Aarts Wandelreizen, Wandelvakanties & Pelgrimstochten

Wandel een authentieke wandelreis, trektocht of pelgrimstocht in Portugal of Spanje

Via de Camino Primitivo naar Santiago de Compostela

De pelgrimsroute waarmee het allemaal begon. De Camino Primitivo of letterlijk, de eerste weg, is een geweldige mogelijkheid om de oorsprong van de pelgrimstocht te ontdekken. Startend vanaf de kathedraal van Oviedo loopt u via het voormalige Asturische vorstendom door de bergen naar de vestingstad Lugo in Galicië. Vanaf Lugo wandelt u door tot aan het dorp Melide vanwaar de route de laatste 55 km samen oploopt met die van de Camino Francés tot aan de kathedraal van Santiago de Compostela.

Pelgrimstocht Camino PrimitivoDe route gaat de eerste 250 km dwars door dunbevolkte berggebieden, met bijzondere natuur en voornamelijk via paden en onverharde wegen. Iets wat zeker bijdraagt aan de rust en landschappelijke schoonheid. Onderweg komt u ook veel historisch erfgoed tegen, vooral in de drie monumentale steden Oviedo, Lugo en natuurlijk Santiago de Compostela zelf. Het is daarom waarschijnlijk één van de mooiste pelgrimsroutes.

Een zwaardere route
De Camino Primitivo is anders dan de andere Caminos de Santiago. Om te beginnen is de route wat veeleisender door de behoorlijke hoogteverschillen per etappe, beklimmingen zoals de Puerto de Palo en de vele onverharde paden die in regenachtige seizoenen modderachtig kunnen worden. De mogelijkheden om te overnachten onderweg zijn beperkt. Dit alles verklaart wellicht waarom van alle Pelgrims die een Camino de Santiago lopen, slechts 5% de Primitivo bewandelt. Wij vinden dit juist een pluspunt.

CP HoogteprofielDe lengte van de Camino Primitivo is 312 km, waarvan er 150 door Asturias gaan tot u bij A Fonsagrada Galicia bereikt. De meeste Pelgrims delen de route op in 13 of 14 etappes, met een gemiddelde afstand van tussen de 20 en 30 km. Zoals eerder gemeld is het aantal accommodaties langs de route beperkt. Het blijft daardoor wel relatief rustig. Tijdig organiseren geeft dan ook de meeste kans op leuke overnachtingsplekken.

Pelgrimstocht Camino Primitivo in SpanjeKortom, het is een stevige route, vol bijzondere plaatsen, dorpjes en landschappen in twee van de meest indrukwekkende regio's van Spanje; Asturias en Galicia. Het weer is er wisselvallig, maar dat weerhoudt u er in de meeste gevallen niet van om te genieten van de route, mooie valleien en historische rijkdommen. Een bijzondere beloning voor de Pelgrim die in de eeuwenoude voetstappen treedt van koning Alfonso II (760-842).

Geschiedenis
Toen het vermeende graf van Apostel Jacob werd ontdekt in het jaar 813, ondernam koning Alfonso II vanuit de Oviedo de tocht naar Galicia om deze bijzondere ontdekking met eigen ogen te aanschouwen en de Apostel te eren. Hij nam de kortste route door het binnenland naar de stad Lugo om vandaar weer verder te trekken naar Compostela. Bij zijn aankomst gaf hij opdracht tot de bouw van een kerk waarin de grafresten van de Apostel zouden worden bijgezet. Deze kerk heeft het fundament gevormd voor de nu beroemde kathedraal. De route die hij ervoor uitkoos werd de eerste van alle Caminos naar Santiago, de Primitivo. In navolging van Alfonso II zijn vele pelgrims op deze bedevaart gegaan.

CP RoutekaartAccommodaties
Alle accommodaties liggen langs de route. In de eerste helft van de tocht is het aantal dorpen schaars en wordt de lengte van sommige etappes bepaald door de mogelijkheid om ergens te overnachten. De kwaliteit van alle accommodaties is goed, maar er zijn zeker verschillen in het niveau van luxe. Zo kan het voorkomen dat u de ene dag in een prachtig vier sterren Palacio overnacht en de volgende dag in een sfeervolle, maar eenvoudige dorpsherberg met één ster. Ze zijn allemaal gastvrij en authentiek. Alle accommodaties worden gereserveerd met logies en ontbijt en de kamers hebben eigen sanitair.

Prijs voor 2024:

Vanaf € 915 per persoon bij een boeking van twee personen op een 2-persoonskamer

Inbegrepen

 • 15 nachten in authentieke accommodaties langs de route
 • Logies en ontbijt
 • Routebeschrijving met informatie over de omgeving, de natuur en cultuur
 • GPX-routes per dag
 • Lokaal telefoonnummer voor noodgevallen, informatie of extra transfers
 • Garantieregeling voor de reissom via STO-Garant

Niet Inbegrepen

 • Heenreis naar Oviedo en terugreis van Santiago de Compostela
 • Reis- en/of annuleringsverzekering
 • Boekingskosten per boeking € 15
 • Extra te boeken rust- of wandeldagen
 • Bagagetransport tussen de accommodaties € 150 per eenheid (max 20 kg/e)

Overig

 • Prijzen zijn per persoon op basis van een tweepersoonskamer
 • 1-persoonskamertoeslag € 375 
 • Toeslag voor solo reizigers € 410 

 


Waarom een Camino de Santiago lopen

Er zijn vele redenen om de kilometers naar Santiago af te leggen. Wellicht zijn sommige herkenbaar of een stimulans:

CP Messing Jacobsschelp Oviedo 2De tombe van de Apostel
De oorspronkelijke reden van de pelgrimstocht was het bezoeken van de overblijfselen van de Apostel en daar om vergeving voor uw zonden te vragen of om te bidden voor wonderbaarlijke genezingen. Nog steeds is het bezoeken van de tombe in de kathedraal een belangrijke religieuze reden voor de bedevaart.

Ontmoet andere pelgrims
Langs de Camino komt u pelgrims tegen van over de hele wereld. De route heeft de magie om gelijkgestemde mensen samen te brengen. Vaak start iemand alleen, maar legt al snel nieuwe contacten. Als u de behoefte hebt om meer op uzelf te zijn, zal iedereen dat respecteren. U kunt uw verhalen delen met andere pelgrims, stukken gezamenlijk lopen, samen eten. Maak een vriend op de Camino en het is mogelijk een vriend voor het leven.

Een nieuw avontuur in de natuur
De Camino is de perfecte manier om even weg te zijn uit de dagelijkse sleur en nieuwe plekken te ontdekken, buiten de gebaande paden. Genieten van het glooiende landschap, idyllische paden langs landerijen, bossen, beekjes en watervallen. Een gevoel van rust en bezinning. Natuurlijk is ook het seizoen mede bepalend voor de ervaring.

SantiagoparkPersoonlijke groei
Het lopen van een Camino kan een behoorlijke uitdaging zijn. Maar ook een kans jezelf op te laden of te overtreffen, zowel fysiek als mentaal. Gesterkt door alle ervaringen komt u aan in Santiago de Compostela. Veel mensen willen na hun eerste Camino zelfs meerdere routes naar Santiago lopen.

Cultureel erfgoed
De routes van de Camino de Santiago zijn eeuwenoud en hebben langs de route een rijkdom aan historisch en cultureel erfgoed. Verschillende beschavingen hebben in de loop der tijd hun stempel gedrukt op elk van de steden waar u doorheen komt. Indrukwekkende kathedralen, iconische kerken of bijzondere kastelen maken deel uit van de eeuwenoude geschiedenis van deze pelgrimsroute.

 

 


Praktische Informatie

Hoe lang van tevoren kan ik het beste boeken?
We raden u aan om te boeken wanneer u zeker weet wanneer u wilt gaan. Hoewel het meestal rustig is op de route van de Camino Primitivo, zijn hotels en de andere accommodaties tot aan het samenkomen met de Camino Francés (na 250 km) kleinschalig en gering in aantal, dus relatief snel volgeboekt.

De Credencial en het Compostela certificaat
Als het uw doel is om het Compostela certificaat te verkrijgen zal u minimaal de laatste 100 km van de tocht met behulp van stempels moeten vastleggen in het Credencial (de geloofsbrief) ook wel het Pelgrimspaspoort genoemd. U kunt het document krijgen bij de toeristenbureaus of kopen in de kathedralen van Oviedo of Lugo. Als u het handiger vindt dan kunnen wij het Paspoort ook voor u verzorgen. De stempels zijn te verkrijgen in hotels, herbergen, kerken, winkels en barretjes langs de route. U hebt er minimaal 2 per dag nodig van de laatste 100 km van de tocht, de overige zijn een aandenken of kunnen worden gebruikt voor het van het afstandscertificaat. (De laatste 100 km van de Camino Primitivo start officieel in Lugo).

De officiële Credencial voor een Camino de Santiago bevat op de eerste bladzijde persoonlijke informatie over de pelgrim, een plek voor de stempel van de instelling die dit ‘paspoort’ heeft uitgegeven en een vakje voor de laatste stempel van de Kathedraal van Santiago. De rest van de opvouwbare bladzijden bestaat uit een reeks vakjes waar verschillende stempels kunnen worden verzameld tijdens de Camino.

CP stempelVoor het certificaat is het niet verplicht om de route in één keer af te leggen. Pelgrims kunnen bijvoorbeeld eerst een deel van de pelgrimstocht lopen en op een later tijdstip de reis vervolgen en doorgaan met het afstempelen van het paspoort. Na aankomst in Santiago toont u dit document bij het Pelgrimskantoor en komt u, met voldoende stempels, in aanmerking voor het Certificaat. U kunt hierbij kiezen of u de Compostela wilt als u de tocht op religieuze of spirituele gronden hebt gemaakt, of het Pelgrimscertificaat als u de tocht met een ander doel (sport, vrijetijdsbesteding, etc) hebt ondernomen. In het geval u de route niet puur religieus loopt, vult u "Others" in.

Als extra document is een Afstandscertificaat te verkrijgen waarop de afgelegde afstand van de gehele tocht staat aangegeven.

In Nederland is er een Compostelaregister, bijgehouden door het Nederlands Genootschap van Sint Jacob. U kunt zich hiervoor aanmelden.

Het kan druk zijn bij het Pelgrimskantoor. Zie de website van Luz Verde voor meer informatie: https://luzverdewandelreizen.nl/de-vele-wegen-naar-santiago-de-compostela/#credencial

Wat is de Ruta de los Hospitales?
Het is een prachtige hooggelegen alternatieve etappe van de Primitivo van 26 km lengte tussen Campiello en La Mesa, over een bergrug en door onbewoond gebied.

Als u deze route wilt lopen moet u vooraf zeker zijn dat het weer goed is. Bij mist en regen wordt deze route ten zeerste afgeraden. Het is daarom belangrijk om voldoende water en proviand mee te nemen en, ook in de zomer, de juiste uitrusting voor wind en kou bij u te hebben. De Hospitales route betekent vrij vertaald de route van de ziekenhuizen of, afkomstig uit de middeleeuwen, de kloosters waar de pelgrims werden verzorgd. Dit pad loopt dan ook langs de verschillende ruïnes van de ziekenhuizen.

Omdat het weer niet goed valt te voorspellen in de bergen zijn we terughoudend bij het integreren van deze alternatieve route in het geheel. Als de Hospitales route vanwege de weersomstandigheden op het laatste moment niet door kan gaan heeft dit impact op meerdere reserveringen.

Wat betekent het samengaan met de Camino Francés in Melide?
Het bergachtige landschap, de paden en de rust van de natuur veranderen na Melide. Hier ontmoet de Primitivo de Camino Francés, de drukste van alle Caminos de Santiago. De laatste drie etappes zijn dan ook van een andere aard. Er is in ieder geval geen gebrek aan voorzieningen onderweg.

Wat is de beste tijd om te gaan?
In welk seizoen u gaat is persoonlijk en bepalend voor uw ervaring, wat u mee moet nemen en hoever u van tevoren moet boeken. In feite heeft elke periode zijn voor- maar ook nadelen.

Lente
De lente is een zeer goede tijd om deze route af te leggen. De temperaturen zullen mild zijn. Toch kleven er twee nadelen aan: onstabiel weer en een toename van pollen in de lucht (allergieën). Op basis hiervan adviseren we om goed voorbereid op pad te gaan. In ieder geval zal de lente u laten genieten van de natuurlijke omgeving van de Camino Primitivo in al zijn pracht en kleur.

Zomer
De zomer is verreweg de meest populaire tijd om de Camino Primitivo te lopen om voor de hand liggende redenen. De dagen zijn langer en de meeste mensen hebben er in de zomer er ook de tijd voor. Het weer in de bergen en vanwege de noordelijke ligging is stabiel en aangenaam warm. De keerzijde is dat hierdoor de beschikbaarheid van de schaarse accommodaties in de bergen omlaaggaat. Tijdig boeken is het devies.

Herfst
Een van de belangrijkste handicaps van het lopen van de Primitivo in de herfst is de instabiliteit van het weer. Het kan vaker regenen waardoor het lopen over de vele paden en onverharde wegen een zwaardere ervaring zal worden. Met de juiste uitrusting kunt u juist in alle rust genieten van de prachtige grotendeels bladverliezende omgeving en de bijbehorende herfstkleuren.

Winter
Omdat de route door bergen gaat, is het genieten van verse sneeuwval en de mooie vergezichten. Maar het kan ook intens regenen en koud zijn, wat tot een zware tocht kan leiden. Maar ook hiervoor geldt: Er zijn altijd mensen die deze factoren juist als een avontuurlijke uitdaging zien. Door goed voorbereid en met de juiste uitrusting op pad te gaan hoeft dit ook geen probleem te zijn. De bezettingsgraad van de accommodaties is laag. Al zullen enkele in de winter gesloten zijn.

Hoe fit moet ik zijn?
De route bevat eigenlijk geen technische moeilijkheden. Wel zijn het behoorlijke afstanden en hoogteverschillen, dus een goede wandelconditie is voor de Camino Primitivo een must. Om het minder zwaar te maken is bagagevervoer aan te raden. U loopt dan alleen met een dagrugzak. Daarnaast kunnen er ook extra rustdagen worden ingepland op locaties die daar geschikt voor zijn.

Hoe werkt het bagagevervoer?
Uw koffer of tas laat u 's ochtends in het hotel achter bij de receptie. Terwijl u geniet van de wandeling wordt de bagage naar de volgende accommodatie op de route gebracht.

Welke uitrusting zal ik meenemen?
Als u een reservering hebt gemaakt zullen we u de gedetailleerde informatie toesturen over de route. Een advies over wat mee te nemen, waaronder soort schoenen, kleding en een dagrugzak is zeer persoonlijk. Waar de één de hele route met een rugzak van totaal 8 kilo op zijn rug wil lopen wil de ander slechts een dagrugzakje. Als het uw eerste Camino is en het is niet hoogzomer raden wij aan de tocht met bagagevervoer te lopen zodat u dagelijks een keuze kan maken wat mee te nemen onderweg en u het gewicht van de rugzak kan aanpassen. Het jaargetijde waarin u gaat en het te verwachten weer speelt hierbij een belangrijke rol. Het is bergachtig gebied en het weer kan onvoorspelbaar zijn.

 


Deze reis wordt uitgevoerd in samenwerking met Luz Verde, partner van Aarts Wandelreizen.

 

400dpiLogoCropped 

 

Reis aanvragen

Bekijk het dagprogramma

Bekijk de fotogalerij


Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).