Aarts Wandelreizen, Wandelvakanties & Pelgrimstochten

Wandel een authentieke wandelreis, trektocht of pelgrimstocht in Portugal, Spanje, Griekenland en Turkije

Wandelvakantie in de Sierra Aracena - Andalusië, Spanje

Een 8-daagse individuele wandelreis in Andalusië. U wandelt aan de hand van uitgebreide routebeschrijvingen door de regio en ervaart hoe de Spanjaarden hier leven. Aan het begin van uw wandelvakantie kunt u ervoor kiezen om opgehaald te worden van het vliegveld van Sevilla of u kunt de bus nemen. U verblijft de eerste vier dagen in de accommodatie Molino Rio Alajar op enklele kilometers van het dorpje Alajar en in het pension Cinco Balconnes, in het centrum van het vijftien km oostelijk gelegen plaats Aracena. Beide accommodaties hebben de beschikking over Wifi en Airco.

Aracena is vooral bekend om de druipsteengrotten (Gruta de las Marravillas) die u kunt bezoeken. Een fascinerend ondergronds gangenstelsel met met ruimte vol met bijzondere vormen en kleuren. Daarnaast het hammuseum en het boven op een heuvel gelegen kasteel. Bovenop heeft u bij helder weer een geweldig uitzicht op dit deel van Andalusië.

Het nationaal park Sierra de Aracena y Picos de Aroche, onderdeel van de Sierra Morena.

De omgeving:

Het karakter van de dorpen is in de loop der eeuwen slechts weinig veranderd. De historie wordt weerspiegeld in de architectuur en het omringende landschap. Zware industrie zul je in de Sierra niet aantreffen. De kwaliteit van de lucht is dan ook hoog: helder en fris, met vleugjes wilde bergthijm, rozemarijn en dennenboom. Veel dorpen zijn afhankelijk van de hamindustrie, die voornamelijk gevestigd is in en rondom het dorpje Jabugo, dat in heel Spanje vermaard is om zijn kwaliteitsham "Jamon Iberico". In deze streek zie je kuddes zwarte Iberische varkens grazen tussen bosjes kurk- en steeneiken. In de herfst doen zij zich tegoed aan de eikels (bellotas) die van de bomen vallen. Naast de ham (pata negra) zijn er nog andere lokale producten voor de gourmet, zoals zoete kastanjes, honing, geitenkaas en wilde paddestoelen. In de herfst kun je de dorpelingen - gewapend met een mand en een mes - de bossen zien afstruinen op zoek naar deze overheerlijke paddenstoelen. Waar de beste te vinden zijn, is een zwaar bewaakt geheim.

De wandelingen:

U loopt deels over Romeinse paden en ontdekt verlaten watermolens en oude Moorse forten. Al wandelend ziet u ezels stukjes land omploegen, hoort u het geklinkklank van geitenbellen tussen de eiken en kastanjebomen, en het geruis van de vele stromen en bronnen. Water dat direct uit de rotsen of uit de grond ontspringt is meestal veilig te drinken, tenzij er een bordje ‘no potable’ bij staat. Hoog in de lucht kunt u gieren en andere roofvogels ontwaren, en als u geluk heeft ziet u langs het oppervlak van riviertjes blauwe koningsvissen scheren. Ieder seizoen heeft de Sierra haar bezoekers wel iets te bieden. De lente brengt een ongelofelijke diversiteit aan kleurige wilde bloemen: irissen, orchideeën, pioenen en gladiolen. De zomer is fiesta-tijd. Opeens komen de verlaten dorpsstraten tot leven, wanneer de zachte avondbries zijn welkome afkoeling brengt en de dorpsbewoners buiten op het plein gaan zitten met een ijskoud biertje. In de herfst krijgt het platteland weer kleur als de bladeren van kastanjebomen, populieren, walnoten- en vijgenbomen goud, rood, roestbruin en bruin kleuren. Winterse buien geven de uitgedroogde aarde eindelijk te drinken. Binnen enkele dagen is de Sierra weer groen en nodigt de bezoeker uit voor een wandeling op een heldere winterse dag.

Vogelkijkexcursie:

Het nationaal park Sierra de Aracena is het op een na grootste beschermde gebied in Andalusië. Op minder dan een uur rijden van Sevilla, is het gebied opmerkelijk onaangetast gebleven. Het biedt dan ook een geweldige mogelijkheid om de fascinerende flora en fauna te bekijken. Er zijn meer dan 130 vogelsoorten te zien. Omdat het klimaat relatief gunstig is, kun je het hele jaar vogels kijken. In de lente zingen nachtegalen dag en nacht langs de Ribera. Het gefluit van de wielewaal is vanaf maart te horen in de boomgaarden, de koekoek laat horen dat de lente is aangebroken.

In de winter zie je enorm veel rode wouwen. Tegen eind december verschijnen de steenarend, de raaf en de havik. Behalve voor een verscheidenheid aan zangvogels en trekvogels in de winter, is het park van groot belang als broedterrein voor de vale gier en de zwarte ooievaar. Beide soorten zijn met enige voorzichtigheid waar te nemen.We hebben een serie wandelingen/routes opgesteld, zowel voor de beginnende als de gevorderde vogelaar. Ze bieden een uitgelezen kans om een grote verscheidenheid aan soorten in hun habitat te observeren.

Uw gids is een vooraanstaande internationaal bekende ornitholoog (Engels sprekend) met veel expertise in de Sierra de Aracena.

Ook bestaat de gelegenheid om wilde bloemen, vlinders en dieren te observeren. Op verzoek passen we de routes aan, om speciale soorten als de trapgans, de zandhoen en de zwarte schouderwouw te kunnen spotten.

Daarnaast is het mogelijk een bezoek te brengen aan het vogelreservaat Coto de Donana. Vraag ons om een prijsopgave. 

Prijzen voor het wandelarrangement voor 2023: 

Prijs: € 570,- per persoon, Deze prijs is gebaseerd op een verblijf van minimaal twee personen. 
Prijs voor een alleen reizend persoon: € 970,-

In de prijs is inbegrepen:

 • STO-Reisgarantie, zie voorwaarden op de website
 • Vier overnachtingen in het tweepersoons huisje El Buho*  bij Molino Rio Alajar. Ik het huisje kunt u desgewenst zelf koken en de ijskast is rijkelijk gevuld voor een goed ontbijt en een lunchpakket. Wijn en/of bier kunt u bij de eigenaar kopen. Kiest u voor een restaurant, dan is het dorp Alajar op zo'n 20 minuten lopen. **
 • Drie nachten in een tweepersoonskamer op basis van Logies en ontbijt in Casa Rural "Cinco Balconnes''  In Aracena. Daar geen lunchpakketten. Genoeg winkels in de buurt om zelf iets samen te stellen.
 • Kaarten, routebeschrijvingen en informatie over de omgeving verkrijgbaar bij Molino Rio Alajar
 • Bij aankomst ophalen vanaf het dorpsplein in Alajar
 • Bagagevervoer vanuit Alajar naar Aracena
 • Alle faciliteiten, o.a zwembad en tennisbaan van Molino Rio Alajar. 
 • Transfer vanuit Cinco Balconnes naar de bushalte

Niet in de prijs inbegrepen:

 • Reis/annuleringsverzekering
 • Retourvlucht naar en van Sevilla
 • Extra drankjes. 

Aarts Wandelreizen rekent op al zijn reizen geen reserveringskosten. 

 

Vervoer vanuit het vliegveld van Sevilla naar Alajar en vanaf Aracena naar het vliegveld van Sevilla:

 • U kunt ervoor kiezen om met de bus te gaan. Enkele reizen duren tussen de 1 1/2 en 2 uur. Voor de actuele prijzen en tijden klik op DAMAS
 • Of u kunt gebruik maken van een door ons te regelen taxi. Deze kost € 160,- per rit en in deze taxi kunnen 1 t/m 4 personen plaatsnemen. 

* El Búho

 • Een tweepersoonsbed
 • Slaap annex zitkamer met open haard
 • Aparte, goed uitgeruste keuken
 • Badkamer
 • Elektrische radiatoren
 • Terras aan de zijkant van het huis

 ** Het kan prettig zijn om op de aankomst dag een diner verzorgd te krijgen door de eigenaren van Molino Rio Alajar. Dit kunt u van te voren via ons bestellen. Dit kost u  € 30,-  per persoon, inclusief een fles wijn. Deze service wordt alleen verleent op de aankomst dag en wordt afgeleverd in uw huisje, 

Deze reis kan individueel geboekt worden voor de periode van half september tot eind mei.

 

Reis aanvragen

Bekijk het dagprogramma

Bekijk de fotogalerij


Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).