Aarts Wandelreizen

Vind uw authentieke wandelreis in Portugal, Spanje, Griekenland en Turkije

Cookie beleid

 

Wandelmagazine aanbieding

 

×

Waarschuwing

Alleen een beheerder kan berichten toevoegen.

Reiservaringen Portugal

Hieronder vind reiservaringen van wandelaars die onze wandelingen hebben gelopen.

Heeft u een leuke reiservaring toe te voegen? Neem contact met ons op en wij plaatsen uw reiservaring erbij.

Cock en Peter, april-mei 2014: De hele Via Algarviana

Ons reisverslag

We liepen met z’n tweeën en we liepen iedere dag; geen rustdagen dus. Sommige etappes zijn lang (rond de 30 km), maar het is allemaal heel goed te doen; alleen de 10e etappe (van Silves naar Monchique) is zwaar – en in ons geval ook behoorlijk warm: de 2 liter water p.p. ging helemaal op! Geboekt bij Guus van Aarts Wandelreizen, die samenwerkt met ProActive Tours in Portugal. Waar we dus geen omkijken naar hadden was: 14 verschillende logeeraccommodaties, ontbijten, lunchpakketten, diners en bagagevervoer. Dat was allemaal perfect geregeld, vanaf het eerste moment kreeg je het gevoel dat iedereen erg z’n best voor je deed. Je verblijft op heel verschillende plekken, soms hotels, groter, maar meestal klein (heel mooi: het net-affe design-verblijf naast de kerk in Messines), tot in kleine dorpjes bij mensen thuis of die nog een extra huisje hebben (opgeknapt) voor gastenontvangst. Het diner was ook iedere keer anders, van door de pension/hotelhoudster klaargemaakt tot mooie restaurants in Monchique en Cabo Sao Vicente (daar aten we in iets heel nieuws).

Het weer. Tot de dag voor ons vertrek hing er een depressie boven Portugal, met hevige buien. Maar die was 23/4 net weggetrokken en wij hebben alleen mooi en zonnig weer gehad! De eerste week de wind nog in de koude (N-)hoek en zo’n 20 C en oplopend. Als na zes dagen de wind omslaat naar de Z-hoek, wordt het zelfs aanzienlijk warmer: (tegen de) 30 C. Dat is ook voor de Algarve al een vroege hittegolf, die zelfs de Portugese TV-journaals haalt! De laatste twee dagen, wanneer we de Oceaankust naderen, is het weer 20 C, onder invloed van een stevige Oceaanbries.

 

De mensen. De Portugezen die we ontmoetten, waren altijd gereserveerd-vriendelijk, zeer behulpzaam als we de weg of een locatie vroegen. Maar het zijn geen uitbundige mensen. Op 1 mei keken we bijvoorbeeld voetbal mee in het eetcafé-restaurant waar we aten (en speelde Benfica een belangrijke 0-0 tegen Turijn): de Portugezen waren blij, maar gingen zeker niet uit hun dak zoals tegenwoordig in Nl. gebruik is bij het Nl. elftal, Ajax, Feijenoord, PEC Zwolle, etc., etc.: men is in dit Latijnse land 100 x beheerster! (Wèl kunnen de kranten er niet genoeg van krijgen: in de Portugese krant van de volgende dag gingen welgeteld de eerste 18 pagina’s over ‘de’ wedstrijd!)

 

De Portugesen die we in dit (deels) vergrijsde gebied tegen kwamen waren vooral  sportief als voetbalkijker. Aan (langeafstands)wandelen (en fietsen – alleen een paar keer een jongen op een fiets gezien van Angolese of Mozambiqaanse komaf) doen de Portugezen niet; een oude baas op een terras verbaasde zich zeer over ons en vond ons een tikje idioot; zo’n wandeltocht associeerde hij met boetedoening.

Het wandelen. Wij hebben prachtig gewandeld in deze tijd van het jaar. Het is vooral een botanisch genoegen (dominant zijn de steenroos en de lavendel – maar er is heel veel meer!). Verder zijn er veel verschillende vogelsoorten; geen ‘grote’ dieren gezien. Het hele Oostelijke deel is natuur. Vroeger werden hier schapen en geiten gehouden, maar door de toegenomen begrazing en erosie werd het land steeds kaler en het boeren (en het was toch al ‘armoe troef’ in deze streek) steeds minder rendabel (we hebben nog één herder gezien, van 80+, met ook twee stokoude schapendoezen, en een gemengde schapen- en geitenkudde). Daarom trokken al vanaf de jaren vijftig de jonge mensen/mannen weg, met name naar Duitsland, om bijv. in de (auto-)industrie te gaan werken. Oost-Algarve is dus nog zeer weinig bewoond (enkele kleine dorpjes, waar mensen bij elkaar wonen – op het platteland wordt niet gewoond) en zeer vergrijsd. Door het wegtrekken van de mensen en het einde van het boeren, is het landschap geleidelijk opgeknapt nu het niet meer begraasd wordt. Er zijn her en der dennen geplant tegen de erosie.

 

Meer naar het Westen toe ga je geleidelijk iets meer van land- en tuinbouw zien (olijven, citrusfruit, bosbouw, kurkeik, kleine groentelandjes, druiven, graan als je de kust nadert), maar ook daarvan schat ik het aandeel commercieel-rendabele landbouw als klein in.

Het wandelen van de Via Algarviana was in die zin ook relaxed dat het pad vrijwel steeds goed is aangegeven; vergelijk het maar met de LAW’s in Nederland. Voor het ‘repareren’ van een stuk van de route waar vorig jaar bosbrand was geweest, had de organisatie zich veel moeite getroost. Een enkele keer gebruikten we Garmin voor een check.

Hoogzomer is het hier heel warm; in de winter koud. Qua klimaat zou je ook eind september/oktober goed kunnen wandelen, maar dan is het niet hetzelfde botanisch genoegen als in het voo


14/05/14
Joukje, Jacqueline en Douwe: Via Algarviana in zijn geheel, April 2014

Beste Guus,

Nog steeds nagenietend van onze wandeltocht in de Algarve hierbij in het kort hoe wij deze wandeling ervaren hebben. Je was met name  benieuwd naar de ophaalpunten van Douwe. Om kort te zijn, beter had het niet gekund. Het leek er soms op dat Douwe de beschikking had over een privé chauffeur tijdens deze wandeling! André was fantastisch.

Lastige routepunten etc. hebben we al doorgegeven aan João Ministro. Wat we volgende wandelaars nog wel even willen adviseren is  om het laatste traject naar de Kaap, alleen maar asfalt,  niet op bergschoenen te gaan lopen.

Verder willen wij jou laten weten dat wij vermoedelijk door de persoonlijke contacten die J. Ministro met de mensen heeft zoveel verrukkelijks voorgezet kregen. Het ontbijt in Alcoutim, bij voorbeeld, en het eten bij Dona Gracieta (Salir). Eigenlijk was steeds het eten een fantastische afsluiting van een mooie wandeldag. Heerlijk vers geperst sinaasappelsap bij aankomst in Casa do Lavrador (Furnazinhas), de octopussalade in het Bartholomeu Guesthouse (Messines), de locale pot bij mensen thuis om maar enkele details te noemen.  En dan ’s ochtends weer een lekker ontbijtje.

Ook leuk: Frans kunnen spreken in Alcoutim met de echtgenoot van Rosaria Baptista en met Dona Gracieta in Salir. Duits gesproken met Faustino Godinho en zijn echtgenote in Balurcos en met Carina Rodriques in pension Canivette.  

Prachtige paden door wisselend landschap, dorpjes waar de tijd stil heeft gestaan (vooral in het oostelijk deel van de Algarve), kortom: Een feest voor ogen, neus (eucalyptusbossen, sinaasappelbomen, lavendel, rozemarijn enz. enz.) en mond!  

En de voetjes……. Ja, die moesten we ’s avonds wel extra vertroetelen! Overdag konden we onze voeten gelukkig af en toe even koelen als we door een stroompje moesten waden.

Nogmaals, we hebben enorm genoten en kunnen een ieder deze tocht aanraden.

Met vriendelijke groeten,

Jacqueline en Douwe en Joukje


07/05/14
Via Algarviana: Henriette, maart 2014
Hoi Guus Ben woensdag teruggekomen , heb een heerlijke vakantie gehad! Eerst een paar dagen Faro en strand, prachtig weer! En daarna de tocht , erg van genoten! ElCoutim een leuke ontvangst bij Doña Rosario! De eerste tocht vond ik op een gegeven moment landschappelijk teveel van het zelfde , maar wat een rust.Heb de eerste 4 dagen niemand gezien tijdens het lopen, voorbij de Baranco de Velho kwam ik pas andere lopers tegen , een Belgisch stel en 2 Duitse mannen.De onderkomens waren prima met een uitschieter die van Mr Faustino , warm onthaald! en heel lekker gegeten.Alleen vond iedereen mij laat aankomen , zij hadden bericht gehad , en ook op het lijstje dat ik had , dat ik om 3 uur zou zijn.Maar ik hield overal lange siësta's in de zon en kwam pas tegen vijven aanzetten. Alles stond goed aangegeven en ben maar een keer fout gelopen , gewoon niet goed op de kaart gekeken! Je kunt deze reis trouwens ook makkelijk aanbieden als een Mountainbike reis!!! Laatste 3 dagen dus echt slecht weer , regen en storm , maar het geheel als een fijne vakantie ervaren en ik ben absoluut van plan de tocht nog eens helemaal uitgelopen! Bedankt voor de goeie zorg en als je nog eens een begeleider voor een van de tochten nodig hebt , dan weet je mij te vinden! Groet Henriette

21/04/14
Via Algarviana: Map en Misha, maart 2014

Beste Guus,

 

 

 

We hebben een mooie wandeltocht gemaakt in de regen, bijna elke dag schoenen en sokken uit moeten doen vanwege het oversteken van weg of beek.

Ik heb begrepen dat de regen eigenlijk een paar maanden eerder had moeten komen, het is in Januari en Februari erg droog daar geweest.

Alles was super goed geregeld! Leuk al die verschillende logeeradressen, vooral bij Alcoutim, Furnazinhas,Cachopo en Salir.Bij Furnazinhas was de open haart aangestoken en bood Joao ons vers sinaasappelsap aan met brood en ging Olivia vol enthousiasme s avonds voor ons koken.

In Alcoutim ontbeet Rosáris met ons mee en legde uit wat een Portugees ontbijt was en dat alles home made was.In Salir was het best Lux en heeft Graciete voor ons erg lekker gekookt.

In Vaqueiros is trouwens een nieuwe kroeg, ziet er erg netjes uit, we hebben daar lekkere koffie gedronken voordat we op stap gingen.Rita heeft ook wel haar best gedaan, er stond in het appartementje een elektrische verwarming wat erg fijn was.

Ondanks het erg slechte weer hebben we toch een fijne wandelvakantie gehad. Als we weer zo iets doen nemen we alleen een kleine waterkoker mee, en koffie thee en cup of soup.Na het wandelen in de regen heb je echt behoeft aan iets warms.


21/04/14
Aarts Wandelreizen: Margreet, Ciska Gina en Erik december 2013; Via Algarviana
Eind december hebben wij een wandelreis bij Aarts Wandelreizen geboekt om te wandelen in de Algarve. De gehele voorbereiding op deze reis en het emailcontact met Guus liep werkelijk voortreffelijk. Snelle reacties op emails en duidelijk antwoord op alle vragen. Bepaalde slaapplekken waren niet mogelijk vanwege de tijd van het jaar, maar hier werd snel door Guus een oplossing voor bedacht. Ook is er alle ruimte om de afstanden die je per dag loopt zelf in te delen. Dit vonden wij erg fijn, want zo hadden wij onze relaxdag aan het einde van de week en dat was heerlijk. Op het vliegveld van Faro zijn wij opgehaald door Joao, een compagnon van Guus, een warm welkom met koekjes en duidelijke uitleg over de wandelingen en andere praktische zaken.  Andre, de taxichauffeur, bracht ons na deze ontmoeting op het vliegveld naar het eerste hotel. Hij bleef de verdere vakantie onze chauffeur en dat was heel fijn. Steeds eenzelfde gezicht, altijd stipt op tijd, vriendelijk, gewoon een perfecte chauffeur.  De wandelroutes waren goed aangegeven en we gingen altijd op pad met duidelijke kaarten. De via Algarvania is een prachtige, rustige route. Wij kwamen heel vaak niemand tegen, heerlijk! De restaurants die geboekt waren, waren allemaal prima. De een wat beter dan de ander, maar allemaal lekker en vers eten. Ditzelfde geldt voor de hotels. Daarbij willen we graag vermelden dat het hotel in Vila do Bispo (waar wij twee nachten sliepen) een extra vermelding moet krijgen. Service was super, de werknemers in het hotel (volgens mij een grote familie) waren zo gastvrij, behulpzaam, vriendelijk, kortom top! Ook de overnachting in Monchique willen wij extra vermelden. De slaapplek is niet luxe, maar het ontbijt en het lunchpakket, de beste van de week, was met zo veel liefde gemaakt, geweldig gewoon. Wel willen wij bij deze slaapplek vermelden dat je bij aankomst moet vragen om twee aparte bedden. Dit is een tip om eigenlijk in elk hotel te doen als je wat langer bent. En dat zijn de meeste Nederlanders. Met z'n twee in die smalle korte bedjes is wel erg krap en warm.  Al met al een fantastische reis met prachtige wandelingen en lekker eten! Top georganiseerd.  Margreet(29), Ciska(28), Eric(39), Gina(28)

03/02/14
Rita en Andre Baert, sept.2013: Rota Vicentina

Het was zo een beetje een organisatie van het laatste minuutje, maar ter plekke is alles perfect meegevallen.

De overnachtingsadresjes waren een gevarieerd assortiment, de naam "Ray" opende alle deuren:)

De route zoals wij ze gewandeld hebben was prachtig en beantwoordde volkomen aan mijn verwachtingen: eerst de bossen en het binnenland en dan de apotheose langs de kust. Zeker met het prachtige weer dat we hadden.

De Portugezen zijn overal gastvrij en vriendelijk. De Alentejo is qua toerismedrukte nog ietwat gespaard hebben we de indruk. We hebben in ieder geval ganse dagen gestapt zonder een levende ziel tegen te komen:)

Het is wel handig om buiten de rood/witte aanduidingen (die zeer goed zijn) en de blauw/groene (die iets minder duidelijk zijn) ook het kaartje en de tekstuitleg te hebben. Het zou misschien praktisch kunnen zijn om bij onduidelijke situaties de nummer van het paaltje te vermelden. Zo kan men al anticiperen.

 

We zullen zeker je website onthouden voor eventuele andere toekomstige wandelingen!

 

Beste groeten,

Rita en André


02/10/13
Via Algarviana Augustus 2013: Frank

Hallo Guus, Inmiddels ben ik weer terug in Nederland en heb ik de tijd gehad om mijn reis in Portugal te laten bezinken. Het was een bijzondere ervaring, om gedurende een week alleen door de Algarve te lopen. Met nadruk op 'alleen', ik ben niet iemand tegengekomen die ook de Via Algarviana liep. Slechts hier en daar een Portugese dorpeling (met uitzondering van Salir en Alte, waar het iets drukker was). De eerste dag was het moeilijkst, ik moest even wennen aan de drukkende hitte en al wat daaruit voortvloeide. Daarna was ik gewend en zat ik al snel in een goed ritme. Elke dag was ik nieuwsgierig wat de dag brengen zou, vooral wat betreft de slaapplek en maaltijden. Sommige mensen waren enorm hartelijk (Joao en Judith), anderen minder en sommige mensen heb ik niet eens gezien. Wat eten betreft (vegetarisch) heb ik absoluut niets te klagen gehad. Ik heb heerlijk gegeten, vooral in Furnazinhas en in Casa di Mae (waar ik zelfs een fles rode wijn tot mijn beschikking had - in m'n eentje heb ik de helft soldaat gemaakt, toen vond ik het wel voldoende).
De kaarten die ik van Joao kreeg, heb ik niet gebruikt. Wat ik wel erg nuttig vond, is de GPS-route die ik op de site van Via Algarviana vond. Deze heb ik - middels een app - gebruikt en het was erg nuttig. Ik moet er wel bij zeggen dat de route goed gemarkeerd is. De GPS was met name handig om snel de route naar de slaapplek te vinden. Ik vond het een leuke wandelreis, heerlijk rustig en reden om in de toekomst nog eens een reis bij je te boeken Met vriendelijke groeten, Frank


11/09/13
Jan en Margriet: Fantastisch

Beste Guus,

Inmiddels weer een paar dagen thuis en (bijna) weer aan het werk. Wij willen je graag laten weten dat we een hele mooie vakantie hebben gehad. De Via is werkelijk prachtig. In het voorjaar moet het een spektakel van kleur en geur zijn, toch vond ik deze tijd ook erg mooi, de stilte, de geuren, het fruit aan de bomen…  Ik denk alleen dat wij de enige wandelaars waren om deze tijd. Niemand gezien, niemand tegen gekomen… De bewegwijzering was goed tot zeer goed. Toch kun je niet zonder een gedetailleerde kaart. Het is erg prettig om te zien waar je je ergens bevindt.

Het was ook erg warm. We vertrokken ‘ s morgens erg vroeg, dan was het prima te doen. Heel veel water mee, zo’n 3 liter per persoon. We waren elke dag rond 14.00 uur ‘binnen’. De ontvangst in de accommodaties was erg hartelijk. Mensen verklaarden ons voor gek om te gaan lopen in de zomer maar stiekem vonden ze het toch wel erg leuk denken wij. We werden bij aankomst verwend met tomaten, sinaasappels, kaas, nootjes, meloen en cerveja! Omdat ik redelijk spaans spreek, had ik leuke gesprekken met de mensen, zowel in de accommodatie als in het dorpje zelf.

Kortom niets dan lof. Dat geldt zeker voor de fantastische organisatie, alles klopte, het bagagevervoer, het wegbrengen naar de volgende wandeling, het ophalen op Faro, de taxi terug naar Faro. De jongens van ProActive Tur waren zeer betrokken. Regelmatig sms’te Francisco om te vragen of alles nog in orde was, of we geen problemen hadden enz.  Ik denk dat ze ook een beetje bezorgd waren vanwege de temperatuur. Een aanrader is het om nog een paar dagen in de Casa da Mae door te brengen. Een heel goede uitvalsbasis voor allerlei tochten. We kregen van Mrs. Graciete het grote 5 persoons appartement, we hebben daar genoten!

Kortom, het was fantastisch. Nogmaals bedankt voor het regelen. Wij zorgen voor de 'mond-op-mond' reclame.

Groet, Jan en Margriet


28/08/13
Juni 2013 Via Algarviana: Lei Scheffer

Ik had een goede vlucht en werd hartelijk welkom geheten door Francisco en mijn chauffeuse naar Alcoutin.In het algemeen zijn alle locaties super en de mensen echt hartelijk en super ontbijt en diner. Het weer was super en soms wel te warm om te wandelen! Ruim 30 graden.

De wandeling zelf altijd goed aangegeven en bij twijfel altijd terug gelopen en een verdwaald merkteken weer ontdekt. De afstanden waren prima. Soms mochten ze langer zijn. Kwam de laatste 3 wandeldagen een groep Duitsers tegen die de mooiste stukken liepen en de mooiste plekjes in beslag namen haha.

Ik heb ook uitvoerig met Francisco de wandeling besproken en vond alles goed. Wel wat tips gegeven omtrent de honden die soms erg agressief waren in de kleine gehuchten.

Ik heb echt genoten en de reisbegeleiding op afstand was super. Zeker met het samen eten in Casa de Miele. Dat is een super plekje om te verblijven. Hartelijk, goed eten en ontbijt en verse juis met brood.

Ik heb ongeveer de helft gelopen en zou graag de andere helft ook willen lopen.

Misschien met alleen rugzak en andere jaargetijde haha.

Het eettentje in Faro was ook erg super.

Kortom lof en een geweldige ervaring om zo te wandelen in de Algarve.

Met wandelvriendelijke groet,

Lei Scheffer.

 

 


03/07/13
Ank en Gerard van Baar. Mei 2013: Via Algarviana Oost

We konden niet beslissen, hoe we onze voorjaar vakantie wilden doorbrengen. Gelukkig vonden we de site www.aartswandelreizen.nl. 

We hebben een 8 daags programma dat naar ons idee geschikt zou moeten zijn voor wat minder geoefende wandelaars. We zijn gewend om in de weekenden wandelingen te lopen van 10 tot 12 km over het Nederlandse vlakke gebieden. Na overleg met Aarts Wandelreizen kregen we een 9 daagse programma aangebodden, met daarin steeds maar twee dagen wandelen en daarna  een dag rust En ga zo maar door.

Na aankomst in Faro, werden we opgehaald en vervolgens gebracht naar Alcoutim. De volgende dag waren we klaar voor de start. In 8 dagen zijn we erin geslaagd om in 5 wandelingen ongeveer 75 Km over licht glooiend terrein te lopen. Heuvel op en heuvel neer, waarbij er soms kleine riviertjes overstoken moesten worden. Dit alles werd duidelijke aangeduid door wit -rode markeringen. 

We voelen ons nu opgewaardeerd tot het niveau van ervaren wandelaars. De gehele Via Algarviana is ongeveer 300 km. We zijn van plan om het andere deel in een komende vakantie te lopen.

Met dank aan de gastvrije lokale bevolking en de mensen van ProActiveTur en Aarts Wandelreizen.

Ank en Gerard van Baar


24/05/13
Ineke en Fred. Mei 2013: Rota Vicentina

TREKTOCHT ROTA VICENTINA.

 

Met alle vouchers voor de overnachtingen en de 6 dagbeschrijvingen voor de wandelingen die we gingen maken in onze bagage vertrokken we naar Schiphol voor onze vlucht naar Lissabon. Vanuit Lissabon reisden we met de bus naar Sao Luis voor onze eerste overnachting, waar we om +/- 20.00 uur aankwamen. Bij de bushalte werden we verwelkomd door onze gastheer van die nacht die ons eerst naar een restaurantje bracht om wat te eten waarna we ons onderkomen opzochten. Dit lag net buiten het dorp midden in de natuur,was zeer gezellig met leuke kamers en een prachtig uitzicht. Na het voortreffelijke ontbijt maakten we kennis met Ray en z’n vrouw Marnie die ons nog nadere informatie gaven over de komende 6 wandelingen en eventuele vragen beantwoorden. Ray en Marnie waren onze contactpersonen tijdens de trektocht. Ze brachten de bagage naar het volgende hotel en zorgden elke dag voor water en fruit.

Goed geïnstrueerd en met ons meegekregen lunchpakket, water en fruit in de rugzak konden we de wandeling beginnen. Voor alle 6 de wandelingen geldt dat de bewegwijzering niet te missen is. Met een oog dicht kun je nog niet verkeerd lopen. Aan het eind van onze wandeltocht gunden we ons nog een extra dagje rust in Odeceixe nog nagenietend van een fantastische en door Aarts Wandelreizen goed georganiseerde trektocht over de Rota Vicenta heerlijk zittend onder de sinaasappelbomen in de tuin van ons hotel en genietend van het vriendelijke en gastvrije Portugal.

 

Mei 2013. Ineke en Fred. Hilversum

 


24/05/13
Westdeel van de Via Algarviana: Agnes en Gert, februari 2013

We gaan weer, heerlijk 8 dgn.wandelen in Portugal.

Met de herinneringen van vorig jaar ( oostelijk deel) op mijn netvlies togen we naar het vliegveld waar we de anderen van de groep treffen. We hebben er zin in en zijn in no-time in Faro, waar Francisco en Andre al klaar staan om ons naar het beginpunt te begeleiden. Wij beginnen in een kuuroord ( Caldas de Monchique) om onszelf ff te verwennen en tegelijk een hele mooie, wel steile, route extra mee te pakken. De kuiten weten meteen weer waar ze aan toe zijn. In de komende dagen zien we n heel ander Portugal dan de vorige keer, veel groener en veel meer bloemen maar ook meer wolken en water en minder bijna verlaten dorpjes. Hoewel de route .over het algemeen erg duidelijk aangegeven stond, liepen we toch n paar keer te dwalen, tot grote hillariteit van de achterop komende groepsleden. De accomodaties waren zeer verschillend maar altijd verrassend evenals het eten. De laatste dag was n rustdag en waren wij in Sagres, met m'n maatje ben ik langs de kust, over hoge kliffen naar Cabo St. Vincente gelopen met windkracht  9, hetgeen spectaculair was in alle opzichten.

Kortom het was weer n bijzondere belevenis, op pad met Aarts Wandelreizen.

 Agnes Hogeman en Gert van Bussel


05/05/13
Westelijk deel Via Algarviana: Ams en Edo; April 2013

Half april hebben we met z'n tweeën het westelijke deel van de Algarviana gelopen. We hebben bijzonder genoten van de streek in bloei, het heuvelachtige landschap, het mooie weer, de goede verzorging en de hartelijkheid. De 2 dagen van 28 kilometer waren goed te doen (ondanks wat voetproblemen):we konden er een hele dag over doen en hadden toch nog tijd om na aankomst een duik in het zwembad te nemen en een biertje op het terras te drinken voor we aan het (late) Portugese diner gingen. De goede ontvangst door en bereikbaarheid van de Portugese 'reisleider op afstand' (Francisco) was verrassend. Ook het transport was uitstekend geregeld. Alleen de diners hadden wat ons betreft wat soberder gemogen: slapen met een volle maag is niet echt fijn.


04/05/13
Rota Vicentina, April 2013: Anita en Antoon. Belgie

De wandeltocht Rota Vicentina verdient een grote pluim.
De organisatie was echt af. We hebben geen enkel probleem ondervonden. De verblijfplaatsen waren altijd OK. Het was ook leuk dat ze zo gevarieerd waren, gaande van verzorgde hoteletjes tot zeer huiselijke guesthouses. De agent ter plaatse was ook zeer attent met info, water en fruit.
Wij vermoeden dat wij wel op een zeer goed moment in Portugal waren want de natuur was enorm kleurrijk en de talrijke ooievaars waren heel actief bezig met het bouwen van hun nesten. De stranden en de natuurgebieden waren uiterst rustig, men kon uren lopen zonder een mens tegen te komen.
De Rota Vicentina wandelen in de lente is een echte aanrader.


27/04/13
Ina Buijs: West Via Algarviana, februari 2013

Vorig jaar trokken we over de Via Algarviana door het oostelijk deel van Portugal. Dat smaakte naar meer. Wat een heerlijk relaxed en mooi land! Dit jaar liepen we een een week lang in het westelijk deel. Wederom genoten we met volle teugen. De tochten waren afwisselend en prachtig. En wat hebben we lekker gegeten; ook voor mij als vegetariër waren er verrukkelijke gerechten. Tijdens onze eerste reis aten we meer bij de mensen thuis; nu meer in authentieke restaurants. Met onveranderd diezelfde hartelijkheid en diezelfde kwaliteit voedsel. Met een wandeltocht als deze waan je je verre van de als zo toeristisch bekend staande Algarve. De tochten leiden door rustige gebieden met prachtige natuur naar dorpjes en plekken om te overnachten. Eén dag werden we op onze tocht begeleid door Francisco, één van de Portugese relaties van Guus Aarts, die enthousiast verhaalde hij over de natuur, de omgeving, de geschiedenis. Op onze laatste -vrije- dag zagen we vanuit onze hotelkamer dolfijnen voorbijtrekken .... Tja, do I need to say more ....

De hele reis was prima geregeld; ook het vervoer van ons en van de bagage verliep vlekkeloos dankzij Andre. Kortom, een vakantie waarop ik met veel plezier terugkijk en die ik van harte aanbeveel.

Ina

 


23/04/13
Ed en Marianna: Via Algarviana West, Februari 2013

Van Caldas de Monchique naar Cabo Sao Vicente in het vroege voorjaar 2013

Zoals we in ons vorig verslag van 2012 al aankondigden: we zijn nog een keer geweest  en dat met hetzelfde wandelgezelschap. Deden we vorig jaar de oostelijke helft van de Via Algarviana (van Balurcos tot Salir), dit jaar hebben we het westelijke gedeelte van Caldas de Monchique naar Cabo S. Vicente gewandeld. Als pleisterplaatsen hebben we Monchique, Marmelete, Monte da Bravura, Barão de S. João, Vila do Bispo en Cabo S. Vicente/Sagres. Op sommige langere trajecten hadden we besloten de route iets in te korten. De transfers waren perfect geregeld en de chauffeur wist ook nog een paar leuke bezienswaardigheden, die we dus ook nog mooi even meepikten.

Het weer was wel wat minder dan vorig jaar (toen waren we gezegend met acht dagen stralend weer), maar op een paar stortbuitjes na, was het prima wandelweer. We hebben weer kunnen genieten van de prachtige natuur en de vriendelijke mensen. De wegen zijn goed begaanbaar, maar op een enkele plek bleek de bewegwijzering niet  adequaat. Volgende wandelaars zullen hierover goed ingelicht worden. We hebben op die sporadische momenten veel plezier van onze GPS gehad. 

Waren de overnachtingen aan de ‘oostkant’ prima, maar soms wat pittoresk te noemen (met alle charme van dien), de route langs westkant loopt toch iets dichter bij de bewoonde wereld en dat merk je aan de iets hogere standaards die men hanteert. Uitstekend geslapen en zeer gevarieerd en goed gegeten (vaak ook iets te veel, waardoor ik weer was aangekomen na een week wandelen).

Al-met-al hebben we weer een heerlijke vakantie gehad. 

 

Ed en Marianna


16/04/13
Jan Maes: Via Algarviana april 2013, 7 vrienden uit de Belgische Kempen

Op 4 april vertrokken we uit het koude België om de Via Algarviana te stappen.

Een individuele reis georganiseerd door Guus Aarts wandelreizen. We wisten totaal niet wat ons te wachten stond, maar wat we gekregen hebben is een veelvoud van wat we verwacht hadden.

We vertrokken in Alcoutim en eindigden in Sagres aan de westkust. In totaal stapten we 9 dagen.

Een 3-tal sectoren van de tocht werden niet gelopen omwille van tijdsgebrek. Mochten we geweten hebben dat het zo mooi was hadden we zeker het hele traject proberen te lopen. Telkenmale werden we op het einde van de dag verwend door onze gastheren, waarvan er niet een uit de toon viel. De wandeling was prachtig en afwisselend en elke keer gebeurde er wel iets onverwacht waar we aangenaam verrast door waren. En nog mooi meegenomen was dat we dit alles kregen voor een heel aangename prijs. Bij deze wil ik Guus en zijn organisatie bedanken voor de heel fijne vakantie.

Een oproep aan mijn Belgische landgenoten "twijfel niet en stap deze prachtige tocht".

Groet,
Jan Maes


16/04/13
Christa en Theo: Oktober 2012

Ook in het najaar is het heerlijk wandelen op de GR 13, een wandelroute die geschikt is gemaakt voor wandelaars die elke dag rond de 18 kilometer willen wandelen en zonder bagage en zorgen over toekomstige slaapadressen door het zuiden van Portugal willen trekken.

Het gedeelte dat wij deden, van Alcoutim tot Alte, bestond uit zes etappes en was gepland na een uitzonderlijk droge tijd van zes maanden. Hoewel het laagje groen onder bomen en struiken geheel verdord was, is er nog genoeg moois te ontdekken. Misschien nog wel meer dan anders. Het landschap is zo verschillend van het groene en sappige Noord-Europese landschap, dat je elke dag je ogen uitkijkt. Dorpjes in golvende heuvels met hun typische bouwsels (zoals oude gemeenschappelijke ovens, waterputten en "draaiwielputten", noem ik het maar even) vallen nu beter op, zoals ook de kleuren van al de verschillende gesteenten en de geuren van de typische mediterrane bomen (eucalyptus, olijf, granaatappel, aardbeiboom) en kruiden (lavendel, rozemarijn, salie). En wat je altijd en overal omringt is de stilte en de rust – dus wie daar exclusief naar op zoek is moet hier gewoon heen!

 

Tijdens de tocht passeer je dorpjes die deze stilte soms doorbreken, soms ook niet. Als er bewoning is, zullen de mensen je met een "bom tarde! of bom dias! "groeten, en als er een cafeetje is kun je heel gemakkelijk een kort gesprek maken met de bewoners, zeker als ze iets van Engels of Duits of Frans kennen. Ondanks de armoe die overal zichtbaar is, zullen de mensen je trots hun eigen producten of omgeving laten zien. Dit gebeurt vooral in de door de organisatie zorgvuldig uitgekiende overnachtingsplekken. Bij aankomst is er altijd een vriendelijke ontmoeting en kennismaking, een snelle "check" wat je als gast wenst, op welk uur je wilt eten en ontbijten, en daarna kun je weer geheel je eigen gang gaan: uitrusten of nog even het bereikte dorpje rondlopen, met je fototoestel in de aanslag. Dit hebben we als bijzonder ontspannend ervaren en hier is een compliment voor Guus Aarts van Aartswandelreizen op zijn plaats. In ons speciale geval (ik weet niet of dat altijd zo is) was een ontmoeting met Guus of een gesprek met de Portugese poot onder de organisatie (Francisco) een vanzelfsprekende aanvulling op onze ervaringen naar het verloop van de reis en onze nieuwsgierigheid en kennis over bomen en planten. De ruw uitziende aardbei van de aardbeiboom is te eten! Doen!, zei Francisco.

Op deze manier wandelen is verrukkelijk! In zo'n ruw en ongenaakbaar landschap lopen en toch in de watten gelegd worden en niets te kort komen! Dat is volgens ons de grote kracht van deze tocht. De organisatie en de mensen die er mee samenwerken, hebben daar verstand van. En dat merk je elke dag. Wij hopen in stilte dat een dergelijke organisatie ook losgelaten wordt op het westelijk gedeelte van de route! Dan zijn we er zeker weer bij!

 

Maar achter organisatie en planning ervoeren wij als belangrijkste: de blijmoedigheid en hartelijkheid van de Portugezen zelf! Wanneer je je voor hun taal en cultuur openstelt voelt deze wandelreis aan als een heerlijk warm bad in een even zozeer warm land! Tchau Portugal!!

Theo de Rijk en Christa Wortel


07/11/12
Mark en Leorah: 10 daagse wandelreis Juli 2012

Het ervaren van een authentiek Portugal op een actieve en gezonde manier, zonder in te leveren op de service. Dat is wat ik en mijn vriendin samen hebben beleefd in de Algarve. Ongeloofelijke vriendelijkheid, authentieke gerechten heerlijk op smaak gebracht, De natuur van de Algarve is prachtig!!!! Samengevat de ultieme avontuurlijke reis geheel aangepast naar eigen wens. Een aanrader voor een ieder. Wij gaan volgend jaar weer, wanneer het westelijk deel beschikbaar is voor een wandeltocht.

Mark van der Linden


18/09/12
Paul, Nel en Willemien Zomers: Balurcos - Cabo de Sao Vicente, augustus 2012

Dankzij de slechte weersvoorspellingen in Nederland kwamen we in dit onbedorven achterland van de Algarve terecht.
Dit was onze kennismaking met de Algarve en we wilden graag zowel aan de Oost als de Westkant wandelen.
Op korte termijn heeft Guus een persoonlijke reis in elkaar getimmerd in overleg met ons.
Perfect maatwerk; opgehaald van het vliegveld, daar nog extra info gehad en naar de eerste accommodatie gebracht.
Drie dagen gewandeld door heuvelend terrein in totale rust. Parasoldennen, kurkeiken, kleinschalige landbouw van enkele bejaarde boertjes.
Geitenhoeders die met hun kudde rondtrokken en verspreid kleine witte dorpjes.
Accommodaties niet voor verwende westerse toeristen aangepast tot eenheidsworst, maar verrassend hartelijk en echt origineel portugees platteland.
In augustus mis je wel de bloemenpracht van het voorjaar en is het warmer, maar voor ons hingen de vijgen en amandelen gerijpt om van te smullen.
Tijdens onze transfer naar het westen een cultureel uitje gehad bij de grondleggers van de Via Algarviana die zo hun best doen om te zorgen dat dit onbedorven stukje Algarve niet verloren gaat.
De westkust geeft weer een totaal ander landschap; bossen en enorme windmolenparken.
De laatste dag de kale ruigheid van de nabije oceaan en imposante rotskusten.
Onze taxichauffeur Andre zorgde vlekkeloos voor al ons vervoer en had spontaan nog wat extraatjes; bezoek aan de vismijn in Sagres en een mooie baai aan de kust.
In Sagres sliepen we in een hotel met uitzicht op zee en ons verfrist in een baai met het helderste water ooit.
Deze reis was voor ons een dikke tien en is zeker aan te bevelen!
Guus, Joao en Francesco, we hopen dat jullie nog vele wandelaars gelukkig kunnen maken met een wandeling aan de Via Algarviana!


07/09/12
 
Powered by Phoca Guestbook