Aarts Wandelreizen

Vind uw authentieke wandelreis in Portugal, Spanje, Griekenland en Turkije

Rota Vicentina - Individuele trektochten in de Alentejo en Algarve van Portugal

In de zomer van 2012 is in de Alentejo in Portugal een nieuwe wandelroute geopend: de 310 kilometer lange 'Rota Vicentina' in Portugal. Na jarenlang plannen maken en onderhandelen met landeigenaren is de route nu volledig bewegwijzerd. De routes zijn in beide richtingen bewegwijzerd. De Rota Vicentina bestaat uit twee takken: Historisch Pad (voor wandelaars maar ook mountainbike) en het Vissers Pad (enkel voor wandelaars).

Het Historisch Pad loopt door het binnenland en pal langs de kust gaat het Vissers Pad. Bij Forta da Ilha even ten zuiden van Porto Covo komen de wandelroutes samen. Het gebied gaat door licht glooiend landschap met kleine dorpen en zandstranden met duinen aan de kust. De wandelingen zijn licht tot middelzwaar. Er zijn weinig hoogteverschillen en de route is doordat deze zo nieuw is goed bewegwijzerd met wit rode en groen blauwe markeringen. 

Uniek aan ons concept is dat u ten alle tijden gebruik kunt maken van onze contactpersoon. Is er iets aan de hand of gaat het even niet zo lekker, bel hem of haar en zij doen hun best om e.e.a. te regelen of te verzorgen.

We bieden een een vijftal programma's aan;

1. Combinatie Trektocht. Een programma bestaande uit tweetal etappes over het Historische en vier etappes over het Vissers Pad. 

2. Het Historisch Pad. Acht daagse reis door binnenland. Het Historisch Pad is ooit ontstaan als een pelgrimsroute en gaat langs kurkeiken en kleine boerendorpen.

3. Het Vissers Pad. Zes daagse reis langs de kust. Het Vissers Pad loopt bijna parallel aan het Historische Pad, maar dan langs de kust. Deze route volgt de visserspaden boven langs de ruige rotskust, die wordt onderbroken door kleine baaien, onmetelijke lege stranden en brede riviermondingen.

4. Relaxprogramma. Dertien daags programma met meerdere rustdagen en kortere etappes.

5. Rota Vicentina Algarve, voor als u via het Historisch Pad door de Algarve wilt lopen naar Kaap Sint Vincent.

Genoeg mogelijkheden om dit mooie gebied te verkennen. Aan u de keus!

Rota Vicentina -  Odeceixe

 

 

 

 

 

 

Combinatie trektocht met twee verlengingsmogelijkdeden door de Algarve

Historisch pad met twee verlengingsmogelijkdeden door de Algarve

Vissers pad met twee verlengingsmogelijkdeden door de Algarve

Relaxprogramma

De aparte Rota Vicentina Algarve reis

 

DE ROTA VICENTINA KAART:

Groen: Het Historisch Pad
Blauw: Vissers Pad

 rota-vicentina-wandelroute-portugal

Opmerkingen:

  • WANNEER: De wandelreizen kunnen bijna het gehele jaar geboekt worden, behalve in de maanden juli en augustus 2019. Dit mede in verband met de vakanties in Portugal, waardoor sommige accommodaties soms vol zitten en duurder zijn. Daarbij accepteren zij vaak alleen boekingen van minimaal drie dagen. 
  • En ook kunnen er geen reizen geboekt worden vanaf 1 december 2018 t/m 9 februari 2019. Dan zijn veel accommodatie dicht.
  • Voor de de aparte Rota Vicentina Algarve reis gelden iets andere termijnen. Zie bij de betreffende reis.
  • MAATWERK: U kunt ook kiezen voor een op maat gemaakt programma van minder of meer (rust)dagen en/of een verlenging door de Algarve naar de Kaap Sint Vincent/Cabo Sao Vincente.
  • VERVOER: Er zijn ook goede mogelijkheden om met het openbaar vervoer te komen, met name de bus vanuit Lissabon. In dat geval is het aan te raden om bij de heenreis een ochtendvlucht te boeken en voor de terugreis juist een middag- of avondvlucht.

Bekijk hier het promotiefilmpje van de Rota Vicentina of deze nieuwe versie: Rota Vicentina 2018

Zwaarte/moeilijkheidsgraad:

De Rota Vicentina is een lichte tot middelzware tocht. Het terrein is glooiend, met langs de kust een enkel klimmetje. Het zwaarst is de tocht langs de kust waar je soms een aantal kilometer door mul zand of duinen loopt. Lange of hoge of een extra paar sokken kunnen daarbij handig zijn. De hoogteverschillen zijn te verwaarlozen en onderweg zijn er geen echte grote technische moeilijkheden.

Heen en terugreis in Portugal:

Reist u vanuit het vliegveld met het openbaar vervoer, dan raden wij u aan om vroeg vanuit uw woonplaats te vertrekken om nog in een dag door de kunnen reizen naar de eerste etappeplaats.
Over het algemeen raden wij Lissabon aan als aankomstplaats U hoeft dan minder over te stappen dan bijvoorbeeld vanaf Faro. De prijzen liggen gemiddeld tussen de € 15,- en € 20,- per kaartje/rit. We hebben elke jaar uitgebreide vervoersinformatie. Neem gerust daarvoor contact met ons op, dan mailen we het naar u door. Echter, aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleent; TIP:check het altijd zelf via de website van de vervoerder of de informatie nog klopt.

Daarnaast zijn er ook taxies die wij voor u kunnen reserveren. De prijzen voor vervoer naar het vliegveld van Faro of Lissabon voor 2018 kunt bij ons opvragen.Voor 2019 zijn ze nog niet beschikbaar.

Overnachten:

Op een dag afstand wandelen liggen langs de route fraaie, sfeervolle accommodaties. Meestal gaat het om landelijke, authentieke huizen tot boerderijtjes, waar wandelaars in de watten worden gelegd. Een enkele keer in het dorp en de andere keer net daarbuiten gelegen. U overnacht in sfeervolle kamers met een heerlijk ontbijt en aardige gastvrouwen en gastheren.

Geldzaken:

Er zijn geldautomaten (Multibanco) in bijna  elk dorp langs de route, meestal vrij dicht bij de accommodaties. Niet alle restaurants accepteren creditcard of pinpas, soms alleen contant geld. In de meeste grotere supermarkten kan er met een pinpas betaald worden.

Fietsen:

U kunt deze tocht ook met een ATB fiets doen. Wilt u daar meer over weten, neem gerust contact met ons op.

Beste tijd om te wandelen of fietsen: April t/m juni en september.

GPS: data voor GPS-gebruikers is beschikbaar