Aarts Wandelreizen, Wandelvakanties & Pelgrimstochten

Wandel een authentieke wandelreis, trektocht of pelgrimstocht in Portugal, Spanje, Griekenland en Turkije

Wandelen over Kythira in Griekenland

Kythira, Kithera of Kythera:

Het zou ook geen goed en geen echt Grieks eiland zijn als het niet in allerlei verschillende spellingvormen tevoorschijn komt. Het eiland Kythira (dit is de meest voorkomende spelling) is 278 km2 groot en heeft ongeveer 2700 inwoners. Het ligt afgezonderd van andere eilandgroepen, tussen het vasteland (de Peloponnesos) en het westen van Kreta. Het enige andere eilandje in de buurt is Antikythira. Omdat het er zo alleen bij ligt zijn de verbindingen met de veerboot beperkt en is het eiland vrij rustig en ongerept. De meeste bezoekers zijn dan ook de Grieken zelf en de toeristen die naar de Peloponnesos zijn gereisd en af en toe een verdwaald iemand die in Kissamos op Kreta op een veerboot is gestapt.

Historisch gezien hoort het eiland Kythira meer bij de Ionische eilanden (met eerder een Venetiaanse dan een Turkse overheersing) maar qua uiterlijk (de witgekalkte huisjes en het landschap) lijkt het meer op een Cycladen eiland. Het is er heuvelachtig zonder dat er echt heel hoge bergen zijn en de valleien zijn vruchtbaar. In het voorjaar staat het eiland vol met bloemen. De oostkant van Kythira is vrij vlak en hier bevinden zich de meeste stranden, terwijl de westkust stijler is en kliffen heeft. De stranden zijn afwisselend kiezelstranden en zandstranden (soms rood van kleur). Het eiland wordt vaak aangeraden aan mensen die van wandelen houden. Veel Australische immigranten vinden hun huis op het eiland, en veel huizen in de dorpen zijn dan ook omgebouwd van dorpshuis tot vakantiewoning. Echt veel toeristen zijn er op het eiland niet en het openbaar vervoer stelt er dan ook niet veel voor. Kythira is een van die eilanden die je het beste met je eigen auto of met een huurauto kunt gaan verkennen.

Het eiland Kythira heeft een eigen luchthaven waar ook internationale vluchten op zijn (dus niet alleen binnenlandse vluchten van bijvoorbeeld Olympic Airways). U zou op Athene kunnen vliegen en dan verder met Olympic naar Kythira. De meeste veerboten leggen aan in het noordoosten van het eiland, in het havenplaatstje Agia Pelagia. In dit dorp zijn aan aantal taverna's die over de lange kade verspreid liggen en ook is er in het dorp het een en ander aan accommodaties (hotels, studios, kamers) dat te huur wordt aangeboden. Aan beide zijden van de haven liggen verschillende inhammen met kleine zandstranden.

In het zuiden van het eiland Kythira op de berg ligt de fotogenieke hoofdstad Chora met zijn witte huisjes en vreemd gevormde schoorstenen, en met een oud kasteel. De uitzichten vanaf Chora zijn prachtig. Ten zuiden van Chora, aan de kust, ligt het haventje van Kapsali, dat soms veerboten ziet komen als slecht weer het niet toelaat dat deze in Agia Pelagia aanleggen. Bij Kapsali zijn twee kiezelstranden in een baai die van elkaar worden gescheiden door een rots waar natuurlijk een kerkje op staat.

Kythera, kythera, kithira | Kaart van het eiland

Het beste zandstrand van het eiland ligt even ten zuidoosten van Kapsali in Fryiammos, aan het einde van een pad. Je kunt daar met een auto niet komen, dus het wordt wandelen of je kunt het proberen met een brommertje.

Potamas is een ander dorpje dat een beetje in opkomst is. Het ligt op de route van Agia Pelagia naar Chora en vormt een soort tussenstation. In Potamos is elke zondag een markt en er zijn een aantal grotere winkels te vinden. De rest van het eiland is heuvelachtig en met weinig begroeiing. Veel van de dorpjes zijn zo goed als leeg.

Kythira, Hotel To Lagadi Tou Karava holiday houses, vakantiehuizenKythira, Hotel To Lagadi Tou Karava holiday houses, vakantiehuizenKythira, Hotel To Lagadi Tou Karava holiday houses, vakantiehuizenKythira, Hotel To Lagadi Tou Karava holiday houses, vakantiehuizenKythira, Hotel To Lagadi Tou Karava holiday houses, vakantiehuizenKythira, Hotel To Lagadi Tou Karava holiday houses, vakantiehuizenKythira, Hotel To Lagadi Tou Karava holiday houses, vakantiehuizenKythira, Hotel To Lagadi Tou Karava holiday houses, vakantiehuizenKythira, Hotel To Lagadi Tou Karava holiday houses, vakantiehuizenKythira, Hotel To Lagadi Tou Karava holiday houses, vakantiehuizen

 


 

De geschiedenis van het eiland Kythira in Griekenland

Archeologische opgravingen hebben aangetoond dat Kythira al sinds 3000 voor Christus bewoond is geweest. Omdat het eiland strategisch is gelegen is er menigmaal om gevochten en heeft het eiland verschillende overheersers gehad. In de buurt van het huidige Palaiopoli, in het oosten van het eiland Kythira, stond een antieke stad, en in het even beneden gelegen Avlemonas was de haven. Hier in de buurt zijn op een heuvel Minoïsche graftombes gevonden. Athene en Sparta hebben dikwijls strijd gevoerd voor de heerschappij van het eiland tijdens de zogenaamde Peloponnesische oorlogen, en het eiland wisselde dan ook diverse malen van eigenaar. Na het einde van deze oorlogen raakte het eiland in verval en grotendeels onbewoond.

Tijdens de Byzantijnse overheersing kwam Kythira weer wat tot bloei en werden er op het eiland veel huizen, kerken en kloosters gebouwd. Toch bleef ook gedurende deze tijd er een schaduw over het eiland hangen vanwege de regelmatige aanvallen door piraten.

In 1204 na Christus kwam het eiland onder Venetiaans bewind en werden er diverse kastelen gebouwd. De hoofdstad werd het strategisch gelegen Paliochora dat door ravijnen is omgeven. Uiteindelijk woonden hier zo'n 7000 mensen maar het stadje werd in 1537 door de Turkse piraat Barbarossa en Algerijnse piraten volledig vernietigd. De hoofdman van de piraten, Kemal Reis, verkocht de rest van de bewoners als slaven. De heerschappij van de Venetianen duurde tot 1797 waarna het respectieflijk onder Frans (tot 1809) en Engels bewind kwam. In 1864 werd Kythira onderdeel van de Griekse staat. Tijdens de Tweede wereldoorlog werd het eiland net als bijna elk ander Grieks eiland door de Duitsers bezet. Nadat het eiland bevrijd was ging het er economisch erg slecht aan toe en vertrokken veel van de bewoners naar Australië. Veel van deze emigranten zijn langzamerhand weer teruggekeerd naar Kythira en vandaar dat veel mensen er ook goed Engels spreken. De bijnaam van het eiland is om deze reden dan ook "Kangoeroe-eiland".

Kythira, KapsaliKythira, KapsaliKythira, KapsaliKythira, KapsaliKythira, KapsaliKythira, KapsaliKythira, KapsaliKythira, KapsaliKythira, KapsaliKythira, Kapsali


 

De bezienswaardigheden op het eiland Kythira in Griekenland

• De huidige hoofdstad Chora met zijn gerenoveerde Venetiaanse kasteel (dat stamt uit 1503), vele kerkjes en bijzondere huisjes. In Chora is een middeleeuwse wijk die als beschermd stadsgezicht is bestempeld. Veel van de huisjes zijn in Cycladische stijl gemaakte witte kubushuisjes waaruit aparte schoorstenen omhoog steken. Binnen het terrein van het kasteel zijn ook nog drie kerken te bezichtigen: de katholieke Panagia kathedraal, de Agios Pandeleimonkerk (met zeldzame fresco's) en de oudste kerk van de drie, de Agia Triada kerk. Ook te zien is nog een gedeelte van het paleis van de hoge commissaris, wat kruitmagazijnen en twee aquaducten. Overigens ziet het kasteel er van een afstand indrukwekkender uit dan van dichtbij en zijn het stukjes en beetjes. Het prachtige uitzicht is dan ook de belangrijkste reden om het te gaan bezoeken. In het stadje Chora is ook een klein museum gevestigd.

• De oude verlaten Byzantijnse hoofdstad Paliochora dat even ten zuiden van Agia Pelagia en ten oosten van Potamos ligt, in het noordoosten van het eiland. In 1537 werd deze door ravijnen omgeven stad door de de Turkse admiraal Barbarossa en Algerijnse piraten volledig verwoest. Veel bewoners pleegden zelfmoord door zich van de kliffen af te werpen. Vandaag de dag is de stad verlaten en zijn veel van de muren en daken ingestort, maar het is nog redelijk intact. In sommige van de oude kerkjes in het dorp zijn nog oude freso's te bewonderen. Tientallen meters lager, onderin het ravijn ligt een riviertje dat Lagadi heet.

• Het dorpje Kapsala in het zuiden van Kythira, even onder de hoofdstad Chora, met zijn mooie baai en zijn kiezelstrand dat door een rots in tweeën wordt gedeeld. Op de rots staat een leuk kerkje en er is een vuurtoren die stamt uit de tijd van de Engelse bezetting. Kapsala ligt in een baai die meestal een goede bescherming biedt tegen de eventuele wind en het is een populaire strandbestemming. Op een rots boven het stadje ligt het klooster van de apostel Johannes dat stamt uit 1592. Op deze plek verbleef de apostel voordat hij naar Patmos werd verbannen en daar zijn "Openbaringen" schreef.

• Het mooie dorp Mylopotamos dat in het westen van het eiland is gelegen, met zijn indrukwekkende Grot van Agia Sofia en zijn vlakbij gelegen Venetiaans fort en stadje dat Kato Horio heet. Boven de poort van het stadje hangt in steen het reliëf van de Venetiaanse leeuw. In het dorpje Mylopotamos zelf zijn oude watermolens.

• De waterval van Neread die even buiten het dorpje Mylopotamos is gelegen. De natuur is hier op zijn mooist. Volgens een oude legende heeft hier ooit een moord plaatsgevonden en de waterval staat daarom ook wel bekend als de Moordenares-waterval.

• Tussen Chora en Milopotamos ligt het dorp Livadi waar een lange brug ligt die stamt uit de Engelse tijd en die er uitziet alsof hij in het zuiden van Engeland thuishoort in plaats van op een Grieks eiland.

• De restanten van de Tempel van Aphrodite in het oude Palaiopoli, ooit beschreven als de mooiste en oudste tempel op de wereld. Op de plek van de tempel is met gebruik van de de oude stenen een kerk neergezet.

KythiraKythiraKythiraKythiraKythiraKythira, copyright Stavros SouyannisKythira, copyright Stavros SouyannisKythira, copyright Stavros SouyannisKythira, copyright Stavros SouyannisKythira, copyright Stavros Souyannis


 

De stranden en naturistenstranden van het eiland Kythira in Griekenland

• Firi Ammos (Agia Pelagia) - Het strand van Firi Ammos ligt ten zuiden van Agía Pelagía. Het is met name bekend vanwege het unieke roodkleurige zand dat voornamelijk bij de rand van het water is te vinden. Het strand van Agia Pelagia is een vrij groot strand.

• Chalkos Beach - Chalkos is een smal kiezelstrand, zo'n 200 meter lang, aan de zuidoost kust van Kythira. Het ligt 2,5 kilometer vanaf het dorp Kalamos. Er kan op het strand wel eens wat wind staan omdat het op het noorden ligt. Hier kan men prachtig snorkelen.

• Firi Ammos (Livadi) - Lang en mooi strand met roodkleurige kiezels aan de zuidooskust van het eiland. Het behoort tot de stranden met het meest schone zeewater.

• Paliopoli Beach - Het strand van Paliopoli is zeer geliefd bij de Grieken. Het is een zeer langgerekt zand/kiezelstrand.

• Platia Ammos Beach - Lang zandstrand aan de noordwest kust van Kythira niet ver van het dorp Karavas. Er is uitzicht op de Peloponnesos. Op het strand is een taverna.

• Fourni Beach - 2 Kilometer ten zuiden van het strand van Platia Ammos, in het noordwesten van het eiland, ligt het kleine kiezelstrand van Fourni. Dit strand is meestal erg rustig.

• Agios Nikolaos Beach - Niet ver van Avlemonas in een prachtige baai ligt het strand van Agios Nikolaos. Het is een niet al te groot zandstrand met wat rotsen erop.

• Kaladi Beach - Het kiezelstrand van Kaladí is misschien wel het mooist van allemaal. Hier steekt de turkooise kleur van het zeewater af tegen de witte kiezels op het strand.

• Diakofti Beach - Strand aan de oostkant van het eiland, ongeveer ter hoogte van het midden van het eiland. Het kleine zandstrand loopt er geleidelijk af in de zee. Tegenover Diakofti ligt een eilandje dat met een brug is verboden met de overkant. In Diakoft zijn een aantal taverna's.

• Melidoni Beach - Mooie ingesloten baai met een klein en rustig zandstrand, gelegen in het zuidwesten van het eiland. Het water is er helder en je kunt er goed snorkelen. Pas op: soms zijn er ineens strandfeesten in de zomer.

• Avlemonas Beach - Bij het vissersdorpje Avlemonas aan de oostkant van het eiland, waar zo lang is gezocht naar de Tempel van Aphrodite, is een strand met zand en wat kiezels. In het dorp zijn een paar kleine taverna's.

• Kapsali Beach - Dit strand ligt in het zuiden van Kythira en is zichtbaar vanaf de heuvels van Chora. Het is een populair strand dat in tweeën gesplits wordt door een rots. Voor de kust in de zee ligt een eilandje dat vreemd gevormd is. De mensen van Kythira beweren dat daar de godin Aphrodite is geboren.

 


 

Accommodaties, hotels, studios, appartementen en kamers op het eiland Kythira in Griekenland

Kythira, Athena Apartments & Studios, Appartementen en Studios AthenaKythira, Athena Apartments & Studios, Appartementen en Studios AthenaKythira, Athena Apartments & Studios, Appartementen en Studios AthenaKythira, Athena Apartments & Studios, Appartementen en Studios AthenaKythira, Athena Apartments & Studios, Appartementen en Studios AthenaKythira, Athena Apartments & Studios, Appartementen en Studios AthenaKythira, Athena Apartments & Studios, Appartementen en Studios AthenaKythira, Athena Apartments & Studios, Appartementen en Studios AthenaKythira, Athena Apartments & Studios, Appartementen en Studios Athena


 

Kythira[1] (Grieks: ?????a, andere schrijfwijzen Kithira, Kythera, Cythera), ook gekend als Cerigo (?s????? of Tsirigo) is de naam van een Grieks eiland en gemeente (dimos) in de Griekse bestuurlijke regio (periferia) Attica. Het maakt historisch deel uit van de eilandengroep van de Ionische Eilanden, maar hoort tegenwoordig niet bij de gelijknamige regio. Het eiland ligt helemaal onderaan de oostelijke punt van Peloponnesos.

De oppervlakte is 284 km². De zestig dorpen op het eiland vormen één gemeente; de hoofdplaats is Chora (of Kythira). In de 19e eeuw waren er meer dan veertienduizend inwoners; thans is de bevolking gedaald tot 4030[2] . In Australië alleen al zouden er meer dan 60.000 afstammelingen leven van emigranten uit Kythira.

Kythira is de geboorteplaats van Aphrodite (godin van de liefde)

Kythira spreekt, naast verliefden, ook eenieder die een rustige kust zoekt aan. De moderne bijnaam voor Kythira is 'kangoeroe-eiland'. Dit dankt het aan de vele Australische Eucalyptusbomen. Hoofdstad van Kythira is Chora of Kythira aan de zuidkant van het eiland. Het eiland is veelal nog ongerept en wordt in de zomermaanden voornamelijk bezocht door de Grieken zelf.

Kythira ligt op grote afstand van de andere Ionische Eilanden maar op slechts 10 zeemijl van de zuidoostelijke punt van de Peloponessos. Kythira heeft een eigen vliegveld in het midden van het eiland. Sinds 2003 vliegt Transavia in de zomermaanden met een charter op het eiland. De luchthaven (Kithira Airport) heeft een landingsbaan en wordt door de International Air Transport Association (IATA) aangeduid met luchthavencode KIT. Regelmatig zijn er vliegverbindingen met Athene. Vanuit de havens van Agia Pelagia en Kapsali kun je overvaren naar het vasteland en vele andere eilanden. Tussen Agia Pelagia en Kapsali rijdt een bus. Kythira is het beste met een auto te verkennen.

Het Noorden van het eiland is vrij bergachtig met veel bomen en lijkt veel op de zuidkust van de Peloponessos. De hoofdstad Chora ligt tegen een heuvel aangebouwd met daarop een prachtig fort (kastro). Het is een stadje in oude stijl met wel 40 kerken; ook wel Mesa Vourgo genaamd. Binnen de muren van het kasteel vind je de Panagia kathedraal, de Ag. Pandeleimonkerk (mooie muurschilderingen) en de Ag. Triada-kerk. In het archeologisch museum (di-zo) zijn de bekangrijke vondsten van het eiland te zien. Pronkstuk is de marmeren leeuw die voorheen boven de poort van het kasteel hing.

Op 2km ten oosten van Chora ligt de havenplaats Kapsali met een aardig en druk strand. Opgravingen zijn te zien bij Palaiochora. Op de top van de steile rots zijn de kerken Ag. Varvara en Moni Ag. Theodorou het opvallendst.

 

Tips Kyhtira

Agios Ioannis Theologos: mooie witte kapel gebouwd in 1592 op een steile helling en wordt Agios Ioannis Gremon genoemd naar een evangelist Johannes. Hij zou hier een aantal jaren hebben gewoond en is toen doorgereist naar Patmos.

Kandouni brug: mooie stenen brug met 13 bogen die Livadi met Kandouni verbindt. De brug is ooit gemaakt door de Engelsen.

Mytidiotissa klooster: groot klooster nabij de zee met een mooi uitzicht. In de kerk staan nog vele beelden en overblijfselen uit de 17e en 18e eeuw. De meest waardevolle is het icoon van de maagd Maria. Op 15 augustus en op 24 september zijn hier feestdagen ter ere van de maagd Maria. Rondom de kerk is een goed aangelegde tuin.

Bronnen van Karavas: een mooie natuurlijke omgeving met veel bomen en kraakhelder water. Er zijn meerdere bronnen maar die van Amir Ali is de meest indrukwekkendste.

Bezienswaardigheden Kyhtira

Livadi (7 kilometer ten oosten) Panagia Mytidiotissa klooster (19e eeuw)
Chora kastro, archeologisch museum en kerken
Avlemenos haventje, Georgios kerk (mozaiekvloer)
Mylopotamos Ag Sofia grot, stalagmieten, stalaktieten
Palaiochora opgravingen en 6 oude kerken
Kandouni Kandouni brug
Karavas bronnen
Kaladi mooi zandstrand
Paleopoli mooi kiezelstrand

 

Nieuwsgierig geworden?

Neem een kijkje bij onze individuele wandelreizen (trektochten) over dit mooie eiland Kythira