Aarts Wandelreizen, Wandelvakanties & Pelgrimstochten

Wandel een authentieke wandelreis, trektocht of pelgrimstocht in Portugal, Spanje, Griekenland en Turkije

Dagprogramma wandelreis over het eiland São Miguel in de Azoren

Het eiland São Miguel

Dag 1 - Amsterdam-Ponta Delgada

U vliegt van Amsterdam naar Ponta Delgada. Bij aankomst op de luchthaven staat uw reisbegeleider klaar om u naar het hotel in Ponta Delgada te brengen. Dit is de hoofdstad van São Miguel. U kunt er leuk dolen over de keienstraatjes, langs witte herenhuizen en kerken en over schaduwrijke pleinen met mooie oude platanen. Interessant zijn onder meer het São Bras fort, de haven en de gezellige boulevard. Hier speelt zich het leven van de Azoriaan af. Maak een wandeling langs de boulevard, kijk uit over de haven en maak een praatje met de lokale bevolking. Of slenter door de binnenstad met historische straatjes, gezellige winkels en restaurants. Verder heeft het plaatsje een drietal prachtige botanische tuinen.

Dag 2 - Mata do Canario - Sete Cidades

Er staat een mooie wandeling op het programma. Waarschijnlijk de meest fotogenieke plek, en ook de meest gefotografeerde, is het kratermeer van Sete Cidades. Drie meren met bergwanden die loodrecht uit het water lijken op te rijzen! De keizer noemde het de mooiste plek van heel Portugal. Meer nog dan mooi is het de mystieke sfeer die in deze ontzagelijk grote vulkaankrater hangt. Onderweg hebt u aan de ene kant uitzicht over de oceaan en aan de andere kant over de brede krater met op de bodem het Blauwe en het Groene Meer en komt u exotische flora tegen zoals de Japanse ceder en de gele gemberlelie. In deze diepte, die is ontstaan toen een enorme vulkaan is geëxplodeerd, eindigt de wandeling in het dorpje Sete Cidades, aan de oever van het Lagoa Azul. In het meer leven veel verschillende soorten vissen, zoals de forel en de karper. Hier wordt u opgehaald door uw reisbegeleider en teruggebracht naar uw hotel.

Technische informatie:
Afstand: 12 km
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
Looptijd: 3 uur

Dag 3 - Praia - Lagoa de Fogo

Een wandeling in het zuidelijke centrale deel van het eiland. Na een flinke klim langs weilanden gevolgd door bossen voert deze wandeling u langs een levada, een irrigatie- en afwateringskanaal. De waterkrachtcentrale is al sinds 1927 in werking. Onderweg geniet u van inheemse flora. U wandelt door een woud van cranberry’s, laurieren en hulsten. Nadat u het levada gebied gepasseerd bent, wordt u opgewacht door een groot aantal zeemeeuwen, die u begroeten met hun gekrijs en af en toe laag boven u vliegen om u af te schrikken. Dit vindt vooral plaatst tijden de broedtijd. Het hoogtepunt van de wandeling is de aankomst bij Lagoa do Fogo. Het meer werd 15.000 jaar geleden gevormd. Het is één van de mooiste meren van de Azoren en is omgeven door een prachtig landschap, beslaat de kraterbodem van de Água de Pau vulkaan. Het kratermeer ligt op 575 meter hoogte en heeft een diameter van 3 kilometer. Na genoten te hebben van het uitzicht over het meer kunt u tot haar oevers afdalen, een prachtige zwem- en picknickplek. Terug loopt u na een korte klim de krater uit, er volgt een lange afdaling door een groene vallei tot u uiteindelijk weer de kust bereikt, waar u eventueel een duik in zee kunt nemen. Hierna wordt opgehaald om u naar de accommodatie in Furnas te brengen.

AZ-MTechnische informatie:
Afstand: 15 km
Moeilijkheidsgraad: moeilijk
Looptijd: 5 uur.

Dag 4 - Rondom het meer van Furnas

Het meer, Lagoa das Furnas, ligt ca 4km ten zuiden van Furnas. Vandaag heeft u volop gelegenheid om de vulkanische verschijnselen rond Furnas te bekijken. Op verschillende punten langs de wandeling rond het Lagoa de Furnas ziet u de stoombronnen, pruttelpoeltjes en de gaten in de grond waarin de lokale bevolking de maaltijden kookt. Aan de zuidkant van het meer ligt het moderne informatie centrum gewijd aan het herstel van de natuurlijke vegetatie (entree inbegrepen, van half september tot half mei op maandag gesloten).De vulkanische grond bij dit meer is zo heet dat de eilandbewoners er Cozido da Caldeiras bereiden. Stoofketels, rijkelijk gevuld met groente en vlees worden hier in de grond gestopt. Na vijf uur te sudderen is de stoofschotel klaar. Dit moet u proeven en deze maaltijd is bij het programma inbegrepen. Aan de rand van dit meer vind je bronnen met kokende modder.

De wandeling rond het meer van Furnas behoort niet tot de meest opwindende wandelingen op het eiland, maar hij is wel aangenaam vanwege de frisse bergsfeer die rond het meer te proeven is. Voor de vogelliefhebber kan hij ook interessant zijn, want in de rietkragen zijn enkele vogels te zien die van het Amerikaanse continent zijn komen aanvliegen.

Verspreid door het dorpje Furnas zelf, liggen hete borrelende bronnen en stomende geisers, die het mineraalwater en de heilzame modder leveren, die gebruikt worden voor thermale behandelingen. Daarnaast heeft Furnas een prachtig botanische tuin gelegen achter het Terra Nostra Hotel.

Technische informatie:
Afstand: 9,2 km
Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk
Looptijd: 3 uur

Dag 5 - Praia de Viola en de watermolens van Ribeira Funda/Maia

Deze wandeling brengt u naar de noordkust van het eiland. U loopt langs dichte vegetatie, heldere beekjes en geweldige uitzichtpunten. u de noordkust. Uw starpunt is Ribeira Funda. U wandelt min of meer parallel aan de kust, langs het strand van Praia da Viola en eindigt in het vissersdorpje Maia. Onderweg heeft van uit verschillende punten een mooi uitzicht op Maia en passeert u prachtige watervallen en oude watermolens, die herinneren aan de vroegere industrie van het eiland. Wilt u even afkoelen? Wandel dan één van de mooiste stranden van de Azoren op en neem een verfrissende duik in zee. Bij het eindpunt van deze wandeling heeft u een verbazingwekkend mooi uitzicht over de noordkust.

Technische informatie:
Afstand: 5,7 km
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
Looptijd: 4 uur.

Dag 6 - Algarvia - Pico da Vara

Op deze laatste wandeldag een korte en pittige wandeling naar het hoogste punt van het eiland. U begint de wandeling in Algarvia en eindigt deze op de Pico da Vara, op 1103 hoogte. U loopt de eerste kilometers door bossen en heeft steeds uitzicht op de zuidkust van het eiland. Boven op de top kunt u besluiten of u terug wilt lopen naar Algarvia, waarmee de tocht totaal 7 km wordt, of naar Lomba da Fazenda, totaal 8 km en voor de echte lopers Povocao, dan wordt het totaal 15 km. Let wel u daalt. Aan u de keus.

Technische informatie:
Afstand: 10 km
Moeilijkheidsgraad: moeilijk
Looptijd: 6 uur

Dag 7 - Faial de Terra - Salto do Prego

Deze wandeling vindt plaats vanuit het dorp Faial da Terra in het zuidoosten van het eiland. Door een groene vallei, soms wat glibberig, daalt u door spectaculaire vegetatie af naar de waterval Salto do Prego. U bezoekt op de route het traditionele dorp Sanguinho, sinds 1970 onbewoond ruïne dorpje. U wandelt door exotische en weelderige vegetatie uit alle werelddelen en pauzeert bij de prachtige waterval van Salto do Prego, waar het mogelijk is een verfrissende duik te nemen. Onderweg ziet u veel verschillende vogelsoorten en komt u bijzondere planten tegen. Vandaar gaat u verder naar het dorpje Faial da Terra en ziet u onder u de imposante kliffen en de zee. Bij terugkeer heeft u nog tijd om Faial da Terra te verkennen.

Technische informatie:
Afstand: 5 km
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
Looptijd: 2 uur

 

Dag 8 - Terug naar Nederland

De reisbegeleider brengt u van het hotel naar de luchthaven, waarna u weer terugvliegt naar Amsterdam of Brussel.

Noot: lunches zijn niet inbegrepen • genoemde wandelingen en dagen onder voorbehoud van weersomstandigheden • handig om mee te nemen: (wandel)schoenen met goed profiel, kleding passend bij de weersomstandigheden, evt. petje/zonnehoed en zonnebrandcrème