Aarts Wandelreizen

Vind uw authentieke wandelreis in Portugal, Spanje, Griekenland en Turkije

×

Waarschuwing

Alleen een beheerder kan berichten toevoegen.

Reiservaringen Griekenland

Hieronder vind u reiservaringen van wandelaars, die onze wandelingen hebben gelopen.

Heeft u een leuke reiservaring toe te voegen? Neem contact met ons op en wij vermelden uw reiservaring erbij.

Kythira rondreis Een terugblik oktober 2018

Beste Guus,

 

Mooie vakantie op Kythira.

Het is er erg stil, maar dat had ik wel verwacht. Kleinschalig toerisme paste op dit moment het best bij mij. De vakantie voelde langer dan ie was en toch was het zo voorbij. Dus duidelijk buiten het seizoen.
Goede verzorging vanuit Pyrgos House, Frank, waarbij 2 nachten per accommodatie prima is.
Zeer vriendelijke mensen, diverse malen een lift aan geboden gekregen, maar het was de bedoeling voor te wandelen, dus maar vriendelijk het aanbod afgeslagen.

 

Terugreis was enigszins hectisch vanwege vertraging van de binnenlandse vlucht. Uiteindelijk wel volgens planning geland in Eindhoven. Het blijkt dat je tegenwoordig ook met 2 losse vluchten je bagage in een keer naar je eindbestemming kunt laten labelen. Had iets in hectiek gescheeld daar ik het hele vliegveld van Athene heb afgelopen met ruim bagage om nog net op tijd voor het boarden met mijn hele hebben en houden te kunnen plaats nemen.

Anyway ik kijk terug op een prettig avontuur.

 

Wie weet tot een volgende keer.


06/11/18
Kythira rondreis Een terugblik september 2018

Beste Guus en Frank,

Ook na een week in België blijven we jouw eiland nog steeds geweldig vinden... een ongekend juweeltje.

Reeds na enkele dagen van stilte en stappen overviel ons zo’n rustige blijheid, zo’n eenvoudige tevredenheid ... over ons hele bestaan.

Terwijl we stapten tussen de zon en de zee, hadden we onwaarschijnlijke ontmoetingen en zalige rustpauzes bij de tientallen kerkjes, verwonderden ons over de verrassende vergezichten en over de gastvrijheid van de Grieken.

De tocht was perfect georganiseerd, echt waar! (geen enkel moment hadden we iets om bezorgd over te zijn) En ook tafel en bed krijgen van ons het maximum.

Het is een aanrader voor mensen die van stappen, stilte, rust en de natuur houden en wie weet...komen we (met onze partners) nog eens terug voor een rondje noord?!

groeten

Herman en Francis


06/11/18
Reisverslag Kythira trektocht, april 2018

Reisverslag Kythira trektocht van 12 tm 20 april 2018

Na een overnachting in Athene vertrokken wij met een klein vliegtuigje van Skyexpress naar Kythira. Na een korte vlucht waar we al mooi zicht kregen op het eiland landen we op de luchthaven. Onze taxichauffeur stond ons al op te wachten en begroette ons enthousiast. Na een rit van 20 minuten kwamen we op onze eerste locatie, een heel mooi dorpje Agio Pelagia aan de noordoostkust. Vanaf het eerste moment werden we hartelijk ontvangen en begroet door de mensen van Kythira. ’s Avonds de eerste Griekse maaltijd op het terras van een restaurant prachtig aan de zee gelegen.  De volgende ochtend begonnen we aan onze eerste trektocht naar Platia Ammos, een mooi tocht naar het noordelijkste puntje, met een mooi klim naar de vuurtoren. Het viel deze dag meteen al op dat  de landschappen en begroeiingen zich regelmatig wisselden, wat heel leuk was om te wandelen. De tweede locatie was wederom een plaatje. Wel een heel rustig dorpje maar prachtig gelegen. Ook werden we weer gastvrij onthaald en het restaurant, waar we de enige bezoeker waren lag op een mooie plek met een prachtig uitzicht over de zee. De kokkin was super aardig en toverde een heerlijke maaltijd voor ons klaar. De tweede en derde tocht richting de westkust gaven echt spectaculaire uitzichten op de rotswanden, kloven en de zee. Ook hier wederom gastvrij, lekker eten na de stevige wandelingen. Op dag 4 en 5 kwamen wij in Mylopotamos, waarbij dag 5 werd gebruikt voor een kortere wandeling naar de watervallen, een echt mooie tocht van 9 km. Ook deden we een oud verlaten vesting stadje aan, echt indrukwekkend. Het terras op het centrale pleintje was echt betoverend mooi, en werd ook goed gebruikt door ons. De 6e tocht naar Livadi was al wat langer en bracht ons onder meer naar het klooster Myrtidiotissa, wat er werkelijk uniek bij ligt. Ook de ontvangst op ons laatste adres bij hotel Pierros in Livadi was een hoogtepunt van onze reis. Dit moet u ook eens beleven zou ik zeggen. De laatste dag was wel de zwaarste tocht maar ook weer met enorm veel mooie plekken en natuurschoon. Om 08.30 uur vertrokken en net voor 17.00 uur terug, moe en voldaan. Rest mij nog Frank te bedanken voor deze geweldige vakantie, zijn perfecte organisatie en keuzes van onze verblijven. Voor ons was deze vakantie een dikke 10 waard.

Jan en Diana Keet


22/04/18
Terugblik Om een fantastische reis op het eiland Kythira

 

Hallo Guus en Frank

Inderdaad, ik ben weer terug, helaas moet ik zeggen...
Ik heb met Frank afgesproken, dat ik hem het verslag ook stuur, zodra ik het naar jou gaat, dus heb ik Frank's emailadres er ook bij gezet..

De wandeltocht. Wat een bijzondere ervaring en wat een erg mooi eiland. Ik liep de tocht alleen, er waren op dat moment geen andere wandelaars, die de tocht gelijk met mij waren gestart. De natuur is overweldigend! Ik heb dagen gelopen zonder ook maar iemand tegen te komen. Voor mij was dat prima! Het weer was prachtig en de route die door Frank uitgezet is, gaat werkelijk over het hele eiland. Maar vooral door bijna ongerepte natuur, vandaar dat je niemand tegen komt. De route gaf mij persoonlijk wat problemen met m'n benen. Ik was goed getraind, dacht ik, in Nederland, maar op Kythira is dat toch anders. Heuvel op en heuvel af, je ziet de mooiste landschappen, uitzichten, verlaten kerkjes. Maar een combi van een zweepslag en bepaalde vitamine- en mineralentekort, deed mij besluiten om na 4 dagen te stoppen met de uitgezette routes. Erg jammer, maar ik kom zeker een keer terug. "Goed getraind" is wel een vereiste voor deze tocht en blijkbaar was ik niet helemaal goed voorbereid.

Frank is een geweldig aardige vent, die elk probleem oplost, maar vooral heel sociaal is. Hij "zorgt" echt voor zijn mensen. Hij heeft een groot netwerk op Kythira en spreekt vloeiend Grieks. Maar vooral zijn manier van oplossingen bedenken, je helpen bij een probleem, maar ook iets regelen als je een motor of auto wil huren, hij heeft zijn contacten. De accommodaties waar je gedurende de tocht verblijft zijn stuk voor stuk van hoge kwaliteit. De mensen zijn erg aardig, de appartementen/hotels schoon en modern. Er waren plekken bij waar ik niet weg wilde.
De omschrijvingen van de dagtochten zijn perfect. Frank wijst op belangrijke herkenningspunten en geeft tegelijk ook wat info over de plaatsen waar je komt en over de bijzonderheden die daar zijn. De dagboekjes zijn uitgebreid en vooral het Kythira informatieboek over alle bijzonderheden van het eiland zijn een aanrader. Vlak voor mijn tocht waren er branden geweest op het eiland en Frank heeft daar meteen de routes aangepast, zodat je toch in een mooie natuur loopt. Kortom, ik zou iedereen aanraden om via zijn tochten het eiland te verkennen!!
Na de wandeltocht ben ik nog een week in Aghia Pelaghia geweest in een prachtig appartement. Frank regelde dat ik daar een kleine motor kun huren voor weinig geld. Ik heb drie dagen over het hele eiland getoerd en ben op veel plekken geweest, die ik miste door de onderbreking van de wandeltochten. De verlaten stranden, de prachtige kloosters en kerkjes, waar je vaak ook binnen mag kijken...het eiland is prachtig! En heel belangrijk voor mij was, dat je er tot rust komt. Geen gestress, de mensen zijn rustig, ook in het verkeer, het eiland heeft niet eens een stoplicht... Wat temperatuur betreft is september een prima maand om te lopen. Ongeveer 30 graden, 's avonds koelt het wel af, maar dat slaapt ook fijn.
Ik ben zeker van plan om terug te gaan. Dit is echt een heerlijke plek om te zijn.

Nou Guus, ik denk dat wel duidelijk is dat ik genoten heb. Jouw deel van de organisatie verliep ook prima, alles was keurig geregeld. Ik denk dat ik me aan het eind van het jaar wel weer meld bij je voor de vakantie van volgend jaar.

Met vriendelijke groeten,

Frans van Leeuwen

 


26/09/17
Terugblik wandeltocht Noord Kythira, mei 2017:

Rondje Noord Kythira 15 t/m28 mei 2017:

Weer bijna in het normale ritme dus tijd voor het delen van onze indrukken. 

 

 Agia Pelagia – Hotel Kythereia

De eerste avond hebben we de korte wandeling  (Agia Pelagia-Limni-Agia Pelagia) nog gemaakt, zeer verrassend om alvast in de wandelstemming te komen.

Bij Frida was het gezellig, regelmatig een praatje wat ook zij zeer waardeerde, ontbijt met liefde klaargezet door Vangelis. 

De wandelingen waren mooi, af en toe een stevige klim maar goed te doen. 

  

Platia Ammos – Studio Babouni 

Despina verwelkomde ons met een heerlijke frisdrank en een Gliko tou koutaliou, Stavroula behulpzaam bij problemen WIFI. Goed ontbijt. 

Helaas waren het 2 bewolkte dagen waardoor Platia Ammos een erg trieste indruk gaf.   

Vooral de tocht naar de Moudari was erg mooi ! Naar Potamos was lang maar goed te lopen. 

  

Potamos – Guesthouse Lanos

Bijzonder appartement met een heerlijk buiten terras. Het ontbijt bij Selena was top.   

Leuke route langs diverse dorpjes. Paleochora was indrukwekkend, later op de heuvelrug vonden we het lastig om de juiste route te vinden door de begroeiing.  

 

Mitata – Guesthouse Aplynori

Alweer een verrassende locatie met een goed ontbijt, lekker gegeten bij Michalis. 

De grottentochten, klimmen en klauteren maar de moeite waard (wat doen we onszelf aan op onze leeftijd  ), tocht niet helemaal af kunnen lopen i.v.m. dichte begroeiing, via asfalt weg terug. Mooie tocht naar Avlemonas, eindelijk een blauwe zee. 

  

Avlemonas – Huize Poppi

Ruim appartement met prachtig uitzicht op de baai, hier krijg je gelijk het vakantie gevoel. 

Ontbijt van Poppi was prima. Is het nou dat kerkje op die linker of rechter berg ? Vast die linker want die rechtse is zo hoog! Niets was minder waar we gingen naar de rechtse, een flinke klim maar uiteindelijk goed te doen en een prachtig uitzicht. 

Nog lekker naar het strand geweest. 

  

Kapsali – Aphrodite Apartments 

Tijd om te chillen, helaas wisselvallig weer. Ontbijt bij Sirocali was prima, heerlijke sju ! Lekker gegeten aan de boulevard. Nog een gedeelte van de route gelopen naar Chora. 

Contact met Yannis was goed, vroeg regelmatig of alles in orde was en daar we op tijd uit het appartement moesten mochten we de bagage bij de receptie neerzetten. 

Takis heeft ons op tijd opgehaald en netjes bij het vliegveld afgezet. 

  

En toen was het alweer voorbij, zoveel gezien, zoveel moois, zoveel gastvrijheid, zoveel lekkers, teveel om even op te noemen. Bij elkaar toch nog ruim 160 km gewandeld. 

We willen Frank hiervoor bedanken evenals nog voor het mooie Pyrgoshouse bord ! 

Heel veel succes met alles wat je bezighoud Frank op Kythira en wellicht tot volgend jaar, we zijn al een beetje aan het brainstormen over hoe en wanneer Rondje Zuid. 

Jasas,  Dick en Annelies 

 


16/06/17
Onze trektocht over het prachtige eiland Kythira.

Van 12 tot 21 mei 2017 liepen wij de trektocht over het prachtige eiland Kythira. Wij liepen de op maat gemaakte tocht (± 150 km) met verrassende en afwisselende routes door de prachtige natuur: rotspaden, onverharde - en soms asfaltpaden. Langs grotten, kerkjes, kloosters, ruïnes en niet te vergeten het mooie licht bij de bijzondere watervallen bij Mylopotamos. Prachtige vergezichten en verscholen baaitjes waarin het heerlijk zwemmen was (keienstrand ietsje minder ….)

De schriftelijke informatie van Frank gaf extra informatie over alle bezienswaardigheden. Leuk om te lezen tijdens de pauzes.

Frank, als attente en hartelijke gastheer, de vriendelijke Grieken, de prima accommodaties, het heerlijke eten, het weer.  Alles heeft  bijgedragen aan onze heerlijke vakantie op Kythira. Van harte aanbevolen voor wie een goede conditie heeft en houdt van een actieve en avontuurlijke wandelvakantie.

Een mooie zomer toegewenst en vriendelijke groet,

Jan Haring en Thea Zaal


25/05/17
Met weemoed weg van Kythira, april 2017

Beste Guus,

Begin mei 2017 beleefden wij een onvergetelijke week op Kythira. Het eiland is prachtig en in heel veel opzichten ongerept en nog niet ontdekt door het massatoerisme. De bevolking is erg vriendelijk en gastvrij en je kunt overal heerlijk 'lokaal' eten. Wat voor ons de reis het meest bijzonder maakte is hoe Frank dit organiseerde. Hij heeft prachtige wandelroutes uitgezet en heel prettig en duidelijk beschreven. Hij weet alles van het eiland. Hij ontvangt je als een dierbare gast. En: iedereen op het eiland kent hem en is dol op hem. Daardoor werden wij, als gasten van Frank, overal als vorsten en als vrienden ontvangen. Kythira is een prachtig Grieks eiland, maar Kythira werd voor ons veel meer dan een mooie plek, het eiland veroverde een plek in ons hart. In de taxi naar de luchthaven voelden we weemoed om het afscheid.

Voor ons als fervente wandelaars was het een fantastische ervaring om de Kythira-trektocht te maken. In 7 dagen loop je van noord naar zuid via de oostkust en de westkust. Je wordt zo geleid dat je onderweg langs heel veel bijzondere plekken komt, van eenzame baaitjes en strandjes tot oude molens, van kerkjes met eeuwenoude fresco's op magische plekken tot heuveltoppen met magistrale vergezichten. Echt een unieke ervaring!

Annelies en Gijsbert

 

 


16/05/17
Kythira, terugblik om een fantastische reis,april 2017

Trektocht Kythira    april 2017 

Na de - voor Kythiraanse begrippen - koude en natte winter zijn we op 2 april de eersten die de trektocht maken. En dat is te merken. Sowieso zul je op Kythira tevergeefs zoeken naar winkelboulevards, maar veel van het weinige dat er dan wél is, is nog niet geopend of -klaar voor het "toeristenseizoen". Op dag 1 lopen we dan ook zonder al te veel verwachting langs het dorpskafeneia in Karavas. Als we 10 meter verder zijn gaat achter ons de deur open en wenkt de oude, tandeloze en behoorlijk demente Poppi ons met gebiedende stem en haar vingertje om binnen te komen. Oude tijden herleven! Haar broer Panayotis is er ook. Samen hebben zij een leven lang hier gewoond en gewerkt. Het duurt even, maar dan heeft Poppi de koffie klaar. Met haar rimpelige wijsvinger roert ze in één van de kopjes om te controleren in welk ze nu de suiker ook al weer heeft gedaan. Met haar andere hand wuift ze vriendelijk als ze ziet dat wij dat wel gezien hebben.... Met dezelfde vinger trekt ze drie streepjes op de tafel. Zo veel kost het.

Het is nog wel vroeg in het jaar, maar het zonnetje zorgt toch al voor temperaturen van even boven 20 º© en dat veroorzaakt een overdadige bloemenweelde. Dat ontdekken we een week lang op dit prachtige, stille en indrukwekkende eiland. We laten zo ons spoor na als we als pioniers niet anders kunnen dan ons een weg te banen door een zee van ongeëvenaarde kleurpaletten. We klauteren over prachtige rotspaden naar mystieke ruïnes van kloosters, kerken en kastelen. Restanten van oude watermolens en watervallen. Een aaneenschakeling van cultuurschatten die de eeuwen van het bestaan van dit eiland aan je willen presenteren. 

Er zitten een paar pittige wandeldagen tussen over de minitieus door Frank beschreven routes. Frank laat niets aan het toeval over, lijkt het. Maar het enige wat hij niet kan inschatten is de tijd die sommige wandelaars nodig hebben om eindeloos foto's te maken. En als de beschrijving dan zegt:  "Na 20 minuten bij de scherpe bocht naar rechts houdt u links aan", tja, wat zijn dan 20 minuten?

Kortom, wij presteren het om verkeerd te lopen. Na een telefoontje staat Frank in een kwartier bij de verdwaalde schapen en brengt ze weer op het juiste pad. Dit hou je niet voor mogelijk!

Frank is op dit eiland een soort ambassadeur en wordt door iedereen hogelijk gewaardeerd. En zeker ook door ons.

Natuur, cultuur, avontuur. Wie dát zoekt voor een wandelvakantie moet naar Kythira!

Met wandelgroet,

Greet en Kees

 

 


21/04/17
Trektocht Kythira 2016

Trektocht Kythira 2016

Wij hebben via Aarts Wandelreizen onze wandelvakantie op Kythira laten organiseren. We hadden wat wensen buiten het normale programma die zeer flexibel en naar onze wens zijn ingevuld. Ongelukkigerwijs kreeg een van ons een fiets ongeluk 2 ½ week voor de vakantie en was het zeer twijfelachtig of wij de wandelingen konden volbrengen. Wel wilde wij naar Kythira en in overleg met Frank (die de wandelaars ondersteunt op Kythira) werd besloten dat we eventueel met mee zouden reizen met de auto die de bagage van hotel naar hotel brengt. Gelukkig genas de gekneusde enkel snel en hebben wij toch veel wandelingen kunnen lopen, wel met een aangepast (kortere) route. De routebeschrijvingen van Frank waren zeer duidelijk en ook de aanpassingen gaven geen enkel probleem.

Kythira is prachtig en veel routes zijn avontuurlijk en in een schitterend en afwisselend landschap. Soms ben je alleen met de natuur als gezelschap, dan weer loop je een leuk plaatsje binnen om even wat te eten onder een eeuwen oude boom. Kerkjes zijn er volop, de meeste gesloten maar met een tip van Frank is de sleutel vaak wel te vinden. Je stapt dan binnen in het rijke Byzantijnse verleden met iconen en fresco’s op de muur. Sommige kerkjes, veelal niet meer dan een kapel, zijn in de rotsen uitgehouden en alleen te vinden doordat de wandelgids meldt hoe er te komen. Een hele mooie route is de route bij Mylopotamos langs de oude watermolens. Helaas was de waterval droog door de extreem droge zomer. Maar dat komt zelden voor. Zelfs de droge waterval maakt een geweldige indrukt door zijn afgelegenheid, nauw pad en de natuur langs de kloof.

De route naar de oude hoofdstad Paleochora was bijzonder. Wilde geiten springen over de rotsen, de slechtvalk zie je in duikvlucht jagen op vogels terwijl je de geuren opsnuift van tijm en salie en je onderweg de zaadjes kan eten van venkel, wat je herinnert aan beschuit met muisjes. De route naar Chora is totaal anders, kale rotsen met wat lage begroeiing met uitzicht op de Middellandse Zee. Indrukwekkend zijn de grote rotsblokken die van de heuvels naar beneden zijn gevallen en her en der verspreid liggen. Je neigt omhoog te kijken of er nog een zal vallen en waar je zou moeten verschuilen. Maar ja die kans is kleiner dan het winnen van de Jackpot in de Staatsloterij.

De overnachtingen zijn altijd bijzonder door de mensen waar je overnacht en hun verhaal wat Frank vaak weergeeft in zijn routebeschrijvingen. Natuurlijk koop je koekjes bij Maria in de molen om tot ontdekking te komen dat ze verrassend vele malen beter smaken dan wat je als toerist normaal zou kopen. En het eten bij Platanos in Mylopotamos is echt goed, vandaar dat er ook vele lokale komen eten. En ja, overal hebben ze lokale drank, maar van de Fatourada bij Maria lik ik nog steeds mijn vingers van af.

Langzaam begrijp je meer van de mensen, hun bestaansmogelijkheden en hoe vele de beslissing hebben genomen Kythira te verlaten om elders werkt te vinden. Maar je begrijpt ook direct waarom ze weer terugkomen om na een werkzaam leven weer de Kythiriaans rust op te zoeken.

Je verlaat het eiland met het gevoel, dat doen we zeker nog een keer!

Loes en Ed


26/11/16
Verslag Kythira wandeltocht, Maart 2016

Beste Guus,
We hebben Frank beloofd een verslag/aanbeveling te schrijven, bij deze dus:

Allereerst: we hebben genoten!
Vanaf het moment dat we aankwamen op Kythira tot aan de allerlaatste minuut!
De gastvrijheid, de rust, de natuur, de heerlijke wandelingen, de wijn, het lekkere eten en al die lieve hotel/pensionhouders en cafe/restauranthouders die werkelijk hun uiterste best deden om het ons naar de zin te maken. Omdat we zo ongeveer de enige toeristen waren op het hele eiland hadden we overal aanspraak, de boer zette bijv zijn tractor uit om gezellig met ons te buurten. We werden overal binnengehaald om koffie te drinken. Het eiland is prachtig, nog zo ongerept, we hopen dat de Grieken dit zo zullen houden maar we hoorden wel dat daar verschillend over gedacht wordt, want toerisme brengt ook geld in het laatje en dat hebben ze hard nodig.
En dan Frank, zijn zorgzaamheid, gezelligheid, enthousiasme is onbegrensd!
Hij draagt dit geweldig uit en je merkt dat hij op Kythira op handen wordt gedragen, iedereen kent hem ook! Als je vertelt dat je via Frank van Pyrgos House komt brengt dat bij een ieder een stralende glimlach op het gezicht.
De accomodaties waren prima, de enige keer dat we een klein probleem hadden met de douche werd dat zeer accuraat verholpen door tussenkomst van Frank. We hebben overal heerlijk geslapen en zijn overal uiterst hartelijk ontvangen. Zo nodig kregen we een smsje van Frank met de laatste info.
De wandelingen waren heel divers en de beschrijvingen heel duidelijk, met een boekje in de hand kwamen wij over het ganse eiland..!
Al met al was dit een heel geslaagde vakantie en zeker voor herhaling vatbaar.
Voor eenieder die van wandelen en rust en natuur houdt is Kythira een aanrader van jewelste.

Hartelijke groet
Carine en Piet van Riel


04/04/16
Terugblik wandeltocht Kythira,oktober 2015

Wat een mooie vakantie hebben wij gehad in Kythira, interessant eiland, zeer vriendelijke mensen en gastvrij ook prettig dat bijna alle middenstanders van Nieuwzeelandse afkomst zijn dus prettig babbelen in het Engels. Veel lof ook voor Frank hij regelde na de annulering van onze vlucht voor nieuwe vliegtickets vervoer per veerboot en naar Athene airport thx voor deze fijne en perfecte vakantie!!! Kornelia & Henk


21/11/15
Kythira, 6 wanderlaars, Mei 2015

Onze wandelweek op Kythira, een prachtig Grieks eiland.

De week begint met een dubbele vliegreis, omdat je er vanuit Nederland niet rechtstreeks naar toe kunt vliegen. Gelukkig was de heenreis in 1 dag te doen en zaten we zondagavond om 18:30 plaatselijke tijd in Aghia Pelaghia op een heerlijk terras aan zee. Hier werden we door de plaatselijke reisorganisator, Frank van Weerde van Pyrgos House, uitgebreid voorgelicht over alles wat onze trektocht tot een succes moest maken. We waren direct onder de indruk van de gedetailleerde informatie, keurig vastgelegd in een aantal boekjes en verpakt in een stevige map. Per dag een volledige routebeschrijving met daarbij ook veel informatie over alles wat we onderweg te zien zouden krijgen. Daarbovenop nog een extra boekje met veel extra informatie over het eiland en zijn geschiedenis en ook nog een goede kaart. Kortom: zeer volledig en verzorgd! De trektocht bracht ons in 7 wandeldagen het eiland rond. Beginnend met een wandeling naar het meest noordelijkste puntje Fanari, met vuurtoren, tot uiteindelijk op dag 7 naar het meest zuidelijke kustplaatsje Kapsali met een leuke boulevard, waar we onze laatste lunch hebben genoten aan het strand. We liepen dagelijks een, soms pittige, wandeling waarbij we steeds werden verrast door mooie historische kerken, kapelletjes, dorpjes, vestingen en kloostercomplexen. Voor mij persoonlijk waren de oude burcht van Chora en de oude watermolens van Mylopothamos (nog maar zeer recentelijk ontdekt) wel de meest indrukwekkende ervaringen. Maar dan doe ik waarschijnlijk te kort aan veel andere plaatsen die we ook hebben bezocht. En natuurlijk hebben we heel erg genoten van de gevarieerde natuur, met de steeds wisselende uitzichten op de zee, inclusief af en toe een frisse duik in die zee. Het eten en de overnachtingsplaatsen waren al even gevarieerd. Van heel mooi en goed verzorgd tot tamelijk eenvoudig, maar wel altijd met vriendelijke mensen die ons gastvrij ontvingen. Aan het einde van de week voelden wij ons helemaal thuis op het eiland en dat gevoel werd nog versterkt, doordat we op de laatste dag een aantal eilanders tegenkwamen die we eerder die week hadden ontmoet en die ons nog herkenden en vriendelijk groetten. Soms een praatje maakten en ook nog wisten waar ze ons hadden ontmoet. Een knus eiland met Grieken, Australiërs en Nederlanders die daar in alle gemoedelijkheid met elkaar werken en wonen. Onze laatste dag op Kythira hebben we nog een mooie wandeling kunnen maken, omdat we pas aan het einde van de middag naar het vliegveld van Athene vlogen, waar we door een wat on-Grieks nerveuze, maar wel vriendelijke hoteleigenaar werden opgehaald. Na een laatste avond maaltijd en een goede nachtrust vlogen we op maandagochtend op ons (Griekse) gemak terug naar Nederland. Kythira, een eiland om niet meer te vergeten.

Leny


15/06/15
Terugblik Kythira, Mei 2015

Kythira trektocht 15/23 mei 2015 door Arie en Anneke Durieux

Griekenland was voor ons als fervente trektocht wandelaars nog een blinde vlek op onze rijkelijk gevulde landkaart. Wat een aangename verrassing, een groen eiland met heerlijke geuren, fantastisch vergezichten en lieve mensen. Voor ons waren het met name; de stevige dag wandelingen en de vele stijgingsmeters en de warmte van de eerste dagen die er voor zorgde dat wij deze trektocht de kwalificatie :zwaar gaven.  Dit klopt met de beschrijving van Frank. Een door Frank tot in perfectie uitgezette tocht, je kon niet verkeerd lopen, mooie en goede beschrijvingen van de bezienswaardigheden maakte het tot een geweldige week. De ongekende rust tijdens de wandeling, wij zijn in de gehele week tijdens het wandelen precies 2 mensen tegen gekomen. Het lekkere eten in de lokale restaurantjes wat ons erg plezierig verraste. De service van Pygros house, de door hun geregelde taxi ’s, de onderkomens, het ontbijt en alle ander zaken waren tot in de puntjes geregeld. Het is eigenlijk niet toe doen om een paar onderdelen van onze tocht apart te benoemen, alles was een grote adembenemende tocht. Maar als het moet; de zwarte grot bij Mitata en de watervallen en watermolens bij Mylopotamos en natuurlijk de wandeling van de baai van Kapsali naar de Burcht van C hora.

Kortom; geweldig eiland, pittige tocht, verrassend mooi.

With kind regards, met vriendelijke groet, Arie Durieux


02/06/15
Netty en Ad, September 2014: Kythira:
September 2014 Trektocht Kythira Ons antwoord op de vraag van vrienden ” waar gaan jullie heen op vakantie?”  resulteerde voor aanvang  van onze reis  (bijna) altijd tot de reactie:  “Kythira? Nooit van gehoord“.  Dat het een nog niet zo bekend eiland is bleek ook tijdens onze trektocht: in totaal 5 andere wandelaars tegengekomen in een volle week tijd. Ongelooflijk dat dat nog kan bestaan in Europa.  Iedere dag opnieuw hadden we een soort spanning waar we nu weer naar toe zouden lopen. De afwisseling is heel groot waarbij de fantastische vergezichten een constante factor zijn .  De eerste dagen vonden we best zwaar (hoge temperatuur) , maar zeker na dag 2 werd het lopen steeds makkelijker en gingen we er steeds meer van genieten.  Hoogtepunten voor ons waren Paleochora en de laatste wandeldag:  vanuit Livadi via de baai van Felotti, Chora, baai van Kapsali,  het kerkje van Agia Sophia en dan verder  via een indrukwekkende kloof. Het was echt een hele mooie afsluitende dag van deze wandelvakantie.  De accommodaties waren allemaal prima. De gastvrijheid is groot,  overal voel den we ons  erg welkom en er werd goed voor ons gezorgd met lekkere stevige ontbijten.  September is een goede loopmaand, we hebben  veel kunnen zwemmen in de warme zee en hebben iedere avond heerlijk buiten gegeten. Wel zijn we benieuwd naar Kythira in het voorjaar met de vele bloemen. We hopen het echt nog een keertje te kunnen zien. Frank, bedankt voor de super organisatie. De enige keer dat we verkeerd gelopen zijn is omdat we niet goed gelezen hadden en we dachten het wel zelf te weten.   Kythira is nu ook een beetje van ons!. 

06/10/14
Kythira: Gert en Hilda, Mei 2014
Wat hebben we weer genoten!!! Voor de 2e keer de trektocht gelopen en weer een prachtige ervaring. Niets bleek hetzelfde, we werden weer aangenaam verrast. De natuur was in volle bloei, bijeneters waren druk in de weer, de prachtige vergezichten en natuurlijk de ontzettend aardige bevolking. Het voelde of we een beetje thuis kwamen, we werden zelfs soms herkend.Het wandelweer was uitstekend, niet te warm en wat wind.Alles was weer perfect geregeld door Frank, we konden zelfs onze wensen voor het avondeten doorgeven. De gigantes werden speciaal op ons verzoek bereid. Denk niet dat dit de laatste keer voor ons was, Kythira blijft erg bijzonder...

10/06/14
Jos en Esther, april 2014: Kythira,
Begin april 2014 wandelden wij op Kythira, voor het eerst samen op vakantie en voor het eerst op wandelvakantie. Met enige voorbereidende kilometers in de benen stapten we het vliegtuig uit. Onze eerste indruk van het eiland was niet overweldigend, de eentonigheid van het landschap viel ons op. Die indruk moesten we tijdens onze eerste wandeling al bijstellen. En dat zijn we blijven doen. Kythira is echt verrassend afwisselend, mooie vergezichten, intieme paadjes, een mooie mix van natuur en ook nog wat cultuur. De begeleiding van Frank tijdens onze reis is top. Vol liefde en trots spreekt hij over zijn eiland, live en via zijn geschreven teksten. De aandacht en de zorg voor de wandelaar geeft hij op een goede manier vorm, waarbij hij op een mooie manier toch op een afstandje blijft. De dorpjes en overnachtingsplekken zijn met zorg gekozen, we konden dan ook geen top 3 vaststellen. Hier was het uitzicht prachtig, daar de bedden precies goed van hardheid en daar het ontbijt overvloedig lekker. Wel  is alles keurig schoon en vind je wat je hebben wilt. De lat voor onze volgende wandelvakantie ligt hoog. Want eigenlijk klopte alles, de route, de overnachtingsplekken, de restauranttips en het weer. De kleinschaligheid van deze reisorganisatie zorgt ervoor dat iedereen zich persoonlijk betrokken en verantwoordelijkheid voelt. Wat heerlijk dat ik door een collega op de nieuwsbrief van Aarts Wandelreizen gewezen ben. Jos Wubben en Esther Pelgrom

14/05/14
Kees en Elly: Kythira
Kythira is een prachtig eiland, wij waren midden april 2014. Wij werden hartelijk ontvangen door Frank die ons uitleg gaf over de komende wandelingen. Een prachtige natuur met op dat moment veel bloemen. Regelmatig kwam je weer door een dorpje.We hebben genoten van de wandelingen, erg afwisselende natuur en cultuur, soms pittig.De aangegeven tijdsduur van de wandelingen kwam goed overeen met onze tijden. Ook de beschrijvingen van de wandelingen,  waren duidelijk. Ook wordt daar naast het een en ander geschreven over het eiland met zijn gebruiken en historie. De accommodaties zijn goed en de mensen erg aardig, wij vinden het een aanrader.  Kees en Elly

05/05/14
Hilda en Gert Mei 2013: Kythira Trektocht
Het waren 7 fantastische dagen... De verwachting was hoog en is ook uitgekomen. Wat een geweldige ervaring was het!!We zijn niet eens echt verdwaald deze keer, dit zegt genoeg over ons en hoe goed Frank alles heeft gedocumenteerd. In 2010 waren we ook al op dit mooie eiland en hebben toen ook veel wandelingen gemaakt, maar nu zijn we op plekken geweest die we anders niet zo snel zelf zouden ontdekken. Soms waren de wandelingen best pittig, vooral de dagen dat het erg warm was en de wind bijna niet aanwezig was, maar dat maakte het juist daardoor ook spannend. De accommodaties waren ook van een prima niveau, elke keer was het weer een verrassing en overal een uitstekend ontbijt. Na de trektocht hebben wij nog 10 dagen in Kapsali in een prachtig appartement doorgebracht, met uitzicht op de baai en het kasteel. Grote complimenten en dank aan Frank, die ons een onvergetelijke vakantie heeft bezorgd. Vriendelijke groeten van Gert en Hilda

13/06/13
Brigitte en Theo: Mei 2013: Kythira
Om het kort te beschrijven het was fantastisch!! Allereerst het ontvangst door Frank, de routebeschrijvingen en bij behorende informatie welke wij kregen.Erg leuk om tijdens de prachtige wandelingen in de mooie natuur ook een stukje historie te lezen van het eiland. Thuis hadden wij het boek met interviews ontvangen van bewoners van Kythira geschreven door Frank. Op het moment dat wij voet op het eiland hadden gezet begon het boek te leven en hebben wij ook met meerdere Kythirianen over het boek gesproken. Wij spraken jammer genoeg niet de Griekse taal maar met handen en voeten waren de contacten zeer leuk.Alle plaatsjes waar wij hebben geslapen waren een ervaring op zich. Leuke restaurantjes soms gingen ze zelfs speciaal voor ons open. Mooie appartementjes of guesthouses met overal een heerlijk ontbijt. De laatste paar dagen hebben we nog doorgebracht in het Pyrgos huis. Een prachtig huis helemaal gerestaureerd in de oude stijl door Frank en Thom. En niet te vergeten stonden de kakelverse eitjes voor ons klaar welke wij heerlijk hebben meegenomen op onze wandelingen. Volgend jaar komen wij graag terug voor rondje zuid!!!!!!! Theo en Git

05/06/13
Annet en Erik Mei 2013: Kythira

Wij hebben ontzettend genoten van ons verblijf op Kythira.We hadden een aangepast wandelprogramma op maat gemaakt voor ons.We kunnen er kort over zijn alles was perfect georganiseerd. We hebben 2 weken gewandeld en genoten van de rust,ruimte en de prachtige natuur. Elke wandeling was weer een verrassing wat betreft de fascinerende omgeving. Dan weer liefelijk dan weer ruig. We zouden geen top 3 kunnen samenstellen van de wandelingen omdat we de dan de andere wandelingen te kort zouden doen. Tevens waren de accommodatie,s boven verwachting.

We hadden regelmatig contact met Frank  en willen hem bij deze nog bedanken voor zijn inzet en gezelligheid. Al met al een heerlijke vakantie die we nooit zullen vergeten.

Vriendelijke groeten van Annet en Erik.


04/06/13
 
Powered by Phoca Guestbook