Aarts Wandelreizen, Wandelvakanties & Pelgrimstochten

Wandel een authentieke wandelreis, trektocht of pelgrimstocht in Portugal of Spanje

De Portugese Azoren, een unieke wandelbestemming

wandelreis azoren dscn1964kopie

De Azoren, een welhaast vergeten eilandengroep midden in de Atlantische oceaan, is een paradijs voor wandel- en natuurliefhebbers! De eilandengroep behoort tot Portugal.

U ontdekt tijdens uw wandelreis op de Azoren azuurblauwe meren, vulkanische bronnen, heldere watervallen. U ziet op deze Portugese archipel prachtige bloemen, zoals de Hortensia. Met een beetje geluk ziet u tijdens een facultatieve excursie immense walvissen uit het water springen. Uiteraard is er ook voldoende tijd om door de historische binnenstad van Ponta Delgada te slenteren.

 Zie hier een onlangs gepubliceerde PR video: Klik op Azoren

We bieden vier verschillende wandelreizen over de Azoren aan:

De eerste is een 8 daagse wandelreis over het eiland São Miguel.

De tweede is een nieuwe 8 daagse wandelreis op het ''strand'' eiland Santa Maria.
Zes wandelingen over totaal 78 kilometer.

De derde reis bestaat uit totaal 15 dagen waarvan 11 op Sao Miguel. De laatste 4 dagen kunt u genieten van de pracht en de stranden van het nog onbekende en kleine eiland Santa Maria, gelegen vlak onder São Miguel.

Bij de vierde, tevens 15 daagse wandelvakantie, maakt u naast São Miguel ook kennis met de eilanden São Jorge, Pico en Faial van de Azoren.

 

Visit Azores

Verzorging van de wandelvakanties en accommodatie

Bij Aarts Wandelreizen is uw wandelvakantie goed geregeld. U boekt een verzorgde reis waardoor u zorgeloos kunt genieten van al het moois dat de Azoren te bieden heeft. U overnacht tijdens de wandelvakantie in zeer goede hotels op de Azoren, waarbij de kamers altijd zijn voorzien van eigen douche en toilet. Het ontbijt is inbegrepen in de reissom. Gedurende de hele wandelreis is Engelstalige reisbegeleiding aanwezig. Hij of zij kan u, indien nodig bijstaan maar gaat niet mee tijdens de wandelingen. De ervaring leert dat de wachttijd van de bevestiging van het door u gewenst arrangement iets langer duurt dan u misschien gewend bent. 

Onze wandelvakanties op de Azoren zijn geschikt voor iedereen met een normale conditie. Vanuit de hotels maakt u wandeltochten van 3 tot 8 uur. Op de 15-daagse wandelreis is het mogelijk om de 2.351 hoge Pico Alto te beklimmen, een tocht van 7 à 8 uur. Dit kan vooraf gereserveerd worden bij Aarts Wandelreizen.

Opmerking:

We raden u wel aan om vooral voor reizen in de zomerperiode vroegtijdig te reserveren. Het aantal beschikbare accommodatie in onze prijsklasse staat onder druk en u kunt daarmee voorkomen dat wij u om een toeslag voor een wat duurdere accommodatie(s) moeten vragen.

Reistijd en vluchten naar de Azoren

De Azoren liggen op zo’n 4 uur vliegen van Nederland. Er zijn verschillende rechtstreekse vluchten vanuit Amsterdam (Fly Tui, Brussel (Jet Air) en Ryan Air vliegt vanaf Porto.

TAP Air Portugal verzorgd vluchten vanuit Lissabon en Porto: Klik op TAP Air

Ook worden er luchten verzorgd vanuit Lissabon en Porto en tussen de eilanden door SATA/Azoresairlines. Voor meer informatie klik op Azores Airlines 

Tijdsverschil met Nederland:

Het is zowel in de winter als zomer 2 uur vroeger dan in Nederland.

Waar liggen de Azoren?

De Azoren liggen ter hoogte van Lissabon en New York in de Atlantische Oceaan op 1.148 km van Portugal en 2.000 km tot de USA. De Azoren archipel bestaat uit negen bewoonde en acht onbewoonde ­eilanden die onderling soms wel honderden kilometers uit elkaar liggen. Ze zijn allemaal vulkanisch van oorsprong. In het oosten van de Azoren archipel, dus het dichtst bij Europa, ligt het grootste eiland São Miguel en het kleinere en zelden bezochte Santa Maria. In het midden liggen de eilanden Terceira, Graciosa, São Jorge, Pico en Faial. En helemaal in het westen, en dus het dichtste bij Amerika, liggen de eilanden Corvo en Flores. Deze liggen circa 500 km van het zuidoostelijkste, Santa Maria, vandaan.

De eilanden zijn zeer geschikt om wandelend te verkennen. Het landschap is divers; bergachtig terrein, vlaktes, stijgende en dalende paden wisselen elkaar af. De bewoners van Azoren leven hoofdzakelijk van de veehouderij, maar er worden ook wijndruiven, ananas, bananen en thee verbouwd. In het verleden stonden de Azoren bekend om de walvisjacht. Het was een grote bron van inkomsten. Tegenwoordig is de historie en het het kijken naar de walvissen (walewatching) een bron van inkomsten. Een prachtige toeristische attractie.

Enkele algemene feitjes over de Azoren:

  • Ontdekt door de Portugezen in 1427
  • Aantal eilanden: 9
  • Hoofdeiland: São Miguel
  • Oppervlakte: 2333 km2
  • Aantal inwoners: ca. 240.000
  • Hoogste berg/vulkaan: Pico Alto met 2351 meter
  • Gemiddelde temperatuur: 14-25 Celcius
  • Gemiddelde temperatuur zeewater: 16-22 Celcius
  • Vliegtijd tussen de eilanden: ca. 35 minuten
  • Vliegtijd vanaf Amsterdam: ongeveer 4.20 uur

Wandelen op de Azoren:

wandelreis azoren dscn2069kopieOnze wandelreizen op de Azoren zijn over het algemeen niet zwaar, afgezien van de Pico beklimming. Het landschap is glooiend en heuvelachtig. Er zijn weinig technisch lastige stukken. Op alle Azoren eilanden kunt u mooie wandelingen maken, variërend van erg kort tot tamelijk lang. De paden zijn breed en goed onderhouden. Ze zijn allemaal bewegwijzerd of gemarkeerd met geel - rode strepen en worden vaak ook als boerenpad gebruikt.

Beste reistijd:

April t/m september, waarbij juli en augustus het drukst zijn.

 

alt

Afstanden tussen de eilanden van de Azoren

In Kilometers            
Santa Maria              
57 Sao Miguel              
145 90 Terceira            
191 142 48 Graciosa          
184 132 48 38 Sao Jorge        
180 140 52 42 9 Pico        
190 152 65 45 18 12 Pico      
195 154 70 46 20 16 4 Faial    
327 279 190 150 144 144 135 138 Flores  
336 283 192 150 149 149 140 144 13 Corvo

Azoren en het vulkanisme

wandelreis azoren dscn2235kopie

De Azoren zijn ontstaan op een plek waar drie continentale platen samenkomen. De eilanden zijn allemaal vulkanisch van oorsprong. Ze zijn gevormd tijdens vele uitbarstingen in de loop van miljoenen jaren. Bij elke nieuwe uitbarsting komt  er ergens weer een stukje land aan of ontstaat er een heel nieuw eiland. De laatste uitbarsting was die van de Capelinhos vulkaan op het eiland Faial in 1957. In de dertien maanden dat dit duurde, werd het eiland 2,4 vierkante kilometer groter. De oude vuurtoren werd daarbij deels bedolven onder de lava en doet tegenwoordig dienst als museum over vulkanisme. Dit museum is deels ondergronds. Een bezoek is zeker de moeite waard en kan goed gecombineerd worden met een mooie wandeling.

Pico is het eiland dat als laatste bewoond werd omdat het vulkanisch érg actief was. Er wonen slechts 15.000 mensen, terwijl het het op één na grootste eiland is. De Pico hoogvlakte is een natuurpark en een goede plek om inheemse planten te zien. Pico is bekend om zijn wijnen, is UNESCO Werelderfgoed en heeft 130 lavatunnels, waaronder eentje van 5 kilometer lengte en 17 meter hoogte.

Klimaat van de Azoren

De eilanden kennen een mild klimaat. De temperatuur ligt vrijwel altijd tussen de 14 en 25 °C.

wandelreis azoren dscn2559De Azoren hebben een zeeklimaat dat sterk beïnvloed wordt door de warme golfstroom. Het locale verkeersbureau tracht de Azoren aan te prijzen als een all-season buitensportbestemming, maar dat lijkt toch iets te optimistisch gedacht.

In de winter is het op de Azoren over het algemeen regenachtiger en stormachtiger dan in de zomer. Door het jaar heen schommelen de gemiddelde temperaturen van 13º C in januari en februari en 23º C in juli en augustus. De beide laatste maanden gelden terecht als de beste maanden om op de eilanden te wandelen zodat het er dan ook drukker is en de prijzen over het algemeen hoger liggen. Met deze factoren rekening houdend lijkt juni de beste maand om op de Azoren te wandelen.

Door de ligging in een atmosferisch hoge druk gebied is het klimaat hier bijna altijd zacht en aangenaam afgewisseld met stevige buien. De weersveranderingen kunnen hier zo snel optreden dat ze ook wel spreken over vier seizoenen in één dag. De grote vochtigheid op de Azoren heeft als bijkomstigheid dat het een schitterde groene eilandengroep is.

Klimaatcijfers van de Azoren

De onderstaande cijfers zijn op basis van geregistreerde langjarige weergegevens en gelden voor de Azoren:

 

gemiddelde
maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)
gemiddeld aantal
uren zon
per dag
gemiddeld aantal
dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari 16 11 3 19 17
februari 16 10 4 17 16
maart 16 11 4 17 16
april 17 11 5 13 16
mei 19 13 6 12 17
juni 21 15 6 10 19
juli 23 16 7 9 22
augustus 25 18 7 9 23
september 24 17 6 13 23
oktober 21 15 5 16 21
november 18 13 4 17 19
december 17 12 3 17 18
= 0-5 mm ?= 6-30 mm ?= 31-60 mm ?= 61-100 mm ?= 101-200 mm ?= meer dan 200 mm

 

Eten en drinken op de Azoren

In elk dorp vindt u wel één of meerdere cafés. Hier kun je altijd terecht voor een broodje of een warme maaltijd. Hier speelt het openbare leven zich af. Vooral in kleine eethuisjes kun je fantastisch lunchen en dineren. Kies echter vooral vis en gevogelte; vlees is over het algemeen duurder en komt meestal niet van de eilanden. Probeer in het bijzonder de Caldeiradas de peize, een vis­stoofpot, en polvo guisado com vinho, inktvis die in wijn is gestoofd. Het beste eten krijg je in locale tascas, tavernes.

Een uitstekend voorbeeld van een kwalitatief hoogstaand lokaal specialiteitenrestaurant is Restaurant O Barao op Horta (Faial) en het iets eenvoudiger Plá­tano bij Mada­lena op Pico. In Horta tref je ook Peters Cafe Sport aan, een bar aan de haven waar je zeilers, walviskijkers en toeristen ontmoet.

Pico is het "wijneiland". Met name de witte wijn is zeer geliefd en populair; de wijn wordt gemaakt van druiven die je op het eiland ziet groeien tussen een mozaïek van zwarte muurtjes van lavapuimsteen. Op Terceira wordt een port-achtige wijn geproduceerd die je bij verschillende wijnhuizen kunt proeven en kopen. Rode wijn wordt over het algemeen vanaf het Portugese vasteland geïmporteerd.

Op Sao Miguel bij Furnas moet je de culinaire schat van de Azoren proeven: Cozido nas Caldeiras, vrij vertaald ‘Kraterpot’. Een stoofpot van kip, bloedworst, rundvlees, zoete aardappelen en kool die zeven uur in de vulkanische grond wordt gestopt. Het langzame stoven en de zwavellucht geven de groente en het vlees een geheel eigen smaak en structuur.

Taal op de Azoren

Op de Azoren wordt Portugees gesproken. Met Engels kom je een heel eind, maar net niet ver genoeg, vooral in het contact met mensen op het platteland en in kleinere locaties. Vergeet daarom niet on­derweg een "Wat & Hoe Portugees" mee te nemen zodat je in elk geval weet wat je eet en zodat je op een enigszins geciviliseerde manier kunt bestellen. Als men ziet dat je je best wilt doen om je in het Portugees verstaan­baar te maken, dan is men over het algemeen ook behulpzamer. In de zomer komen veel emigranten vanuit de VS terug om vakantie te houden. Met hen is het natuurlijk helemaal makkelijk te praten.

Geschiedenis van de Azoren

In 1427 werden de Azoren ontdekt. Mogelijk was dit door Gonçalo Velho, een scheepskapitein varend in opdracht van de Portugese prins Hendrik de Zeevaarder, maar dit is niet zeker. Vanwege de Noord-Franse en Vlaamse kolonisten die in de vijftiende eeuw voor de bevolking van de eilanden werden aangetrokken, werden ze tot in de zeventiende eeuw ook wel Vlaamse eilanden genoemd, alhoewel de eilanden altijd Portugees gebleven zijn. Zo werd op 1 januari 1451 de nederzetting Vila da Praia op Terceira gesticht door een zekere Jacob van Brugge. Ook nu nog zijn er op de Azoren vooraanstaande families (bijvoorbeeld de familie "de Bruges") die hun geschiedenis op dergelijke kolonisten laten teruggaan. Ook de windmolens, vooral op Faial, werden door Vlamingen geïntroduceerd.

Toen de koning van Spanje in 1580 ook koning van Portugal wist te worden, bleven de Azorianen zich lang hiertegen verzetten. Dit verzet duurde tot Filips II van Spanje in 1583, als kersvers koning van Portugal, zijn gecombineerde vloot stuurde om zijn gezag over heel Portugal te doen gelden en om Franse handelaars te verjagen.

Walvis excursie

In de diepe zeestraat tussen de eilanden Faial en Pico wemelt het van de dolfijnen en walvissen. In Horta op Faial en in Lajos do Pico treft u meerdere bureautjes aan waar je een dergelijke tocht kunt reserveren. De excursies worden ondernomen met kleine bootjes waardoor u dicht bij de dieren kunt komen. Er is geen garantie dat u walvissen ook in levende lijve zult zien, maar de kans is wel groot omdat men over het algemeen alleen uitvaart als de dieren vanaf hooggelegen uitkijkposten binnen een straal van ongeveer dertig kilometer van de kust zijn waargenomen. Houd er ook rekening mee dat bepaalde types walvissen alleen in een bepaald seizoen voor de kust worden waargenomen. Zo duiken vinvissen, inclusief de blauwe vinvis, het grootste zoogdier op aarde, over het algemeen in april en mei voor de Azoren op. De potvis, de grootste tandwalvis, zie je daarentegen eerder gedurende de zomermaanden.

Een walvis excursie kost ongeveer € 40 tot € 80 per dagdeel en is op eiland Pico, de bakermat van de walvisvaart, via Aarts Wandelreizen aan te vragen.

Scrimshaw – een uitstervend beroep

Een Scrimshaw is een kunstenaar die met een inktpen potvistanden bewerkt en er prachtige illustraties op aanbrengt. Als gevolg van het verbod op commerciële walvisvangst is dit beroep bijna uitgestorven. Op de hele wereld zijn er nog vier – twee in de Verenigde Staten, één in het Caribisch gebied en één op de Azoren. Des te opmerkelijker is het deze laatste Scrimschaw een Neder­lander is, John van Opstal. Hij woont in een villa op een heuvel boven het stadje Horta in Faial.

 

Klik hier voor een introductievideo over de Azoren

EU-logo