Aarts Wandelreizen, Wandelvakanties & Pelgrimstochten

Wandel een authentieke wandelreis, trektocht of pelgrimstocht in Portugal of Spanje

De weg vanuit Santiago de Compostela naar de Costa da Morte. 

De Camino Finisterre, die eindigt in Finisterre of Muxia. Galicië, Noordwest Spanje.

Wie na een van onze verschillende pelgrimstochten eindelijk in Santiago de Compostela is aangekomen en nóg verder wil lopen om te eindigen bij “het einde van de wereld”, bestaat de Camino Finisterre. Traditioneel gezien ontdoet de pelgrim in Finisterre zich van zijn oude kleren als een symbolische daad van vernieuwing. 

Tijdens deze tocht gaat u in de voetsporen van de pelgrims die nog geen afscheid willen nemen en een nieuw einddoel willen na het bereiken van Santiago de Compostela. Via deze pelgrimstocht op de Camino naar Finisterre gaat u op weg naar de onmetelijke oceaan, de deur naar een andere wereld. De Cabo da Morte in Finisterre met zijn vuurtoren is werkelijk het uiterste punt. Veel pelgrims die hier aankomen, beëindigen hun wandelavontuur bij kilometerpaal 0 in Finisterre; het einde van de wereld!

 

Camino Finisterre - KustrouteCamino Finisterre - Wandel naar het einde van de wereldEigenlijk is het niet het meest westelijke punt van Europa, want dat is Cabo da Roca in Portugal. Maar dat wisten de Romeinen toen nog niet dus in de oude tijd was dit wel de algemene overtuiging. Vandaar de naam ‘Finis Terrae’, Land’s End genoemd in het Engels.

De Romeinen geloofden dat het “de deur naar de andere wereld”was, aangezien ze daar de zon in de Atlantische Oceaan zagen verdwijnen. Als symbool voor de vernieuwing van het leven, zou het aanschouwen van de zonsondergang als een wedergeboorte zijn. De reden waarom pelgrims zodra ze het einde bereikten, de zonsondergang bekeken en daarna hun kleding verbrandden.

Camino Finisterre - Het einde van de wereldVoor de overgrote meerderheid van de pelgrims is dit een verlengstuk van hun avontuur naar Santiago. Verbrand je kleren en je wandelschoenen aan het “einde van de wereld” terwijl de zon in de Atlantische Oceaan verdwijnt. Een herinnering die pelgrims mee naar huis nemen en hun hele leven meedragen. Dit pad wordt steeds populairder. 

Camino Finisterre - Wandel naar het einde van de wereld langs de kustFinisterre is mentaal, religieus en historisch gezien het perfecte einde van deze pelgrimstocht. Onderweg vindt u veel interessante kerken, Pazos (grote Galicische boerderijen), cruceiros (pelgrimskruizen) en ontelbare hórreos (typische Galicische graanschuren gebouwd op pilaren). Het is een (nog) rustige route, omdat veel pelgrims ervoor kiezen om in Santiago de Compostela te eindigen.

Het regent vaak in dit deel van Galicië en de ochtenden zijn veelal mistig, maar vooral het deel, als u doorloopt naar Muxia, geeft u de kans om het authentieke Galicië te ervaren dat in vele opzichten uniek en onbekend is.

Camino Finisterre - Wandel naar het einde van de wereld door idyllische dorpjesDit stuk langs de kust van Finisterre naar Muxía is een van de mooiste van alle pelgrimsroutes. U komt langs mooie zandstranden, duinen en idyllische dorpjes. Daarnaast bevind zicht de kerk Santuario de Nosa Señora da Barca bij Muxía op een bijzondere plaats, vlak aan de kolkende zee. Het feit dat u de route bijna alleen voor uzelf heeft, maakt het nog indrukwekkender. Aan u de uitnodiging om dit te gaan ervaren!

 Enkele filmpjes vanuit 3opreisFinisterre en Nequeira

Algemene informatie

Startpunt: Santiago de Compostela

Eindpunt: Finisterre of Muxia

Duur:

7 dagen - 6 nachten bij de reis die eindigt in Finisterre; 5 wandeldagen

9 dagen - 8 nachten bij de reis die eindigt in Muxia; 7 wandeldagen

Totale afstand: 87 km tot aan Finisterre en 116 km tot aan Muxia 

Beschikbaarheid: 1 maart t/m 31 oktober 

Minimum aantal personen: 1

Prijs tot en met Finisterre voor 2023: € 520,- per persoon in een tweepersoonskamer bij een boeking van minimaal 2 personen.

Extra toeslag voor een eenpersoonskamer voor het geval u alleen reist: € 190,-

Inbegrepen:

 • STO-Reisgarantie; zie algemene reisvoorwaarden
 • Zes overnachtingen op basis van logies & ontbijt
 • De noodzakelijke transfers in het dagprogramma
 • Telefonische ondersteuning voor noodsituaties
 • Pelgrim paspoort (Credential) + Schelp
 • Routeboek in het Nederlands van de etappes met daarin de reisdocumentatie

Extra diensten, die u kunt bijbestellen:

 • Bagagevervoer tussen de accommodaties (1 eenheid/stuk bagage – Max. 15 kg): € 60,-  
 • 2 of meer eenheden/stuks bagage: € 50,- per eenheid. Alleen tussen 15 maart en 31 oktober – Max. 15 kg
 • Meer dan drie eenheden/stuks bagage: € 40,-- per eenheid. Alleen tussen 15 maart en 31 oktober  – Max. 15 kg
 • Diners bij de accommodaties (4 diners): € 110,- per persoon. Dit is niet nodig, maar wel makkelijk, omdat u meestal vroeger kunt eten dan in Spanje gebruikelijk is. Na 21.00 uur. De enige plaats waar u geen verschillende opties heeft om zelf te kiezen is Negreira (nabij Ponte Maciera), De hotels die we in die plaats gebruiken, bieden diners aan waarbij het niet nodig is om van tevoren reserveren.
 • Extra nacht vooraf OF na afloop van het arrangement in Santiago (Hotel 3 *): € 60,- per persoon in een tweepersoonskamer. Eenpersoonskamer: € 105,-

Prijs tot en met Muxia voor 2023: € 585,-  per persoon in een tweepersoonskamer bij een boeking van minimaal 2 personen.

Extra toeslag voor een eenpersoonskamer voor het geval u alleen reist: € 210,-

Inbegrepen:

 • STO-Reisgarantie; zie algemene reisvoorwaarden
 • Acht overnachtingen op basis van logies & ontbijt
 • De noodzakelijke transfers in het dagprogramma
 • Telefonische ondersteuning voor noodsituaties
 • Pelgrim paspoort (Credential) + Schelp
 • Routeboek in het (nog in het Engels) van de etappes met daarin de reisdocumentatie

Extra diensten, die u kunt bijbestellen:

 • Bagagevervoer tussen de accommodaties (1 eenheid – Max. 15 kg): € 75,- 
 • 2 of meer eenheden: € 65,- per eenheid. 
 • Diners bij de accommodaties (6 Diners): € 160,- per persoon. Dit is niet nodig, maar wel makkelijk, omdat u meestal vroeger kunt eten dan in Spanje gebruikelijk is. Na 21.00 uur. De enige plaats waar u geen verschillende opties heeft om zelf te kiezen is Negreira (nabij Ponte Maciera), De hotels die we in die plaats gebruiken, bieden diners aan waarbij het niet nodig is om van tevoren reserveren.
 • Extra nacht vooraf OF na afloop van het arrangement in Santiago (Hotel 3 *): € 60,- per persoon in een tweepersoonskamer. Eenpersoonskamer: € 105,-

Aarts Wandelreizen rekent op al zijn reizen geen reserveringskosten.

Walk the Santiago to Finisterre Way map

 

Accommodaties:

De accommodaties zijn in hotels of landelijk gelegen plattelandsverblijven en zijn in de buurt van de "Caminho". Deze zijn comfortabel en per stuk geïnspecteerd door ons team. Wij bieden nooit accommodaties aan met slaapzalen in herbergen de "Albergues".

Bus:

Met de bus terug vanuit Muxia naar Santiago. Klik op Muxia  of Muxia.2 Of bekijk de dienstregeling online via Monbus

Reis aanvragen

Bekijk het dagprogramma

Bekijk de fotogalerij

Lees de reiservaringen van Portugal


Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).