Aarts Wandelreizen, Wandelvakanties & Pelgrimstochten

Wandel een authentieke wandelreis, trektocht of pelgrimstocht in Portugal of Spanje

Wandelen over de Via Algarviana in de Algarve

De Algarve is de zuidelijkste provincie van Portugal met een heerlijk klimaat en vele stranden. Het binnenland van de Algarve biedt vele mogelijkheden om wandelend de lokale bevolking te leren kennen.

Lieflijke strandjes omzoomd door duinen, afgewisseld door grillige rotsformaties en baaien, met uitzicht op de steile kliffen waar de golven op stukslaan. De zilte zeelucht vermengt zich hier met de geur van eucalyptus en tijm. De variatie in de typische mediterrane flora en fauna is groot.

De Algarve heeft veel meer te bieden dan alleen zon en zee. U wandelt in een deel van de Algarve dat buiten de drukke vakantiegebieden ligt en gaat het binnenland in. Daar vindt u heuvels, schilderachtige dorpjes met de bekende witte huisjes, kerkjes en boerderijen.

Groene heuvels gaan over in lage bergketens en tussen de heuvelruggen liggen langgerekte valleien met vruchtbare rode aarde.

Het klimaat is warm en droog, met meer dan 300 dagen zon per jaar. Dat het achterland van de Algarve toch zo groen is, komt door de riviertjes en beken die uit de bergen afwateren naar lagere gebieden.

Hier heerst nog de typisch Portugese ontspannen levensstijl met een traditie van overvloedige maaltijden en goede wijnen. In de plaatselijke restaurants maakt u kennis met de lokale keuken, waar verse vis en vooral de beroemde bacalhoao een vast plekje op de menukaart hebben.

De Via Algarviana: een goed bewaard geheim voor wandelaars

De Portugese Algarve is niet alleen voorbehouden aan zon- en strandliefhebbers: in het groene binnenland is de Via Algarviana een goed bewaard wandelgeheim.

Op de Kaap Sint-Vincent, de meest zuidwestelijke punt van het Europese vasteland, steekt de 150 jaaroude vuurtoren tegen de felblauwe hemel af. De grote Portugese ontdekkingsreizigers noemden de branding hier O Fim do Mundo, het einde van de wereld. De woelige Atlantische Oceaan, die te pletter slaat tegen vervaarlijk ogende rotsen, is reeds van ver hoorbaar. U bent aan het eind gekomen van een 300 kilometer lange wandeltocht en mag eindelijk door de hoeven zakken.

De stranden ten zuiden van de Kaap vormen een waardige afsluiting van de Via Algarviana, een pad dat dwars door het Portugese binnenland slingert en een uniek inkijkje biedt in het ongestoorde dorpsleven van de Algarve. Oorspronkelijk was de weg een oude handelsroute die werd gebruikt door de Moren en de Romeinen. Een groep internationale wandelaars besloot de Via nieuw leven in te blazen, bewegwijzering aan te brengen en met de lokale bevolking faciliteiten voor weggebruikers te promoten. Dat varieert van restaurants en culturele monumenten tot natuurgebieden en bijzondere slaapplekken.

De grote trekker van de Via Algarviana is uiteraard de ongerepte natuur. Die is op zijn mooist in de lente. De groene heuvels staan dan vol met bloesems van amandel- en sinaasappelbomen. Klik hier voor meer info over de flora en fauna van de Algarve

Klik hier voor onze wandelreizen over de Via Algarviana

Individuele trektocht Via Algarviana Oost Algarve van 8 of 10 dagen

Individuele trektocht Via Algarviana West Algarve van 8 dagen

Individuele trektocht Gehele Via Algarviana in de Algarve van 16 dagen

Ons aanbod is recent uitgebreid met de 16 daagse wandelreis over de gehele Via Algarviana, omdat er veel wandelaars zijn die zowel Oost als West Algarve willen ontdekken. Alle deze wandelreizen zijn aan te passen met extra rustdagen.

Neem voor maatwerk gerust even contact op om de mogelijkheden te bespreken.

De wandelroute "Via Algarviana"

 

Landschap en Hoogtes

Kaart van de Via Algarviana

  

De Algarve op zijn mooist: Wandelen over de 'Via Algarviana'

Wandelroute Via Algarviana dwars door de Algarve | Aarts WandelreizenDe Via Algarviana is een schitterende wandelroute en een absolute aanrader voor de doorgewinterde wandelaar. Deze 300 km lange wandelroute loopt van Alcoutim in het oosten, gelegen aan de grensrivier de Guadiana, tot het uiterste zuidwestelijke puntje van Portugal: Cabo de Sao Vicente, tevens de meest westelijke punt van het Europese continent. Het pad is deels gebaseerd op een oude pelgrimsroute en loopt via kleine dorpjes en oude steden in het binnenland.

De Via Algarviana is in mei 2009 officieel erkend als wandelroute en is hiermee aangesloten bij het Europees netwerk van wandelroutes (G13). Tijdens onze tochten door de heuvels en het fabelachtige landschap loopt u door 21 gemeenten, veelal authentieke dorpjes met witte huizen. Het bewandelen van de Via Algarviana is een uitdaging op zich en bovendien maakt u langs deze route kennis met de échte Algarve op zijn best! U zult hier afwisselend landschap tegenkomen, evenals de verlatenheid en stilte van het achterland.

Aan het wandelpad grenzen verschillende restaurants en hotels, waar het na een dag wandelen heerlijk uitrusten is. De idyllische dorpjes, schitterende natuurbronnen en culturele hoogtepunten, zoals bijvoorbeeld een distilleerderij die het typische Algarve-drankje 'Medronho Schnaps' produceert, zorgen elke dag weer voor een andere belevenis.

Een van die natuurwonderen op de Via Algarviana is de hoogste berg van de Algarve, de 902 meter hoge Foía vlak bij Monchique. Het uitzicht is zo mooi, dat de klim naar boven al snel is vergeten.

Uiteraard is het ook mogelijk om delen van de Via Algarviana te bewandelen. Het 300 km lange wandelpad is opgedeeld in 14 etappes van 14 tot 30 km, die afzonderlijk van elkaar kunnen worden gelopen.

Maatwerk is mogelijk, neem hiervoor contact met ons op.

 

Wegwijzers Via Algarviana | Algarve Portugal | Aarts WandelreizenPaden en landweggetjes

Lopend over de Via Algarviana komt u door een grote verscheidenheid aan landschappen (ronde heuvels met kurkeiken en pijnbomen, akkertjes met allerlei citrus-, olijf- en amandelbomen, valleien en rivierdalen) en langs historische plaatsen zoals het schilderachtige plaatsje Alte (de voormalige hoofdstad van de Algarve), Silves (waar veel Moorse invloeden zichtbaar zijn), Monchique (met zijn gebergte en het vlakke duin- en landbouwgebied in het oosten).

Vaak treft u verre uitzichten en af en toe gaat de wandeling een stukje door een bos. Verschillende malen steekt u rivieren en beken over. Afhankelijk van het jaargetijde en de hoeveelheid regen die in de winter is gevallen, moeten dan af en toe de schoenen uit.

De wandelroutes gaan voornamelijk over paden en landweggetjes, hier en daar een stukje asfalt in de buurt van een dorp. Stijgen en dalen is meestal zo’n 200 meter per dag. Alleen naar Monchique is dat 700 m en vanuit deze plaats nog eens 900 meter. Vooral in het oostelijke stuk vanaf Alcoutim tot aan Salir doorkruist u een tamelijk verlaten en daardoor zo aantrekkelijk gebied. 

 Lees meer over het speciale karakter van deze reis

 

Ontmoetingen door het wandelen op de Via Algarviana.

In de kleine dorpjes wonen bijna alleen nog de ouderen. Vriendelijke, vaak kleine mensen. Zowel ‘s zomers als ‘s winters dik gekleed. Veelal overlijden ze van ouderdom en niet door een ziekte, zoals vaak bij ons. De dorpen zijn zeer dun bevolkt en de bevolking heeft moeite om het land te bewerken. Aanvankelijk reageerde ze vrij schrikachtig op buitenlands bezoek. Tegenwoordig overwint de nieuwsgierigheid en loopt het dorp uit. Dan hebben we het soms over een vijftal inwoners. U moet niet verbaasd zijn dat men u aanspreekt en dat u spontaan hun levensverhaal te horen krijgt. Portugezen kunnen goed klagen, maar net als het weer klaren zij ook snel weer op. Zij gaan over tot de orde van de dag, zonder in de depressie te blijven hangen. Soms treft u een bewoner die in het buitenland (Frankrijk, Luxemburg of Duitsland) heeft gewerkt en de betreffende taal nog spreekt.

Waarom de Via Algarviana ?

Een belangrijk doel van het project Via Algarviana is het bevorderen van wandelen en andere middelen van ecotoerisme in de Algarve. Ook moet het project bijdragen aan de diversiteit van het toeristische aanbod van de regio en moet het laten zien dat de Algarve in elk seizoen genoeg te bieden heeft. Door gebrek aan economische activiteit stroomt het gebied geleidelijk aan leeg en vergrijst het. Het zou jammer zijn als het daardoor totaal ontvolkt raakt. Door dit gebied op de toeristische kaart te zetten wil Aarts Wandelreizen het een economische impuls geven, en daarnaast u de gelegenheid bieden het lopend over de diverse wandelroutes te verkennen.

Aankomst en vervoer.

U vliegt op Faro. Natuurlijk kunnen wij de transfers voor u organiseren. Maar er zijn ook andere mogelijkheden die we graag met u delen.
Er zijn ook bussen en treinen. 

Voor Eva bussen en Rede Expressos bussen

Voor treinen

Ook de site Rome to Rio  biedt een goed inzicht in transportmogelijkheden. 

Bekijk de video introductie

Bekijk de fotogalerij

Lees de reiservaringen van Portugal


Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).

Lees hier een artikel over onze reis in het blad "Op Lemen Voeten"

Bekijk hier een Portugese promotievideo over de ViaAlgarviana

Wandel de wandelroute 'Via Algarviana' met Aarts Wandelreizen & Geniet van de Algarve in Portugal Via Algarviana | Wandelroute Salir - Alte | Aarts Wandelreizen Via Algarviana | Wandelroute door Zuid Portgual| Individuele wandelreis of als groepsreis Start uw wandelreis over de Via Algarviana in Alcoutim bij Aarts Wandelreizen