Aarts Wandelreizen & Wandelvakanties

Authentieke wandelreis, trektocht of pelgrimstocht in Portugal, Spanje, Griekenland en Turkije

Cookie beleid

×

Waarschuwing

Alleen een beheerder kan berichten toevoegen.

Reiservaringen Santiago de Compostela (Caminho Portugues)

Hieronder vind reiservaringen van wandelaars die onze pelgrimstochten naar Santiago de Compostela hebben gelopen over de Portugese 'Caminho Portugues'.

Heeft u een leuke reiservaring toe te voegen? Neem contact met ons op en wij vermelden uw reiservaring erbij.

Santiago ervaring, april 2016

Beste Guus,

Wij zijn nu bijna een week geleden thuisgekomen. Wij kijken terug op een week vol met prachtige ontmoetingen, gesprekken en wandelingen. Wij hebben genoten van de mooie omgeving en dorpjes. Op een bepaald moment hebben we nog de klok geluid in een van de velen kerktorens. Het was een sport om zoveel mogelijk stempels te bemachtigen op bijzondere plaatsen. Wij hebben verschillende stempels in de kerk gekregen. Soms van een koster of van een monnik en zelfs een van een non in een verzorgingshuis.
De eerste dagen hebben we nog wat kleine buitjes gehad. De laatste dagen waren zonnig.

We hebben een tip en dat is de bus terug naar Porto. De bus was volgeboekt. Nu zijn wij eerst naar Viggo gereis en vervolgens naar Porto.
Ik heb nog even terug gekeken in mijn informatie en daar kan ik niet terug vinden dat je deze bus echt wel ruim van te voren moet boeken. Ik zou dit wel als tip aan de reizigers meewillen geven.

Nogmaals heel hartelijk dank voor de organisatie van deze reis.

Hartelijke groet van Flora van der Marel


07/06/16
Santiago ervaring, april 2016

Beste Guus,
Wij hebben de zesdaagse wandeling van Valenca naar Santiago de Compostela gelopen.
Wij hebben genoten van de mooie omgeving, gewandeld door oude bossen met klaterende beekjes. We troffen het met zeer zonnig weer.
De hotels lagen op goede afstand en waren van matig tot goede kwaliteit.
Dank voor jouw goede voorbereiding en vooral de service, waarbij onze koffers naar het volgende hotel werden gebracht.
Wij zien uit naar een nieuwe wandeling van Santiago de Compostela naar Muxia/ Finisterre.

Vriendelijke groet,
Klaas M.van den Berg


03/06/16
Satiago, alleen gelopen in april 2016

Dag Guus,

Ik ben inderdaad al terug en wil graag iets vertellen over mijn reis. Ik heb een geweldige reis gehad. Vooraf had ik hele goede recensies gelezen en had vanuit jouw beschrijving bepaalde verwachtingen. Die verwachtingen zijn volledig uitgekomen en ook de goede recensies herkende ik volledig. De organisatie van vervoer, bagage en overnachtingen was perfect. Ook de indeling van de wandeltrajecten was mooi in balans. De lange trajecten en korte trajecten wisselden heel goed af. Het was een mooi avontuur vol met positieve verrassingen en ontmoetingen. De locaties van Arcos, Bulageas, en Cossourado( de qiunta's) sprongen er tav van kwaliteit, persoonlijke benadering en schoonheid extra bovenuit. Dank voor deze reis en ik zal je zeker aanbevelen bij eventueel geïnteresseerde. Je mag deze tekst gebruiken als je dat zou willen.

Groeten,

Michel Hallie


03/06/16
Terugblik Caminho Santiago tocht, April 2016

Dag Guus,

Ik ben inderdaad al terug en wil graag iets vertellen over mijn reis. Ik heb een geweldige reis gehad. Vooraf had ik hele goede recensies gelezen en had vanuit jouw beschrijving bepaalde verwachtingen. Die verwachtingen zijn volledig uitgekomen en ook de goede recensies herkende ik volledig. De organisatie van vervoer, bagage en overnachtingen was perfect. Ook de indeling van de wandeltrajecten was mooi in balans. De lange trajecten en korte trajecten wisselden heel goed af. Het was een mooi avontuur vol met positieve verrassingen en ontmoetingen. De locaties van Arcos, Bulageas, en Cossourado( de qiunta's) sprongen er tav van kwaliteit, persoonlijke benadering en schoonheid extra bovenuit.

Dank voor deze reis en ik zal je zeker aanbevelen bij eventueel geïnteresseerde. 

Groeten,

Michel Hallie


16/04/16
Terugblik Pelgrimsticht Porto- Santiago,sept 2015

Dag Guus,

je bent heel benieuwd hoe ik het gehad heb op de Camino Portugues van Porto naar Santiago de Compostela.

Nou, daar kan ik maar één antwoord op geven: geweldig!

Met name de overnachtingen in hotels is bijzonder goed bevallen omdat het vaak mooie locaties zijn, goed onderhouden en schoon.

De hotels boden meer dan ik ervan verwachtte.

Het was een grote luxe dat mijn bagage al op het volgende adres was aangekomen wanneer ik (soms al vroeg) binnenwandelde.

Vaak stond de bagage al in de kamer die je werd toegewezen. Het klopte altijd en het is knap dat er geen vergissingen gemaakt werden met al die bagage.

De organisatie was perfect, ik zou het een volgend keer niet anders doen.

Guus, hartelijk dank, het was super!

Hans Dielissen


13/10/15
Reisverslag wandeltocht naar Santiago, sept. 2015

Beste Guus,

Voldaan zit ik na te genieten van mijn Caminho van Valenca de Minho naar Santiago.
Tip top georganiseerd, over het algemeen goede tot heel hotels,  bagagevervoer super goed geregeld en goede documentatie!
Nogmaals heel erg bedankt voor alle persoonlijke en op maat toegesneden begeleiding tijdens de voorbereidingen op de Caminho!!
O ja, ik heb het gehaald en Compostellae mogen ontvangen.
Voor mij was het belangrijkste dat ik dit gedaan heb alleen en dat ik heerlijk mijn hoofd heb kunnen leegmaken.
Het mooie Hotel in het prachtige Porto aan het eind van de reis was een kadootje. Super, genoten en uitgerust daar. Lekker in zo'n toeristenbus boven op het dek gezeten en me rond laten rijden door Porto want ik kon geen pas meer omhoog of omlaag door alle spierpijn.

Het is absoluut voor herhaling vatbaar. Ik sprak veel niet-Nederlandse pelgrims die de Portugese Caminho langs de kust hebben gedaan vanuit Porto. Volgens mij heb jij die niet in je pakket zitten? Het klonk mij heel aantrekkelijk in de oren. Zij waren heel enthousiast. Deels over het strand, deels op loopbruggen langs de kust, deels over de rotsen met mooie autentieke plaatsjes op de route.
Ik wil deze eventueel in mei volgend jaar gaan lopen, van Porto tot Tui. Ongeveer in 14 dagen te lopen.

Wil je mij laten weten of dat eventueel ook via jou te organiseren is?
Ik ga dan voor zo'n 18 km.wandelen per dag, dat is eigenlijk mijn max.waar ik me nog prettig bij voel.

Alvast bedankt, vriendelijke groet,

Willeke van der Tang


23/09/15
Verslag wandeltocht naar Santiago, september 2015

Beste Guus,

We hebben de wandelreis van Porto naar Santiago gelopen.
Afgelopen zondag zijn we thuis gekomen en we hebben het heel goed naar ons zin gehad. De overnachtingsadressen waren goed geregeld en ook het bagagevervoer van onze vriendin is prima gegaan.
Door de contactpersoon in Porto, werden we heel goed op weg geholpen en fijn dat we de stad uit gereden werden. Gewoon een heel prettig begin.
De etappe van 33 km van Barcelos naar Ponte de Lima vonden we te lang en hebben we zelf wat korter gemaakt door de eerste 10 km een taxi te nemen.
Alle accomodaties in Portugal waren echt heel goed.
Verder kunnen wij u complimenteren met een prima reis.
Wij hebben genoten, geen blessures en prachtig weer ( ook goed geregeld haha)

Veel groeten en misschien tot ziens

Annie Smulders
En Hans en Annemieke Notenboom


21/09/15
De gehele tocht vanuit Porto naar Santiago alleen, augustus 2015

Hoi Guus,

Een paar dagen geleden teruggekomen van een van de mooiste reizen die ik ooit heb gemaakt!
Voor het eerst alleen en voor het eerst wandelen. Tot januari 2015 was ik nooit verder gekomen dan een rondje met de hond!

Vanaf maart regelmatig een tocht gaan lopen, begonnen met 10, 15, 20 en daarna 25 kilometer. Ook een 4 daagse van 4 x 20 zodat ik kon ervaren hoe het was om meerdere dagen achter elkaar te lopen.

Op vrijdagmiddag naar Porto gevlogen, blij dat ik  vrijdagavond en de hele zaterdag had om Porto te verkennen, prachtige stad! 2 x met de gele/blauwe bus de stad door gereden, op de rivier gevaren en een porthuis bezocht, erg leuk en absoluut de moeite waard om een dag in Porto door te brengen.

Paolo was om 8 uur in het hotel om alles uit te leggen en vouchers te brengen en de transfer te verzorgen, prima geregeld.

Best wel spannend toen hij me had afgezet en mijn Camino begon!

Genoten van de hele reis, de prachtige natuur, de vriendelijke mensen, het heerlijke eten en met name in Portugal de overnachtingen in de Quintas en Casa da Capella, uitstekend!

Al met al een fantastische reis gehad, ook door het feit dat ik me niet druk hoefde te maken om onderdak te zoeken en de bagage was geregeld.

iedere avond vast het dagprogramma doorgenomen wat erg handig was, stonden goeie tips in, een heerlijke ontspannen manier van reizen en hartstikke trots toen ik in Santiago aankwam.

De warmte is erg meegevallen ondanks ik midden in de zomer heb gelopen, ik begon wel altijd vroeg en er kon altijd wat geregeld worden met een vroeg ontbijt.

Extra overnachting in Santiago bijgeboekt wat ook fijn was, alle tijd om de mis voor de peregrinos bij te wonen, heel bijzonder om dat mee te maken en om de sfeer van het plein van de kathedraal nog wat langer te kunnen proeven.

Nu al weer op de site gekeken wat je nog meer te bieden hebt, want ik hoop volgend jaar weer een tocht te gaan maken!

Hartelijke groet,

Arlette


14/08/15
Op weg naar Santiago,. Mei 2015

Dag Guus,

Wij hebben enorm genoten van onze wandelvakantie naar Compostela!! Alles verliep prima, de hotels waren in orde, het eten was goed, de bagagevervoer in orde..

Wij hebben vele "lotgenoten" ontmoet en het stappen zelf ging goed ondanks de hitte van 30 gr. Wij zijn dus duidelijk tevreden waarvoor onze dank voor de goede organisatie.

Misschien tot een volgende reis, wie weet!!!

Mvg, Francine Jennes


27/06/15
Op weg naar Santiago Mei 2015

Beste Guus,

Hoe was onze reis? Wij hebben een heerlijke vakantie achter de rug. Wel zwaar maar toch hebben we er van genoten. Als je vraagt voldeed het aan onze verwachtingen? dan kunnen we daar niet echt antwoord op geven. Onze verwachtingen waren meer afwachten wat er komt. Wel weten we dat we een volgende keer wat vrije dagen zouden inpassen. Maar ondanks dat het zwaar was hebben we het gered en hebben we de juiste stempel en een certificaat. Onze conclusie is dan ook dat zo'n reis vooral gaat om wilskracht.

Verder zijn wij heel tevreden over de organisatie, alles was keurig geregeld. De overnachtingen waren heel divers van kwaliteit. Dat maakt het ook wel bijzonder. Vooral de kleinere hotels waren super.

Hartelijk dank voor de prima organisatie!

Met vriendelijke groet,

Hans en Bep


07/06/15
De Portuguse weg naar Santiago de Compostela, een verslag. Mei 2015

Beste Guus,

Nu de beelden nog op netvlies zitten even een kort verslag van onze wandeltocht vanuit Porto naar Santiago.
Het was een geweldige ervaringen waarvan we eigenlijk nu nog nagenieten.
Dat heeft alles te maken met het feit dat de inspanning in evenwicht was met de ontspanning na het lopen. Het was uitstekend verzorgd, we konden de hotels goed vinden.
Een warm bad en een goede maaltijd zorgen ervoor dat je na het lopen weer uitkijkt naar wat de volgende dag je weer voor moois biedt.
Het was heel fijn dat we in Portugal werden opgevangen door Paolo, die ons de nodige vouchers gaf en ons naar het vertrekpunt bracht. Net het duwtje wat we nodig hadden.
Plus het feit dat ik hem daarna nog een keer kon benaderen met vragen over mijn bagage heeft gemaakt dat de wandeltocht een grote succeservaring voor ons was.

Het was over het algemeen prachtig weer -geen regenjassen aan- de blaren bleven uit en verder....wat een geweldig mooi landschap!! De bossen, de laurierbomen, de overdadig bloeiende brem, alsof de slingers voor ons opgehangen waren..
Het stromend water overal en niet te vergeten de wijngaarden! Vaak liepen we er onder door, een feesthaag, met de zon op je huid. We genoten intens en werden steeds stiller.

In Spanje en Portugal eten ze zo om 21.00 uur, als je dat te laat vind kun je kiezen voor de lunch tot ongeveer vier uur, zelfde samenstelling als het diner.
Wandelaars willen graag vroeg starten, niet elk hotel is daarop ingericht, het ontbijt was vaak zo 8 uur klaar, een keer om negen uur. Wel een punt van aandacht voor vroege vogels.

In het boekje staat op een bepaald punt een route door het bos aangegeven, de pijlen naar links zijn zwart gemaakt. De pijlen wijzen overtuigend rechtdoor (langs een industrie gebied)
Het blijkt dat dat een actie is van de plaatselijke horeca, maar de wandelaar moet weten dat de alternatieve tocht door het bos een aanrader is. (1km langer)
Het hotel en het eten in Arcos was buitengewoon goed.
In Barcelos waren er net 's avonds motorraces voor het hotel, kan gebeuren..
In Ponte de Lima sluit het hotel om 8 uur, net op tijd binnen voor de deur op slot ging.
Hotel Scala is zo enorm groot en ligt langs de autoweg, en het eten is er een minpunt.

We hebben een onvergetelijk zorgeloze wandeltocht gemaakt.
Zorgeloos omdat we niet naar overnachtingen hoefden te zoeken, en nogmaals.
de rol van Paolo was voor mij van grote waarde, hij zorgde ervoor dat de voorwaarden optimaal waren.

Na Santiago hebben we nog wat dagen in Porto doorgebracht en veel gebruik gemaakt van de metro en de city bus, die ons o.a. naar t strand  vervoerde.

De voorbereiding en informatie vooraf waren optimaal.

Met vriendelijke groet,
Jaap en Addie Zonneveld


04/06/15
Verslag Camino Santiago

Guus,
We hebben t geweldig goed gehad,
de camino verliep zonder problemen, de weg was duidelijk weer gegeven.
Leuke mensen ontmoet, goede hotels, behalve hotel nummer twee die was slecht en ook t eten was slecht.
De rest prima echt we gaan t vaker doen.
De organisatie prima alles duidelijk weer gegeven.
Ik kon met alles bij je terecht, wat prima verliep.
Ik zal je zeker aan bevelen.
En dat zal ik blijven doen!!
Wij zijn alle vier erg enthousiast!!
Dus zeker tot de volgende camino!!
Veel groeten ook van de andere dames.
Bouwdien


19/05/15
Reisverslag Santiago de Compostela reis

Hallo Guus,

We zijn nu al weer een week thuis.

We hebben het heel fijn gehad, De wandelingen waren fantastisch, leuke mensen ontmoet en prachtige natuur gezien.

Ook was het heel prettig georganiseerd. fijne hotels en goeie kofferservice.

Graag willen mijn vriendin en ik jullie heel hartelijk bedanken, voor de snelle reactie op de wisseling van hotels in Santiago,

Wij hebben tevens onderzocht of deze reis door ons aangeboden zou kunnen worden als coachingsreis waarin wij graag een groep wandelcoaching willen geven.

Op dit moment onderzoeken we de mogelijkheden hiervoor.

Al met al een hele positieve ervaring die naar meer smaakt.

Vriendelijke groet van

Hanneke Helderman


19/05/15
Met 11 wandelaars van Porto naar Santiag...: Wandelgroep de Losse Feeter
Beste Guus,Onze wandeltocht van Porto naar Compostela was geweldig. Alles was goed verzorgd. Vanaf het vervoer van Porto was alles prima geregeld. De comfortabele busjes waren stipt op tijd aanwezig. Ook voor het dagelijks vervoer van onze bagage. De hotels en de maaltijden waren zeer goed. Onze wandeltocht was van 03-09-2014 tot 17-09-2014 en was van begin tot einde een succes. We hebben er van genoten en bij volgende tochten zullen we zeker de heer Guus Aarts weer benaderen. Namens elf zeer tevreden wandelaars uit Etten-Leur hartelijk bedankt! 

05/11/14
Tineke en Gerard september 2014: Pelgrimstocht naar Santiago
Hallo Guus, Van 3 sept tot 13 sept jl. hebben wij de camino van Porto naar Santiago de la Compostella gelopen. In één woord een geweldige ervaring. Prima tot heel goede hotels. Een hele mooie omgeving. Het weer was geweldig. Het doorsturen van de koffer van hotel naar hotel goed verzorgd. Wij kunnen alleen maar zeggen ga zo door dan zie je ons nog wel op een volgende reis, Gerard en Tineke

06/10/14
Caminho Portugues, september 2014: Liliane en Jos
Beste Guus Al meer dan een week thuis,en nog altijd aan het nagenieten. Proficiat. U hebt dat schitterend georganiseerd. Mooie route vooral in Portugal.Het ene hotelletje al wat beter dan het ander,maar we kunnen niets negatief vermelden.Het was trouwens al zo van in het begin. Bij iedere vraag die we stelde bij onze reservatie was er dadelijk een antwoord,ook al was het weekend. Ik raad Aarts wandelreizen aan iedereen aan. Wij geven 9 op 10 Groetjes van tevreden klanten!!!! Jos en Liliane

26/09/14
Vanuit Porto naar Santiago: Wilma en Ron, mei 2014
Wij hebben vanaf 24 mei de camino Portugues gelopen vanaf Porto naar Santiago de Compostela. De reis, bagage vervoer en hotels waren prima, tot zeer goed. De ene keer een hotel in het centrum en de volgende in een rustig dorp. Vooral casa da capala was een heerlijke plek met een gastvrije familie, maar als we er een noemen doen we eigenlijk anderen te kort. Dus vermelden we ook nog quinta sAo Miguel en hotel duarte op de meeste fantastische locatie. Onderweg hebben we genoten van de mooie uitzichten. Gezellige dorpjes en het zonnetje. Ook kwamen we regelmatig dezelfde mensen tegen die een gelijk ritme lopen, waar we dan even een gesprek mee aangingen. In totaal een prima, mooie vakantie met soms zwaardere tochten maar een dag later weer een kortere, zodat je toch rustig van je boek kon genieten. Al met al een geslaagde vakantie met voldoening volbracht bij het zien van de kathedraal. We gaan zeker nog een stuk lopen van deze camino. Groeten Wilma

09/06/14
Sarah Lam, september 2013: Pelgrimstocht Santiago
Wat een trip zeg! Perfect weer gehad en een aantal pelgrims ontmoet. Er waren er lang niet zoveel als op de Spaanse route zoals ik dat laatst op tv zag en ook toen ik in Santiago aankwam zag ik er velen vanuit de andere kant strompelen.  Het was een heerlijke tocht, liep de eerste dag compleet alleen en kwam pas later een aantal pelgrims tegen en steeds meer. De hotels waren voor mij echt super, vooral de 1e plek in Cossourado bij Casa da Capella was super. De albergues die ik zag en wat ik er van hoorde was dat het druk was en slecht slapen, dus ik ben blij met mijn keuze die ik gemaakt had om alleen te verblijven. Na zo'n dag ben je echt gesloopt, dus het was heerlijk om een zwembadje tussendoor te hebben en een mooi uitzicht.  De Portugezen zijn zo vriendelijk en spreken gelukkig meestal wel engels, de Spaansen proberen het niet eens alhoewel ze zeer vriendelijk zijn en je proberen te helpen.  De plaatsen die je aandoet, zo pittoresk en anders een wat grotere stad met ontzettend veel historie, oude gebouwen, kerkjes in overvloed. Heerlijk wandelen in de natuur, dan weer eens op asfalt, dan weer op paadjes door dorpjes heen. Af en toe rusten bij een cafetaria met een kop koffie en de schoenen uit.  Als je dan aan de laatste dag begint dan vliegen je voeten, je weet dat je er bijna bent. Ik moest 28 km afleggen, gezien ik voor Padron in een dorpje zat. Liep in het pikkedonker om 7 uur al en kon de pijlen/schelpen niet vinden, dus ik ging op goed geluk en uiteindelijk kwam ik pelgrims tegen die me de juiste weg op brachten. Als je dan uiteindelijk aankomt na de lange klim omhoog en op het plein staat voor de kathedraal, dat gevoel is onbeschrijvelijk.  Het leuke was dat ik Braziliaanse vrouwen was tegengekomen onderweg en toen ik even wat had gegeten en naar het fontein liep, schreeuwden ze me naam, ze waren een dag eerder daar dan ik. Dat was zo leuk.  Mn voeten waren gezwollen en deden zeer, maar dat was het allemaal waard. Alle verblijfplaatsen waren duidelijk aangegeven, vond ze met gemak.  Kan niet wachten tot een volgende keer, jammer dat ik gelijk de volgende ochtend op zondag al weg ging, er valt zoveel te zien en te doen. Velen gingen ook nog naar Finistere. Dat komt de volgende keer wel. Maar het was super geregeld, bedankt. :D  Groetjes, Sarah

02/10/13
Afien en Maarten, Mei 2013: Rota Vicentina
In mei 2013 hebben we twee weken vrij. Mooie gelegenheid om een flinke trektocht te maken. We kiezen dit keer voor Portugal. Niet de tocht naar Santiago, maar zuidelijk langs de kust. We hopen op een ideale combinatie van mooie tochten en dito weer. We doen (een deel van) de Rota Vicentina langs de kust van Alentejo. Een relatief nieuwe wandelroute. De historische route is ooit ontstaan als pelgrimsroute en loopt door lichtglooiend landschap met kleine ingeslapen dorpjes, langs weiden met soms veel karakteristieke kurkeiken en door eucalyptusbossen.  De Fisherman's trail loopt langs de kust. De route volgt de visserspaden boven langs de ruige kust met steile kliffen, rotsen en duinen, die worden onderbroken door kleine baaien, lege stranden en soms een kleine vissershaven. De Costa Vicentina is een beschermd natuurpark. Deze kust wordt hierdoor beschermd tegen oprukkend toerisme. De woeste natuur krijgt hier nog vrij spel. Ondanks de ongekende schoonheid van deze kust, is het gebied stil en verlaten, zeker in de periode (begin mei) dat wij er langs gingen. De kust bestaat uit een aaneenschakeling van kliffen en strandjes. De rotsen hebben contrasterende kleuren: van natzwart naar grijs, naar wit en van paarsrood naar okergeel. De blauwe oceaan golvend tegen de kliffen schept een bijzonder lichtspel. Ook veel ooievaarsnesten, met klein grut onder moeders vleugels op de uitstekende kliffen. Het lopen van een meerdaagse tocht houdt meer in dan lopen alleen. Het is ook genieten van in de zon liggen op het strand. Heerlijk de lunch gebruiken boven op een hoge steile klif met intrigerend uitzicht. Het was een bijzondere belevenis de Rota Vicentina.

01/06/13
 
Powered by Phoca Guestbook