Aarts Wandelreizen, Wandelvakanties & Pelgrimstochten

Wandel een authentieke wandelreis, trektocht of pelgrimstocht in Portugal, Spanje, Griekenland en Turkije

Wandelreis over de eilanden Sao Miguel, Sao Jorge, Pico en Faial in de Azoren

Tijdens deze 15 daagse wandelreis maakt u kennis met vier verschillende eilanden van de prachtige archipel: de Azoren.

Het hoofdeiland São Miguel vormt het begin van de tocht, daarna vliegt u naar de 'driehoek', São Jorge, Pico en Faial. Deze eilanden liggen dicht bij elkaar en met een beetje goed weer ziet u alle eilanden vanaf een hoog punt. Ondanks het feit dat de eilanden dicht bij elkaar liggen, zijn ze toch heel verschillend. Dat willen we u laten zien en vooral laten ervaren.

Naast het wandelen zijn er ook excursies mogelijk. Deze worden aangeboden op het eiland Pico. Het betreft hier een boottocht met de mogelijkheid om op zee walvissen en dolfijnen waar te nemen en de beklimming van de hoogste berg van Portugal, de Pico. Dit zijn excursies die u via het aanvraagformulier kunt bijstellen. Ze kunnen door weersomstandigheden verplaatst of geannuleerd worden. Is dat laatste het geval, dan krijgt u bij terugkomst uw geld weer terug gestort op uw rekening.

De prijzen voor 2023 zijn per persoon in een tweepersoonskamer:

 • € 1645,-  per persoon; bij een boeking van minimaal 2 personen.
 • Eenpersoonskamer prijs € 2190,- per persoon bij een boeking van minimaal 2 personen; Ieder in een eenpersoonskamer!
 • Alleen reizende prijs: € 2780,-  
 • Prijzen voor 3 personen of meer op aanvraag.

De prijzen zijn inclusief:

 • Vluchten vanaf São Miguel naar São Jorge en vanaf Horta naar São Miguel *
 • Boottochten São Jorge - Pico en Pico - Horta 
 • STO-Reisgarantie, zie verder de algemene reisvoorwaarden op deze website
 • Transfers bij aankomst en vertrek op de vier eilanden;
 • Transfers van en naar de accommodaties bij elke wandeldag;
 • Accommodaties op basis van logies en ontbijt, waarvan: 2 nachten in Furnas, 2 nachten in Ponta Delgada,  3 nachten op São Jorge, 3 nachten op Pico, 3 nachten op Faial en 1 nacht weer in Ponta Delgada;
 • 1 x Lunch, typische gerecht "Cozido das Calderas" in Tony's Restaurant in Furnas

De prijzen zijn exclusief:

 • Andere maaltijden, zoals lunches en diners behalve een in Furnas. 
 • Opwaardering van de kamers
 • Walvisexcursie vanuit Lajes op het eiland Pico **
 • Beklimming van de Pico onder begeleiding van een gids **
 • Entree geld voor het Interpretatiecentrum van Capelinhos, Faial;
 • De vluchten vanuit en naar Nederland;

* We maken gebruik van een Airpas regeling, die ons een lager tarief geeft. Zijn deze tarieven niet meer beschikbaar, dan gaat de prijs wat omhoog.

* *Dit zijn excursies die u via het aanvraagformulier kunt bijstellen. Ze kunnen door weersomstandigheden verplaatst of geannuleerd worden. Is dat laatste het geval, dan krijgt u bij terugkomst uw geld weer terug gestort op uw rekening.

Aarts Wandelreizen rekent op al zijn reizen geen reserveringskosten.

Vluchten

Er zijn verschillende rechtstreekse vluchten vanuit Amsterdam. TUI Fly (voorheen Arke) biedt vanuit Amsterdam en Brussel goedkope vluchten aan. Passagiers uit Nederland kunnen dan gebruikmaken van maar liefst zestien directe treinverbindingen naar Brussels Zaventem. Vanuit Den Haag, Rotterdam, Dordrecht en Roosendaal, zonder overstap, direct naar het station onder de luchthaventerminal. Ook zijn er nu goedkope mogelijkheden vanuit Londen. Daarnaast biedt Ryan Air ook vluchten aan naar Ponta Delgada, maar dan vanuit Porto of Lissabon.

Kortom, het hoeft niet meer zo duur te zijn om naar de Azoren te vliegen.

Wijzigingen in de boot- en vliegtijden

Dit programma is samengesteld op basis van de laatste informatie over vlucht- en boottijden. Echter, het kan wel eens voorkomen dat daar wijzigingen in aangebracht worden. Het kan zelfs inhouden dat daardoor een wandeling op een reisdag komt te vervallen. Indien dit het geval is, dan wordt u daarvan op de hoogte gesteld en informeren wij u over eventuele de gevolgen voor het programma. Helaas zijn we afhankelijk van vlucht- een bootmaatschappijen en kunnen we hier niets aan doen.

Wandelroutes

De wandelroutes zijn indicatief en afhankelijk van het weer en de lokale omstandigheden. De meeste routes ondergaan een extra controle voordat het wandelseizoen begint. Om deze reden kan een beschreven programma soms iets afwijken van het beschreven dagprogramma op deze website. U hoort dat zo spoedig mogelijk van ons of van uw eilandgids.

Algemene kennismaking met deze eilanden van de Azoren

 

São Miguel

Op het grootste eiland van de archipel, São Miguel, maakt u kennis met de uitbundige subtropische Azoriaanse flora en het bijzondere vulkanische landschap. Al wandelend verkent u het hoofdeiland São Miguel, welke niet voor niets de bijnaam ‘Groene parel van de Azoren’ heeft gekregen. De enorme Caldeira Sete Cidades, steile basaltkliffen, het kratermeer Lagoa de Fogo en de stoombronnen van Furnas, herinneren aan een recent vulkanisch verleden. Nu is het landschap er rustig en wandelt u over eeuwenoude ezelspaden naar verborgen vissersplaatsjes, komt u langs altijd groene weilanden en dringt u diep het struikgewas van de gemberwortel binnen. Vanuit een sfeervol hotel midden in het centrum van Ponte Delgada en een hotel in het plaatsje Furnas, verkent u het eiland. In de plaatselijke restaurantjes kunt u proeven van de unieke Azoreaanse keuken en in het café maakt u kennis met de ’tranquilidade’ - vriendelijkheid - van de boeren en vissers. 

São Jorge

Het eiland heeft een lengte van 56 km,een breedte van 8 km. Het ligt hoog opgeworpen in de zee met toppen die ongeveer 1000 meter boven de zeespiegel uitsteken. Als de rug van een enorme walvis rijst het eiland uit de Oceaan op. Aan de kust liggen smalle moeilijk bereikbare kustvlakten - de faja's. São Jorge is het eiland voor mensen die van rust en van natuur houden. Het is nog vrij ongerept en je kunt er in alle rust prachtige wandelingen maken langs paden die ook door de boeren gebruikt worden om hun fajãs te bewerken. De hoofdstad is Velas. Het eiland is groen en bloemrijk met liefelijke, karakteristieke plaatsjes langs de kust. Het heeft prachtige uitzichten en u kunt er goed vogels observeren. Men produceert hier een heerlijke sterke kaas. Maar wat u echt moet proeven zijn de kokkels die maar in één baai ter wereld groeien en geoogst worden.

Pico

Het silhouet van de berg Pico maakt het eiland Pico onmiskenbaar. Tenminste wanneer zijn top niet in de wolken zit. Op Pico verbaast u zich over de vreemde combinatie van wijngaarden en nederzettingen van walvisjagers met op de achtergrond de immense vulkaan. Pico is de hoogste berg van Portugal. Vanwege zijn bizarre landschap is Pico een dunbevolkte eiland maar een favoriete bestemming voor natuurliefhebbers.

Prachtige wandelpaden ontsluiten kliffen gevormd door lavastromen, kratermeren, mysterieuze grotten en vulkaantoppen. Daartussen bevinden zich de wijngaarden met hun kleinschalige percelen. Het bewerken ervan is niet gemakkelijk.  Pico is een belangrijke (witte)wijn producent en in de hoofdstad Madalena is een wijnmuseum gevestigd.

Naast de beklimming van de 'Montanha de Pico'  zijn ook de walvistochten populair. Dit eiland is dé plek om een walvisexcursie te maken. U verblijft in Lajes do Pico. Deze plaats is één van de beste plaatsen om walvissen te spotten. Potvissen en verschillende soorten dolfijnen zijn het hele jaar door te zien, enorme vinvissen passeren er regelmatig. Daarom is er door ons op Pico ruimte ingebouwd voor een walvisexcursie. Voor of na de excursie kunt u het leuke en interessante walvismuseum 'Museu dos Baleiros' bezoeken. De tocht wordt alleen bij goed weer aangeboden van april t/m oktober en is bij ons te bestellen via het aanvraagformulier.

Faial

Faial is het eiland van de hortensia die hier in de zomer volop bloeit. Vandaar de bijnaam; Ilha Azul, het blauwe eiland. Het eiland is rond van vorm, gekroond met de krater van de slapende vulkaan Caldeira. Op Faial ligt de wereldberoemde haven van Horta, de laatste stop voor zeilers die tussen Europa en Amerika varen.

Hier maakt u een mooie wandeling langs de randen van de centrale krater (Caldeira). U loopt de helft van de cirkel waarna u afdaalt en het laatste deel van de wandeling langs de levada's loopt.

Ook maakt u een tocht naar de meest recente krater van de Azoren, de Capelinhos. Gelegen op het uiterste westpunt van dit eiland. In maart 1958 is er meer dan twee vierkante kilometer aan nieuw land bijgekomen. Het was de laatste vulkanische uitbarsting, die op de Azoren heeft plaatsgevonden. Als u langs de vuurtoren van Capelinhos loopt, ziet u hoe woest de natuur hier kan zijn. De ruige rotsformaties die u hier ziet, waren er een halve eeuw geleden nog niet. U vindt veel informatie over het vulkanisme in het bijbehorende ondergrondse bezoekerscentrum.

U proeft onmiskenbaar de zeilsfeer van dit eiland. De haven van Horta, de hoofdstad van Faial, heeft veel weg van een schilderspalet. Elke bemanning die aanmeert, maakt een schildering op de kade. Doen ze dat niet, dan is het noodlot hun deel. Zo zijn dus honderden meters van de kademuren met kleurrijke scheepslogo’s behangen. Bekend is ook 'Peter Cafe'. Dit café' is volledig gedecoreerd met herinneringen aan het verleden. Veel foto's en voorwerpen. U kunt er een biertje drinken en wat eten.

 

Reis aanvragen

Bekijk het dagprogramma

Bekijk de fotogalerij

Lees de reiservaringen van de Azoren in Portugal


Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).