Aarts Wandelreizen

Vind uw authentieke wandelreis in Portugal, Spanje, Griekenland en Turkije

×

Waarschuwing

Alleen een beheerder kan berichten toevoegen.

Reiservaringen Santiago de Compostela (Caminho Portugues)

Hieronder vind reiservaringen van wandelaars die onze pelgrimstochten naar Santiago de Compostela hebben gelopen over de Portugese 'Caminho Portugues'.

Heeft u een leuke reiservaring toe te voegen? Neem contact met ons op en wij vermelden uw reiservaring erbij.

Terug van de Camino naar Santiago, alleen gelopen in september 2018

Hoi Guus,

Ik heb geen ervaring met eerdere wandelreizen, maar ik vond de manier van hoe jullie alles georganiseerd hebben bijzonder fijn. Werkelijk alles was goed geregeld. Vooraf, telefonisch al bij boeking, wordt er goed meegedacht over wat praktisch is om te doen binnen de mogelijkheden die er waren. Het wandelen vond ik bijzonder plezierig met alleen een dag-rugzak. Van het bagagevervoer tussen de accommodaties in, zou ik een volgende keer weer gebruik maken! Prima accommodaties met lekkere ontbijtjes, en een fijne Introductiebijeenkomst op de avond van aankomst.

Ook de telefonische ondersteuning voor ‘het geval dat’, is geruststellend om te weten voor een onervaren wandelaar. Het routeboek van de etappes was duidelijk en aangenaam om te lezen. Ik neem volgend jaar vast weer eens contact op voor een nieuwe wandelreis!

Dank,

Groet, Els


23/09/18
Terug van de Camino Valenca do Minho naar Santiago september 2018

Beste Guus,

 

Ondertussen zijn we al 6 dagen thuis en uitgerust van onze  ondernemende tocht.

De weer goden waren ons goed gezind en hebben er voor gezorgd dat we geen regen hadden, maar wel namiddagen van 30 graden.

Het stappen op zichzelf viel reuze mee, zonder blaren of ongemakken aan de voeten, we zijn gespaard gebleven van ongelukken of val partijen.

De vlucht, het vinden van een autobus, het nemen van een taxi is allemaal vlotjes verlopen. 

De lokale mensen waren vriendelijk en behulpzaam. De hotels waren goed, alles wat we nodig hadden.

Het enige hostel dat er bij was, was duidelijk minder. De hostel uitbater was een zeer druk man en zeer nerveus, wat eerder vermoeiend was dan ontspannend. Het ontbijt was er duidelijk minder, in vergelijking met de hotels en alles verliep er chaotisch .

De zwembaden waren een verfrissende ontspanning voor de spieren na de lange stap dagen.

Het late ontbijt is een nadeel, het weerhoud je om vroeg te starten met stappen.

De late diners waren een nadeel zowel voor de maag als voor de aanvang van de nachtrust, want ‘s avonds ben je wel moe.

De gele peilen en schelpen waren goed aangegeven, behalve in de stad Santiago. 

Wat meer zou moeten aangeboden worden in de hotels zijn been massages. Die ontspannen ongelooflijk de beenspieren na een vermoeide stapdag.

Wat ongelooflijk goed doet, is de samenhorigheid en het doorzettingsvermogen bij de pelgrims, het voelt aan als 1 familie.

 

Nu hebben we Valença - Santiago gedaan, volgend jaar willen we Porto-Valença doen. 

Vriendelijke avond groeten van 2 tevreden pelgrims !

Jo en Kris


23/09/18
Terug van de Camino naar Santiago, alleen gelopen in september 2018

Goedemorgen Guus,

Nu op mijn beurt sorry voor de late reactie!

Dank voor jouw bericht. Op 15 augustus was ik terug in Nederland.

Van de reis heb ik zeer genoten. Niet in de laatste plaats door jouw goede zorgen. Alles was goed georganiseerd en de informatie met betrekking tot de transfers, instructie door de lokale organisatie, hotels, bagagevervoer en de route was zeer duidelijk! Dat alles zorgt dat je je echt kunt concentreren op het lopen en het genieten van de prachtige omgeving.

Ik liep van Porto naar Santiago de Compostela. De weg is ontzettend goed aangegeven. Het kan niet anders dan dat de mensen in Portugal en Spanje daaraan veel tijd besteden. De ANWB kan daar nog een puntje aan zuigen. De bewoners die je op de route tegenkomt, zijn ook zeer vriendelijk tegen de passerende pelgrims. 

Vooral het Portugese gedeelte van de route sprak me overigens aan. Het Noord-Portugese platteland is mooi, bosrijk, groen, kalm en vriendelijk. De tijd lijkt er wat stil te hebben gestaan. Diverse keren was ik verrast door de schoonheid van de casas en quintas waar ik logeerde.

Tijdens het lopen waren compeed pleisters overigens mijn beste vrienden :

Voor een volgende wandelreis zal ik zeker weer bij jou aankloppen.

Hartelijke groet

Rob Okhuijsen 


17/09/18
Terug van de Camino vanuit Porto naar Santiago, september 2018

Beste Guus,

We hebben een fantastische reis achter de rug waar we allemaal erg van genoten hebben. De route was mooi, de hotels goed, het diner soms wat minder, het ontbijt prima.

We konden bij aankomst in de hotels altijd direct in onze kamers. We hebben genoten van het thermaal bad in Caldas de rei en van Daniel, de man in het hotel in Porrino. De laatste etappe bleek 5 km langer dan onze beschrijving aangaf maar we zijn allemaal in Santiago aangekomen. We hebben geen enkel probleem gehad onderweg, het weer was goed, al met al een onvergetelijke ervaring. De reis hebben we afgesloten met nog een extra dag in Porto, wat een heel leuke stad is.

Bedankt!

Met vriendelijke groet, namens de anderen,

Caroline de Jong

 

 

 

 

 


17/09/18
Camino Portuques, een terugblik augustus 2018

Beste Guus Aarts,

 

Afgelopen maandagavond zijn we weer thuis gekomen van van onze Camino Português.

Ongeveer 230 km wandelplezier.

Bij deze willen we u hartelijk bedanken voor onze bijzonder mooie wandelvakantie.

Een Camino om nooit te vergeten.

Heel bijzonder. En wat was het super goed geregeld.

Onze dank daarvoor.

De ontvangst door de gids in Porto was prima en het taxi vervoer naar onze wandelstart plek.
En wat waren de hotels goed, en ook onze koffers waren er iedere keer weer netjes op tijd.
Wat het is geweldig dat je na een vermoeide wandeldag steeds weer je eigen koffers al ziet staan bij binnen komst in het hotel.

Ook de 2 transfers naar de hotels waren geen probleem voor de hoteliers.

Guus! Van ons krijg je een 10 met een griffel.

Met vriendelijke groet, Buenos dias.

Johan en Willy Velthuis

 


17/09/18
Terug van de Camino vanuit Porto naar Santiago, juli 2018

Beste Guus,

Sinds gisteren zijn we inderdaad weer thuis. Samen met onze zonen hebben we nog een paar dagen in Porto rondgelopen. Was ook erg leuk.De wandeltocht via de kust is onze prima bevallen. Alles was erg goed geregeld en verzorgd. Leuk de variatie in het soort hotel iedere. Op 1 of 2 na waren het allemaal prima hotels. Het routeboek is ook goed, maar doordat de camino langs de kust inmiddels sinds een jaar of 2 à3 een officiële route is geworden is sommige informatie wat achterhaald. De bewegwijzering is zo duidelijk dat sommige waarschuwingen die in het boek staan eigenlijk niet meer van toepassing zijn. Wat wel handig was geweest als er in het routeboek informatie had gestaan over de overtocht naar a guarda op maandag. Op die dag vaart de ferry nl. niet. Via internet ben ik erachter gekomen dat er een lokale visser is die dan wel vaart. Die vonden we erg gemakkelijk en de overtocht van ongeveer 5 minuten in een klein bootje was erg leuk. Vooral omdat je aan de Spaanse kant gewoon op het strand afgezet werd. 

We zijn erg tevreden om deze reis via jou te boeken. Het was ook fijn dat er gebruik wordt gemaakt van Hotels en niet van herbergen. Met name het laatste stuk van redondela naar santiago zagen we dat mensen vaak al heel vroeg op pad gingen om er maar voor te zorgen dat ze als eerste bij de volgende herberg waren. Deze mensen moesten daarvoor soms dan ook nog eens lange tijd in de volle zon wachten totdat ze in konden checken. Niet echt iets waar wij zin in zouden hebben.

Het weer was meestal prima. Eén keer een beetje regen en een paar dagen heel warm. Boven de 35 graden. Door vroeg op pad te gaan was dit nog wel te doen. Sommige hotels boden tijdens deze dagen ook de mogelijkheid om eerder te ontbijten dan gebruikelijk, zodat we niet met een lege maag op pad hoefden.

Bagagetransport is vlekkeloos verlopen. Iedere keer was onze bagage er voordat we op de plaats van bestemming aankwamen. Top dus.

Met vriendelijke groet, 

George


17/09/18
Terug van de Camino Portuques vanuit Porto naar Santiago, juli 2018

Dag Guus

Mag ik je alvast proficiat wensen met de prachtige organisatie van “Individuele Pelgrimstocht Santiago de Compostela”.  Het was voor ons een heel bijzondere ervaring dat we iedereen die wat van wandelen houdt, zouden aanbevelen.

Je samenwerking met Portugal Green Walks is grandioos, na uitleg van Jose Augusto begrepen we dat zij alleen maar gaan voor de beste kwaliteit.  En dit bleek dan ook uit de verschillende accommodaties die we bezocht hebben. Het onthaal van Jose in Ponte de Lima was heel hartelijk en alles was tot in de puntjes geregeld. We hebben ook 2x nog telefonisch contact genomen waar hij telkens ongelooflijk hulpvaardig was.

Ik stuur je nog enkele foto’s door met enkele aantekeningen die het boekje nog completer zouden maken :

  •  1e etappe
  •  3e etappe
  •  folder
  •  3e etappe
  •  5e etappe


Vriendelijke groeten van 2 enthousiaste pelgrims,    

 

Kristl en 

Alex


17/09/18
Terug van de individuele Pelgrimstocht Santiago de Compostela, Juli 2018

Dag Guus

Mag ik je alvast proficiat wensen met de prachtige organisatie van “Individuele Pelgrimstocht Santiago de Compostela”. Het was voor ons een heel bijzondere ervaring dat we iedereen die wat van wandelen houdt, zouden aanbevelen.

Je samenwerking met Portugal Green Walks is grandioos, na uitleg van Jose Augusto begrepen we dat zij alleen maar gaan voor de beste kwaliteit. En dit bleek dan ook uit de verschillende accommodaties die we bezocht hebben. Het onthaal van Jose in Ponte de Lima was heel hartelijk en alles was tot in de puntjes geregeld. We hebben ook 2x nog telefonisch contact genomen waar hij telkens ongelooflijk hulpvaardig was.

Vriendelijke groeten van 2 enthousiaste pelgrims,    

Kristl en Alex


13/08/18
Terug van de Camino met het gezin, juli 2018

Beste Guus

Onze camino was inderdaad een fantastische beleving! We zijn nog aan het bekomen van deze fantastische ervaring en mijn familieleden van de geleverde inspanningen. De organisatie, routebeschrijving en bagagevervoer waren top! Ook de regelingen in het hotel waren zeer goed afgestemd op onze wensen en noden als vermoeide wandelaars.

Eerst onze hotels in Porto en Santiago, daar waren we zeer tevreden over de mooie, hedendaagse inrichting van de hotels, de kamers en de kwaliteit van het ontbijt. Deze hotels verdienden meer dan de hen toegekende sterren.

Ook de hotels tijdens onze camino waren zeer degelijk, en goed bereikbaar op onze tocht, ofwel was er vervoer geregeld. Misschien best te vermelden dat Hostal Expo een zwembad heeft – wij zijn voor onze eerste wandeldag wat later vertrokken – want het was de verjaardag van mijn vrouwtje - en hierdoor ook wat later pas in O Porrino en dus ook in het hotel aangekomen, waardoor we niet meer hebben kunnen genieten van een verfrissende duik. Aan onze gastheer en gastvrouw zal het zeker niet gelegen hebben!

Ook vermeldenswaard was het Balneario Acuna met zwembad en behandelingen, welgekomen massage! Zeer mooi hotel, leuke faciliteiten, lekkere cocktails, … Eén klein minpuntje wat we toch met z’n vieren opmerkten in dit hotel was het avondeten – waarvan de kwaliteit net iets minder was dan in de andere hotels en de bediening net iets te snel was: er werden al borden afgeruimd terwijl nog niet alle tafelgenoten hun bord geleegd hadden. Misschien kunnen jullie dit even ter sprake brengen?

We hadden ook geluk met het weer: enkel de eerste en de laatste wandeldag hadden we zeer zonnig en warm weer (25 à 28 graden), de andere dagen was het gelukkig voor ons wat meer bewolkt en iets frisser (zo’n 20-22 graden en zelfs één dag wat druppels). Zo’n camino uitwandelen in zomerse, tropische temperaturen is immers een zeer moeilijke opdracht.

Dus, een fantastische ervaring, prima organisatie en in de toekomst als we nog dergelijke reizen ondernemen, zal ik zeker niet nalaten om jou te contacteren of reclame te maken voor Aarts Wandelreizen!

Met vriendelijke groeten

Fabrice Vermeulen


12/08/18
Terug van de Camino naar Santiago, alleen gelopen in juni 2018

Beste Guus

Bedankt voor de wandeltocht, die was heerlijk! Ik heb werkelijk genoten van elke stap.
Een heel bijzondere ervaring. Ik heb veel mensen ontmoet, onder andere een Noors koppel die in quasi alle zelfde hotels verbleef.
Op de eerste dag had ik een mindere ontmoeting met een loslopende hond. Die liep een tijdje grommend achter me aan, en heeft me helaas ook gebeten.
Los daarvan heb ik mij op geen enkel moment onveilig gevoeld.

Wat logement betreft, heb ik enorm genoten van de accommodaties in Arcos en Cossourado. De vriendelijkheid, het samen dineren met de andere gasten, het gezamenlijke ontbijt. Minder waren het hotel in Barcelos (Bagoeira) en Valenca (Hotel Lara). Vriendelijkheid was er ver te zoeken, een opmerking die ik overigens ook van andere mensen hoorde. Misschien een idee om iets kleinschaligers te zoeken op deze locaties?

Verder nog een opmerking ivm het routeboekje. Het Engelstalige boekje (zag ik bij het Noorse koppel) is veel uitgebreider, en geeft nuttige informatie over alternatieve routes die bij mij ontbraken. Ook stond er telkens een meer gedetailleerde kaart bij van de route, en een grondplannetje naar het hotel.
Ook de afstanden kloppen niet. Zo was de route elke dag een stuk langer dan in het boekje aangegeven (ook in de Engelse versie). Op de laatste dag bijvoorbeeld staat aangegeven dat de lengte van de etappe 22 km bedraagt. Mijn gps gaf echter 27 km aan, die van anderen zelfs 29 km.

Dit zijn echter maar kleine opmerkingen over een verder perfecte reis. Ik zou deze graag nog eens opnieuw doen.
Bieden jullie deze ook aan vanaf Lissabon?

Nogmaals bedankt voor de fijne dienstverlening en de vele info omtrent de tocht.

Mvg
Bieke


12/08/18
Terug van de Camino vanuit Porto naar Santiago, juni 2018

Hallo Guus,

We zijn inderdaad weer even terug in Nederland, had even tijd nodig om te landen.

Het waren fantastische weken ondanks regen en de laatste week erg warme dagen.

Dank je wel en ook voor jouw collega in Portugal.

Fantastisch geregeld, hotels cq casa’s waren zeer verschillend, van luxe tot eenvoud, prachtig.

Routes zijn erg goed aangegeven in Portugal en Spanje.

(je hoefde maar even rond te kijken en je werd gelijk te hulp geschoten, zeer hulpvaardige mensen)

Het enige minpuntje voor mij was dat je minder mooi binnenkomt in Santiago, bij de Camino Frances kom je mooi door de poort binnen,

geeft een ander gevoel. Dit heeft echter met de route te maken.

Ook zou ik niet voor hotel Lux gaan in Santiago, ligt er net buiten. Hotel was trouwens prima hoor.

Hospederia San Martin Pinario is een mooi alternatief.

Verder alleen maar lof voor jouw organisatie, helemaal top.

Groeten Tiny


12/08/18
Terug van de Camino naar Santiago, juni 2018

Beste Guus,

De wandeltocht is in alle opzichten goed verlopen. Geen blessures of blaren.

Het contact met jouw locale agent, het vervoer van de bagage, het route boekje met aanvullende informatie en alle hotels. Alles op elkaar afgestemd en het loopt vloeiend in elkaar over.

Alle indrukken en de persoonlijke ontmoetingen tijdens de wandeltocht kun je niet regelen. Dit overkomt je gewoon. Een fantastische ervaring!

En verder?

Ik ben erg onder de indruk van jouw / jullie klantvriendelijke benadering. Ik realiseer mij dat ik erg laat heb besloten om deze tocht binnen korte termijn af te leggen. Jij hebt dit geregeld en dat verdiend een dikke pluim! Ik zal zeker nog een keer naar Santiago lopen. Maar dan echt via de kust. Uiteraard contact ik jou dan weerJ

Dank voor alle voorbereiding en vriendelijke groet,

Ruud  


06/07/18
Terug van de Caminho naar Santiago, juni 218

Dag Guus,

Ja inderdaad enige dagen terug van een fantastische wandel achtdaagse. Ontzettend genoten, goede accommodaties, aardige behulpzame mensen(bevolking en wandelaars) ontmoet zowel in de hotels als tijdens en na de wandeling. De woorden Bon Camino waren schering en inslag, op een positieve manier. Route beschrijving was duidelijk en handig. Afwisselend met natuur, dorpjes en bezienswaardigheden. Ben wel een tweetal keer verkeerd gelopen maar dat was mijn eigen schuld. Erg in gedachten, niet opletten en het feit dat ik steeds alleen liep en de rust en ruimte bewust heb opgezocht. Daardoor enige kilometers

( totaal 18 ongeveer) meer gelopen. Kon mij echter weinig schelen. Het wandelen ging perfect. Achteraf had ik qua conditie de 12 daagse wel kunnen doen. Het weer was iets minder mooi dan verwacht. Twee keer nat geregend, maar dat kon de looppret niet deren. De korte broek is niet uit geweest. Het enige puntje van kritiek(minimaal hoor) is het feit dat eenmaal in Santiago aangekomen, het oude centrum en de kathedraal lastig te vinden waren. Het bleek dat ik de enige niet was. Ik hoorde dit van veel andere Santiago-gangers. De gele pijl of de schelp, het baken en richtpunt, ontbreekt totaal als je de stad binnenloopt.

Ik heb jouw naam en organisatie kwistig rondgestrooid voor wie het maar horen wilde. Dank voor alles. Het was zeer de moeite waard. Het blijft niet bij deze wandeling. Ik heb al op je site gekeken naar andere mogelijkheden. Eerst weer aan het werk en sparen maar…..

Hartelijke groet uit het enige dorp Een,

Käthy de Jong


06/07/18
Terug van de Caminho Portuques vanuit Porto naar naar Santiago mei 2018

Dag Guus,

Wij hebben een supervakantie achter de rug! Het was zeker en vast een bijzondere leuke pelgrimstocht!
Het zonnetje liet het de tweede week wel grotendeels afweten, maar dat heeft ons niet belet om te genieten van al het moois onderweg!

In Porto in hotel Trindade werden we super onthaald, ook Frederico gaf ons met veel enthousiasme graag de nodige uitleg over de camino, om dan de volgende dag vol enthousiasme te vertrekken en te genieten van ons avontuur.
Taxi netjes op tijd, en hop, we waren vertrokken.

Bagagevervoer : keurig ter plekke gebracht in ons volgend verblijf. Dat maakte van ons wel een luxe-pelgrim ?.

De hele trip was het super belevenis, onze eerste echte wandelvakantie! Plannen voor een nieuwe wandelvakantie volgend jaar zijn er zeker ?!

Dank je om alles mooi te regelen voor ons!

Groeten, lil en Ludo


19/06/18
Terug van de Camino naar Santiago mei 2018

Dag Guus,

We hebben het goed gehad tijdens het verblijf in Portugal en Spanje. Tijdens eerdere vakanties waren we wandelaar, maar dit keer werden we opgewaardeerd tot pelgrim. Heel bijzonder. Over het algemeen uitstekende hotels onderweg. Misschien we nog geinspireerd om meer te vertellen (en te schrijven). En we gaan vast nog wel meer van dergelijke tochten maken.

Groet,

Klaas en Tonny.


19/06/18
Terug vanuit Santiago mei 2018

Beste Guus,

Gisteren zijn we teruggekomen van een zeer ontspannen en mooie week wandelen! We hebben echt geboft met het weer, dat gelukkig minder regenachtig was dan voorspeld (en qua temperatuur een stuk aangenamer dan in Nederland).

We zijn erg tevreden over de organisatie door Aarts! Alles was perfect geregeld en is vlekkeloos verlopen, waarvoor dank!! 

Groet, 
Lisanne & Leslie


19/06/18
Terug van de fietstocht naar Santiago, mei 2018

Hallo Guus,

We vonden de tocht geweldig! En die Portugezen: wat een heerlijke mensen! Na een verdwaaltocht had Bunno niet veel stroom meer in zijn accu en op die stille middaguren was alles dicht. Bij een verdwaalde boerderij in Aqualonga kregen we stroom, koffie en zoenen van een heerlijk stel mensen!

En natuurlijk hebben we de halve wereld op onze weg ontmoet. Het nadeel van fietsen is wel dat het allemaal wat vluchtiger is dan wanneer je loopt, maar dat laatste zou ons toch niet gelukt zijn. Francisco heeft ons voorzien van een prachtig setje fietsen, helemaal top. We misten alleen een standaard, die zat er niet aan, maar misschien (en waarschijnlijk) zal dat om een of andere technische reden niet kunnen).

De hotels waren voor ons ook prima: waar het bij een wat minder was werd het bij de ander wel weer gecompenseerd. Wat wij lastig vonden waren de late etenstijden, je komt toch meestal redelijk moe in je hotel aan en wilt ook niet te laat naar bed. Maar goed: 's lands wijs, 's lands eer en dat zal daar wel niet anders worden. Overigens hoorden we van anderen hetzelfde.

Al met al: ik had het niet willen missen. En het is heel goed georganiseerd: duidelijke bewegwijzering, Portugal Green Walks weet hoe ze met gasten moet dealen en Francisco
is een gouden greep. Beiden zeer servicegericht! En Porto vond ik prachtig, Santiago is mij te vol.

Je spreekt José ws. nog wel: wil je hem en Francisco de hartelijke groeten van ons doen; ik geloof niet dat hij ons vergeten is.

Jij ook bedankt voor al het meedenkwerk van tevoren en misschien spreek ik je nog, ons volgende doel is Lapland om daar met sledehonden te gaan stoeien.

Hartelijke groet,

Bunno en Bep 


19/06/18
Pelgrimstocht naar Santiago, een terugblik, mei 2018

Goedemorgen Guus,

We hebben een prachtige pelgrimstocht gehad. Alles was perfect geregeld.

Onderweg hebben we fijne gesprekken gehad met mede pelgrims.

De conclusie is dat we het zeker nog een keer gaan doen.

Vriendelijke groeten

Terry en Dik


30/05/18
Terug van de wandelreis van Porto naar Santiago de Compostela was een bijzondere ervaring. april 201...

Hallo Guus, naar aanleiding van je verzoek hierbij een ‘nabeschouwing’ van onze pelgrimage van Porto naar Santiago.

De wandelreis van Porto naar Santiago de Compostela was een bijzondere ervaring. 
We waren blij met het vervoer per auto van het centrum van Porto naar de rand van deze stad. Daar kregen we al snel te maken met het wandelen op drukke, tussen lange muren gelegen, wegen. Trottoirs waren daar uiterst smal of ontbraken zelfs. Goed uitkijken was van levensbelang. Gelukkig waren we hiervoor gewaarschuwd en was dit in volgende etappes nauwelijks van toepassing. De camino was overal goed gemarkeerd met gele pijlen. We hebben genoten van de afwisseling van dorpjes, landschappen en natuurgebieden. In de dorpjes werden we steevast verwelkomd met hondengeblaf en hanengekraai. Het weer zat mee; met in het algemeen temperaturen tussen 15 en 18 graden was het goed wandelen. Alleen op de tweede dag liepen we met een poncho. Vanwege het ontbreken van langdurige regenval hoefden we nergens door water te lopen. Het parcours was in het algemeen goed beloopbaar (wandelen in de Voerstreek en Ardennen is vergelijkbaar). De etappe Ponte de Lima - Cossourado was, zoals aangekondigd, de zwaarste. Opvallend was dat zich hier ook fietsers aan de steilste helling waagden, echter wel met de fiets op de schouder! De voorlaatste wandeldagen werden we voor het eerst met warm weer geconfronteerd; bij aankomst in de etappeplaatsen smaakte het bier daarom extreem goed. De laatste kilometers op de etappe Padron - Santiago de Compostela groeide de tevredenheid over de verrichte inspanningen en de echte ontlading kwam op het plein voor de kathedraal.
Al met al was het een mooie wandelreis met een overzienbaar aantal wandeldagen van acceptabele afstanden. 
Wat betreft de onderkomens onderweg kan worden gesteld dat die in het algemeen van redelijke tot goede kwaliteit waren. Hetzelfde kan worden gezegd over de diners (inclusief de wijnen) die werden geserveerd. Alleen Casa do Pinheiro in Ponte de Lima (moeilijk te vinden door verwarrende nummering van huizen) en Hostal Expo in O Porrino vonden we onder de maat. Daarbij doelen we dan op sfeer en inrichting. Het eten in hotel Scala in Padron was gewoon slecht. 
In Portugal en Spanje werden we bijna overal even vriendelijk ontvangen en bejegend.
We kunnen met tevredenheid terug kijken op de pelgrimage en de wijze waarop die was georganiseerd. De routebeschrijving en de daarin opgenomen tips hebben daar ongetwijfeld aan bijgedragen. Van blaren of andere ongemakken hebben we geen last gehad.
 Met dank en groeten,
Gaby, John en Manuel


30/05/18
Terug van de Camino naar Santiago, april 2018

Hallo Guus,

Ik heb een mooie Camino gehad. Mooie ervaring om dat eens mee te maken. Hotels waren prima en contact met Freddy in Porto vond ik erg nuttig en leuk. Fijn dat ik zijn telefoonnr had want de taxi voor de transfer kwam niet opdagen. De chauffeur bleek pech te hebben. Is goed opgelost. De etappes waren goed gekozen, alleen die tussen Barcelos en Ponte de Lima was met 33 km wel erg lang. De reisgids die Freddy meegaf was heel nuttig. Ik kon alle hotels gemakkelijk vinden. Kortom, een fijne en goed georganiseerde reis. Dank daarvoor.

Groeten 

Ruud Okker


30/05/18
 
Powered by Phoca Guestbook