Aarts Wandelreizen, Wandelvakanties & Pelgrimstochten

Wandel een authentieke wandelreis, trektocht of pelgrimstocht in Portugal of Spanje

Achtergrond informatie - St. Pauls Trails (St. Paulus pad)

Rekening houdend met de zomerse warmte in Turkije zijn grotere delen van deze tocht dan ook best te doen in de zomer, gezien de hoogte en de iets meer getemperde hitte op de hoogplateaus en in het gebergte dan aan de kust.

Qua praktische voorzieningen in de SPT een moeilijker tocht dan de Lycian Way. De SPT trekt vaak door onherbergzaam gebied waar amper bewoning is en waar behalve bronnen of waterputten geen andere faciliteiten zijn. Het vraagt dus een wat uitgekiende planning qua overnachting, eten, enz..Voor langere afstanden op dit pad is kamperen onvermijdelijk. De tocht komt in tegenstelling tot de Lycian Way erg weinig in toeristische plaatsen met de bijhorende faciliteiten. De enige steden van enige betekenis die worden aangedaan, buiten vertrekplaats Antalya en eindpunt Yalvaç, zijn het mooi gelegen Eğirdir en het kleine Sütçüler. Beide plaatsen zijn goeie uitvalsbases om enkele dagtochten te ondernemen, maar daarover verder meer. Op de Lycian Way dan weer is het makkelijker om wat stukken te combineren met openbaar vervoer en pensions.
Kennis van wat Turks is een absolute noodzaak op het pad. Bij de herders die je onderweg tegenkomt en onder de dorpsbevolking onderweg zal je gewoonlijk niemand tegenkomen die iets anders spreekt dan Turks.
Net zoals de Lycian Way is de route besproken in een uitstekende reisgids en de markering onderweg vond ik zelfs beter dan op de Lycian Way.

Er wordt gebruik gemaakt van paden die variëren van asfalt en veldwegen tot kleine paadjes en zelfs onbestaande paden. De ondergrond is erg rotsig met veel losse stenen, met uitzondering van het meest noordelijke stuk waar de tocht veelal over goede veldwegen verloopt.
Terwijl de Lycian Way vooral de kustlijn volgt en slechts een paar maal het binnenland in draait loopt de SPT van de kust weg en na enkele dagen zit je op een hoogte die meestal varieert tussen 700 en 1800 meter.

 De wandeldagen heb ik berekend zonder rustdagen onderweg en zonder de optionele klim naar de bergen Barla of Davraz. De wandeluren zijn berekend zonder stops onderweg. Het zou echter zonde zijn om met paardenlappen op te lopen en aan kilometervreterij te doen. Voorzie genoeg tijd om onderweg te genieten van een zwempartij, uitgebreide picknick, babbels met herders, sokken wassen aan een bron, socialisering in de theehuizen en exploratie van archeologische sites.
Zelf heb ik de tocht gewandeld in 26 dagen. Het enige deel dat ik niet heb gewandeld loopt van Kemerdamlari naar Yukari Tirtar (ongeveer 8 uren) (zie verder). Deze tocht in 26 dagen is misschien redelijk snel. Als ik vrij kampeer maak ik maximaal gebruik van de zonlichturen. Ik stap niet meer kilometers maar maak gewoon langere stops onderweg en een tiental korte stops. Meestal wandelde ik van 8 tot 8. In Eğirdir ben ik een dagje blijven plakken op marktdag en in Sütçüler ben ik 2 halve dagen blijven hangen, ook een halve dag op marktdag in Yalvaç. Verder ben ik enkele keren opgehouden door onweer.

Perge-Adada (45 à 60 wandeluren of 7 à 9 dagen)
Aspendos-Adada (60 à 80 wandeluren of 8 à 12 dagen)
Adada – Yalvaç (70 à 85 wandeluren of 9 à 11 dagen)  
Yalvaç, ruïnes van een aquaduct naar het oude Antiochië in Pisidië

Sagalassos is schitterend gelegen maar wat moeilijk te bereiken. Maak er een dagtrip van vanuit Antalya met gecombineerd openbaar vervoer naar Aglasun. Het archeologische project van prof Marc Waelkens wordt ter plaatse uitgelegd op borden in Vlaams en Turks en in de zomermaanden zie je de Vlaamse archeologen van de KUL aan het werk. Momenteel worden interessante vondsten ondergebracht in het museum van Burdur. Prof Waelkens toert elk jaar door Vlaanderen met een roadshow over de nieuwste ontdekkingen in Sagalassos. Zijn voordrachten zijn een absolute aanrader.
Mogelijk ook interessant (maar ik heb het niet bezocht) is het museum van Isparta. Hier zijn de belangrijkste vondsten ondergebracht die gevonden zijn op een aantal sites die de St Paul Trail aandoet. Isparta is snel te bereiken vanuit Eğirdir en is voor de rest een grote en eerder lelijke stad. Over het leven van deze vaak omstreden apostel zijn talloze werken gepubliceerd. Een recent en erg kritisch werk komt van de Nederlander Thijs Voskuilen. Onder de titel “Alias Paulus” probeert de auteur Paulus te ontmaskeren als een spion, intrigant en provocateur in dienst van de Romeinen. Voskuilen bracht zijn bevindingen samen in een doctoraatsthesis. Het boek van revisionist Voskuilen is uiteraard nogal provocerend maar wel onderbouwd, het dient kritisch te worden gelezen en af en toe met een knipoog.  In de souvenirshops bij Antiochië in Pisidië zag ik enkele boeken die wel interessant kunnen zijn voor wie meer achtergrondinfo zoekt. Ik ben de titel vergeten maar één boek ging specifiek over de reizen van Sint-Paulus in Turkije (in Frans, Duits of Engels). Het is ook elders te koop, zoals in musea.  Over de reizen en het leven van Sint Paulus is het Nieuwe Testament uiteraard een interessante bron. Met name het boek Handelingen der Apostelen, hoofdstuk 14,vers 14-52 bericht uitvoerig over de eerste missiereis die via Perge en Adada naar Antiochië in Pisidia liep. De pogingen tot kerstening in Antiochië in Pisidië (Yalvaç) rond het jaar 50 worden er in beschreven. Het boek Handelingen vertelt verder nog de rest van Paulus’ avontuurlijke rondreizen en gebeurtenissen. Daarnaast zijn er de brieven van Paulus (al dan niet door Paulus zelf geschreven), gericht aan christelijke gemeenschappen van oa. Rome, Efese, Filippi,Thessaloniki enz…  In het Nederlandse outdoormagazine Op Pad van april 2004 verscheen een artikel over de St Paul Trail. Journalist Roel van den Eijnde is er op gebrand om steeds als eerste te berichten over de projecten van Kate. Hij liep een paar stukjes van de route nog voor de markering was aangebracht en schetst de achtergrond rond de creatie van dit nieuwe lange afstand wandelpad. Een uitstekend artikel als je wat meer wil weten over de moeilijkheden die gepaard gaan bij de realisatie van een GR in een land waar wandelen voor je plezier nog als excentriek wordt ervaren. Zoals steeds in Op Pad is er een mooi overzichtskaartje bijgevoegd en heel wat praktische tips van de auteur. Als je geabonneerd bent op dit magazine kan je op hun website ook een extra infoblad over de Saint Paul Trail vinden : www.oppad.nl  Kate Clow was in maart 2005 te gast op Reismarkt in Brugge.
 Aanvullend op de reisgids heeft Kate in augustus 2004 een vernieuwde versie gelanceerd van haar website rond trekking in Turkije. Uiteraard komen vooral de Lycian Way en Saint Paul Trail hier aan bod. Interessant zijn de correcties op het boek, updates en aktuele info over oa transport langs de route, overnachtingsmogelijkheden en moeilijkheden onderweg. Verder verneem je er nog het één en andere over Kates projecten en geven enkele foto’s wat sfeerbeelden. Absoluut te raadplegen.