Aarts Wandelreizen, Wandelvakanties & Pelgrimstochten

Wandel een authentieke wandelreis, trektocht of pelgrimstocht in Portugal of Spanje

×

Waarschuwing

Alleen een beheerder kan berichten toevoegen.

Reiservaringen Portugal

Hieronder vind reiservaringen van wandelaars die onze wandelingen hebben gelopen.

Heeft u een leuke reiservaring toe te voegen? Neem contact met ons op en wij plaatsen uw reiservaring erbij.

Een fantastische reis, te voet door de gehele Algarve | Via Algarviana Geheel, juni 2024

Hallo Richina,

Via deze weg willen we even laten weten wat een fantastische reis we hebben kunnen maken, te voet door de gehele Algarve.

We hebben genoten iedere dag van het begin tot het eind. Wat betreft de local (contactpersoon Pedro) was er goed overleg mogelijk. Wij hebben uit onszelf meerdere malen een beroep op hem gedaan, om vroeger te kunnen starten. Dit was nodig i.v.m. de warmte, en wij hebben dit als prettig ervaren. Als we dit wilden, belde hij nog met ons overnachtings adres, omdat niet overal engels gesproken werd. Ook was niet iedereen ervaren met de google translate app, waar we ook veel aan hadden. Pedro zelf nam ook regelmatig uit zichzelf contact op, om te vragen hoe het gegaan was, zeer ongedwongen en door ons zeer gewaardeerd.

De tocht hebben wij in het begin als minder toeristisch ervaren, terwijl we na Monchique het meer toeristisch gedeelte van de Algarve in wandelden. Het eerste gedeelte kregen we spontaan koffie en pruimpjes aangeboden. Ook werd voor ons een café/rustpunt voor geopend, wat meteen weer de deuren sloot toen we weggingen. Zo leuk en gastvrij. Het hoogtepunt naar Monchique via de grote keien, waren voor mij (Lisette) een hele ervaring, blij dat ik de wandeling gedaan heb. Wat een uitzicht, maar of ik dit nog eens zou doen. Wat waren we blij met de wandelstokken. Ook fijn dat we regelmatig dezelfde chauffeur hadden, die vertelde over de droogte in de Algarve. Hij wees ons op de gebieden bij rivieren waar eigenlijk water moest staan, en waar het begroeid was met hoog gras.

Ook onze gids die ons meenam naar het natuurpark de Formosa, was zeer gedreven. De tijd was minder om vogels te spotten, maar hij had alles goed voorbereid en nam ons mee naar drie locaties. Hij hoopte ons toch iets te laten zien en uiteindelijk nam hij ons ook mee waar wij zowel vogels konden zien, als hoe men zout wint.

Een paar kleine minpuntjes waar misschien iets aan gedaan kan worden. In verband met de warmte en de lange tochten waren de hoeveel heden water niet bij iedere etappe toereikend. Gelukkig hadden we dit snel door en we gingen dan ook als het ware een beetje hamsteren. Soms werd slechts 30 cl meegegeven, andere plaatsen kreeg je 1,5 liter per persoon. Ook wat betreft de lunchpakketten waren er nogal verschillen. Gelukkig hadden wij Isostar poeder bij waar we energie uit haalden op de langere tochten, want omdat we het soms met een dubbele witte boterham met ham/ kaas moesten doen, terwijl we in Nederland volkorenbrood eten, is dit op zo’n tocht niet echt voedzaam genoeg. Ook kregen we op sommige plekken 2 dubbele boterhammen waar we dan wel genoeg aan hadden. Het scheelde soms al als we een banaan mee kregen, of we een omelet op ons brood meekregen. Deze producten, vooral ei en banaan zijn zeer voedzaam en belangrijk voor de spieren die hard moesten werken.

Het werd soms ook gevraagd wat we wilden en dan gaven we dit aan. Ook bananen werden door ons gekocht waar dit kon en zo groen mogelijk, voor het geval we deze hard nodig zouden hebben.

De overnachtingen waren gevarieerd genoeg om dit als een goede plus aan te merken. Al met al een zekere aanrader, en nu gaan we op naar de Via Gladiola in Nijmegen.

Hartelijk dank voor de energie die je voor ons erin gestoken hebt om deze reis te maken zoals wij hem wilden.

Met vriendelijke groet Peter en Lisette van Hoek
Rijen

Ik zal zorgen dat Pedro en zijn collega’s een vertaling krijgen, dat compliment komt hem wel toe!

Verder zullen wij zeker ook de minpunten overleggen met onze lokale partner, met name die lunchpakketten is goed om met de accommodaties af te stemmen dat dit echt voldoende moet zijn. En we zullen zelf nóg duidelijker vermelden dat onze wandelaars zelf ook voldoende bidons meenemen om te vullen.

Richina


12/07/24
Wandeltocht van Pombal naar Coimbra | Terras de Sicó, mei 2024

Over de 6-daagse Portugese wandeltocht Terras de Sicó (mei/juni)

Algemene indrukken:

  1. Goede en hartelijke ontvangsten van het begin tot het einde.
    Iedereen was geïnteresseerd en stond klaar om je op te vangen.
    Bijna elke aankomst was een feestje.
  2. Tegelijkertijd waren de accommodaties gevarieerd en perfect in orde. 
    Van verbouwde boerderij tot sjiek hotel, we konden overal genieten.
  3. De wandeltocht in zijn geheel was zeer afwisselend en goed te doen voor geoefende wandelaars. Wat er te zien was, dat hebben we kunnen zien. Sommige delen “moet je even doorheen” maar dat geldt voor elke wandeltocht!
  4. De markeringen onderweg waren bijna altijd op de juiste plek en voldoende. Samen met de gps kom je er altijd uit!

Met veel dank aan de organisatoren, speciaal Francisco!!

Theo en Christa


25/06/24
Wat een feestje! | Rota Vicentina, mei 2024

Het visserspad in Portugal: we hebben zo’n leuke wandeltocht gehad! Op maat gemaakt. Bloemen, uitzichten, eten. Wat een feestje! Dank voor de goede dienstverlening!

G B

Review via Google


27/05/24
Ik heb enorm genoten | Via Algarviana Oost 10 dagen, mei 2024

Hallo Richina,

Het eerste gedeelte van mijn reis zit er bijna op, alleen nog de taxi morgen naar ’t vliegveld.

Ik wil je hartelijk bedanken voor al het geregel en je goede zorgen. De natuur, de stilte, de bloemen, de mooie paden, de goede bewegwijzering, de accommodaties en het vervoer waren alles bij elkaar geweldig!

Onderweg ben ik ook een paar aardige mensen tegengekomen. Kortom: ik heb enorm genoten.

Mijn reactie mag met naam en leeftijd op de website. Wellicht dat dat andere 60+ vrouwen stimuleert om hier te wandelen.

Met hartelijke groet uit Faro,

Monique
(1958)

PS Alle gevaren waarop gewezen was in de informatie, zijn gelukkig in de praktijk niet voorgekomen. Maar door de aanschaf van extra materiaal (satellietcommunicator, fluitje etc.) voelde ik me niet bang. Dus toch handig!


16/05/24
Wandeltocht van Pombal naar Coimbra | Terras de Sicó, april 2024

Hallo Richina,

Inmiddels terug in Nederland genieten we nog na van onze prachtige wandeltocht in Portugal.

We (ik liep deze tocht samen met mijn zoon, wat het extra speciaal maakte) zijn super tevreden. Richina gaf goede adviezen. Van te voren kregen we een duidelijk draaiboek en alles klopte.

Francisco (de man die alles ter plaatse regelde en onze contactpersoon daar was) haalde ons van de trein en sprak het hele programma met ons door. Ook is hij halverwege de tocht nog langs geweest om te evalueren hoe de eerste dagen gegaan waren. Dagelijks hadden we app contact met hem.

De wandelingen waren prachtig. Vooral de eerste 4 dagen loop je in prachtige natuur en kom je bijna niemand tegen. Veel bloemen, vogels, allerlei soorten orchideeën, fossielen en prachtige vergezichten.

De accomodaties zijn super. We werden echt in de watten gelegd met heerlijk eten, drankjes enz.

De laatste dag liepen we van Condeixa naar Coimbra en kwamen we weer meer in de bewoonde wereld. Ook veel bedevaartgangers lopen dan een stuk dezelfde route. Het was bijzonder Coimbra binnen te lopen en erg leuk om daar nog rond te kijken.

Voor wie een bijzondere wandelreis wil maken met veel natuur is deze reis een echte aanrader.

Richina, Francisco, hotel Belem, Joana, Marjolein, Maria, hotel do Paço en hotel Vitorio, super bedankt.

Koen en Lia

 

Terras de Sico Terras de Sico
Terrras de Sico
Terras de Sico

08/05/24
Ik heb van iedere stap genoten | Via Algarviana, april 2024

Dag Richina,

Het was fantastisch. Ik heb van iedere stap genoten. Wat een heerlijke rustige route, het was echt met mezelf 2.0 :-)

Alles was uitstekend geregeld, ontvangst op het vliegveld, accomodaties, eten, transfers.
Dikke pluim.

Hartelijke groet,
Ingrid Floor


06/05/24
We kijken terug op een mooi avontuur | Via Algarviana, maart 2024

Dag Richina,

Wij zijn gistermiddag weer geland. We kijken terug op een mooi avontuur.

Genoten van prachtige landschappen en bloemen en hele lieve mensen die goed voor ons gezorgd hebben. Zeker de eerste 11 dagen waren goed en fijn op leuke en verrassende locaties. Verschillende, erg leuke ontmoetingen.

Sector 12, 13 en 14 viel ons wat tegen, na Monchique afdalen en weer terug komen in de sfeer van de kust en ook andere landschappen. We kwamen toevallig ook in de stormende regen en onweer aan op de kaap. Maar wel zijn we blij dat we de hele route in een keer hebben gelopen.

De organisatie van Proactivetur was geweldig goed. We konden João altijd bellen (goed bereikbaar) en even overleggen over een ander tijdstip van de taxi, of over andere vragen.

De dag route (na de klim vanaf de Dam) naar Silves was plotseling afgesloten vanwege een autocross. Enorme herrie en zandverstuivingen. Toen moesten we zelf een andere weg door het berglandschap zoeken want de Via werd die (zaterdag) gebruikt als crossbaan. We mochten daar niet lopen en dat kon ook niet. Heel bizar om mee te maken. Voor João was dit ook een verrassing. Hij kon ons daar niet mee helpen, maar bood zeker aan om ons ergens met een taxi op te laten halen. Dat vonden we niet nodig.

Het was goed dat we zelf een GPS van de route hadden en al zoekend op de GPS vonden we andere paden en  kwamen we uiteindelijk net voor Silves weer op de route naar Silves aan, maar dat was wel lastig toen.

Zo heb je wel een GPS nodig hoor, want niet altijd was het pad goed aangegeven.

In ieder geval dank voor ook jouw ondersteuning.
Ik was erg ontroerd door Rosaria in Alcoutim.
Wat een lieve bijzondere vrouw en we hadden zo een mooi contact met haar.

Zou haar nog wel een mailtje willen sturen.
Maar ik heb niet haar mailadres.

Hartelijke groet, ook namens H.
I.


26/03/24
Echt voor herhaling vatbaar, maar dan weer een andere route | Via Algarviana, februari 2024

Beste Richina,

We vonden de tocht echt ontzettend leuk ! Alles was perfect geregeld, ontzettend leuke onderkomens, prachtig weer en mooie landschappen en dorpjes. We hebben echt genoten. João van Proactivtur was superaardig en reageerde direct als we hem ergens over appten. Ook het vervoer van de bagage en de transfers gingen perfect. We vonden vooral de accommodatie in Furnazinhas en Salir prachtig en de 3 accommodaties van Zitur waren ook geweldig. 

Wat wij minder vonden was de accommodatie in Balurcos bij Guesthouse Vale das Hortas; nogal ongezellig en heer Faustinho bleef de hele tijd bij je zitten zonder iets te zeggen en dat gaf een beetje een ongemakkelijk gevoel. Het onderkomen in Parizes vonden wij ook wat minder net als het huisje achterin de tuin in Bensafrim. 

Kortom; echt voor herhaling vatbaar, maar dan een andere route natuurlijk.

Heel erg bedankt voor de organisatie!

Hartelijke groet,

Monique (mede namens Phillip)


20/02/24
We hebben genoten van de reis | Via Algarviana Oost, februari 2024

Beste Richina,

Ik ben inmiddels weer terug in Nederland en wil nog even melden dat mijn zus en ik erg hebben genoten van de reis.

De overnachtingen, het bagagevervoer en de transfers zijn allemaal goed verlopen volgens afspraak.

Na onze eerste overnachting hebben we voordat we vertrokken nog een uitgebreide uitleg gehad van João.

De lengte van de etappes was precies goed voor ons en het werd ook nog eens precies op tijd mooi weer.

De route was over het algemeen uitstekend aangegeven, inclusief vele kruizen bij de paden die je juist niet moest nemen.

Iets wat voor mij nog een goede toevoeging geweest zou zijn zou een papieren routekaart zijn geweest. Die is voor mij overzichtelijker dan de kleine kaartjes op de mobiele telefoon, maar dit is een minuscuul detail.

Hartelijk dank,
JanWillem


01/02/24
Rota Vicentina een terugblik van 11 vriendinnen september 2023

Wij hebben met z’n elven een fantastische wandelvakantie gehad!
Wat een rust op de wandelpaden de eerste 3 dagen hebben wij ons verbaasd dat we maar 2 wandelaars hebben gezien en gesproken.
De accomodaties waren heel divers maar allemaal top.
Iedere ochtend toch weer een verrassing hoe onze picknick eruit zou zien.
Onze favoriet was toch echt wel the new Laziness.
Met deze temperaturen waren de zwembaden ook heerlijk.
Het transport van Lissabon naar Odimera en van Almograve naar Lissabon was echt heel goed geregeld, keurige chauffeurs.
Natuurlijk Carlos niet te vergeten met het fijne/late ontvangst en de uitleg over de routes.
Hij was zeer goed mobiel te bereiken en reageerde dan ook heel snel.
Onze bagage was iedere dag weer keurig op de accomodaties!

Chapeau

Hartelijk groeten,
De raad van Elfjes


08/10/23
Terug van de Via Algarviana, september 2023

Beste Guus,

Een paar minuten geleden zijn we opgestegen vanuit Faro. We hebben een fantastische wandelvakantie gehad. De wandelingen waren in alle opzichten gevarieerd qua afstand, zwaarte, dorpjes en natuurlijk de natuur. Gelukkig is alles goed gegaan. Het contact met Joao was TOP. De guesthouses en/of hotels waren zeer gevarieerd. Sommige waren uitmuntend en slechts één was ronduit niet goed. De plaatsvervanger (dochter) was wel aardig en dat maakte veel goed.
Samenvattend: PORTUGAL is ons (via jullie organisatie) weer goed bevallen en een planning voor 2024 zit al in ons hoofd.

Hartelijke groeten,
Wil en Philomena


19/09/23
Terug van de nieuwe reis door de Terras de Sico juni 2023

Beste Guus,

Ondertussen zijn we weer in een andere wereld terecht gekomen, met andere zaken bezig maar regelmatig denken we terug aan onze mooie tocht.

Deze beleving hebben we dan ook met familie en vrienden gedeeld.

We zijn heel positief over onze tocht, we vonden het super om te wandelen in een heel mooie streek met weinig toerisme. Overal was het onthaal hartelijk, het eten meer dan voldoende en we hebben op speciale plekken gelogeerd. 

Vooral het contact ter plaatse maakte deze reis bijzonder. Onze kennis van het Portugees is minimaal maar heel wat gastheren/vrouwen spraken Frans of Engels zodat we een gesprek hadden over het leven in Portugal.

Om af te sluiten willen we vooral de inzet van Francisco niet vergeten te melden. Bij aanvang met zijn uitgebreide toelichting en onderweg was hij elke dag via whatsapp aanwezig om ons eventueel bij te staan. 

Daarom graag onze dank aan "engelbewaarder" Francisco.

Hartelijke Groeten,

Johan & Kathleen


02/07/23
Terug van de Rota Vicentina, mei 2023

Dag Guus,

We hebben enorm genoten van de reis. We hebben het er nog dagelijks over hoe geweldige ervaring het was.
Niet alle etappes hebben wij gelopen zoals het bedoeld was, maar hebben ivm de zwaarte soms een alternatief genomen. Alle accomodaties waren top geregeld, OceanHouse en Vincentina Rooms waren onze favoriete.
Inmiddels is ons fotoboek in bestelling, doen we ooit eigenlijk, maar nu willen we deze bijzondere ervaring vasthouden.
Op het pad hebben we diverse ontmoetingen gehad die een saamhorigheid in zich meebracht. Je komt iedere dag dezelfde groep mensen tegen, dit voegde iets toe.
We hebben je reisorganisatie aanbevolen aan mensen. Het is persoonlijk en heel goed verzorgd!

Hartelijke groet,
Astrid en Dirk 


07/06/23
Terug van de Rota Vicentina Zuid, april 2023

Beste Guus,

Wij hebben het weer heerlijk gehad, de zuidkant is ook werkelijk prachtig (nadat je de drukte van Lagos achter je hebt gelaten).
Overigens was Lagos mooi om zo eventjes te zijn.
Volgende keer gaan we toch voor meer dagen:-)

Even een aandachtspuntje: voor ons was dag 2 best een pittige wandeling en waren later dan gepland bij de taxi (kan je ook nog even duik in zee nemen) misschien handiger om zelf met taxi af te stemmen hoe laat je er bent. Nou het was in één woord weer fantastisch!

Hartelijke groet Laura & Menno


15/05/23
Terug van de Rota Vicentina, april 2023

Dag Guus,

We zijn net terug, want wij hadden onze wandelvakantie nog verlengd met 3 dagjes Lissabon… wat de ideale combinatie was.

Wat feedback over onze door Aarts Wandelreizen georganiseerde Rota Vicentina wandelvakantie : niets dan lof, alles is uitstekend verlopen, vanaf aankomst tot vertrek. De introductie door (de zeer sympathieke) Carlos en het bagagevervoer was prima, de verblijven waren zeer gevarieerd en zijn ons allemaal goed bevallen, de zes wandelingen waren prachtig en de combinatie van 2 dagen ‘historische route’ en 4 dagen ‘vissermans route’ was voor ons echt wat we hadden gehoopt. Ook de tips die we hebben gevolgd om ’s avonds te dineren waren uitstekend en we hebben echt genoten van de authentieke Portugese keuken en de hartelijke ontvangst en vriendelijke bediening die we telkens kregen. Kortom, een heerlijke vakantie, die we iedereen kunnen/zullen aanraden.

Met vriendelijke groet,

Frank & Ann 


15/05/23
Terug van de camino Finisterre Muxia, april 2023

Hoi Guus,

We zijn inmiddels al weer even thuis,maar met ons hoofd nog steeds in Spanje!

Wat hebben we een geweldige 9 dagen gehad.

Een dag helemaal verregend,een andere dag een paar dagen een flinke bui,maar over het algemeen prima weer gehad.

Prachtige wandelingen, schitterende omgeving,kleine gehuchtjes,mooie uitzichten. Kortom: we hebben genoten!

Ook was alles perfect georganiseerd fijne overnachtingsplekken met prima bedden best fijn als je moe bent na een dag lopen...

Dank je wel, ook namens Ans en Truus.

Groetjes ,Marjan 


09/05/23
Rota Vicentina een terugblik, april 2023

Beste Guus, 

Van begin tot eind was het top geregeld. De vooraf ontvangen informatie was helder en duidelijk evenals de uitleg van Carlos. Leuk om nog een uitgebreide wandelkaart en een boek met extra informatie over de route te ontvangen. De wandelingen waren geweldig mooi met fenomenale uitzichten, de bewegwijzering was uitstekend. Ondanks dat we geen fervente wandelaars zijn, viel het ons qua zwaarte reuze mee. Lunchpakketten waren meer dan voldoende. Daarnaast hebben we ‘s avonds genoten van heerlijk (en goedkoop!) eten in de dorpjes. Leuke sfeer! De kans is groot dat we volgend jaar deel twee zullen boeken. Dank voor de goede organisatie en wellicht tot volgend jaar.

Gr. Arnold


09/05/23
Via Algarviana Algarve, Portugal maart & april 2023

Via Algarviana van  Alcoutim naar Cabo de Sao Vicente – Portugal -  maart-april 2023

Een LAW is steeds weer een hele ervaring. Maar deze wandeling was een geweldige belevenis en dagelijks komen er nog herinneringen boven; in beelden, kleuren en geuren. Maar zeker ook de ontmoetingen met de locals en andere wandelaars.

Wat achterblijft is de ‘stilte’ en de ‘leegte’ in zonnig Algarve. Er waren wandeldagen dat we onderweg maar één enkeling tegenkwamen. Dat vonden wij bijzonder .… geen achtergrondgeluiden; niets anders dan het klotsen van (veel) drinkwater in de onze rugzakken. Uniek en rustgevend.

De accommodaties waren redelijk tot goed. Twee uitzonderingen moeten genoemd, te weten Varandas do Vale  en Residential Tia Bia.

Bij Xana en Miguel in Varandas do Vale word je zo gastvrij, met aandacht, onthaald dat we spijt kregen dat er de volgende dag geen geplande rustdag voor ons was. Alles was daar op en top in orde: de maaltijden en de hele ambiance! Daarentegen was de Residential Tia Bia onze slechtste ervaring, met vooral heel slechte bedden. En na een best, heel pittige wandeldag hadden we onszelf iets beters gegund.

Deze wandeldag (traject Cachopo – Barranco do Velho)  zou naar onze mening veel eerder moeten starten. De taxi haalde ons om half 9 op in Vaqueiros en startten we om 9 uur vanuit Cachopo.

De locale reisbegeleiding van ProActivetur was vooral heel goed telefonisch bereikbaar bij vragen onderweg. Onze vragen kwamen vooral doordat de bewegwijzering niet altijd duidelijk was of gewoon ontbrak. Op het traject Salir -Alte moet je een wit-rood kruis (‘wrong way’) juist negeren en vanuit Silves hebben we behoorlijk moeten zoeken, voordat we de juiste weg naar Monchique weer terugvonden. En komend vanaf Bensafrim is het oversteken van de EN 125 heel onduidelijk en daardoor ook gevaarlijk.

Onze transfers waren overigens steeds punctueel op tijd.

Bij aankomst op het vliegveld was er overigens niemand van de organisatie ProActivetur aanwezig. Men had doorgekregen dat we pas om 19.00 u zouden landen. Na een telefoontje kwam Pedro, na ruim een half uur, om de informatie door te nemen. Ons inziens heeft het doornemen van àlle informatie op het vliegveld, niet het beoogde effect. Het is veel om in 20 minuten alles in je op te nemen. Wellicht zou een dagelijkse briefing per mail, vanuit de organisatie met extra aandachtspunten voor het komende traject, meer doel treffen. Dan zou b.v. een ‘wit-rood kruis’ al kunnen worden vermeld….

Tot slot….met al onze persoonlijke ‘plussen en minnen’ zeggen we: “Het was grandioos!”

Pieter en Marja


22/04/23
Terug van de Via Algaviana-Barrocal; maart 2023

Beste Guus,

Fijne wandelingen in een prachtig landschap, stille natuur, eenvoudige maar comfortabele pensions, vriendelijke mensen, goed eten en elke dag ☀️
De bloemenpracht was overweldigend!
De laatste etappe naar Loulé was minder mooi. Nogal veel asfalt, huizen en auto's. Maar dat had ik verwacht. Het stadje Loulé was wel mooi! En het hotel daar was zeer goed.

Organisatie en begeleiding door Pro Active tours was perfect. Onze contactpersoon, Pedro, was heel vriendelijk en attent.

Els en Joannes,


25/03/23
Terug van de Via Algarviana, november 2022

Beste Guus,

We hebben een goede en fijne vakantie gehad. Mooie route en het weer was fantastisch. De transporten waren goed geregeld, evenals de onderkomens.

Wel kwam er een puntje van kritiek uit de groep en dat ging over het ontbreken van de mogelijkheid elektronisch te betalen of geld op te nemen in “onze” eerste etappe plaatsen.

Dit staat pas in het pakket dat je in Faro ontvangt, maar wellicht is het goed hier de gasten op te attenderen voordat ze vertrekken.

Verder waren we zodanig enthousiast dat we de mogelijkheden voor volgend jaar willen onderzoeken.

Vriendelijke groet namens de groep

Reisleider (in ruste ?) Bart


22/11/22
 
Powered by Phoca Guestbook