Aarts Wandelreizen, Wandelvakanties & Pelgrimstochten

Wandel een authentieke wandelreis, trektocht of pelgrimstocht in Portugal of Spanje

×

Waarschuwing

Alleen een beheerder kan berichten toevoegen.

Reiservaringen Pelgrimstochten naar Santiago de Compostela

Hieronder vind reiservaringen van wandelaars die onze pelgrimstochten naar Santiago de Compostela hebben gelopen over de Portugese 'Caminho Portugues'.

Heeft u een leuke reiservaring toe te voegen? Neem contact met ons op en wij vermelden uw reiservaring erbij.

Terugblik op onze reis van Porto naar Santiago. augustus 2022

Hoi Guus

Wij willen laten weten dat de gehele reis ons zeer goed bevallen is. De sfeer onderweg , de hotels, het weer zat mee, en het heerlijke eten wat zowel in Portugal en Spanje goed was. Ook de ontvangst door de local was duidelijk. Ondanks dat we met koffertransport hadden geboekt en de luxe hadden van het slapen in hotels hebben we toch het pelgrims gevoel ervaren. Vooral zagen we dat "ouderen" dit ook zo deden. Ieder liep zijn eigen weg maar allemaal met hetzelfde doel. Op onze rustdag in Pontevedra hadden we het geluk dat we het jaarlijks feest Feira Franca meemaakten. Alle inwoners gekleed in middeleeuwse kleding en dat in zo'n mooi middeleeuws plaatsje. We kunnen terug kijken op een geweldige vakantie en als onze gezondheid het toe laat zal dit soort vakanties beslist niet de laatste zijn. 

Met vriendelijke groet Peter en Lisette 


16/09/23
Caminho Portuques, augustus 2023

Beste Guus

Met deze mail wil ik jullie en jullie organisatie en ook de Portugese medewerkers van Greenwalks van
harte bedanken en feliciteren met de organisatie.
Het was perfect en alles is zeer vlot verlopen.
De organisatie, de caminho, de bagage over brengen, de verschillende locaties, de verblijven met ontbijt en avondeten.
NIETS op af te keuren, ZEER GOED gedaan .

Dus van harte bedankt en we wensen jullie allemaal het allerbeste en wie weet , tot later.

Groetjes ook in naam van de mede stappers,

Jan de groep Vermeir Caminho Portuguese 


08/09/23
Camino Portuques, augustus 2023

Goedemorgen Guus!

In de eerste plaats excuses voor mijn trage reactie. Tijd ging opeens weer heel snel!
Ten tweede: Ik hoop dat het goed met jullie gaat en dat jullie ook een goede (georganiseerde) reis hebben gehad.
En nu onze vakantie.
Wij hebben het, zoals ik al eerder zei, fantastisch gehad!
Wat heb je het weer top geregeld!
De hotels waren prima, sommigen zelfs meer dan prima. Zo fijn na een lange wandeltocht! Alleen in La Guarda was de mannelijke hoteleigenaar niet zo gastvrij. Wij kregen de indruk dat hij minder goede ervaringen had met pelgrims en andere bezoekers. Echt onaardig helaas.
De rustdagen waren heerlijk, en we troffen het met het weer. In Ancora was er weliswaar een zeer harde wind waardoor het strand wat lastig was, maar wat waren we blij met ons hotel met heerlijk zwembad! Alleen al de gezichten van onze dochters bij het zien van het zwembad was al een groot cadeau ;)!
Twee drie opmerkingen;
-De afstanden klopten niet altijd helemaal....,één dag bleken we uiteindelijk bijna 30 kilometer te hebben gelopen (en nee, niet verdwaald!) Maar we waren des te voldaner aan het eind van de dag.
-De veerboot naar Spanje is al twee jaar uit de running ivm technisch probleem (aldus de mensen daar). Ook geen probleem, de kleine bootjes nemen je graag mee naar de overkant ( en ook veel spannender).
-Aanwijzingen aan de overkant waren niet echt duidelijk, wel verdwaald, maar zeer lief geholpen door een aardige mevrouw!
Maar nogmaals Guus, het was fantastisch voor ons alle 4!

Nogmaals ontzettend bedankt voor je geweldige hulp en de fantastische verzorging van onze reis!
Ik hoop dat je wat meer rust hebt nu je wat minder reizen doet. En een vraagje. Welke landen ben je nog wel aan het doen?

Ik hoop weer tot een volgend keer!

Hartelijke groeten,
Roos (en ook van mijn medewandelaars!)


29/08/23
Een onvergetelijke en zorgeloze ervaring op de Portugese Camino naar Santiago!

Hi Richina,

Ons wandelavontuur op de Portugese Camino naar Santiago vanuit Valenca was werkelijk een onvergetelijke ervaring! De reis was perfect georganiseerd. Vanaf het eerste contact tot het einde van de reis was alles tot in de puntjes verzorgd, waardoor we volop van ons avontuur konden genieten.

De hotels waar we verbleven waren eenvoudig, maar comfortabel en schoon. Na een lange dag wandelen, was het altijd fijn om een rustgevende plek te hebben om uit te rusten en op te frissen voor de volgende etappe.

De route was afwisselend. We liepen door prachtige bosgebieden, over smalle weggetjes door kleine dorpjes en soms ook wel stukjes langs drukke wegen. Alles stond heel erg goed aangegeven. Als je na 200 meter geen bordje had gezien, dan wist je dat je niet goed zat.

We hadden ook het pelgrimsdiner erbij geboekt. We waren aangenaam verrast door de uitgebreide en smaakvolle driegangenmenu's die werden geserveerd. Het was veel meer dan we hadden verwacht.

Een van de grootste luxe tijdens onze reis was het transport van onze tas van hotel naar hotel. Hierdoor konden wij zorgeloos genieten van de wandeling, en dit maakte onze tocht erg aangenaam en minder zwaar.

Richina’s betrokkenheid and behulpzaamheid hebben we erg gewaardeerd. Ze voorzag ons van waardevolle tips en informatie, waardoor we goed voorbereid op pad gingen. Haar enthousiasme en inzet om ons een mooie ervaring te bezorgen waren voelbaar in elk bericht dat we ontvingen.

De lokale briefing in het eerste hotel voorafgaand aan onze eerste wandeldag was erg handig. We kregen alle nodige informatie en voelden ons goed voorbereid om aan ons avontuur te beginnen.

Al met al was onze reis op de Portugese Camino naar Santiago een een super mooie ervaring. We zijn zo enthousiast geworden dat dit zeker niet onze laatste Camino is geweest. 

Buen Camino!

Nogmaals dank voor al je goede zorgen en als we een volgende camino willen gaan lopen, dan kloppen we zeker bij je aan.

Groeten Pieter en Carole


26/07/23
De Portugese Camino, mei 2023

Wij hebben genoten van onze achtdaagse Portugese Camino. De reis was fantastisch geregeld door Aarts Wandelreizen. Het contact met deze reisorganisatie vooraf verliep vriendelijk en vlot, alle informatie was op locatie aanwezig en we waren zeer tevreden over de uitgezochte slaapgelegenheden. Vooral het hotel met zwembad tussendoor was een aangename en welkome verrassing. Tijdens deze week zijn we vrijwel alleen maar vriendelijke mensen tegengekomen, waarbij zowel de Pelgrims als de bewoners ieder een buen Camino wensen. Wij vonden de afstanden goed te lopen, ondanks geen specifieke training vooraf. Ook de reisperiode (halverwege mei) is ons goed bevallen, aangezien alle natuur op dat moment in het jaar in volle bloei staat. Voor een eventuele volgende reis zouden we zeker weer contact opnemen met deze reisorganisatie. 

Groet Manon


21/07/23
Pelgrimstocht naar Santiago, juni 2023

Dag Guus Aarts,

Wij hebben een heel goede, fijne wandelvakantie gehad in Portugal/Spanje. Het weer was prachtig, de wandelingen mooi en gevarieerd; langs de schitterende kust, door mooie bossen, langs beekjes en rivieren en door authentieke dorpen. Vaak kerkjes en kapellen op de route, nu en dan gezang, wat tot mooie momenten leidde. 

De route stond goed aangegeven, soms beter dan de routebeschrijving deed vermoeden. In grote steden als Vigo en Santiago was het soms wel even zoeken, maar dankzij de gps vonden we onze weg.

De hotels waren zonder uitzondering goed te noemen, ruime, lichte kamers en een goed ontbijt. Ook in de hotelkeuze was veel variatie, wat we als prettig hebben ervaren. 

Met vriendelijke groeten,

Siepie en Marlous


06/07/23
Terugblik op onze reis van Porto naar Santiago. juni 2022

Wij zijn inmiddels weer terug en hebben het fantastisch gehad. Leuke hotels vooral in Santiago en Caldas de Reis , Hotel Lara was ook heel goed. 
Wandelingen over het algemeen zeer goed aangegeven , dus gemakkelijk te volgen. Hadden wat moeite met het vinden van de taxi in Porrino , er zijn zoveel Albergues dus beter om een adres beschrijving op te nemen dan kan je google maps gebruiken. Maar is uiteindelijk gelukt , maar je komt dan aan en bent moe ,dan wil je niet echt zoeken. 
De zwaarte van de tocht was goed te doen , Alleen klimmen en stijgen zijn we niet echt gewend. 
Heel veel dank voor de begeleiding . 

m.v.g.
Annette 


22/06/23
Korte terugblik op mijn reis naar Santiago Mei/Juni 2023

Goedemorgen Guus,

Het was een bijzondere trip, aardige mensen ontmoet bij de desbetreffende slaapplekken, het e.e.a. was goed georganiseerd, iig een trip om niet te vergeten. 

Fijne dag, hartelijke groet,

Janine


12/06/23
Terugblik op de pelgrimstocht naar Santiago mei 2023

Beste Guus,

We hebben een geweldige vakantie achter de rug, de wandelingen waren geweldig.
Alles was geweldig geregeld , hotels, bagage, eten enz. Enz.
We hebben genoten van de wandelingen, de hotels, de steden ( dorpjes) die we aandeden en van het mooie weer ( geen regen gehad )

Alles is prima verlopen en ook het boekje met de beschrijving heeft zijn dienst gedaan ( al is t op sommige onderdelen achterhaald…..)

Kortom geweldige goed geregelde vakantie gehad

Dank

Groet
Henk en Maria


07/06/23
Terug van Porto naar Santiago. Mei 2023

Hallo,

We hebben een geweldige goed verzorgde reis gehad heerlijk gewandeld mooie route van hotel naar hotel,we hadden onbijt met avond eten erbij en onze bagage werd doorgebracht naar het volgende hotel .
Waar onze kamer al gereed was
Het was allemaal heel goed verzorgt het eten voortreffelijk je kon meestal uit drie verschillende dingen kiezen heerlijk vonden wij.
Een aanrader

Vriendelijke groet Els


29/05/23
Terugblik op onze reis van Porto naar Santiago. april 2022

Vorig jaar kregen wij, alle 4 iets onder of boven de 60, het idee om van Porto naar Santiago te wandelen. Eerst maar even op internet informatie zoeken en we vonden al snel de site van Aarts Wandelreizen. De communicatie verliep vanaf het begin top, er werd meegedacht en altijd een snelle reactie.
Wij wilden rustdagen tussendoor, en dat kregen we op mooie locaties. De route van 13 etappes legden we daarom in 16 dagen af.

Een medewerker van de lokale organisatie in Porto, briefte ons een dag van tevoren en gaf ons de benodigde informatie voor onderweg, evenals de credentials (pelgrimspaspoort) en een jakobsschelp.

Alles was heel goed georganiseerd onderweg, de hotels lagen vaak dichtbij de route, ze waren van eenvoudig maar schoon tot luxe. Zodra wij arriveerden stonden de koffers al te wachten.
In het routeboekje stond goed aangegeven of en waar er horeca was onderweg, dit hielp ons met de voorbereiding.

De etappes, wij namen de kustroute, waren bijna zonder uitzondering super. Vooral van de uitzichten over de Atlantische oceaan genoten we, maar ook de leuke bospaadjes, soms langs kronkelige beekjes, konden ons bekoren.

Bij de aankomst in Santiago hadden we een dubbel gevoel, euforie dat het ons gelukt was maar ook weemoed dat al het was afgelopen.

Van tevoren twijfelden we of we niet te overmoedig waren geweest, we wandelen wel maar geen hele lange afstanden en ook geen dagen achter elkaar. Op een paar blaren na liepen wij de etappes probleemloos.

Wij danken Guus Aarts voor de organisatie en voor de twijfelaars: doen!

Gineke


26/05/23
Pelgrimstocht naar Santiago, april 2023

Van 21 t/m 29 april 2023 de Camino Portugese gewandeld. Voor het eerst een “georganiseerde” wandeltocht voor ons. Deze is uitstekend bevallen. Een volgende wandelvakantie kan er zo maar weer een met Aarts Wandelreizen worden. Er werd voor het boeken meegedacht met het vinden van goede vluchten en de contacten voelden persoonlijk. De ontvangst in het starthotel in Valenca was een goede start. Samen de route doorgenomen en informatie over de hotels gekregen. Zo heb je toch een beter beeld wat je verwachten kunt. Mooie routes die voor ons prima te doen waren. Niet te zwaar of te lang. De gekozen hotels; helemaal goed. Soms heel mooi en familiair en soms een wat groter hotel of een hotel met zwembad. Heerlijk na een wandeling van 23 km! 2x zijn we met een taxi opgehaald omdat het hotel wat van de route af lag, een mooie aanvulling waar andere wandelaars een beetje jaloers op waren! Wij hadden met ontbijt geboekt en hebben zelf ’s avonds in de stadjes gegeten. Dat gaat gewoon overal goed. Kortom bedankt Aarts Wandelreizen.

Hans en Petra 


15/05/23
De Portugese Camino, april 2023

Conform de besproken wensen (oa drie 1-persoonskamers, hetgeen in de praktijk wat moeilijk was gegeven de drukken periode en de korte termijn voor start van de Portugese Camino) wordt alles prima en correct geregeld. Guus Aarts volgt snel op, luistert naar de ideeen en suggesties en komt met gerichte voorstellen binnen een zeer korte termijn. Kortom, geslaagde organisatie, uitvoering ging prima!

Dank Guus namens de drie "compagnons de route"

Karin, Cathy en Elke


15/05/23
Camino Portuguese, alleen gelopen, april 2023

Beste Guus,

De wandelvakantie was heerlijk!

Goede routebeschrijving, vriendelijke introductie, transfer naar startpunt liep soepel, aardige taxi-meneer; leuke hotels, behulpzaam en aardig personeel, leuke mensen ontmoet, mooie omgeving, wat wil een mens nog meer?

Persoonlijk vond ik het fijn om een eenpersoonskamer met eigen badkamer te hebben, diverse hotels met zwembad, aardig personeel.

Onderweg heb ik in ponte de Lima nog een wandelstok gekocht (kon de eigen stokken niet meenemen met de handbagage was ik van uit gegaan) en dat was wel prettig voor de pittige klim met rugzak op die die dag volgde.

De stok heb ik in het laatste hotel achtergelaten, wie weet loopt er iemand van Santiago naar Fatima, kan die persoon hem weer gebruiken.

Eigenlijk heb ik geen aanvullingen. Een Nederlandse dame die niets vooruit gepland had, heeft een stukje spirituele camino gelopen, bleek ook een goede zeer rustige optie vertelde ze.

Nogmaals dank voor het prettige contact en de professionele organisatie van dit alles, ik kan er weer even tegen!

Met vriendelijke groet,

Heleen 


09/05/23
Terugblik op onze reis van Porto naar Santiago september 2022

In september 2022 wandelden mijn broer en ik van Porto naar Santiago de Compostela via de centrale route. Het was een topreis. Zowel de natuur, de contacten onderweg als de hotels waren pico bello. Wij hebben genoten van elk moment. Over de organisatie van Aarts wandelreizen niets dan goeds. Alles verliep volgens afspraak en klopte tot in de puntjes. Bagagetransport was top. Alles was ons zo goed meegevallen dat we dit jaar opnieuw aan de start staan, maar nu voor de kustroute.
Wij kijken ernaar uit Guus.

Vriendelijke groeten
Jan en Mark


03/01/23
Wandeltocht naar Santiago de Compostella oktober 2022

Beste Guus

Het was een prachtige ervaring onze tocht naar Santiago de Compostella. Van het begin tot het eind. Na vertraging van het vliegtuig kwamen we veel te laat op onze bestemming aan in Ponte de Lima, maar we werden zeer hartelijk ontvangen door de eigenaar van het hotel en niet veel later ontmoeten we onze man van Greenwalks. Hij legde alles uit en liep even met ons mee naar een restaurant waar we goed konden eten. Daarna zijn we het prachtige Ponte de Lima ingelopen dat ook in het donker een gezellige sfeer uitstraalde. Na een paar borrels ons hotel opgezocht en heerlijk geslapen. De volgende dag was mijn zus jarig en na cadeautjes uitpakken, de boel versieren en een prima ontbijt, begonnen we aan onze eerste wandeldag. Het werd die dag prachtig weer en wat de zwaarste dag zou moeten zijn, werd voor ons een super gezellige dag met heel veel leuke ontmoetingen. Dit kenmerkte de hele reis. Wat fantastisch om al die mensen van over de hele wereld te ontmoeten met allemaal dezelfde bestemming. We hebben gepraat met mensen uit Canada, Hongarije, Zwitserland, Duitsland, Californië, Dominicaanse Republiek, Angola enz. Fantastisch. Soms zag je mensen dagen niet, om dan opeens in een café of stad elkaar weer te zien. Hoe leuk!

Naast alle korte ontmoetingen, hebben we veel contact gehad met 2 Braziliaanse broers. Zij maakten de tocht op dezelfde wijze met dezelfde organisatie. In elk hotel ontmoeten we elkaar en na een aantal dagen ontstond er een echte vriendschap.

Wat was de reis trouwens goed georganiseerd en wat een leuke overnachtingen hebben we gehad. Het was elke dag een verrassing waar we terecht zouden komen.

Op 1 hotel na (hotel Lara), waren het stuk voor stuk leuke hotels met zeer vriendelijk personeel. Hotel Lara was prima qua comfort, maar erg onpersoonlijk.

We hebben tijdens de andere dagen zon gehad, maar ook regelmatig regen en de laatste dag zelfs veel regen, hagel en onweer. Maar onze aankomst was zonnig. Wat ontroerend als je na 8 dagen lopen je bestemming bereikt. Een plein vol enthousiaste mensen, een prachtige kathedraal. Indrukwekkend!

Trouwens tijdens de hele route hebben we prachtige gebouwen, kerken en natuur gezien. We hadden ook niet verwacht dat de plaatsen waar we aankwamen zo groot waren. Bijna elke dag zijn we na de wandeling de stadjes gaan bekijken en hebben we gebruik gemaakt van de plaatselijke horeca. Sommige vrienden dachten dan ook dat we met een kroegentocht bezig waren. De wandelingen waren goed te doen, de verdeling was prima. Uiteindelijk hebben we die 8 dagen 188 km gelopen. We waren toch wel een beetje trots op onszelf.

En niet te vergeten om te vermelden, het was fantastisch om dit met mijn zus te mogen doen. Heerlijk om al die dagen samen op te trekken. We voelden ons echt wereldreizigers. En ook die dag extra in Santiago was perfect. We hebben nog een mis bij kunnen wonen. Ook al snapten we er niet veel van, het maakte de reis compleet. De dag erna nog genoten van Porto, ook zeer de moeite waard.

Guus, bedankt voor de super goede organisatie. We hadden het niet beter kunnen treffen.

Hartelijke groeten,

Christa


08/11/22
Camino Finisterre oktober 2022

Dag Guus,

Terug van de wandeling wil ik je graag bedanken voor de fijne en prettige manier van communicatie.
Alles was prima verzorgd, heel mooie hotels en prima verzorging. Eigenlijk alles tot in de puntjes geregeld. De trajecten van Santiago naar Finisterre waren heel afwisselend. We hebben genoten van de reis en van de ontmoetingen die we tijdens de camino hadden.
Een inspirerende ervaring. Met veel genoegen denk ik terug aan onze camino zelfs met twee dagen regen.
Nogmaals dank voor je inzet.

Hartelijke groet,
Willemien


06/11/22
Camino Finisterre/ Muxia september 2022

Goedemorgen Guus,

Een geweldige wandeling hebben we gehad, ik zal jullie organisatie bij iedereen aanbevelen.
En we gaan zeker nogmaals met jullie weg, als er een geschikte bestemming is.

Ik had de bevestiging met alle hotels genoteerd uitgeprint en meegenomen. Niet gemerkt dat het eerste hotel veranderd was! De taxichauffeur wist dat blijkbaar ook niet, dus werden we afgezet bij het verkeerde hotel. Dankzij de receptie daar wisten we waar we naar toe moesten en dat het slechts 15 minuten lopen was.
Daar aangekomen lag inderdaad alles keurig klaar!

Alles stond uitstekend beschreven, hoewel te merken was dat er soms aanpassingen zijn geweest. Het heeft niet tot problemen geleid.

De taxiservice van Casa O Folgo (en de overnachtingen) is geweldig. We hadden niet goed in de gaten dat we hem bij Ponte Maceira moesten bellen en waren dus verder gelopen.
Hij haalde ons op de doorgegeven plaats mooi op.
De dag daarna idem, hij zette ons weer af waar we vroegen (kilometertje gesmokkeld).

Wat voor ons duidelijker vermeld had mogen worden was dat het bagage vervoer stopt in Muxía en dat de bagage met de reiziger zelf mee terug genomen moet worden naar Santiago. Onder in de bus, plaats genoeg en ook genoeg plaats ín de bus. We waren daar ongerust over, wat dus niet nodig bleek.

De aanvulling Muxía is geweldig, de kers op de taart, wij vonden het daar mooier dan in Finesterre, dus een mooie afsluiting.

Lekker weer, goed gezelschap, prachtige wandeling, goede reisorganisatie, kortom, ik geef het een hoge score!

Hartelijke groet, Ine Priems


06/11/22
Terugblik op de pelgrimstocht naar Santiago september 2022

Beste Guus,

Voor wat betreft onze wandelreis. Je was mij net voor. Ik wilde deze week een mail sturen over onze fantastische reis. We hebben ontzettend genoten en het wandelen ging ons makkelijk af. De wegen waren zeer goed bewegwijzerd en begaanbaar.

Voor wat betreft de hotels. In Portugal hebben wij alleen maar lof. De hotels in Spanje hadden hun ontbijt tijd veelal vanaf 0800uur. Hierdoor stonden veel wandelaars te wachten tot ze naar binnen mochten voor het ontbijt met alle gevolgen van dien. Met een temperatuur van 30 graden wil iedereen vroeg op pad.
Het is waarschijnlijk de cultuur in Spanje. Jullie als organisatie hebben misschien enige invloed als er elke keer vele wandelaars vroeg op pad willen om dan ook vroeg te ontbijten bij hoge temperaturen.

Tenslotte zijn wij zo enthousiast over het wandelen met jouw organisatie dat we uitkijken naar 2023 voor een vervolg.

Met hartelijke groeten,
Wil, Johanna en Philomena


06/11/22
Kustroute van de Camino Portuques, September 2022

Hai hai Guus,

Ik heb enorm genoten. Het was goed geregeld. Heb de route beschrijving alleen maar nodig gehad als inlees moment ter voorbereiding. Dat was zeker prettig. De route zelf stond verder goed aangegeven.

Wel vond ik het jammer dat er toch best veel op afstand van de oceaan werd gelopen. Vele Pelgrims hebben zelf gekozen voor een andere weg…ik heb wel de orginele route gelopen die ook wel erg mooi was.

Wel is er een gedeelte toch pittiger dan wordt aangegeven. (Castelo do Neiva naar Viana do Castelo) Best wel wat stijgingen en met het warme weer extra pittig.

Iedereen was behoorlijk gezweet. Niet erg hoor. En het eerste traject was korter dan 15 km (ca 11 km) en had ik dan toch wel vanaf Matasinhos in plaats van Labruge.

De hotelletjes waren dikke prima. Het was in de plaatsjes zelf wel erg rustig savonds als je een hapje ging eten. Soms was er alleen een snackbar achtige ding open. Erg jammer. Seizoen was al voor bij zeiden ze of

de mensen(personeel) waren zelf op vakantie. Dat vond ik echt een gemis. Overdag vaak wel genoeg drukte en wel terrasjes open. Gek.

Porto heeft mijn hart gestolen. Mooie oude stad.

Ik kom graag weer terug bij jullie…;-) Dank voor het regelen.

Metro is goed gegaan. Moest idd wel ff wat hulp hebben bij zo’n automaat. Maar voor de rest ging het top!

Met vrolijke groet, Allison


17/10/22
 
Powered by Phoca Guestbook