Aarts Wandelreizen, Wandelvakanties & Pelgrimstochten

Wandel een authentieke wandelreis, trektocht of pelgrimstocht in Portugal, Spanje, Griekenland en Turkije

Rota Vicentina - Individuele trektochten in de Alentejo en Algarve van Portugal

In de zomer van 2012 is in de Alentejo in Portugal een nieuwe wandelroute geopend: de nu bijna 400 kilometer lange 'Rota Vicentina' in Portugal. Na jarenlang plannen maken en onderhandelen met landeigenaren is de route nu volledig bewegwijzerd klaar en komen er steeds maar nieuwe stukken bij, zoals onlangs een deel aan de zuidkust van de Algarve ( vanuit de Kaap Sao Vincente tot aan Lagos.).De route is in 2016 gecertificeerd door het Europese label “Leading Quality Trails – Best of Europe” en mag zich nu tot de beste wandelbestemmingen in Europa rekenen. Al met al dus een hele mooie bestemming voor een wandelvakantie!

De routes van de Rota Vicentina zijn in beide richtingen bewegwijzerd.en bestaat uit twee takken: Historisch Pad (voor wandelaars maar ook mountainbike) en het Vissers Pad (enkel voor wandelaars). De meeste wandelaars lopen van Noord naar Zuid. 

Het Historisch Pad loopt door het binnenland en pal langs de kust gaat het Vissers Pad. Het is van oorsprong een pelgrimstocht leidend van de Kaap Sint Vincent naar Santiago de Compostela, Bij de vissershaven iets ten zuiden van Porto Covo komen de wandelroutes samen. Het gebied gaat door licht glooiend landschap met kleine dorpen en zandstranden met duinen aan de kust. De wandelingen zijn licht tot middelzwaar. De route is doordat deze zo nieuw is goed bewegwijzerd met wit rode en groen blauwe markeringen. De lokale organisatie en hun vrijwilligers zorgen voor regelmatig onderhoud. 

De Rota Vicentina is een licht tot middelzware tocht. Het terrein is glooiend, met langs de kust enkele korte klimmetjes en afdalingen die soms steil zijn. Een enkel stuk langs de kust kan wat zwaarder zijn door het lopen over mul zand, Dit geldt vooral voor de etappe tussen Porto Covo en Vila Nova de Milfontes. U kunt dit voorkomen als u tijdens eb gebruik maakt van het natte zandstrand. Dit staat onder meer beschreven in de uitgebreide Nederlandstalig wandelnotities met vele tips, die u naast de wandelkaart en het officiële wandelgidsje (Engelstalig) van ons ontvangt..Tips over bezienswaardigheid, de route en restaurantjes.

Uniek aan ons concept is dat u ten alle tijden gebruik kunt maken van onze contactpersoon. Is er iets aan de hand of gaat het even niet zo lekker, bel hem of haar en zij doen hun best om e.e.a. te regelen of te verzorgen.

We bieden een een vijftal programma's aan;

1. Combinatie Trektocht. Een programma bestaande uit tweetal etappes over het Historische en vier etappes over het Vissers Pad. 

2. Het Historisch Pad. Acht daagse reis door binnenland leidt door het slaperige achterland van de Alentejo. Het Historisch Pad is ooit ontstaan als een pelgrimstocht en loopt door een landschap met kurkeiken en eucalyptus. De kleine boerendorpen met hun vele kerken herinneren aan deze pelgrimstijd. 

3. Het Vissers Pad. Zes daagse reis langs de kust. Het Vissers Pad loopt bijna parallel aan het Historische Pad, maar dan langs de kust. Deze route volgt de visserspaden boven langs de ruige rotskust, die wordt onderbroken door kleine baaien, onmetelijke lege stranden en brede riviermondingen.Steile kliffen en indrukwekkende rotspartijen garanderen tijdens deze wandelreis adembenemende uitzichten.

4. Relaxprogramma. Dertien daags programma met meerdere rustdagen en kortere etappes.

5. Rota Vicentina Algarve, voor als u via het Historisch Pad door de Algarve wilt lopen naar Kaap Sint Vincent.

6. Rota Vicentina Zuidelijke route, van Lagos naar Kaap Vincent (NIEUW)

Genoeg mogelijkheden om dit mooie gebied te verkennen. Aan u de keus!

Rota Vicentina -  Odeceixe

 

 

 

 

 

 

Combinatie trektocht met twee verlengingsmogelijkdeden door de Algarve

Historisch pad met twee verlengingsmogelijkdeden door de Algarve

Vissers pad met twee verlengingsmogelijkdeden door de Algarve

Relaxprogramma

De aparte Rota Vicentina Algarve reis

De Zuidelijke Rota Vicentina Algarve reis

DE ROTA VICENTINA KAART:

Groen: Het Historisch Pad
Blauw: Vissers Pad

 rota-vicentina-wandelroute-portugal

We hebben een fotogalerij gemaakt voor elke wandelroute in onze programma's. We hopen dat ze uw belangstelling verder opwekken voor een wandelvakantie in de kuststreek van de Alentejo.

Foto- overzicht etappes

Opmerkingen:

  • WANNEER: De wandelreizen kunnen grotendeels het gehele jaar geboekt worden, behalve in de maanden juli en augustus en 1 t/m 12 september 2021. Dit mede in verband met de vakanties in Portugal, waardoor sommige accommodaties soms vol zitten en duurder zijn. Daarbij accepteren zij vaak alleen boekingen van minimaal drie dagen.
  • Ook kunnen er geen reizen geboekt worden vanaf 15 november 2020 t/m 1 februari 2022. Dan zijn veel accommodaties gesloten. 
  • Voor de de aparte Rota Vicentina reizen in de Algarve gelden iandere termijnen. Zie bij de betreffende reis.
  • MAATWERK: U kunt ook kiezen voor een op maat gemaakt programma van minder of meer (rust)dagen en/of een verlenging door de Algarve naar de Kaap Sint Vincent/Cabo Sao Vincente.
  • VERVOER: Er zijn ook goede mogelijkheden om met het openbaar vervoer te komen, met name de bus vanuit Lissabon. In dat geval is het aan te raden om bij de heenreis een ochtendvlucht te boeken en voor de terugreis juist een middag- of avondvlucht.
  • SCHOEISEL: Omdat u bij sommige stukken langs de kust (Combinatie tocht en Vissers Pad) door het zand loopt, is het een idee om kamaches over de schoenen aan te trekken. Dit zijn een soort hoesjes voor over de schoen, zodat er niet te veel zand "gehapt" wordt.

Bekijk hier het promotiefilmpje van de Rota Vicentina of deze nieuwe versie: Rota Vicentina 2018

Klik hier voor een algemeen promotiefilmpje: Alentejo

Zwaarte/moeilijkheidsgraad:

De Rota Vicentina is een lichte tot middelzware tocht. Het terrein is glooiend, met langs de kust een enkel klimmetje. Het zwaarst is de tocht langs de kust waar je soms een aantal kilometer door mul zand of duinen loopt. Lange of hoge of een extra paar sokken kunnen daarbij handig zijn. De hoogteverschillen zijn te verwaarlozen en onderweg zijn er geen echte grote technische moeilijkheden.

Heen en terugreis in Portugal:

Reist u vanuit het vliegveld met het openbaar vervoer, dan raden wij u aan om vroeg vanuit uw woonplaats te vertrekken om nog in een dag door de kunnen reizen naar de eerste etappeplaats.
Over het algemeen raden wij Lissabon aan als aankomstplaats U hoeft dan minder over te stappen dan bijvoorbeeld vanaf Faro. De prijzen liggen gemiddeld tussen de € 15,- en € 20,- per kaartje/rit. We hebben elke jaar uitgebreide vervoersinformatie. Neem gerust daarvoor contact met ons op, dan mailen we het naar u door. Echter, aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleent; TIP:check het altijd zelf via de website van de vervoerder of de informatie nog klopt.

Daarnaast zijn er ook taxi's die wij voor u kunnen reserveren. De exacte prijzen voor vervoer naar het vliegveld van Faro of Lissabon voor 2020 kunt bij ons opvragen.

Enkele richtprijzen voor de taxi:

Tussen de luchthaven van Lissabon en:Santiago do Cacém € 175,- Porto Covo € 190,- São Luis € 195,-Vila Nova de Milfontes € 195,-Cercal do Alentejo € 190,- Zambujeira do Mar € 230,- Odeceixe € 240,- Sagres € 405,-

Tussen de luchthaven van Faro en Santiago do Cacém  € 240,- Porto Covo € 185,-São Luis € 180,- Vila Nova de Milfontes € 155,-Cercal do Alentejo € 180,-
Zambujeira do Mar € 160,-Odeceixe € 155,-


Er is een toeslag van 20% voor taxivervoer op zon- en Portugese feestdagen en op elke dag tussen 22.00 en 06.00 uur.

Voor meer informatie over de voorwaarden, neem dan contact met ons op.Maar let, wel er zeker vanuit Lissabon een goede busverbindingen 

Overnachten:

Op een dag afstand wandelen liggen langs de route fraaie, sfeervolle accommodaties. Meestal gaat het om landelijke, authentieke huizen tot boerderijtjes, waar wandelaars in de watten worden gelegd. Een enkele keer in het dorp en de andere keer net daarbuiten gelegen. U overnacht in sfeervolle kamers met een heerlijk ontbijt en aardige gastvrouwen en gastheren.

Geldzaken:

Er zijn geldautomaten (Multibanco) in bijna  elk dorp langs de route, meestal vrij dicht bij de accommodaties. Niet alle restaurants accepteren creditcard of pinpas, soms alleen contant geld. In de meeste grotere supermarkten kan er met een pinpas betaald worden.

Fietsen:

U kunt deze tocht ook met een ATB fiets doen. Wilt u daar meer over weten, neem gerust contact met ons op.

Beste tijd om te wandelen of fietsen: April t/m juni en september.

GPS: data voor GPS-gebruikers is beschikbaar 

 

Reis aanvragen

Bekijk de video introductie

Bekijk de fotogalerij

Lees de reiservaringen van Portugal


Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).