Aarts Wandelreizen, Wandelvakanties & Pelgrimstochten

Wandel een authentieke wandelreis, trektocht of pelgrimstocht in Portugal, Spanje, Griekenland en Turkije

Catedral SantiagoZoals ze in Galicië zeggen: Na een jaar als 2020 kan iedereen wel een Heilig Jaar gebruiken….. 

Heilig Jaar


Als u een fan bent van pelgrimroutes, dan weet u waarschijnlijk dat 2021 een Heilig Jaar is. En dat volgens de overlevering de kathedraal van Santiago gebouwd is op de plek waar het graf van apostel Jacobus is ontdekt. Dat de Galicische bevolking daar trots op is en het wil vieren blijkt wel uit alle religieuze en culturele evenementen in de stad en langs de routes. Ook in de media is er op verschillende manieren aandacht voor, getuige dit filmpje waarin 60 verlichte drones allerlei figuren uitbeelden die te maken hebben met dit bijzondere jaar.

Een Heilige Jaar (ook wel Jacobeo/Xacobeo genoemd) wordt gevierd wanneer Sint Jacobusdag, 25 juli, op een zondag valt. Het begint officieel met de opening van de Heilige Deur door de Aartsbisschop van Santiago op 31 december in het voorafgaande jaar. Deze ingang is gelegen aan de Plaza de la Quintana en dit is de deur waar pelgrims dit jaar doorgaan. Deze zal het hele jaar geopend zijn.

In een Heilig Jaar is het mogelijk om volledige vergiffenis te krijgen van alle zonden (een ‘volle aflaat’). Dit is voor het eerst ingesteld door Paus Calixtus II in 1122. Om in aanmerking te komen voor de totale absolutie moet een pelgrim het volgende doen:

  • De kathedraal bezoeken en een mis bijwonen;
  • Bidden (minstens het Onze Vader);
  • Het graf van apostel Jacobus bezoeken;
  • Binnen 15 dagen voor of na het bezoek van de kathedraal biechten en de Heilige Communie ontvangen.

Het Heilige Jaar is verlengd

Vanwege de beperkende maatregelen voor internationale reizen in verband met de Covid Pandemie, heeft de Paus een decreet uitgevaardigd dat het Heilige Jaar verlengt gedurende 2022. Op die manier kunnen meer mensen veilig naar Santiago reizen als dat niet in 2021 haalbaar is.

In een Heilig Jaar worden de pelgrimroutes meer gelopen dan anders, zeker de laatste 100 kilometer. Dat betekent dus extra drukte, maar ook een heel bijzondere ervaring. Voor veel mensen een keerpunt in hun leven.

De volgende Jacobeo zal pas in 2027 plaatsvinden.

Portico de la GloriaRestauratie van de kathedraal van Santiago de Compostela afgerond

Na een kleine 10 jaar was de restauratie van de 800 jaar oude kathedraal precies op tijd klaar voor het Heilige Jaar. De afgelopen jaren waren bezoekers soms teleurgesteld omdat sommige gedeelten van de kathedraal niet goed te bezichtigen waren vanwege restauratiewerkzaamheden.

Misschien is de belangrijkste verbetering wel aan de ‘Pórtico de la Gloria’. Deze Romaanse Portiek (ingang van de kathedraal) is uitbundig versierd. De bouw werd door koning Ferdinand II opgedragen in het jaar 1168 en was gereed in 1211, toen inmiddels Alfonso IX aan de macht was. De originele beelden en schilderingen waren dof en grijs geworden. Een decennium en 6 miljoen euros verder, is veel van de originele staat weer hersteld. Bij de renovaties kwamen ook verrassende artistieke details aan het licht, die voorheen verborgen waren gebleven.

Klooster Catedral SantiagoDus zelfs al u al eerder een bezoek heeft gebracht aan de kathedraal van Santiago de Compostela, voldoende reden om er weer eens naar toe te gaan. De oude stad is hoe dan ook een bezoek waard. Sfeervol, smalle straten, aantrekkelijke pleinen en mooie gebouwen, en je voelt je zeker welkom als je aankomt na het afleggen van de Camino de Santiago.