Aarts Wandelreizen, Wandelvakanties & Pelgrimstochten

Wandel een authentieke wandelreis, trektocht of pelgrimstocht in Portugal, Spanje, Griekenland en Turkije

Wandelreizen Portugal

In Portugal bieden wij wandelreizen over de Azoren, door de Alentejo en de Algarve, door het nationaal park Peneda Geres en natuurlijk naar Santiago de Compostela vanuit het noorden van Portugal.

Wandelreis over de eilanden Sao Miguel, Sao Jorge, Pico en Faial in de Azoren

Tijdens deze 15 daagse wandelreis maakt u kennis met vier verschillende eilanden van de prachtige archipel: de Azoren.

Het hoofdeiland São Miguel vormt het begin van de tocht, daarna vliegt u naar de 'driehoek', São Jorge, Pico en Faial. Deze eilanden liggen dicht bij elkaar en met een beetje goed weer ziet u alle eilanden vanaf een hoog punt. Ondanks het feit dat de eilanden dicht bij elkaar liggen, zijn ze toch heel verschillend. Dat willen we u laten zien en vooral laten ervaren.

Lees meer...

Wandelreis over de Azoren, ontdek São Miguel en Santa Maria, 15 dagen.

Op het grootste eiland van de archipel, São Miguel, maakt u kennis met de uitbundige subtropische Azoriaanse flora en het bijzondere vulkanische landschap. Dit eiland is het grootst en meest divers (botanische tuinen, kratermeren, heetwaterbronnen, wandelpaden, theeplantages, walvisexcursies, het levendige stadje Ponta Delgada). Al wandelend verkent u het hoofdeiland São Miguel. Het heuvelachtige landschap is dankzij de hoge luchtvochtigheid prachtig groen en heeft niet voor niets de bijnaam ‘Groene parel van de Azoren’ gekregen.

Lees meer...

Wandelreis over São Miguel op de Azoren van Portugal

Ontdek tijdens deze 8 daagse wandelreis op de Azoren azuurblauwe meren, vulkanische bronnen, heldere watervallen en maak kennis met het lokale wildleven. Met een beetje geluk ziet u tijdens een facultatieve excursie immense walvissen uit het water springen. Uiteraard is er ook voldoende tijd om door de historische binnenstad van Ponta Delgada te slenteren.

Lees meer...

Santa Maria, klein maar fijn!

Een achtdaagse individuele wandeltocht, met zeven overnachtingen.

Santa Maria is het oudste eiland van de Azoren (ongeveer 8 miljoen jaar) en werd als eerste ontdekt. Geen enkel eiland van de Azoren is zo populair als zwem- en relaxbestemming. De witte zandstranden en het zonnige bijna mediterraanse weer, heeft het eiland van nature mee. Het eiland heeft de meeste zonuren van de archipel. Naast de stranden heeft Santa Maria ook enkele beschut gelegen zeewater zwembaden. Heerlijk om na een ' flinke' wandeling er in te duiken. Ondanks al dit 'aantrekkelijks', wordt het eiland nog nauwelijks door toeristen bezocht. 

Lees meer...

8 daagse Pelgrimstocht van Noord-Portugal naar Santiago de Compostela in Spanje

De Portugese variant van de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela, ook wel Via Lusitana genaamd, loopt niet ver van de oceaan over landelijke paden in noordelijke richting. Behalve de kathedralen van Porto, Tui en Santiago zijn er voorname kerken in Rates, Ponte de Lima, Redondela, Pontevedra en Padron. In het landschap kruist u Romeinse bruggen en wegen, rivieren en groene heuvels en wijngaarden. De pelgrimsroute loopt langs talrijke wegkruisen gewijd aan Sint Jacob.

Wij hebben drie individuele pelgrimstochten over de Caminho de Santiago ontwikkeld van 8, 10 en 13 dagen.

Beschrijving van deze 8-daagse pelgrimstocht naar Santiago de Compostela

alt

Deze wandelroute loopt langs de laatste 115 km van de Caminho de Santiago, van Valença do Minho (Noord-Portugal) naar Santiago de Compostela. U komt in contact met de tradities en manieren van leven op het Galicische platteland en geniet onderweg van de prachtige landschappen, historische architectuur en heerlijk eten. Dit is een tocht met onvergetelijke dagen en veel wandelen.

Het middeleeuwse vestingstadje Tui, gelegen aan de rivier de Minho en aan de grens met Portugal, vormt het vertrekpunt voor deze afwisselende Caminho. Met zijn wirwar van kleine straatjes, statige barokke gebouwen en monumentale Romaanse kathedraal wordt Tui terecht tot de mooiste plekjes van Galicië gerekend.

De wandelroute volgt voornamelijk landelijke weggetjes naar het noorden tot u de Ria Vigo bereikt, de eerste van de vele immense inhammen die deze grillige kust rijk is. U kunt uitgebreid genieten van de weidse uitzichten over zee, terwijl het pad zijn weg vervolgt naar het oude vissersplaatsje Arcade. De Caminho steekt de indrukwekkende Sampaio brug over en gaat verder als Camino de Santiago en loopt via stenen paden in de richting van Pontevedra.

Opnieuw geniet u van de fantastische uitzichten over de Costa del Muerte. Het barokke Ponteverda is reeds sinds de middeleeuwen het belangrijkste handelscentrum van deze streek. Zijn vele paleizen, prachtige plaza’s en vaak rijkversierde kloosters en kerken geven u een goede indruk van dat rijke verleden.

Op weg naar Caldas de Reis loopt de Camino afwisselend door kastanje bossen, met eucalyptus omzoomde weggetjes en over paadjes langs de typische kleine wijngaarden van deze streek. Caldas de Reis staat reeds sinds de Romeinse tijd bekend om zijn warme waterbronnen. Hierna loopt het pad verder via een netwerk van bospaadjes naar het middeleeuwse Padron met zijn schitterende Romaanse kerk en klooster.

Met een laatste klim leidt het pad u naar het majestueuze Santiago de Compostela. Deze schitterende stad is met zijn hoofdplein "Praza do Obradoiro" tevens het eindpunt van deze onvergetelijke reis.

Individuele Pelgrimstocht naar Santiago de Compostela in Spanje

Algemene informatie

Startpunt: Valenca do Minho (Portugal)

Eindpunt: Santiago de Compostela

Duur: 8 dagen - 7 nachten

Totale afstand: 115 km, verdeeld over 6 wandeldagen

Beschikbaarheid: 1 maart t/m 30 oktober

Minimum aantal personen: 1

Prijs voor 2021:

€ 470,-per persoon (in tweepersoonskamer)

Inbegrepen:

 • STO-Reisgarantie; zie reisvoorwaarden
 • 7 nachten accommodatie met ontbijt
 • Introductiebijeenkomst op de avond voorafgaand aan de eerste wandeldag
 • Telefonische ondersteuning voor noodsituaties
 • Pelgrimspaspoort (Credential) + Schelp
 • Routeboek in het Nederlands van de etappes
 • Documentatie

Extra diensten, die u kunt bijbestellen:

 • Bagagevervoer tussen de accommodaties (1 eenheid/stuk bagage – Max. 15 kg): € 60,-  Alleen tussen 1 maart en 31 oktober 2020.
 • Diners bij de hotels (5 Diners): € 100,- per persoon. Het zijn er 5 omdat wij in Valenca do Minho en Santiago geen diners reserveren. Er is in beide plaatsen genoeg keus. Onderweg zijn er genoeg alternatieven met soms pelgrimsmenu's wat het reserveren niet noodzakelijk maakt, maar Spanjaarden zelf dineren vrij laat, vanaf 21.00 uur. Bestelt u de diners via ons, dan kan dat veelal wat vroeger, 19.30-20.00 uur.
 • Extra voor eenpersoonskamer: € 160,-
 • Extra nacht voorafgaand aan het arrangement in Porto (Hotel 4 *): € 55,- per persoon in een tweepersoonskamer  Eenpersoonskamer: € 85,-.
 • Extra nacht na afloop van het arrangement in Santiago (Hotel 3 *): € 55,- per persoon in een tweepersoonskamer. Eenpersoonskamer: € 90,- 

Aarts Wandelreizen rekent op al zijn reizen geen reserveringskosten.

map camino santiago

Vluchten:

Wij raden u aan i.v.m. het doorreizen naar uw eerste overnachtingsplaats om zo vroeg mogelijk in Porto aan te komen en zo laat mogelijk weer te vertrekken.

Openbaar vervoer:

Na aankomst reist uw veelal verder met het openbaar vervoer. We hebben daarvoor een eigen document, die we zoveel mogelijk actueel proberen te houden. We raden u aan op via de website's van de verschillende vervoerders e.e.a. na te gaan of het nog klopt en online alvast kaartjes te kopen. De Weg is populair en bussen vooral Santiago en Porto kunnen vol zitten. En zeker als u een vlucht moet halen, geeft dit meer zekerheid. 

Accommodaties:

* Sinds 1 maart 2018 zal er in de stad Porto bij de accommodaties toeristenbelasting betaald moeten worden Het gaat om een bedrag van € 2,-  per nacht per persoon. Dit is niet in de prijs inbegrepen.

De accommodaties zijn in hotels of landelijk gelegen plattelandsverblijven en zijn in de buurt van de "Camino de Santiago". Deze zijn comfortabel en per stuk geïnspecteerd door ons team. Wij bieden nooit accommodaties aan met slaapzalen in herbergen, de zogeheten "Albergues". 

Fietsen:

U kunt deze tocht ook met een gewone, elektrische of ATB fiets doen. Wilt u daar meer over weten neemt u dan gerust contact met ons op.

VRAAG EN ANTWOORD

Zijn er andere beginpunten voor deze route:

U kunt de Caminho de Santiago beginnen op andere plaatsen, zoals Porto en Ponte de Lima. Zie daarvoor ons reisaanbod.

Kan ik het programma alleen doen?

Ja, het programma kan worden uitgevoerd door één persoon. Op de "Caminho" ontmoet u zeker andere pelgrims.

Hoe wordt de bagage vervoerd tussen accommodaties?

Alvorens te vertrekken levert u elke ochtend de bagage in bij de receptie van het hotel. Ons team zal dit verzamelen en vervoeren naar het volgende hotel. Volledige instructies zijn opgenomen in de reisdocumenten.

Wat is "Overlegging do Peregrino"en hoe op te halen?

De "overlegging do Peregrino" is een document om u te identificeren als pelgrim langs de route en bij aankomst in Santiago. Het wordt voor u afgestempeld in jeugdherbergen, parochies, politiebureaus, instellingen en winkels die getuige zijn geweest van uw passage. In Santiago krijgt u in de "Oficina do Peregrino" de Peregrino uitgereikt. U krijgt het certificaat als bewijs van voltooiing van deze bedevaart. Deze wordt alleen afgegeven aan degenen die te voet tenminste 100 km heeft afgelegd.

Vanwege de grote toestroom van pelgrims op bepaalde tijden van het jaar en om lange wachttijden te voorkomen, heeft het Pelgrims Bureau in Santiago de Compostela een genummerd ticketsysteem geïnstalleerd voor hun onderzoeksbureau en voor het uitgeven van pelgrimscertificaten (de Compostela).Met dit nieuwe systeem kunnen pelgrims hun ticket ophalen en met behulp van een QR-code de status van de wachtrij en de geschatte wachttijd controleren om de Compostela te verkrijgen. Het aantal tickets per dag is echter beperkt, dus op dagen met veel pelgrims is er een mogelijkheid dat niet alle pelgrims hun certificaat op de dag van aankomst kunnen ophalen en de volgende ochtend moeten terugkeren. Daarom, als het verkrijgen van een pelgrimscertificaat belangrijk voor u is en u van plan bent uw Camino te ondernemen tussen 15 april en 15 oktober, raden wij u aan uw terugreis zo te regelen dat u 's ochtends in Santiago de Compostela bent na uw aankomst. Sterker nog, we raden u aan om een ​​tweede nacht in Santiago te boeken, zodat u rustig uw certificaat kunt ophalen en kunt genieten van de charmes van de stad.

Is het pad goed bewegwijzerd?

Het Portugese deel tussen Porto en Santiago is goed aangeduid met gele pijlen langs de route en valt bijna niet te missen. In Spanje zijn er ook gele pijlen en is het pad bewegwijzerd met tegels waarop een schelp de richting aangeeft.

Hoe krijg ik de documentatie voor de routebeschrijving?

De nodige documentatie zoals een uitgebreid routeboek van 54 pagina's krijgt u bij aankomst overhandigd.

Wat is de beste tijd van het jaar om te gaan?

De "Caminho de Santiago" kan op elk moment van het jaar gelopen worden, maar de aanbevolen maanden zijn: maart, april, mei, juni, september en oktober.

 

Bedevaart naar Santiago de Compostela: 10 daagse Pelgrimstocht van Noord-Portugal naar Spanje

De Portugese variant van de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela, ook wel Via Lusitana genaamd, loopt niet ver van de oceaan over landelijke paden in noordelijke richting. Deze pelgrimsroute loopt langs talrijke wegkruisen gewijd aan Sint Jacob. Behalve de kathedralen van Porto, Tui en Santiago zijn er voorname kerken in Rates, Ponte de Lima, Redondela, Pontevedra en Padron. In het landschap kruist u Romeinse bruggen en wegen, rivieren en groene heuvels en wijngaarden.

Wij hebben een drietal individuele pelgrimstochten over de Camino de Santiago ontwikkeld van 8, 10 en 13 dagen.

Beschrijving van de 10 daagse bedevaartstocht naar Santiago de Compostela

alt

Deze wandelroute loopt van Ponte de Lima (Noord-Portugal) naar het bedevaartsoord Santiago de Compostela in het Spaanse Galicië, langs de laatste 153 km van de Caminho Portugues, en later de Camino de Santiago.

U komt tijdens deze tocht in contact met het Portugese en Galicische plattelandsleven, waarbij u onderweg geniet van de prachtige landschappen, historische architectuur en heerlijk eten. U kunt een tocht verwachten met onvergetelijke dagen en veel wandelen.

Deze wandelreis begint dus in Ponte de Lima. In september wordt in dit prachtige stadje een van de indrukwekkendste processies van Portugal gehouden. Met honderden stalletjes, optochten en muziek viert de bevolking het feest van de Virgen de los Dolores. Een steile klim door schaduwrijke dennenbossen brengt u naar het hoogste punt van deze route, de Alto de Gran Portella.

Hierna daalt u de Caminho af in de vallei van de Minho naar de grens met Spanje. Het middeleeuwse vestingstadje Tui met zijn indrukwekkende Romaanse kathedraal is gelegen aan de rivier de Minho en aan de grens met Portugal. Met zijn wirwar van kleine straatjes, statige barokke gebouwen en monumentale Romaanse kathedraal wordt Tui terecht tot de mooiste plekjes van Galicië gerekend.

De route volgt voornamelijk landelijke weggetjes naar het noorden tot u de Ria Vigo bereikt, de eerste van de vele immense inhammen die deze grillige kust rijk is. U kunt uitgebreid genieten van de weidse uitzichten over zee, terwijl het pad zijn weg vervolgt naar het oude vissersplaatsje Arcade.

De Caminho steekt de indrukwekkende Sampaio brug over, gaat verder als Camino de Santiago en loopt via stenen paden in de richting van Pontevedra. Opnieuw geniet u van de fantastische uitzichten over de Costa del Muerte. Het barokke Ponteverda is reeds sinds de middeleeuwen het belangrijkste handelscentrum van deze streek. Zijn vele paleizen, prachtige plaza’s en vaak rijkversierde kloosters en kerken geven u een goede indruk van dat rijke verleden.

Op weg naar Caldas de Reis loopt de Camino afwisselend door kastanje bossen, met eucalyptus omzoomde weggetjes en over paadjes langs de typische kleine wijngaarden van deze streek. Caldas de Reis staat reeds sinds de Romeinse tijd bekend om zijn warmwaterbronnen. Hierna loopt het wandelpad verder via een netwerk van bospaadjes naar het middeleeuwse Padron met zijn schitterende Romaanse kerk en klooster.

Met een laatste klim leidt het pad ons naar het majestueuze Santiago de Compostela. Deze schitterende stad is met zijn hoofdplein "Praza do Obradoiro" tevens het eindpunt van deze onvergetelijke reis.

Individuele pelgrimstocht naar Santiago de Compostela in Spanje

Algemene informatie

Startpunt: Ponte de Lima

Eindpunt: Santiago de Compostela

Duur: 10 dagen - 9 nachten

Totale afstand: 155 km verdeeld over 8 wandeldagen

Beschikbaarheid:  1 maart t/m 15 november 

Minimum aantal personen: 1

Prijs voor 2021:

€ 520,- per persoon (in een tweepersoonskamer)

Inbegrepen:

 • STO-Reisgarantie; zie reisvoorwaarden
 • 9 nachten accommodatie met ontbijt
 • Introductiebijeenkomst op de avond voorafgaand aan de eerste wandeldag
 • Telefonische ondersteuning voor noodsituaties
 • Pelgrimspaspoort (Credential) + Schelp
 • Routeboek in het Nederlands van alle etappes
 • Documentatie

Extra diensten, die u kunt bij bestellen:

 • Bagagevervoer tussen de accommodaties (1 eenheid/stuk bagage – Max. 15 kg): € 85,-  
 • Diners bij de hotels (7 diners): € 155,- per persoon. Het zijn er 7 omdat wij In Santiago geen diners reserveren. Er is daar genoeg keus. Onderweg zijn er genoeg alternatieven met soms pelgrimsmenu's wat het reserveren niet noodzakelijk maakt. Houdt er wel  rekening mee dat in Spanje pas na 21.00 uur gedineerd wordt. Reserveert u de diners via ons, dan kan dat veelal vroeger, 19.30-20.00 uur.
 • Extra voor eenpersoonskamer: € 215,-
 • Extra nacht voorafgaand aan het arrangement in Porto (Hotel 4 *): € 55,- per persoon In een tweepersoonskamer. Eenpersoonskamer: € 85,-.
 • Extra nacht na afloop van het arrangement in Santiago (Hotel 3 *): € 55,- per persoon in een tweepersoonskamer. Eenpersoonskamer: € 90,-

Aarts Wandelreizen rekent op al zijn reizen geen reserveringskosten.

map camino santiago

Vluchten:

Wij raden u aan i.v.m. het doorreizen naar uw eerste overnachtingsplaats om zo vroeg mogelijk in Porto aan te komen en zo laat mogelijk weer te vertrekken.

Openbaar vervoer:

Na aankomst reist uw veelal verder met het openbaar vervoer. We hebben daarvoor een eigen document, die we zoveel mogelijk actueel proberen te houden. We raden u aan op via de website's van de verschillende vervoerders e.e.a. na te gaan of het nog klopt en online alvast kaartjes te kopen. De Weg is populair en bussen vooral Santiago en Porto kunnen vol zitten. En zeker als u een vlucht moet halen, geeft dit meer zekerheid. 

Accommodaties:

* Sinds 1 maart 2018 zal er in de stad Porto bij de accommodaties toeristenbelasting betaald moeten worden Het gaat om een bedrag van € 2,-  per nacht per persoon. Dit is niet in de prijs inbegrepen.

De accommodaties zijn hotels en landelijk gelegen plattelandsverblijven en zijn in de buurt van de "Camino de Santiago". Ze zijn comfortabel en per stuk geïnspecteerd door ons team. Wij bieden nooit accommodaties in herbergen met slaapzalen in zogeheten "Albergues" aan.

Fietsen:

U kunt deze tocht ook met een gewone, elektrische of ATB fiets doen. Wilt u daar meer over weten neemt u dan gerust contact met ons op.

VRAAG EN ANTWOORD

Zijn er andere beginpunten voor deze route:

U kunt de Caminho de Santiago beginnen op andere plaatsen, zoals Porto en Valença do Minho. Zie daarvoor ons reisaanbod.

Kan ik het programma alleen doen?

Ja, het programma kan worden uitgevoerd door één persoon. Op de "Caminho" ontmoet u zeker andere pelgrims.

Hoe wordt de bagage vervoerd tussen accommodaties?

Alvorens te vertrekken, levert u elke ochtend de bagage in bij de receptie van het hotel. Ons team zal dit verzamelen en vervoeren naar het volgende hotel. Volledige instructies zijn opgenomen in de reisdocumenten.

Wat is "Overlegging do Peregrino" en hoe op te halen?

De "overlegging do Peregrino" is een document om u te identificeren als pelgrim langs de route en bij aankomst in Santiago. Het wordt voor u afgestempeld in jeugdherbergen, parochies, politiebureaus, instellingen en winkels die getuige zijn geweest van uw passage. In Santiago krijgt u in de "Officina do Peregrino" de Peregrino uitgereikt. U krijgt het certificaat als bewijs van voltooiing van deze bedevaart. Deze wordt alleen afgegeven aan degenen die te voet ten minste 100 km heeft afgelegd.

Vanwege de grote toestroom van pelgrims op bepaalde tijden van het jaar en om lange wachttijden te voorkomen, heeft het Pelgrims Bureau in Santiago de Compostela een genummerd ticketsysteem geïnstalleerd voor hun onderzoeksbureau en voor het uitgeven van pelgrimscertificaten (de Compostela).Met dit nieuwe systeem kunnen pelgrims hun ticket ophalen en met behulp van een QR-code de status van de wachtrij en de geschatte wachttijd controleren om de Compostela te verkrijgen. Het aantal tickets per dag is echter beperkt, dus op dagen met veel pelgrims is er een mogelijkheid dat niet alle pelgrims hun certificaat op de dag van aankomst kunnen ophalen en de volgende ochtend moeten terugkeren. Daarom, als het verkrijgen van een pelgrimscertificaat belangrijk voor u is en u van plan bent uw Camino te ondernemen tussen 15 april en 15 oktober, raden wij u aan uw terugreis zo te regelen dat u 's ochtends in Santiago de Compostela bent na uw aankomst. Sterker nog, we raden u aan om een ​​tweede nacht in Santiago te boeken, zodat u rustig uw certificaat kunt ophalen en kunt genieten van de charmes van de stad.

Is het pad goed bewegwijzerd?

Het Portugese deel tussen Porto en Santiago is goed aangeduid met gele pijlen langs de route en valt bijna niet te missen. In Spanje zijn er ook gele pijlen en is het pad bewegwijzerd met tegels waarop een schelp de richting aangeeft.

Hoe krijg ik de documentatie voor de routebeschrijving?

De nodige documentatie, zoals een uitgebreid routeboek van 54 pagina's, krijgt u bij aankomst overhandigd.

Wat is de beste tijd van het jaar om te gaan?

De "Camino de Santiago" kan op elk moment van het jaar gelopen worden, maar de aanbevolen maanden zijn: maart, april, mei, juni, september en oktober.

 

Bedevaart naar Santiago de Compostela: 13 daagse Pelgrimstocht van Noord-Portugal naar Spanje

De Portugese variant van de pelgrimstocht naar Santiago, ook wel Via Lusitana genaamd, loopt niet ver van de oceaan over landelijke paden in noordelijke richting. Behalve de kathedralen van Porto, Tui en Santiago zijn er voorname kerken in Rates, Ponte de Lima, Redondela, Pontevedra en Padron. De pelgrimsroute loopt langs talrijke wegkruisen, gewijd aan Sint Jacob. In het landschap kruist u Romeinse bruggen en wegen, rivieren en groene heuvels en wijngaarden.

Wij hebben een drietal individuele pelgrimstochten over de Camino de Santiago ontwikkeld van 8, 10 en 13 dagen.

Beschrijving van deze 13-daagse bedevaart naar Santiago de Compostela:

alt

Deze prachtige wandelroute begint in Porto in Portugal en eindigt in Santiago de Compostela in het Spaanse Galicië.

Bij het verlaten van Porto betreedt u de streek van de Douro, hier groeien de druiven waarvan de wereldberoemde port gemaakt wordt. Het duurt dan ook niet lang voor de eerste wijngaarden in zicht komen.

Uw wandelt door de groene heuvels naar het noorden en doet de middeleeuwse stad Barcelos aan met zijn prachtige Romaanse kerk en burcht. Daarna gaat de route verder in noordelijke richting door het heuvelachtige landschap van Portugal. U komt door de mooie grensplaats Valencia en steekt de grensrivier Minho over.

Hierna komt u in Spanje in de provincie Galicië. In dit groene gebied loopt u in het westen door de heuvels. De hoogteverschillen zijn niet groot, daardoor is de Caminho Portugues geen zware caminho. Door de heuvels kun je genieten van mooie vergezichten met glooiende hellingen.

Indiividuele Pelgrimstocht naar Santiago de Compostela in Spanje

De route volgt voornamelijk landelijke weggetjes naar het noorden tot u de Ria Vigo bereikt, de eerste van de vele immense inhammen die deze grillige kust rijk is. U kunt uitgebreid genieten van de weidse uitzichten over zee, terwijl het pad zijn weg vervolgt naar het oude vissersplaatsje Arcade. De Caminho steekt de indrukwekkende Sampaio brug over en loopt via stenen paden in de richting van Pontevedra.

Opnieuw geniet u van de fantastische uitzichten over de Costa del Muerte. Het barokke Ponteverda is reeds sinds de middeleeuwen het belangrijkste handelscentrum van deze streek. Zijn vele paleizen, prachtige plaza’s en vaak rijkversierde kloosters en kerken geven u een goede indruk van dat rijke verleden.

Op weg naar Caldas de Reis loopt de Caminho afwisselend door kastanjebossen, met eucalyptus omzoomde weggetjes en over paadjes langs de typische kleine wijngaarden van deze streek. Caldas de Reis staat reeds sinds de Romeinse tijd bekend om zijn warmwaterbronnen. Hierna loopt het pad verder via een netwerk van bospaadjes naar het middeleeuwse Padron met zijn schitterende Romaanse kerk en klooster.

Met een laatste klim leidt het pad ons naar het majestueuze Santiago de Compostela. Deze schitterende stad is met zijn hoofdplein "Praza do Obradoiro" tevens het eindpunt van deze onvergetelijke reis.

Algemene informatie

Startpunt: Porto

Eindpunt: Santiago de Compostela

Duur: 13 dagen - 12 nachten

Totale afstand: 228 km, verdeeld over 11 wandeldagen

Beschikbaarheid: 1 maart t/m 30 oktober

Prijs voor 2021:

€ 680,- per persoon (in een tweepersoonskamer)

Inbegrepen:

 • STO-Reisgarantie, zie reisvoorwaarden
 • 12 nachten accommodatie met ontbijt
 • Introductiebijeenkomst op de avond voorafgaand aan de eerste wandeldag
 • Transfer vanuit Porto naar Mosteiro/Vilar do Pinheiro op de eerste wandeldag
 • Telefonische ondersteuning voor noodsituaties
 • Pelgrimspaspoort (Credential) + Schelp
 • Routeboek in het Nederlands van alle etappes
 • Documentatie

Extra diensten, die u kunt bij bestellen:

 • Bagagevervoer tussen de accommodaties (1 eenheid/stuk bagage– Max. 15 kg): € 125,-  
 • Diners bij de hotels (10 Diners): € 195,- per persoon. Het zijn er 10 omdat wij in Porto en Santiago geen diners reserveren. Er is daar genoeg keus. Onderweg zijn er genoeg alternatieven met soms pelgrimsmenu's wat het reserveren niet noodzakelijk maakt. Houdt er wel rekening mee dat in Spanje pas na 21.00 uur gedineerd wordt. Besteld u de diners via ons, dan kan dat veelal vroeger, 19.30 - 20.00 uur. 
 • Extra voor eenpersoonskamer: € 320,-
 • Extra nacht voorafgaand aan of na afloop van het arrangement in Porto (Hotel 3 *): € 55,- per persoon in een tweepersoonskamer. Een eenpersoonskamer; € 85,-   Sinds 1 maart 2018 moet er in de stad Porto bij de accommodaties toeristenbelasting betaald moeten worden Het gaat om een bedrag van € 2,-  per nacht  per persoon. Dit is niet in de prijs inbegrepen.
 • Extra nacht in Balugães of Quintiães * U tocht duurt dan wel een dag langer! Op basis van een tweepersoonskamer: Logies & Ontbijt € 60,- p.p. Half Pension: € 90,- p.p. Prijzen voor een eenpersoonskamer: Logies & Ontbijt € 85,- Half Pension € 110,- 
 • Extra nacht na afloop van het arrangement in Santiago (Hotel 3 *): € 55,- per persoon in een tweepersoonskamer Een eenpersoonskamer: € 90,- 
 • Overige extra overnachtingen op aanvraag voor wat betreft de prijs.

* Voor wat betreft de diners in Balugães: Op dit moment zijn er daar 2 restaurants. Als u het wilt, kunt u het bij aankomst bij het hotel de diners aanvragen.

Aarts Wandelreizen rekent op al zijn reizen geen reserveringskosten.

map camino santiago

Vluchten;

Wij raden u aan i.v.m. het doorreizen naar uw eerste overnachtingsplaats om zo vroeg mogelijk in Porto aan te komen en zo laat mogelijk weer te vertrekken.

Openbaar vervoer:

Na aankomst reist uw veelal verder met het openbaar vervoer. We hebben daarvoor een eigen document, die we zoveel mogelijk actueel proberen te houden. We raden u aan op via de website's van de verschillende vervoerders e.e.a. na te gaan of het nog klopt en online alvast kaartjes te kopen. De Weg is populair en bussen vooral Santiago en Porto kunnen vol zitten. En zeker als u een vlucht moet halen, geeft dit meer zekerheid. 

Accommodaties:

De accommodaties zijn in hotels en landelijk gelegen plattelandsverblijven en zijn in de buurt van de "Caminho". Deze zijn comfortabel en per stuk geïnspecteerd door ons team. Wij bieden nooit accommodaties aan in herbergen met slaapzalen, de "Albergues".

Fietsen:

U kunt deze tocht ook met een gewone, elektrische of ATB fiets doen. Wilt u daar meer over weten neemt u dan gerust contact met ons op.

 

Vraag en Antwoord:

Zijn er andere beginpunten voor deze route:

U kunt de Caminho de Santiago beginnen op andere plaatsen, zoals Ponte de Lima en Valença do Minho. Zie daarvoor ons reisaanbod.

Kan ik het programma alleen doen?

Ja, het programma kan worden uitgevoerd door één persoon. Op de "Caminho" ontmoet u zeker andere pelgrims.

Hoe wordt de bagage vervoerd tussen accommodaties?

Alvorens te vertrekken, levert u elke ochtend de bagage in bij de receptie van het hotel. Ons team zal dit verzamelen en vervoeren naar het volgende hotel. Volledige instructies zijn opgenomen in de reisdocumenten.

Wat is "Overlegging do Peregrino en hoe op te halen"?

De "overlegging do Peregrino" is een document om u te identificeren als pelgrim langs de route en bij aankomst in Santiago. Het wordt voor u afgestempeld in jeugdherbergen, parochies, politiebureaus, instellingen en winkels die getuige zijn geweest van uw passage. In Santiago krijgt u in de "Officina do Peregrino" de Peregrino uitgereikt. U krijgt daar het certificaat als bewijs van voltooiing van deze bedevaart, Deze wordt alleen afgegeven aan degenen die te voet tenminste 100 km heeft afgelegd.

Vanwege de grote toestroom van pelgrims op bepaalde tijden van het jaar en om lange wachttijden te voorkomen, heeft het Pelgrims Bureau in Santiago de Compostela een genummerd ticketsysteem geïnstalleerd voor hun onderzoeksbureau en voor het uitgeven van pelgrimscertificaten (de Compostela).Met dit nieuwe systeem kunnen pelgrims hun ticket ophalen en met behulp van een QR-code de status van de wachtrij en de geschatte wachttijd controleren om de Compostela te verkrijgen. Het aantal tickets per dag is echter beperkt, dus op dagen met veel pelgrims is er een mogelijkheid dat niet alle pelgrims hun certificaat op de dag van aankomst kunnen ophalen en de volgende ochtend moeten terugkeren. Daarom, als het verkrijgen van een pelgrimscertificaat belangrijk voor u is en u van plan bent uw Camino te ondernemen tussen 15 april en 15 oktober, raden wij u aan uw terugreis zo te regelen dat u 's ochtends in Santiago de Compostela bent na uw aankomst. Sterker nog, we raden u aan om een ​​tweede nacht in Santiago te boeken, zodat u rustig uw certificaat kunt ophalen en kunt genieten van de charmes van de stad.

Is het pad goed bewegwijzerd?

Het Portugese deel tussen Porto en Santiago is goed aangeduid met gele pijlen langs de route en valt bijna niet te missen. In Spanje zijn er ook gele pijlen en is het pad bewegwijzerd met tegels waarop een schelp de richting aangeeft.

Hoe krijg ik de documentatie voor de routebeschrijving?

De nodige documentatie, zoals een uitgebreid routeboek van 54 pagina's, krijgt u bij aankomst overhandigd en vooraf gemaild.

Wat is de beste tijd van het jaar om te gaan?

De "Camino de Santiago" kan op elk moment van het jaar gelopen worden, maar de aanbevolen maanden zijn: maart, april, mei, juni, september en oktober.

 

De weg langs de kust

Deze pelgrimstocht naar Santiago de Compostela was er voor pelgrims van de westerse landen, die uit vanuit zee bij aan Portugese havens aan land kwamen om via deze kustweg Compostela te bereiken. Deze wandelroute is niet druk totdat de route in Redondela de centrale route kruist. Deze weg is bijzonder aangenaam en heeft veel natuurlijke charme en gaat door historische stadjes, zij het met minder heiligdommen en monumenten dan andere, meer populaire routes.

Vanuit Porto naar Caminha gaat deze Kustweg via promenades en weggetjes, langs de brede zandstranden en bloemrijke duinen van het Noord-Portugese kustgebied. Toch gaat ook vanaf Viana do Castelo een belangrijk deel door het binnenland, langs landelijke weggetjes, traditionele dorpen, bossen en historische steden en kleine steden, zoals Vila do Conde en Viana do Castelo.

Kustroute naar Santiago de Compostela 15 daagse wandelreisEenmaal aan de overkant van de rivier de Minho en als u A Guarda verlaat, loopt u veelal langs en over de rotsachtige Galicische kust vóór het bereiken van de aantrekkelijke grote badplaats Baiona. Daarna gaat de Weg landinwaarts, door een reeks dorpen en bossen via de grote stad Vigo en op naar Redondela, waar het samengaat met de Centrale Weg.

Algemene informatie (15 dagen)

Startpunt: Porto

Eindpunt: Santiago de Compostela

Duur: 15 dagen - 14 nachten

Totale afstand: 258 km, verdeeld over 13 wandeldagen. U kunt de tocht ook verkorten door in Caminha te beginnen. Daar begint de 10 daagse reis.

Beschikbaarheid: Van 1 maart t/m 30 oktober

Minimum aantal personen: 1

Prijs voor 2021; € 820,- per persoon in een tweepersoonskamer

Een eenpersoonskamer: € 1240,- 

Inbegrepen:

 • STO-Reisgarantie, zie reisvoorwaarden
 • 14 nachten accommodatie met ontbijt
 • Introductiebijeenkomst op de avond voorafgaand aan de eerste wandeldag
 • Transfer Porto - Matosinhos
 • Telefonische ondersteuning voor noodsituaties
 • Pelgrim paspoort (Credential) + Schelp
 • Routeboek in het Nederlands van alle etappes

Extra diensten, die u kunt bij bestellen:

 

Bagagevervoer tussen de accommodaties:

 • 1 eenheid/stuk bagage: €175,- (maximaal 15 kg per eenheid)
 • 2 eenheden/stuks bagage: € 135,- per eenheid (maximaal 15 kg per eenheid)
 • Meer dan 2 eenheden/stuks bagage: € 115,- per eenheid (maximaal 15 kg per eenheid)
 • Transfer vliegveld Porto - Porto Centrum (maximaal 4 personen): € 40,-
 • Diners bij de hotels (12 Diners): € 255,- per persoon. We reserveren geen diners en in Porto en Santiago. Er is in beide grote plaatsen is er voldoende keus. Onderweg zijn er ook genoeg alternatieven met soms pelgrimsmenu's wat het reserveren niet noodzakelijk maakt, maar Spanjaarden zelf dineren vrij laat, vanaf 21.00 uur. Bestelt u de diners via ons, dan kan dat veelal wat vroeger, 19.30-20.00 uur. Houdt u van oesters of andere schelpdieren, dan kunt u beter buiten de hotels om gaan dineren.
 • Extra nacht voorafgaand aan of na afloop van het arrangement in Porto (Hotel 3 *): € 55,- per persoon in een tweepersoonskamer. Eenpersoonskamer € 85,-
 • Extra nacht na afloop van het arrangement in Santiago (Hotel 3 *): € 55,- per persoon in een tweepersoonskamer. Eenpersoonskamer € 90,-

Vluchten;

Wij raden u aan i.v.m. het doorreizen naar uw eerste overnachtingsplaats om zo vroeg mogelijk in Porto aan te komen en zo laat mogelijk weer te vertrekken.

Openbaar vervoer:

Na aankomst reist uw veelal verder met het openbaar vervoer. We hebben daarvoor een eigen document, die we zoveel mogelijk actueel proberen te houden. We raden u aan op via de website's van de verschillende vervoerders e.e.a. na te gaan of het nog klopt en online alvast kaartjes te kopen. De Weg is populair en bussen vooral Santiago en Porto kunnen vol zitten. En zeker als u een vlucht moet halen, geeft dit meer zekerheid. 

Accommodaties:

* Sinds 1 maart 2018 moet er in de stad Porto bij de accommodaties toeristenbelasting betaald worden Het gaat om een bedrag van € 2,-  per nacht per persoon. Dit is niet in de prijs inbegrepen.

De accommodaties zijn in hotels en landelijk gelegen plattelandsverblijven en zijn in de buurt van de "Caminho". Deze zijn comfortabel en per stuk geïnspecteerd door ons team. Wij bieden nooit accommodaties aan in herbergen met slaapzalen, de "Albergues".

Het certificaat:

Vanwege de grote toestroom van pelgrims op bepaalde tijden van het jaar en om lange wachttijden te voorkomen, heeft het Pelgrims Bureau in Santiago de Compostela een genummerd ticketsysteem geïnstalleerd voor hun onderzoeksbureau en voor het uitgeven van pelgrimscertificaten (de Compostela). Met dit nieuwe systeem kunnen pelgrims hun ticket ophalen en met behulp van een QR-code de status van de wachtrij en de geschatte wachttijd controleren om de Compostela te verkrijgen. Het aantal tickets per dag is echter beperkt, dus op dagen met veel pelgrims is er een mogelijkheid dat niet alle pelgrims hun certificaat op de dag van aankomst kunnen ophalen en de volgende ochtend moeten terugkeren.

Daarom, als het verkrijgen van een pelgrimscertificaat belangrijk voor u is en u van plan bent uw Camino te ondernemen tussen 15 april en 15 oktober, raden wij u aan uw terugreis zo te regelen dat u 's ochtends in Santiago de Compostela bent na uw aankomst. Sterker nog, we raden u aan om een ​​tweede nacht in Santiago te boeken, zodat u rustig uw certificaat kunt ophalen en kunt genieten van de charmes van de stad. 

 

De Weg langs de kust

Deze kustroute naar Santiago de Compostela was er voor pelgrims van de westerse landen, die uit vanuit zee bij aan Portugese havens aan land kwamen om via deze kustweg Compostela te bereiken. Deze pelgrimsroute is niet druk totdat de route in Redondela de centrale route kruist. Deze Weg is bijzonder aangenaam en heeft veel natuurlijke charme en gaat door historische stadjes, zij het minder heiligdommen en monumenten dan andere, meer populaire routes.

Vanuit Porto naar Caminha gaat deze Kustweg via promenades en weggetjes, langs de brede zandstranden en bloemrijke duinen van het Noord-Portugese kustgebied. Toch gaat ook vanaf Viana do Castelo een belangrijk deel door het binnenland, langs landelijke weggetjes, traditionele dorpen, bossen en historische steden en kleine steden, zoals Vila do Conde en Viana do Castelo.

WP 20150208 16 48 58 Pro MediumEenmaal aan de overkant van de rivier de Minho en als u A Guarda verlaat, loopt u veelal langs en over de rotsachtige Galicische kust vóór het bereiken van de aantrekkelijke grote badplaats Baiona. Daarna gaat de Weg landinwaarts, door een reeks dorpen en bossen via de grote stad Vigo en op naar Redondela, waar het samengaat met de Centrale Weg.

 

Algemene informatie (10-daagse variant)

Startpunt: Caminha (Portugal)

Eindpunt: Santiago de Compostela

Duur: 10 dagen - 9 nachten

Totale afstand: 160 km, verdeeld over 8 wandeldagen

Beschikbaarheid: Vanaf 1 maart t/m 30 oktober

Minimum aantal personen: 1

Prijs voor 2021; € 630,- per persoon in een tweepersoonskamer

Een eenpersoonskamer: € 915,- 

Inbegrepen:

 • STO-Reisgarantie, zie reisvoorwaarden 
 • 9 nachten accommodatie met ontbijt
 • Introductiebijeenkomst op de avond voorafgaand aan de eerste wandeldag
 • Telefonische ondersteuning voor noodsituaties
 • Pelgrim paspoort (Credential) + Schelp
 • Routeboek in het Nederlands van alle etappes

Extra diensten die u kunt bijbestellen:

Bagagevervoer tussen de accommodaties:

 • 1 eenheid/stuk bagage : €110,-  (Max.15 kg )
 • 2 eenheden of stuks bagage: € 85,-, per eenheid/stuk (Max.15 kg )
 • Meer dan 2 eenheden/stuks: € 75,-. per eenheid/stuks (Max.15 kg )
 • Diners bij de hotels (7 diners): € 165,- per persoon. We reserveren geen diners en in Caminha en Santiago. Er is in beide plaatsen is er voldoende keus. Onderweg zijn er ook genoeg alternatieven met soms pelgrimsmenu's wat het reserveren niet noodzakelijk maakt, maar Spanjaarden zelf dineren vrij laat, vanaf 21.00 uur. Bestelt u de diners via ons, dan kan dat veelal wat vroeger, 19.30-20.00 uur.
 • Extra nacht voorafgaand aan het arrangement in Porto (Hotel 3 *): €55,- per persoon in een tweepersoonskamer. Eenpersoonskamer: € 85,-
 • Extra nacht na afloop van het arrangement in Santiago (Hotel 3 *): €55,- per persoon in een tweepersoonskamer. Eenpersoonskamer: € 90,-

Vluchten;

Wij raden u aan i.v.m. het doorreizen naar uw eerste overnachtingsplaats om zo vroeg mogelijk in Porto aan te komen en zo laat mogelijk weer te vertrekken.

Openbaar vervoer:

Na aankomst reist uw veelal verder met het openbaar vervoer. We hebben daarvoor een eigen document, die we zoveel mogelijk actueel proberen te houden. We raden u aan op via de website's van de verschillende vervoerders e.e.a. na te gaan of het nog klopt en online alvast kaartjes te kopen. De Weg is populair en bussen vooral Santiago en Porto kunnen vol zitten. En zeker als u een vlucht moet halen, geeft dit meer zekerheid. 

Accommodaties:

* Sinds 1 maart 2018 moet er in de stad Porto bij de accommodaties toeristenbelasting betaald moeten worden Het gaat om een bedrag van € 2,-  per nacht  per persoon. Dit is niet in de prijs inbegrepen.

De accommodaties zijn in hotels en landelijk gelegen plattelandsverblijven en zijn in de buurt van de "Caminho". Deze zijn comfortabel en per stuk geïnspecteerd door ons team. Wij bieden nooit accommodaties aan in herbergen met slaapzalen, de "Albergues".

Het certificaat:

Vanwege de grote toestroom van pelgrims op bepaalde tijden van het jaar en om lange wachttijden te voorkomen, heeft het Pelgrims Bureau in Santiago de Compostela een genummerd ticketsysteem geïnstalleerd voor hun onderzoeksbureau en voor het uitgeven van pelgrimscertificaten (de Compostela).Met dit nieuwe systeem kunnen pelgrims hun ticket ophalen en met behulp van een QR-code de status van de wachtrij en de geschatte wachttijd controleren om de Compostela te verkrijgen. Het aantal tickets per dag is echter beperkt, dus op dagen met veel pelgrims is er een mogelijkheid dat niet alle pelgrims hun certificaat op de dag van aankomst kunnen ophalen en de volgende ochtend moeten terugkeren. Daarom, als het verkrijgen van een pelgrimscertificaat belangrijk voor u is en u van plan bent uw Camino te ondernemen tussen 15 april en 15 oktober, raden wij u aan uw terugreis zo te regelen dat u 's ochtends in Santiago de Compostela bent na uw aankomst. Sterker nog, we raden u aan om een ​​tweede nacht in Santiago te boeken, zodat u rustig uw certificaat kunt ophalen en kunt genieten van de charmes van de stad.

Aarts Wandelreizen rekent op al zijn reizen geen reserveringskosten.

Wandel over de Rota Vicentina in Portugal

Wandel over de Rota Vicentina in Portugal

Rota Vicentina - Individuele trektochten in de Alentejo en Algarve van Portugal.

Aan de zuidwest kust van Portugal loopt sinds 2012 het wandelnetwerk Rota Vicentina. Een netwerk van ruim 400 kilometer wandelwegen langs de kustlijn in Zuidwest Portugal startend in de Alentejo bij Santiago do Cacem tot Cabo de San Vicente, het uiterste zuidelijke punt in de Algarve. Het mooie van de soms ruige kustlijn, dwars door het natuurpark Parque Natural do Sudoueste Alentejano e Costa Vicentina.

U wandelt afwisselend door het boerenland, het bos, de duinen, op kliffen en langs het strand.door de natuurparken Zuidwest Alentejo en Costa Vicenta in het zuidwesten van Portugal.

Lees meer...

Wandelen in Portugal

Rota Vicentina - Relaxprogramma. Combineer uw wandelroute over de Historische route of Visserspad met extra rustdagen en kortere etappes.

U wandelt afwisselend door het boerenland, het bos, de duinen, op kliffen en langs het strand. De Rota Vicentina bestaat uit twee takken: in het binnenland het Historisch Pad en parallel daaraan langs de kust het Vissers Pad. Sinds kort bieden we ook een relaxprogramma aan. Meer rustdagen en kortere etappes. Genoeg mogelijkheden om dit gebied te verkennen. Aan u de keus!

Lees meer...

Wandelen over de zuidelijke route van de Rota Vicentina in de Algarve van PortugalDe zuidelijke route van Rota Vicentina vanuit Lagos naar Kaap Sint Vincent

NIEUW sinds 2020! De Rota Vicentina heeft een nieuw pad langs de zuidkust van de Algarve: een uitbreiding van het Vissers Pad. Een prachtig pad dat de stad Lagos, een van de belangrijkste havens tijdens de periode van de Portugese Ontdekkingsreizen, en de mythische Kaap Sint Vincent verbindt. U gaat langs de "Ponta da Piedade" en verschillende ongerepte stranden, zoals "Figueira" of "Barranco". Dit nieuwe pad biedt een nieuw beeld van de zuidkust van de Algarve en zijn ongelooflijk mooie natuur. Bijzondere geologische plekken, Salema’s Dinosaurus pootafdrukken, historische plaatsen, inheemse bloemen en verschillende interessante vogels. Gedurende vijf dagen ontdekt u nieuwe plaatsen in de Algarve, in het natuurpark Costa Vicentina, dat nog steeds niet zo druk is. 

Lees meer...

Apart boeken en dan de Rota Vicentina lopen door de Algarve?

Het laatste stuk van de Rota Vicentina in vijf extra etappes die door de Algarve gaan kunt u apart boeken.

U eindigt deze wandeltocht door glooiend duinen landschap bij Cabo Sao Vincente, oftewel Kaap Sint Vincent. Het uiterste zuidwestelijke punt van het vaste land van Europa. U vindt daar een oude ruïne, een museum en een vuurtoren dit alles omringd door een woeste zee en een ruig en nu vlak landschap. Het is tevens laatste deel van het Historisch Pad.

De prijzen voor 2021 voor wat betreft deze 8 daagse reis:

 • De maanden januari t/m mei en oktober t/m december: € 645,- per persoon bij een minimale boeking van 2 personen.
 • Eenpersoonskamer en alleenreizende prijs in die periode: € 1085,-
 • De maanden juni & september: € 780,- per persoon bij een minimale boeking van 2 personen.
 • Eenpersoonskamer en alleen reizende prijs in die periode: € 1310,-
 • Nog een extra eenpersoonskamer erbij: € 895,-

Deze reis is niet te boeken in de maanden juli en augustus.

De prijs is inclusief:

 • Zeven overnachtingen op basis van logies en ontbijt
 • Lunchpakketten voor de wandeldagen
 • Bagagevervoer
 • Vervoer vanaf en naar het vliegveld van Faro
 • Diverse transfers
 • Draaiboek met extra informatie over de route en adresgegevens van de accommodaties
 • Noodhulp telefoonlijn,
 • Het boekje en kaart over de Rota Vicentina

De prijs is exclusief:.

 • Diners en drankjes
 • Heen en terugreis naar Nederland of België
 • Verzekeringen

 

Klik hier voor dagprogramma

 

Rota Vicentina - Combinatie trektocht- Alentejo Portugal - 8 dagen

Rota Vicentina - Odeceixe

Een gecombineerde wandeltocht over het in het binnenland gelegen Historisch Pad ( twee etappes ) en over het pal aan de kust gelegen Vissers Pad ( vier etappes).

Tijdens deze 8-daagse individuele wandelvakantie maakt u kennis met één van de best bewaarde geheimen van de Alentejo en de Algarve: het natuurpark Costa Vicentina. Langs het recent aangelegde wandelpad Rota Vicentina wandelt u de ene dag door het zacht glooiende achterland met kleine ingeslapen dorpjes, langs weiden en door eucalyptusbossen. De andere dag volgt u de grillige Atlantische kust met kliffen en baaien en ontdekt u kleine, tijdloze vissersdorpjes.

 

De Costa Vicentina, het natuurpark in de zuidwesthoek van Portugal, is misschien wel een van de laatste delen van de Europese kust waar de woeste natuur nog in hoge mate vrij spel krijgt. Ondanks de ongekende schoonheid van deze kuststrook, is het gebied nog nauwelijks bekend bij het grote publiek. Deze kuststrook van de Alentejo, een beschermd natuurgebied, is wild en ongerept. In het voorjaar veranderen de duinen in een kleurrijk bloementapijt. Vissers hangen rond bij de loods in de haven en wachten op hun vertrek naar zee. Wie van vis houdt is hier spekkoper, want verser kan de vis niet zijn. U verblijft in authentieke landelijke accommodaties met uitstekende verzorging.

 

rota-vicentina-wandelroute-portugal

De wandelroute over de 'Rota Vicentina' bestaat uit twee takken: in het binnenland het Historisch Pad (rood-wit gemarkeerd), bekend als 'Historical Way' en parallel eraan langs de kust het Vissers Pad (groen-blauw gemarkeerd), ook wel bekend als de 'Fisherman's trail'.

Het Historisch Pad is ooit ontstaan als een pelgrimsroute en gaat langs kurkeiken en kleine boerendorpen.

Het Vissers Pad loopt bijna parallel aan het Historische Pad, maar dan langs de kust. Deze wandelroute volgt de vissers paden boven langs de ruige rotskust, die wordt onderbroken door kleine baaien, onmetelijke lege stranden en brede riviermondingen. De paden langs de kust lopen deels over het strand, wat moeilijker begaanbaar is door mul zand en in de zomer te warm wordt. U kunt echter bij eb (meestal rond 12.00 uur) ook via het net drooggevallen strand lopen. Daarbij passeert u ook beekjes die over het strand de zee in stromen.

Bij Forta da Ilha Pessequeiro, even ten zuiden van Porto Covo, komen de wandelroutes samen.

Het gebied gaat door licht glooiend landschap met kleine dorpen en zandstranden met duinen aan de kust. De wandelingen zijn licht tot middelzwaar. Er zijn weinig hoogteverschillen en de route is goed bewegwijzerd.

Opmerkingen:

 • Deze wandelreizen kunnen het gehele jaar geboekt worden, behalve in de maanden juli en augustus en 1 t/m 12 september 2020  Dit mede in verband met de vakanties in Portugal, waardoor sommige accommodaties soms vol zitten en duurder zijn. Daarbij accepteren zij vaak alleen boekingen van minimaal drie dagen. Ook kan het dan (te) warm zijn.
 • En ook kunnen er geen reizen geboekt worden vanaf 30 november 2020 t/m 31 januari 2021. Dan zijn veel accommodatie dicht. Voor de de aparte Rota Vicentina Algarve reis gelden iets andere termijnen. Zie bij de betreffende reizen.

 • U kunt ook kiezen voor een op maat gemaakt programma van minder of meer (rust)dagen en een verlenging van vijf dagen naar de Kaap Sint Vincent (zie onderaan de pagina)
 • Er zijn ook goede mogelijkheden om met het openbaar vervoer te komen, met name de bus vanuit Lissabon. In dat geval is het aan te raden om bij de heenreis een ochtendvlucht te boeken en voor de terugreis juist een middag- of avondvlucht.

De prijzen voor 2021:

 • Bij een boeking van minimaal 2 of 3 personen die samen een kamer delen: € 545,- per persoon;
 • Eenpersoonskamer supplement: € 185,-
 • Alleen reizende supplement € 100.-;  Dit i.v.m. het bagagevervoer, die dan voor 1 persoon plaatsvindt: Dit bedrag komt er nog bovenop wanneer u helemaal alleen reist.

De prijs is inclusief:

 • STO-Reisgarantie, zie algemene reisvoorwaarden 
 • Zeven nachten verblijf in een tweepersoonskamer met eigen badkamer en ontbijt
 • Zes lunchpakketten met vers fruit en een anderhalf literfles water
 • Bagagevervoer
 • Introductiebijeenkomst na het ontbijt op de tweede dag met uitleg over de route, waarbij u kennismaakt met uw Engelse contactpersoon
 • Informatiebladen over elke wandeling
 • Het boek en kaart over de Rota Vicentina
 • Telefoonnummer van de contactpersoon voor noodgevallen

De prijs is exclusief:

 • Diners en drankjes
 • Annuleringsverzekering, reis- en ongevallenverzekering
 • Heen en terugreis
 • Vervoer vanaf of naar een luchthaven. 

Aarts Wandelreizen rekent op al zijn reizen geen reserveringskosten.

U kunt deze algemene combinatie trektocht ook verlengen door de Algarve tot aan de Kaap Sint Vincent.

Klik hier voor de verlenging door de Algarve via de Kustroute, Optie A

 

 

Wandelen in Portugal

 

 

 

Rota Vicentina - Visserspad in de Alentejo van Portugal - 6 of 7 dagen.

Lees meer...

Wandelen in Portugal over het Historisch pad van de Rota Vicentina in de algarve van Portugal

Rota Vicentina - Historisch pad - Alentejo Portugal - 8 dagen. In de zomer van 2012 is in de Alentejo in Portugal een nieuwe wandelroute geopend: de 310 kilometer lange 'Rota Vicentina' in Portugal. Deze kustroute loopt van noord naar zuid door het natuurpark Parque Natural do Sudoeste Alentejano e Costa Vicentina.

U wandelt afwisselend door het boerenland, het bos, de duinen, op kliffen en langs het strand. De Rota Vicentina bestaat uit twee takken: in het binnenland het Historisch Pad en parallel daaraan langs de kust het Vissers Pad. We bieden deze laatst genoemde routes ook apart aan. Of desgewenst; een tocht compleet op maat gemaakt. Ook kunt u verlengen tot aan de Kaap Sint Vincent. Sinds kort bieden we ook een relaxprogramma aan. Meer rustdagen en kortere etappes. Genoeg mogelijkheden om dit gebied te verkennen. Aan u de keus!

Lees meer...

Wandelen over de gehele Via Algarviana in de Algarve van Portugal

Wandel de gehele 'Via Algarviana' in Portugal

Deze wandelreis van 16 reis- en 14 wandeldagen loopt door zowel het oostelijke als het westelijke deel van de Algarve, net boven de Portugese zuidkust. Deze mooie wandelroute voert u door een vooral in het oosten verrassend authentiek Portugal. Deze door de lokale bevolking volledig verzorgde individuele reis over de 'Via Algarviana' in de Algarve van Portugal hebben geen vaste vertrekdata.

U kunt kiezen voor een paar dagen of voor een volledig meerdaags arrangement. 

Lees meer...

Wandel over de Via Algarviana Oost in de Algarve van Portugal

Wandelen in Portugal

Een meerdaagse wandelvakantie door het oostelijke deel van de Algarve, net boven de Portugese zuidkust. Deze route voert u door een streek waar u nog een stil en verrassend authentiek Portugal kunt vinden. Deze door de lokale bevolking volledig verzorgde wandel reizen over de 'Via Algarviana' in de Algarve van Portugal hebben geen vaste vertrekdata.

U kunt kiezen voor een paar dagen of voor een volledig meerdaags arrangement van 8 of 10 dagen.
Kortom, een vakantie op maat gemaakt voor u! Het enige wat u hoeft te doen, is lekker wandelen en genieten van de gastvrijheid !!!

Lees meer...

Trektocht over de wandelroute 'Via Algarviana West' in de Algarve van Portugal

Trektocht over de Via Algarviana in Portugal

8-daagse trektocht over het westelijke deel van de Via Algarviana. Voor de getrainde wandelaar! Naast de trektocht in het wat verlaten oosten van de Algarve is er ook een tocht door het westelijke deel. Enkele etappes zijn wat langer en twee keer wordt u uitgedaagd door een pittige klim. U loopt grotendeels op het laatste deel van de ViaAlgarviana, totdat u langzaam afdalend aankomt bij het woeste gebied van de Kaap Sint Vincent (Cabo São Vicente), de uiterste zuidwest punt van het vaste land van Europa.

U kunt ook een combinatie maken met het oostelijke deel van de Via Algarviana, 

Lees meer...

Acht dagen individueel wandelen langs vestingen en kastelen in het oosten van de Alentejo, Portugal.

Wandelreis door de Alentejo van Portugal

Een vanuit twee plaatsen georganiseerde 8 daagse wandelreis door de oostelijk deel van de grootste Portugese provincie, de  Alentejo. Beide plaatsen bevinden zich nabij een heuveltop met een kasteel erop. Kurkeiken, olijfbomen en glooiende velden tot zover het oog reikt. Her en der verrijzen steden met witgekalkte huizen. Dat is het beeld van de Portugese Alentejo. Het gebied is vlak en dunbevolkt. De overblijfselen uit lang vervlogen tijden, zoals de oorlogen met buurland Spanje zijn er talrijk. De vele vestingen en kastelen herinneren aan deze periode.

Lees meer...

Loop eens door het nationaal park 'Peneda Geres' in Portugal

Wandelvakantie in Nationaal Park 'Peneda Gerês' in Portugal

Acht dagen wandelen in het hart van het Nationaal Park Peneda-Gerês en het gebied van de Soajo in Noord Portugal. Een individuele wandeltocht door een van de mooiste en nog onontdekte wandelgebieden van Portugal. Het Park is een wandelgebied bij uitstek. Het noordelijk deel is kaal en ruig. Gaat u meer naar het zuiden dan wordt het wat groener.

Lees meer...