Aarts Wandelreizen, Wandelvakanties & Pelgrimstochten

Wandel een authentieke wandelreis, trektocht of pelgrimstocht in Portugal, Spanje, Griekenland en Turkije

Wandelroutes van Aarts Wandelreizen

Hieronder vindt u een verkort overzicht van de verschillende wandelroutes en pelgrimstochten.


Portugal:

Historisch pad - Rota Vicentina

Achtdaagse reis door het binnenland. Het Historisch Pad is ooit ontstaan als een pelgrimsroute en gaat langs kurkeiken en kleine boerendorpen.

Visserspad - Rota Vicentina

Zesdaagse reis langs de kust. Het Visserspad loopt bijna parallel aan het Historische Pad, maar dan langs de kust. Deze wandelroute volgt de Visserspaden boven langs de ruige rotskust, van Zuidwest Portugal. Karakteristiek voor deze kust zijn de kleine baaien, lege stranden en brede riviermondingen.

Combinatie trektocht - Rota Vicentina

Deze combinatie trektocht bestaat uit een tweetal etappes over het Historische Pad en vier etappes over het Visserspad. U kunt u van deze tocht overigens ook een "relax - versie" doen. Kortere etappes en wat meer rust/relaxdagen. Het is tenslotte vakantie!

Peneda Gerês

Heerlijk wandelen in het hart van het Nationaal Park Peneda-Gerês in Noord Portugal. Het enige nationale park dat Portugal rijk is. Deze route gaat door één van de mooiste en nog onontdekte gebieden van Portugal. Een wandelgebied bij uitstek. Het noordelijk deel is kaal en ruig. Gaat u meer naar het zuiden dan wordt het gebied wat bosrijker en groener. 

Camino Portugues: De Centrale Weg - Santiago de Compostela

Wandel in 8,10 of 13 dagen vanuit verschillende startplaatsen naar Santiago de Compostela in Spanje. Deze Portugese variant van deze bekende pelgrimstocht is nog lang niet zo druk als het zusje; de Camino Frances. U kunt u onder meer starten vanuit de mooie stad Porto. Deze pelgrimstochten worden gekenmerkt door ontmoetingen met andere pelgrims en dat maakt ze juist zo bijzonder. Bij aankomst bij de kathedraal op het grote plein in Santiago,de Praza Obradoiro, wacht u de beloning: de Compostela. Het bewijs dat u de pelgrimstocht volbracht heeft! U moet dan wel minimaal 100 km gelopen hebben.

Camino Portugues: Pelgrimstocht naar Santiago over de Kustroute vanuit Portugal

Wandel in 10 of 15 dagen via de 'Kustroute'  naar Santiago en ervaar de geur van de zee. Deze pelgrimstocht was er voor pelgrims van de westerse landen, die vanuit zee bij Portugese havens aan land kwamen om via deze kustweg Santiago de Compostela te bereiken. Tegen het einde gaat de kustroute gaat deze samen met de centrale route. 

Via Algarviana

Deze wandelroute van ca. 300 km loopt dwars door de gehele Algarve. Wij bieden de Via Algarviana aan in 3 varianten: Oost, west of in zijn geheel (oost en west gecombineerd). Vooral in het oosten wandelt u door een zéér authentiek Portugal. U passeert de mooiste dorpjes met inwoners met een gemiddelde leeftijd om er nabij de 80 jaar. Sommigen spreken Frans of Duits, anders doen handen en voeten wonderen.

Mede door een gebrek aan economische activiteit stroomt het gebied geleidelijk aan leeg en vergrijst de bevolking. Het zou jammer zijn als het totaal ontvolkt raakt. Door dit gebied op de toeristische kaart te zetten wil Aarts Wandelreizen het een economische impuls geven en u de gelegenheid bieden het al wandelend te verkennen.

Onderweg overvalt u de stilte. U komt tijdens het wandelen namelijk waarschijnlijk niemand tegen en u hoort alleen de geluiden van de natuur.
Dat maakt deze route zo aantrekkelijk; als u tenminste van rust houdt!

Azoren

De Portugese eilandengroep 'Azoren' biedt verschillende en mooie wandelroutes over de diverse zeer gevarieerde eilanden. Wij bieden 4 wandelreizen aan over deze prachtige en ieder unieke eilanden. Alle vier verschillend en ook de eilanden op zich herbergen verschillende landschappen van sappige weilanden met veel koeien tot aan de hoogste berg van Portugal, de te beklimmen berg Pico op het gelijknamige eiland.

Vestingenroute Alentejo

De vijf wandelingen gaan allen langs kleine steden of dorpen, die allen vestingen hebben. In het noorden van de provincie Alentejo bezoekt u de vestingen van Marvão en Castelo de Vide en op het zuidelijke deel van het programma de vestingen Monseraz, Mourão en die van Terena. Allen gebouwd of versterkt om de grens te beschermen. U ziet vooral de overgebleven vestingmuren met soms binnenin wat bebouwing, zoals een kapel. Veelal is er een museum om u kennis te laten maken met de vele oorlogen tussen Portugal en Spanje. U loopt door een flink stuk historie.

 


Spanje

Camino Finisterre

Tijdens deze tocht gaat u in de voetsporen van de pelgrims die nog geen afscheid willen nemen en een nieuw einddoel willen na het bereiken van Santiago de Compostela. (Zie ook hierboven: Camino Portugues) U loopt naar het einde van de wereld en bij Finisterre is het de bedoeling dat u uw oude kleren weggooit in zee en dan symbolisch afscheid neemt van een stuk (persoonlijk) verleden. Mocht u dat doen, zorg dan wel voor nieuwe kleding. 

Sierra de Aracena

Zin om niet elke dag weer te vertrekken dan is de gedeeltelijk standplaats reis geschikt in een nog niet zo bekend gebied van Andalusie. Dit schitterende gebied met zijn glooiende heuvels en witte dorpjes ligt ten westen van de Sierra Morena, de langste bergketen van Spanje. Met zijn 40.000 inwoners op een gebied van 3000 vierkante kilometer is het een ideale bestemming voor wandelaars en natuurliefhebbers die het hectische leven willen ontvluchten.

Camino Primitivo

De pelgrimsroute waar het allemaal mee begon. Wandel, net als koning Alfonso II in de 9e eeuw, vanuit Oviedo in Asturië naar Santiago de Compostela in Galicië.

De Camino Primitivo of letterlijk, de eerste weg, is een geweldige mogelijkheid om de oorsprong van de pelgrimstocht te ontdekken. Startend vanaf de kathedraal van Oviedo loopt u via het voormalige Asturische vorstendom naar de eeuwenoude vestingstad Lugo in Galicië. Vanaf Lugo wandelt u door tot aan het dorp Melide vanwaar de route de laatste 55 km samen oploopt met de Pelgrims van de Camino Francés tot aan de kathedraal van Santiago de Compostela. 250 km door dunbevolkte berggebieden, met bijzondere natuur en voornamelijk via paden en onverharde wegen. 

Magische Trektocht in de Pyreneeën

Een duurzame route over herderspaden. Een magische trektocht in vijf afwisselende etappes vol natuur en cultuur die u honderd kilometer lang meeneemt door een van de meest onbekende en tegelijkertijd meest verrassende gebieden van de Pyreneeën.

Verrassende rondwandeling door natuurpark Els Ports

Op 30 km van de kust tussen Barcelona en Valencia, vlak achter de Ebro Delta, ligt het indrukwekkende natuurpark Els Ports. Een ruig kalkmassief dat vanaf het vlakke land bijna recht omhoog lijkt te gaan.

In zes verrassende etappes trek je rond in een bijzonder en ongerept stuk natuur met een rijke historie, mooie vergezichten, bossen, rivieren, watervallen en diepe kloven. Voor het vervoer van je bagage wordt gezorgd. Omdat dit gebied nog vrij onbekend is, geniet je er in alle rust van de natuur en de lokale gastvrijheid.

Camiño dos Faros

De Camiño dos Faros, ofwel de vuurtorenroute, is een uitdagende wandeltocht van 200 km die de grillige kustlijn van Galicië volgt. Het meest noordwestelijke deel van Spanje. Deze rotskust wordt de Costa da Morte genoemd omdat er in de afgelopen eeuwen vele schepen zijn vergaan.

In 8 verschillende etappes trekt u langs deze ruige kust met steile kliffen, verscholen baaien, witte stranden, prachtige vergezichten en robuuste vuurtorens.


Griekenland

Heeft u ooit gehoord van het eiland Kythira ? Het ligt ten zuiden van de meest oostelijke 'vinger' van de Peloponnesos en behoort tot de Ionische eilandengroep. Het heeft een oppervlakte van 284 vierkante km en er wonen slechts 3000 inwoners. De alomtegenwoordige rust is overweldigend.

Kythira is verschoond gebleven van het massatoerisme. U vindt er zelfs tijdens de zomermaanden nog verstilde strandjes. Zittend op een van de vele dorpspleintjes, genietend van een kopje Griekse koffie of een glas ouzo, kan het voorkomen dat u zo maar de tijd vergeet. Als dat gebeurt weet u zeker dat Kythira u in haar greep heeft.

Algemene trektocht Kythira

Tijdens de Kythira Trektocht leert u Kythira in al haar facetten kennen. De ongerepte natuur, de verstilde en soms geheel verlaten dorpjes, de verrassende cultuur en de gastvrije eilandbewoners maken dat iedere dag een cadeautje is. Loop de Kythira Trektocht en kom innerlijk geheel tot rust!

Rondje Noord Kythira

Noord Kythira is ruig: een landschap met woeste heuvelhellingen, diepe kloven, verlaten ruïnedorpjes maar ook rust en leegte en indrukwekkende vlaktes. Ook de historie maakt dit deel van Kythira ruig.

Rondje Zuid Kythira

Zuid-Kythira is lieflijker en meer gecultiveerd. In dit deel van Kythira, met haar glooiende landschappen, zijn de meeste dorpjes en wonen de meeste mensen. De invloed van de Venetiaan en van de Engelse overheersers is op veel plaatsen duidelijk herkenbaar. U bezoekt niet alleen de prachtige Venetiaanse burcht van Chora, maar ook de brug van Katouni – de langste stenen brug van heel Griekenland. En u zult genieten van prachtige kunstvoorwerpen uit de Byzantijnse periode.

 


Turkije

Paulus Pad

Avontuurlijke en stevige wandelvakantie over de paden waarlangs de Heilige Paulus de binnenlanden van Anatolië zou zijn binnen getrokken om het christendom te verkondigen. Het is na de Lycian Way de bekendste wandeltocht vertrekkend vanuit Antalya van Zuid naar Noord, waarbij in aanraking komt met gewone leven in het Turkse binnenland.
Deze avontuurlijke 8 daagse individuele wandelreis begint na een transfer vanuit Antalya bij de Romeinse brug in Beşkonak waar de rivier de Köprülü een diepe kloof heeft uitgeslepen. U eindigt de tocht door grillig gevormd karstlandschap door bossen en over grote weiden met paarden- en schapen kuddes via de overblijfselen van de oude Romeinse stad Adada in het stadje Eğirdir aan het gelijknamige meer.