Aarts Wandelreizen, Wandelvakanties & Pelgrimstochten

Wandel een authentieke wandelreis, trektocht of pelgrimstocht in Portugal, Spanje, Griekenland en Turkije

×

Waarschuwing

Alleen een beheerder kan berichten toevoegen.

Reiservaringen Portugal

Hieronder vind reiservaringen van wandelaars die onze wandelingen hebben gelopen.

Heeft u een leuke reiservaring toe te voegen? Neem contact met ons op en wij plaatsen uw reiservaring erbij.

Via Algarviana november 2021

Half november 2021 liepen wij de Via Algarviana.

Wat een heerlijk weer is het nog in november in Portugal. Zo rond de 20 graden, dus perfect wandelweer. Een keer heeft het 's nacht flink geregend.
En een keer een klein buitje onderweg. Maar gewoon lekker wandelen in je t-shirt.

We werden door Joao Ministro van Proactivetur, tevens onze contactpersoon bij calamiteiten, op het vliegveld ontvangen.
Hoewel we verwachtten hem niet nodig te hebben, hebben we hem toch een paar keer gebeld. We werden direct supergoed geholpen.
Heel fijn !

De route die wij wandelden was mooi, soms qua landschap ook wat saai, maar veel is ook wel uitgebloeid in november.
Wat wel erg leuk was om te zien dat de bevolking olijven aan het oogsten was en ook kwamen we in "het wild" soms iemand tegen die boomaardbeien aan het plukken was.

Tijdens de wandelingen ervoeren wij zoveel rust, heerlijk. Veelal hoorde je geen enkel geluid.

De route was goed te doen. Soms voelden we onze benen wel met al dat klimmen en dalen, maar dat geeft ook veel voldoening.

Het allermooiste vonden wij wel de piepkleine dorpjes. Het lijkt wel of het leven daar stilgestaan heeft.
De vaak oude bewoners kwamen vaak naar buiten om je te groeten. Ze zijn best nieuwsgierig, wat grappig is.

De accommodaties waren top in orde, vaak zelfs erg leuk. Houd er wel rekening mee dat de restaurants in Portugal vroeg dicht gaan.
Vaak konden we na zes uur nergens meer terecht. In Alte was alles dicht. Gelukkig konden we brood en vis scoren bij het supermarktje.

Ook is in de dorpjes onderweg bijna nooit een winkel of bakker, dus zorg dat je iets bij je hebt voor de hongerklop.

Als allerlaatste hebben we nog een dagje Faro gedaan om weer een beetje, in de bewoonde wereld, te landen. Een leuke stad, met een mooie Arabische wijk.
Complimenten voor het hotel wat jullie voor ons geboekt hadden. In het centrum, toch rustig en zeer behulpzaam en lief personeel.

Al met al vonden wij deze reis een bijzondere ervaring.

Groeten van Marianne en Lia

 


04/12/21
Rota Vicentina een terugblik november 2021

Wij hebben van 31 oktober tot 12 november 2021 het relax programma
gewandeld.

Wij zijn via Faro gegaan omdat wij daarna nog een week aan de Algarve
wilde verblijven.

Maar het openbaar vervoer sluit daar niet goed aan, en is daardoor
omslachtig voor een "relax" vakantie.

Om die reden boekte wij een taxi. ( 180,00 Euro )

Sao Luis is een gehucht wat eigenlijk niets toe voegt aan deze wandel
vakantie. We voelde ons direct "verloren" daar.

We konden geen eten scoren en in het dorpje was het gesloten.

Carlos heeft direct aan geboden om naar een kustplaats, V.N. de
Milfontes gaan, zodat wij een normale maaltijd konden nuttigen en

gelijk een leuke middag hebben gehad. Hele leuke badplaats. (Meerdere
keren in strandtent gedronken en tapa's gegeten. )

2e Dag zou 16 km. moeten zijn. Blijkt 21 km. en is een lastige route.

Vanwege rugklachten was dit geen optie.

Dank aan onze chauffeur / gids Carlos, zijn wij andere aangepaste routes
gaan wandelen.

Bij veel plaatsen is het in november moeilijk een eet gelegenheid te
vinden. Kan alleen na 18.00 uur.

Mooie wandelingen en routes, maar lijkt vaak meer op Hiken, best pittig.

Het pontje vaarde niet, we werden met de auto naar de overkant gebracht.

Het wandelboekje is alleen Engels talig en beschrijft de wandelingen
vice versa. De Nederlandse versie hebben we 23 pagina's van moeten uit
printen.

Wel zorgen dat je genoeg te eten en drinken hebt tijdens de wandelingen,
want je komt niets tegen wat dit aan gaat. Ook geen buurtwinkeltje.

We hebben fantastisch weer gehad. Perfecte wandel temperatuur. ca. 20
graden.

Eind van de middag koelt het snel af en in de avond is het koud..

Uiteindelijk hebben we erg genoten, mooie dingen gezien en naar ons zin
gehad. Vooral het Visserspad was fantastisch met mooie uitzichten.

Wij hebben echt veel te danken gehad aan Carlos. Hij was heel behulpzaam
en mee denkend.

De meeste hotels waren prima, maar de kamer in Almograve was zeeeeeer
onder de maat. kleine kamer, geen stoel, gevaarlijke douche met losse mozaiektegeltjes
en afstand tussen douche en toilet(rol) was ca. 15 cm. zonder bescherming.

Dus die zou ik volgende keer overslaan...

Maar we hebben in Almograve onwijs lekker gegeten. In een woonkamer/ restaurantje met vijf tafeltjes waar 2 kokkinnen ons eten maakten.

Guus, bedankt en veel succes.

Frans en Annelies uit Heerhugowaard


04/12/21
Via Algarviana, van Alte tot Vila do Bispo.oktober 2021

Hallo Guus,

Afgelopen zaterdag zijn we goed aangekomen in het koude Nederland. Het is even wennen. Hierbij een kort verslag van een geslaagde wandelvakantie. We hopen dat we volgend jaar de rota vicentina( historische route) nog een keer kunnen lopen maar dan in het voorjaar. Dus misschien melden we ons binnenkort weer.

Maar alvast bedankt voor de organisatie van deze vakantie.

We kijken wederom terug op een geslaagde wandelvakantie. We begrijpen niet waarom we zo weinig wandelaars tegenkomen, hoewel in de rust lopen ons goed bevalt.
De wandelingen door de diverse landschappen zijn mooi en afwisselend. Verdwalen is niet mogelijk , veel wit-rode bewegwijzeringen. Fijn dat de langere afstanden door transfers ingekort kunnen worden. Daar hebben we gebruik van gemaakt, want 30 km is ons toch te lang. En de transfers waren precies op het afgesproken tijdstip. Indien we vroeger of later een transfer en /ontbijt wilden, dan kon dat. Hulde voor de soepelheid van de taxichauffeurs en gasthuizen. Vanwege de warmte was het prettig om vroeg te beginnen. De hitte maakte met name de beklimmingen zwaar, het was te heet voor de tijd van het jaar. Gelukkig vrij veel schaduw daardoor toch te doen.
Ook de onderkomens waren goed. Altijd leuk om aan het eind van de dag op een andere plek aan te komen waar de koffers al op ons stonden te wachten. Soms met een zwembad, 2 nachten in een heel huis met een alleraardigste gastvrouw, regelmatig met een balkon of terras. De ene keer in een lux hotel, de andere keer in Portugese stijl. Overal een vriendelijk ontvangst. Alleen een tip om de gasthuizen betere instructies te geven over de inhoud van de lunchpakketten. Meestal ging het goed maar niet altijd. Een halve liter water en 1 sandwich is toch echt te weinig. Maar als je meer water vroeg was dat geen probleem. En maakte we zelf extra brood klaar bij het ontbijt.
De organisatie was weer super, niets op aan te merken. Fijn dat er een persoon op de achtergrond aanwezig is die je kan bellen.
We zijn blij dat we deze wandelvakantie hebben gedaan en hopen dat we volgend jaar weer in het voorjaar een wandelroute kunnen lopen.
Groetjes,
Ed en Gerda


11/11/21
Via Algarviana Compleet, Oktober 2021

Hoi Guus,

Yep, we zijn weer in het drukke Nederland. Meteen weer volle bak vooruit.
Het stond nog in de planning om je een bericht te sturen.
We hebben genoten. Vooral van de rust en gastvrijheid in het oostelijke deel van de route. Alles was perfect geregeld. Het was nog meer verlaten dan we verwacht hadden.
In de dorpjes nauwelijks leven te bekennen, laat staan dat je er iets kunt drinken of eten. We werden goed verzorgd en kregen genoeg mee. Het was nog heel warm en echt waar elke dag volle bak zon. Insmeren hoorde bij het ochtendritueel. Als je liefhebber bent van een terrasje onderweg, heb je in dit gebied niks te zoeken.
Wij vonden het heerlijk om vooral niet tussen de toeristen te zitten.
2x was ‘s avonds geen restaurant open. In Salir hadden we mazzel dat de supermarkt nog open was. En in Bensafrim troffen we toevallig een Italiaans gezin dat sinds 2 dagen een afhaalpizzeria begonnen was. Die smaakte heerlijk.
Verder viel het op dat de etappes naar en vanuit Silves behoorlijk ingekort waren. We vroegen ons af waarom dat was. Vanuit Caldas de Monchique liepen we een andere route om boven op de Picota aan te sluiten op de GR13.
Vanuit Marmelete zijn we fout gelopen richting Alejezur. Onze eigen fout. Niet opgelet dat vanaf daar een aanlooproute was. We waren al te ver om nog om te draaien toen we in de gaten kregen. Vanuit Alejezur met de taxi naar Bensafrim. Was trouwens erg mooi stuk.
Nogmaals dank voor de goede zorgen.

Groetjes,
Silvia


11/11/21
Via Algarviana Oost- Individuele wandeltocht Algarve, Oktober 2021Portugal

Beste Guus,

Wij zijn weer terug uit Portugal. De reis is goed verlopen. We hebben genoten van het mooie weer en de rust in het oostelijk deel van de Via Algarviana. De wandelreis is zonder probleem verlopen. Wij hebben geen "begeleiding op afstand" nodig gehad, noch van jou noch van ProActiveTur. Alles was duidelijk en goed georganiseerd.

Wel enkele kleine opmerkingen en suggesties voor verbeteringen:
Transfer van het vliegveld van Faro naar de eerste accommodatie Vale das Hortas in Balurcos was goed geregeld. Bij aankomst in de accommodatie, rond 13:00 uur, stond er niet, zoals in de wandelbeschrijving van Aarts Wandelreizen aangekondigd, "wat lekkers klaar". Ook niet iets te drinken. Terwijl wij daar wel zin in hadden.
Puntje van aandacht.
Maar niet getreurd, niet ver van Vale das Hortas, ongeveer 1km naar het noorden, in het gehucht Quatro Estradas, is een klein restaurant Taberna do Ramos waar we lekker geluncht hebben. Waarschijnlijk het barretje met terras dat in het programma genoemd wordt|.

Omdat wij op de aankomstdag dus vrij vroeg in de eerste accommodatie aankwamen, hebben wij 's middags, zoals in het programma voorgesteld, in Balurcos nog een lokale geel-rood gemarkeerde rondwandeling gemaakt. Echter, de lengte viel wat tegen, die was geen 7 km, maar 14 km, twee keer zo lang dus. De 7 km die op het wandelboordje richting Rio Guadiana vermeld staat (zie bijgaande foto) is slechts de helft van de hele wandeling.
Later kwamen wij erachter dat op de bij de gids van de Via Algarvinan geleverde kaart van Sector 2 wel de juiste afstand van de lokale rondwandeling PR2 ACT - Ladeiras do Pontal - 14 km vermeld staat. We hadden het dus kunnen weten. maar waren door de eerder ontvangen informatie een beetje op het verkeerde been gezet. Gelukkig konden wij na deze pittige inloopwandeling verkoeling zoeken in het zwembad van Vale das Hortas.

De wandeling op dag 3, van Furnazinhas naar Vaqueiros, was lang (22,6 km) maar mooi. De door jou en ProActiveTur verstrekte informatie over de afstand, 22,6 km, was correct. Verwarrend echter was dat op de officiële kaart van Sector 3 gemeld staat dat de afstand van Furnazinhas naar Vaqueiros 'sechts' 20,3 km is. Dat klopt niet. Ook de boordjes onderweg gaven geregeld verkeerde afstanden aan. Maar dat hoort er ook een beetje bij.

De accommodatie Casa da Mãe in Salir beschikt over een mooie tuin en een mooi zwembad. Jammer alleen dat er 's nachts veel muggen zitten, ook in de kamer. Anders dan in de Casas d'Aldeia in Vaqueiros zat er geen hor met muskietengaas in de ramen van de kamer, waardoor wij 's nachts flink geplaagd zijn door de muggen. Uit recensies over deze accommodatie op internet valt af te leiden dat ook andere gasten over muggen in de kamers klaagden. Zou goed zijn om de beheerders van Casa da Mãe te adviseren om in navolging van Casas d'Aldeia in Vaqueiros ook de ramen van de kamers in hun accommodatie van horren te voorzien.

Tot slot nog een tip over een leuk restaurantje in Salir: restaurant "Janela da Serra" op het plein naast de kerk in het centrum van Salir, lekkere gerechtjes en mooi uitzicht over de omgeving.
Maar los hiervan, was het een mooie wandeling langs stille dorpjes en door een karakteristiek landschap. Van begin tot eind goed georganiseerd. Dank daarvoor.

Met vriendelijke groet,

Henk

 


11/11/21
Rota Vicentina een uitgebreid verslag oktober 2021

Hallo Guus,

Intussen weer terug in Nederland en we denken nog vaak terug aan de prachtige reis en bekijken nog vaak de vele foto’s die we hebben gemaakt.

Ik heb een verslag voor je site gemaakt in de bijlage ( als je iets wil wijzigen hierin geen probleem)

Het was een geweldige ervaring en ik denk dat er weinig tochten zulke mooie uitzichten zullen hebben en zo afwisselend zijn als de Rota Vicentina ( maar ik ken de andere tochten niet).

We vonden de etappes af en toe vrij pittig en meer hiken dan wandelen. Een volgende keer zouden wij beter letten op de zwaarte van de tochten.

Je service was geweldig met het boeken van de leuke onderkomens en vervoer van de bagage.

Als je nog een tip hebt voor een mooie route houden we ons aanbevolen.

Dank voor je hulp en de persoonlijke noot bij onze boeking.

 

Hallo Guus,

Ons verslag. We zijn blij dat we na het uitstel van juni ’20 in september ’21 onze combinatietocht (2 dagen Historisch pad en 4 dagen Visserspad van de Rota Vicentina) hebben gelopen.
De start was vanuit Sao Luis, waar we met de bus vanuit Lissabon zijn gearriveerd. Prima verbinding en alles op tijd. Omdat we ’s avond aankwamen hebben we eerst gegeten in een aanbevolen restaurant uit de beschrijving. Toen naar de geboekte accommodatie, maar er was een foutje gemaakt door de eigenaar en het hotel was vol. Dit werd supergoed opgelost, eerst werd ons een fles wijn aangeboden en toen heeft de eigenaar ons naar een ander hotel overgebracht, wat een upgrade bleek te zijn. Het onderkomen was perfect en supervriendelijke bediening, een mooie kamer en de volgende ochtend een heerlijk ontbijt!
De eerste route was naar Cercal, prachtig en enorm rustig, we zijn meer dieren (geiten en schapen) tegengekomen dan mensen. De route was enigszins heuvelachtig en vooral de afdalingen over grote kiezels moest voorzichtig worden gedaan. Onderweg ons overheerlijk lunchpakket genuttigd, want er zijn geen cafe’s of restaurants op de route. Ook in Cercal een prima onderkomen met net gerenoveerde kamer.
De volgende dag naar Porto Covo. Na een heerlijk ontbijt vertrokken voor een lichtere tocht, maar dit kwam goed uit. We waren getraind maar toch enig spierpijn in de kuiten door de afdalingen van de dag ervoor. Ook hier was de route rustig, heel natuurlijk en zelfs verse vijgen onderweg geplukt.
Porto Covo is een leuke plaats en omdat we redelijk op tijd in de middag aankwamen konden we het plaatsje verkennen en ook tijd over om heerlijk te zwemmen.
De volgende dag de eerste etappe van het Visserspad, werkelijk spectaculair met prachtige uitzichten over de Atlantische Oceaan. De route had veel variatie met klimmen en dalen en ook een deel dat we over het strand konden lopen. Aan het aantal wandelaars konden we merken dat Het Visserspad drukker is dan de eerdere etappes, maar zeker niet te druk. We hadden het geluk dat het prachtig weer was gedurende de week dat wij hebben gelopen.
In Vila Nova de Milfontes hadden we een extra overnachting geboekt en dit kwam goed uit. Voor het hele traject van het Visserspad is het toch meer ‘hiken’ dan wandelen en de hoogteverschillen met veel lopen in los duinzand was af en toe pittig. Ook hier een heel leuk onderkomen met zwembad en uitstekend ontbijt. Door de extra dag hebben we het oude centrum kunnen bezoeken en heerlijk gegeten met zicht op de rivier en zee.
Daarna een niet te lange etappe gelopen naar Almograve, een heel klein plaatsje met gezellig onderkomen, dat direct aan de duin en zee lag.
De route naar Zambujeira was pittig met weinig ‘normaal’ looppad. Wel spectaculair met heel veel variatie en prachtig om over de kliffen te lopen. Zambujeira vonden wij een erg leuke plaats, met heerlijke restaurantjes. Omdat er ’s ochtends in Almograve bij ons vertrek een hele hal vol stond met koffers van een grote groep, was per ongeluk onze bagage door hen meegenomen. Bij aankomst in Zambujeira geen koffer, maar na 1 telefoontje met Carlos was het binnen 20 minuten geregeld, echt een heel goede en betrouwbare service!
De laatste etappe voor ons was naar Odeceixe, ook dit was een pittige tocht en na de laatste afdaling was het nog een aantal kilometers langs de rivier lopen naar het centrum en ons hotel. Het laatste gedeelte van de tocht vonden wij minder mooi en ook het onderkomen was de minste van onze reis. De kamer was klein en het was vrij gehorig als andere mensen binnenkwamen. Wel heel vriendelijk personeel en de volgende dag een heerlijk ontbijt.

Het was een prachtige reis, heel avontuurlijk, maar een geweldige ervaring en leuk om iedere dag weer op een andere bestemming te komen. De bagageservice was geweldig (we zouden niet graag de etappes met volle bepakking willen lopen) en de enige keer dat het niet helemaal volgens plan verliep werd het snel opgelost. Ook de onderkomens waren over het algemeen goed met vriendelijk personeel en goede service. De totale tocht vonden wij wel meer hiking dan wandelen en we waren blij met mooi weer, want met regen zullen sommige stukken van de etappes gevaarlijk zijn.
We kijken terug op een fantastische vakantie en zijn trots dat we het hebben volbracht!

Sportieve groet en dank voor de organisatie,
Paul en Yolande


11/11/21
Alentejo, een terugblik Oktober 2021

Hoi Guus,

Nou en dan hebben we het zomaar weer gehad! We hebben het heerlijk gehad en genoten van de sterrenhemel!  We hadden al gezien dat nog niemand een review had geschreven over de kastelenwandeling. We gaan er wat opzetten. Alles verliep op rolletjes. Leuk om Fernanda gezien en gesproken te hebben. Haar betrokkenheid kon niet beter. Ze checkte ook nog in het tweede gedeelte of alles goed was.  Het weer was opperbest ( 31 graden) zelfs nog een beetje te warm om te lopen!  We hebben erg genoten in Portugal. Fernanda en Ana waren 2 gezellige en kundige vrouwen.

Ons verslag van de Alentejo-5 kastelen route.

Door de corona was de aansluiting niet optimaal.
Daarom hadden we een overnachting geboekt in Lissabon.
Het was even zoeken maar met de metro naar Sete Rios was goed te doen.
De volgende dag was er ruim de tijd om de bus te nemen naar Castelo de Vide.
Bij de bushalte werden we opgevangen door Fernanda.
Samen zijn we naar het hotel gelopen waar we van de nodige informatie werden voorzien.
Fernanda leende ons zelfs een telefoon met de App wikiloc. Een geweldig hulpmiddel.

Dag 1 was rond Castelo de Vide leuke wandeling niet al te zwaar. Goed om er in te komen.

Dag 2 naar Marvao mooie tocht met prachtig uitzicht in Marvao over de omgeving.
Met Fernanda afgesproken dat we nog verder zouden lopen naar Portagem.
Hier werden we door Fernanda weer op gepikt en naar het hotel teruggebracht .

Dag 3 werden we naar Arneiro gebracht. Een andere omgeving met een stuk langs de rivier.
We maakten ook nog een oversteek over een loopbrug.na de goudmijn kwam er een hele steile beklimming en met 30 °C was dat best pittig.
Hierna was het een heel stuk vlak met zicht op de gieren. Het laatste stukje ging weer op en neer.
In Arneiro ontmoeten we weer Fernanda, na een paar koude biertjes bracht Fernanda ons naar Mourão (2,5 uur rijden).
In Mourão werden we “overgedragen” aan Ana. Ana heeft een mooi huis in Mourão geschikt voor 8 personen maar wij mochten met z’n tweeën over het hele huis beschikken. Lekker koffie op je eigen terras.de koelkast was goed gevuld en s ’morgens hing de bakker brood aan de deur.

Dag 4 was een wandeling rond Mourão hier was de markering wat gebrekkig, Ana had ons verteld als je het kasteel blijf zien gaat het altijd goed.
Toen we in de avond wilden gaan eten waren er nog wat naweeën van de corona (niet alles was open) terug naar het restaurant van de vorige dag maar daar stond een rij van 30 man te wachten.
Toen maar eieren met spek gebakken. We misten alleen het wijntje.

Dag 5 Ana bracht ons naar Monsaraz. Met z’n drieën zijn we eerst door Monsaraz gewandeld. Hierna bracht Ana ons naar het startpunt onderaan Monsaraz. We klommen naar boven gedeeltelijk in de schaduw maar in Monsaraz aangekomen waren we de markering kwijt. We zijn we weer op het start punt uitgekomen en hebben de route toen maar in de omgekeerde weg gevolgd. Onderweg zagen we nog een paar Egyptische mangoesten. Wel een mooie omgeving. We zijn op het eind weer naar boven gelopen. Maar de markering bleef onduidelijk bovenin Monsaraz.
Ana had voor een fles wijn gezorgd zodat we nooit zonder zouden zitten.
Om 22:00 haalde Ana ons op om naar Observatorio do Lago Alqueva te gaan. Hier kregen we een goed uitleg over de sterren en het heelal met 2 grote telescopen was er ook genoeg te zien.

Dag 6 Terena.
Ana bracht ons naar Terena. Hier waren de markeringen prima en een mooie omgeving. Het kerkje werd gerestaureerd maar we mochten evengoed binnen kijken.
We werden op de afgesproken plaats opgehaald.

Dag 7 Mourão
Dit was voor ons een extra dag i.v.m. transport.
S ’morgens nog door het stadje gewandeld en s ’middags naar het strand bij het meer gewandeld ±1,5 km gezellige plek.
Het avondeten was weer gezellig druk (coronamaatregelen in Portugal soepeler)

Dag 8
Ana bracht ons naar Évora. Door omstandigheden was ze laat. We hadden nog 2 minuten over voordat de bus vertrok naar Lissabon. Het was dus een gehaast afscheid.
Al met al hebben wij een goede vakantie gehad. Door corona was het moeilijk de juiste aansluitingen te vinden. Maar het is allemaal gelukt(soms lange wachttijden).het is ook leuk dat we de mangoesten, de rode wouw, de hop, de vale gieren gezien hebben.
Marlies heeft nog een levende slang gezien bij het kasteel van Mourão en samen zagen we nog een platgereden slang op de weg liggen.

Groeten Sjaak en Marlies

 

Groeten Sjaak en Marlies


11/11/21
Rota Vicentina een terugblik oktober 2021

Beste Guus

We begonnen de reis goed. Een leuke stek in Sao Luis. Op onze eerste wandeldag volgden wij braaf de markeringen. Halverwege onze wandeling, bleken we zuidwaarts te lopen ipv noordwaarts. We hadden bij de start niet gied opgelet of we de juiste richting opgingen. Nu moesten we 5 km langer lopen naar de volgende plaats. Ik heb enorme blaren gekregen, waardoor ik daarna minder lange afstanden kon lopen.

We lieten ons lekker door Carlos ophalen. Dat liep gesmeerd( aardige man), hij was steeds goed bereikbaar en welwillend,

We hebben de laatste dagen een eigen programma gemaakt. We hadden onze auto alweer opgehaald en hebben kleinere wandelingen uit het boek gemaakt.

De verblijven waren goed, sommige leuker als de anderen. Een topper was het verblijf in vila nova de millefonte vanwege de aardige gastheer en zijn voortreffelijke ontbijt.

De route langs de zee is ongelofelijk mooi.

We hebben ervan genoten.

Zeker een aanrader!

Hartelijke groet

Yvonne


11/11/21
Rota Vicentina een terugblik september 2021

Guus, heb stukje Rota Vicentina gelopen en daarna het Visserspad.

Eerst twee dagen door bossen en vlakke gebieden. Prachtige wandelingen. Daarna het Visserspad langs de kust. Het uitzicht hier is echt prachtig. De route is prima en goed aangegeven. Wandelen langs de kust is wel zwaar omdat een groot deel van het pad bestaat uit zand. Toch zijn de wandelingen goed te doen en ben je op tijd op je nieuwe locatie. Tweede dag kennis gemaakt met de de lokale vertegenwoordiger die ook mijn bagage vervoerde. Koffer was elke keer op tijd aanwezig. Hotels op de route prima. Een mooie trip in een prachtig land. Veel wandelaars ontmoet op de route. Reis weer uitstekend geregeld en veel plezier aan beleefd.

Met vriendelijke groeten,
Rudi de Vries.


11/11/21
Peneda Geres. September 2021

Beste Guus

Met een jaar uitstel door de corona, is het ons eindelijk gelukt de geplande tocht in deze door ons ongekend streek te stappen.

Eerst en vooral dikke proficiat met de uitzonderlijk goede organisatie! De transfers, de accommodaties, de documentatie, enz. het was allemaal zoals beschreven in het reisaanbod en pico bello in orde. We hebben genoten van de verblijven in de diverse casa’s die overigens bijzonder mooi en efficiënt gerenoveerd zijn en alle modern comfort bieden (douche, ingerichte keuken, airco,…) Telkens was er een ruime proviand in de koelkast om het ontbijt en lunchpakket klaar te maken. De tochten zijn zeer goed beschreven in het ruime ‘roadbook’ maar inderdaad is ook de meegeleverde en voorgeprogrammeerde GPS noodzakelijk om niet verloren te lopen. Qua lengte en moeilijkheid zijn de tochten goed te doen. Alleen de laatste dag (Avelar – Soajo) hebben we na ongeveer 12 km beroep moeten doen op de taxi omdat het uitzonderlijk heet was die dag en je weinig in de schaduw kunt stappen. Voor de rest hebben we echt genoten van deze tocht. Mooie dorpjes, speciaal landschap, vriendelijke bevolking, zeer goedkoop eten en drinken. Echt een aanrader. Tot afscheid hebben we ons in Porto een proeverij gepermitteerd bij Ramos Pinto. Dankjewel Guus & Green Walks en hopelijk tot een volgende tocht!

De stappersgroep met Tony, Marcel, Guido, Willy, Ludo, Daniël en Jony.


08/11/21
Peneda Geres, Augustus 2021

Goede avond,

We zijn inderdaad ondertussen een weekje thuis (na de wandelvakantie zijn we nog enkele dagen blijven hangen in de buurt van Ponte De Lima).
We hebben een zeer fijne vakantie gehad! Alles is vlot verlopen:
-goede ontvangst en hulp van Portugal Green Walks
-mooie wandelingen in een prachtige omgeving!
-vriendelijke mensen
-goede accomodaties (enkel het hotel in Peneda werd wat amateuristisch gerund, hoewel met het nodige geduld alles in orde is gekomen).

Kortom een echte aanrader om het "echte" Portugal te ontdekken!!

mvg
Stijn


08/11/21
Rota Vicentina een uitgebreid verslag van deze tocht oktober 2020

Verslag wandelvakantie in oktober Rota Vicentina, 2 etappes van het visserspad en de gehele historische route.

We kijken wederom terug op een geslaagde wandelvakantie, ondanks de beperkingen vanwege corona. We zijn blij dat we het toch aangedurfd hebben. Complimenten voor de organisatie. Alles was goed geregeld.  Ray en Marnie zijn aardige mensen die zich inzetten om aan je wensen te voldoen. De koffers stonden bij aankomst op de kamer en afgesproken tijdstippen voor taxi vervoer werden nagekomen. We hebben de laatste dag zelfs gezellig met Ray en Marnie ontbeten bij een plaatselijke bakker omdat vanwege corona het hotel geen ontbijt serveerde. Ook stonden ze op het vliegveld (half acht in de ochtend!!!) om ons op te vangen en bij een kop koffie met een  Pastel de Nata kregen we de nodige informatie.

We hebben genoten van de wandelingen. De start was in Almograve , op naar het gezellige Zambujeira do Mar. De ruige kust is bijzonder mooi. Verdwalen is niet mogelijk, de route is goed aangegeven. Wat zal deze route in het voorjaar mooi zijn als de oleanders en de ijsbloemen in bloei staan. De volgende route naar Odeceixe was ook mooi maar vonden we te zwaar. We worden toch een dagje ouder. Er waren ook veel wandelaars. Afstand houden was niet mogelijk op de smalle paden en vanaf Azenha do Mar hebben we via google map een andere route gelopen naar Odeceixe. Heerlijk via een rustig asfaltweggetje en een onverhard pad door de heuvels. In de rust lopen ligt ons beter. De dag daarna bij  Odeceixe een prachtige rondwandeling gemaakt langs de irrigatiekanalen, het binnenland, de kust, lunchen op het strand en langs de rivier weer terug naar Odeceixe. Alleen maar genieten.

En toen de 6 wandelingen van de historische route met een rustdag in Sao Luis. Op deze wandelingen kom je bijna niemand tegen, de brede paden zijn prima te lopen, de route goed gemarkeerd. Het landschap is divers en met name de laatste etappes met mooie uitzichten. Langs de kant van de paden vind je wel zitplaatsen  om te eten en te drinken maar wat meer zitbanken hadden we wel prettig gevonden. Dat zit toch meer ontspannen. Als we zijn ingeënt tegen corona, nog gezond en goed ter been willen we deze route zeker nog een keer in het voorjaar lopen als alles in bloei staat.

De onderkomens waren net als vorig jaar met de algarviana oost weer prima. Wij vinden het altijd leuk om steeds op een ander plaats en onderkomen aan te komen. Wat corona betreft was alles goed geregeld. In Ondazul moesten we op ons balkon ontbijten en bij Moinhos do Paneiro kregen we ontbijt, lunchpakket en het diner aan de voordeur van ons huisje geserveerd.  Allemaal heel lekker en wat is dat een prachtige locatie.

Ook Monte de Galrixa vonden we een toplocatie met een eigen terras met heerlijke stoelen. Omdat we op google maps hadden gezien dat deze locatie ver van het stadje lag hadden we bij de supermarkt die middag stokbrood met kaasjes gekocht en heerlijk op ons eigen terras gegeten. Klein flesje wijn erbij, wat wil je nog meer. De kamer heeft een koelkast en waterkoker.

De rustdag in Sao Luis is ook goed bevallen. Een zwembad met lekkere ligstoelen. Vlakbij het dorp voor een kop koffie en wat boodschappen.

In Odemira en Odeceixe waren de kamers wat simpeler( wel goed genoeg) maar was het ontbijt heel lekker. Zo heeft ieder onderkomen iets en dat maakt het zo leuk.

Dat was het voor deze keer, in april hopen we ons te kunnen melden voor de Algarviana West.

Vriendelijke groeten van Ed en Gerda.


19/11/20
Terug van de 8-daagse Via Algarviana, oktober 2020

Hallo Guus,

Maandag weer veilig thuis. Prima week gehad. Het taxivervoer is wel een beetje de achilleshiel door de huidige (Corona)situatie, vooral om dat de taxi-dame in Vaqueiros niet zo punctueel was, maar dat was allemaal niet tijd-kritisch en via de handige app met de organisatie was dat allemaal snel weer rechtgezet (of de café-eigenaresse (Rita) belde even...).

De info-map die ik maandagochtend van Bruno kreeg was trouwens perfect, met name omdat daar alle telefoonnummers in stonden van de betrokkenen. Daarnaast de kaarten van de route.

Maandagmorgen was idd wel even spannend. Bij Casa Mae (Salir) had ik kunnen regelen dat ze het ontbijt voor mij klaarzette, want ik zou om 07.45 worden opgehaald en ontbijt begon pas om 08.00 uur. Ik kwam daar trouwens zondagmiddag rond 13.30 aan in de hitte. Bleek er geen drankje te zijn, anders dan water. De eigenaar kwam even later een lekker koud biertje brengen uit eigen voorraad, denk ik, helemaal geweldig.

Ik stond vervolgens om 07.45 keurig klaar, maar geen taxi. Na 10 mns de beoogd taxatiechauffeur gebeld. Het leek wel of hij het was vergeten....

Hij zou over een paar minuten terugbellen. Toen volgende een wazig verhaal over verkeersdrukte oid.... Over 10-15 mns zou de taxatie er zijn. Inmiddels ook nog geappt met de organisatie die er ook nog achteraan gebeld heeft. Tegen 08.30 was er eindelijk een taxi, een oudere taxichauffeur die de urgentie niet helemaal doorhad. Hij ging eerst nog even kletsen met een dame die daar stond. Uiteindelijk kon ik hem duidelijk maken dat ik een vliegtuig moest halen.

Vervolgens ging hij stevig rijden, met als resultaat dat ik klokslag 09.00 op het vliegveld stond. Vliegtuig ging om 10.20. Liep verder op rolletjes.

Was dus wel even stress, maar goed afgelopen. Achteraf begreep ik dat de beoogde auto voor het vervoer pech zou hebben.

Ik was heel blij met jou/jullie inspanningen om alles goed te regelen. De onderkomens waren prima. Oost-Algarve is idd niet toeristisch. Lege dorpen, veel barretjes voor koffie gesloten, en Engels was daar niet aan de orde (vanaf Barroncos werd dat anders). Onderweg (bijna) niemand tegengekomen.

Het verschil in de dagelijkse afstanden was wel groot, maar daar is gezien de accommodaties niet veel aan te doen. Vooral Cachopo-Barrancos was bijna "too much".

Ik heb een heerlijke week gehad. Het wandelen was prachtig. Mooie uitzichten. Soms zelfs té warm (in de dalen). Heerlijk gegeten en gedronken.

Het westelijke gedeelte ga ik zeker ook een keer doen.

Nogmaals dank en zeker in deze tijd, ben ik blij dat ik deze wandeling heb kunnen doen.

Vrgr.

Willem Jan


02/11/20
Rota Vicentina een terugblik oktober 2020

Ola Guus,

Onze wandelreis: Rota Vicentina; Historisch pad van oktober 2020 is heel goed en feilloos verlopen.
Wij hebben genoten van deze prachtige wandelingen die heel goed aangeduid waren.
Sommige beschrijvingen die ons werden meegegeven waren eerder verwarrend en niet helemaal up to date.
De accommodaties waren meestal goed, de ene al beter dan de andere, en het ontbijt en lunchpakket waren verzorgd. Een uitspringer: Moinhos do Paneiro: Daar werden we verwend, zowel bij het avondmaal, ontbijt als het lunchpakket.
De accommodatie: Monte da Galrixa ligt toch twee kilometer verwijderd van het eind- en beginpunt van de wandeling. Dit stond niet vermeld in de beschrijving en dat vonden wij een onaangename verrassing, temeer dat er geen dinermogelijkheden ter plaatse waren.
We hadden onze laatste accommodatie liever iets aangenamer gehad als afsluit van onze wandelvakantie.
Maar deze ervaring is zeker voor herhaling vatbaar.
Dank!

Groetjes
Vera en Luc


02/11/20
Rota Vicentina Relax; een terugblik september 2020

 Dag Guus,
Het was een zeer geslaagde trip met mooie wandelingen door een prachtige natuur, goede hotels, leuke dorpen, lekker eten, veel zon en wat wind en vriendelijke mensen zorgden ervoor dat het genieten was van het begin tot het einde. De organisatie was tiptop. Het verschuiven van de rustdag van Cercal naar Porto Covo was een zeer goede verandering; in Cercal waren zowel het hotel als de buurt een bouwwerf en Porto Covo zelf heeft veel meer te bieden dan Cercal.
Het opzet van de trip voldoet volledig aan de verwachtingen; je stapt net als de geoefende wandelaars een volledig deel van het wandelpad af, maar door goed gekozen inkortingen en opsplitsingen blijft het goed doenbaar. Ook de rustdagen doen deugd en zijn voor mensen als ik eigenlijk wel nodig. Kortom voor herhaalbaar als je elders iets gelijkaardigs aanbiedt.
De wegbeschrijvingen waren accuraat en de bewegwijzering is zeer goed. Ze is duidelijk, er zijn veel tekens, ze zijn goed zichtbaar, ook die op de rotsen en bomen en het systeem is consequent zodat je heel snel weet dat je ergens een teken gemist hebt. De markeringen op de etappe van Cavalheiro naar Zambujeira do Mar zijn waarschijnlijk vernieuwd; ze zijn goed zichtbaar en met het juiste voorvoegsel. Het steile pad naar de haven in deze trip is nu voor zeker 80% een trap, dus geen probleem meer.
De laatste wandeling beschrijf jij als 'ietwat moeilijk 'vooral vanwege het zand'. Voor mij mag ze gerust de quotering moeilijk hebben. Het zand valt in vergelijking met andere etappes (die naar Vilanova!) best mee maar... er waren niet één maar verschillende steile afdalingen en klimmen op moeilijk terrein, er waren een paar natte plekken (beekjes) over te steken en op één plaats, op een dalend stuk vlak naast de rand van de klif kruiste het water het pad niet maar liep een aantal meters 'mee'. Ten slotte moet je ook een paar keer je weg banen door struikgewas waar de acaciabomen op de etappe naar Vilanova klein bier tegen zijn. Maar mooi was het wel en als je aankomt heb je een goed gevoel.
Nog een laatste puntje. In de beschrijving van de reis staat voor dag 13 "Een taxi zal u naar Sao Teotonio brengen waar er betere busverbindingen zijn naar Lissabon of Faro. Hier eindigt tevens ons programma." In werkelijkheid eindigt het programma gewoon na het ontbijt in Zambujeira do Mar. Dat is geen enkel probleem want er is rond 11u zowel een bus naar Lissabon als naar Faro; het kan eventueel wel tot misverstanden leiden. Ik zou dus zeggen weg er mee, de reis blijft ook zonder die taxi zijn geld dubbel en dik waard.
Bedankt en misschien tot later.

Sonja


14/10/20
Terugblik op de Via Algarviana, Maart 2020

Beste Guus

Het was rond uit fantastisch om nog net vóór de grote Corona uitbraak ik 'n Spanje op de rustige serene via algarviana te lopen. Pas in Alte kreeg de toestand grip op ons. Heel veel dank ook voor de geweldig goed georganiseerde zaken om deze wandeling mogelijk te maken. Het liep allemaal als een trein. Bruno was ook goud waard. Als ik nog eens in betere reistijden een resentie voor deze reis kan schrijven voor je laat het dan tzt maar horen.

Hartelijke groet Tosca 


11/06/20
De gehele Via Algarviana, Een terugblik, Maart 2020

Beste Guus,

Wij zijn afgelopen donderdag veilig weer thuis gekomen, 1 dag eerder dan gepland i.v.m. de maatregelen in Portugal, maar dat was tijdens de laatste dagen in Lissabon.
De wandeltocht is heen goed gegaan, alles was goed geregeld door ProActivetur, geen last van Corona maatregelen. We hebben er erg van genoten, de rust, leuke plaatsen waar we hebben geslapen en gegeten, steeds een verrassing waarvan terecht zou komen. Aan het einde was het op de overnachtingsplaatsen al erg rustig, veel annuleringen.
Door de maatregelen in Nederland zijn we nu druk met het aanpassen van ons dagelijks leven op met name werkgebied.
We zullen je later nog een getailleerde verslag geven van de wandeltocht.

Met vriendelijke groet
Angèle Akkerman


11/06/20
Terug van de gehele Via Algarviana Maart 2020

Beste Guus,

Ja hoor, wij zijn probleemloos terug gereisd naar Nederland.
Voor onze veiligheid hadden we misschien beter nog wat verder kunnen wandelen door de Algarve. Op de Via Algarviana zijn we n.l. geen enkele andere wandelaar tegen gekomen!
Het is echt een prachtige wandelreis geweest -nu en dan weliswaar een beetje eentonig qua landschap - maar zo ongerept, Authentieke dorpjes en bewoners.
Stilte waar je stil van wordt. We hebben genoten hoor. En alles was super geregeld !

Met groet,
Greet en Kees


11/06/20
Tijdens de kerstperiode lopend over de Via Algarviana december 2019

Dag Guus,

Feliz novo ano!

De 14-daagse wandeltocht is ons heel goed bevallen!

Zelfs het regenweer had een zonnezijde: het was goed voor het land, het was avontuurlijk en we waardeerden de zon in week 2 dubbel. De dubbeling van route Oost (die we vorig jaar al hadden gedaan) was juist leuk omdat we nu wél in alle accomodaties van de dorpen hebben vertoefd, vanwege de herkenning onderweg én door het totaal andere weer ?.
Estelle heeft goede accomodaties gevonden voor Kerstavond en Kerstdag; in beide gevallen was er een prima keuken in volstrekt onvergelijkbare huizen. Daarover schrijvende, het is één van de leuke dingen aan deze reis: de totaal verschillende accomodaties en lunchpakketten. Elke keer weer een verrassing en een ontdekking.
Als Hotel Caldes de Monchique niet in het reguliere programma zit, is het een aanrader dat wel te doen in dat kader van afwisseling.

De afstanden van 29 en 30 km zijn in dit jaargetijde niet goed te doen; het is te vroeg donker en dan moet er gehaast worden. Daarnaast hebben we ontdekt dat onze wandelsnelheid relatief laag ligt omdat we onderweg veel kijken, struinen, pauzeren.
We hebben de lange afstanden ook verkort op de regendagen vanwege de begaanbaarheid en onbereikbaarheid - zo was de Alte ver buiten de kade gekomen- en hebben we delen langs de N-weg gedaan.
In alle gevallen zijn we heel goed geholpen door Bruno of Joao en waren er geen meerkosten omdat we gebruik maakten van de bagagetaxi:
18 december hebben we ons niet laten afzetten in Cachopo maar verderop in Castelao en wandelden toen ongeveer 20 km in de regen naar Barranco do Velho,
19 december hebben we over de N-weg in de regen en stormwind gewandeld naar Salir (het leukste verjaardagscadeau ooit!),
20 december hebben we alternatief gelopen en zijn we aan de andere kant Alte binnengekomen (in de regen/windmist),
25 december hebben we ons laten afzetten in Romeiras en wandelden 23 km ipv 30,
26 december hebben we ons laten afzetten in Barao de San Joao en wandelden 24 km ipv 30.

Een fijne vakantie, kortom en onze dank voor de organisatie!

Een paar hoogtepunten:
- idd. word je aangesproken door bewoners van de bijna verlaten dorpen! Alleen was het in dit geval in Armoreira (heet het , geloof ik) niet een stokoude boer, doch zijn zoon die op het honk teruggekeerd was, vergezeld van een Braziliaanse, die de ‘aardbeien’ aan het oogsten waren
- lunch in jachthut op stellage op de route Salir-Alte, in de stormwind/mist met plotseling een op ooghoogte langs vliegende roofvogel
- na twee geslaagde hink-stap-sprongen over keien tóch de derde keer op blote voeten waden door een heel koud stroompje
- plotseling zeezicht in week twee, omdat we dat van week 1 hadden ge’mist’ (letterlijk: door de mist)
- schoenen en kleren drogen in de aircowind…
- op het balkon van de Suite van Horta do Ze Kerstavond de zon zien ondergaan rond 17.10 uur en een glaasje Port drinken
- in de kerstversierde woonkeuken van Horta do Ze kerstdiner maken en eten (met buiten een stralende planeet aan de westelijke hemel als was het de Ster van Bethlehem)

Hartelijke groet van Guus & Maria


11/01/20
Terug van het westelijk deel van de Via Algarviana, oktober 2019

Ha Guus,

Ja wij hebben afgelopen oktober weer zeer genoten van het 2e deel van de wandeltocht over de Via Algarviana, het was als vanouds weer vanaf de aankomst in Faro tot het op de trein zetten in Tunes perfect georganiseerd. Ook het weer was op 1 regendag na nog zeer aangenaam met gemiddeld 20 graden. 

Om alvast ook een stukje van de Rota Vicentina te proeven hebben we de laatste dag de route van Vila do Bispo naar Cabo de S.Vicente langs Atlantische Oceaan gelopen, ook zeer afwisselend!

Kortom we houden het zeker in onze gedachte om nogmaals een reis bij je te boeken.

Groet, Ans en Simon


06/12/19
 
Powered by Phoca Guestbook