Aarts Wandelreizen & Wandelvakanties

Authentieke wandelreis, trektocht of pelgrimstocht in Portugal, Spanje, Griekenland en Turkije

Cookie beleid

Een bijzondere fietsreis door de Algarve


De Via Algarviana is een schitterende fietsroute door de Algarve van Portugal en een absolute aanrader voor de doorgewinterde fietser en moutainbiker. 

Deze 300 km lange route loopt van Alcoutim in het oosten, aan de grensrivier de Guardiana, tot het zuidwestelijke punt van het Europese continent, Kaap Sint Vincent.

De Via Algarviana is een nieuwe route, relatief onbekend en rustig en is in mei 2009 officieel erkend als wandelroute en is hiermee aangesloten bij het Europees netwerk van wandelroutes (G13). Het is ontworpen als een wandelpad, en u kunt deze nu ook per fiets bedwingen. 

Fietsen door de Algarve van PortugalU fietst dagelijks tussen de 50 en 70 km op veelal brede onverharde paden. Meer dan 300 kilometer off-road plezier in één week!


Fabelachtig landschap

Tijdens onze tocht door de heuvels en het fabelachtige landschap gaat u door 21 gemeenten, veelal authentieke dorpjes met witte huizen. Het fietsen van de Via Algarviana is een uitdaging op zich en bovendien maakt men langs deze route kennis met de échte Algarve op zijn best!

Afwisselend landschap zult u hier zeker tegenkomen, alsmede de verlatenheid en stilte van het achterland. De idyllische dorpjes, schitterende natuurbronnen, culturele hoogtepunten, zoals bijvoorbeeld een distilleerderij die het typische Algarve drankje ‘de Medronho Schnaps’ produceert, zorgen elke dag weer voor een andere belevenis.

Fietsen over de Via Algarviana

Eén van die natuurwonderen tijdens de Via Algarviana is de hoogste berg van de Algarve, de 902 meter hoge berg Foía. Het uitzicht is mooi en de klim naar boven is dan al snel vergeten.

Fietsend over de Via Algarviana komt u door een grote verscheidenheid aan landschappen (ronde heuvels met kurkeiken en pijnbomen, akkertjes met allerlei citrus-, olijf- en amandelbomen; valleien en rivierdalen) en langs historische plaatsen zoals het schilderachtige plaatsje Alte, de voormalige hoofdstad van de Algarve, Silves waar veel Moorse invloeden zichtbaar zijn, Monchique met zijn gebergte en het vlakke duin- en landbouwgebied in het oosten. Vaak treft u verre uitzichten en af en toe gaat de tocht een stukje door een bos. Verschillende malen steekt u rivieren en beken over, de route gaat voornamelijk over paden en landweggetjes, met hier en daar een stukje asfalt in de buurt van een dorp. 

Deze reis is in principe ontwikkeld als een mountainbikereis, maar kan met enkele aanpassingen ook als reis voor toerfietsers, electrische fietsen en racefietsen gedaan worden. Deze reis is tot stand gekomen in samenwerking met Frank, een lokale Nederlandse touroperator gespecialiseeerd in actieve- en outdoor vakanties.

Tarieven van deze fietsreis, inclusief STO-Reisgarantie:

€ 595,- *per persoon bij 8 t/m 20 deelnemers.

Vanaf 10 deelnemers; gratis diner in Alcoutim.

Vanaf 14 deelnemers; fietsgids*** gratis, of 5% korting op de totale prijs

€ 695,- *per persoon bij 6 of 7 deelnemers.

€ 795,- *per persoon bij 4 of 5 deelnemers.

€ 995,- *per persoon bij 2 of 3 deelnemers

€1725,-  bij een alleen reizende

Een persoonskamer suplement: € 100,-

* Let op: In de maanden juni en september moeten wij een seizoenstoeslag doorberekenen van € 100,- per persoon extra.

De reis kan het gehele jaar geboekt worden, behalve in de maanden juli en augustus i.v.m. de warmte, soms kan het dan in het binnenland 40 graden zijn.

Inbegrepen: 

 • 8 daagse fietsreis langs de Via Algarviana van Alcoutim naar Sagres
 • 7 overnachtigingen met één rustdag in Lagos
 • Transfer van Faro naar Alcoutim op dag 1
 • Transfer van Sagres naar Lagos op dag 6
 • Transfer van Lagos naar Faro op dag 8
 • Logies met ontbijt, op basis van het delen van een 2-persoonskamer
 • Diner is inbegrepen in Vacqueiros, Baranco do Velho en Monchique (geen drankjes)
 • GPS route per dag
 • Overzichtskaart per dag
 • Baggage transport elke dag
 • Aansprakelijkheidsverzekering
 • Programmabegeleiding, auto voor noodgevallen stand-by à €0,30 per km *

Niet inbegrepen:

 • lunchkosten, energierepen en snacks
 • mountain bike huur (extra vanaf € 120 voor dag 1 t/m dag 6, inclusief transport)**
 • drinkwater, drankjes tijdens de diners en extra drankjes tijdens ontbijt
 • persoonlijke uitgaven
 • annuleringsverzekering
 • mountain bike gids (extra € 172 per dag)***
 • nederlandse reisverzekering voor persoonlijke ongevallen en repatriëring
 • extra (vliegveld)transfers

*BUS

De eerste 2 dagen blijft de bus die de baggage vervoert altijd in de buurt. Hij is dan snel ter plekke als er wat gebeurt. Na dag 2 gaat de bus via terug. Indien dan de hulp van de bus wordt ingeroepen, dan zullen we hiervoor €0.30 per km in rekening brengen voor de kosten van de auto en chauffeur. Indien iemand in bijvoorbeeld Salir hulp nodig heeft, dan is dit 2 * 75 km = 150 km à €0.30 = €45. De uren van de chauffeur, en ook de uren van de chauffeur op locatie voor hulp worden niet apart in rekening gebracht.

Indien de bus bijvoorbeeld later vertokken is uit Baranco do Velho, en nog in de buurt is, dan zullen we niets in rekening brengen.

**FIETSHUUR

De fietshuur is niet inbegrepen. We kunnen dit wel verzorgen. We bieden goede mountain bikes, met helm, reperatiesetje, pomp, reserveband inbegrepen. We raden echter aan dat deelnemers zelf hun eigen MTB mee nemen. Het vervoer van deze fiets is inbegrepen in de transferkosten.


***FIETSGIDS

De kosten per dag van een fietsgids zijn €172,- . We hebben een fitte, professionele mountainbikegids in dienst met EHBO diploma, goede materialen en gebiedskennis. Hij spreekt bovendien vloeiend Portugees, Engels en Duits en kent de Via Algarviana op z´n duimpje.
Inbegrepen in de kosten voor gids: reiskosten, lunchkosten, overuren, verzekering en sociale lasten. Wanneer u met een groep reist, dan raden wij u aan om voor de eerste en eventueel ook 2de dag een gids in te huren. Deze dagen fietst u als de groep in de uitgestrekte en zeer rustige oost-Algarve, zonder veel dorpjes en hulp dichtbij. Ook zien we dat tijdens de 1ste dag er altijd veel gebeurt in een groep; soms materiaalpech, soms een blessure, wennen aan terrein, GPS en warm weer, en af en toe een valpartij. Na de eerste en/of tweede dag, zit u als groep meestal lekkerder in het zadel, en als u de kosten van een gids wil besparen, dan kunt u eventueel zelf op GPS/kaart de route verder rijden.


Fietsen over de Via Algarviana, Portugall

NIVEAU VAN FITNESS EN ERVARING

Om u een idee te geven of u fysiek en technisch bent voorbereid op een specifieke activiteit, kijk dan hieronder:

Conditieniveau

 1. Ik ben helemaal uit vorm !
 2. Ik heb een basisconditie, omdat ik een actieve dagelijkse leven
 3. Ik sport 1 x per week ( bijv. 1-2 uur wandelen, zwemmen, fietsen, balsporten.)
 4. Ik heb een goede conditie , ik doe sportactiviteiten twee keer per week
 5. Ik ben een fit persoon en doe uithoudingsvermogen activiteiten ten minste drie keer per week
 6. Ik ben verslaafd aan fitness/sport, en bijna dagelijks oefenen en voel me erg fit !

Technisch

 1. Een stad of in een dal fietsen op goed onderhouden wegen en fietspaden
 2. Vlakke wegen of bergaf fietsen op asfalt
 3. Dubbele sporen met een paar matige bergop en bergaf onderdelen
 4. Enkele en dubbele tracks met technische onderdelen en 1.000 meter of meer klimmen per dag

Voor deze fietsreis over de Via Algarviana per fiets in 5 dagen schatten wij het fitness niveau in op nº 5-6 en technisch niveau D.

De accommodaties

Aarts Wandelreizen heeft een ruime ervaring op het gebied van het organiseren van reizen in Portugal. De eigenaar heeft onder andere gewerkt voor Activa Tours en ook het fietsen zit hem in het bloed. Graag neemt hij u mee door het mooie landschap van de Algarve over de Via Algarviana. Alle geselecteerde accommodaties in het binnenland van de Algarve hebben een keuze uit een- , tweepersoonskamers, dus zowel individuele mountainbikers en groepen, zijn van harte welkom.

De overnachtingen zijn in landelijke accommodaties, gelegen in een unieke omgeving in het Portugese platteland. Hier vindt u rust en vult u uw reserves aan voor de volgende dag met een gezond en voedzaam diner.

 outdoor-tourscom-0076-300x195

De Portugese kuststreek Algarve:

Lieflijke strandjes omzoomd door duinen, afgewisseld door grillige rotsformaties en baaien met uitzicht op de steile kliffen waar de golven op stukslaan. De zilte zeelucht vermengt zich hier met de geur van eucalyptus en tijm. De variatie in de typische mediterrane flora en fauna is groot. De Algarve heeft u veel meer te bieden dan uitsluitend zon en zee. U fietst in een deel van de Algarve dat buiten de drukke vakantiegebieden ligt en gaat het binnenland in. Daar vindt u heuvels, schilderachtige dorpjes met de bekende witte huisjes, kerkjes en boerderijen. Heuvelruggen die min of meer parallel aan de kust lopen en waartussen langgerekte valleien met vruchtbare rode aarde liggen. Het klimaat is warm en droog met meer dan 300 dagen zon per jaar. Dat het achterland van de Algarve toch zo groen is, komt door de riviertjes en beken die uit de bergen afwateren naar lagere gebieden. Hier heerst nog de typisch Portugese ontspannen levensstijl met een traditie van overvloedige maaltijden en goede wijnen. In de plaatselijke restaurants maakt u kennis met de lokale keuken, waar verse vis en vooral de beroemde bacalhau een vast plekje op de menukaart heeft.

Via Algarviana Oost

imgp5346-300x225Het Oostelijk deel van de Via Algarviana is nog ongerept en puur en vooral stil. In de kleine dorpjes wonen bijna alleen nog de ouderen. Vriendelijke, vaak kleine mensen. Zomers en winters dik gekleed. Veelal overlijden ze uit ouderdom en niet door een ziekte zoals vaak bij ons. De dorpen zijn zeer dun bevolkt en de bevolking heeft moeite om het land te bewerken. Aanvankelijk reageerde ze vrij schrikachtig op buitenlands bezoek. Tegenwoordig overwint de nieuwsgierigheid en het dorp loopt uit. Dan hebben we het soms over een vijftal inwoners. U moet niet verbaast zijn dat men u aanspreekt en u spontaan hun levensverhaal te horen krijgt. Portugezen kunnen goed klagen, maar net als het weer klaren zij ook snel weer op. Zij gaan over tot de orde van de dag zonder in de depressie te blijven hangen. Soms treft u een bewoner die in het buitenland heeft gewerkt, zoals Frankrijk, Luxemburg of Duitsland en de betreffende taal nog spreekt. Dat is toch wel makkelijk.

 

 

 

 

klik hier voor meer informatie over onze wandelreizen over de Via Algarviana

klik hier voor de Via Algarviana individuele wandeltocht

klik hier voor alleen een wandeltocht door het westen van de Algarve