wandel een authentieke wandelreis, trektocht of pelgrimstocht in Portugal of Spanje

Dagprogramma Wandelreis Azoren -  São Miguel en Santa Maria

 

Het eiland São Miguel

Dag 1 - Amsterdam/Brussel - Furnas

Bij aankomst op de luchthaven staat uw reisbegeleider klaar om u naar het hotel in Furnas te brengen. Het is ongeveer een uur rijden en vanuit deze plaatst verkent u het oostelijk deel van het eiland. Verspreid door het dorpje Furnas zelf, liggen hete borrelende bronnen en stomende geisers, die het mineraalwater en de heilzame modder leveren, die gebruikt worden voor thermale behandelingen. Daarnaast heeft Furnas een prachtig botanische tuin gelegen achter het Terra Nostra Hotel. Daar kunt u tegen betaling doorheen wandelen en/of gebruik maken van een groot, midden in het bos gelegen, thermaal bad. Een relaxeder begin van uw vakantie kunt u niet bedenken.

Dag 2 - Praia de Viola en de watermolens van Ribeira Funda/Maia

Deze wandeling brengt u naar de noordkust van het eiland. U loopt langs dichte vegetatie, heldere beekjes en geweldige uitzichtpunten. u de noordkust. Uw starpunt is Ribeira Funda. U wandelt min of meer parallel aan de kust, langs het strand van Praia da Viola en eindigt in het vissersdorpje Maia. Onderweg heeft van uit verschillende punten een mooi uitzicht op Maia en passeert u prachtige watervallen en oude watermolens, die herinneren aan de vroegere industrie van het eiland. Wilt u even afkoelen? Wandel dan één van de mooiste stranden van de Azoren op en neem een verfrissende duik in zee. Bij het eindpunt van deze wandeling heeft u een verbazingwekkend mooi uitzicht over de noordkust.

Technische informatie:
Afstand: 5,7 km
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
Looptijd: 4 uur

Dag 3 Faial de Terra - Salto do Prego

Deze wandeling vindt plaats vanuit het dorp Faial da Terra in het zuidoosten van het eiland. Door een groene vallei, soms wat glibberig, daalt u door spectaculaire vegetatie af naar de waterval Salto do Prego. U bezoekt op de route het traditionele dorp Sanguinho, sinds 1970 onbewoond ruïne dorpje. U wandelt door exotische en weelderige vegetatie uit alle werelddelen en pauzeert bij de prachtige waterval van Salto do Prego, waar het mogelijk is een verfrissende duik te nemen. Onderweg ziet u veel verschillende vogelsoorten en komt u bijzondere planten tegen. Vandaar verder naar het dorpje Faial da Terra, onderaan imposante kliffen aan zee. Bij terugkeer heeft u nog tijd om Faial da Terra zelf te verkennen.

Technische informatie:
Afstand: 5 km
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
Looptijd: 2 uur

Dag 4 Algarvia - Pico da Vara

Op deze wandeldag een korte en pittige wandeling naar het hoogste punt van het eiland. U begint de wandeling in Algarvia en eindigt deze op de Pico da Vara, op 1103 hoogte. U loopt de eerste kilometers door bossen en heeft steeds uitzicht op de zuidkust van het eiland. Boven op de top kunt u besluiten of u terug wilt lopen naar Algarvia, waarmee de tocht totaal 7 km wordt, of naar Lomba da Fazenda, totaal 8 km en voor de echte lopers Povocao, dan wordt het totaal 15 km. Let wel, u daalt. Aan u de keus.

Technische informatie:
Afstand: 10 km
Moeilijkheidsgraad: moeilijk
Looptijd: 6 uur

Dag 5 Thrilho do Agriao - Ribeira Quente

Aan de zuidkust van Sao Miguel rond de dorpen Furnas en Povoacao zijn nieuwe wandelingen uitgezet en gemarkeerd. Men probeert in het zuidoosten een doorgaande wandelroute langs de kust voor elkaar te krijgen. Een van de mooiste stukken is het deel na Ribeira Quente, een fraai pad boven de soms steile klifkust. Als het helder weer is hebt u zicht op het enige andere eiland van de oostgroep, Santa Maria. U wordt weggebracht naar Redondo aan de zuidkust van het eiland en wandelt langs de spectaculaire kust naar het vissersdorp Ribeira Quente. Vanaf de kust loopt u door een groene vallei het binnenland in. Het pad stijgt langzaam door een fraaie dichtbegroeid dal. Aan het eind van de wandeling is het leuk om wat rond te kijken in dit kleurrijke plaatsje en wellicht iets te eten in een van de vele restaurantjes.

Technische informatie:
Afstand: 8 km
Moeilijkheidsgraad: gemiddeldk
Looptijd: 3 uur

Dag 6 - Wandeling om het meer (Lagoa) van Furnas gevolgd door een tranfer naar Ponta Delgada.  

Uw hotel het start- en eindpunt van de wandeling Lagoa das Furnas ligt ca. 4 km van Furnas.  Op verschillende punten langs de wandeling rond het Lagoa de Furnas ziet u de stoombronnen, pruttelpoeltjes en de gaten in de grond waarin de lokale bevolking de maaltijden kookt. Aan de zuidkant van het meer ligt het moderne informatie centrum gewijd aan het herstel van de natuurlijke vegetatie (entree inbegrepen, van half september tot half mei op maandag gesloten).De vulkanische grond bij dit meer is zo heet dat de eilandbewoners er Cozido de Caldeiras bereiden. Stoofketels, rijkelijk gevuld met groente en vlees worden hier in de grond gestopt. Na vijf uur te sudderen is de stoofschotel klaar. Dit moet u echt proeven en is bij het programma inbegrepen. Aan de rand van dit meer vindt u ook bronnen met kokende modder. Voor de vogelliefhebber kan hij ook interessant zijn, want in de rietkragen zijn enkele vogels te zien die van het Amerikaanse continent zijn komen aanvliegen.

Aan het eind van de middag, wanneer het eten wat gezakt is, volgt er een transfer naar Ponta Delgada. Dit is de hoofdstad van São Miguel en hier is uw tweede standplaats van waaruit u nu het westelijk deel van het eiland gaat verkennen. In deze stad kunt u leuk dolen over de keienstraatjes, langs witte herenhuizen en kerken en over schaduwrijke pleinen met mooie oude platanen. Interessant zijn onder meer het São Bras fort, de haven en de gezellige boulevard. Hier speelt zich het leven van de Azoriaan af. Maak een wandeling langs de boulevard, kijk uit over de haven en maak een praatje met de lokale bevolking. Of slenter door de knusse binnenstad met historische straatjes, gezellige winkeltjes. Ook zijn er een tweetal botanische tuinen, waarvan er een vrij te bezichtigen is.

Technische informatie:
Afstand: 9,2 km
Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk
Looptijd: 3 uur

Dag 7 - Praia - Lagoa de Fogo

Een wandeling in het zuidelijke centrale deel van het eiland. Na een flinke klim langs weilanden gevolgd door bossen voert deze wandeling u langs een levada, een irrigatie- en afwateringskanaal. De waterkrachtcentrale is al sinds 1927 in werking. Onderweg geniet u van inheemse flora. U wandelt door een woud van cranberry’s, laurieren en hulsten. Nadat u het levada gebied gepasseerd bent, wordt u opgewacht door een groot aantal zeemeeuwen, die u begroeten met hun gekrijs en af en toe laag boven u vliegen om u af te schrikken. Dit vindt vooral plaatst tijden de broedtijd. Het hoogtepunt van de wandeling is de aankomst bij Lagoa do Fogo. Het meer werd 15.000 jaar geleden gevormd. Het is één van de mooiste meren van de Azoren en is omgeven door een prachtig landschap, beslaat de kraterbodem van de Água de Pau vulkaan. Het kratermeer ligt op 575 meter hoogte en heeft een diameter van 3 kilometer. Na genoten te hebben van het uitzicht over het meer kunt u tot haar oevers afdalen, een prachtige zwem- en picknickplek. Terug gaat u na een korte klim de krater uit, er volgt een lange afdaling door een groene vallei tot u uiteindelijk weer de kust bereikt, waar u eventueel een duik in zee kunt nemen.

Technische informatie:
Afstand: 15 km 
Moeilijkheidsgraad: moeilijk
Looptijd: 5 uur.

Dag 8 - Mata da Canario - Sete Cidades

Er staat een mooie wandeling op het programma. Waarschijnlijk de meest fotogenieke plek, en ook de meest gefotografeerde, is het kratermeer van Sete Cidades. Drie meren met bergwanden die loodrecht uit het water lijken op te rijzen! De keizer noemde het de mooiste plek van heel Portugal. Meer nog dan mooi is het de mystieke sfeer die in deze ontzaglijk grote vulkaankrater hangt. Onderweg heeft u aan de ene kant uitzicht over de oceaan en aan de andere kant over de brede krater met op de bodem het Blauwe en het Groene Meer en komt u exotische flora tegen zoals de Japanse ceder en de gele gemberlelie. In deze diepte, die is ontstaan toen een enorme vulkaan is geëxplodeerd, eindigt de wandeling in het dorp Sete Cidades, aan de oever van het Lagoa Azul. In het meer leven veel verschillende soorten vissen zoals de forel en de karper. Hier wordt u opgehaald door uw reisbegeleider en teruggebracht naar uw hotel.

Technische informatie:
Afstand: 12 km
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
Looptijd: 3 uur

Dag 9 - Vigia de Sao Pedro

Dit pad loopt langs de kust, met prachtig uitzicht van verschillende landtongen, zoals die van Ponta de São Pedro, de Ponta do Cintrão en Ponta dos Fenais da Ajudeen. Na ongeveer 600 meter, op een geasfalteerde weg, gaat u linksaf op een wandelpad, die u naast de kust voor een kort stukje brengt tot u bij een onverharde weg. U passeert het dorpje Fenais da Luz. U komt bij een uitkijkpunt met uitzicht op de kust. Vervolgens loopt u op een weg geflankeerd door huizen aan beide zijden, waar u traditionele 17e en 18e eeuw gebouwen kunt zien. Op de route ziet u de 16e eeuwse kapel van São Pedro, en, een beetje verder op, een interessante geologische formatie genaamd de São Pedro Grot, of Buraco de São Pedro. Het laatste stuk loopt u langs het spoor en u arriveert in het centrum van Calhetas, waar de route eindigt.

Technische informatie:
Afstand: 6,5 km
Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk
Looptijd: 2 uur

 

Het eiland Santa Maria

Dag 10 - Naar Santa Maria en een introductie tour rond het eiland

U krijgt na aankomst in de luchthaven door onze lokale gids een prachtige rondreis over dit eiland aangeboden, waardoor u op een snelle wijze kennis maakt met dit kleine, maar toch landschappelijk zeer veelzijdige eiland.

Dag 11 - Bezoek museum en daarna lopen van Vila do Porto naar Praia Formosa

"Deze kleine wandeling begint op het"Centro de Interpretação Dalberto Pombo"(Interpretatiecentrum) gebouw waar er een enorm landgoed van deze natuuronderzoeker is. Op de weg naar beneden op de hoofdweg van Vila Porto op weg naar het Fort od São Brás, er zijn verschillende gebouwen die ons de geschiedenis van de afwikkeling van dit eiland en van de Azoren herinneren. De vesting van São Brás, is militaire gebouw uit de XVIIc eeuw en wordt gebruikt als de commerciële en toeristische haven van het eiland. De wandeling gaat door verschillende weilanden, naar Touril, waar u de grot Forno de Cal Figueira passeert. Een gunstige plek voor een stop. Het is een kunstmatige grot, van waar we krijtachtige zou halen en klei. Bij Prainha kunt u naar de zee afdalen en zo uw route vervolgen of u gaat via de hoofdweg verder. Via beide manieren eindigt uw tocht op het prachtige witte strand op Praia Formosa. Het mooiste strand van de Azoren.

Technische informatie:
Afstand: 7 km
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
Looptijd: 3 1/2  uur

Dag 12 - Pico do Alto - Anjos

U begint uw wandeling op de Pico Alto. Deze is gelegen op 587 meter en is de hoogte top van het eiland Santa Maria. Bij helder weer ziet u São Miguel liggen. U loopt na een flinke afdaling door de bossen door naar een klein woenstijngebied, de Barreiro da Faneca of de "rode woestijn van de Azoren"; een gebied bestaande uit samengesteld uit rode klei. Via de Baía da Cré. Dit landschap is weer totaal verschillend, met laaggelegen planten, hoofdzakelijk cactussen. Via open velden met mooi uitzicht op de noordkust van het eiland komt u in het plaatsje Anjos. Daar wordt u opgewacht door het standbeeld van Christoffel Columbus. Als u plaatse wat verder doorloopt komt bij een drietal waterbassins verbonden met de zee waar u heerlijk kunt zwemmen of eten na deze lange tocht.

Technische informatie:
Afstand: 14 km
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
Looptijd: 4 uur

Dag 13 - Santa Barbera, Ruta del Norte

De route begint en eindigt bij de parochie kerk Santa Bárbara. Langs het parcours ziet u de typische stijl van huis gebouwd in Santa Bárbara in Honduras, met zijn karakteristieke schoorstenen, de typische kleuren en de landelijke-stijl architectuur. Een beetje verder via een kleine omweg heeft u op de top van een heuvel een uniek uitzicht over de baai van São Lourenço. Onderweg ziet u aan uw rechterhad de kerk van onze lieve vrouw van Lourdes, de enige kerk op de Azoren met haar deuren aan Noord. Na een bezoek aan deze kerk loopt verder door weilanden naar Vale de Lagos. U vervolg u toch via de waterval van Ribeira do Amaro, die op ongeveer 50 meter hoogte ligt. U vervolgt het pad tot u weer in Santa Barbera aankomt.

Technische informatie:
Afstand: 9,5 km (rondwandeling)
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
Looptijd: 2 1/2  uur

Dag 14 - Terug naar São Miguel

U vliegt weer terug naar Ponta Delgada voor een vrije dag aldaar.

Dag 15 - Terug naar Nederland

De reisbegeleider brengt u van het hotel naar de luchthaven. U vliegt vervolgens terug naar Amsterdam of Brussel.

Bijzonderheden: 

  • Lunches zijn niet inbegrepen. U kent zelf even inkopen doen voor vertrek van uw wandeling Zowel in Furnas als Ponta Delgada zijn voldoende winkeltjes.
  • Genoemde wandelingen en dagen onder voorbehoud van weersomstandigheden. In overleg met u chauffeur/gids kunt u, indien nodig uw programma aanpassen
  • Handig om mee te nemen: (wandel)schoenen met goed profiel, kleding passend bij de weersomstandigheden, evt. petje/zonnehoed en zonnebrandcrème