Aarts Wandelreizen, Wandelvakanties & Pelgrimstochten

Wandel een authentieke wandelreis, trektocht of pelgrimstocht in Portugal, Spanje, Griekenland en Turkije

×

Waarschuwing

Alleen een beheerder kan berichten toevoegen.

Reiservaringen Santiago de Compostela (Caminho Portugues)

Hieronder vind reiservaringen van wandelaars die onze pelgrimstochten naar Santiago de Compostela hebben gelopen over de Portugese 'Caminho Portugues'.

Heeft u een leuke reiservaring toe te voegen? Neem contact met ons op en wij vermelden uw reiservaring erbij.

Terug van de Camino Portuques, mei 2022

Beste Guus,

Alles is heel goed gegaan Guus. We hebben een mooie camino gehad met alles erop en eraan. De hotels waren heel goed geregeld, het bagage vervoer ook en de inleiding op de dag van de start was heel fijn en uitstekend. Dank daarvoor!!

De afstanden klopte niet altijd, de eerste dag was het hotel 4 km verder dan het einddorp in het boekje dus dat was voor een eerste dag best pittig maar het is ook inkomen in het lange wandelen. Bestaat er een camino wandelroute kaart? Die zou ik een volgenge keer dan graag meenemen.

Ik vond de eerste etappe adembenemend mooi, ik en wij houden vooral van rust en natuur en sommige etappes gingen best door stedelijk gebied die vonden wij iets minder maar ik besef me dat dit ook hoort bij een camino. Wij vonden de overnachtingen op rustige plekken en kleine dorpen het fijnst ook omdat de stadshotels iets minder waren en vooral erg druk. We hebben genoten van de hotels met zwembad en een buiten dat was zo leuk aankomen en landen. Aankomen in Santiago was erg bijzonder en een prachtige stad met ook een heerlijk hotel in het centrum. Voorts vele mooie ontmoetingen en “bon camino wensen” ook een nare met hoe zal ik het zeggen, een potloodventer, in het bos en dat deed ons beseffen dat als vrouw alleen de camino lopen best gevaarlijk is, wij voelden ons een dag niet zo veilig. Gelukkig ebde dat weg en waren er ook meer camino-gangers en keerde het gevoel van veiligheid terug.

Wij kijken terug op een prachtige tocht en bij deze hartelijk dank voor de uitstekende verzorging!

Me vriendelijke groet,

Marilyn, ook namens Sandy


27/06/22
Terug van de Camino Finisterre mei 2022

Beste Guus,

Dank nog voor je interesse. Ik was nog niet eerder in de gelegenheid om te reageren.

Ik heb een fantastische week in Spanje gehad. Mijn wandeldebuut is goed bevallen, ondanks de eerste wat zwaardere dagen. De eigenaar van Casa o Folgo is goud waard. Super vriendelijk en gastvrij, en een fantastische kok en chauffeur. Alle accommodaties zijn goed bevallen, al was die in Olveiroa wel het minste in het rijtje. Karig ontbijt, veel geschreeuw tussen het personeel. Maar al met al heb ik het fijn gehad. Het bagagevervoer is echt een uitkomst, en het routeboek erg fijn om er bij te hebben.

Dank voor alle goede zorgen en wie weet tot ziens!

Hartelijke groet,
Lisette 


25/06/22
Terugkijkend op de Camino Portuques, mei 2022

Goede morgen Guus.

Hierbij onze ervaringen van onze reis.  17 mei/27 mei 2022

Ik had een droom, eens aankomen op het plein in Santiago de Compostela.

En dat is de afgelopen maand waarheid geworden.

Samen met Sara zijn we gaan zoeken hoe en waar we dat het beste konden organiseren.

Wij kwamen uit bij Aarts reizen en het was ronduit geweldig.

Op al onze vragen kwam antwoord en zo namen ze onze twijfels weg.

We besloten de 10 daagse Camino de Portugees te lopen en dan de centrale route.

Dit vanuit Ponto de Lima.

Hier werden we opgevangen door de contactpersoon van Greenwalks en kregen uitleg en een prachtig verzorgd boekje.

Vol spanning gingen wij Sara (77) en Jansje(70) op pad.

Wat was het een prachtige tocht met mooie oude paden begroeide wanden stromende beekjes kleine dorpjes en gehuchtjes alles hebben wij gezien.

Lange tochten hoge klimmen, warme dagen, regen, mooie ontmoetingen en alle stempel posten.

En dan waren er weer die verschillende hotelkamers en onze koffers in de gang wat een luxe.

Alles zeer goed verzorgd.

De laatste dag was de route op het laatste stuk niet helemaal duidelijk en de aankomst op het plein was verwarrend opeens stonden we daar!

Gelukkig hadden we een extra dag in Santiago ( dat zou ik iedereen aanraden) en hebben de volgende dag het laatste stukje nogmaals gelopen dan beleef je het nog maals en komt het binnen.

Ik zelf had nog heel graag een week langer willen doen. 

Voelde weemoed dat het afgelopen was.

Wie weet komt er ooit een vervolg en dan misschien via de andere kant.

Ook namens Sara wil ik Guus Aarts bedanken voor het waar maken van onze droom die wij helemaal zonder blaren en met heel veel plezier gelopen hebben.

Het was geweldig.

Jansje


25/06/22
Camino Portugues, mei 2022

Goedemiddag Guus,

 

Het gewone leven heeft alweer zijn gang genomen. Wij hebben zeker een goede vakantie gehad. Niemand gevallen en/of ziek geworden dus prima en alle vier de wandeling uit gelopen. De wandeling was wel een hele andere dan de twee die we al eerder bij jullie gedaan hebben. Zeker het laatste stuk loop je in colonne. Wel leuke gesprekken cq ontmoetingen gehad.

Wat betreft jullie info, zou je voor de Camino kunnen toevoegen dat je per dag twee stempels nodig hebt om in Santiago je document te kunnen ophalen. Is bij ons net goed gegaan. Paul had het over twee stempels in het daarvoor bestemde boekje maar zei er niet bij  per wandeldag! 

De hotels in Portugal vonden wij prettiger dan de hotels in Spanje. Personeel in Spanje niet altijd vriendelijk, kamers soms erg gedateerd en ook de ontbijten lieten te wensen over. In Pontevedra zijn we de tweede ochtend maar buiten de deur gaan ontbijten.

 Al met al had ik deze ervaring niet willen missen maar lopen in Spanje heeft niet mijn voorkeur.

 Met vriendelijke groet,

 Lia 


25/06/22
Terugblik op onze reis van Porto via de kust naar Santiago. Mei 2022

Dag Guus,

Inmiddels ben ik idd weer thuis. IK heb niet gewandeld met mijn dochter Anne (gezondheidsproblemen, helaas) maar met mijn vriendin Ria Engelen.
Het was een geweldige tijd, goed wandelweer, geen blaren. en we hebben goed gelopen. veel vrolijkheid onderweg. BON CAMINO, hoorden we de hele dag..
Niet ieder onderkomen was op de hoogte van de wijziging van gast, vandaar misschien alleen mijn naam.
Over Hotel JUNQUERA. waren wij niet te spreken . De kamer niet verkeerd maar het eten en de bediening heel onsmakelijk..
In Santiago hebben we onze "heiligverklaring "binnen gehaald..
Ben heel blij en dankbaar dat ik dit heb kunnen doen.
Bij thuiskomst heb ik via mijn mobiel gereageerd op een vraag van jouw kant. Maar al snel vertrok ik weer met vriend Gijsbert naar Frankrijk. toen bleek dat mailen met mijn mobiel niet werkte.
Inmiddels ben ik nu thuis en kan weer mailen, vandaar..
Kortom ,ik heb al mooie weken achter de rug..
Guus, bedankt voor de organisatie .Ik klop graag weer bij je aan voor een nieuw avontuur.


Met vriendelijke groet,
Greetje en Ria


06/06/22
Terugblik op mijn reis van Porto naar Santiago. mei 2022

Dag Guus,

Ja, ik ben weer thuis na een zeer indrukwekkende reis.

Na een heftige periode van rouw, ben ik voor het eerst in mijn leven alleen op reis gegaan.

Het persoonlijke contact met jou en een planning op maat, maakte dat ik het aandurfde.

Het is een onvergetelijke ervaring geworden.

Het alleen reizen, maar vooral het alleen lopen is voor mij een bevestiging geweest van eigen kracht en heeft me veel heel mooie contacten en herinneringen gegeven.

Dank voor de goede zorgen, jullie aanbod en werkwijze was voor mij perfect en nodigt uit tot meer!

Met vriendelijke groet en tot ziens, Francy


06/06/22
Terugblik op onze reis van Porto naar Santiago. April 2022

Beste Guus,

Ik kan je wel zeggen, elke nacht word ik wakker en dan denk ik, dat ik nog steeds aan het wandelen ben.
Het heeft zoveel druk op mij gemaakt.
Geweldig.

Mvg
Soepina 

Het verslag.


Wij zijn 12 april met de auto richting Portugal gereden.
Donderdagmiddag aan gekomen in Ponte de Lima en gelijk naar het 1 ste hotel gegaan.
Wij werden heel goed ontvangen.
We mochten de auto voor het hotel zetten en konden wij onze bagage even uitladen.
Het was een prachtig hotel, heel smaakvol ingericht.
Ponte de lima was een gezellige plaatsje en meteen even stukje route gewandeld.
Het was erg druk ivm paasweekend.

Ik liep alleen, wel zou mijn man 1 dag mee wandelen, wat hij ook gedaan heeft.
S avonds kwam je collega van Green walks.
Hij heeft alles goed uitgelegd en ook nog gelachen .
Het ontbijt was erg uitgebreid en mocht ook van alles meenemen.
Ik was wel een beetje zenuwachtig, maar uiteindelijk ging ik dan op pad, meteen de prachtige brug over.
Ik heb goed op de gele pijlen gelet en ook regelmatig in het boekje gekeken.
Was goed geschreven.
Het was een prachtige route,zoveel moois gezien, ook leuk dat klimmen en dalen.
Boven op de berg mijn broodje gegeten.
Aangekomen in 2e hotel, mijn man was er al, hij mocht ook een fiets lenen en kwam mij tegemoet.
Weer een hartelijke ontvangst.
Prachtige tuin met zwembad.
S avonds heerlijk gegeten en ontbijt was ook goed, we hebben zelfs verse sinasappel sap gedronken van de boom uit hun eigen tuin.
2e route ging ik samen met mijn man wandelen .
Weer een mooie route.
3e hotel was midden in de stad tegenover het fort.
Zo leuk met allerlei winkeltjes en terrasjes.
Ontbijt was nu vanaf 7 uur, meestal pas om om 8 uur.
Ik wilde deze dag vroeger weg.
Half 8 ging ik op pad, maar er stonden 2 dronken jongens voor de deur .
Ik weer terug naar binnen, ze provoceerde tegen receptionist.
Ik moest achter wachten en ze gingen politie bellen.
Toen kwamen 4 wandelaars naar beneden en ik vroeg mag ik een stukje mee lopen en vertelde waarom.
Uiteindelijk hebben wij de gehele route samen gewandeld. 2 Portugese vrouwen en een Française.
Aangekomen in het centrum van Porrino en daar een transfer naar het 4e hotel.
Mooie tuin weer met zwembad.
S morgens om half 9 werd je weer naar het centrum gebracht ,waar de route begon.
Aangekomen in 5e hotel na een prachtige route weer.
Nu weer een korte route, je kon hem iets langer maken door naar het water te lopen.
Klein beetje regen gehad,maar wel een prachtige regenboog gezien.
Aangekomen 6e hotel , je ziet vaak dezelfde pelgrims ,2 uit Bolivia 6 uit Engeland en 2 uit Usa veel gepraat en gelachen met elkaar.
S middags door de stad gewandeld.
Volgende dag weer een mooie route , alleen had ik afslag gemist, ik zag opeens gele pijlen en paaltjes met spirituele route erop staan.
Tja kon door lopen of terug gaan.
Ik ging terug en locatie aan mijn man gestuurd, ik had al meer dan 20 km gewandeld.
Hij heeft mij afgezet op de goede route en nog 5 km gewandeld.
Moet wel zeggen was een stille route, maar zo'n mooie omgeving.
Later veel gelachen met de andere pelgrims.
7e hotel zo mooi , heerlijk eten.
Personeel ook erg aardig.
Volgende dag wilde 2 pelgrims uit Engeland dat ik met hun ging wandelen.
Dat heb ik gedaan ,was erg gezellig.
Laatste dag gingen alle pelgrims vroeg weg, ontbijt mee , het regende een beetje, maar de zon scheen ook.
Onderweg werd het steeds drukker, wel gezellig.
En dan de finish, ik was een beetje emotioneel.
Mijn dochter en haar man waren ook in Santiago.
Meteen zei ik , ik wilde dit 1x dit doen ,maar volgend jaar wil ik weer.
Guus bedankt, ook namens mijn man.alles was keurig geregeld.

Tot volgend jaar.
Vriendelijke groetjes van

Roberto en Soepina Schaasberg.


26/05/22
Pelgrimstocht Santiago April 2022

Beste Guus,

We hebben genoten en het heel fijn gehad. Wat een mooie ervaring. Alles was uitstekend georganiseerd en de wandelingen waren - voor ons als niet ervaren wandelaars - goed te doen
Wat betreft het overnachten, alle hotels waren prima, waarbij we extra genoten van de kleinschalige hotels met mooi uitzicht. De Portugese camino is een echte aanrader, net zoals Aarts Wandelreizen: klantvriendelijk, altijd antwoord op vragen en goed georganiseerd ???!

Ter informatie, hoef je niet in de beoordeling mee te nemen:
Zelf vonden we het eten wat minder, maar met een kleine bijbetaling konden we kiezen uit het volledige menu,

Dank voor je Guus,

Hartelijke groet,

Wim & Angelique


26/05/22
Terugblik op mijn reis van Porto naar Santiago. April 2022

Dag Guus,

Gisteren ben ik terug gekomen van mijn heerlijke Camino Portugues.

Ik heb het enorm naar mijn zin gehad. De reis was erg goed geregeld. Ik vond de briefing een mooie start van de camino. Gaf een gevoel van vertrouwen.

Ik heb mooie mensen ontmoet op mijn weg en inderdaad ook regen, maar dat mocht de pret zeker niet drukken. 

Het tijdstip waarop de bagage ’s ochtends moest klaarstaan had wat mij betreft wel een uurtje later gemogen ( het is tenslotte ook een beetje vakantie :-) )

Bedankt voor jullie bemiddeling bij mijn reis om mezelf en anderen te ontmoeten bij “ mijn camino”.

Hartelijke groet

Mieke 


26/05/22
Terug van de pelgrimstocht Santiago-Muxia Maart 2022

Dag Guus,

Ik ben nog in Portugal. Na de wandelreis bezocht ik eerst Zamora en Salamanca in Spanje. Nu ben ik nog tot en met vrijdag in Portugal: in Manteigas en vanaf morgen in Sintra. Het weer is helaas slecht met veel regen.

Ook de wandelreis Santiago de  Compostela naar Muxia kenmerkte zich door slecht weer. Bewolking  en vaker ook (zware) regen op een deel van de dag. De reis was desalniettemin de moeite waard en ik schets je zo een aantal punten die spontaan bij me opkomen.

Allereerst je man ter plaatse, José. Ben ik erg over te spreken. Goed bereikbaar per app en hielp me met vertraagde bagage en alternatieve startplekken of - tijden bij, zware regenval. Reageerde snel en to the point. 

De hotels.

Aantal toppers, nl. Casa Rosalia, Hotel La Marina en Hotel Rustico Finisterrae. In dat laatste hotel werd uitmuntend voor me gekookt bij het diner. Kostte  44 euro (maar was het wel waard). 

Ook twee hotels die echt onder de maat waren (koud, verbouwing): Casa Loncho (oud en koud) en Casa As Eiras (verbouwing). 

De route. 

Goed te doen qua zwaarte (stijgen/dalen) maar erg veel over asfalt. Dat viel me tegen. Nou zijn het gelukkig geen drukke wegen dus je loopt ook weer niet in de uitlaatgassen. Wel moet je goed uitkijken omdat er soms niet echt ruimte is voor voetgangers. Ik koos er voor om, vanwege zware regenval, de routes Ponte Marceira-Sta Marina en Sta. Marina-Olveiroa op een dag te combineren. Ik starte toen in Piaxe. Verder starte ik vanaf Olveiroa een eindje op de route naar Cee, nl. bij het kruis van Marco do Couto. De eigenaar van Casa Loncho bracht me naar dat alternatieve vertrekpunt. 

In Muxia ook fijn hotel. De zoon van de eigenaar maakte een meeneemontbijt voor me omdat ik al om 0600 uur op de bus moest naar Santiago. In kon helaas mijn stempelkaart niet inwisselen voor de Muxiana oorkonde. Gemeentehuis dat dit doet is alleen 's morgens open. Je kunt dan de oorkonde per mail aanvragen (zie foto). Gedaan maar nog geen reactie. 

Prima geregeld dus Guus. Boek graag nog een keer een reis bij je. Ik wil best korte aanbeveling schrijven maar ben dus wel kritisch over' hoog asfaltgehalte' en een tweetal hotels. 

mvg, Peter Rambags


26/05/22
Terug van de reis naar Santiago. Maart 2022

Goedenavond Guus,

Fijn dat je nog even naar mijn reis informeer. Ik ben inmiddels weer thuis. Ik heb het super gehad het was allemaal heel goed geregeld mijn dank hiervoor. Ik was al 6 jaar en nog nooit in m’n eendje op pad geweest. Het was heel bijzonder Ik ben inmiddels al weer aan het vervolg van deze reis aan het denken voor volgend jaar van Santiago naar Finisterre/Muxia die ga ik zeker weer bij jou boeken.

Mvg Ida


16/04/22
Uitgebreide terugblik op Pelgrimstocht naar Santiago. oktober 2021

Hallo Guus,
Ik moest even 2 nachten extra werken, altijd jammer dat het mooie vakantiegevoel zo snel verdwijnt dan.
Het was een super ervaring! We hebben genoten!
We zijn eerst een extra dagje in Porto geweest, daar alleen al 30 km gelopen wat een fantastische stad. Ook in de avond nog een Fado voorstelling bijgewoond.
De dag erna zijn we met de bus naar Valenca gereisd, ook dat was gaaf omdat je meer van het land ziet.
Waar we aankwamen bij het busstation was het maar een kleine reis naar het eerste hotel Lara.
We hadden een prima kamer en balkon, met super uitzicht op de burcht en op het startpunt de dag erop.
Enig nadeel was dat in de avond er een receptioniste was die geen Engels sprak, maar goed leve de app van de vertaling! En ons gebrekkige Spaans. Wij zaten prima maar anderen hadden behoorlijk wat geluidsoverlast gehad, zo hoorde we.
In de avond kregen we de laatste gegevens overhandigd, en waren we er klaar voor!
Het ontbijt was prima.

De eerste dag genoten van de natuur en Tui, en het prachtige weer.
En wat een lieve vriendelijke mensen overal.
Bij aankomst in Porrino waren we wat de weg kwijt en hebben gebeld naar het hotel expo.
Het was geen probleem, de eigenaar Daniel kwam ons halen.
Er waren nog wat mensen in de bus, waar later bleek dat we elkaar vaker tegen kwamen.
Gezellig eerst aan de wijn gezeten met allen.
Het hotel was eenvoudig, maar voor ons prima. Met een bed en douche zijn we tevreden.
Helaas regende het want het zwembad zag er uitnodigend uit!
De route was 23 km.
In de avond de keus uit 2 menu's, (dit hadden we er niet bijgeboekt maar het hotel lag wat verder afgelegen dus zijn we gebleven)
Er werd wat familie opgetrommeld, we hebben heerlijk gegeten! Boven onze verwachting! En ik geloof dat we voor 3 gangen en wijn nog geen 20 euro kwijt waren.

Dag 2 naar Arcade.
Prima ontbijt ( aan tafel vanwege corona ) en we konden bij Daniel afspreken wanneer we wilde worden afgezet bij het startpunt.
Dit was in het centrum.
Wederom prachtige wandeling, we hadden zon en regen.
En wat glooiende bergen, prachtig de wolken zo laag.
De kiwi, de druiven, de bloemen allen zo mooi.
In de dorpjes erg vriendelijke mensen, met handen en voeten wat gesprekjes gehad. Koffie in Mos, leuk dorp.
De route was 25.41 km
Aankomst bij hotel Duarte, erg vriendelijke receptioniste, eenvoudige kamer ( prima) met super uitzicht!
Ook daar in de avond gegeten, eenvoudig, prima.
Ontbijt ook netjes, aan tafel geen buffet ivm corona.

Dag 3 naar Pontevedra.
Onderweg prachtige natuur, sinasappelbomen, bos.
Korte route , dit was 16,3 km.
Hotel Avenida, we vonden het geen fijn hotel. De kamer wel.
De receptie was verbonden aan het (eet) cafe ernaast waar je als vrouw toch wel ongemakkelijk werd bekeken.
Personeel beetje narrig, persoonlijk zouden we dit hotel uit de wandeling halen.
We hebben in de stad gegeten, vonden het jammer dat het Zondag was en alles dicht was anders hadden we nog kilometers gemaakt!
Ontbijt was aan tafel, voldoende maar de narrigheid van personeel maakte dat we snel aan de wandel gingen!

Op naar Caldas de Reis.
Bij start door oude centrum Pontevedra, prachtig in de schemer met de verlichting!
Wederom mooie route! In het centrum even een terrasje gepakt, bij een lokaal barretje, waar meerdere pelgrims neerstreken, erg gezellig.
Na 30 km kwamen we in Hotel Balneario Acuna,
Wat een mooi hotel!!
Op de kamer netjes verpakte badjassen en slippers.
Je voelt je een filmster als je zo door het hotel (met badjas) loopt naar het zwembad buiten en de extra verwarmde bron.
We hebben daar met medereizigers toch wel wat uren gezeten in het bad! Heerlijk!
Zo leuk de gesprekken!
Lekker pasta gegeten, in het centrum.
Ontbijt was in buffetvorm, lekker en uitgebreid.

Dag 5 naar Padron.
Super!
Wederom onderweg wat klimmen en dalen. Mooie natuur.
Geschuild in een cafe, daar heerlijke lokale soep gegeten, nog steeds geen idee wat het was!
Na 25,02 km aankomst in Padron, wij kozen ervoor om zelf te lopen naar Casa Antiga do Monte.
Lieve mensen, mooie kamer.
Te ver om in de stad te gaan eten , dus daar gegeten.
Ik denk dat ze daar wat gebruik van maken de menukaart is zonder prijzen. De rekening was 60 euro , voor hier zeker normaal maar voor daar vonden we het redelijk veel. Wel lekker gegeten hoor!
Ook lekker ontbijt in ochtend.

De laatste dag!
Prachtig alle oudheden onderweg, natuur, het weer.
ook spannend omdat het nu wel erg dichtbij kwam.
Na 27 km kwamen we aan, vermoeid maar ook trots!
Bij het pelgrim bureau even stoeien met het scannen en na 1,5 uur hadden we het fel begeerde certificaat!
Erg toeristische stad, nog de pelgrim mis bij gewoond, indrukwekkend!
Hotel Lux Santiago lag in het centrum, fijn hotel, goed ontbijt.
Hier afscheid genomen van enkele mede pelgrims welke we met regelmaat onderweg en in hotels tegen kwamen.
Een enkeling ook via Aarts, alleen maar positieve berichten gehoord.
Voor mijzelf, ik vond het contact tussen ons erg fijn en laagdrempelig. Zelfs toen ik bij de voorbereiding nog wel eens of hetzelfde vroeg of wat bijboekte ?

Kortom, de ervaring was enorm!
Geen blaren of lichamelijke problemen gehad, heerlijk het hoofd leeggemaakt en wat knopen doorgehakt!
Ik heb een fotoboek gemaakt, met een impressie, het waren te veel foto's ik kon niet kiezen!
Ik probeer deze nog te sturen.

Bedankt voor alles!
Hierdoor hadden we een zeer ontspannen voorbereiding en wandeling!

Veel groet Marja en Mirjam


11/11/21
De Camino vanuit Ponte de Lima naar Santiago,. oktober 2021

Beste Guus,

Wij zijn ondertussen terug thuis na een heel fijne camino.

Onze 10-daagse wandeltocht van Porto naar Santiago de Compostella was een fantastische ervaring. Wij hebben het heel goed gehad.

Dit kwam grotendeels door je perfecte organisatie. Het roadboek, de logementen, de maaltijden in halfpension en het bagagevervoer was allemaal tot in de puntjes geregeld.

In Porto kregen we alle nodige informatie door de medewerker van Portugal Green Walks die stipt op de afspraak was in het hotel.

De wegbeschrijving was correct en duidelijk en elk logement beantwoorde aan onze verwachtingen.

Portugal heeft ons hart gestolen. De vriendelijkheid van de mensen en het lekkere eten dat voor ons werd klaargemaakt zorgde voor een warm thuisgevoel.

Het was ook leuk om jou even te ontmoeten in Casa de Capella. Dit duidt op je betrokkenheid die we zeer waarderen.

Over de grens met Spanje moesten we even wennen aan het temperamentverschil. Hier ging alles wat sneller, maar zeker niet slechter.

De natuurpracht en de rust onderweg op de meeste trajecten was zeer aangenaam.

Heel wat interessante mensen uit alle windstreken die we tegenkwamen maakten onze tocht verrijkend en openden onze blik op de wereld.

De aankomst in Compostella gaf een voldaan gevoel : Doel bereikt!

Het grote plein waar je toekomt, de pracht van de kathedraal en de andere historische gebouwen is imposant.

De vele mensen die hier aankomen uit alle richtingen allemaal met hun eigen doel en hun eigen verhaal maakt deze plek uniek en sacraal.

Wij willen je bedanken want door “Aerts Wandelreizen” konden wij genieten van een zeer aangename en zorgeloze camino.

Met vriendelijke groet,

Greet en Karen


11/11/21
Terug van de camino Portugues en Finisterre

We hadden lang naar deze wandelreis uitgekeken maar 3 september 2021 was het dan toch zover.
Uw sympathieke Portugese collega heeft ons alles prima uitgelegd. We kregen de boekjes overhandigd met uitgebreide beschrijvingen van de routes, de schelp natuurlijk en hij verzag ons ook van de nodige tips.
Onze verwachtingen zijn echt uitgekomen. We hebben genoten van de prachtige natuur, de verrassende uitzichten, de mooie oude stadjes, de contacten met andere pelgrims,en het zien van het leven op het platteland in deze gebieden. Het vervoer van onze koffers naar ieder volgend hotel was ideaal en verliep ook prima.
We hadden een extra dag in Porto waar we de stad ‘s morgens te voet en ’s middags met een e bike verkend hebben, een ervaring die zeer de moeite waard was.
Ook in Ponte de Lima was er een extra dag ingepland en hebben we bij het hotel mountainbikes gehuurd waar we de hele dag gebruik van hebben gemaakt, de omgeving verkend en langs de rivier gefietst over de mooie fietspaden.
Blij verrast waren we ook door een aantal unieke plekjes waar we voor onze overnachtingen verbleven, in Arcos,Balugäes,Cossourado en als uitschieter in Negreira bij Casa O Folgo prachtig uitzicht vanaf de tuin, heel vriendelijke bediening en de gastvrouw heeft twee keer voortreffelijk voor ons gekookt, we waren verheugd dat we daar voor twee nachten en avonden te gast waren.
De aankomst in Santiago de Compostella en de eerste aanblik op de indrukwekkende kathedraal zorgde voor een speciale emotie, het immens drukke plein met al die mensen en waar je dan toch weer pelgrims ontmoet die je al een tijdje niet meer gezien hebt. Heel bijzonder.
We hadden als afsluiting van deze wandelreis een extra dag in Santiago die we besteed hebben om ons certificaat op te halen en voor de rondleiding in het museum van de kathedraal en bezichtiging van de kathedraal zelf.
De aansluitende wandelroute van Finisterre naar Muxia was ook zeer de moeite waard. Het landschap was ook weer verrassend en de aanblik op de zee met prachtige stranden en strandwandeling waren prachtig.
De plaatsen Finisterre, Cee en Lires vonden we ook geweldig.

De tevreden pelgrims,

Anny, Annie, Ted en  Maria .


11/11/21
Camino Portugues, oktober 2021

Dag Guus,

het is nu ruim een week dat ik weer thuis ben en ondanks dat de wandelreis aan de korte kant was heeft het toch veel indruk op me gemaakt. Ik ben blij dat ik deze camino heb gelopen. Je mag mijn beoordeling rustig gebruiken op je website: " de reis was goed georganiseerd en de gekozen overnachtingsplaatsen waren divers elk met een eigen karakter, altijd comfortabel en schoon. In het hotel in Porto werd ik door Frederico welkom geheten en heb ik alle informatie gekregen over de tocht. De volgende dag werd ik door een keurige heer netjes op het startpunt afgezet en kon ik beginnen met lopen. Alles was goed geregeld, mijn koffer ging me vooruit zodat ik bij aankomst mijn spullen had. Het eten in de hotels/casa rurale waar ik ook het avondeten gebruikte was prima zowel kwalitatief als kwantitatief. De gastheren/dames waren altijd vriendelijk en voorkomend en deden hun best om het je naar de zin te maken. Goede keuze.."

Door deze ervaring ben ik nu van plan om volgend jaar de Camino del Norte/Primitivo te gaan lopen!

Met vriendelijke groeten,

Serpil


11/11/21
Terug vanuit Santiago, oktober 2021

Dag Guus,

Nog in Santiago en nu tijd om het e.e.a. met jou te delen. Een geweldige, persoonlijke ervaring/ontwikkeling. Ik moet leren om voor zelf op te komen. Nou, dat is gelukt! ?

Overigens transport bagage, super geregeld! ??

Met vriendelijke groet
Hanny 


11/11/21
Bedevaartstocht naar Santiago de Compostela, oktober 2021

Beste Guus
We zijn vandaag in Ponta De Lima aangekomen. Pittige wandeling maar wonderschoon. We zijn onder de indruk van de organisatie, de kwaliteit van de hotels en de sfeer en pracht van de etappes zelf. Dat wilden we je graag even laten weten. We hebben het een paar keer moeten verschuiven, je hebt er extra werk aan gehad maar wat we nu meemaken is helemaal top. Thx. Groet Peter en Jan

 

Hoi Guus.
Tocht hebben we volbracht. Na een prachtige extra dag in Porto­ nu op de terugreis. Kijken met veel plezier terug op de wandeltocht en wat we hebben gezien. We vinden het leuk om wat uitgebreider ervaringen te wisselen. Als dat ook voor jou geld kunnen we wat afspreken. In ieder geval dank voor je inspanningen.

Groet Peter


11/11/21
2 maal een terugblik op mijn reis van Porto naar Santiago. september 2021

Beste,

Ik ben sinds gisteren thuis van mijn Portugese camino, met de optie 10 dagen vanuit Ponte de Lima (Portugal) naar Santiago de Compostela. Ik val onmiddellijk met de deur in huis: het was een FANTASTISCHE ervaring, en daar zijn jullie toch wel voor een groot stuk medeverantwoordelijk voor. Het traject van deze centrale route is bijzonder mooi, grotendeels midden in de natuur. Enkele hotels waren bijzonder goed, in mijn geval die in Ponte de Lima, in Cossourado, in Caldas de Reis, in Padron en in Santiago de Compostela zelf. Wel was ik voor mezelf bijzonder blij dat ik de wandeling fysiek heel goed voorbereid had, en ik beveel dat ook aan iedereen aan. Hoe beter de voorbereiding, hoe groter de kans dat je van elke meter van het natuurschoon geniet. Maar nogmaals: dikke pluim aan wandelreizen Aarts, die deze pelgrimstocht in het aanbod heeft. In één van de volgende jaren, neem ik zeker contact op voor een ander wandelaanbod.

Beste Guus,

Via het e-mailadres van Wandelreizen Aarts, heb ik al een mailtje gestuurd om te melden dat de camino die ik vorige week gedaan heb (vanuit Ponte de Lima) ten zeerste meegevallen is. Ik heb het dan niet over het weer (want goede maar ook veel minder goede dagen wisselden elkaar af), maar over de organisatie (en die van Green Walks), over de communicatie met Wandelreizen Aarts, over het schitterende parcours, over de hotels (meestal heel goed, al vond ik die in Valenca da Minho en Pontevedra niet gezellig), ...
Het is een topervaring geweest, en dat wou ik toch nog eens persoonlijk melden.

Als jullie ooit de Camino Ingles (vanuit Ferrol - ongeveer dezelfde afstand) in jullie pakket hebben, zal ik zeker overwegen om via Wandelreizen Aarts te boeken.

Dit is het traject dat ik in 2023 of 2024 graag wil wandelen, als de gezondheid dat toelaat.

Vriendelijke groet. Een tevreden klant.

Joost Rommel


11/11/21
Camino Portugues, september 2021

Hoi Guus,

We hebben enorm genoten van de Camino wandelvakantie. Het was perfect georganiseerd. Iedere dag waren de koffers er op tijd en vaak konden we al in ons hotel. Ook de accommodaties waren netjes en schoon. Het was heerlijk om alleen te wandelen met een dagrugzak en iedere dag een schoon bed te hebben. De route langs de kust vond ik prachtig en de afwisseling met bos en dorpjes leuk. De markeringen zijn goed te volgen (het boekje is soms eerder verwarrend, maar dat zal persoonlijk zijn). De meeste hotels hadden ook een perfecte ligging, direct aan de Camino. Voor Vigo was dat vanwege de grootte van de stad wat lastiger. Dat was daardoor een langere dag (5 km meer) dan verwacht en lastiger om te vinden / de stad weer uit te komen. In Padron had Helene ernstige blaren waardoor de ligging 1 km buiten het dorp wat zwaar was (er was geen eetmogelijk in het hotel en de pendelservice wat in het boekje staat, doen ze niet). Normaliter geen probleem, nu was iedere stap extra pittig. Op wilskracht heeft ze de laatste etappe nog gelopen. En de aankomst maakt veel goed.

Kortom, dank voor de goed geregelde vakantie! Voor mij smaakt het naar meer in de toekomst. We houden de website in de gaten voor het aanbod!

Ik zal ook nog iets op de website zetten. Ik had mijn vakantie nog verlengd, vandaar een iets latere reactie.

Hartelijke groeten,
Annemiek


11/11/21
Mijn wandeltocht naar Santiago de Compostella september 2021

Goedenavond Guus

Ben maandag avond terug gekomen van mijn wandeltocht naar Santiago de Compostella
Het was een geweldige ervaring, alles was perfect geregeld.
Daarvoor mijn hartelijke dank

Ik werd erop aangesproken dat ik alles goed in orde had. Heb meerdere personen jouw adres gegeven.
Er waren zelfs mensen uit Texas ,waarvan andere familieleden volgend jaar dat willen doen.

Misschien nemen ze dan contact op met jouw. Omdat dan alles geregeld is

Het was mijn eerste tocht, maar zeker niet de laatste

Bedankt voor het regelen

Met vriendelijke groet Harrie


08/11/21
 
Powered by Phoca Guestbook