Aarts Wandelreizen, Wandelvakanties & Pelgrimstochten

Wandel een authentieke wandelreis, trektocht of pelgrimstocht in Portugal, Spanje, Griekenland en Turkije

×

Waarschuwing

Alleen een beheerder kan berichten toevoegen.

Reiservaringen Santiago de Compostela (Caminho Portugues)

Hieronder vind reiservaringen van wandelaars die onze pelgrimstochten naar Santiago de Compostela hebben gelopen over de Portugese 'Caminho Portugues'.

Heeft u een leuke reiservaring toe te voegen? Neem contact met ons op en wij vermelden uw reiservaring erbij.

Uitgebreide terugblik op Pelgrimstocht naar Santiago. oktober 2021

Hallo Guus,
Ik moest even 2 nachten extra werken, altijd jammer dat het mooie vakantiegevoel zo snel verdwijnt dan.
Het was een super ervaring! We hebben genoten!
We zijn eerst een extra dagje in Porto geweest, daar alleen al 30 km gelopen wat een fantastische stad. Ook in de avond nog een Fado voorstelling bijgewoond.
De dag erna zijn we met de bus naar Valenca gereisd, ook dat was gaaf omdat je meer van het land ziet.
Waar we aankwamen bij het busstation was het maar een kleine reis naar het eerste hotel Lara.
We hadden een prima kamer en balkon, met super uitzicht op de burcht en op het startpunt de dag erop.
Enig nadeel was dat in de avond er een receptioniste was die geen Engels sprak, maar goed leve de app van de vertaling! En ons gebrekkige Spaans. Wij zaten prima maar anderen hadden behoorlijk wat geluidsoverlast gehad, zo hoorde we.
In de avond kregen we de laatste gegevens overhandigd, en waren we er klaar voor!
Het ontbijt was prima.

De eerste dag genoten van de natuur en Tui, en het prachtige weer.
En wat een lieve vriendelijke mensen overal.
Bij aankomst in Porrino waren we wat de weg kwijt en hebben gebeld naar het hotel expo.
Het was geen probleem, de eigenaar Daniel kwam ons halen.
Er waren nog wat mensen in de bus, waar later bleek dat we elkaar vaker tegen kwamen.
Gezellig eerst aan de wijn gezeten met allen.
Het hotel was eenvoudig, maar voor ons prima. Met een bed en douche zijn we tevreden.
Helaas regende het want het zwembad zag er uitnodigend uit!
De route was 23 km.
In de avond de keus uit 2 menu's, (dit hadden we er niet bijgeboekt maar het hotel lag wat verder afgelegen dus zijn we gebleven)
Er werd wat familie opgetrommeld, we hebben heerlijk gegeten! Boven onze verwachting! En ik geloof dat we voor 3 gangen en wijn nog geen 20 euro kwijt waren.

Dag 2 naar Arcade.
Prima ontbijt ( aan tafel vanwege corona ) en we konden bij Daniel afspreken wanneer we wilde worden afgezet bij het startpunt.
Dit was in het centrum.
Wederom prachtige wandeling, we hadden zon en regen.
En wat glooiende bergen, prachtig de wolken zo laag.
De kiwi, de druiven, de bloemen allen zo mooi.
In de dorpjes erg vriendelijke mensen, met handen en voeten wat gesprekjes gehad. Koffie in Mos, leuk dorp.
De route was 25.41 km
Aankomst bij hotel Duarte, erg vriendelijke receptioniste, eenvoudige kamer ( prima) met super uitzicht!
Ook daar in de avond gegeten, eenvoudig, prima.
Ontbijt ook netjes, aan tafel geen buffet ivm corona.

Dag 3 naar Pontevedra.
Onderweg prachtige natuur, sinasappelbomen, bos.
Korte route , dit was 16,3 km.
Hotel Avenida, we vonden het geen fijn hotel. De kamer wel.
De receptie was verbonden aan het (eet) cafe ernaast waar je als vrouw toch wel ongemakkelijk werd bekeken.
Personeel beetje narrig, persoonlijk zouden we dit hotel uit de wandeling halen.
We hebben in de stad gegeten, vonden het jammer dat het Zondag was en alles dicht was anders hadden we nog kilometers gemaakt!
Ontbijt was aan tafel, voldoende maar de narrigheid van personeel maakte dat we snel aan de wandel gingen!

Op naar Caldas de Reis.
Bij start door oude centrum Pontevedra, prachtig in de schemer met de verlichting!
Wederom mooie route! In het centrum even een terrasje gepakt, bij een lokaal barretje, waar meerdere pelgrims neerstreken, erg gezellig.
Na 30 km kwamen we in Hotel Balneario Acuna,
Wat een mooi hotel!!
Op de kamer netjes verpakte badjassen en slippers.
Je voelt je een filmster als je zo door het hotel (met badjas) loopt naar het zwembad buiten en de extra verwarmde bron.
We hebben daar met medereizigers toch wel wat uren gezeten in het bad! Heerlijk!
Zo leuk de gesprekken!
Lekker pasta gegeten, in het centrum.
Ontbijt was in buffetvorm, lekker en uitgebreid.

Dag 5 naar Padron.
Super!
Wederom onderweg wat klimmen en dalen. Mooie natuur.
Geschuild in een cafe, daar heerlijke lokale soep gegeten, nog steeds geen idee wat het was!
Na 25,02 km aankomst in Padron, wij kozen ervoor om zelf te lopen naar Casa Antiga do Monte.
Lieve mensen, mooie kamer.
Te ver om in de stad te gaan eten , dus daar gegeten.
Ik denk dat ze daar wat gebruik van maken de menukaart is zonder prijzen. De rekening was 60 euro , voor hier zeker normaal maar voor daar vonden we het redelijk veel. Wel lekker gegeten hoor!
Ook lekker ontbijt in ochtend.

De laatste dag!
Prachtig alle oudheden onderweg, natuur, het weer.
ook spannend omdat het nu wel erg dichtbij kwam.
Na 27 km kwamen we aan, vermoeid maar ook trots!
Bij het pelgrim bureau even stoeien met het scannen en na 1,5 uur hadden we het fel begeerde certificaat!
Erg toeristische stad, nog de pelgrim mis bij gewoond, indrukwekkend!
Hotel Lux Santiago lag in het centrum, fijn hotel, goed ontbijt.
Hier afscheid genomen van enkele mede pelgrims welke we met regelmaat onderweg en in hotels tegen kwamen.
Een enkeling ook via Aarts, alleen maar positieve berichten gehoord.
Voor mijzelf, ik vond het contact tussen ons erg fijn en laagdrempelig. Zelfs toen ik bij de voorbereiding nog wel eens of hetzelfde vroeg of wat bijboekte ?

Kortom, de ervaring was enorm!
Geen blaren of lichamelijke problemen gehad, heerlijk het hoofd leeggemaakt en wat knopen doorgehakt!
Ik heb een fotoboek gemaakt, met een impressie, het waren te veel foto's ik kon niet kiezen!
Ik probeer deze nog te sturen.

Bedankt voor alles!
Hierdoor hadden we een zeer ontspannen voorbereiding en wandeling!

Veel groet Marja en Mirjam


11/11/21
De Camino vanuit Ponte de Lima naar Santiago,. oktober 2021

Beste Guus,

Wij zijn ondertussen terug thuis na een heel fijne camino.

Onze 10-daagse wandeltocht van Porto naar Santiago de Compostella was een fantastische ervaring. Wij hebben het heel goed gehad.

Dit kwam grotendeels door je perfecte organisatie. Het roadboek, de logementen, de maaltijden in halfpension en het bagagevervoer was allemaal tot in de puntjes geregeld.

In Porto kregen we alle nodige informatie door de medewerker van Portugal Green Walks die stipt op de afspraak was in het hotel.

De wegbeschrijving was correct en duidelijk en elk logement beantwoorde aan onze verwachtingen.

Portugal heeft ons hart gestolen. De vriendelijkheid van de mensen en het lekkere eten dat voor ons werd klaargemaakt zorgde voor een warm thuisgevoel.

Het was ook leuk om jou even te ontmoeten in Casa de Capella. Dit duidt op je betrokkenheid die we zeer waarderen.

Over de grens met Spanje moesten we even wennen aan het temperamentverschil. Hier ging alles wat sneller, maar zeker niet slechter.

De natuurpracht en de rust onderweg op de meeste trajecten was zeer aangenaam.

Heel wat interessante mensen uit alle windstreken die we tegenkwamen maakten onze tocht verrijkend en openden onze blik op de wereld.

De aankomst in Compostella gaf een voldaan gevoel : Doel bereikt!

Het grote plein waar je toekomt, de pracht van de kathedraal en de andere historische gebouwen is imposant.

De vele mensen die hier aankomen uit alle richtingen allemaal met hun eigen doel en hun eigen verhaal maakt deze plek uniek en sacraal.

Wij willen je bedanken want door “Aerts Wandelreizen” konden wij genieten van een zeer aangename en zorgeloze camino.

Met vriendelijke groet,

Greet en Karen


11/11/21
Terug van de camino Portugues en Finisterre

We hadden lang naar deze wandelreis uitgekeken maar 3 september 2021 was het dan toch zover.
Uw sympathieke Portugese collega heeft ons alles prima uitgelegd. We kregen de boekjes overhandigd met uitgebreide beschrijvingen van de routes, de schelp natuurlijk en hij verzag ons ook van de nodige tips.
Onze verwachtingen zijn echt uitgekomen. We hebben genoten van de prachtige natuur, de verrassende uitzichten, de mooie oude stadjes, de contacten met andere pelgrims,en het zien van het leven op het platteland in deze gebieden. Het vervoer van onze koffers naar ieder volgend hotel was ideaal en verliep ook prima.
We hadden een extra dag in Porto waar we de stad ‘s morgens te voet en ’s middags met een e bike verkend hebben, een ervaring die zeer de moeite waard was.
Ook in Ponte de Lima was er een extra dag ingepland en hebben we bij het hotel mountainbikes gehuurd waar we de hele dag gebruik van hebben gemaakt, de omgeving verkend en langs de rivier gefietst over de mooie fietspaden.
Blij verrast waren we ook door een aantal unieke plekjes waar we voor onze overnachtingen verbleven, in Arcos,Balugäes,Cossourado en als uitschieter in Negreira bij Casa O Folgo prachtig uitzicht vanaf de tuin, heel vriendelijke bediening en de gastvrouw heeft twee keer voortreffelijk voor ons gekookt, we waren verheugd dat we daar voor twee nachten en avonden te gast waren.
De aankomst in Santiago de Compostella en de eerste aanblik op de indrukwekkende kathedraal zorgde voor een speciale emotie, het immens drukke plein met al die mensen en waar je dan toch weer pelgrims ontmoet die je al een tijdje niet meer gezien hebt. Heel bijzonder.
We hadden als afsluiting van deze wandelreis een extra dag in Santiago die we besteed hebben om ons certificaat op te halen en voor de rondleiding in het museum van de kathedraal en bezichtiging van de kathedraal zelf.
De aansluitende wandelroute van Finisterre naar Muxia was ook zeer de moeite waard. Het landschap was ook weer verrassend en de aanblik op de zee met prachtige stranden en strandwandeling waren prachtig.
De plaatsen Finisterre, Cee en Lires vonden we ook geweldig.

De tevreden pelgrims,

Anny, Annie, Ted en  Maria .


11/11/21
Camino Portugues, oktober 2021

Dag Guus,

het is nu ruim een week dat ik weer thuis ben en ondanks dat de wandelreis aan de korte kant was heeft het toch veel indruk op me gemaakt. Ik ben blij dat ik deze camino heb gelopen. Je mag mijn beoordeling rustig gebruiken op je website: " de reis was goed georganiseerd en de gekozen overnachtingsplaatsen waren divers elk met een eigen karakter, altijd comfortabel en schoon. In het hotel in Porto werd ik door Frederico welkom geheten en heb ik alle informatie gekregen over de tocht. De volgende dag werd ik door een keurige heer netjes op het startpunt afgezet en kon ik beginnen met lopen. Alles was goed geregeld, mijn koffer ging me vooruit zodat ik bij aankomst mijn spullen had. Het eten in de hotels/casa rurale waar ik ook het avondeten gebruikte was prima zowel kwalitatief als kwantitatief. De gastheren/dames waren altijd vriendelijk en voorkomend en deden hun best om het je naar de zin te maken. Goede keuze.."

Door deze ervaring ben ik nu van plan om volgend jaar de Camino del Norte/Primitivo te gaan lopen!

Met vriendelijke groeten,

Serpil


11/11/21
Terug vanuit Santiago, oktober 2021

Dag Guus,

Nog in Santiago en nu tijd om het e.e.a. met jou te delen. Een geweldige, persoonlijke ervaring/ontwikkeling. Ik moet leren om voor zelf op te komen. Nou, dat is gelukt! ?

Overigens transport bagage, super geregeld! ??

Met vriendelijke groet
Hanny 


11/11/21
Bedevaartstocht naar Santiago de Compostela, oktober 2021

Beste Guus
We zijn vandaag in Ponta De Lima aangekomen. Pittige wandeling maar wonderschoon. We zijn onder de indruk van de organisatie, de kwaliteit van de hotels en de sfeer en pracht van de etappes zelf. Dat wilden we je graag even laten weten. We hebben het een paar keer moeten verschuiven, je hebt er extra werk aan gehad maar wat we nu meemaken is helemaal top. Thx. Groet Peter en Jan

 

Hoi Guus.
Tocht hebben we volbracht. Na een prachtige extra dag in Porto­ nu op de terugreis. Kijken met veel plezier terug op de wandeltocht en wat we hebben gezien. We vinden het leuk om wat uitgebreider ervaringen te wisselen. Als dat ook voor jou geld kunnen we wat afspreken. In ieder geval dank voor je inspanningen.

Groet Peter


11/11/21
2 maal een terugblik op mijn reis van Porto naar Santiago. september 2021

Beste,

Ik ben sinds gisteren thuis van mijn Portugese camino, met de optie 10 dagen vanuit Ponte de Lima (Portugal) naar Santiago de Compostela. Ik val onmiddellijk met de deur in huis: het was een FANTASTISCHE ervaring, en daar zijn jullie toch wel voor een groot stuk medeverantwoordelijk voor. Het traject van deze centrale route is bijzonder mooi, grotendeels midden in de natuur. Enkele hotels waren bijzonder goed, in mijn geval die in Ponte de Lima, in Cossourado, in Caldas de Reis, in Padron en in Santiago de Compostela zelf. Wel was ik voor mezelf bijzonder blij dat ik de wandeling fysiek heel goed voorbereid had, en ik beveel dat ook aan iedereen aan. Hoe beter de voorbereiding, hoe groter de kans dat je van elke meter van het natuurschoon geniet. Maar nogmaals: dikke pluim aan wandelreizen Aarts, die deze pelgrimstocht in het aanbod heeft. In één van de volgende jaren, neem ik zeker contact op voor een ander wandelaanbod.

Beste Guus,

Via het e-mailadres van Wandelreizen Aarts, heb ik al een mailtje gestuurd om te melden dat de camino die ik vorige week gedaan heb (vanuit Ponte de Lima) ten zeerste meegevallen is. Ik heb het dan niet over het weer (want goede maar ook veel minder goede dagen wisselden elkaar af), maar over de organisatie (en die van Green Walks), over de communicatie met Wandelreizen Aarts, over het schitterende parcours, over de hotels (meestal heel goed, al vond ik die in Valenca da Minho en Pontevedra niet gezellig), ...
Het is een topervaring geweest, en dat wou ik toch nog eens persoonlijk melden.

Als jullie ooit de Camino Ingles (vanuit Ferrol - ongeveer dezelfde afstand) in jullie pakket hebben, zal ik zeker overwegen om via Wandelreizen Aarts te boeken.

Dit is het traject dat ik in 2023 of 2024 graag wil wandelen, als de gezondheid dat toelaat.

Vriendelijke groet. Een tevreden klant.

Joost Rommel


11/11/21
Camino Portugues, september 2021

Hoi Guus,

We hebben enorm genoten van de Camino wandelvakantie. Het was perfect georganiseerd. Iedere dag waren de koffers er op tijd en vaak konden we al in ons hotel. Ook de accommodaties waren netjes en schoon. Het was heerlijk om alleen te wandelen met een dagrugzak en iedere dag een schoon bed te hebben. De route langs de kust vond ik prachtig en de afwisseling met bos en dorpjes leuk. De markeringen zijn goed te volgen (het boekje is soms eerder verwarrend, maar dat zal persoonlijk zijn). De meeste hotels hadden ook een perfecte ligging, direct aan de Camino. Voor Vigo was dat vanwege de grootte van de stad wat lastiger. Dat was daardoor een langere dag (5 km meer) dan verwacht en lastiger om te vinden / de stad weer uit te komen. In Padron had Helene ernstige blaren waardoor de ligging 1 km buiten het dorp wat zwaar was (er was geen eetmogelijk in het hotel en de pendelservice wat in het boekje staat, doen ze niet). Normaliter geen probleem, nu was iedere stap extra pittig. Op wilskracht heeft ze de laatste etappe nog gelopen. En de aankomst maakt veel goed.

Kortom, dank voor de goed geregelde vakantie! Voor mij smaakt het naar meer in de toekomst. We houden de website in de gaten voor het aanbod!

Ik zal ook nog iets op de website zetten. Ik had mijn vakantie nog verlengd, vandaar een iets latere reactie.

Hartelijke groeten,
Annemiek


11/11/21
Mijn wandeltocht naar Santiago de Compostella september 2021

Goedenavond Guus

Ben maandag avond terug gekomen van mijn wandeltocht naar Santiago de Compostella
Het was een geweldige ervaring, alles was perfect geregeld.
Daarvoor mijn hartelijke dank

Ik werd erop aangesproken dat ik alles goed in orde had. Heb meerdere personen jouw adres gegeven.
Er waren zelfs mensen uit Texas ,waarvan andere familieleden volgend jaar dat willen doen.

Misschien nemen ze dan contact op met jouw. Omdat dan alles geregeld is

Het was mijn eerste tocht, maar zeker niet de laatste

Bedankt voor het regelen

Met vriendelijke groet Harrie


08/11/21
Pelgrimstocht naar Santiago September 2021

Hallo Guus,

Ik wil toch even laten weten, hoe ik het heb beleef allemaal.

Ben blij, dat ik alles via U heb geregeld. Alles is voortreffelijk verlopen. 

Was al helemaal in vervoering, toen s avonds de heer van Green Walks, alles kwam uitleggen.

Je wordt, helemaal warm als je de schelp en het paspoort krijgt. Dan de uitleg over de hotels onderweg en als je problemen hebt, dat je altijd kan bellen.

De volgende morgen, stond er iemand met een grote auto al klaar om mij weg te brengen. En ja dan begint de wandeling.

Altijd op tijd, was mijn koffer in het volgende hotel.

1 hotel was wel iets, wat ik aan moet geven, dat was in Porrino. Dit hotel was slecht en het eten en ontbijt, was niet zoals alle andere accomodaties

Voor de rest, heb ik het als 1 geweldig avontuur beleefd. Ik heb ondanks mijn gewicht, geen enkele blaar gehad. Het alleen wandelen, beviel mij uitstekend. De vriendelijkheid van de mensen in de dorpjes (het bon camino, klinkt nog steeds in mijn oren), de natuur enz. enz. Nee in 1 woord een geweldige trip en geweldig geregeld.

Bedankt, voor alles en heel veel succes voor de toekomst. Gelukkig was het dit jaar niet zo druk, als andere jaren.

Groetjes,

Yvonne 


08/11/21
Camino Portugues, augustus 2021

Hi Guus ,

Ben inmiddels weer thuis na de 8 daagse tocht van Ponta de Lima naar Santiago de Compostella .

Een geweldige ervaring en beleving, beslist een aanrader voor iedereen die tot zichzelf wil komen ,,, degelijke trainen is wel van belang , heuveltjes en hitte .

Alles was perfect geregeld met de hotels ( zelfs een paar met zwembad ) en de bagage , vriendelijke mensen en lekker eten .

Mijn Complimenten
Erno 


08/11/21
Via de kust van Porto naar Santiago juli 2021

Hi Guus,

Wij zijn inmiddels alweer een paar dagen terug.
Alles is goed gegaan.
We hebben heerlijk gewandeld.
Alles was prima geregeld.

Misschien 1 tip, het diner s avonds zal ik niet aanraden.
In elk hotel is de mogelijkheid om te eten
Je hebt dan meer variatie in het eten en qua tijd maakt het niks uit. (Dit was nl onze reden om gebruik te maken vh diner)

Ik hoop in de toekomst zeker nog een trip bij jullie te kunnen maken

Groetjes Mariska


08/08/21
Terugblik op reis van Porto naar Santiago. Juni 2021

Hallo,

De vakantie was goed geslaagd. We hebben er van genoten. Het vervoer van de koffers verliep goed.
We waren ook erg verrast door enkele prachtige locaties zoals achter de blauwe deur en Sao Miguel de Arcos en Casa da Capela.
Ook was de later toegevoegde locatie Cruceiro in Caldas de reis, erg goed met een erg gastvrije hotel eigenaar.
Het was wel jammer dat we in een paar hotels, waar we niet vroeg konden ontbijten, wel een ontbijt box mee kregen. Dit stelde niet veel voor.
Hostal Maracaibo in Porrino viel ons wel tegen. Hele kleine kamers en bij sommige geen buitenlucht.

Ondanks dat hebben we een mooie vakantie gehad.

Groeten van Marius en Hermien Peters en reisgenoten.

 


31/07/21
Terugblik op mijn reis van Porto naar Santiago. Juni 2021

Voor mij de eerste keer wandelen in het buitenland. Had extra nacht geboekt in Porto en Santiago. Ik heb de wandel reis als zeer prettig ervaren. Hotels waren goed tot uitstekend. Ook mijn bagage werd keurig op tijd gebracht. Allemaal goed geregeld. Door corona was het erg rustig op de wandelpaden en heb ik het grootste deel alleen gewandeld. Toch nog wel paar mensen ontmoet onderweg en in de hotels. Terugkijkend heb ik genoten van het wandelen, de prachtige omgeving en vriendelijke mensen in Portugal en Spanje. Reis was uitstekend georganiseerd en verder is het wandelpad goed aangegeven.

Met vriendelijke groeten,

Rudi de Vries

Amsterdam.


31/07/21
De pelgrimstocht vanuit Porto naar Santiago, een terugblik oktober 2019

Hallo Guus,

We zijn inderdaad al veilig en al thuis en al weer aan het werk. We zijn zondag 27-10 teruggekomen en we moesten maandag meteen gaan werken. Dat is het enige wat slecht geregeld was bij deze vakantie en dat hebben we zelf zo geregeld.
De reis en de wandeling zijn prima gegaan. Hele mooie route! De info avond met Frederico (ik geloof dat hij zo heette) was leuk en informatief. Alles is heel duidelijk uitgelegd. De hotels waren heel goed en alles eromheen ook. Bagage vervoer ging ook prima. Mijn man heeft uiteindelijk zijn rugzak zelf gedragen maar dat was zijn keus.
We waren ook heel blij met het boekje. Mooi gemaakt en heel praktisch met de gele routeaanduiding naar het hotel.
Kleine update: daar waar nog staat dat men een alternatieve route kan lopen is dit ondertussen ook goed aangeduid (in Spanje) met hele goede wegmarkeringen: stenen pilaren met erop (oa) de afstand en route naam ("complementario" voor alternatieve route). We hebben alles makkelijk kunnen vinden.
Eén ding is iets minder goed gegaan: het bellen voor de taxi in Porriño. We hebben zeker 4-5 keer gebeld maar we kregen alleen een bandje aan.
Uit frustratie (het regende de hele route) hebben we het noodnummer gebeld en binnen 20 min. kwam de taxi.
Wat ons betreft was een minder goede hotel in Porriño beter dan terug gaan naar hotel Lara (prima hotel). Het terug gaan vonden we niet zo leuk (maar wel begrijpelijk).
We hebben alleen maar lof over deze vakantie en ik wil je bij deze dan ook bedanken voor het goed regelen van alles en duidelijke informatie over alles.
Ik denk dat deze afstanden voor iedereen te doen zijn (we hebben niet geoefend) maar men moet het wel willen doen.
Het was onze eerste wandelvakantie maar zeker niet de laatste!

Vriendelijke groeten uit Zuid Limburg
Jola (en Eric) Castenmiller-Torbus


16/11/19
Korte terugblik op de Camino Portuques oktober 2019

Hallo Guus,

Erg aardig dat je nog even informeert naar het verloop van mijn Wandeling, ik ben meer dan tevreden over de mooie tocht. Een dag heb ik “St Jacob vergeve het me” de trein genomen vanwege een zeer zware regendag. Maar die verzuimde wandelkilometers heb in Santiago ruimschoots ingehaald door daar nog een dag rondhuppelend te genieten van de mooie stad. Onvermeld mag niet jouw betrokkenheid blijven en je hulpvaardige opstelling bij het voortijdig afhaken van Els.

Daarvoor nogmaals dank. Hopelijk kan ik in de toekomst nog gebruik maken van jouw uitstekende reisservice .

Hartelijke groeten Hans Vlutters oldenzaal


16/11/19
Uitgebreide terugblik op de Camino naar Santiago, oktober 2019

Beste Aart,

Wat een verassing deze Camino,

 

De reis

Een klein beetje gedoe was de reis vanaf Porto naar Valenca, omdat mijn kaartje voor de bus dat ik online had besteld niet kon worden gescand. Maar na ¾ kwartier werkte de internet verbinding in de bus weer en mocht ik de bus in.

Na een prachtige busreis van Porto naar kwam ik aan in Valance waar ik een taxi heb genomen om mij naar het hotel te laten brengen.

De tweede dag heb ik tot mijn genoegen met name het fort bij Valenca bezocht wat ik zeer de moeite waard vond. De buitengewoon aardige mijnheer van Portugal Greenwalks Jose Augusto Azzevedo kwam aan het begin van de avond langs en heeft mij de reisbeschrijving de schelp, het paspoort gegeven en uitgelegd waar ik moest starten in Valenca. Volgens Jose ben je pas verdwaalt als je binnen 5 minuten geen aanwijzing voor de Camino ziet, en dat je klopt. Alleen in de grote steden en de weg naar de hotels heb ik gebruik gemaakt van mijn navigatie.

Op de terugreis ben ik vanuit het hotel in Compostella met een taxi naar het busstation gegaan en na weer een prachtige busreis met hier en daar een herkenbaar punt ben in Porto op het vliegtuig naar Amsterdam gestapt.

De accomodaties

Over de bijna alle hotels en een hostel onderweg ben ik zeer tevreden. Met als hoogtepunt het bisschoppelijk paleis met zwembad en het gezelligst was de hostel Expo waar de eigenaar en zijn familie echt hun best deden het de gasten naar de zin te maken.

Over het Hotel Avenido in Pontevedra ben ik zelf zeer ontevreden. Lastig is dat zij pas om 21.00 eten. Het eten was uitgesproken slecht en werd opgediend door ronduit chagrijnig personeel en wat ik te eten kreeg heb ik laten staan omdat het smaakte naar 3 dagen geleden. Daarnaast waren de kamers matig en hebben een opknapbeurt nodig. Of de duvel er mee speelt is dat ook de plaats geweest waar ik de weg naar de Camino ben kwijtgeraakt. Gelukkig weet iedereen waar de route van de Camino is dus kom je altijd weer op de goede weg.

De wandeling

Wat een prachtige wandelingen door het Portugese en Spaanse landschappen, over oude Romeinse wegen door verstilde dorpjes en overal onderweg vriendelijke mensen.
Ook de eet en drink gelegenheden onderweg waren prima onderweg. Onder de Pelgrims heerste een prima sfeer en heb ik genoten van alle mooie ontmoetingen en gesprekken met mensen van elk werelddeel., maar zeker ook van alle mooie stilte momenten.
De aankomst in Compostella was heel bijzonder, al die blije toch wel emotionele mensen op dat plein die klaar waren met de wandeling en bijna allemaal heel even het gevoel hadden zoals een Britse mijnheer in Compostella het omschreef.
“ Its ready, I now have an empty feeling”.

 

Het halen van het certificaat was voor vele Pelgrims die dezelfde dag of de volgende ochtend nog het vliegtuig moesten halen wel een teleurstelling omdat het bureau sluit na het 1000e volgbriefje en je dan pas de volgende dag vroeg weer een volgbriefje konden krijgen.

 

Natuurlijk ook nog even het beeld van st Jacob aangeraakt en daarna gezellig de stad in met een stel andere Pelgrims.

 

Kortom ik heb genoten.

 

Guus dank voor de bemiddeling. En wie weet tot de volgende keer.

Groet van Kees Schuil.


16/11/19
De pelgrimstocht vanuit Porto naar Santiago, een terugblik oktober 2019

Beste Guus,

 

Excuus voor mijn late reactie.

 

Maar wat hebben we het fijn gehad! Alles tip top geregeld!

 

Het enige dat we opgemerkt hebben is dat de beschrijving in het boekje ons een keer goed geholpen heeft.

Maar vaak is de beschrijving verwarrend omdat de pijlen eigenlijk de meeste tijd de goede richting heen wijzen.

 

Verder zou een tip kunnen zijn dat bij de uitleg vertelt wordt hoe de gang van zaken gaan in Santiago.

Voor ons en velen met ons was dat wel een kleine deceptie.

Er worden namelijk voor het certificaat nummers uitgegeven en als er 3000 uitgegeven zijn wordt je weggestuurd.

De volgende dag stonden we om 7.00 in de rij, kantoor was pas om 8.00 open, en om 10.00 hadden we het diploma.

Gelukkig net op tijd want onze bus richting Porto vertrok om 12.00. Toch leuk dat we het geregeld hebben kunnen krijgen.

 

Ik zal jouw reisbureau zeker bij andere mensen aanbevelen.

 

Met vriendelijke groet,

 

Patricia van Schaick


16/11/19
Uitgebreide terugblik op de Camino naar Santiago, oktober2019

Beste Guus,

Jan & Drea Driessen willen jou het volgende berichten over onze camino “Portugese Coastal way to Santiago” :

 

Guus….Wat hebben we genoten!

Van het landschap, van de diversiteit aan wandelwegen, van de Atlantische Oceaan, van de geweldige boardwalks in Portugal langs de kust, van de prachtige hotelaccommodaties op één na (Hotel Anunciada in Baiona) . En een smetje op deze route was de lelijke industriestad Vigo en het onderkomen in een zakenwijk. Wel een mooi hotel, maar geen sfeer in deze zakelijke omgeving. De andere onderkomens waren perfect en een prima keuze.

De bijna volledige route straalt zoveel oorspronkelijkheid, sfeer en vriendelijkheid uit.

Daarnaast een speciale vermelding : genoten van het geweldig gezellige onderkomen Casa Puertas in Oia en Casa Antiga do Monte in Padron.

Wat een vriendelijke bevolking in deze regio. Ze wijzen je als het ware met een handgebaar meteen de weg waar de camino loopt.

De route in zijn geheel was geweldig en prima aangeduid met pijlen en schildjes met de schelp, bebording en de afstandsaanduiding naar Santiago.

We hadden eigenlijk geen routebeschrijving nodig. Zo duidelijk is deze camino aangeduid.

Guus…we hebben één advies....in je toekomstige herdrukken van deze Nederlandstalige routebeschrijving mag je wat ons betreft heel wat tekst weglaten. Het verwart de oriëntatie door de te uitgebreide beschrijving en leidt je eigenlijk af van de prachtige landschappen die je opneemt in je gezichtsveld. Zeker omdat de verwijzing zo perfect aangeduid is op de route zelf. De route en beschrijving klopt op sommige punten niet meer door vernieuwde boardwalks . Dit was tussen Vila do Conde en Esposende. Vanaf een dorp voordat je Vigo binnenwandelt is de bewegwijzering slecht aangegeven. Overigens de algemene beschrijving van het overzicht van elke etappe is prima verwoordt en geeft een mooie totaalindruk. Goed en compact beschreven.

En qua route zou de start in de stad Porto naar Matosinhos een prachtig begin zijn om ook van de stad en de kust van Porto te kunnen genieten. Het is meer dan een toegevoegde waarde. We hebben het met de fiets achteraf gedaan. Heel indrukwekkend.

 

We hebben – zoals hierboven beschreven – volop genoten . En vooral van jouw goede organisatie. Alles liep perfect, alles was prima geregeld en we hebben geen moment spijt dat we jouw organisatie gekozen hebben. Alle waardering . Dank daarvoor Guus : een dikke 10 voor je organisatie.

De 2,5 week Camino was een geweldige ervaring . In onze beleving een gouden camino in ons gouden huwelijksjaar. Een betere afsluiting hadden we ons niet kunnen wensen. Wat hebben we ook van elkaar genoten en het feit dat we dit fysiek en mentaal nog kunnen!

 

Jan & Drea Driessen


16/11/19
Korte terugblik op de Camino Portuques vanuit Valenca oktober 2019

We zijn op 3 oktober gestart met onze wandeling van Valenca naar Santiago. Het was een prachtige tocht, waar het heerlijke weer zeker aan heeft bij gedragen. Leuk om de eerste avond de schelp overhandigd te krijgen en duidelijke info over de route etc. De hotels waren prima, soms echt heel goed waarbij hostel Expo en hotel  Pazo de Lestrove indruk maakten. Onderweg hebben we genoten van leuke restaurantjes en terrasjes. Het bagagevervoer was perfect geregeld. Ook over de planning van de reis en de snelle reactie van Guus op vragen zijn we zeer te spreken. Dus wie weet tot een volgende keer! 

Miriam en Caroline


16/11/19
 
Powered by Phoca Guestbook