Aarts Wandelreizen & Wandelvakanties

Authentieke wandelreis, trektocht of pelgrimstocht in Portugal, Spanje, Griekenland en Turkije

Cookie beleid

×

Waarschuwing

Alleen een beheerder kan berichten toevoegen.

Reiservaringen Portugal

Hieronder vind reiservaringen van wandelaars die onze wandelingen hebben gelopen.

Heeft u een leuke reiservaring toe te voegen? Neem contact met ons op en wij plaatsen uw reiservaring erbij.

Rota Vicentina een terugblik oktober 2019

Beste Guus

Langs deze weg laten wij je graag weten dat we een prachtige vakantie gehad hebben.

Elke dag weer ware we onder de indruk van het prachtige pad, de verscheidenheid aan zichten op de oceaan , de natuurelementen: zon en warmte, wind en regen. Het lopen over een makkelijk begaanbaar pad of zand waar je je wat tegen moest afzetten. Fijne accommodaties ( met Pedralva als hoogtepunt), steeds vriendelijk onthaal en zeer betrouwbare en stipte transfers en vervoer.

Kortom, we hebben een fijne en bijzonder verzorgde vakantie gehad.

Dank om dit voor ons mogelijk te maken!

Vriendelijke groeten

Agnes en Kristel


16/11/19
Terug vanuit Santiago de Compostela, oktober 2019

Zeer te Vreden kan ik kunnen wij terug kijken op een heerlijke wandel vakantie.
We hebben erg genoten van de wandelingen en het weer septemberwad een zeer goed gekozen maand om te wandelen wat temperatuur.
De afstanden zijn goed geweest in opbouw. En onze voorbereiding heeft daar goed aan mee geholpen.
Hele mooie wandelingen in de natuur veel natuur gezien.

Wat wel een ding is om te weten is dat je als je aan de wandeling naar Santiago de Compostella gaat lopen is dat jij je registreert bij de vvv informatie in de plaats waar je vertrekt.
Anders mis je aan het einde van je wandeling soms zo 20 km op je bewijs van lopen dit was niet gezegd in het begin van de camino.
Maar des al niet te min een hele mooie ervaring ook de organisatie van de reis en de kwaliteit van de hotels daar over ben ik zeer tevreden.
De wandelingen over de oude wegen naar Santiago de compostella verder zijn er in de wandelingen soms alternative opties aangegeven deze leiden je soms langs mooie natuurlijke paden.
Ook de kwaliteit van de maaltijden in de hotels was goed.
Verder heb ik echt gekozen voor de Portugal route de kust route en dit is echt een ontdekking gebleken ik heb erg genoten van Portugal maar ook van Spanje.
De route’s staan goed aangegeven door middel van peilen alleen de keur aan peilen kan af en toe duizelen maar als je goed oplet dan is het goed t volgen.
Zou ik het zo weer doen ja ik zou het zo weer doen. Wat ik ook wel zou willen is the fishermans trail in Portugal lopen dat zijn wensen die na dis avontuur zijn opgekomen. 

Met vriendelijke groet
Ingmar


16/11/19
Rota Vicentina een terugblik oktober 2019

Hoi Guus,

Bedankt voor je bericht.
We zijn na een extra weekje Portugal vandaag weer in Nederland aangekomen.

Het wandelen was erg mooi en we hebben er allebei erg van genoten! Alles was goed geregeld door Ray en zijn vrouw, leuk ook om ze even persoonlijk gesproken te hebben op de eerste dag. Alles was door hen goed georganiseerd (lunchpakketjes, opletten dat je grote 1,5 liter waterfles meekreeg ipv kleine fles, bagage vervoer en ze hebben nog een bus ticket voor ons geregeld).

Met name de eerste dag was wat zwaarder vanwege het mulle zand (zoals je in je beschrijving aangaf) maar verder prima te doen.
We hebben via de website van Rota Vicentina ook de GPS bestanden gebruikt. Niet perse nodig, maar wel handig voor wanneer we twijfelden over de route.

Soms was de accommodatie iets grootschaliger dan we (als wandelaar) gewend zijn, bijvoorbeeld het hotel in Zambujeira do Mar. Dat is persoonlijke voorkeur, maar we vinden het altijd wel leuk als het bed and breakfast/guesthouse-grootte is.

Bedankt voor je assistentie bij het boeken van de reis!
Groeten, François


16/11/19
Rota Vicentina een terugblik September 2019

Dag Guus,

Na onze wandeltocht van Porto naar Santiago de Compostela hebben we alweer een fantastische wandelvakantie achter de rug. Dit jaar kozen we voor het relaxprogramma, en wandelden we deels het Historisch pad, deels het Visserspad. Wat hebben we genoten! 

Bij aankomst op 10 september, bij de busstop in Cercal, werden we aangenaam verrast door mijn broer Bruno en zijn vrouw Nadine. Ook zij wandelden met jullie organisatie, het Historisch pad. Eén dag later logeerden we samen in Sao Luis. Super toch! Ook onze broer Theo en zijn vrouw Dana waren in de buurt en bezochten ons in het verblijf Corte Nova da Preguiça. Theo wandelt  in het najaar het Visserspad. Met z’n allen aten we in de Destilaria do Ferrador, superlekker!

In de hete temperaturen startten we het historisch pad. Prachtige wandelpaden, met veel afwisseling. Eucalyptusbomen en kurkeikbomen gaven ons de nodige schaduw!

De wandelingen langs de kust waren oh-zo-mooi! Wandelen op de kliffen, 

prachtige vergezichten, het geluid van de zee, de kleurschakeringen van het mulle zand! Prachtig! 

Inspanning (wandelen door het mulle zand kan zwaar zijn) en rust hebben we samen ervaren. 

De laatste etappe, van Cavaleiro naar Zambujeira do Mar kon ons het allermeest bekoren, ondanks dat het die dag regende. Deze etappe was de kers op de taart. 

De verblijven waren in orde, de dagelijkse picknicks waren lekker en voldoende. Bagagevervoer liep vlotjes, en we konden ten alle tijde terecht bij Ray en Marnie. 

Meerdere keren aten we ‘s avonds in een restaurant dat zij aanbevolen, en we hebben steeds lekker gegeten.

We hebben de hele periode genoten van het tochten, de uitzichten en van elkaar! 

We danken je voor deze alweer fijn geregelde wandelvakantie!

En ook dikke duimen voor Ray en Marnie

Groetjes van Lil en Ludo


09/10/19
Een impressie over de Rota Vicentina September 2019

Beste Guus,

zie hieronder onze impressie van een prachtige reis:

 

Een kleine sfeerschepping van onze reis langs de fisherman’s trail (September 2019); start Porto covo via Vila Nova de Milfontes, Almograve, Zambujeiro do Mar, Odeceixe om te eindigen in S. Téotonio. Hierbij hebben we een rustdag genomen in Vila Nova de Milfontes alsook 2 dagen in Odeceixe. Beiden fijne stadjes/dorpjes aan de monding van een rivier met een rustig een mooi strand. Ideale plaatsen om even een break te nemen van het wandelen en te zonnen/lezen op het strand of te leren surfen. Het strand van Odeceixe is hier ideaal voor; een goede grootte van golven in ondiep water (Surf Seixe Academy). Bovendien brandt de zon in september nog goed door alsof het hoogzomer is. De 1,5 l water per persoon die je mee krijgt op elke wandeldag komt dus goed van pas.

 

De paden zelf zijn zeer goed aangeduid (je krijgt een kaart mee, maar dit is eerder voor het veiligheidsgevoel dan dat je deze echt zou nodig hebben) alsook goed begaanbaar. De eerste twee etappes tot Almograve zijn het ‘zwaarst’ o.w.v. het losse zand waarin gestapt wordt, maar de term zwaar is hier zeker relatief. Voor zij die zouden twijfelen, ieder van ons (26-29j) heeft een gewone conditie en we hebben elke dagtocht (op sneakers) aangenaam kunnen afleggen. Er kan dus optimaal genoten worden van het prachtige uitzicht. De etappes zijn hiervoor ook goed ingedeeld; we kwamen steeds tussen 15:00 en 17:00 aan.

 

De reis zelf was door Guus perfect georganiseerd. De verschillende hotels waar we verbleven waren ook dicht bij/langs de route en zeker aan te raden. Voor zij die ook zouden rusten in Vila Nova de Milfontes en Odeceixe: Duna Parque Beach Club (Vila Nova de Milfontes) had het meest uitgebreide ontbijt met zicht op de rivier – super begin van de dag – en de kamer was zeer ruim, eerder een klein appartementje. In Casa Antiga/Dona Maria (Odeceixe) leek onze kamer pas gerenoveerd met regendoushe. Ook in onze laatste stop Monte da Galrixa (S. Téotonio) waren de kamers prachtig vernieuwd, was er een heerlijk vers ontbijt en is er een buitenzwembad. Aangezien de Rede Expressos bus (richting Lissabon) een halte heeft in S. Téotonio, was dit voor ons een ideaal en fijn eindpunt van een zonnige en prachtige wandelvakantie.

 Groeten,

Heleen


09/10/19
Uitgebreide recentie op de Via Algarviana, September 2019

Recencie Via Algarviana

Afgelopen september ben ik in mijn eentje op een 21-daagse pelgrimsreis geweest in Zuid-Portugal. Ik heb de volledige Via Algarviana gelopen (zeg ik vol trots)! Van deze 21 dagen heb ik 16 dagen gelopen. Ik heb 2 rustdagen ingepland gehad en een paar dagen aan het einde van mijn tocht in Sagres doorgebracht. Omdat ik na 3 weken nog niet gelijk naar Nederland wilde terug vliegen. Eerst wilde ik het laten bezinken en daadwerkelijk voelen dat ik aan "het einde van wereld" was aangekomen: De kaap van Sint Vincentius. 
De Via Algarviana loopt ongeveer gelijk aan de oude handelroute en oude pelgrimsroute naar de Kaap. En dit laatste was ook mijn hoofdreden om te gaan. Ze hebben er ondertussen een meer touristisch pad van gemaakt, met hier en daar extra paden en omwegen naar de volgende pleisterplaats. Je merkt dat ze echt hun best hebben gedaan de mooiste paden te gebruiken! Dus je komt op de mooiste stukken van de bergen van de Algarve. De wegbewijzering is ongelofelijk makkelijk en duidelijk. 

 

De eerste helft van mij tocht ben ik vrijwel niemand tegen gekomen. Ik liep helemaal alleen urenlang in stilte in de bergen met heel af en toe een dorpje van 6 huizen. Dit was fantastisch! Mijn voetstappen waren vaak de enige op het pad. Na een dag of 10 kwam ik 1 of 2 mensen tegen per dag. En loop je door steeds meer dorpjes heen. Maar nog steeds in de rust, in de stilte. Ik heb massa's ooievaren gezien, ben achtervolgd door een varken, kwam in de kuddes schapen terecht en heb regelmatig koeien op mijn pad gehad. Het enige wat ik een beetje als eng heb ervaren waren de blaffende (en soms wilde) honden. 

 

Ik had gebruik gemaakt van alle extra opties die er werden aangeboden: ontbijt, lunchpakketjes, diners, bagagevervoer, extra transfers, extra overnachting halverweg een traject en rustdagen. Dit heb ik als zo ontzettend fijn ervaren. Ik ben geen ervaren wandelaar, het was ook erg heet in het begin, dus ik was blij met de redelijk korte trajecten (12 tot 21 km per dag). Ik was super blij met het contact met het collega-bedrijf van Aarts Wandelreizen: Proactivetur. Zij hebben me met elke vraag, elke wens, elke obstakel vrijwel direct geholpen (per sms of whatspp): Soms moest mijn taxi-tranfser iets vroeger, soms kon ik het restaurant niet vinden waar mijn diner was, etc... Zij stonden direct voor me klaar (mits er gsm-bereik was). 
Met de meeste hoteleigenaren kon er Engels gepraat worden en met diegene die geen Engels verstonden, had ik mooie Google-translate gesprekken. Ontzettend handig!

 

Dus kortom: Het was een onvergetelijke mooie ervaring, volop in de natuur, de stilte en de eenvoud. 


09/10/19
Terug van de Rota Vicentina,September 2019

Hallo Guus ,

 

We hebben met succes de Rota Vicentina gelopen.Zeker een mooie route en de combinatie historisch en fisher is een goede. 

Gelukkig hadden  we een goede conditie want dat is wel belangrijk als je zo veel door het mulle zand moet lopen. Hoe beter de conditie ,hoe meer je kunt genieten van de omgeving.

Alles was goed geregeld ,de voorlichting op de eerste dag, het bagage vervoer en de hotels.

Het ene hotel was wel wat luxer dan het andere maar dat was voor ons geen punt, als het bed maar goed is en dat je kunt douchen. Regelmatig kwam je medelopers tegen en dat maakte  het extra gezellig.

De extra (rust) dagen zijn goed bevallen om uit te rusten ,de omgeving of het stadje te verkennen en om een wasje te doen. 

Aansluitend hebben we er nog een 4 tal strand dagen aan gekoppeld in het leuke standje VN de Milfontes.

De combinatie bezoek aan een stad Bilbao en Lissabon, wandelen en lekker luieren aan het strand is ons goed bevallen. 

De heenreis per trein, georganiseerd via treinreiswinkel ,en per vliegtuig terug is ook een aanrader. 

Een tegenvaller en ook wel spannend  was wel dat Polleke bij het overstappen in Parijs van haar paspoort en telefoon is beroofd. We hebben alles snel kunnen regelen en  ons vakantieplezier er niet door laten verpesten .

Al met al een zeer geslaagde vakantie en nu het vakantiegevoel vasthouden en weer  plannen maken voor een volgende reis.

 

Groet Bert en Pol en dank voor de goede en  prettige organisatie van onze reis .         


09/10/19
Camino Portugues vanuit Porto naar Santiago September 2019

Hallo Guus,

Graag wil ik je informeren over mijn reis:

Camino Portugues 15-09-2019 t/m 26-09-2019

Ik heb een mooie tocht gemaakt, mijn eerste en ook alleen.

Na aankomst in Porto goede informatie en uitleg gekregen van

jou collega ter plaatse en het routeboek overhandigd gekregen.

De volgende morgen conform afspraak om 08.00 uur opgehaald met

taxi om iets buiten Porto te starten met de Camino.

De route is duidelijk uitgezet van stille natuur en landschappen naar ook

wat drukkere plaatsen en omgeving, het routeboek kan je als backup gebruiken,

hier staan ook leuke weetjes en opmerkingen in.

De hotels waren goed/netjes en het ontbijt ook.

Het bagage/koffer transport kan ik zeker aanbevelen, deze werd steeds keurig

bij het volgende hotel afgeleverd en stond vaak ook al op de kamer.

Van de 10 wandeldagen 1 dag regen gehad, verder prima weer

Aankomst in Santiago was natuurlijk erg bijzonder.

Ik vond het erg prettig om deze reis via Aarts wandelreizen te doen,

veel zekerheden en ook telefoonnummers in geval van nood.

Guus ik wil je erg bedanken voor jullie service en de kwaliteit.

Groeten,

John Slootmaker


09/10/19
De gehele Via Algarviana, Een uitgebreide terugblik, Juni 2019

In mei liepen wij de Via Algarviana van Alcoutim naar Cabo de St. Vicente, een erg mooie rustige route door het binnenland van de Algarve. Bijzonder ook omdat je letterlijk het land doorkruist waarbij het landschap gedurende de wandeldagen geleidelijk verandert. Onze wereld was voor een aantal dagen een landschap van heuvels met struikgewas en bomen, oud cultuurland met de vele moestuintjes, verlaten dorpjes met vervallen huisjes en meestal nog een handjevol oudere inwoners, klein oude stadjes, eindeloze velden met sinaasappelbomen en tenslotte de kust met de hoge kliffen en de Atlantische oceaan. Onderweg ook genoten van de mooie natuur, we liepen vaak over bloem- en vlinderrijke paden, over heuvelkammen met prachtige uitzichten over de Algarve, hadden diverse ontmoetingen met bijzondere en kleurrijke vogels als de hop, de blauwe ekster en de wielewaal.
Onderweg ontmoetten we zonder uitzondering vriendelijke, behulpzame en gastvrije mensen. In de verlaten dorpjes troffen we echter twee keer loslopende agressieve honden aan. Neem wandelstokken mee om ze af te weren en laat dit je vooral niet weerhouden van het lopen van deze route: Portugal is een heerlijk en prachtig vakantieland!

Vanwege de vele bloemen en vlinders bleek mei een goede maand om de route te lopen hoewel de temperatuur een aantal dagen al opliep tot boven de 35 graden. Een vroege start op een warme en lange dag was niet steeds mogelijk vanwege vaststaande ontbijttijden. Op kortere wandeldagen van 10 tot 15 km is dat geen probleem, maar als de afstand rond de 30 km wordt kun je niet meer ontsnappen aan de hitte.

Accommodaties waren goed en zeer divers; van een eenvoudige Bed & Breakfast tot mooie sfeervolle en luxe hotels.
Voor vegetariërs waren de maaltijden echter af en toe erg summier. Na 12 dagen wit brood met kaas wil je weleens wat anders als lunch. Ook voor het diner waren we soms afhankelijk van wat er op tafel gezet werd en dat varieerde van erg goed tot een paar keer erg slecht. Tip voor vegetariërs; In Hotel Alcoutim zit een talentvolle kokkin die graag de uitdaging oppakt om iets buiten de kaart om voor vegetariërs te maken. Vooral doen, we hebben er heerlijk gegeten. In Vila do Bispo ook een geweldige maaltijd bij Pisco, een nieuw restaurantje wat het bezoeken waard is.

Het transport van de bagage was keurig geregeld, prettig ook dat er transfers waren naar begin- en eindpunt. Het contact met de organisatie in Portugal verliep heel makkelijk via WhatsApp.
Helaas was het officiële routeboekje met kaarten niet meer beschikbaar, wij kregen prints van de omgeving waar de route op ingetekend was. Jammer, omdat je daarmee route informatie mist. De route is erg goed aangegeven maar wees alert op de extra dagtochten gelinkt aan de Via Algarviana die met hetzelfde logo bewegwijzerd zijn.

Wij begonnen onze vakantie met een extra dag in Alcoutim waarbij we even konden acclimatiseren, dat is ons goed bevallen. Het stadje is erg klein en heb je in een paar uur wel gezien maar het hotel waar we verbleven heeft een zwembad waar het goed vertoeven was. Na de wandeldagen hebben we nog een paar dagen Faro erbij gepakt; een leuk historische stadje met werkelijk overal ooievaars en een heerlijke afsluiting van deze mooie vakantie.

Ronald

 


03/08/19
Terug van de Via Algarviana Juni 2019

Beste Guus,

Excuses voor de late beantwoording, maar het gewone leven nam razendsnel bezit van onze weken….

We hebben een heerlijke wandelweek gehad. De accommodaties waren prima, schoon en gastvrij.

De laatste overnachting had nog een speciaal tintje omdat in het gloednieuwe hotel onze kamerdeur niet meer openging. De kamer is de volgende ochtend via een ingeslagen raam toch nog opengemaakt! Wij kunnen er om lachen, we zijn prima verzorgd en opgevangen door de manager van het hotel.

Kleine noot wellicht ter verbetering :

De lunchpakketjes die wij meekregen waren misschien wat karig. Twee boterhammen met kaas , een appel en een flesje water zijn (zeker voor een man) niet veel , zeker gezien het feit dat er onderweg niets te krijgen is.

Gelukkig hebben wij op zijn Hollands veel liga’s en koekjes mee….

Bedankt voor jullie goede begeleiding, en voor een volgende keer gaan wij graag weer bij jullie boeken,

Groetjes van Monic


03/08/19
Terug van de wandelreis over de Rota Vicentina, juni 2019

Wandelen langs het Visserspad (Rota Vicentina)langs de zuidwest kust van Portugal.
De laatste 2 weken van mei hebben we gedeelten van de Rota Vicentina (RV) gelopen. Een en ander was zeer goed geregeld door Aarts Wandelreizen

Vooraf kregen wij goede informatie en wat ons ook erg aansprak was het feit dat het geld, dat wij uiteraard vooraf moesten betalen, op een neutrale tussenrekening werd geplaatst en pas aan het reisbureau werd uitbetaald nadat de reis verlopen was zoals van te voren afgesproken was. Gaf een heel betrouwbaar gevoel.
Aangezien wij langzame lopers zijn, doordat we veel vogels willen kijken en zeker in mei overal prachtige bloemen en planten zien, hadden wij vooraf voor de Relax versie gekozen. Dat wil zeggen dat in 13 dagen per dag ongeveer 8-14 km liepen en in 6 dorpjes telkens 2 nachten in hotels verbleven. Ook waren er 2 rustdagen ingepland.
Op de eerste dag kregen wij uitgebreide instructies van een Engels echtpaar. Ook kregen we een gedetailleerde kaart van de RV. Zij vervoerden onze bagage en brachten ons naar diverse beginpunten van onze dagelijkse wandelingen of haalde ons op als het eindpunt van de dagtocht te ver van het volgende verblijfplaats af lag Ook waren zij bereikbaar voor eventuele vragen en gaven zij tips waar je in de diverse dorpen lekker (soms eenvoudig) kon eten. Erg handig. Mocht je een dag geen zin hebben dan kon je ook met je bagage meereizen naar het volgende plekje.

De paden waren goed aangegeven, maar wij moesten de eerste dagen wel even een goed oog ontwikkelen om de paaltjes of andere wegwijzers te ontdekken. Het pad was wisselend van zwaarte, maar nooit buitensporig. Het is vaak wel dat je in mul zand loopt en wij hebben erg geprofiteerd van de wandelstokken (ieder twee) die wij mee hadden genomen. Vooral in het mulle zand houdt je zo beter je snelheid, doordat je ook met je armen kan afzetten. Bij het lopen in mul zand kreeg ik telkens bakken zand in mijn wandelschoenen. Elke 2 uur maakte ik ze leeg, omdat je anders erg makkelijk blaren krijgt door het schuren van het zand.
Wij hebben ontzettend veel soorten vogels gezien (oa broedend ooievaars op de kliffen aan zee). Eenmaal keken wij vanaf boven op een klif in een nest slechtvalken met 3 jongen. Spectaculair. Overal bloeiden prachtige bloemen. Tijd te kort. Zoveel mooie uitzichtpunten. Veel prachtige stranden die soms moeilijk en dan weer makkelijk te bereiken waren. Wij hebben diverse malen in zee gezwommen

De hotels waren prima (veelal met een zwembad) op een na (Casazul M&B te Cercal do Alentejo). In elk hotel kregen wij op de wandeldagen een eenvoudige lunch mee met wat fruit en ieder 1,5 L water, hetgeen echt nodig is met al dat lopen in de volle zon.
De leukste dorpen vonden wij Porto Covo en vooral Vila Nova de Milfontes. Dit laatste dorpje ligt aan een brede rivier met veel eb en vloed stromen, zandbanken en een romantisch pontje naar de overkant. Verder is er daar een erg lekker restaurant, dat zelfs op maandag avond helemaal vol zat (Ritual Restaurante Tapas-Bar).

 


03/08/19
Terug van de gehele Via Algarviana Juni 2019

Hallo Guus,

 Hier even een korte reactie van ons wat  betreft onze reis over de via Algarviana. Alles is goed gegaan, we hebben het prima naar ons zin gehad. Wel was de warmte, 12 dagen rond de 32 gr, een factor die de tocht zwaarder maakte.

Alles was super goed geregeld, de bewegwijzering was perfekt. De alternatieve route was iets moeilijker te vinden: de tekens waren erg klein en soms moeilijk te lezen op bv. boomschors.
De maaltijden waren prima, van eenvoudig tot uitgebreid en allemaal heerlijk.Alleen in Zitur Alte kregen we een magnetronmaaltijd, dat kwam op ons niet zo prettig over.

Qua natuur vonden wij het wat eentonig voor 14 dagen.

Bijzonder goed georganiseerde reis, zeker de moeite waard om nog eens via jouw organisatie iets te boeken.

 

Met  vriendelijke groet, 

 

Rien en Aly Goudswaard.


23/06/19
Uitvoerige terugblik op de Camino Portuques, Mei 2019

Hallo Guus.

Graag wil ik je informeren over mijn reis; de Camino Portugues in mei 2019 j.l.

Ik heb een zéér mooie voettocht gemaakt; mij eerste Camino en ook voor het eerst alleen. Het is een fantastische belevenis geworden. Ik had alleen maar goed en zonnig wandelweer. De diversiteit van en in deze tocht is erg hoog; van prachtige stille natuur en landschappen tot wandelen door lelijke buitenwijken en af en toe bedrijventerreinen, van stille dorpjes tot moderne stadjes, oudheden en hedendaagse cultuur naast elkaar. Je beseft dan dat je een oud pad en route volgt die ook langs prachtige kerken, landkruisen en oudheden gaan en dat dit niet een uitgezette wandeling is. De vele ontmoetingen met medepelgrims uit de hele wereld gaat zo makkelijk dat dit een zeer grote meerwaarde is van het lopen van de Camino. Je ontmoet zoveel positiviteit! De aankomst bij de gerestaureerde Kathedraal in Santiago is onvergetelijk.

De gehele route is zodanig goed uitgezet met pijlen en in Spanje ook met een meter hoge granieten zuilen dat je de  weg eigenlijk niet kunt kwijtraken. Af en toe moet je even goed kijken (of vragen). De uitgereikte routebeschrijving is erg handig en zinvol en bevat nuttige informatie. Dan blijkt wel dat soms de grove routebeschrijving van het boekje tot verwarring leidt, omdat je je zo moeilijk kunt oriënteren. Dit met name bij de etappe naar Porrino. Echter, alle aanbevolen alternatieve routes zijn (daar) nu ook officieel bewegwijzerd met zuilen met de term

- C. Complementario - . Als je deze volgt kom je ook zeker op je eindpunt. Anders worden met grote borden de ‘detour’ duidelijk gemaakt. Mogelijk dat het zinvol is om in het boekje de etappe naar Porrino te herschrijven.

De hotels voldoen allemaal. Van echt geweldige landhotelletjes (Casa da Capela!) tot zakelijke stadshotels en deze zijn handig en snel te bereiken. Echter, het Hostal Expo valt qua kwaliteit en plek wel wat buiten de toon en het is  gissen waarom deze is opgenomen in deze reis.

Ik vind de etappes in Portugal mooier dan in Spanje maar dat is natuurlijk persoonlijk. De vriendelijkheid van zowel de Portugezen alswel de Galiciërs is opvallend en velen wensen je een Bom Camino. Ik heb zelf nog een extra dag in Santiago erbij geboekt en ben daarna zonder problemen vanuit Santiago teruggevlogen naar Amsterdam.

Ik vond het prettig om op deze wijze en via Aarts Wandelreizen de Camino te doen; het avontuurlijk wandelen doch met een aantal zekerheden en ’s avonds een goede kamer met douche en bed. Ook de andere Nederlanders die ik sprak waren tevreden hierover.

Ik wil je bedanken voor je service en jullie kwaliteit!

Met vriendelijke groeten,

Frank Droste, Hengelo.


31/05/19
Terug van de tocht over de gehele Via Algarviana, Mei 2019

Beste Guus, 

We hebben een heerlijke, door jouw organisatie goed geregelde, vakantie gehad.

Wel paar opmerkingen. Deze tocht was beduidend zwaarder dan de Vicentina/Historisch pad, die wij drie jaar geleden hebben gedaan. Veel stijgen en dalen vooral in het eerste stuk.

De overnachtingsadressen waren weer top en allen schoon. Met de warme dagen die wij er ook bij hebben gehad, vonden wij het ontbijt bij sommigen om 8.30 uur laat, met warm weer is het fijn om zo vroeg mogelijk te gaan lopen.

Wij misten ook bij een aantal de mogelijkheid om, uiteraard tegen betaling, bier, frisrank en wijn uit de koelkast te pakken. Dit zeker op locaties waar we erg ver van winkels af zaten.

Het eerste stuk vanaf Alcoutim lopend, heeft het meeste indruk op ons gemaakt, nog zo ongerept en totaal niet toeristisch.

Leuke ontmoetingen met andere wandelaars gehad, de routebewijzering was prima maar soms toch goed opletten!

De natuur, het landschap en de mensen prachtig.

Met heel veel plezier denken we terug aan deze drie weken en we zullen in de toekomst zeker opnieuw van je diensten gebruik maken, als we weer toe zijn aan een wandelvakantie,

met vriendelijke groet,

Lia 


31/05/19
Een terugblik van een Amerikaans stel op hun camino, Mei 2019

Hi Guus,

 

It was a fantastic trip! We are still here in Holland until tomorrow we will fly back to SFO.

 The Camino was  wonderful and very memorable experience for us. All of the accommodations were great and the history and the people we met along the way were fascinating, at times very emotional. Lot’s of people we could not speak the same language but everyone got along and we met so many kind people. 

We loved every minute of it and will probably do another one from another direction in the future.

Thank you for all of your assistance with this very special trip.

Maureen and Paul


31/05/19
De Rota Vicentina, een terugblik, Mei 2019

Beste Guus,

Ik denk dat ik ook namens de andere Lies en Marian mag spreken dat wij een ontzettende mooie wandeltocht hebben gehad.
Even een kleine correctie inzake dat verdwalen, dat was onze eigen fout door niet goed de route aanwijzing te lezen.
Ray heeft aangegeven dat hij zich sterk zou gaan maken voor een bordje richting Porto Covo.
Maar alle complimenten voor hen beiden. Zij hebben ons opgehaald en naar ons overnachtingsadres in PC gebracht.
In deze accommodatie was een extra bed neergezet maar wij hebben toch een extra kamer bijgeboekt. Het derde bed was niet van goede kwaliteit en er was geen verdere ruimte voor onze bagage. Ik weet niet of Ray hierover nog verder contact met jou hebt gehad.

Vanwege het feit dat ik samen met mijn man in Portugal zijn gebleven en pas dit weekend zijn teruggekomen, ben ik er nog niet aan toegekomen om een kort verslag te maken van onze aanvullende ervaringen.
Een tip heb ik alvast wel voor de lijst van benodigdheden:
kamaches voor over de schoenen tijdens het lopen in het zand. Dat zijn een soort van hoesjes over de schoen zodat er niet te veel zand "gehapt" wordt.
Je houdt dus nog een reisverslag te goed.


30/05/19
Terugblik op de gehele Via Algarviana Mei 2019

Beste Guus,

Wij hebben een fantastische wandelvakantie gehad: mooie omgeving, zeeën van bloemen, alleraardigste mensen, leuke overnachtingen, goede maaltijden, heerlijke wandelingen. Wij waren vooral dolenthousiast over Oost Portugal! 

De organisatie was perfect, afspraken werden stipt na gekomen. En de twee keer dat het eten misliep (zowel de eerste als de laatste dag bleken de restaurants gesloten te zijn) is dat ook snel en zeer bevredigend afgehandeld door Proactive Tur.

We hebben nog de volgende opmerkingen:

- de etappe van Horta do Zé naar Bensafrim bleek ruim 35km en dat was, zeker bij 35°, voor ons niet haalbaar. Het is beter om de etappe te splitsen; de Quinta ligt op 23km.

- het verblijf in Caldas de Monchique viel uit de toon in vergelijking met alle andere plaatsen waar men blij was met gasten. In Caldas is men duidelijk niet ingesteld op wandelaars en het is er duur. Voor het diner zei de ober nogal bot dat de drank (wijn, €4 per glas en koffie) voor eigen rekening was. En de volgende dag werd er diverse malen gevraagd of het lunchpakket wel betaald was.

Je mag bovenstaande of delen ervan voor je website gebruiken. En wij hopen nog eens gebruik te maken van je diensten! En wel bedankt voor de goede zorgen!

 

Hartelijke groet, Joline en Renee


30/05/19
Terug van de gehele Via Algarviana Mei 2019

Beste Guus,

inmiddels al weer enige weken terug. Even een snelle terugkoppeling.

We kunnen terugkijken op een hele fijne, inspannende maar ook ontspannende wandelvakantie.
Geen lichamelijke klachten met zere voeten of blaren, en dus alles bij elkaar dik 300 km gelopen.

Het weer in april 2019 was om te wandelen ook prima, de meeste dagen niet te heet, en sowieso weinig regen.
(Met de avonden en op onze laatste dag in Sagres had het wel een paar graadjes hoger mogen zijn. )

In grote lijnen was alles heel goed geregeld, met natuurlijk wel hier en daar wat aandachtspuntjes.
We zullen je daar op korte termijn nog wat van laten weten.

groeten

Koos en Anja


30/05/19
Terug van de gehele Via Algarviana Mei 2019

Hallo,

We zijn ondertussen al even terug van onze wandelreis ‘Via Algarviana’ van 06/04/2019 tem 21/04/2019.

In de luchthaven van Eindhoven en Faro ontdekten we dat Transavia heel nauwkeuriger nakijkt of de bagage niet te zwaar is. Onder de 15 kg blijven is de boodschap.

Na een voortreffelijke introductie van een plaatselijke reisagent in Faro reden we naar Alcoutim waar Rosaria ons verwelkomde  met haar levendig enthousiasme. Het ontbijt was voortreffelijk, trouwens dat was alle dagen zo. We startten de eerste dagen met bewolkt weer, maar toch toonde de natuur zich reeds in al haar facetten van bloemen, planten en geuren.

Soms was het even zoeken ter plaatse naar de verblijfplaats doch telkens hebben we wel van de vriendelijke behulpzaamheid en gastvrijheid van de plaatselijke bewoners mogen proeven.

Ondanks soms zeer merkbare armoede, zeker in de eerste helft van de wandelreis waar vele dorpen quasi uitgestorven zijn, zal men een toerist steeds proberen vriendelijk te behandelen.

Verder hebben we gans de reis kunnen genieten van prachtige vergezichten en schitterende natuur en dit meestal langs zeer goed begaanbare paden.

Het verorberen van het meegekregen lunchpakket in die natuur was steeds een belevenis. Wel hebben we meestal tevergeefs gezocht naar een zitbank om van dit lekkers en moois optimaal te kunnen genieten.

Steeds waren we benieuwd naar de volgende verblijfplaats en of onze bagage op ons stond te wachten. Dit was telkens dik in orde.

Geleidelijk aan werd het landschap weer vlakker en gevarieerder. Na velden van kurkeiken en pittoreske dorpen met aan ieder hek een aantal blaffende honden (die niet bleken te bijten) zagen we de vuurtoren van São Vicente opdoemen. Prachtige zichten van zee en branding ook daarna in Sagres dat zeker een aanrader is voor de toerist. Een einddoel dat niet te versmaden is.

We zijn huiswaarts gekeerd met in ons achterhoofd de herinneringen aan een prachtige wandelreis van 300 km met veel gastvrije mensen in een mooie natuur. Meewarig denk ik terug aan de heerlijke gerechten met natuurlijke en verse producten. Een sinaasappel vers van de boom geplukt, gegrilde inktvis, cataplana, vinho tinto,...

Een aanrader voor menig fervent wandelaar die onbezorgd wil genieten van zulk Europees moois...

Wandelgroeten,

Johan en Rita.


30/05/19
Terug van de Rota Vicentina, Mei 2019

Dag Guus,

We hadden een heerlijke week en een geweldige service van Ray en zijn madam.

Frank is bij ons de schrijver, ik zal bij hem aandringen om iets te schrijven?

We hebben ook met je meegeleefd toen Ajax verloor ….

Hartelijke groeten,

Geert


30/05/19
 
Powered by Phoca Guestbook