Aarts Wandelreizen, Wandelvakanties & Pelgrimstochten

Wandel een authentieke wandelreis, trektocht of pelgrimstocht in Portugal of Spanje

Wandelroutes van Aarts Wandelreizen

Hieronder vindt u een verkort overzicht van de verschillende wandelroutes en pelgrimstochten.


Portugal

Rota Vicentina

De Rota Vicentina, gelegen in het zuidwesten van Portugal, is een uitzonderlijk wandelpad voor natuurliefhebbers en wandelaars vanwege de ongerepte schoonheid en gevarieerde landschappen. Dit wandelnetwerk omvat diverse routes, waaronder het bekende Visserspad (Fisherman's Trail) langs de indrukwekkende kustlijn en de Historische route (Historical Way), die u meeneemt door schilderachtige dorpen en historisch erfgoed.

Om de Rota Vicentina te ontdekken hebben we een 6-tal interessante wandelreizen beschikbaar variërend van 5 tot 12 dagen die in sommige gevallen onderling ook te combineren zijn.

Via Algarviana

De Via Algarviana, een goed gemarkeerde wandelroute van ongeveer 300 km, doorkruist de hele Algarve in het zuiden van Portugal. Wij bieden wandelreizen aan over deze GR13 in drie varianten: Oost, West of de volledige route (Oost en West gecombineerd). Vooral in het oosten ervaart u een zeer authentiek Portugal, met schilderachtige dorpjes waar de bewoners een gemiddelde leeftijd van rond de 80 jaar hebben. Sommigen spreken ook Frans of Duits, anders zorgen handen en voeten voor communicatie.

Vanwege een gebrek aan economische activiteit raakt vooral het Oostelijke gedeelte van de Algarve langzaam ontvolkt en vergrijst de bevolking. Aarts Wandelreizen wil samen met onze lokale partner dit gebied op de toeristische kaart houden, niet alleen door het economisch te stimuleren, maar ook om u de gelegenheid te bieden het al wandelend te ontdekken. De accomodaties zijn op dit deel zeer gastvrij maar eenvoudig.

Onderweg wordt u overvallen door stilte. Tijdens het wandelen zult u waarschijnlijk niemand tegenkomen, enkel de geluiden van de natuur zullen uw gezelschap zijn. Dit maakt de route bijzonder aantrekkelijk, vooral als u van rust houdt.

Camino Portugues
Centrale pelgrimsroute naar Santiago de Compostela

Wandel in 8, 10 of 14 dagen vanuit diverse Portugese startplaatsen naar Santiago de Compostela in Spanje via de Camino Portugues centrale route. In tegenstelling tot de drukkere Camino Frances, de route vanuit Frankrijk naar Santiago, biedt deze Portugese variant een iets rustigere pelgrimservaring, zeker vroeg in het seizoen.

Een van de mogelijke startpunten is de prachtige stad Porto, maar ook Ponte de Lima en Valença. Ontmoetingen met medepelgrims vanuit de hele wereld kenmerken deze tochten en maken ze extra bijzonder. Bij aankomst op het grote plein in Santiago, de Praza Obradoiro, wacht de beloning: de Compostela. Dit Pelgrimscertificaat bewijst dat u de pelgrimstocht succesvol heeft voltooid, mits u minimaal 100 km hebt gelopen.

Kustroute naar Santiago de Compostela

Wandel in 10 of 15 dagen via de officiële kustroute naar Santiago en geniet van de kust en de Atlantische oceaan. Deze pelgrimsroute was er vroeger voor pelgrims die vanuit zee bij Portugese havens aan land kwamen en zo via deze kustroute starten om Santiago de Compostela te bereiken.

Vanaf Porto of Caminha gaat de route langs de kust en alleen bij de laatste etappes is de route dezelfde als die van de centrale route naar Santiago en loopt u samen met de pelgrims van de centrale route op. 

Terras de Sicó 

Een van onze nieuwe reisroutes verkent het gebied Terras de Sicó, centraal gelegen in Portugal en gemakkelijk bereikbaar vanuit zowel Lissabon als Porto per trein. Dit karakteristieke gebied wordt gekenmerkt door imposante kalksteenformaties en grotten. De Terras-de-Sicó-GR-route is een rondwandeling van 198 km die het Sicó-kalksteenmassief doorkruist.

Geniet van adembenemende uitzichten, uitgestrekte eikenbossen, bergpaden en rivieren. De rijke geschiedenis en cultuur komen tot leven in oude middeleeuwse stadjes en indrukwekkende Romeinse ruïnes.

Maak kennis met de lokale bevolking en proef de heerlijke specialiteiten zoals Rabaçal kaas, wijn en honing. Deze reis biedt een nostalgische ervaring, doordrenkt met ongerepte natuur en rust, ver weg van het massatoerisme. Het programma bestaat ook uit een wandeling langs de GR26 van Pombal naar Coimbra, een gedeelte van de Camino Portugues naar Santiago de Compostela en onthult een regio vol verrassingen: van voorouderlijk erfgoed tot eikenbossen, landelijke gebieden, bergen en rivieren.

Deze veelzijdige ervaring combineert natuur en cultuur op unieke wijze, en niet te vergeten, biedt de mogelijkheid om deze plaatsen per trein te bereiken.


Spanje

Pelgrimstochten

Camino de Finisterre y Muxía

Tijdens deze tocht treedt u in de voetsporen van de pelgrims die nog geen afscheid willen nemen en een nieuw einddoel willen na het bereiken van Santiago de Compostela. (Zie ook de andere Pelgrimstochten) U loopt naar het einde van de wereld in 7 dagen en op de rotsen, bij de vuurtoren van Finisterre, is het de bedoeling dat u dan symbolisch afscheid neemt van een stuk (persoonlijk) verleden. Om de tocht dan helemaal compleet te maken kunt u vervolgens in 2 dagen doorlopen naar Muxía wat een minstens zo legendarische en/of religieuze waarde heeft.

U kunt deze afsluitende tocht van 7 of 9 dagen apart of in combinatie met een andere pelgrimstocht boeken.

Camino Primitivo

De pelgrimsroute waar het allemaal mee begon. Wandel, net als Alfonso II in de 9e eeuw, vanuit Oviedo naar Santiago de Compostela, waar de koning het graf ontdekte van Sint Jacob.

De Camino Primitivo of letterlijk, de eerste weg, is een geweldige mogelijkheid om de oorsprong van de pelgrimstocht te ontdekken. Startend vanaf de kathedraal van Oviedo loopt u via het voormalige Asturische vorstendom door de bergen naar de eeuwenoude vestingstad Lugo in Galicië.

Vanaf Lugo wandelt u door tot aan het dorp Melide vanwaar de route de laatste 55 km samen oploopt met de Pelgrims van de Camino Francés tot aan de kathedraal van Santiago de Compostela. Voorafgegaan door 250 km in dunbevolkte berggebieden, met bijzondere natuur en voornamelijk via paden en onverharde wegen.

Onderweg komt u ook veel historisch erfgoed tegen, vooral in de drie monumentale steden Oviedo, Lugo en natuurlijk Santiago de Compostela zelf. Het is daarom waarschijnlijk één van de mooiste pelgrimsroutes. Iets heel anders dan de andere Pelgrimstochten.

Puur Natuur

Magische Trektocht in de Pyreneeën

Een duurzame tocht langs herderspaden en eeuwenoude handelsroutes begint vanuit Lleida (Lerida) en voert u via een opmerkelijke treinreis door de bergen naar La Pobla de Segur in de Pré-Pyreneeën. Bij aankomst kunt u genieten van een warm en persoonlijk welkom door de eerste van de zes organiserende herbergiers. Vervolgens begint een goed gemarkeerde trektocht vol magie en legendes, langs de herbergen.

Deze vijf afwisselende etappes beloven een reis van honderd kilometer door een van de meest onbekende en tegelijkertijd verrassende gebieden van de Pyreneeën, doordrenkt met natuur en cultuur.

Rondwandeling door natuurpark Els Ports

Op 30 km afstand van de kust, tussen Barcelona en Valencia, en net achter de Ebro Delta, bevindt zich het indrukwekkende natuurpark Els Ports. Dit ruige kalkmassief lijkt bijna loodrecht omhoog te rijzen vanaf het vlakke land.

Na een persoonlijke briefing in het eerste hotel door de eigenaar, verkent u gedurende 6 verschillende etappes een bijzonder en ongerept stuk natuur met een rijke historie, prachtige vergezichten, bossen, rivieren, watervallen en diepe kloven. Het vervoer van uw bagage wordt verzorgd. Doordat dit gebied nog relatief onbekend is, kunt u in alle rust genieten van de natuur en de lokale gastvrijheid.

Camiño dos Faros - het vuurtorenpad

De Camiño dos Faros, oftewel het Vuurtorenpad, is een uitdagende wandeltocht van 200 km die via de vele eeuwenoude visserspaden de grillige kustlijn van Galicië volgt, het meest noordwestelijke deel van Spanje. Deze rotskust staat bekend als de Costa da Morte vanwege de vele schepen die er in de afgelopen eeuwen zijn vergaan.

Gedurende 8 verschillende etappes verkent u deze ruige kust met steile kliffen, verborgen baaien, witte stranden, adembenemende vergezichten en soms imposante vuurtorens. De tocht neemt u mee langs de dramatische schoonheid van de kust, waarbij elke etappe nieuwe verrassingen en natuurschatten onthult.