Aarts Wandelreizen

Vind uw authentieke wandelreis in Portugal, Spanje, Griekenland en Turkije

Cookie beleid

 

Wandelmagazine aanbieding

 

×

Waarschuwing

Alleen een beheerder kan berichten toevoegen.

Reiservaringen Santiago de Compostela (Caminho Portugues)

Hieronder vind reiservaringen van wandelaars die onze pelgrimstochten naar Santiago de Compostela hebben gelopen over de Portugese 'Caminho Portugues'.

Heeft u een leuke reiservaring toe te voegen? Neem contact met ons op en wij vermelden uw reiservaring erbij.

Terugblik Santiago pelgrimstocht; september 2016

Hallo Guus,

Ik ben idd weer terug van een inspirerende reis.

De organisatie vanuit jullie was perfect. Ik heb in parels  van hotels/ verblijven  overnacht. Mn de plattelands settingen zijn subliem. De hotels in de steden zijn niet heel bijzonder maar voldoen. Ook heel fijn dat ze aan de camino verblijven zodat je niet meer ver om hoeft te lopen om er te komen. Ik heb later nog in Ponte de Lima overnacht in Vila de Camino ( booking.com) een alleraardigst huisje dicht aan de Camino…… misschien een tip voor jullie. Ik  vond de etappes pittig, m.n. de 22 km lange waren zwaar. Vooral het klimmen en dalen viel mij zwaar. Maar ik ben er gekomen.

Jullie routeboekje was duidelijk en eerlijk in wat er komen ging. Was voor mij een goede leidraad.

Ik liep alleen en was idd ook echt veel alleen onderweg, vooral in Portugal heb ik dagen alleen gelopen, vanaf Spanje wordt het drukker. Ik liep met een aantal medepelgrims enigszins gelijk op , zij hadden bij een organisatie uit Amsterdam geboekt.

Al met al een mooie reis en fijn dat de voorwaardes vooraf al geregeld waren. Veel pelgrims waren jaloers op mijn dagrugzakje……. Dat kan als je  bagage vervoerd wordt. J

Mvg Iris de Reuver


03/10/16
Terug vanuit Santiago; september 2016

Dag Guus,
Aan jouw verzoek om een reactie te geven op onze wandelreis, willen wij graag voldoen.
Wij zijn nu ruim een week terug van onze tocht Porto – Santiago de Compostela, en die was wondermooi, in alle opzichten.
Jij hebt gezorgd voor de nodige voorwaarden, waardoor wij iedere dag, vrij en zonder zorgen, aan de wandeling konden gaan. De accommodaties waren voortreffelijk, wij hebben ons overal welkom gevoeld, bagagevervoer uitstekend geregeld en de reisinformatie was ook prima.
Wij zijn 70+ ers, met wandelervaring en de tocht was goed te doen. Soms wel wat pittig, maar enige uitdaging willen wij toch nog graag aangaan.
Wij hebben al meer Camino’s gelopen, maar dit was de mooiste voor ons.
Bedankt voor alle goede zorgen en misschien: Tot ziens.
Joke en Cees.


20/09/16
Terug vanuit Santiago; augustus 2016

Beste Guus,

We zijn nu iets meer dan een week terug van onze reis naar Santiago de Compostela en we kunnen er maar 1 ding over zeggen:
Het was geweldig! we hebben een fantastische reis gehad, heerlijk gelopen in de mooie bossen en door de typische spaanse dorpjes.
De hotels waren allemaal prima, de een iets meer dan de ander, maar allemaal schoon en netjes.
Alles tot in de puntjes verzorgd en ook de hulp van jouw kant mbt het vegetarische eten heeft aangegeven hoe serieus en professioneel jij bent.
Wij willen je nogmaals bedanken voor alles en kijken al uit naar een nieuwe wandelvakantie!
Ly en Ben


16/09/16
Bedevaart Santiago, juni 2016

Goedemiddag Guus,

Wij hebben een ontzettende bijzondere vakantie gehad!!
De routes waren prachtig en we zijn veel leuke mensen tegen gekomen..
Ook waren de accomodaties perfect, sommige iets minder maar je komt toch alleen maar om te slapen..
We gaan dit zeker nog een keer doen en dan misschien vanuit Frankrijk.
Alles verder super goed geregeld en een aanrader voor iedereen!!!..

Met vriendelijke groet
Chantal en Crista.


04/08/16
Uitgebreid verslag over Pelgrimstocht naar Santiago de Compostela

Goedenavond Guus,

Ik zou nog even bij je terugkomen hoe mijn vader en ik het gehad hebben tijdens onze Camino van Ponte de Lima naar Santiago de Compostella.

Ponte de Lima vonden we een mooi vertrekpunt. Zoals afgesproken was je collega Jose Augusto op de afgesproken tijd aanwezig om o.a. ons pelgrimspaspoort en de schelp te overhandigen. Hij heeft ons prima te woord gestaan en ook nog wat tips en aanvullende informatie gegeven. Complimenten daarvoor. Onze eerste wandeldag begon behoorlijk nat maar naarmate de dag vorderde trok het weer een beetje bij. Meteen al deze eerste dag werden verrast door het afwisselende landschap. Het was een pittig begin maar niettemin goed te doen. De tweede dag door naar Valenca, waar we prima zaten in het hotel met uitzicht op het Fortalezza. Vanaf de tweede dag kwam het zonnetje erbij en werd het prima wandelweer.

Op een gegeven moment kom je geregeld andere “pelgrims” tegen die je al eerder hebt gezien en raak je zo eens aan de praat. Je loopt dan wel allemaal apart of met je eigen gezelschap maar er is toch geregeld even contact op een leuke manier. De afstanden vonden we over het algemeen prima te doen. Alhoewel de Weg goed is aangegeven zijn we toch twee of drie keer even verkeerd gelopen omdat we zo liepen te kletsen zonder op de pijlen te letten, maar dan loop je gewoon even terug en kom je zo toch wel weer terug op de route.

Voordat we vertrokken vroegen we ons af waar we terecht zouden kunnen voor de stempels in ons paspoort. Nou dat is gaandeweg wel duidelijk geworden, ieder barretje, koffiehuis of kraampje langs de route, hoe klein ook, kan je voorzien van een stempel. Dat liep dus erg soepel. Zelf vond ik ook wel dat ik soepel liep maar op de vijfde wandeldag heb ik toch wat blaren opgelopen, terwijl mijn vader met wie ik was (84 jaar !) nergens last van had. De hotels varieerden behoorlijk in omvang maar overal hadden we prima bedden en werden we vriendelijk te woord gestaan.

Alhoewel we maar 8 dagen hebben gewandeld is de aankomst in Santiago de Compostella op het grote plein een fantastische ervaring. Zoveel blije mensen en positieve energie ! Ik had daar wel de hele dag kunnen blijven zitten om naar iedereen te kijken die daar aankomt. Een hele dag mensen kijken is het niet geworden want die laatste wandeldag was toch nog best een drukke dag. Na aankomst al snel door naar het Pilgrims Office (uurtje of 2 in de rij) om de Compostella te bemachtigen en vervolgens naar de pelgrimsmis om half acht. Zoals geadviseerd door Jose waren we er ruim van tevoren en dat is wel nodig ook, want het is op de vrijdagavond, wanneer tijdens de dienst ook het grote wierrookvat door de kerk slingert, een zeer drukbezochte mis. Natuurlijk zijn we ook achter het altaar langs gelopen om de apostel te omhelzen.

Met de extra bijgeboekte dag in SdC waren we dan ook heel blij. Je hebt dan nog een dagje om het allemaal nog eens rustig te laten bezinken en een beetje “de toerist” uit te hangen. Ons hotel Pombal zat lekker dicht bij het centrale plein en vanuit onze tuinkamer hadden we zelfs zich op de kathedraal. Voor ons gevoel maakt die extra dag het geheel echt af en zeker voor de beperkte meerkosten kunnen we het iedereen aanraden.

Kortom een zeer positieve ervaring dus, waarvoor we je bij deze graag hartelijk bedanken.

Hans en Jos Kemmeren


15/06/16
Santiago pelgrimstocht, een verslag, mei 2016

Verslag: Portugese weg naar Compostela.
Beste Guus,


De foto’s zijn bekeken, tijd om een verslag te maken. De algemene samenvatting is: alles was af, tot in de puntjes geregeld.
In Porto ’s morgens kregen we de info die we thuis ook al hadden kunnen inkijken. We werden gedropt buiten de drukte van de stad, zodat we direct een beeld kregen van het landelijke Portugal.
Dorpjes en stadjes, velden, wijngaarden, kerken en kruisen Romeinse bruggen en kasseiwegen, af en toe een stukje bos en natuurgebied bleven ons de volgende dagen vergezellen. Het druilerige weer van de eerste dag in Porto sloeg om en we kregen aangenaam wandelweer.
De dorpen en steden brachten ons in hotels en landelijke verblijven die allen hun eigen charme hadden.
Al wandelend kwamen we in contact met het rijke verleden, de plaatselijke landelijke tradities en eetgewoonten van noord Portugal en Galicië.
Kortere en langere etappes wisselden elkaar af (echt zwaar was het nooit) en maken het geheel tot een aangename “weg”.
De Portugese weg is nog niet overladen met horde stappers en zo is er nog tijd en mogelijkheid om contact te hebben met andere pelgrims.
Het hoogtepunt is dan Compostela met zijn pelgrims en “heilige” drukte. Het hotel Pombal, met zijn sfeervol verzorgde kamer en vriendelijk personeel, was een echt rustpunt in de stad.
Green Walks en Aarts wandelreizen hebben alles uitgewerkt tot een mooi geheel. Hopelijk tot een volgende tocht.

Anita en Toon, Lille België


14/06/16
Drie vriendinnen terug vanuit Santiago, mei 2016

Beste Guus,

Ik wilde je even bedanken voor de goede service onze eerste Camino, het is prima verlopen en het was een geweldige ervaring.
De beschrijving, het transport van de koffers en ook de accommodaties top!
De hotels of casa rurals In Portugal wat mooier en beter als in Spanje maar daar kun jij niets aan doen.
Ik heb in ieder geval het caminovirus onder de leden en ga volgend jaar weer , mochten mijn vriendinnen geen zin hebben dan in een groep.
Super b bedankt voor de organisatie!

Met vriendelijke groeten
Joyce Spinner

Beste Guus,

Mijn complimenten over deze verzorgde reis, we hebben heerlijk gewandeld, de accomodaties in Portugal waren erg

gezellig en het personeel heel vriendelijk, alles ging in een huiselijke stijl en ook haden we een leuk kontakt met de andere pelgrims die er waren.

In Spanje waren de hotels wat groter over het algemeen, maar goed verzorgd, met name in Santiago Hotel Lux,

prachtig gerenoveerd, prima ontbijt alles klopte , ook de ligging fantastisch.

Ik zal zeker deze organisatie aan bevelen , en het is voor herhaling vatbaar .

Vriendelijke groeten

Marion van der Kroft.

Wilde even melding maken dat we het geweldig hebben gehad. Alles was keurig

Verzorgd. Alles klopte en de hotels waren goed. Sommige iets beter dan andere maar dat was juist avontuurlijk. Nogmaals mijn komplimenten en volgend jaar gaan we weer
Een camino doen. Maar dat moeten wij nog even afstemmen.
Nogmaals bedankt en vriendelijke groeten vanaf Gran Canaria
Leny de Kruyff

 

 

 

 

 

 

08/06/16
Santiago, mei 2016

Beste Guus,

Gisteren zijn wij thuis gekomen van onze wandelvakantie en zoals beloofd sturen wij jou onze bevindingen.

Wij hebben het zeer naar ons zin gehad, dit door de goed georganiseerde reis.
Alle overnachtingen waren goed, het eten was allemaal prima en de mensen vriendelijk.
Het nabezorgen van de tas hebben wij ook als prettig ervaren.
De route was mooi, afwisselend en ontzettend goed aangegeven.

Wij hebben de route gelopen zonder problemen, geen blaren of zoiets.

Groeten,

Co en Corrie van Lierop


08/06/16
Terug vanuit Santiago de Compostela, april 2016

Beste Guus,
Wij hebben de zesdaagse wandeling van Valenca naar Santiago de Compostela gelopen.
Wij hebben genoten van de mooie omgeving, gewandeld door oude bossen met klaterende beekjes. We troffen het met zeer zonnig weer.
De hotels lagen op goede afstand en waren van matig tot goede kwaliteit.
Dank voor jouw goede voorbereiding en vooral de service, waarbij onze koffers naar het volgende hotel werden gebracht.
Wij zien uit naar een nieuwe wandeling van Santiago de Compostela naar Muxia/ Finisterre.

Vriendelijke groet,
Klaas M.van den Berg


08/06/16
Alleen over de camino Portugues

Dag Guus,

Dat is goed nieuws. Fijn om te lezen.
Ik heb overigens een geweldige tijd gehad hoor. Het was allemaal fantastisch geregeld met het bagagevervoer, de quinta's waren geweldig, de mensen aardig, de wandelingen prima te doen. Mijn complimenten dus wat betreft de organisatie en zo. En ik heb me inderdaad geen moment bang gevoeld. Het land voelt heel goed aan. Het was rustig en ik heb veel alleen gelopen. Prima. En overal kwam ik leuke mensen tegen, sommigen trof ik bijna elke dag, zoals een oudere Amerikaanse dame en 4 gezellige Duitsers.
En ik heb vriendschap gesloten iemand, die ook via jouw organisatie loopt.
Ik ga volgend jaar mei deel 2 doen. Geweldige ervaring. Dus ik kom bij je terug.
Hartelijk dank voor de perfect geregelde reis en de mooie ervaring.


08/06/16
Santiago ervaring, april 2016

Beste Guus,

Wij zijn nu bijna een week geleden thuisgekomen. Wij kijken terug op een week vol met prachtige ontmoetingen, gesprekken en wandelingen. Wij hebben genoten van de mooie omgeving en dorpjes. Op een bepaald moment hebben we nog de klok geluid in een van de velen kerktorens. Het was een sport om zoveel mogelijk stempels te bemachtigen op bijzondere plaatsen. Wij hebben verschillende stempels in de kerk gekregen. Soms van een koster of van een monnik en zelfs een van een non in een verzorgingshuis.
De eerste dagen hebben we nog wat kleine buitjes gehad. De laatste dagen waren zonnig.

We hebben een tip en dat is de bus terug naar Porto. De bus was volgeboekt. Nu zijn wij eerst naar Viggo gereis en vervolgens naar Porto.
Ik heb nog even terug gekeken in mijn informatie en daar kan ik niet terug vinden dat je deze bus echt wel ruim van te voren moet boeken. Ik zou dit wel als tip aan de reizigers meewillen geven.

Nogmaals heel hartelijk dank voor de organisatie van deze reis.

Hartelijke groet van Flora van der Marel


07/06/16
Santiago ervaring, april 2016

Beste Guus,
Wij hebben de zesdaagse wandeling van Valenca naar Santiago de Compostela gelopen.
Wij hebben genoten van de mooie omgeving, gewandeld door oude bossen met klaterende beekjes. We troffen het met zeer zonnig weer.
De hotels lagen op goede afstand en waren van matig tot goede kwaliteit.
Dank voor jouw goede voorbereiding en vooral de service, waarbij onze koffers naar het volgende hotel werden gebracht.
Wij zien uit naar een nieuwe wandeling van Santiago de Compostela naar Muxia/ Finisterre.

Vriendelijke groet,
Klaas M.van den Berg


03/06/16
Satiago, alleen gelopen in april 2016

Dag Guus,

Ik ben inderdaad al terug en wil graag iets vertellen over mijn reis. Ik heb een geweldige reis gehad. Vooraf had ik hele goede recensies gelezen en had vanuit jouw beschrijving bepaalde verwachtingen. Die verwachtingen zijn volledig uitgekomen en ook de goede recensies herkende ik volledig. De organisatie van vervoer, bagage en overnachtingen was perfect. Ook de indeling van de wandeltrajecten was mooi in balans. De lange trajecten en korte trajecten wisselden heel goed af. Het was een mooi avontuur vol met positieve verrassingen en ontmoetingen. De locaties van Arcos, Bulageas, en Cossourado( de qiunta's) sprongen er tav van kwaliteit, persoonlijke benadering en schoonheid extra bovenuit. Dank voor deze reis en ik zal je zeker aanbevelen bij eventueel geïnteresseerde. Je mag deze tekst gebruiken als je dat zou willen.

Groeten,

Michel Hallie


03/06/16
Terugblik Caminho Santiago tocht, April 2016

Dag Guus,

Ik ben inderdaad al terug en wil graag iets vertellen over mijn reis. Ik heb een geweldige reis gehad. Vooraf had ik hele goede recensies gelezen en had vanuit jouw beschrijving bepaalde verwachtingen. Die verwachtingen zijn volledig uitgekomen en ook de goede recensies herkende ik volledig. De organisatie van vervoer, bagage en overnachtingen was perfect. Ook de indeling van de wandeltrajecten was mooi in balans. De lange trajecten en korte trajecten wisselden heel goed af. Het was een mooi avontuur vol met positieve verrassingen en ontmoetingen. De locaties van Arcos, Bulageas, en Cossourado( de qiunta's) sprongen er tav van kwaliteit, persoonlijke benadering en schoonheid extra bovenuit.

Dank voor deze reis en ik zal je zeker aanbevelen bij eventueel geïnteresseerde. 

Groeten,

Michel Hallie


16/04/16
Terugblik Pelgrimsticht Porto- Santiago,sept 2015

Dag Guus,

je bent heel benieuwd hoe ik het gehad heb op de Camino Portugues van Porto naar Santiago de Compostela.

Nou, daar kan ik maar één antwoord op geven: geweldig!

Met name de overnachtingen in hotels is bijzonder goed bevallen omdat het vaak mooie locaties zijn, goed onderhouden en schoon.

De hotels boden meer dan ik ervan verwachtte.

Het was een grote luxe dat mijn bagage al op het volgende adres was aangekomen wanneer ik (soms al vroeg) binnenwandelde.

Vaak stond de bagage al in de kamer die je werd toegewezen. Het klopte altijd en het is knap dat er geen vergissingen gemaakt werden met al die bagage.

De organisatie was perfect, ik zou het een volgend keer niet anders doen.

Guus, hartelijk dank, het was super!

Hans Dielissen


13/10/15
Reisverslag wandeltocht naar Santiago, sept. 2015

Beste Guus,

Voldaan zit ik na te genieten van mijn Caminho van Valenca de Minho naar Santiago.
Tip top georganiseerd, over het algemeen goede tot heel hotels,  bagagevervoer super goed geregeld en goede documentatie!
Nogmaals heel erg bedankt voor alle persoonlijke en op maat toegesneden begeleiding tijdens de voorbereidingen op de Caminho!!
O ja, ik heb het gehaald en Compostellae mogen ontvangen.
Voor mij was het belangrijkste dat ik dit gedaan heb alleen en dat ik heerlijk mijn hoofd heb kunnen leegmaken.
Het mooie Hotel in het prachtige Porto aan het eind van de reis was een kadootje. Super, genoten en uitgerust daar. Lekker in zo'n toeristenbus boven op het dek gezeten en me rond laten rijden door Porto want ik kon geen pas meer omhoog of omlaag door alle spierpijn.

Het is absoluut voor herhaling vatbaar. Ik sprak veel niet-Nederlandse pelgrims die de Portugese Caminho langs de kust hebben gedaan vanuit Porto. Volgens mij heb jij die niet in je pakket zitten? Het klonk mij heel aantrekkelijk in de oren. Zij waren heel enthousiast. Deels over het strand, deels op loopbruggen langs de kust, deels over de rotsen met mooie autentieke plaatsjes op de route.
Ik wil deze eventueel in mei volgend jaar gaan lopen, van Porto tot Tui. Ongeveer in 14 dagen te lopen.

Wil je mij laten weten of dat eventueel ook via jou te organiseren is?
Ik ga dan voor zo'n 18 km.wandelen per dag, dat is eigenlijk mijn max.waar ik me nog prettig bij voel.

Alvast bedankt, vriendelijke groet,

Willeke van der Tang


23/09/15
Verslag wandeltocht naar Santiago, september 2015

Beste Guus,

We hebben de wandelreis van Porto naar Santiago gelopen.
Afgelopen zondag zijn we thuis gekomen en we hebben het heel goed naar ons zin gehad. De overnachtingsadressen waren goed geregeld en ook het bagagevervoer van onze vriendin is prima gegaan.
Door de contactpersoon in Porto, werden we heel goed op weg geholpen en fijn dat we de stad uit gereden werden. Gewoon een heel prettig begin.
De etappe van 33 km van Barcelos naar Ponte de Lima vonden we te lang en hebben we zelf wat korter gemaakt door de eerste 10 km een taxi te nemen.
Alle accomodaties in Portugal waren echt heel goed.
Verder kunnen wij u complimenteren met een prima reis.
Wij hebben genoten, geen blessures en prachtig weer ( ook goed geregeld haha)

Veel groeten en misschien tot ziens

Annie Smulders
En Hans en Annemieke Notenboom


21/09/15
De gehele tocht vanuit Porto naar Santiago alleen, augustus 2015

Hoi Guus,

Een paar dagen geleden teruggekomen van een van de mooiste reizen die ik ooit heb gemaakt!
Voor het eerst alleen en voor het eerst wandelen. Tot januari 2015 was ik nooit verder gekomen dan een rondje met de hond!

Vanaf maart regelmatig een tocht gaan lopen, begonnen met 10, 15, 20 en daarna 25 kilometer. Ook een 4 daagse van 4 x 20 zodat ik kon ervaren hoe het was om meerdere dagen achter elkaar te lopen.

Op vrijdagmiddag naar Porto gevlogen, blij dat ik  vrijdagavond en de hele zaterdag had om Porto te verkennen, prachtige stad! 2 x met de gele/blauwe bus de stad door gereden, op de rivier gevaren en een porthuis bezocht, erg leuk en absoluut de moeite waard om een dag in Porto door te brengen.

Paolo was om 8 uur in het hotel om alles uit te leggen en vouchers te brengen en de transfer te verzorgen, prima geregeld.

Best wel spannend toen hij me had afgezet en mijn Camino begon!

Genoten van de hele reis, de prachtige natuur, de vriendelijke mensen, het heerlijke eten en met name in Portugal de overnachtingen in de Quintas en Casa da Capella, uitstekend!

Al met al een fantastische reis gehad, ook door het feit dat ik me niet druk hoefde te maken om onderdak te zoeken en de bagage was geregeld.

iedere avond vast het dagprogramma doorgenomen wat erg handig was, stonden goeie tips in, een heerlijke ontspannen manier van reizen en hartstikke trots toen ik in Santiago aankwam.

De warmte is erg meegevallen ondanks ik midden in de zomer heb gelopen, ik begon wel altijd vroeg en er kon altijd wat geregeld worden met een vroeg ontbijt.

Extra overnachting in Santiago bijgeboekt wat ook fijn was, alle tijd om de mis voor de peregrinos bij te wonen, heel bijzonder om dat mee te maken en om de sfeer van het plein van de kathedraal nog wat langer te kunnen proeven.

Nu al weer op de site gekeken wat je nog meer te bieden hebt, want ik hoop volgend jaar weer een tocht te gaan maken!

Hartelijke groet,

Arlette


14/08/15
Op weg naar Santiago,. Mei 2015

Dag Guus,

Wij hebben enorm genoten van onze wandelvakantie naar Compostela!! Alles verliep prima, de hotels waren in orde, het eten was goed, de bagagevervoer in orde..

Wij hebben vele "lotgenoten" ontmoet en het stappen zelf ging goed ondanks de hitte van 30 gr. Wij zijn dus duidelijk tevreden waarvoor onze dank voor de goede organisatie.

Misschien tot een volgende reis, wie weet!!!

Mvg, Francine Jennes


27/06/15
Op weg naar Santiago Mei 2015

Beste Guus,

Hoe was onze reis? Wij hebben een heerlijke vakantie achter de rug. Wel zwaar maar toch hebben we er van genoten. Als je vraagt voldeed het aan onze verwachtingen? dan kunnen we daar niet echt antwoord op geven. Onze verwachtingen waren meer afwachten wat er komt. Wel weten we dat we een volgende keer wat vrije dagen zouden inpassen. Maar ondanks dat het zwaar was hebben we het gered en hebben we de juiste stempel en een certificaat. Onze conclusie is dan ook dat zo'n reis vooral gaat om wilskracht.

Verder zijn wij heel tevreden over de organisatie, alles was keurig geregeld. De overnachtingen waren heel divers van kwaliteit. Dat maakt het ook wel bijzonder. Vooral de kleinere hotels waren super.

Hartelijk dank voor de prima organisatie!

Met vriendelijke groet,

Hans en Bep


07/06/15
 
Powered by Phoca Guestbook