Aarts Wandelreizen, Wandelvakanties & Pelgrimstochten

Wandel een authentieke wandelreis, trektocht of pelgrimstocht in Portugal, Spanje, Griekenland en Turkije

×

Waarschuwing

Alleen een beheerder kan berichten toevoegen.

Reiservaringen Santiago de Compostela (Caminho Portugues)

Hieronder vind reiservaringen van wandelaars die onze pelgrimstochten naar Santiago de Compostela hebben gelopen over de Portugese 'Caminho Portugues'.

Heeft u een leuke reiservaring toe te voegen? Neem contact met ons op en wij vermelden uw reiservaring erbij.

Wandeltocht naar Santiago de Compostella oktober 2022

Beste Guus

Het was een prachtige ervaring onze tocht naar Santiago de Compostella. Van het begin tot het eind. Na vertraging van het vliegtuig kwamen we veel te laat op onze bestemming aan in Ponte de Lima, maar we werden zeer hartelijk ontvangen door de eigenaar van het hotel en niet veel later ontmoeten we onze man van Greenwalks. Hij legde alles uit en liep even met ons mee naar een restaurant waar we goed konden eten. Daarna zijn we het prachtige Ponte de Lima ingelopen dat ook in het donker een gezellige sfeer uitstraalde. Na een paar borrels ons hotel opgezocht en heerlijk geslapen. De volgende dag was mijn zus jarig en na cadeautjes uitpakken, de boel versieren en een prima ontbijt, begonnen we aan onze eerste wandeldag. Het werd die dag prachtig weer en wat de zwaarste dag zou moeten zijn, werd voor ons een super gezellige dag met heel veel leuke ontmoetingen. Dit kenmerkte de hele reis. Wat fantastisch om al die mensen van over de hele wereld te ontmoeten met allemaal dezelfde bestemming. We hebben gepraat met mensen uit Canada, Hongarije, Zwitserland, Duitsland, Californië, Dominicaanse Republiek, Angola enz. Fantastisch. Soms zag je mensen dagen niet, om dan opeens in een café of stad elkaar weer te zien. Hoe leuk!

Naast alle korte ontmoetingen, hebben we veel contact gehad met 2 Braziliaanse broers. Zij maakten de tocht op dezelfde wijze met dezelfde organisatie. In elk hotel ontmoeten we elkaar en na een aantal dagen ontstond er een echte vriendschap.

Wat was de reis trouwens goed georganiseerd en wat een leuke overnachtingen hebben we gehad. Het was elke dag een verrassing waar we terecht zouden komen.

Op 1 hotel na (hotel Lara), waren het stuk voor stuk leuke hotels met zeer vriendelijk personeel. Hotel Lara was prima qua comfort, maar erg onpersoonlijk.

We hebben tijdens de andere dagen zon gehad, maar ook regelmatig regen en de laatste dag zelfs veel regen, hagel en onweer. Maar onze aankomst was zonnig. Wat ontroerend als je na 8 dagen lopen je bestemming bereikt. Een plein vol enthousiaste mensen, een prachtige kathedraal. Indrukwekkend!

Trouwens tijdens de hele route hebben we prachtige gebouwen, kerken en natuur gezien. We hadden ook niet verwacht dat de plaatsen waar we aankwamen zo groot waren. Bijna elke dag zijn we na de wandeling de stadjes gaan bekijken en hebben we gebruik gemaakt van de plaatselijke horeca. Sommige vrienden dachten dan ook dat we met een kroegentocht bezig waren. De wandelingen waren goed te doen, de verdeling was prima. Uiteindelijk hebben we die 8 dagen 188 km gelopen. We waren toch wel een beetje trots op onszelf.

En niet te vergeten om te vermelden, het was fantastisch om dit met mijn zus te mogen doen. Heerlijk om al die dagen samen op te trekken. We voelden ons echt wereldreizigers. En ook die dag extra in Santiago was perfect. We hebben nog een mis bij kunnen wonen. Ook al snapten we er niet veel van, het maakte de reis compleet. De dag erna nog genoten van Porto, ook zeer de moeite waard.

Guus, bedankt voor de super goede organisatie. We hadden het niet beter kunnen treffen.

Hartelijke groeten,

Christa


08/11/22
Camino Finisterre oktober 2022

Dag Guus,

Terug van de wandeling wil ik je graag bedanken voor de fijne en prettige manier van communicatie.
Alles was prima verzorgd, heel mooie hotels en prima verzorging. Eigenlijk alles tot in de puntjes geregeld. De trajecten van Santiago naar Finisterre waren heel afwisselend. We hebben genoten van de reis en van de ontmoetingen die we tijdens de camino hadden.
Een inspirerende ervaring. Met veel genoegen denk ik terug aan onze camino zelfs met twee dagen regen.
Nogmaals dank voor je inzet.

Hartelijke groet,
Willemien


06/11/22
Camino Finisterre/ Muxia september 2022

Goedemorgen Guus,

Een geweldige wandeling hebben we gehad, ik zal jullie organisatie bij iedereen aanbevelen.
En we gaan zeker nogmaals met jullie weg, als er een geschikte bestemming is.

Ik had de bevestiging met alle hotels genoteerd uitgeprint en meegenomen. Niet gemerkt dat het eerste hotel veranderd was! De taxichauffeur wist dat blijkbaar ook niet, dus werden we afgezet bij het verkeerde hotel. Dankzij de receptie daar wisten we waar we naar toe moesten en dat het slechts 15 minuten lopen was.
Daar aangekomen lag inderdaad alles keurig klaar!

Alles stond uitstekend beschreven, hoewel te merken was dat er soms aanpassingen zijn geweest. Het heeft niet tot problemen geleid.

De taxiservice van Casa O Folgo (en de overnachtingen) is geweldig. We hadden niet goed in de gaten dat we hem bij Ponte Maceira moesten bellen en waren dus verder gelopen.
Hij haalde ons op de doorgegeven plaats mooi op.
De dag daarna idem, hij zette ons weer af waar we vroegen (kilometertje gesmokkeld).

Wat voor ons duidelijker vermeld had mogen worden was dat het bagage vervoer stopt in Muxía en dat de bagage met de reiziger zelf mee terug genomen moet worden naar Santiago. Onder in de bus, plaats genoeg en ook genoeg plaats ín de bus. We waren daar ongerust over, wat dus niet nodig bleek.

De aanvulling Muxía is geweldig, de kers op de taart, wij vonden het daar mooier dan in Finesterre, dus een mooie afsluiting.

Lekker weer, goed gezelschap, prachtige wandeling, goede reisorganisatie, kortom, ik geef het een hoge score!

Hartelijke groet, Ine Priems


06/11/22
Terugblik op de pelgrimstocht naar Santiago september 2022

Beste Guus,

Voor wat betreft onze wandelreis. Je was mij net voor. Ik wilde deze week een mail sturen over onze fantastische reis. We hebben ontzettend genoten en het wandelen ging ons makkelijk af. De wegen waren zeer goed bewegwijzerd en begaanbaar.

Voor wat betreft de hotels. In Portugal hebben wij alleen maar lof. De hotels in Spanje hadden hun ontbijt tijd veelal vanaf 0800uur. Hierdoor stonden veel wandelaars te wachten tot ze naar binnen mochten voor het ontbijt met alle gevolgen van dien. Met een temperatuur van 30 graden wil iedereen vroeg op pad.
Het is waarschijnlijk de cultuur in Spanje. Jullie als organisatie hebben misschien enige invloed als er elke keer vele wandelaars vroeg op pad willen om dan ook vroeg te ontbijten bij hoge temperaturen.

Tenslotte zijn wij zo enthousiast over het wandelen met jouw organisatie dat we uitkijken naar 2023 voor een vervolg.

Met hartelijke groeten,
Wil, Johanna en Philomena


06/11/22
Kustroute van de Camino Portuques, September 2022

Hai hai Guus,

Ik heb enorm genoten. Het was goed geregeld. Heb de route beschrijving alleen maar nodig gehad als inlees moment ter voorbereiding. Dat was zeker prettig. De route zelf stond verder goed aangegeven.

Wel vond ik het jammer dat er toch best veel op afstand van de oceaan werd gelopen. Vele Pelgrims hebben zelf gekozen voor een andere weg…ik heb wel de orginele route gelopen die ook wel erg mooi was.

Wel is er een gedeelte toch pittiger dan wordt aangegeven. (Castelo do Neiva naar Viana do Castelo) Best wel wat stijgingen en met het warme weer extra pittig.

Iedereen was behoorlijk gezweet. Niet erg hoor. En het eerste traject was korter dan 15 km (ca 11 km) en had ik dan toch wel vanaf Matasinhos in plaats van Labruge.

De hotelletjes waren dikke prima. Het was in de plaatsjes zelf wel erg rustig savonds als je een hapje ging eten. Soms was er alleen een snackbar achtige ding open. Erg jammer. Seizoen was al voor bij zeiden ze of

de mensen(personeel) waren zelf op vakantie. Dat vond ik echt een gemis. Overdag vaak wel genoeg drukte en wel terrasjes open. Gek.

Porto heeft mijn hart gestolen. Mooie oude stad.

Ik kom graag weer terug bij jullie…;-) Dank voor het regelen.

Metro is goed gegaan. Moest idd wel ff wat hulp hebben bij zo’n automaat. Maar voor de rest ging het top!

Met vrolijke groet, Allison


17/10/22
Terug van twee Camino's, September 2022

Hallo Guus,

En weer was het een fantastische reis. Deze keer hebben we van Valenca naar Muxia gewandeld. Een wandeling door dorpjes, stadjes, bossen en landerijen en iedere dag kwamen we wel prachtige historische bezienswaardigheden tegen en lieve, vriendelijke mensen die je steevast “Dom Camino” toewensten. Je informatie op de website en de documentatie die we ter plekke kregen waren ruim voldoende om de wandeling te volbrengen. Persoonlijk zou ik iedereen nog wel willen aanraden om gedetailleerde informatie over de verschillende steden en bezienswaardigheden via internet of via een reisgids op te zoeken. In Santiago hebben wij met een gids een rondleiding door de Kathedraal gemaakt en het is toch altijd weer van toegevoegde waarde om de geschiedenis van het gebouw en van de inrichting mee te krijgen.

Guus ik wil je complimenteren met de door jou uitgekozen accommodaties. Veel verschillende hotels, van moderne stadshotels tot prachtig omgebouwde historische panden en gezellige B & B, echt heel goed! Als ik al één opmerking ter verbetering mag aandragen dan zou ik je willen adviseren om wat duidelijker aan te geven als de overnachting in een gehucht is waar verder weinig te beleven valt. Wandelaars kunnen er dan voor kiezen om wat langer de tijd te nemen of om wat later aan de route te beginnen. Verder nogmaals chapeau!

Hartelijke groet,

Trudy


17/10/22
Terug van de Camino Portuques, augustus 2022

Beste Guus,

Wij zijn zaterdagavond weer thuis gekomen van een prachtige wandeling!!! Wat een fantastische ervaring en het smaakt zeker naar meer. Leuk om ’s morgens weer op pad te gaan, de mooie restaurantjes onderweg en leuk om dan weer in een andere plaats en hotel aan te komen. Naast prachtige wandeling en altijd weer benieuwd te zijn waar de dag ons brengt en de mooie ontmoetingen onderweg mogen ook nog vermeld worden.

Wij zijn alweer aan het werk, maar hebben nog steeds een soort heimwee gevoel.

Wij willen zeker weer een dergelijke wandeling maken. We zitten te denken aan de tocht van SdC naar Muxia. Dat lijkt ons ook een mooie wandeling. Kustroute van Porto ook mooi, maar daar zitten een aantal zelfde plaatsen in als wij nu al hebben gehad. Wij gaan ons nog beraden over wat en wanneer.

Alles was perfect geregeld en hierbij willen wij onze dank daarvoor dan ook uiten.

Met vriendelijke groet,

Gerhard en Alma


01/09/22
Terug van de Camino Portuques, juli 2022

Hoi Guus,

Zoals beloofd.

Op 14 juli zijn we aangekomen in Santiago de Compostela. Dit na 11 hele fijne wandel dagen, waarbij we zijn gestart in Porto. We hebben iedere dag genoten van de mooie omgeving en het mooie weer (alhoewel in juli de temperaturen wel echt op konden lopen richting 40 graden). We hebben op deze warme dagen ook echt extra genoten van de hotels waarbij een zwembad aanwezig was. Buiten het feit dat de route prima gemarkeerd is, vonden we de reisbeschrijving echt super handig. Per dag een goede omschrijving van de wandeling, maar ook zeer nuttige informatie waar je onderweg een stop kunt maken, water kunt kopen of een waterbron tegen kon komen. Erg handig waardoor je goed voorbereid op pad kon gaan. We hebben overnacht in fijne accommodaties en erg genoten van deze prima georganiseerde wandelreis.

Han en Monique


17/08/22
Pelgrimstocht Santiago juli 2022

Vandaag zijn we in Santiago de Compostela gearriveerd. De Camino was 13dagen lang en 280 km vanuit Porto. Wat een ongelooflijke ervaring dankzij de perfecte begeleiding van bagagevervoer, toffe overnachtingen en routebeschrijving Het routeboekje hebben we weinig nodig gehad. Alle wegen zijn zo goed uitgetekend met de bekende blauwe schelp en gele ➡ Een ongelooflijke belevenis die voor altijd in ons geheugen gegrift staat.

Dank u wel"

Edith en Luc.

"

06/08/22
Terug van kustroute Camino Portuques juni 2022

Beste Guus,

De Portuguese Coastel Camino is een bijzonder mooie ervaring geweest. Het plan was om deze in 2020 al te lopen, maar door de corona is dit nu afgelopen juni geworden. Ik heb al veel wandelvakanties gedaan, maar een camino lopen is een ander soort “vakantie”. Het contact met Aarts reizen, de boekingen van de hotels, de info die we kregen, het vervoer van de bagage verliep allemaal vlekkeloos. Na eerst 2 dagen in Porto te hebben doorgebracht was de rustdag die we hadden geboekt in Viana do Castello zeer welkom. Jammer was wel dat dit op zondag was en dat dan eigenlijk alles gesloten is, dit hadden we liever anders gehad. Het hotel, Laranjeira was top wat betreft klantvriendelijkheid! Zowel het balie personeel als in het restaurant, er werd zelfs aangeboden om de lunch mee te nemen tijdens het ontbijt. De andere hotels waren ook allemaal oke, de een wat luxer dan de ander, maar ze hadden schone kamers en goede bedden. In Vigo was het stuk door de stad/ industriegebied wel veel en niet goed aangegeven, dat is aan het eind van de wandeling in de hitte geen feest. De volgende dag hebben we een taxi genomen naar het startpunt om te voorkomen dat we weer lange tijd door de stad moesten lopen.

Het info-boekje was fijn om erbij te hebben. Wel staat er soms teveel overbodige informatie in over de route. Die is eigenlijk op de meeste plaatsen perfect aangegeven en dan is het eerder verwarrend dan dat het je helpt.

De extra dag in Santiago was fijn om de stad te kunnen bekijken, de pelgrimsmis mee te maken en het gebruik van de Botafumeiro te zien, dit is echt een belevenis!

In het boekje is het nog wel handig als er in vermeld wordt dat je per dag 2 stempels in het pelgrimspaspoort moet kunnen laten zien om na afloop de “Compostela” te ontvangen

De mooie natuur, de verstilde dorpjes, en niet te vergeten het perfecte wandelweer en de herkenning van de diverse pelgrimgangers die ook onderweg waren, waarmee je contact had hebben dit tot een bijzondere reis gemaakt.

Dank voor alles, Edith


21/07/22
Terugblik op onze reis van Porto naar Santiago. mei 2022

Beste Guus

Wij zijn sinds gisteren terug in België en willen even laten weten dat wij heerlijk genoten hebben van onze wandelreis naar Santiago de Compostela. De route was prachtig mooi en de hotels waren zeker in orde. Wij hebben een paar keer contact gehad met de hulplijn van Portugal Green Walks ter plaatse en kregen steeds snel en duidelijk een antwoord op onze vragen. Wij zijn dus heel tevreden over onze reis en denken al aan een volgende wandeltrip?.

Met vriendelijke groeten

Dorien en An


16/07/22
Terug van de Camino Portuques, mei 2022

Beste Guus,

Alles is heel goed gegaan Guus. We hebben een mooie camino gehad met alles erop en eraan. De hotels waren heel goed geregeld, het bagage vervoer ook en de inleiding op de dag van de start was heel fijn en uitstekend. Dank daarvoor!!

De afstanden klopte niet altijd, de eerste dag was het hotel 4 km verder dan het einddorp in het boekje dus dat was voor een eerste dag best pittig maar het is ook inkomen in het lange wandelen. Bestaat er een camino wandelroute kaart? Die zou ik een volgenge keer dan graag meenemen.

Ik vond de eerste etappe adembenemend mooi, ik en wij houden vooral van rust en natuur en sommige etappes gingen best door stedelijk gebied die vonden wij iets minder maar ik besef me dat dit ook hoort bij een camino. Wij vonden de overnachtingen op rustige plekken en kleine dorpen het fijnst ook omdat de stadshotels iets minder waren en vooral erg druk. We hebben genoten van de hotels met zwembad en een buiten dat was zo leuk aankomen en landen. Aankomen in Santiago was erg bijzonder en een prachtige stad met ook een heerlijk hotel in het centrum. Voorts vele mooie ontmoetingen en “bon camino wensen” ook een nare met hoe zal ik het zeggen, een potloodventer, in het bos en dat deed ons beseffen dat als vrouw alleen de camino lopen best gevaarlijk is, wij voelden ons een dag niet zo veilig. Gelukkig ebde dat weg en waren er ook meer camino-gangers en keerde het gevoel van veiligheid terug.

Wij kijken terug op een prachtige tocht en bij deze hartelijk dank voor de uitstekende verzorging!

Me vriendelijke groet,

Marilyn, ook namens Sandy


27/06/22
Terug van de Camino Finisterre mei 2022

Beste Guus,

Dank nog voor je interesse. Ik was nog niet eerder in de gelegenheid om te reageren.

Ik heb een fantastische week in Spanje gehad. Mijn wandeldebuut is goed bevallen, ondanks de eerste wat zwaardere dagen. De eigenaar van Casa o Folgo is goud waard. Super vriendelijk en gastvrij, en een fantastische kok en chauffeur. Alle accommodaties zijn goed bevallen, al was die in Olveiroa wel het minste in het rijtje. Karig ontbijt, veel geschreeuw tussen het personeel. Maar al met al heb ik het fijn gehad. Het bagagevervoer is echt een uitkomst, en het routeboek erg fijn om er bij te hebben.

Dank voor alle goede zorgen en wie weet tot ziens!

Hartelijke groet,
Lisette 


25/06/22
Terugkijkend op de Camino Portuques, mei 2022

Goede morgen Guus.

Hierbij onze ervaringen van onze reis.  17 mei/27 mei 2022

Ik had een droom, eens aankomen op het plein in Santiago de Compostela.

En dat is de afgelopen maand waarheid geworden.

Samen met Sara zijn we gaan zoeken hoe en waar we dat het beste konden organiseren.

Wij kwamen uit bij Aarts reizen en het was ronduit geweldig.

Op al onze vragen kwam antwoord en zo namen ze onze twijfels weg.

We besloten de 10 daagse Camino de Portugees te lopen en dan de centrale route.

Dit vanuit Ponto de Lima.

Hier werden we opgevangen door de contactpersoon van Greenwalks en kregen uitleg en een prachtig verzorgd boekje.

Vol spanning gingen wij Sara (77) en Jansje(70) op pad.

Wat was het een prachtige tocht met mooie oude paden begroeide wanden stromende beekjes kleine dorpjes en gehuchtjes alles hebben wij gezien.

Lange tochten hoge klimmen, warme dagen, regen, mooie ontmoetingen en alle stempel posten.

En dan waren er weer die verschillende hotelkamers en onze koffers in de gang wat een luxe.

Alles zeer goed verzorgd.

De laatste dag was de route op het laatste stuk niet helemaal duidelijk en de aankomst op het plein was verwarrend opeens stonden we daar!

Gelukkig hadden we een extra dag in Santiago ( dat zou ik iedereen aanraden) en hebben de volgende dag het laatste stukje nogmaals gelopen dan beleef je het nog maals en komt het binnen.

Ik zelf had nog heel graag een week langer willen doen. 

Voelde weemoed dat het afgelopen was.

Wie weet komt er ooit een vervolg en dan misschien via de andere kant.

Ook namens Sara wil ik Guus Aarts bedanken voor het waar maken van onze droom die wij helemaal zonder blaren en met heel veel plezier gelopen hebben.

Het was geweldig.

Jansje


25/06/22
Camino Portugues, mei 2022

Goedemiddag Guus,

 

Het gewone leven heeft alweer zijn gang genomen. Wij hebben zeker een goede vakantie gehad. Niemand gevallen en/of ziek geworden dus prima en alle vier de wandeling uit gelopen. De wandeling was wel een hele andere dan de twee die we al eerder bij jullie gedaan hebben. Zeker het laatste stuk loop je in colonne. Wel leuke gesprekken cq ontmoetingen gehad.

Wat betreft jullie info, zou je voor de Camino kunnen toevoegen dat je per dag twee stempels nodig hebt om in Santiago je document te kunnen ophalen. Is bij ons net goed gegaan. Paul had het over twee stempels in het daarvoor bestemde boekje maar zei er niet bij  per wandeldag! 

De hotels in Portugal vonden wij prettiger dan de hotels in Spanje. Personeel in Spanje niet altijd vriendelijk, kamers soms erg gedateerd en ook de ontbijten lieten te wensen over. In Pontevedra zijn we de tweede ochtend maar buiten de deur gaan ontbijten.

 Al met al had ik deze ervaring niet willen missen maar lopen in Spanje heeft niet mijn voorkeur.

 Met vriendelijke groet,

 Lia 


25/06/22
Terugblik op onze reis van Porto via de kust naar Santiago. Mei 2022

Dag Guus,

Inmiddels ben ik idd weer thuis. IK heb niet gewandeld met mijn dochter Anne (gezondheidsproblemen, helaas) maar met mijn vriendin Ria Engelen.
Het was een geweldige tijd, goed wandelweer, geen blaren. en we hebben goed gelopen. veel vrolijkheid onderweg. BON CAMINO, hoorden we de hele dag..
Niet ieder onderkomen was op de hoogte van de wijziging van gast, vandaar misschien alleen mijn naam.
Over Hotel JUNQUERA. waren wij niet te spreken . De kamer niet verkeerd maar het eten en de bediening heel onsmakelijk..
In Santiago hebben we onze "heiligverklaring "binnen gehaald..
Ben heel blij en dankbaar dat ik dit heb kunnen doen.
Bij thuiskomst heb ik via mijn mobiel gereageerd op een vraag van jouw kant. Maar al snel vertrok ik weer met vriend Gijsbert naar Frankrijk. toen bleek dat mailen met mijn mobiel niet werkte.
Inmiddels ben ik nu thuis en kan weer mailen, vandaar..
Kortom ,ik heb al mooie weken achter de rug..
Guus, bedankt voor de organisatie .Ik klop graag weer bij je aan voor een nieuw avontuur.


Met vriendelijke groet,
Greetje en Ria


06/06/22
Terugblik op mijn reis van Porto naar Santiago. mei 2022

Dag Guus,

Ja, ik ben weer thuis na een zeer indrukwekkende reis.

Na een heftige periode van rouw, ben ik voor het eerst in mijn leven alleen op reis gegaan.

Het persoonlijke contact met jou en een planning op maat, maakte dat ik het aandurfde.

Het is een onvergetelijke ervaring geworden.

Het alleen reizen, maar vooral het alleen lopen is voor mij een bevestiging geweest van eigen kracht en heeft me veel heel mooie contacten en herinneringen gegeven.

Dank voor de goede zorgen, jullie aanbod en werkwijze was voor mij perfect en nodigt uit tot meer!

Met vriendelijke groet en tot ziens, Francy


06/06/22
Terugblik op onze reis van Porto naar Santiago. April 2022

Beste Guus,

Ik kan je wel zeggen, elke nacht word ik wakker en dan denk ik, dat ik nog steeds aan het wandelen ben.
Het heeft zoveel druk op mij gemaakt.
Geweldig.

Mvg
Soepina 

Het verslag.


Wij zijn 12 april met de auto richting Portugal gereden.
Donderdagmiddag aan gekomen in Ponte de Lima en gelijk naar het 1 ste hotel gegaan.
Wij werden heel goed ontvangen.
We mochten de auto voor het hotel zetten en konden wij onze bagage even uitladen.
Het was een prachtig hotel, heel smaakvol ingericht.
Ponte de lima was een gezellige plaatsje en meteen even stukje route gewandeld.
Het was erg druk ivm paasweekend.

Ik liep alleen, wel zou mijn man 1 dag mee wandelen, wat hij ook gedaan heeft.
S avonds kwam je collega van Green walks.
Hij heeft alles goed uitgelegd en ook nog gelachen .
Het ontbijt was erg uitgebreid en mocht ook van alles meenemen.
Ik was wel een beetje zenuwachtig, maar uiteindelijk ging ik dan op pad, meteen de prachtige brug over.
Ik heb goed op de gele pijlen gelet en ook regelmatig in het boekje gekeken.
Was goed geschreven.
Het was een prachtige route,zoveel moois gezien, ook leuk dat klimmen en dalen.
Boven op de berg mijn broodje gegeten.
Aangekomen in 2e hotel, mijn man was er al, hij mocht ook een fiets lenen en kwam mij tegemoet.
Weer een hartelijke ontvangst.
Prachtige tuin met zwembad.
S avonds heerlijk gegeten en ontbijt was ook goed, we hebben zelfs verse sinasappel sap gedronken van de boom uit hun eigen tuin.
2e route ging ik samen met mijn man wandelen .
Weer een mooie route.
3e hotel was midden in de stad tegenover het fort.
Zo leuk met allerlei winkeltjes en terrasjes.
Ontbijt was nu vanaf 7 uur, meestal pas om om 8 uur.
Ik wilde deze dag vroeger weg.
Half 8 ging ik op pad, maar er stonden 2 dronken jongens voor de deur .
Ik weer terug naar binnen, ze provoceerde tegen receptionist.
Ik moest achter wachten en ze gingen politie bellen.
Toen kwamen 4 wandelaars naar beneden en ik vroeg mag ik een stukje mee lopen en vertelde waarom.
Uiteindelijk hebben wij de gehele route samen gewandeld. 2 Portugese vrouwen en een Française.
Aangekomen in het centrum van Porrino en daar een transfer naar het 4e hotel.
Mooie tuin weer met zwembad.
S morgens om half 9 werd je weer naar het centrum gebracht ,waar de route begon.
Aangekomen in 5e hotel na een prachtige route weer.
Nu weer een korte route, je kon hem iets langer maken door naar het water te lopen.
Klein beetje regen gehad,maar wel een prachtige regenboog gezien.
Aangekomen 6e hotel , je ziet vaak dezelfde pelgrims ,2 uit Bolivia 6 uit Engeland en 2 uit Usa veel gepraat en gelachen met elkaar.
S middags door de stad gewandeld.
Volgende dag weer een mooie route , alleen had ik afslag gemist, ik zag opeens gele pijlen en paaltjes met spirituele route erop staan.
Tja kon door lopen of terug gaan.
Ik ging terug en locatie aan mijn man gestuurd, ik had al meer dan 20 km gewandeld.
Hij heeft mij afgezet op de goede route en nog 5 km gewandeld.
Moet wel zeggen was een stille route, maar zo'n mooie omgeving.
Later veel gelachen met de andere pelgrims.
7e hotel zo mooi , heerlijk eten.
Personeel ook erg aardig.
Volgende dag wilde 2 pelgrims uit Engeland dat ik met hun ging wandelen.
Dat heb ik gedaan ,was erg gezellig.
Laatste dag gingen alle pelgrims vroeg weg, ontbijt mee , het regende een beetje, maar de zon scheen ook.
Onderweg werd het steeds drukker, wel gezellig.
En dan de finish, ik was een beetje emotioneel.
Mijn dochter en haar man waren ook in Santiago.
Meteen zei ik , ik wilde dit 1x dit doen ,maar volgend jaar wil ik weer.
Guus bedankt, ook namens mijn man.alles was keurig geregeld.

Tot volgend jaar.
Vriendelijke groetjes van

Roberto en Soepina Schaasberg.


26/05/22
Pelgrimstocht Santiago April 2022

Beste Guus,

We hebben genoten en het heel fijn gehad. Wat een mooie ervaring. Alles was uitstekend georganiseerd en de wandelingen waren - voor ons als niet ervaren wandelaars - goed te doen
Wat betreft het overnachten, alle hotels waren prima, waarbij we extra genoten van de kleinschalige hotels met mooi uitzicht. De Portugese camino is een echte aanrader, net zoals Aarts Wandelreizen: klantvriendelijk, altijd antwoord op vragen en goed georganiseerd ???!

Ter informatie, hoef je niet in de beoordeling mee te nemen:
Zelf vonden we het eten wat minder, maar met een kleine bijbetaling konden we kiezen uit het volledige menu,

Dank voor je Guus,

Hartelijke groet,

Wim & Angelique


26/05/22
Terugblik op mijn reis van Porto naar Santiago. April 2022

Dag Guus,

Gisteren ben ik terug gekomen van mijn heerlijke Camino Portugues.

Ik heb het enorm naar mijn zin gehad. De reis was erg goed geregeld. Ik vond de briefing een mooie start van de camino. Gaf een gevoel van vertrouwen.

Ik heb mooie mensen ontmoet op mijn weg en inderdaad ook regen, maar dat mocht de pret zeker niet drukken. 

Het tijdstip waarop de bagage ’s ochtends moest klaarstaan had wat mij betreft wel een uurtje later gemogen ( het is tenslotte ook een beetje vakantie :-) )

Bedankt voor jullie bemiddeling bij mijn reis om mezelf en anderen te ontmoeten bij “ mijn camino”.

Hartelijke groet

Mieke 


26/05/22
 
Powered by Phoca Guestbook