Aarts Wandelreizen

Vind uw authentieke wandelreis in Portugal, Spanje, Griekenland en Turkije

×

Waarschuwing

Alleen een beheerder kan berichten toevoegen.

Reiservaringen Santiago de Compostela (Caminho Portugues)

Hieronder vind reiservaringen van wandelaars die onze pelgrimstochten naar Santiago de Compostela hebben gelopen over de Portugese 'Caminho Portugues'.

Heeft u een leuke reiservaring toe te voegen? Neem contact met ons op en wij vermelden uw reiservaring erbij.

De pelgrimstocht vanuit Porto naar Santiago, oktober 2018

Beste Guus,

Ondanks het feit dat ik pas op het laatste moment de reis via jou heb geregeld is alles perfect verlopen. De eerste avond in Porto heb ik een prettig gesprek gevoerd met een van de medewerkers die mij de documenten kwam brengen en nog wat extra toelichting gaf. Ik vond de tocht erg leuk en met uitzondering van de een na laatste dag heb ik erg goed weer gehad. De uitzichten waren prachtig, de historische dorpjes erg leuk  en de hotels waren ook goed. De eerste dagen in Portugal was het nog heel erg rustig en kwam ik bijna geen andere wandelaars tegen, maar vanaf de Spaanse grens werd het drukker. Vanaf dat moment heb ik vaak met andere wandelaars samen gelopen. Over het eten heb ik zeker  geen klagen. Normaliter ging ik s’-avonds buiten het hotel iets eten, maar jouw advies om in 2 hotels vooraf het avondeten te reserveren pakte ook goed uit.

Al met al kijk ik terug op een heel mooie ervaring en ben ik blij dat ik het op deze wijze heb geregeld. Met een zware rugzak is misschien wat avontuurlijker, maar ik ben blij dat mijn bagage werd nagebracht. Wie weet maak ik nog eens gebruik van een van jouw andere wandeltochten. Deze tocht was in ieder geval de moeite waard.

Groeten en nogmaals dank,

john


08/12/18
Een reisverslag van de Caminho Portuques, september 2018

Hoi Guus,

 

Sorry her duurde even maar hierbij dan mijn reisverslagje….

 

Hierbij mijn reisverslag:

Na een korte voorbereiding en intensief contact met Guus heb ik een zeer geslaagde wandeltocht gemaakt tussen Caminha en Santiago de Compostella.

De wandeltocht was verspreid over 8 dagen, waarbij ik er zelf heb gekozen om er een 10 daagse reis van te maken.

Ben op vrijdag 13 september vertrokken naar Porto vanuit Brussel. In de middag aangekomen in het geboekte hotel en deze lag mooi net buiten het centrum.

Middag en avond heerlijk kunnen genieten van het mooie Porto. De dag daarop met de trein vertrokken naar Caminha, een treinrit van ongeveer een uurtje.

Hotel was trendy en modern ingericht en het ontvangst hartelijk. Reisleider vertelde een boel over de hoe de tocht zal verlopen en gaf veel tips.

De volgende ochtend de tocht begonnen en ik kan niets anders zeggen dat het een bijzondere ervaring is geweest.

Na een turbulente 19 maanden ben ik gedurende deze 8 daagse wandeltocht tot rust gekomen en heb ik inzichten verkregen. Deze rust kwam door de bijzondere omgeving waar de wandelingen je brengt.

Van prachtige vergezichten over de Atlantische Oceaan tot ruige golven. Van prachtige geurende en groene bossen tot landelijk of stedelijke omgevingen waarin de overnachtingen zich bevinden.

Van alleen wandelen tot mooie gesprekken met fascinerende mensen uit verschillende werelddelen. Contact maken is niet moeilijk als je daar behoefte aan heb.

Ik kan iedereen aanbevelen om een van de routes te kiezen die naar Santiago de Compostella leidden als je behoefte heb aan rust en bezinning in je leven.

Je kan de organisatie met een gerust hart overlaten aan Aarts Wandelreizen.

Met vriendelijke groeten,
Stefan


18/11/18
Vanuit Valença  naar  Santiago de Compostela Een uitgebreid verslag, oktober 2018

Dag Guus,

Terug van een heerlijke wandelweek vanaf Valença  (PT) naar  Santiago de Compostela. Het weer was niet ongunstig, zo’n anderhalve dag regen, maar meestal zonnig en rond de 22 graden. De wandeling van dorp naar dorp langs en over  de N550 was minder ‘natuurlijk’ dan we gewend zijn, maar daar staat tegenover een wandeling langs en door verrassend mooie dorpjes, langs beekjes, rivieren en over bruggen, en opnieuw langs graanschuurtjes en kerken, die het geheel heel afwisselend maken. Dank voor deze mooi en goed georganiseerde reis. We zijn niet anders gewend na Via Algarviana en Rota Vicentina!

We hebben de tocht volbracht en de certificaten opgehaald in het oficina del peregrino. Wel de volgden ochtend vroeg ivm de grote drukte aan het einde van de dag! En om 19.30 die avond de mis meegemaakt en het swingen van het wierookvat door het transept weer eens ervaren. Ze kunnen het wel katholieke geestelijken. In de lokale krant stond de mededeling dat ze met de toenemende hoeveelheid pelgrims geen raad weten. Vorig jaar was al een topjaar met 300.000 pelgrims en dit jaar verwachten ze er 320.000. Je loopt niet alleen en hebt aanspraak met burgers van over de hele wereld. Maar goed, een groot deel van Galicië vaart er wel bij.

De accommodaties zijn verschillend in kwaliteit, maar allemaal goed gelegen, dichtbij of in het dorp of de stad van aankomst. In Valença start je meteen goed en loop je naar het onbeschrijfelijke mooie Fortessa, dat werkelijk eenmalig is. Verder wat mindere accommodaties maar ze voldoen goed en natuurlijk het super mooie Pazo de Lestrove in het mooie Padron op de vijfde wandeldag.  We gaan daar nog een keer terug voor het Pulpo eten op de markt. Het Lux hotel in Santiago is heel goed en aantrekkelijk om vandaar uit de binnenstad te bezoeken.

Wat het eten betreft, dat is zeker gezien prijs –kwaliteit, uitstekend en inclusief de heerlijke wijnen, maar de afstemming is niet al te best, waardoor je op het dagmenu wel heel vaak tussen meluzza (heek) en lapje vlees moest kiezen. Dus een volgende keer zouden we voor  à la carte kiezen, hoewel je dan natuurlijk wel duurder uit bent.

Groeten

Jan en Ella


06/11/18
De 'Caminho Portugues’ een korte terugblik oktober 2018

"Mijn moeder en ik hebben samen de Portugese 'Caminho Portugues’ gelopen van 13 dagen en wat was het een onvergetelijke reis! We hebben zoveel prachtige natuur en architectuur gezien onderweg en hebben veel bijzondere mensen ontmoet. De hotels en de vooraf geboekte diners waren echt super en stegen boven onze verwachtingen uit! Guus heeft alles perfect geregeld, zoals de informatiebijeenkomst de avond van te voren en het bagagevervoer. Ook het boekje wat we erbij kregen met alle informatie over de route en de bezienswaardigheden die we onderweg zouden tegenkomen was erg prettig. In de toekomst gaan wij zeker opnieuw een wandelreis boeken bij Aarts Wandelreizen!”

Emily

"

06/11/18
Uitgebreid verslag van de Camino Portuques, oktober 2018

06/11/18
Terug van de Camino naar Santiago, oktober 2018

Beste Guus,

Zoals beloofd zou ik nog even laten weten hoe de reis was. Ik ben vorige week dinsdag terug gekomen.
Het was echt heel erg goed georganiseerd allemaal! De hotels waar ik verbleef waren echt boven verwachting en voor mijn doen erg luxe! Het wandelen ging ook zeer voorspoedig (ik denk mede door het dragen van erg goede schoenen en voldoende oefening van te voren). De afstanden waren zeer goed te doen! Echt een unieke ervaring om mee te maken, het lopen van een camino!
Ik zal zeker vaker een camino gaan lopen, maar dan zonder de organisatie zoals ik deze nu aan jou heb uitbesteed. Dit om verschillende redenen:
- dat ik nu meer een idee heb van hoe het is om een camino te lopen, en dat het mijn eigen voorbereiding ten goede komt dit zelf te doen.
- dat het fijn is om de flexibiliteit te hebben om een dagje rust in te plannen (zo kreeg ik last van een spier op dag 10 en moest ik nu blijven lopen)
- dat ik denk dat ik het fysiek aankan om mijn bagage op mijn rug te dragen
- at ik het niet erg vind om eenvoudiger te overnachten

Met betrekking tot de maaltijden had ik die achteraf wellicht niet zo snel erbij geboekt. Hoewel het hoofdzakelijk goed geregeld was (en heb ik geen enkele keer alleen gegeten doordat ik steeds bekenden tegenkwam), merkte ik dat ik soms (bv in Padron) een eenvoudige maaltijd kreeg daar waar er voor de andere gasten meer keuzevrijheid was.

Het was leuk om te merken dat ook anderen met GreenWalks liepen en dat ik enkelen af en toe in hotels weer tegenkwam. Ik heb enorm (!) genoten.
Enorm bedankt voor de service, voor het meedenken vooraf, de bereikbaarheid en de organisatie :-)

Groeten
Rebekka van den Brink


06/11/18
De pelgrimsreis van Porto naar Santiago oktober 2018

Dag Guus,

Wij kwamen gisteren terug van onze vakantie- en pelgrimsreis van Porto naar Santiago.

Met alle herinneringen nog vers in het geheugen, veroorloof ik mij een paar opmerkingen

Wat een fantastische tocht heb ik gemaakt (als gezegd: zoon Erik sloot zich pas de laatste twee dagen aan). Door prachtige landschappen wandelde ik, afgezien van die laatste twee dagen had ik alleen stralend weer. We beleefden gezellige en inspirerende contacten, genoten van alle culturele schoonheid die met name Portugal te bieden heeft.
Wat hebben jullie de reis geweldig georganiseerd! Iedere keer stond mijn koffer weer op de juiste plek, de taxi naar de startplek arriveerde stipt op tijd, in alle hotels werd ik verwacht, grappig is het een keer het busje te zien, verantwoordelijk voor het bagagevervoer, het aangeven van de kilometers – belangrijk voor een wandelaar – komt (wellicht afgezien van de laatste dag, er lijkt een nieuw stukje route naar het centrum te zijn) goed overeen met de feitelijke afstand. Toen ik mijn hoed in een hotel had lagen liggen, werd deze de volgende dag direct afgeleverd in het nieuwe hotel. Hartelijk dank daarvoor.
Vermoedelijk is het boeken van de onderkomens een moeilijke puzzel. Mijn voorkeur – en waarschijnlijk die van veel wandelaars – gaat erg uit naar de kleinere en daardoor gezellige pensions, verder van de grote steden. Villa d’Arcos is fantastisch, Quinta da Cancela eveneens, Casa da Capela evenzo. Waarschijnlijk geldt dit ook voor Casa Antica do Monte, in het overigens vreselijke Padron, wij zagen het alleen maar in de gietende regen. Jammer was het dat ik als enige van de vaste groep wandelaars in die locatie geplaatst werd; als gevolg daarvan raakte ik mijn vaste peregrinos kwijt. Dat is jammer, zeker op zo’n laatste dag. In zo’n groot hotel als dat van Pontevedra (Avenida) voelde ik mij als alleenreizende betrekkelijk verloren.
Moeilijk zal het zijn, zo’n routebeschrijving en aanvullende gegevens te formuleren. Hoe prachtig de layout van het verstrekte boekje ook is: heel veel kan ik niet met de beschrijvingen. Soms lijkt het er op dat de computer vertaalwerk gedaan heeft, mij werd het in de routebeschrijving vaak niet duidelijk ‘waar je bent’, ‘waar je moet beginnen te lezen’. Zou het handig zijn kilometermarkeringen op te nemen? Moet iemand eens even goed naar die grammaticale constructies kijken?

Wellicht ten overvloede: een fijne reis had ik. Dank voor de organisatie.

Met vriendelijke groet,

Maarten van Tricht

 


06/11/18
Terug van de Camino Portuques oktober 2018

Beste Guus, 

We hebben een onvergetelijke wandeling gemaakt. Genoten van zoveel, dorpjes, 

oudheden en al die mensen vanuit de hele wereld met allemaal het zelfde doel! 

Naar Santiago, zo bijzonder de aankomst en de mis met alles erop en aan, wat een 

beleving. Wij zijn 2 nachten extra gebleven en daarna naar Muxia, 2 uur in de bus, 

Is het echt waard. Wat een mooie plek op aarde.

Maar dank voor de organisatie, zo goed geregeld, TOP, dank je.

( het smaakt naar meer

Groeten Marjan


06/11/18
Santiago De pelgrimstocht over de Camino Portuques september 2018

Dag Guus,

Inmiddels zit mijn tocht er op, het was geweldig, ik heb gekregen waar ik voor kwam en nog veel meer.
Mijn complimenten voor de goede organisatie van de reis. De kamers waren dik voor elkaar, het vervoer van de bagage idem. In alle hotels was bekend dat ik vegetarisch eet. Helaas draaide het uit op 5 x mixted salade en een omeletje ?.
Ik zou vegetariers adviseren zelf een restaurant uit te zoeken, mede omdat het wel lukt uitgerust te zijn voor het avondeten en het aanbod is in de meeste plaatsen wel divers. Ik zou je organisatie zeker aanbevelen bij anderen, sterker nog, heb ik al gedaan ?

Nog even over de vegatariers.....men stond wel open voor suggesties hoor, als ik vroeg om gegrilde groente en patatjes of een yoghertje was er meestal wel wat extras mogelijk.....

Prima omgeving om er als vrouw alleen te reizen, ik heb me er heel veilig gevoeld. Dat je alleen reist vind ook niemand raar, ook wel eens fijn. En op de juiste momenten kon ik met andere pelgrims overleggen, die dan soms meer of andere info hadden over de route.
Het boekje was een fijne handleiding en voldoende info voor onderweg.
Het een na laatste hotel, hotel Scala, daar heb ik me alleen gevoeld, helemaal uit de sfeer van de camino, geen andere (bekende) pelgrims......Het was me verteld hoor, dat jullie niet helemaal gelukkig waren met dit hotel maar dat er geen alternatief was.
De route op de laatste dag viel me erg mee.....het was behoorlijk groen nog onderweg en minder klimmen dan ik had verwacht.

Dat was het voor nu....ik ga eens goed uitrusten en dan eens mijn gedachten laten gaan over een volgende pelgrimstocht.....

Met vriendelijke groet, Lieuwkje Vlasma


06/11/18
Terug van de Camino vanuit Porto naar Santiago, september 2018

Hallo Guus,

Maandag zijn we weer thuisgekomen van een reis van Porto naar Santiago, wat een schitterende reis en wat een goede organisatie,

De 3e etappe van 33 km. van Barcelos naar Ponte de Lima was erg zwaar, maar thuiskomen in Casa Do Pinheiro was een verademing. Ook de 4e etappe was zwaar van Ponte de Lima naar Cossourado was een hele klim, maar wat een prachtige bossen en wijnvelden, dorpjes en bruggen. Casa de Capela zullen we nooit meer vergeten, de kiwi,s hingen op plukafstand boven ons hoofd wanneer we voor de kamer zaten.
De hele tocht hebben we genoten van landschap en alles wat we tegenkwamen en de sfeer op de Camino, vele nieuwe vrienden zijn gemaakt. De aankomst in Santiago was een belevenis.
Het was een geslaagd verjaardagscadeau voor mijn zoon.

Onze hartelijke dank naar jou voor de uitstekende organisatie, de mooie en schone Hostels, Hotels en Casa,s, de vriendelijke ontvangst en het lekkere eten, en niet te vergeten de koffers die iedere dag weer op onze kamers stonden.

Dit heeft ertoe bijgedragen dat onze reis onvergetelijk was.

Met vriendelijke groet
Anneke en Patrick 


06/11/18
De wandelreis de camino Portugues.september 2018

Beste Guus,

We zijn weer terug van onze wandelreis de camino Portugues.
We hebben het fantastisch gehad! Bijna alles was erg goed verzorgt, bagagevervoer helemaal perfect, de hotels allemaal goed, ons eerste verblijf was een hobbithuisje, het verblijf in Arcos, echt zo schattig! De andere hotels en gasthuizen ook zonder meer prima, echter bij ons verblijf in Cossourado hadden we qua eten geen goede ervaring. We hadden gekozen om zelf de restaurantjes op te zoeken dus geen gebruik maken van diners inclusief. In Casa da Capela was echter geen mogelijkheid om te eten en werden we naar het dorpje, 300 meter verderop gestuurd, daar was een klein cafe waar wel wat zou zijn, oke wij daarnaar toe. Het enige wat ze daar eigenlijk serveerden was ontbijt/lunch, broodjes dus, het enige warm was een kommetje met varkensvlees met een sausje er doorheen en een paar broodjes erbij. Eerlijk is eerlijk, het was niet te eten, ik weet, smaken verschillen maar dit was gewoon afval vlees. Het dichtstbijzijnde stadje was 3 km verder, geen optie om dit nog te lopen na een zware etappe dag dus zijn we eigenlijk met een zak chips en wat chocola gekocht bij het benzinestation weer naar ons verblijf gegaan. Wij vonden dit erg jammer, je wilt na een zware dag, de zwaarste van de hele reis, wel wat fatsoenlijk eten en dan is er eigenlijk niks, dus jammer. Dit was de enige wanklank die wij hadden wat de reis betreft, Guus, ik zou dit anders gaan regelen, of ander verblijf, of de mensen de mogelijkheid geven ergens anders goed te eten. (vervoer regelen naar restaurant). Maar zoals ik al eerder zei, verder was de reis helemaal top en zijn wij enthousiaste pelgrims geworden! Guus, bedankt en ook Portugal Green Walks die alles goed voor elkaar hadden.

Groet, Henk en Sjoukje


06/11/18
Terug van de Camino naar Santiago, alleen gelopen in september 2018

Hoi Guus,

Ik heb geen ervaring met eerdere wandelreizen, maar ik vond de manier van hoe jullie alles georganiseerd hebben bijzonder fijn. Werkelijk alles was goed geregeld. Vooraf, telefonisch al bij boeking, wordt er goed meegedacht over wat praktisch is om te doen binnen de mogelijkheden die er waren. Het wandelen vond ik bijzonder plezierig met alleen een dag-rugzak. Van het bagagevervoer tussen de accommodaties in, zou ik een volgende keer weer gebruik maken! Prima accommodaties met lekkere ontbijtjes, en een fijne Introductiebijeenkomst op de avond van aankomst.

Ook de telefonische ondersteuning voor ‘het geval dat’, is geruststellend om te weten voor een onervaren wandelaar. Het routeboek van de etappes was duidelijk en aangenaam om te lezen. Ik neem volgend jaar vast weer eens contact op voor een nieuwe wandelreis!

Dank,

Groet, Els


23/09/18
Terug van de Camino Valenca do Minho naar Santiago september 2018

Beste Guus,

 

Ondertussen zijn we al 6 dagen thuis en uitgerust van onze  ondernemende tocht.

De weer goden waren ons goed gezind en hebben er voor gezorgd dat we geen regen hadden, maar wel namiddagen van 30 graden.

Het stappen op zichzelf viel reuze mee, zonder blaren of ongemakken aan de voeten, we zijn gespaard gebleven van ongelukken of val partijen.

De vlucht, het vinden van een autobus, het nemen van een taxi is allemaal vlotjes verlopen. 

De lokale mensen waren vriendelijk en behulpzaam. De hotels waren goed, alles wat we nodig hadden.

Het enige hostel dat er bij was, was duidelijk minder. De hostel uitbater was een zeer druk man en zeer nerveus, wat eerder vermoeiend was dan ontspannend. Het ontbijt was er duidelijk minder, in vergelijking met de hotels en alles verliep er chaotisch .

De zwembaden waren een verfrissende ontspanning voor de spieren na de lange stap dagen.

Het late ontbijt is een nadeel, het weerhoud je om vroeg te starten met stappen.

De late diners waren een nadeel zowel voor de maag als voor de aanvang van de nachtrust, want ‘s avonds ben je wel moe.

De gele peilen en schelpen waren goed aangegeven, behalve in de stad Santiago. 

Wat meer zou moeten aangeboden worden in de hotels zijn been massages. Die ontspannen ongelooflijk de beenspieren na een vermoeide stapdag.

Wat ongelooflijk goed doet, is de samenhorigheid en het doorzettingsvermogen bij de pelgrims, het voelt aan als 1 familie.

 

Nu hebben we Valença - Santiago gedaan, volgend jaar willen we Porto-Valença doen. 

Vriendelijke avond groeten van 2 tevreden pelgrims !

Jo en Kris


23/09/18
Terug van de Camino naar Santiago, alleen gelopen in september 2018

Goedemorgen Guus,

Nu op mijn beurt sorry voor de late reactie!

Dank voor jouw bericht. Op 15 augustus was ik terug in Nederland.

Van de reis heb ik zeer genoten. Niet in de laatste plaats door jouw goede zorgen. Alles was goed georganiseerd en de informatie met betrekking tot de transfers, instructie door de lokale organisatie, hotels, bagagevervoer en de route was zeer duidelijk! Dat alles zorgt dat je je echt kunt concentreren op het lopen en het genieten van de prachtige omgeving.

Ik liep van Porto naar Santiago de Compostela. De weg is ontzettend goed aangegeven. Het kan niet anders dan dat de mensen in Portugal en Spanje daaraan veel tijd besteden. De ANWB kan daar nog een puntje aan zuigen. De bewoners die je op de route tegenkomt, zijn ook zeer vriendelijk tegen de passerende pelgrims. 

Vooral het Portugese gedeelte van de route sprak me overigens aan. Het Noord-Portugese platteland is mooi, bosrijk, groen, kalm en vriendelijk. De tijd lijkt er wat stil te hebben gestaan. Diverse keren was ik verrast door de schoonheid van de casas en quintas waar ik logeerde.

Tijdens het lopen waren compeed pleisters overigens mijn beste vrienden :

Voor een volgende wandelreis zal ik zeker weer bij jou aankloppen.

Hartelijke groet

Rob Okhuijsen 


17/09/18
Terug van de Camino vanuit Porto naar Santiago, september 2018

Beste Guus,

We hebben een fantastische reis achter de rug waar we allemaal erg van genoten hebben. De route was mooi, de hotels goed, het diner soms wat minder, het ontbijt prima.

We konden bij aankomst in de hotels altijd direct in onze kamers. We hebben genoten van het thermaal bad in Caldas de rei en van Daniel, de man in het hotel in Porrino. De laatste etappe bleek 5 km langer dan onze beschrijving aangaf maar we zijn allemaal in Santiago aangekomen. We hebben geen enkel probleem gehad onderweg, het weer was goed, al met al een onvergetelijke ervaring. De reis hebben we afgesloten met nog een extra dag in Porto, wat een heel leuke stad is.

Bedankt!

Met vriendelijke groet, namens de anderen,

Caroline de Jong

 

 

 

 

 


17/09/18
Camino Portuques, een terugblik augustus 2018

Beste Guus Aarts,

 

Afgelopen maandagavond zijn we weer thuis gekomen van van onze Camino Português.

Ongeveer 230 km wandelplezier.

Bij deze willen we u hartelijk bedanken voor onze bijzonder mooie wandelvakantie.

Een Camino om nooit te vergeten.

Heel bijzonder. En wat was het super goed geregeld.

Onze dank daarvoor.

De ontvangst door de gids in Porto was prima en het taxi vervoer naar onze wandelstart plek.
En wat waren de hotels goed, en ook onze koffers waren er iedere keer weer netjes op tijd.
Wat het is geweldig dat je na een vermoeide wandeldag steeds weer je eigen koffers al ziet staan bij binnen komst in het hotel.

Ook de 2 transfers naar de hotels waren geen probleem voor de hoteliers.

Guus! Van ons krijg je een 10 met een griffel.

Met vriendelijke groet, Buenos dias.

Johan en Willy Velthuis

 


17/09/18
Terug van de Camino vanuit Porto naar Santiago, juli 2018

Beste Guus,

Sinds gisteren zijn we inderdaad weer thuis. Samen met onze zonen hebben we nog een paar dagen in Porto rondgelopen. Was ook erg leuk.De wandeltocht via de kust is onze prima bevallen. Alles was erg goed geregeld en verzorgd. Leuk de variatie in het soort hotel iedere. Op 1 of 2 na waren het allemaal prima hotels. Het routeboek is ook goed, maar doordat de camino langs de kust inmiddels sinds een jaar of 2 à3 een officiële route is geworden is sommige informatie wat achterhaald. De bewegwijzering is zo duidelijk dat sommige waarschuwingen die in het boek staan eigenlijk niet meer van toepassing zijn. Wat wel handig was geweest als er in het routeboek informatie had gestaan over de overtocht naar a guarda op maandag. Op die dag vaart de ferry nl. niet. Via internet ben ik erachter gekomen dat er een lokale visser is die dan wel vaart. Die vonden we erg gemakkelijk en de overtocht van ongeveer 5 minuten in een klein bootje was erg leuk. Vooral omdat je aan de Spaanse kant gewoon op het strand afgezet werd. 

We zijn erg tevreden om deze reis via jou te boeken. Het was ook fijn dat er gebruik wordt gemaakt van Hotels en niet van herbergen. Met name het laatste stuk van redondela naar santiago zagen we dat mensen vaak al heel vroeg op pad gingen om er maar voor te zorgen dat ze als eerste bij de volgende herberg waren. Deze mensen moesten daarvoor soms dan ook nog eens lange tijd in de volle zon wachten totdat ze in konden checken. Niet echt iets waar wij zin in zouden hebben.

Het weer was meestal prima. Eén keer een beetje regen en een paar dagen heel warm. Boven de 35 graden. Door vroeg op pad te gaan was dit nog wel te doen. Sommige hotels boden tijdens deze dagen ook de mogelijkheid om eerder te ontbijten dan gebruikelijk, zodat we niet met een lege maag op pad hoefden.

Bagagetransport is vlekkeloos verlopen. Iedere keer was onze bagage er voordat we op de plaats van bestemming aankwamen. Top dus.

Met vriendelijke groet, 

George


17/09/18
Terug van de Camino Portuques vanuit Porto naar Santiago, juli 2018

Dag Guus

Mag ik je alvast proficiat wensen met de prachtige organisatie van “Individuele Pelgrimstocht Santiago de Compostela”.  Het was voor ons een heel bijzondere ervaring dat we iedereen die wat van wandelen houdt, zouden aanbevelen.

Je samenwerking met Portugal Green Walks is grandioos, na uitleg van Jose Augusto begrepen we dat zij alleen maar gaan voor de beste kwaliteit.  En dit bleek dan ook uit de verschillende accommodaties die we bezocht hebben. Het onthaal van Jose in Ponte de Lima was heel hartelijk en alles was tot in de puntjes geregeld. We hebben ook 2x nog telefonisch contact genomen waar hij telkens ongelooflijk hulpvaardig was.

Ik stuur je nog enkele foto’s door met enkele aantekeningen die het boekje nog completer zouden maken :

  •  1e etappe
  •  3e etappe
  •  folder
  •  3e etappe
  •  5e etappe


Vriendelijke groeten van 2 enthousiaste pelgrims,    

 

Kristl en 

Alex


17/09/18
Terug van de individuele Pelgrimstocht Santiago de Compostela, Juli 2018

Dag Guus

Mag ik je alvast proficiat wensen met de prachtige organisatie van “Individuele Pelgrimstocht Santiago de Compostela”. Het was voor ons een heel bijzondere ervaring dat we iedereen die wat van wandelen houdt, zouden aanbevelen.

Je samenwerking met Portugal Green Walks is grandioos, na uitleg van Jose Augusto begrepen we dat zij alleen maar gaan voor de beste kwaliteit. En dit bleek dan ook uit de verschillende accommodaties die we bezocht hebben. Het onthaal van Jose in Ponte de Lima was heel hartelijk en alles was tot in de puntjes geregeld. We hebben ook 2x nog telefonisch contact genomen waar hij telkens ongelooflijk hulpvaardig was.

Vriendelijke groeten van 2 enthousiaste pelgrims,    

Kristl en Alex


13/08/18
Terug van de Camino met het gezin, juli 2018

Beste Guus

Onze camino was inderdaad een fantastische beleving! We zijn nog aan het bekomen van deze fantastische ervaring en mijn familieleden van de geleverde inspanningen. De organisatie, routebeschrijving en bagagevervoer waren top! Ook de regelingen in het hotel waren zeer goed afgestemd op onze wensen en noden als vermoeide wandelaars.

Eerst onze hotels in Porto en Santiago, daar waren we zeer tevreden over de mooie, hedendaagse inrichting van de hotels, de kamers en de kwaliteit van het ontbijt. Deze hotels verdienden meer dan de hen toegekende sterren.

Ook de hotels tijdens onze camino waren zeer degelijk, en goed bereikbaar op onze tocht, ofwel was er vervoer geregeld. Misschien best te vermelden dat Hostal Expo een zwembad heeft – wij zijn voor onze eerste wandeldag wat later vertrokken – want het was de verjaardag van mijn vrouwtje - en hierdoor ook wat later pas in O Porrino en dus ook in het hotel aangekomen, waardoor we niet meer hebben kunnen genieten van een verfrissende duik. Aan onze gastheer en gastvrouw zal het zeker niet gelegen hebben!

Ook vermeldenswaard was het Balneario Acuna met zwembad en behandelingen, welgekomen massage! Zeer mooi hotel, leuke faciliteiten, lekkere cocktails, … Eén klein minpuntje wat we toch met z’n vieren opmerkten in dit hotel was het avondeten – waarvan de kwaliteit net iets minder was dan in de andere hotels en de bediening net iets te snel was: er werden al borden afgeruimd terwijl nog niet alle tafelgenoten hun bord geleegd hadden. Misschien kunnen jullie dit even ter sprake brengen?

We hadden ook geluk met het weer: enkel de eerste en de laatste wandeldag hadden we zeer zonnig en warm weer (25 à 28 graden), de andere dagen was het gelukkig voor ons wat meer bewolkt en iets frisser (zo’n 20-22 graden en zelfs één dag wat druppels). Zo’n camino uitwandelen in zomerse, tropische temperaturen is immers een zeer moeilijke opdracht.

Dus, een fantastische ervaring, prima organisatie en in de toekomst als we nog dergelijke reizen ondernemen, zal ik zeker niet nalaten om jou te contacteren of reclame te maken voor Aarts Wandelreizen!

Met vriendelijke groeten

Fabrice Vermeulen


12/08/18
 
Powered by Phoca Guestbook