Aarts Wandelreizen, Wandelvakanties & Pelgrimstochten

Wandel een authentieke wandelreis, trektocht of pelgrimstocht in Portugal, Spanje, Griekenland en Turkije

 

In het Spoor van de Moor, een wandelreis door Andalusië; van Ronda naar Antequera

Een 8-daagse individuele wandelvakantie en trektocht door spectaculaire natuurgebieden van Andalusië in Zuid-Spanje: Culinaire wijn en olijfolie proeverijen en genieten van de lekkerste gerechten.
Wandelreis van de stad Ronda naar Antequera via o.a. de natuurreservaten “Desfiladero de Gaitanes”, Camino del Rey en nationaal park “El Torcal”.

De uitnodiging aan u:

 • Wandel langs olijfboomgaarden, overnacht in authentieke Andalusische dorpjes.
 • Wandel op de GR-7 route dwars door El Desfiladero de Gaitanes (El Camino del Rey) en het nationaal park en Karstgebergte El Torcal en langs glooiende olijfbomenvelden. Geniet van de indrukwekkende vergezichten over helderblauwe meren, bergtoppen, roofvogels in de lucht en het contact met de grote verscheidenheid aan flora en fauna.
 • Ga mee naar het lokale leven en gastronomisch Andalusië, waar u o.a. een wijn bodega en olijvenboerderij kan bezoeken, u van ons tips krijgt voor de lekkerste restaurantjes en we u met de lokale bevolking in contact kunnen brengen.
 • Ontdek de rijke Moorse bouwstijl die de Arabieren achterlieten op deze route. Bezoek Moorse huizen, kastelen, badhuizen, ruïnes in de steden Ronda en Antequera en op de wandelroute soms verscholen tussen de karakteristieke witte Andalusische dorpjes.

Algemene beschrijving wandelvakantie en trektocht Andalusië Spanje; de GR-7 en de E-4 route

Tijdens deze afwisselende en avontuurlijke wandelreis loopt u over een gedeelte van de Spaanse GR-7 wandelroute, een route die op haar beurt deel uit maakt van de Europese  E-4 wandelroute (Sendero Europeo) van het zuidelijkste puntje van Spanje, Tarifa tot aan Griekenland. De routeloopt deel langs de GR 7 en zo ook makkelijk via markeringen te volgen. Sommige delen moet u doen op basis van een beschrijving en dit houdt tevens in dat de reis een wat avontuurlijker karakter heeft. De zwaarte is gemiddeld tot licht zwaar.

Ronda: Historisch startpunt

Deze wandelvakantie begint in het stadje Ronda, op 140 kilometer ten noorden van het startpunt van de GR-7 in Tarifa. Ronda is als beginpunt van deze route een historische en bijzondere plek om te bezichtigen en er is ruim de mogelijke om te genieten van een stuk roemrijke Arabische geschiedenis in Andalusië. 

Natuurpark en nationaal park: El Desfiladero de Gaitanes en El Torcal

Vanaf Ronda wandelt u in 8 prachtige dagen door de provincie met meeste bergen per km2 in Spanje. Dit Andalusisch landschap is vol met olijfbomen, (stuw)meren, de flora en fauna van het natuurpark El Desfiladero de Gaitanes (El Camino del Rey) en het karstgebergte van het nationale park El Torcal. Onderweg is het volop genieten van de gastvrije lokale bevolking en de authentieke Andalusische cultuur. 

Andalusische cultuur

De route passeert witte Andalusische dorpjes, waar u zal verblijven in karakteristieke accommodaties en u tevens kan genieten van de goede Spaanse wijnen, ambachtelijke paella’s en Serrano hammen. Uiteraard zal u naast de prachtige wandelingen ook in contact komen met de inwoners van de dorpen en hun lokale leven, ontmoet u geitenhoeders en mogelijk stierenvechters en geniet u mee van hun gastvrijheid. 

Antequera: Katholiek en eindpunt

De route eindigt in het stadje Antequera, bekend om de grootste kerkendichtheid van Spanje. Een unieke wandelreis met begin in het Arabische Ronda en finish in het Katholieke Antequera.

Introductie van deze regio in Andalusië (Zuid Spanje): Van Ronda naar Antequera

Deze wandelvakantie met culinaire proeverijen begeeft zich in één van de prachtigste regio’s van Andalusië; natuurpark Desfiladero de los Gaitanes (Camino del Rey) en Nationaal Park El Torcal.
Naast de indrukwekkende natuur volgt de wandelroute tevens de voetsporen van de Moren (Arabieren) die Zuid-Spanje overheersen tussen de 8e en 14e eeuw.

Voor wie geniet van lekker eten en een goed glas wijn, hebben wij de lekkerste restaurantjes persoonlijke uitgezocht en bieden wij unieke optionele bezoeken aan o.a. een olijfboerderij, wijn-bodega, stierenboerderij en twee extra wandeltochten over de Camino del Rey en door het nationale park El Torcal. 
Vanaf het stadje Ronda, het beginpunt van deze wandelreis tot aan het stadje Antequera, het eindpunt van de reis, zijn velen Moorse gebouwen te bezoeken. Het glooiende olijfbomen-landschap en de witte dorpjes die als parels opdoemen tussen de heuvels, worden afgewisseld met indrukwekkende Moorse ruïnes en vriendelijke geitenhoeders onderweg.  

Camino del Rey

Dit wandelpad brengt u door 2 kloven en is nieuw aangelegd in 2015. Zeer veilig, absoluut niet lastig en in totaal 7,5 km lang. U heeft geen speciale schoenen nodig, de helm krijgt u bij de ingang en dan is het genieten. Het wandelpad loopt 60 meter boven de eerste kloof, en dan 100 meter boven de tweede kloof. Het is super veilig gemaakt met afsluitingen rondom zodat het zelfs met kinderen kan gewandeld worden. En echte wandelschoenen hoeven ook niet meer, het kan met eenvoudige wandelschoenen. De wandelroute kan slechts vanaf Ardales gestart worden (Acceso Norte), toegang noord. De wandeling is in tegenstelling tot bij de opening nu éénrichtingsverkeer.Zie voor verdere informatie in het dagprogramma

Samenwerking

In deze reis werken we samen met Barrio Life. Een reisorganisatie die staat voor reizen naar het echte lokale leven. Een land ervaren door de ogen van de lokale bevolking. Reizen van de gebaande paden. Inzichten in andere culturen en levensvisies. Lokale gerechten proeven. Wandelen in de wilde natuur. De historie van een gebied ontdekken en op een duurzame manier reizen.

In het dagprogramma ziet u het speciale culturele aanbod waar u tegen een vergoeding gebruik van kunt maken. De activiteiten vinden veelal plaats aan het eind van de middag of begin van de avond. Op het boekingsformulier kunt u aangeven welke extra activiteit u wilt.


PRIJZEN voor 2020

We bieden twee soorten reizen aan: Comfort en Budget

Individuele reis: Comfort

€ 695,-  per persoon voor 2 personen gebruik makend van een tweepersoonskamer
€ 725,-  per persoon voor 3 personen gebruik makend van een twee & een eenpersoonskamer*
€ 585,-  per persoon voor 4 personen gebruik makend van twee maal een tweepersoonskamer

€ 90,-    eenpersoonskamer toeslag boven de tweepersoonskamer prijs van € 695,- ,indien die persoon met meerdere personen reist
€ 240,-  alleen reizende toeslag boven de tweepersoonskamer prijs van € 695,-  .U reist dan alleen.

* De prijs voor 3 personen is relatief hoog door de hoge prijs van een eenpersoonskamer.

Inclusief:

 • STO-Reisgarantie, zie reisvoorwaarden
 • Alle hotelovernachtingen in karakteristieke accommodaties op basis van logies en ontbijt
 • Bagagevervoer
 • Routebeschrijving 
 • Transfer van het vliegveld Malaga naar Ronda en vanaf Antequera naar het vliegveld Malaga
 • Lunchpakketten tijdens de wandeldagen
 • Een afscheidsdiner in Antequera
 • Entreekaartje voor de Camino del Rey*

* Soms kan het voorkomen dat er alleen maar entreekaartjes beschikbaar zijn inclusief gids. Dan komt er € 15,- bij per persoon. Dit alleen in het geval als de normale tickets niet beschikbaar zijn. Het buskaartje naar het begin en vanaf het eindpunt moet u zelf kopen.

Exclusief:

 • Retourvlucht naar Malaga
 • Barrio- Life optionele activiteiten, zie dagprogramma
 • Diners, behalve in Antequera
 • Verzekeringen
 • Persoonlijke uitgaven en fooien

Individuele reis: Budget

€ 550,-  per persoon voor 2 personen gebruik makend van een tweepersoonskamer 
€ 595,-  per persoon voor 3 personen gebruik makend van een twee & een eenpersoonskamer*
€ 495,-  per persoon voor 4 personen gebruik makend van twee maal een tweepersoonskamer

€ 90,-    eenpersoonskamer toeslag boven de tweepersoonskamer prijs van € 595,- , indien die persoon met meerdere personen reist
€ 145,-  alleen reizende toeslag boven de tweepersoonskamer prijs van € 595,-  U reist dan alleen.

* De prijs voor 3 personen is relatief hoog door de hoge prijs van een eenpersoonskamer.

Inclusief:

 • STO-Reisgarantie
 • Alle hotelovernachtingen in karakteristieke accommodaties op basis van logies & ontbijt
 • Bagagevervoer 
 • Routebeschrijving, wandelkaart per dag in een PDF, digitale kaart voor de mobiele telefoon
 • Camino del Rey ticket *
 • Een afscheidsdiner in Antequera

* Soms kan het voorkomen dat er alleen maar entreekaartjes beschikbaar zijn inclusief gids. Dan komt er € 15,- bij per persoon. Dit alleen in het geval als de normale tickets niet beschikbaar zijn. 

Exclusief:

 • Retourvlucht naar Malaga
 • Transfer van vliegveld naar bestemming v.v.*
 • Barrio- Life optionele activiteiten, zie dagprogramma
 • Diners, behalve in Antequera
 • Lunchpakketten. Veelal wel te bestellen bij de accommodaties.Bij in ieder geval Cuevas del Becerra, El Chorro en Valle de Abdalajís is dit de enige optie.Ronda en Ardales zijn grotere plaatsen waar u of bij een bar of bij een supermarkt wat kunt halen voor onderweg.
 • Verzekeringen
 • Persoonlijke uitgaven en fooien

 * Transfer vanuit het vliegveld van Malaga naar Ronda: € 135,-  Transfer vanuit Antequera naar het vliegveld van Malaga; € 75,- (per rit, maximaal 4 personen.)

Aarts Wandelreizen rekent op al zijn reizen geen reserveringskosten. 


Bagage

Gezien uw grotere bagage (koffers of rugzak) door ons wordt vervoerd tussen de overnachtingsplekken, draagt u tijdens de wandelingen alleen een dag-rugzakje voor proviand, drinken en regenkleding.
Vergeet u niet de zonnecrème, in Andalusië in de zomermaanden zeer belangrijk. 

Kleding

Voor kleding raden wij u het volgende aan:

 • Goede bergschoenen – Wij raden u aan om stevige schoenen mee te nemen. 
 • Lichte kleding – Rond het gehele jaar kan de zon goed schijnen, en wordt het aanbevolen om lichte kleding te dragen.
 • Windjack – Op sommige plekken kan het soms hard waaien, en is het verstandig om een windjack mee te nemen. 
 • Warme kleding – Als u tussen de maanden november en maart  reist, is er een mogelijkheid dat het op sommige plekken wat kouder kan zijn. 
 • Regenkleding – In bepaalde maanden is de kans op regen groter en is het raadzaam regenkleding mee te nemen.  

Reisperiode

Het klimaat van de regio is gedurende het gehele jaar zeer aantrekkelijk en voor het gehele jaar te boeken, met uitzondering van de heetste weken van de zomermaanden juli en augustus, wanneer de temperaturen boven de 40 graden kunnen uitkomen. Het voor- en najaar is de beste reisperiode met de meest gematigde temperaturen van het jaar. 

Wij raden aan om ´s ochtends na het ontbijt al direct met de wandeldag te beginnen. Op die manier heeft u veel tijd om onderweg bij bezienswaardigheden te stoppen en bij aankomst op de overnachtingsplek de omgeving te verkennen. De Andalusiërs in de dorpen houden vaak een siësta wanneer de zon hoog staat, zo tussen 14:00-16:30. Winkels zijn rond die tijd vaak gesloten en we raden aan om rond die tijd ook te lunchen en in de zomermaanden de schaduw op te zoeken.   

Accommodaties en verzorging

Deze wandelvakantie kenmerkt zich door karakteristieke accommodaties in Andalusische stijl met op sommige plaatsen de  luxe van een heerlijk zwembad. U slaapt in knusse hotels, B&B´s en appartementen van lokale families van het dorp waar u hartelijk ontvangen wordt door de gastvrouw of heer. 

Wilt u graag optioneel een lunchpakket meenemen voor tijdens de wandeldag, kunt u dat het beste de dag van te voren melden aan de gastheer of hoteleigenaar, zodat deze dat voor u kan regelen.

Wilt u graag een éénpersoonskamer reserveren, dan raden wij u aan dat op korte termijn te melden, want deze zijn meestal snel volgeboekt. U kunt hierover altijd ook eerst even telefonisch advies bij ons inwinnen.