Aarts Wandelreizen, Wandelvakanties & Pelgrimstochten

Wandel een authentieke wandelreis, trektocht of pelgrimstocht in Portugal of Spanje

Wandelen langs de kust over de Rota Vicentina in Alentejo en de Algarve

Aan de zuidwest kust van Portugal loopt sinds ruim 10 jaar het wandelnetwerk Rota Vicentina. Een netwerk van ruim 400 kilometer wandelwegen langs de kustlijn startend in Alentejo bij Santiago do Cacem tot Cabo de San Vicente, het uiterst zuidwestelijkste punt van Portugal en als u wilt zelfs nog door langs de Algarvekust tot aan Lagos. De route is in 2016 gecertificeerd door het Europese label “Leading Quality Trails – Best of Europe” en mag zich nu tot de beste wandelbestemmingen in Europa rekenen. Al met al dus een hele mooie bestemming voor een wandelvakantie.

De routes van de Rota Vicentina zijn in beide richtingen bewegwijzerd en bestaat uit twee delen: de Historische route en het Visserspad. Hoewel men dus beide kanten op kan, lopen de meeste wandelaars, met de zon op het gezicht, van Noord naar Zuid. 

De Historische route loopt door het binnenland en pal langs de kust loopt het Visserspad. De historische route is van oorsprong een pelgrimsroute vanuit het zuidelijke Cabo São Vicente naar Santiago de Compostela (vanaf Lissabon, de Camino Portugués). Net ten zuiden van Porto Covo, vlakbij het oude fort bij Pessegueiro, komen beide wandelroutes samen. 

De Rota Vicentina is een licht tot middelzware tocht en de route is goed bewegwijzerd met Wit-Rode (historische route) en Groen-Blauwe markeringen (Visserspad). Er zijn ook circulaire routes die worden aangegeven met Rood-Geel. De lokale organisatie en de vele vrijwilligers zorgen voor regelmatig onderhoud. 

Het terrein is glooiend, met langs de kust enkele korte klimmetjes en afdalingen die soms steil zijn. Een aantal delen kunnen wat zwaarder zijn vanwege het mulle zand waar u doorheen loopt, zeker in droge en warme periodes.

Dit geldt vooral voor de etappe tussen Porto Covo en Vila Nova de Milfontes. U kunt dit soms voorkomen als u tijdens laagwater gebruik maakt van het nog natte strand. Waar dat mogelijk is staat onder meer beschreven in de uitgebreide Nederlandstalige wandelnotities met vele tips, die u naast de officiële wandelkaart en gids (Engelstalig) van ons ontvangt. Hierin staan ook tips over bezienswaardigheden, de route zelf en leuke restaurantjes.

U kunt te allen tijden onze contactpersoon inschakelen. Is er iets aan de hand of gaat het even niet zo lekker, bel hem of haar en zij doen hun best om e.e.a. te regelen of te verzorgen.

Rota Vicentina routekaart
Groen: Historische route
Blauw: Visserspad

Reisrogramma's voor de Rota Vicentina

We bieden een een aantal wandelprogramma's aan met meerdere variaties in aantal dagen, begin- en eindpunt (vraag ons gerust over alle mogelijkheden, we helpen u graag):

Rota Vicentina Combinatie - 8 dagen
Een 8-daags programma bestaande uit een mooie combinatie van 2 etappes over de Historische route en 4 etappes over het Visserspad.

Rota Vicentina Rondwandeling Combinatie - 11 dagen
Een 11-daagse rondwandeling over de historische route en het visserspad, beginnend en eindigend in Cercal do Alentejo. Met 5 etappes over de Historische route en 4 langs het Visserspad.

Rota Vicentina Visserspad Alentejo in 5, 6 of 7 dagen
Een programma van 5, 6 of 7 dagen over de oude visserspaden langs de ruige rotskust in Alentejo

Rota Vicentina Relaxprogramma Alentejo in 8 of 9 dagen
Een 8 of 9-daags Relaxprogramma over het Visserspad met kortere etappes en een aantal accommodaties met een zwembad.

Rota Vicentina geheel naar Cabo São Vicente, in 10, 12 of 15 dagen 
Een 10, 12 of 15 daags programma startend vanuit São Torpes, Porto Covo of Vila Nova de Milfontes in Alentejo tot aan de Cabo São Vicente (Kaap Sint Vincent) in de zuidelijkste punt van de Algarve.

Rota Vicentina Zuidelijke route 
Een 5-daags programma langs de zuidelijke rotskust van de Algarve. Van Lagos naar Kaap Vincent of vice versa. Goed te combineren als verlenging met bijvoorbeeld de route naar Cabo São Vicente.

Er zijn vele mogelijkheden om dit bijzondere gebied te verkennen. En natuurlijk zijn er ook combinaties te maken, we helpen u graag verder.


Algemene informatie Rota Vicentina

Wanneer te boeken?
odeceixe rondwandeling 1De wandelreis kan bijna het hele jaar geboekt worden, behalve in de maanden juli, augustus en van 1 tot 10 september.  Dit is in verband met de vakantieperiode in Portugal, waardoor vele accommodaties volgeboekt zijn en veel duurder zijn. Daarbij accepteren de accomodaties in die periode vaak alleen boekingen voor meerdere dagen wat bij een trektocht niet goed mogelijk is. Meestal is het in die periode toch ook te warm om comfortabel te wandelen.

Ook kunnen er geen reizen geboekt worden in december en januari. In die maanden zijn veel accommodatie dicht. Voor de de Rota Vicentina tochten in de Algarve gelden andere termijnen. Kijk hiervoor bij deze specifieke reizen.

Er zijn verschillende prijzen voor het laagseizoen en het hoogseizoen doordat de prijzen per seizoen sterk wisselen. Zie hiervoor de prijzen bij de verschillende reizen.

Vervoer
Er zijn transfers mogelijk van en naar Lissabon of Faro (bv naar São Luís en vanuit Odeceixe). Daarnaast zijn er goede mogelijkheden om met het openbaar vervoer te reizen, met name de bus vanuit Lissabon. In dat geval is het aan te raden om bij de heenreis een ochtendvlucht te boeken en voor de terugreis juist een middag- of avondvlucht. Zie voor meer informatie Heen en terugreis in Portugal hieronder.

Schoeisel
Odeceixe mul zand 1Bij sommige stukken langs de kust loopt u door het mulle zand. Met hoge schoenen is dit geen groot probleem, maar met lagere schoenen kan er zand in uw schoen terechtkomen. Om dan blaren of ander letsel te voorkomen zult u regelmatig de schoenen moeten legen. Maar af en toe een rustpauze hiervoor, op een mooi punt met uitzicht, is geen straf. Het is er prachtig.

Er is een mogelijkheid om Gamaschen of Gaiters (schoenhoezen) over uw schoenen aan te trekken zodat er niet te veel zand "gehapt" wordt. (~ 20 euro bij de ANWB).

Overigens is onze eigen ervaring (oktober 2023) dat het op warmere dagen ook heel goed mogelijk is om met blote voeten door het mulle zand te lopen. Zodra het dan weer wat rotsachtiger wordt is het raadzaam de schoenen weer aan te trekken (deze wisselingen kunnen op sommige stukken wel regelmatig voorkomen). Wij liepen met lage Trailrun schoenen met goed profiel. 

Op een regenachtige dag stuift het zand nauwelijks en is het effect van zand-in-de-schoenen te verwaarlozen, ook loopt het dan minder zwaar.

Omdat iedere wandelaar haar of zijn persoonlijke voorkeur heeft qua schoeisel geven we geen advies. Er zijn meerdere mogelijkheden en weersomstandigheden. Maar als u het lopen in het mulle zand een keer wilt simuleren, kunt u dit best doen op een paardenpad in het bos of in de duinen.

rota vicentina fotographerHeen en terugreis in Portugal
Reist u vanuit het vliegveld met het openbaar vervoer, dan raden wij u aan om vroeg vanuit uw woonplaats te vertrekken om nog in een dag door de kunnen reizen naar de eerste etappeplaats.
Over het algemeen raden wij Lissabon aan als aankomstplaats U hoeft dan minder over te stappen dan bijvoorbeeld vanaf Faro. De prijzen liggen gemiddeld tussen de € 15,- en € 20,- per kaartje/rit. We hebben elke jaar uitgebreide vervoersinformatie. Neem gerust daarvoor contact met ons op, dan mailen we het naar u door.
Daarnaast zijn er ook Transfers met taxi's die wij voor u kunnen reserveren. De exacte prijzen voor vervoer naar het vliegveld van Faro of Lissabon kunt bij ons opvragen.

TIP: Check het altijd zelf via de website van de vervoerder of de informatie nog klopt (zie hiervoor ook de Rome to Rio site voor routes van A-B).

Enkele richtprijzen voor de taxi tot 4 personen

Tussen de luchthaven van Lissabon en

Porto Covo € 225
São Luis € 235
Vila Nova de Milfontes € 235
Cercal do Alentejo € 225
Odeceixe € 280

Vanaf Sagres is het aan te raden om via Faro terug te vliegen

Tussen de luchthaven van Faro en: 
Porto Covo € 190
São Luis € 165
Vila Nova de Milfontes € 165
Cercal do Alentejo € 175
Odeceixe € 165

Aljezur 1 4Er is een toeslag van 20% voor taxivervoer op zon- en Portugese feestdagen en op elke dag tussen 22.00 en 06.00 uur.

Voor meer informatie, neem dan contact met ons op. 

Overnachten
Langs de route liggen leuke en sfeervolle accommodaties. Vooral op de Historische route gaat het om landelijke, authentieke huizen tot boerderijtjes, waar wandelaars in de watten worden gelegd. Een enkele keer in het dorp en de andere keer net daarbuiten gelegen. U overnacht in sfeervolle kamers met een heerlijk ontbijt en aardige gastvrouwen en gastheren.

GPS
Hoewel de route zeer goed is aangegeven is er natuurlijk officiele GPX-routeinformatie van de Rota Vicentina organisatie beschikbaar.

 

Promotiefielmpje uit 2023: Rota Vicentina, 2023

Klik hier voor een algemeen promotiefilmpje: Alentejo

 

Reis aanvragen

Bekijk de video introductie

Bekijk de fotogalerij

Lees de reiservaringen van Portugal


Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).