Aarts Wandelreizen, Wandelvakanties & Pelgrimstochten

Wandel een authentieke wandelreis, trektocht of pelgrimstocht in Portugal, Spanje, Griekenland en Turkije

×

Waarschuwing

Alleen een beheerder kan berichten toevoegen.

Reiservaringen Griekenland

Hieronder vind u reiservaringen van wandelaars, die onze wandelingen hebben gelopen.

Heeft u een leuke reiservaring toe te voegen? Neem contact met ons op en wij vermelden uw reiservaring erbij.

Kythira, een verslag, April 2022

Beste Richina,

Na onze prima ervaringen tijdens de Algarviana wandelreis, zochten wij een andere avontuurlijke wandel locatie in het programma van Guus Aarts.

In het "voor" Corona tijdperk boekten wij daarom een reis naar Griekenland en ontmoetten Frank op de wandelbeurs , eerste prima ervaring.

Toen wij in 2022 eindelijk toch mochten afreizen naar Kythira, stond er een geweldig verzorgde reis voor ons klaar.

Elke dag een heel precies uitgewerkte route over onverharde wandelpaden, die men nooit zelf zou vinden.

Bagage werd stipt verzorgd tussen de verschillende locaties , maar ook altijd met een persoonlijke notitie van Frank erbij.

Zo wandelden wij onbezorgd vele kilometers over een eiland, dat kleiner is dan Texel.

De accommodaties waren redelijk tot goed , maar altijd met een warm welkom : zeker als de naam Frank werd genoemd.

Wij genoten onderweg van de natuur en de rust op een eiland, waar alles in bloei stond en dan niet te vergeten die heerlijke geuren.

Zo bezochten wij alle delen van het eiland, met onderweg verstilde dorpen, prachtige huizen, ruïnes , kloosters ( met of zonder sleutel) en soms ook een baai voor ons helemaal alleen.

Alles was zo prima verzorgd, niets was aan een toeval over gelaten.

Meedenken , organiseren en problemen op juiste manier inschatten, dat werd door Frank allemaal fantastisch verzorgd.

Iedereen die maar een klein beetje van wandelen houd, krijgt onze verhalen en aanbevelingen te horen.

Maar toch hopen wij ook dat Kythira zo blijft : stil en met weinig toeristen.

De tijd staat daar gewoon even stil en dat is de charme, geen massa toerisme doet ons goed ,dan sponseren wij deze mensen wel op een andere wijze. 

In het ontluikende Kapsali sloten wij onze reis af en dat was aldaar een aantal dagen genieten , net als de hele reis.

De herinneringen en foto's blijven in ons geheugen, dat wij terug komen op Kythira weten wij zeker.

Vriendelijke groeten,

Nicoline en Fred van Nieuwkerk


26/05/22
Terug van de wandelreis op het eiland Kythira, april 2022

Op maat gemaakt rondje Noord 28 maart tot en met 8 april 2022.

Na een zeer koud en ( gelukkig) nat voorjaar arriveerden we op Kythira tegelijk met de zon en meer warmte. Wat een bloemen! Elke wandeldag zagen we nieuwe soorten. Nog nooit zoveel orchideeën gezien. De wandelingen waren heel afwisselend door de variatie in landschap, grondsoort en begroeiing. En wat een rust en stilte. De in Nederland altijd aanwezige achtergrondruis van verkeer ontbrak hier. Medewandelaars kwamen we de eerste week niet tegen. Het wandelen was ontspannen, bijna meditatief.
Zonder de routebeschrijvingen van Frank en de achtergrondinformatie hadden we nooit deze vaak kleine weggetjes en verstopte kerkjes kunnen vinden.
De wind, van een briesje tot een met zand geladen woestijnstorm is altijd aanwezig, uit alle richtingen. Deze tijd van het jaar was voor ons ideaal wat betreft temperatuur om te wandelen, het frisse groen en de zee van bloemen. Restaurants en winkeltjes zijn nog maar beperkt open en op de menukaart is het meeste nog niet verkrijgbaar. De appartementen zijn nog koud, al helpt de airco om de lucht snel op te warmen. Vergeet de DEET niet tegen de muggen, die hebben ons enthousiast begroet.

 

Ieneke 


16/04/22
Kythira oktober 2021

Zelden hebben wij, ervaren wandelaars, zo'n mooie tocht gelopen.
In alle stilte, prachtige kleuren en afwisseling.
De organisatie van Frank kan niet beter.
Routebeschrijvingen, die altijd kloppen, afstemming op de te lopen afstand, onderkomens , die ,alleen al , de reis onvergetelijk maken.
Wij wilden niet meer terug naar huis.
Titus en Georgette Tiel Groenestege.


19/11/21
Kythira, een verslag, september 2021

Na een zeer goede reiservaring in Portugal georganiseerd door Guus, heb ik opnieuw voor een wandel avontuur gekozen met de organisatie van Guus. Deze keer een 9 – daagse wandelvakantie op het eiland Kythira, waar ik het begin September 2021 het rondje Zuid heb gelopen.

In totaal heb ik 4 plaatsen bezocht, Mylypotamos, Livadi, Chora and Kapsali. Ik ben van plaats naar plaats gelopen en heb in ieder dorpje 2 nachten in een pension, hotel of appartement overnacht.

De accommodatie was goed georganiseerd, de mensen ongelooflijk vriendelijk en gastvrij, ik voelde me erg welkom.

Ik ben nog nooit voorheen alleen op een wandelvakantie gegaan, maar Frank (contactpersoon in Kythira) heeft de eerste dag de route uitgelegd en voor iedere dag een boekje gegeven met de wandelroute, informatie over het eiland, tips. Kortom uitgebreide documentatie.

De wandeling was goed te doen met wandelschoenen, ook al liep ik vooral over kleine paden met keien, olijfboomgaarden en af en toe een flinke heuvel of berg op en af. Gemiddeld heb ik zo'n 13 kilometer per dag afgelegd. Ongelooflijk veel bezienswaardigheden gezien zoals mooie kerkjes, molens, grotten, strandjes etc. Frank beschrijft in zijn boekje de bezienswaardigheden en de geschiedenis daarvan.

Iedere dag was een geweldig avontuur, morgens vertrekken met mijn rugzak met water en de kaart Alleen in de prachtige natuur met een afwisselende omgeving de rust en stilte, af en toe gezelschap van een paar geiten. Kortom erg rustgevend en tegelijkertijd actief en ontspannend in de schone zeelucht. Het weer was heerlijk, zonnig en soms wat wind.

Het was een unieke ervaring en ben erg dankbaar voor de goede organisatie van Guus en Frank. Ik kan het iedereen aanraden! Volgend jaar ben ik van plan opnieuw naar Kythira te gaan en deze keer een stuk rondje Noord te lopen en natuurlijk Zuid!


08/11/21
Impressie van onze wandelreis op Kythera 31-5 tot 9-6-2021

Het was een fantastische trektocht.

Een prachtig eiland met flinke heuvels en diepe dalen ( flinke inspanning voor de knieën) en op heel veel plaatsen een schitterend uitzicht op de zee!
Heel veel kleine dorpjes en een aantal wat grotere plaatsen waar we heerlijk op een terras onder de platanen konden eten.
De overnachtingen waren heel goed en de mensen zijn ontzettend vriendelijk en gastvrij!
Op het eind van de tocht nog een dag in Kapsali heerlijk gezwommen in zee.
Frank is een heel innemende, leuke man en als er iets is ,zorgt hij altijd voor een oplossing!
Kortere route, extra route, taxi , corona test, de weg kwijt, alles komt in orde!
Kortom een aanrader voor een ieder die graag en goed kan wandelen is dit meer dan uitstekend.
De naam Frank is wel overal op het eiland een “toverwoord”. Iedereen kent Frank, terwijl Frank niet iedereen kent!!
Heel bijzonder. Als je mensen iets vraagt, is het eerste wat er wat wordt gezegd: Frank zeker geregeld, ja ik ken hem wel hoor!
Kortom een heerlijke tijd om lekker te ontspannen.

Gurie en Kees 


31/07/21
Terug vanuit Kythira, november 2019

 Beste Guus

 We hebben een fantastische twee weken op Kyrtira doorgebracht. Alle lof voor Frank, die de hele tocht perfect heeft geleid. Er was een extreem goede routebeschrijving.

Het weer was prima , op 1 dag na toen het eiland bija wegspoelde. Lekker in de taxi gezeten.

Zeer rustig de hele tijd. 1 andere toerist gezien!!

We gaan zeker nog eens terug naar dit heerlijke wandel eiland.

Groet Henk


07/12/19
Uitgebreid verslag Kythira oktober 2019

Dag Frank en  Guus,

Zoals beloofd zou ik nog iets vertellen.

We hebben een fantastische wandeltocht gehad op Kythira. Frank van Pyrgos House heeft ons de eerste avond uitgebreid verteld hoe we de route zouden gaan lopen en wat er allemaal te verwachten was. De volgende dag zijn we begonnen aan de 150 km-lange wandeltocht, verdeeld over zeven dagen. Alles was prima geregeld. De plekjes waar we konden overnachten waren heel goed, met als uitsmijter het huisje in Potamos, geweldig! Midden in het stadje en toch achteraf, prachtig. ‘s Morgens lieten we onze bagage achter op de slaapplek , we legden er een briefje bij voor Frank en ‘s avonds vonden we alles weer terug op de volgende plek, begeleid door een boodschap van Frank. Meestal stond daar op waar we konden gaan eten of waar het ontbijt was. Omdat het al een beetje naseizoen was, zijn we zelfs geen echte kip tegen gekomen tijdens de wandelingen, de strandjes waren verlaten en je hoefde er alleen maar te “zijn”. Voor ons is dat Griekenland op z’n best. Kalami Beach heeft ons hart gestolen. Een klein beetje klimgeiten langs een touw naar beneden de laatste 8 meter, maar dan had je ook wat. Als er geen winkeltje was, dan wisten we dat , konden we van tevoren wat drank en eten bij de bagage leggen en bij aankomst vonden we de biertjes koud in de koelkast terug. Hoe wil je het hebben? De tavernes gingen speciaal voor ons open voor een ontbijt of een heerlijke avondmaaltijd. Het eiland zag er mooi uit. We hadden ook geluk, want omdat het de week daardoor veel geregend had ( is kennelijk heel zeldzaam begin oktober) was alles mooi groen en de cyclaampjes bloeiden dat het hun lieve lust was.

Op de laatste dag hebben we Frank weer ontmoet op het vliegveld en hebben we nog kunnen laten weten hoe we hebben genoten. Voor ons is het een eiland waar we nog wel eens een keer terug komen. We hebben al ontzettend veel eilanden gezien in Griekenland en het past wat ons betreft echt in het rijtje van de kleinere onbekende Cycladen. Weinig toeristen, aardige Griekse mensen en heerlijk eten.

We hebben een dagboek op faceboek staan en dat gebundeld ( een paar bladzijden heb ik toegevoegd), en het kruikje, Frank, staat in onze “schattenkast”. Van elk eiland hebben we een borrelglaasje of iets anders en deze herinneringen staan te pronken in de kamer.

Hartelijke groet,

Marie-José en Niek


16/11/19
Uitgebreid verslag Kythira September 2019

Van 24 september tot 5 oktober 2019 maakten wij een 9-daagse individuele wandelvakantie op het Griekse eiland Kythira, die wij boekten bij Aarts Wandelreizen in Utrecht. De positieve ervaringen met een in 2018 gemaakte wandelreis in Portugal maakte dat wij opnieuw voor dit eenmansbedrijf kozen.
Guus biedt, met behulp van lokale agenten, namelijk precies het concept dat wij nodig hebben. Hij zorgt voor accommodaties o.b.v. logies met ontbijt, bagagevervoer en een prima routebeschrijving voor de wandeling. Dit maakt het voor ons mogelijk om met alleen een dagrugzakje langs de mooiste route van de ene naar de andere accommodatie te wandelen, waarbij bijzondere plaatsen worden aangedaan.
Het regelen van de reis naar Kythira was in dit concept onze eigen verantwoordelijkheid. M.b.v. het internet is dat tegenwoordig geen probleem.
Kythira is, naar onze mening, een prachtig eiland; 30 km lang; 3500 bewoners; 60 gehuchten; schitterende natuur en niet toeristisch. De sfeer op het eiland is relaxed. Wij spraken een aantal mensen die het eiland jaarlijks bezoeken, omdat zij het een authentiek Grieks eiland vinden. Voor ons was het de eerste kennismaking met Griekenland, zodat wij die authenticiteit zelf niet kunnen beoordelen.
Doordat Guus gebruik maakt van lokale agenten kom je in prima accommodaties en is je route perfect beschreven. Op Kythira werden wij op een mooi terras ontvangen door Frank van de Weerde van het Pyrgos house. Hij overhandigde ons een keurig verzorgde informatiemap met een gedetailleerde kaart van het eiland en voor iedere dag een perfecte actuele routebeschrijving met informatie over de bijzondere plaatsen waar wij die dag langs zouden komen. De gedetailleerde kaart was leuk om ’s avonds de route even te bekijken, maar onderweg hadden wij de kaart niet nodig. De routebeschrijving volstond. Terwijl wij toch over onverharde paden en soms midden door het veld gingen en asfalt zoveel mogelijk werd vermeden. Frank was via zijn mobiele nummer altijd beschikbaar als achterwacht. Wij hebben daar geen gebruik van hoeven maken.
Steeds troffen wij onze bagage keurig in de nieuwe accommodatie aan. En iedere keer lag er een persoonlijk briefje van Frank bij.
Enkele voorbeelden van de bijzondere plaatsen die wij tegen kwamen zijn: een gerestaureerde molen die aangedreven werd door een water uit een beek; talloze prachtige kleine kerkjes waar wij naar binnen konden doordat Frank in zijn routebeschrijving opschreef waar de sleutel lag; prachtige kleine strandjes, die wij voor onszelf hadden; een grotkerk op zeeniveau etc.
Na de wandeldagen zouden wij nog drie nachten in Kapsali blijven om uit te rusten en van deze prachtige badplaats te genieten. Een week voor vertrek werd de binnenlandse vlucht van Kythira naar Athene op 5 oktober 2019 echter plotseling door de luchtvaartmaatschappij geannuleerd, waardoor wij de aansluiting op onze vlucht van Athene naar Düsseldorf zouden missen. Guus en Frank hadden het volste recht gehad om erop te wijzen dat dit ons probleem was. De vliegreis hadden wij immers zelf geregeld. Dat deden zij echter niet. Frank annuleerde onze accommodatie in Kapsali en Guus stortte het geld op onze rekening. Frank boekte voor ons 3 hotelovernachtingen in het centrum van Athene. Hierdoor sloten wij onze wandeling op Kythira niet af in Kapsali maar met een prachtige steden trip in Athene. Wat ons betreft een mooi voorbeeld van ‘denken in mogelijkheden.’
De manier waarop Guus en Frank invulling geven aan hun samenwerking verdient wat ons betreft een groot compliment. Guus bewaakt de grote lijnen van de reis en laat lokaal alles aan Frank over. Frank kwam op de dag van vertrek naar de luchthaven van Kythira om de reis met ons te evalueren. Zelfs in Athene kregen wij nog een SMS van hem om te vragen hoe het daar ging. Grote klasse!!!

Angela en Ronald Nieuwhof

 


09/10/19
Terug van een 10 daagse trektocht Kythira September 2019

Beste Guus

Hieronder onze reactie op de trektocht.

Nu enkele dagen terug van een 10-daagse trektocht op Kythira zijn wij al aan het brainstormen om in het voorjaar terug te gaan om te kunnen genieten van de stilte, de prachtige natuur en vergezichten, om ons te louteren door de inspanning van het lopen en ons te laten verrassen door de plaatsen en belevenissen waar we nog niet aan toegekomen zijn.
Na gepushed te zijn door onze kinderen om op een wandelvakantie te gaan, hebben wij ad-hoc besloten na het lezen van een artikel over Kythira om de georganiseerde trektocht over het eiland te maken. Het was fijn dat alles voor je geregeld was en dat het enige waar we ons mee bezig moesten houden was: het lopen en waar en wat te eten s’avonds. Hetgeen we met veel plezier gedaan hebben!! Als er dan toch een minpuntje genoemd mag worden dan is het dat enkele paden lastig begaanbaar waren door overwoekering van stekelig struikgewas.
De vriendelijkheid en ontspannenheid van de mensen die wij ontmoet hebben ( lokaal en niet lokaal ) was een verademing. Wat opviel was dat veel vakantiegangers voor meerdere keren terugkomen. Eigenlijk willen we niet te positief schrijven over onze ervaringen want we hopen dat Kythira nog lang een rustig verborgen pareltje mag blijven.

Met vriendelijke groeten,

Francine


09/10/19
Terug van de wandelreis op het eiland Kythira, Mei 2019

Beste Frank en Guus

Zoals beloofd onderstaande review.

De Kithyra trektocht is één van de mooiste trektochten die we ooit hebben gelopen, en dat zijn er in het verleden al heel wat geweest.

Wat Frank gerealiseerd heeft op dit eiland en de manier waarop alles voor je geregeld wordt is ongekend.

We onthouden vooral: de rust die het eiland uitstraalt, de vriendelijkheid van de bevolking, de gastvrijheid en de  bloemenpracht.

Franken Guus  van harte bedankt, voor ons was het een vijfsterrenvakantie.

Onze oprechte dank Frank.

Betty en Jan.


30/05/19
Terug van de wandelreis op het eiland Kythira, Mei 2019

Guus, Frank,

Het was in één woord een geweldige vakantie. Schitterend eiland op een zeer mooi moment in het jaar met extreem veel bloemen.
Frank heeft ons zeer goed begeleid met waardevolle aanwijzingen voor de wandelingen en bijna elk kerkje kwamen we weer in met de sleutel onder een steen .....
Kortom, het is ons goed bevallen.

Ik heb al diverse mensen enthousiast gemaakt. Dus wie weet komen er meer mensen op af.

Welllicht willen Frank en Hannie een mooie aanbeveling op de website opnemen? Mijn bovenstaande stukje tekst mag je zo op de website opnemen.

Kortom, veel dank!

Met vriendelijke groeten, Wim


30/05/19
Terug van Kythira, april 2019

Fantastische wandelreis op Kythira

We hebben heel erg genoten van alle moois wat Kythira te bieden heeft. De wandelroutes zijn zeer uitgebreid beschreven met daarnaast alles informatie om zo meer te weten te komen over het eiland. Frank is een echte gastheer die alles prima voor ons geregeld heeft. Leuke verblijven, hele aardige mensen, restaurantjes die voor ons open gingen omdat we nog in het voorseizoen zaten en ook nog "tafeltje dekje" in onze studio omdat het restaurant dicht was.

Heerlijk om zo een beetje inzicht te krijgen in het Griekse leven.

Guus en Frank, hartelijk dank voor alles.


20/04/19
Kythira rondreis Een terugblik oktober 2018

Beste Guus,

 

Mooie vakantie op Kythira.

Het is er erg stil, maar dat had ik wel verwacht. Kleinschalig toerisme paste op dit moment het best bij mij. De vakantie voelde langer dan ie was en toch was het zo voorbij. Dus duidelijk buiten het seizoen.
Goede verzorging vanuit Pyrgos House, Frank, waarbij 2 nachten per accommodatie prima is.
Zeer vriendelijke mensen, diverse malen een lift aan geboden gekregen, maar het was de bedoeling voor te wandelen, dus maar vriendelijk het aanbod afgeslagen.

 

Terugreis was enigszins hectisch vanwege vertraging van de binnenlandse vlucht. Uiteindelijk wel volgens planning geland in Eindhoven. Het blijkt dat je tegenwoordig ook met 2 losse vluchten je bagage in een keer naar je eindbestemming kunt laten labelen. Had iets in hectiek gescheeld daar ik het hele vliegveld van Athene heb afgelopen met ruim bagage om nog net op tijd voor het boarden met mijn hele hebben en houden te kunnen plaats nemen.

Anyway ik kijk terug op een prettig avontuur.

 

Wie weet tot een volgende keer.


06/11/18
Kythira rondreis Een terugblik september 2018

Beste Guus en Frank,

Ook na een week in België blijven we jouw eiland nog steeds geweldig vinden... een ongekend juweeltje.

Reeds na enkele dagen van stilte en stappen overviel ons zo’n rustige blijheid, zo’n eenvoudige tevredenheid ... over ons hele bestaan.

Terwijl we stapten tussen de zon en de zee, hadden we onwaarschijnlijke ontmoetingen en zalige rustpauzes bij de tientallen kerkjes, verwonderden ons over de verrassende vergezichten en over de gastvrijheid van de Grieken.

De tocht was perfect georganiseerd, echt waar! (geen enkel moment hadden we iets om bezorgd over te zijn) En ook tafel en bed krijgen van ons het maximum.

Het is een aanrader voor mensen die van stappen, stilte, rust en de natuur houden en wie weet...komen we (met onze partners) nog eens terug voor een rondje noord?!

groeten

Herman en Francis


06/11/18
Reisverslag Kythira trektocht, april 2018

Reisverslag Kythira trektocht van 12 tm 20 april 2018

Na een overnachting in Athene vertrokken wij met een klein vliegtuigje van Skyexpress naar Kythira. Na een korte vlucht waar we al mooi zicht kregen op het eiland landen we op de luchthaven. Onze taxichauffeur stond ons al op te wachten en begroette ons enthousiast. Na een rit van 20 minuten kwamen we op onze eerste locatie, een heel mooi dorpje Agio Pelagia aan de noordoostkust. Vanaf het eerste moment werden we hartelijk ontvangen en begroet door de mensen van Kythira. ’s Avonds de eerste Griekse maaltijd op het terras van een restaurant prachtig aan de zee gelegen.  De volgende ochtend begonnen we aan onze eerste trektocht naar Platia Ammos, een mooi tocht naar het noordelijkste puntje, met een mooi klim naar de vuurtoren. Het viel deze dag meteen al op dat  de landschappen en begroeiingen zich regelmatig wisselden, wat heel leuk was om te wandelen. De tweede locatie was wederom een plaatje. Wel een heel rustig dorpje maar prachtig gelegen. Ook werden we weer gastvrij onthaald en het restaurant, waar we de enige bezoeker waren lag op een mooie plek met een prachtig uitzicht over de zee. De kokkin was super aardig en toverde een heerlijke maaltijd voor ons klaar. De tweede en derde tocht richting de westkust gaven echt spectaculaire uitzichten op de rotswanden, kloven en de zee. Ook hier wederom gastvrij, lekker eten na de stevige wandelingen. Op dag 4 en 5 kwamen wij in Mylopotamos, waarbij dag 5 werd gebruikt voor een kortere wandeling naar de watervallen, een echt mooie tocht van 9 km. Ook deden we een oud verlaten vesting stadje aan, echt indrukwekkend. Het terras op het centrale pleintje was echt betoverend mooi, en werd ook goed gebruikt door ons. De 6e tocht naar Livadi was al wat langer en bracht ons onder meer naar het klooster Myrtidiotissa, wat er werkelijk uniek bij ligt. Ook de ontvangst op ons laatste adres bij hotel Pierros in Livadi was een hoogtepunt van onze reis. Dit moet u ook eens beleven zou ik zeggen. De laatste dag was wel de zwaarste tocht maar ook weer met enorm veel mooie plekken en natuurschoon. Om 08.30 uur vertrokken en net voor 17.00 uur terug, moe en voldaan. Rest mij nog Frank te bedanken voor deze geweldige vakantie, zijn perfecte organisatie en keuzes van onze verblijven. Voor ons was deze vakantie een dikke 10 waard.

Jan en Diana Keet


22/04/18
Terugblik Om een fantastische reis op het eiland Kythira

 

Hallo Guus en Frank

Inderdaad, ik ben weer terug, helaas moet ik zeggen...
Ik heb met Frank afgesproken, dat ik hem het verslag ook stuur, zodra ik het naar jou gaat, dus heb ik Frank's emailadres er ook bij gezet..

De wandeltocht. Wat een bijzondere ervaring en wat een erg mooi eiland. Ik liep de tocht alleen, er waren op dat moment geen andere wandelaars, die de tocht gelijk met mij waren gestart. De natuur is overweldigend! Ik heb dagen gelopen zonder ook maar iemand tegen te komen. Voor mij was dat prima! Het weer was prachtig en de route die door Frank uitgezet is, gaat werkelijk over het hele eiland. Maar vooral door bijna ongerepte natuur, vandaar dat je niemand tegen komt. De route gaf mij persoonlijk wat problemen met m'n benen. Ik was goed getraind, dacht ik, in Nederland, maar op Kythira is dat toch anders. Heuvel op en heuvel af, je ziet de mooiste landschappen, uitzichten, verlaten kerkjes. Maar een combi van een zweepslag en bepaalde vitamine- en mineralentekort, deed mij besluiten om na 4 dagen te stoppen met de uitgezette routes. Erg jammer, maar ik kom zeker een keer terug. "Goed getraind" is wel een vereiste voor deze tocht en blijkbaar was ik niet helemaal goed voorbereid.

Frank is een geweldig aardige vent, die elk probleem oplost, maar vooral heel sociaal is. Hij "zorgt" echt voor zijn mensen. Hij heeft een groot netwerk op Kythira en spreekt vloeiend Grieks. Maar vooral zijn manier van oplossingen bedenken, je helpen bij een probleem, maar ook iets regelen als je een motor of auto wil huren, hij heeft zijn contacten. De accommodaties waar je gedurende de tocht verblijft zijn stuk voor stuk van hoge kwaliteit. De mensen zijn erg aardig, de appartementen/hotels schoon en modern. Er waren plekken bij waar ik niet weg wilde.
De omschrijvingen van de dagtochten zijn perfect. Frank wijst op belangrijke herkenningspunten en geeft tegelijk ook wat info over de plaatsen waar je komt en over de bijzonderheden die daar zijn. De dagboekjes zijn uitgebreid en vooral het Kythira informatieboek over alle bijzonderheden van het eiland zijn een aanrader. Vlak voor mijn tocht waren er branden geweest op het eiland en Frank heeft daar meteen de routes aangepast, zodat je toch in een mooie natuur loopt. Kortom, ik zou iedereen aanraden om via zijn tochten het eiland te verkennen!!
Na de wandeltocht ben ik nog een week in Aghia Pelaghia geweest in een prachtig appartement. Frank regelde dat ik daar een kleine motor kun huren voor weinig geld. Ik heb drie dagen over het hele eiland getoerd en ben op veel plekken geweest, die ik miste door de onderbreking van de wandeltochten. De verlaten stranden, de prachtige kloosters en kerkjes, waar je vaak ook binnen mag kijken...het eiland is prachtig! En heel belangrijk voor mij was, dat je er tot rust komt. Geen gestress, de mensen zijn rustig, ook in het verkeer, het eiland heeft niet eens een stoplicht... Wat temperatuur betreft is september een prima maand om te lopen. Ongeveer 30 graden, 's avonds koelt het wel af, maar dat slaapt ook fijn.
Ik ben zeker van plan om terug te gaan. Dit is echt een heerlijke plek om te zijn.

Nou Guus, ik denk dat wel duidelijk is dat ik genoten heb. Jouw deel van de organisatie verliep ook prima, alles was keurig geregeld. Ik denk dat ik me aan het eind van het jaar wel weer meld bij je voor de vakantie van volgend jaar.

Met vriendelijke groeten,

Frans van Leeuwen

 


26/09/17
Terugblik wandeltocht Noord Kythira, mei 2017:

Rondje Noord Kythira 15 t/m28 mei 2017:

Weer bijna in het normale ritme dus tijd voor het delen van onze indrukken. 

 

 Agia Pelagia – Hotel Kythereia

De eerste avond hebben we de korte wandeling  (Agia Pelagia-Limni-Agia Pelagia) nog gemaakt, zeer verrassend om alvast in de wandelstemming te komen.

Bij Frida was het gezellig, regelmatig een praatje wat ook zij zeer waardeerde, ontbijt met liefde klaargezet door Vangelis. 

De wandelingen waren mooi, af en toe een stevige klim maar goed te doen. 

  

Platia Ammos – Studio Babouni 

Despina verwelkomde ons met een heerlijke frisdrank en een Gliko tou koutaliou, Stavroula behulpzaam bij problemen WIFI. Goed ontbijt. 

Helaas waren het 2 bewolkte dagen waardoor Platia Ammos een erg trieste indruk gaf.   

Vooral de tocht naar de Moudari was erg mooi ! Naar Potamos was lang maar goed te lopen. 

  

Potamos – Guesthouse Lanos

Bijzonder appartement met een heerlijk buiten terras. Het ontbijt bij Selena was top.   

Leuke route langs diverse dorpjes. Paleochora was indrukwekkend, later op de heuvelrug vonden we het lastig om de juiste route te vinden door de begroeiing.  

 

Mitata – Guesthouse Aplynori

Alweer een verrassende locatie met een goed ontbijt, lekker gegeten bij Michalis. 

De grottentochten, klimmen en klauteren maar de moeite waard (wat doen we onszelf aan op onze leeftijd  ), tocht niet helemaal af kunnen lopen i.v.m. dichte begroeiing, via asfalt weg terug. Mooie tocht naar Avlemonas, eindelijk een blauwe zee. 

  

Avlemonas – Huize Poppi

Ruim appartement met prachtig uitzicht op de baai, hier krijg je gelijk het vakantie gevoel. 

Ontbijt van Poppi was prima. Is het nou dat kerkje op die linker of rechter berg ? Vast die linker want die rechtse is zo hoog! Niets was minder waar we gingen naar de rechtse, een flinke klim maar uiteindelijk goed te doen en een prachtig uitzicht. 

Nog lekker naar het strand geweest. 

  

Kapsali – Aphrodite Apartments 

Tijd om te chillen, helaas wisselvallig weer. Ontbijt bij Sirocali was prima, heerlijke sju ! Lekker gegeten aan de boulevard. Nog een gedeelte van de route gelopen naar Chora. 

Contact met Yannis was goed, vroeg regelmatig of alles in orde was en daar we op tijd uit het appartement moesten mochten we de bagage bij de receptie neerzetten. 

Takis heeft ons op tijd opgehaald en netjes bij het vliegveld afgezet. 

  

En toen was het alweer voorbij, zoveel gezien, zoveel moois, zoveel gastvrijheid, zoveel lekkers, teveel om even op te noemen. Bij elkaar toch nog ruim 160 km gewandeld. 

We willen Frank hiervoor bedanken evenals nog voor het mooie Pyrgoshouse bord ! 

Heel veel succes met alles wat je bezighoud Frank op Kythira en wellicht tot volgend jaar, we zijn al een beetje aan het brainstormen over hoe en wanneer Rondje Zuid. 

Jasas,  Dick en Annelies 

 


16/06/17
Onze trektocht over het prachtige eiland Kythira.

Van 12 tot 21 mei 2017 liepen wij de trektocht over het prachtige eiland Kythira. Wij liepen de op maat gemaakte tocht (± 150 km) met verrassende en afwisselende routes door de prachtige natuur: rotspaden, onverharde - en soms asfaltpaden. Langs grotten, kerkjes, kloosters, ruïnes en niet te vergeten het mooie licht bij de bijzondere watervallen bij Mylopotamos. Prachtige vergezichten en verscholen baaitjes waarin het heerlijk zwemmen was (keienstrand ietsje minder ….)

De schriftelijke informatie van Frank gaf extra informatie over alle bezienswaardigheden. Leuk om te lezen tijdens de pauzes.

Frank, als attente en hartelijke gastheer, de vriendelijke Grieken, de prima accommodaties, het heerlijke eten, het weer.  Alles heeft  bijgedragen aan onze heerlijke vakantie op Kythira. Van harte aanbevolen voor wie een goede conditie heeft en houdt van een actieve en avontuurlijke wandelvakantie.

Een mooie zomer toegewenst en vriendelijke groet,

Jan Haring en Thea Zaal


25/05/17
Met weemoed weg van Kythira, april 2017

Beste Guus,

Begin mei 2017 beleefden wij een onvergetelijke week op Kythira. Het eiland is prachtig en in heel veel opzichten ongerept en nog niet ontdekt door het massatoerisme. De bevolking is erg vriendelijk en gastvrij en je kunt overal heerlijk 'lokaal' eten. Wat voor ons de reis het meest bijzonder maakte is hoe Frank dit organiseerde. Hij heeft prachtige wandelroutes uitgezet en heel prettig en duidelijk beschreven. Hij weet alles van het eiland. Hij ontvangt je als een dierbare gast. En: iedereen op het eiland kent hem en is dol op hem. Daardoor werden wij, als gasten van Frank, overal als vorsten en als vrienden ontvangen. Kythira is een prachtig Grieks eiland, maar Kythira werd voor ons veel meer dan een mooie plek, het eiland veroverde een plek in ons hart. In de taxi naar de luchthaven voelden we weemoed om het afscheid.

Voor ons als fervente wandelaars was het een fantastische ervaring om de Kythira-trektocht te maken. In 7 dagen loop je van noord naar zuid via de oostkust en de westkust. Je wordt zo geleid dat je onderweg langs heel veel bijzondere plekken komt, van eenzame baaitjes en strandjes tot oude molens, van kerkjes met eeuwenoude fresco's op magische plekken tot heuveltoppen met magistrale vergezichten. Echt een unieke ervaring!

Annelies en Gijsbert

 

 


16/05/17
Kythira, terugblik om een fantastische reis,april 2017

Trektocht Kythira    april 2017 

Na de - voor Kythiraanse begrippen - koude en natte winter zijn we op 2 april de eersten die de trektocht maken. En dat is te merken. Sowieso zul je op Kythira tevergeefs zoeken naar winkelboulevards, maar veel van het weinige dat er dan wél is, is nog niet geopend of -klaar voor het "toeristenseizoen". Op dag 1 lopen we dan ook zonder al te veel verwachting langs het dorpskafeneia in Karavas. Als we 10 meter verder zijn gaat achter ons de deur open en wenkt de oude, tandeloze en behoorlijk demente Poppi ons met gebiedende stem en haar vingertje om binnen te komen. Oude tijden herleven! Haar broer Panayotis is er ook. Samen hebben zij een leven lang hier gewoond en gewerkt. Het duurt even, maar dan heeft Poppi de koffie klaar. Met haar rimpelige wijsvinger roert ze in één van de kopjes om te controleren in welk ze nu de suiker ook al weer heeft gedaan. Met haar andere hand wuift ze vriendelijk als ze ziet dat wij dat wel gezien hebben.... Met dezelfde vinger trekt ze drie streepjes op de tafel. Zo veel kost het.

Het is nog wel vroeg in het jaar, maar het zonnetje zorgt toch al voor temperaturen van even boven 20 º© en dat veroorzaakt een overdadige bloemenweelde. Dat ontdekken we een week lang op dit prachtige, stille en indrukwekkende eiland. We laten zo ons spoor na als we als pioniers niet anders kunnen dan ons een weg te banen door een zee van ongeëvenaarde kleurpaletten. We klauteren over prachtige rotspaden naar mystieke ruïnes van kloosters, kerken en kastelen. Restanten van oude watermolens en watervallen. Een aaneenschakeling van cultuurschatten die de eeuwen van het bestaan van dit eiland aan je willen presenteren. 

Er zitten een paar pittige wandeldagen tussen over de minitieus door Frank beschreven routes. Frank laat niets aan het toeval over, lijkt het. Maar het enige wat hij niet kan inschatten is de tijd die sommige wandelaars nodig hebben om eindeloos foto's te maken. En als de beschrijving dan zegt:  "Na 20 minuten bij de scherpe bocht naar rechts houdt u links aan", tja, wat zijn dan 20 minuten?

Kortom, wij presteren het om verkeerd te lopen. Na een telefoontje staat Frank in een kwartier bij de verdwaalde schapen en brengt ze weer op het juiste pad. Dit hou je niet voor mogelijk!

Frank is op dit eiland een soort ambassadeur en wordt door iedereen hogelijk gewaardeerd. En zeker ook door ons.

Natuur, cultuur, avontuur. Wie dát zoekt voor een wandelvakantie moet naar Kythira!

Met wandelgroet,

Greet en Kees

 

 


21/04/17
 
Powered by Phoca Guestbook