Aarts Wandelreizen, Wandelvakanties & Pelgrimstochten

Wandel een authentieke wandelreis, trektocht of pelgrimstocht in Portugal of Spanje

Dagprogramma wandelreis over São Miguel, São Jorge, Pico en Faial in de Azoren.

 

Dag 1 - Amsterdam – Ponta Delgada/ Furnas

U vliegt van Amsterdam naar Ponta Delgada. Bij aankomst op de luchthaven staat uw reisbegeleider klaar om u naar het hotel in Furnas te brengen. U heeft deze dag volop gelegenheid om de vulkanische verschijnselen rond Furnas te bekijken. Verspreid door het dorpje Furnas liggen hete borrelende bronnen en stomende geisers, die het mineraalwater en de heilzame modder leveren, die gebruikt worden voor thermale behandelingen. Daarnaast heeft Furnas een prachtig botanische tuin gelegen achter het Terra Nostra Hotel. Daar kunt u tegen betaling doorheen wandelen en/of gebruik maken van een groot, midden in het bos gelegen, thermaal bad. 

 

Dag 2 - Wandeling om het meer (Lagoa) van Furnas

Na de transfer in de ochtend is uw hotel het start- en eindpunt van de wandeling. Lagoa das Furnas ligt op circa 4 km van Furnas. Op verschillende punten langs de wandeling rond het Lagoa de Furnas ziet u de stoombronnen, pruttelpoeltjes en de gaten in de grond waarin de lokale bevolking de maaltijden kookt. Aan de zuidkant van het meer ligt het moderne informatie centrum gewijd aan het herstel van de natuurlijke vegetatie (entree inbegrepen, van half september tot half mei op maandag gesloten).D e vulkanische grond bij dit meer is zo heet dat de eilandbewoners er een Cozido bereiden. Stoofketels, rijkelijk gevuld met groente en vlees worden hier in de grond gestopt. Na vijf uur te sudderen is de stoofschotel klaar. Dit moet u echt proeven en is bij het programma inbegrepen. Aan de rand van dit meer vindt u ook bronnen met kokende modder. Voor de vogelliefhebber kan het meer ook interessant zijn, want in de rietkragen zijn enkele vogels te zien, die van het Amerikaanse continent zijn komen aanvliegen.

Technische informatie: 
Afstand: 9,2 km
Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk 
Looptijd: 3 uur.

Dag 3 - Praia - Lagoa de Fogo

Een wandeling in het zuidelijke centrale deel van het eiland. Na een flinke klim langs weilanden gevolgd door bossen voert deze wandeling u langs een levada, een irrigatie- en afwateringskanaal. De waterkrachtcentrale is al sinds 1927 in werking. Onderweg geniet u van inheemse flora. U wandelt door een woud van cranberry’s, laurieren en hulsten. Nadat u het levada gebied gepasseerd bent, wordt u opgewacht door een groot aantal zeemeeuwen, die u begroeten met hun gekrijs en af en toe laag boven u vliegen om u af te schrikken. Dit vindt vooral plaatst tijden de broedtijd. Het hoogtepunt van de wandeling is de aankomst bij Lagoa do Fogo. Het meer werd 15.000 jaar geleden gevormd. Het is één van de mooiste meren van de Azoren en is omgeven door een prachtig landschap, beslaat de kraterbodem van de Água de Pau vulkaan. Het kratermeer ligt op 575 meter hoogte en heeft een diameter van 3 kilometer. Na genoten te hebben van het het uitzicht over het meer kunt u tot haar oevers afdalen, een prachtige zwem- en picknickplek. U gaat terug na een korte klim de krater uit, er volgt een lange afdaling door een groene vallei tot u uiteindelijk weer de kust bereikt, waar u eventueel een duik in zee kunt nemen.

Technische informatie:
Afstand: 15 km
Moeilijkheidsgraad: moeilijk
Looptijd: 5  uur

Dag 4 - Mata da Canario - Sete Cidades

Er staat een mooie wandeling op het programma. Waarschijnlijk de meest fotogenieke plek, en ook de meest gefotografeerde, is het kratermeer van Sete Cidades. Drie meren met bergwanden die loodrecht uit het water lijken op te rijzen! De keizer noemde het de mooiste plek van heel Portugal. Meer nog dan mooi is het de mystieke sfeer die in deze ontzaglijk grote vulkaankrater hangt. Onderweg hebt u aan de ene kant uitzicht over de oceaan en aan de andere kant over de brede krater met op de bodem het Blauwe en het Groene Meer en komt u exotische flora tegen zoals de Japanse ceder en de gele gemberlelie. In deze diepte, die is ontstaan toen een enorme vulkaan is geëxplodeerd, eindigt de wandeling in het dorpje Sete Cidades, aan de oever van het Lagoa Azul. In het meer leven veel verschillende soorten vissen, zoals de forel en de karper. Hier wordt u opgehaald door uw reisbegeleider en teruggebracht naar uw hotel.

Technische informatie:
Afstand: 12 km
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
Looptijd: 3 uur

São Jorge

Dag 5 - Transfer naar het vliegveld van Ponta Delgada gevolgd door de vlucht naar São Jorge en de mogelijkheid voor een kleine rondwandeling in de buurt van de hoofdstad Veles.

Dit is de hoofdstad van São Miguel. U kunt er leuk dolen over de keienstraatjes, langs witte herenhuizen en kerken en over schaduwrijke pleinen met mooie oude platanen. Interessant zijn onder meer het São Bras fort, de haven en de gezellige boulevard. Hier speelt zich het leven van de Azoriaan af. Maak een wandeling langs de boulevard, kijk uit over de haven en maak een praatje met de lokale bevolking. Of slenter door de binnenstad met historische straatjes, gezellige winkels en restaurants. Ook heeft de stad een paar prachtige Botanische tuinen.

Nadat u door uw reisbegeleider bent opgehaald en spullen heeft achtergelaten in het hotel kunt u een kleine wandeling maken ten westen van Velas, de hoofdstad van dit eiland.

Dag 6 - Rosaïs

Er volgt er een korte fraaie rondwandeling vanuit het dorp Rosaïs die naar de westpunt van het eiland gaat. Bij de vuurtoren staat u hoog boven de zee met een geweldig uitzicht op de oceaan en de eilanden Faial en Pico. Het is niet uitgesloten dat u langstrekkende dolfijnen en misschien in de verte walvissen kunt spotten. Regelmatig hebben 'walvisspotters' op deze plek succes. Hierna wandelt u door een golvend landschap tussen vele koeien terug naar Rosaïs.

Technische informatie:
Afstand: 12, km
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
Looptijd: 4 uur.

Dag 7 Caldeira de Santa Cristo - Faja dos Cubres

Deze wandeling wordt door velen de mooiste van het eiland genoemd. De wandelorganisatie van São Jorge besloot deze ook als eerste te restaureren en markeren (de PR 1). Hij begint op de hoofdweg, waar enkele windmolens staan. Een prachtig voetpad daalt van dat punt door een nog oorspronkelijk en zwaar begroeid landschap zigzaggend af naar de nauwelijks bewoonde U volgt al geruime tijd een fraaie beek totdat u de eerste bebouwing van deze grillige en mooie noordkust tegenkomt. Even verder ziet u het fraaie Faja da Caldeira de Santo Cristo al liggen, maar het is nog zeker 1,5 uur naar het eindpunt Faja das Cubres.

Technische informatie:
Afstand: 11 km
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
Looptijd: 2,5 uur.

Dag 8 Pico de Esperanca - Faja do Ouvidor

Deze vrij lange maar makkelijke wandeling voert over de rug van het eiland naar de hoogste bergtop van São Jorge, de Pico da Esperanca (1053 m). De wandeling is niet moeilijk omdat u over een brede onverharde weg loopt die makkelijk is te volgen. U heeft dan ook volop de tijd om van de vele fraaie uitzichten te genieten, nu eens over de noordkust met het eiland Graciosa aan de horizon, dan weer over de zuidkust en de hoge vulkaantop van Pico. Na de Pico Pinheiro begint een lange maar lonende afdaling die uiteindelijk eindigt op zeeniveau op een van de mooiste plekken van São Jorge, Faja do Ouvidor, schitterend gelegen op een vulkanische uitloper. Kies een dag met helder weer uit voor deze tocht want de uitzichten maken de wandeling. In winter en herfst kan het koud zijn want u loopt op een hoogte van 800 meter.

Technische informatie:
Afstand: 17 km
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
Looptijd: 4 uur.

*Aan het eind van deze wandeldag gaat u met de boot naar het volgende eiland van de Azoren, Pico.

*Let wel: Door verandering van vaartijden kunnen geplande wandelingen komen te vervallen. Helaas kunnen we hier niets aan doen en u wordt hiervan tijdig op de hoogte gesteld en wordt er in overleg met u gekeken naar een passend alternatief.

Pico

Hier kunt u bij de dagen 9 en 10 meerdere keuzes maken. Dit kunt bij uw reservering aangeven.
 
Uw volgende reisbegeleider wacht u op aan de haven in Sao Roque en brengt u naar in Lajes, de bakermat van de vroegere walvisvangst. Het plaatsje ligt aan de zuidkant van het eiland. Er is en museum wat u inzicht geven in het leven en het werk van de walvisvaarders. Neem de tijd om een kijkje te nemen. Doordat Pico zoveel verschillends te bieden heeft, bieden we op twee dagen een drietal opties aan, zodat u kunt kiezen. 

Dag 9a: Wandeling Lagoa do Capitão gevolgd door walvisexcursie

De wandeling begint naast het meer Lagoa do Capitão, gelegen op de centrale vlakte in het binnenland van het eiland Pico, en eindigt bij Cais do Pico. Het eerste stuk van de route is via een brede onverharde weg, die gaat over gemeenschappelijke weidegronden waar men verschillende endemische soorten, waaronder een aantal zeer hoge Azoren jeneverbesstruiken. Na ongeveer 1,5 kilometer heeft u een prachtig uitzicht op de noordkust van het eiland Pico en ziet u al uw eindbestemming - Cais do Pico. Als het zicht goed is zie je ook de eilanden São Jorge en Graciosa. Vlakbij ziet u de ingang van de Gruta das Canarias grot aan uw rechterhand, U kunt deze grotten optioneel bezoeken. Anders eindigt de wandeling bij het klooster van São Pedro de Alcântara.

Aan het eind van de wandeling kunt u er voor kiezen om een walvistocht te boeken. Er is er een om 14:00 uur. 

Prijs:

Bij twee tot vier deelnemers: € 65,- per persoon. Bij vijf of meer deelnemers: € 55,-

Let wel: Gaat de excursie niet door vanwege slechte weersomstandigheden, dan krijgt u bij thuiskomst uw geld weer teruggestort. Daarnaast worden zwangere vrouwen en/of deelnemers met een rugletsel geadviseerd om niet te gaan.

De excursie duurt ongeveer 3 uur. Er kan natuurlijk nooit gegarandeerd worden dat de walvissen en/of dolfijnen worden waargenomen. In de ochtend heeft u de meeste kans. Daarvoor zou u moeten kiezen voor optie b:

Technische informatie:
Afstand: 9,2 km
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
Looptijd: 3 uur.

Dag 9b: Walvisexcursie gevolgd door wandeling Lagoa do Capitão

De wandeling vanaf Lagoa do Capitão in de middag. Hetgeen het voor u weer mogelijk maakt om de walvistocht  te maken vanuit Lajes. De afvaart in de ochtend is om 09:00 uur.

Let wel: Ook hier geldt; Gaat de excursie niet door vanwege slechte weersomstandigheden,dan krijgt u bij thuiskomst uw geld weer teruggestort.

Dag 9c:  Alleen de wandeling Lagoa do Capitão

U maakt alleen de wandeling vanaf Lagoa do Capitão in de ochtend en laat de excursie aan u voorbij gaan. U kunt in de middag uitgebreid de tijd nemen voor het museum over de walvisvangst.

Dag 10a - De beklimming van de Pico

De hoogste vulkaan is de Pico op het gelijknamige eiland, die 2351 meter hoog is, en daarmee de hoogste piek van heel Portugal. De beklimming is bij goed weer niet al te lastig. Laat u door onze taxi afzetten bij Cabeco das Cabras. Hier is een parkeerplaats en een bezoekerscentrum van het nationale park van de Pico vulkaan. Vanaf dit punt leidt een uitstekend gemarkeerde route (deels met witte, fluorescerende plastic staken) tegen de kraterkegel op, vervolgens de Caldeira in en vervolgens licht klauterend tegen de ‘vulkaan in een vulkaan’, de Pico Piquenho, op. De tocht is facultatief bij te boeken i.p.v. een andere wandeling, zoals 10b of c. U kunt contact met ons opnemen voor overleg hierover.

Voor ongeoefende bergwandelaars is de beklimming moeilijk en vraagt in het bijzonder het laatste stuk klauteren naar de top van de Piquenho om een redelijk evenwichtsgevoel. Geoefende bergsporters zullen voor de beklimming, bij goed weer, hun hand echter niet omdraaien. Besef dat het weer een grote invloed heeft op de perceptie van de beklimming. Daarbij kan het flink afkoelen boven op Pico.

Vanaf het einde van de weg is het ongeveer 2 uur stijgen naar de kraterrand, en vervolgens nog één uur naar de top van de Pico Pequenho. Totaal 3 uur. De afdaling vraagt ongeveer 4  uur. In totaal 7 uur stijgen en dalen. Het totale hoogteverschil wat u overbrugt bedraagt ongeveer 1200 meter.

Praktische informatie over deze beklimming:

De klim moet vooraf gereserveerd worden en hangt af van de beschikbaarheid van de lokale berggids en het weer. Gaat deze beklimming niet door, dan krijgt u uw geld terug. Daarbij worden er vanaf de maand Mei hoogstens 160 wandelaars per keer toegestaan. Dus u wordt aangeraden om snel aan te vragen.

Voor als het het zelf wilt ondernemen gaat het volgens het principe: "Wie het eerst komt, wie het eerst maalt" U moet er dan dus vroeg bijzijn. Er worden maar een een bepaald aantal wandelaars per dag toegelaten.

De prijs extra is bij een minimum van twee deelnemers € 150,- per persoon: Bij 3 personen: € 135,- per persoon.  Bij 4 personen € per persoon. € 130,- Gaat u alleen: € 285,-  

Inclusief:

 • Vervoer van Lajes naar Casa da Montanha (Informatiecentrum en startpunt)
 • Lokale berggids
 • Verzekeringen,
 • Entreekaart
 • Extra bijdrage voor het onderhoud van de route 
 • Transfer terug van Casa da Montanha naar Lajes. 

Exclusief:

 • Lunchpakketten

Dag 10b - Het ezelspad. "Caminho dos Burros"

U begint u de wandeling over het Ezelspad vanaf het centrale plateau van Pico. Dit pad doorkruist het eiland Pico van Noord naar Zuid. Het gebied werd gevormd door vulkaanuitbarsting, die plaatsvonden in de periode tussen 1562-1564. Na ongeveer anderhalve kilometer begint u aan de afdaling naar de noordkust. U loopt door weilanden waar planten door de vochtigheid wat groter dan normaal. De route gaat vervolgens over in een oude weg gemaakt van grote stenen, die gebruikt werden voor het vervoer van lading op de ezels. Vandaar de naam . "Caminho dos Burros".  U eindigt u tocht in de kleine nederzetting Baia das Canas, voorzien van een klein zwart strandje. Eventueel na een verkoelende duik, wordt u weer teruggebracht naar uw verblijf in Lajes.

Technische informatie:
Afstand: 11,2 km
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
Looptijd: 4 1/2 uur.

Dag 10c - De wandeling langs de meren, Ruta de Lagoas

Deze lange wandeling is een reis door het binnenland van het eiland. De route begint bij Estrada Transversale, vlakbij het boswachtershuis en eindigt in de parochie van Ribeirinha. Langs de route vindt u de meren van Caiado, Lagoa Seca vinden, Lagoas doen Peixinho, Lagoa do Paúl, onder anderen. Er zijn ook enkele hooggelegen weiden. Bij voldoende zicht, is het mogelijk om de eilanden São Jorge en Terceira zien.

Technische informatie:

Afstand: 22 km
Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk
Looptijd: 7 uur.

Dag 11 - De Vinhas da Criacao Velha, de wijnroute

Op de lage westhelling van de Pico wordt een opmerkelijk goede wijn geproduceerd, de Verdelho de Pico. Ongeveer alles wat men daar doet is opmerkelijk te noemen: de kleine perceeltjes tussen de hoge gestapelde muren, de opengewerkte vulkanische grond, de wijnstokken, etc,, Daarom heeft World Heritage Organisatie deze streek tot beschermd cultuurgebied verklaard. Onlangs is er een gemarkeerde wandelroute uitgezet door deze opmerkelijke streek: de Verdelho wijnroute. Een makkelijke vrijwel vlakke wandeling, die begint in Candelaria, waarbij u tussen de wijnpercelen loopt en uiteindelijk weer uitkomt in de haven van Madalena. Onderweg zijn er plekken waar u in natuurlijke zwembaden een duik kunt nemen. Dus zwemboek/badpak meenemen. *Aan het eind van de dag neemt u de boot naar Faial, het volgende eiland van uw wandelvakantie.

Technische informatie:

Afstand: 6,5 km
Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk
Looptijd: 2 uur.

* Let wel: Door verandering van vaartijden kunnen geplande wandelingen komen te vervallen. Helaas kunnen we hier niets aan doen en u wordt hiervan tijdig op de hoogte gesteld en wordt er in overleg met u gekeken naar een passend alternatief.

Faial

Dag 12 - Vulcao dos Capelinhos

Vanuit Horta, de administratieve hoofdstad van de Azoren, vertrekt u voor de eerste van de twee wandelingen op dit eiland. De eerste is een ontspannende wandeling langs de zuidwest punt van Faial. Wanneer de wolken zich samenpakken rond de toppen, blijft vaak de lage kustlijn verschoond van enige bewolking. Terwijl Horta een regenbui te verduren heeft, wandelt u in de zon. Dat overkwam in ieder geval uw voorloper. U begint de wandeling in Cruzeiro op het kruispunt. U wandelt eerst over de zuidflank van de Cabeco da Fonte en klimt heel even bovenop de Cabeco do Canto om een lofzang aan te heffen op het fantastische landschap dat zich voor u ontvouwt. Dan daalt u af naar Capelinhos. Dit is een heel recent stuk aarde, ontstaan in 1957 toen de vulkaan Capelinhos langdurig begon te braken. Een fascinerend landschap is het resultaat. Vanuit de vuurtoren maakt u een rondje en daarna wandelt terug langs de kust naar Capelo waar u wordt opgehaald.

Technische informatie:
Afstand: 5 km
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
Looptijd: 1 1/2 uur

Dag 13 - De Caldeira do Faial en de levadas en de tunnel naar Boco Trinta

Als de wolken een dag verstek laten gaan, moet u deze wandeling beslist gaan doen. De vulkaantop is een schoolvoorbeeld van een kratermond. Omdat deze Caldeira) zo gaaf is, zegt men, worden alle vulkaanmonden in de wereld Caldeira's genoemd. De Caldeira is uitgeroepen tot natuurreservaat omdat in de diepe krater nog zoveel endemische planten leven. Staande op de rand is de kraterbodem 400 meter diep. Als er geen wolken zijn zult u regelmatig van verbazing blijven stilstaan. U wandelt de halve rondje en daar vervolgens door bosrijk gebied af om op een gegeven moment links langs de levada te gaan. aan het eind komt bij een bassin. Daar kunt u uw tocht verlengen in overleg met de gids naar de tunnel van Boca Trinta. Nadat u door de onverlichte tunnel bent gegaan, komt u weer uit in de Caldeira. U loopt vervolgens weer terug door dezelfde tunnel naar de parkeerplaats bij het nabij gelegen bassin. 

Technische informatie:
Afstand: 7 km
Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk
Looptijd: 2,5 uur.

Dag 14 - Terug naar Sao Miguel

U gaat met het vliegtuig weer terug naar Ponta Delgada, waar u overnacht en kans heeft om nog wat laatste activiteiten te ondernemen of lekker niets te doen.

Dag 15 - Terug naar Nederland

Uw reisbegeleider brengt u van het hotel naar de luchthaven. U vliegt vervolgens terug naar Amsterdam of Brussel.

Bijzonderheden:

 • Overnachtingsschema en de volgorde van de eilanden kan afwijken van de standaard in verband met de late publicatie van de vaarschema's.
 • Genoemde wandelingen en dagen onder voorbehoud van weersomstandigheden
 • Excursies op het eiland Pico kunnen geboekt worden met geld terug garantie
 • Handig om mee te nemen: (wandel)schoenen met goed profiel, kleding passend bij de weersomstandigheden, evt. petje/zonnehoed en zonnebrandcrème