Aarts Wandelreizen, Wandelvakanties & Pelgrimstochten

Wandel een authentieke wandelreis, trektocht of pelgrimstocht in Portugal of Spanje

×

Waarschuwing

Alleen een beheerder kan berichten toevoegen.

Reiservaringen Pelgrimstochten naar Santiago de Compostela

Hieronder vind reiservaringen van wandelaars die onze pelgrimstochten naar Santiago de Compostela hebben gelopen over de Portugese 'Caminho Portugues'.

Heeft u een leuke reiservaring toe te voegen? Neem contact met ons op en wij vermelden uw reiservaring erbij.

Een onvergetelijke tocht en een ervaring rijker | Camino Primitivo november 2023

Eind oktober vertrokken we met z’n tweeën naar Oviedo om vanaf daar de Camino Primitivo naar Santiago te lopen. Ietwat onervaren en zonder al teveel voorbereiding begonnen wij enthousiast aan de tocht. En wat een prachtige reis was het!
De omgeving van Asturias en Gallicië is geweldig, en omdat we buiten het hoogseizoen waren liepen we over het algemeen zonder dat we andere pelgrims tegenkwamen.
Na de eerste etappe voelden we hem goed in de benen zitten, en voor andere (onervaren) wandelaars kan ik aanraden om rustig te beginnen en je tijd te nemen. Het zijn flinke afstanden met aardig wat hoogteverschillen, maar als je je tijd neemt is het zeker te doen.
Na een paar dagen begon het te wennen en de laatste paar etappes waren ook wat makkelijker vanwege de mindere mate aan stijgingen en dalingen. De Primitivo was misschien wat zwaarder dan we hadden gedacht, maar dat was het dubbel en dwars waard want de uitzichten die je ervoor terugkrijgt zijn niet te beschrijven en ook op de foto’s komen ze niet tot hun recht.
Dankzij Richina wisten we in elk dorpje de beste restaurantjes en accommodaties te vinden, en konden we telkens even goed opladen voor de komende etappe.
Helaas hadden we maar 10 dagen de tijd om te wandelen en hebben we daardoor 3 etappes moeten overslaan, maar wederom dankzij Richina was dit geen probleem en kon ze een taxi voor ons regelen en had ze een opeenvolgende bus uitgezocht.
Omdat wij vrij laat in het seizoen waren hebben we op een paar dagen na flink wat regen te verduren gekregen waar onze uitrusting niet helemaal op berekend was, en wat sommige paden wat moeilijk begaanbaar maakte.
Echter weerhield dit ons niet en was het een mooie ervaring en een leuke uitdaging!
Groet,
Lex en Rob


23/11/23
Dank voor het regelen van een mooie reis voor ons | Camino Portugués oktober 2023

Hallo Richina,
Wandelen naar Santiago de Compostela was een hele bijzondere ervaring. We hebben 6 dagen gewandeld van Valença naar Santiago. De route was prachtig door mooie natuur en leuke dorpjes.
We zouden het zeker aanraden om nog een dag extra te blijven en de mis bij te wonen in Santiago, dat was een unieke ervaring.
De informatie vooraf aan de wandeling was super, we konden met alle vragen terecht en deze werden snel beantwoord. Ook voor de start van de wandeling kregen we voldoende informatie vanuit de partner in Portugal.
De meeste accommodaties waren van goede kwaliteit, schoon en centraal gelegen, sommigen waren basic en helaas vonden we het tweemaal ook onder de maat. De accommodaties waren niet altijd in het centrum van een dorpje of stadje, wat we erg jammer vonden.
De routebeschrijving was over het algemeen makkelijk, ook duidelijk aangegeven. Het was ons niet altijd duidelijk van de kaartjes in het boekje waar de horeca stops waren, dit zou iets duidelijker beschreven kunnen worden in de tekst.
Het laatste stukje naar Santiago stond niet aangegeven met pijlen, dat stond ook in het boekje, maar het zou fijn zijn als hier bv door middel van straatnamen toch iets meer richting gegeven wordt.
Over het algemeen zijn we erg tevreden, was het een fantastische wandeling en zijn we erg blij met de organisatie.
Groeten van Karin en Suzie


13/11/23
Wij hebben de reis als zeer positief ervaren | Camino de Finisterre y Muxía, September 2023

Goedemorgen Richina,

Wij hebben de reis als zeer positief ervaren.

Het hotel Lux in Santiago ligt centraal. De envelop met schelp en pelgrimspad lag klaar, heel fijn!

Casa o Folgo is een aanrader. Ligt niet aan de route maar de eigenaar haalt je keurig op en brengt je de andere dag weer naar het beginpunt. Fijne kamer, keurig diner en ontbijt.

Casa Loncho in Olveiroa is wat gedateerd. De wandeling van die dag, 14 km is eigenlijk te kort maar dat kan misschien niet anders.

Hotel Insua in Cee is een toppertje.

Het hotel in Finisterre konden we niet goed vinden. ’s Nachts flinke lekkage in de badkamer waardoor ik iemand heb moeten bellen om 02.15. Gebroken nacht en ook gek om te realiseren dat er in de nacht niemand van het personeel aanwezig is.

Muxia is een must!!! Geweldige kust, minder toeristisch dan Finesterre.

Fijn dat jullie deze verlenging aanbieden.

De routebeschrijving is over het algemeen duidelijk genoeg.

Nogmaals dank! Wij hopen nog een keer bij jullie te kunnen boeken,

Vriendelijke groet,

Helma en Hennie


19/10/23
Terug van een mooie Camino Portugués, oktober 2023

Guus, we kijken terug op een geweldig mooie Camino. We hebben genoten van het hele door jou aangeboden concept. Prima planning , prima hotels, foutloos bagage transport en goede route beschrijving. Alles was voor ons gewoon passend, we hebben het als mooie zorgeloze trip ervaren. Soms ook wel zwaar maar het mag ook wel uitdagend zijn. We hopen dit nog een keer te mogen beleven en willen daarom ook de Camino Finisterre volgend jaar via jou organisatie doen.

Super bedankt, Anja en Leon Houbiers


15/10/23
Caminho Português, september 2023

Beste,
Onze wandelvakantie van Porto naar Santiago de Compostela zit erop.
Tot onze grote tevredenheid is alles naar wens verlopen en blikken wij terug op een fantastische tijd in Portugal en Spanje.
Met vriendelijke groeten,
Dirk en Ingrid.


10/10/23
Ik kijk tevreden terug. Camino Primitivo September 2023

Hallo Richina,

Vandaag mijn camino afgerond. Het was een geweldige ervaring. De accommodaties waren goed. Overal kon je goed douchen (de een wat kleiner dan de andere?)

Het bagagevervoer was perfect (soms was ik wat sneller dan de bagage, maar dat scheelde nooit veel). Het ontbijt was wisselend. in Pola da Allende ging het stroef met het ontbijt. ik heb wel voldoende kunnen ontbijten.
In Salas was het restaurant van het hotel gesloten.

Een paar heel kleine kanttekeningen, maar voor de rest erg tevreden. Ook de contacten met jouw waren erg prettig.

Ik kijk erg tevreden terug op mijn best wel inspannende 14 dagen.

Hartelijke groet
Anne


10/10/23
Terug van de Camino Portugués, september 2022

Hallo Guus,

Ik heb een fantastische camino gehad.
Het was voor mij de eerste keer dat ik alleen 2 weken op wandelvakantie ben geweest. In eerste instantie nadat ik het geboekt had vond ik het toch een enge gedachte om dit alleen te gaan doen. Maar na het telefonische contact hierover met jou voelde ik me gerustgesteld. Inderdaad lopen heel veel mensen deze kustroute en ik heb me ook geen seconde alleen of onveilig gevoeld. Alle ontmoetingen onderweg met de andere pelgrims waren stuk voor stuk geweldig en zal ik voor altijd koesteren in mijn herinneringen! Je kunt alleen lopen of stukken samen lopen wanneer je wilt. Ik persoonlijk vond het mooistse de route langs de kust. Zowel in Portugal als in Spanje, in een woord "geweldig"!
De overnachtinghotels/accomodatie waren ook allen prima, de een wat luxer dan de ander. Het is zo fijn om zonder een zware rugzak te lopen en dat je koffer iedere keer weer netjes klaarstaat als je bij je hotel aankomt, super geregeld allemaal. Ik heb dan ook ontzettend genoten van deze "luxe" pelgrim wandeling van Porto naar Santiago de Compostela!! Een volgende wandeling zal ik dan ook zeker weer bij jou/jullie boeken!
Lieve groetjes van mij!


08/10/23
Camino Portugués, september 2023

Hallo Guus,

Bij deze een overzicht over mijn ervaringen op de camino.

Ik heb het echt ontzettend naar mijn zin gehad. Het vele lopen was goed te doen en je ontmoet ontzettend leuke mensen. De organisatie was top. De aanloop naar de reis was qua organisatie en communicatie erg prettig en in Portugal en Spanje was alles goed geregeld. De hotels waren netjes en schoon en het vervoer van de bagage was perfect geregeld. Het boekje met de routebeschrijving was bijzonder nuttig. Ik heb echt een hele mooie reis gehad. 

Groet, Helene


01/10/23
Wij kunnen alleen positief zijn. Camino Portugués, September 2023

Beste Richina,

Wij kunnen alleen positief zijn over de geboekte Camino Primitivo.

Alle accommodaties en vervoer waren goed tot zeer goed. Ook het vervoer van onze bagage verliep correct. Alleen een verkeerde afspraak ivm ons ontbijt niet te na gesproken.

Indien we in de toekomst nog een camino wandelen, doen we opnieuw beroep op jullie diensten.

Vriendelijke groeten,
Annick en Luc


28/09/23
Ik moest enkel genieten, en dat was het ook ! Camino Primitivo, Augustus 2023

Eind augustus vertrok ik ( alleen ) richting Oviedo voor mijn Camino Primitivo.
In mijn dagrugzak jullie gids met de routebeschrijving en de lijst van de plaatsen om te overnachten. De rest van mijn bagage werd vervoerd. Ik moest enkel genieten, en dat was het ook !

De prachtige natuur en het ongerepte van Asturias is met weinig woorden te beschrijven. De tocht is zeker pittig en uitdagend maar doenbaar, absoluut.
Iets trager stappen en volop genieten is de boodschap om te top te halen na Pola ! Het is een geweldige ervaring.

Zeker en vast gevarieerde plaatsen om te overnachten : van een 4 sterren hotel in Tineo tot een basic kamer in O Cádavo.
Heel tof om ook eens de sfeer van een albergue mee te maken. La Mesa is ?

Bij de overboeking in A Fonsagrada verliep de communicatie probleemloos alsook na mijn lange tocht naar O Pedrouzo waar ik net om 20u45 toekwam.

Dit is zeker niet mijn laatste wandeltocht.
Hartelijk dank voor de prima organisatie, de vele mails op voorhand en de flexibiliteit om een bestaand plan aan te passen naar mijn wensen.

Met vriendelijke groet,

Christine


20/09/23
Terugblik op onze reis van Porto naar Santiago. augustus 2022

Hoi Guus

Wij willen laten weten dat de gehele reis ons zeer goed bevallen is. De sfeer onderweg , de hotels, het weer zat mee, en het heerlijke eten wat zowel in Portugal en Spanje goed was. Ook de ontvangst door de local was duidelijk. Ondanks dat we met koffertransport hadden geboekt en de luxe hadden van het slapen in hotels hebben we toch het pelgrims gevoel ervaren. Vooral zagen we dat "ouderen" dit ook zo deden. Ieder liep zijn eigen weg maar allemaal met hetzelfde doel. Op onze rustdag in Pontevedra hadden we het geluk dat we het jaarlijks feest Feira Franca meemaakten. Alle inwoners gekleed in middeleeuwse kleding en dat in zo'n mooi middeleeuws plaatsje. We kunnen terug kijken op een geweldige vakantie en als onze gezondheid het toe laat zal dit soort vakanties beslist niet de laatste zijn. 

Met vriendelijke groet Peter en Lisette 


16/09/23
Caminho Português, augustus 2023

Beste Guus

Met deze mail wil ik jullie en jullie organisatie en ook de Portugese medewerkers van Greenwalks van
harte bedanken en feliciteren met de organisatie.
Het was perfect en alles is zeer vlot verlopen.
De organisatie, de caminho, de bagage over brengen, de verschillende locaties, de verblijven met ontbijt en avondeten.
NIETS op af te keuren, ZEER GOED gedaan .

Dus van harte bedankt en we wensen jullie allemaal het allerbeste en wie weet , tot later.

Groetjes ook in naam van de mede stappers,

Jan de groep Vermeir Caminho Portuguese 


08/09/23
Camino Portugués, augustus 2023

Goedemorgen Guus!

In de eerste plaats excuses voor mijn trage reactie. Tijd ging opeens weer heel snel!
Ten tweede: Ik hoop dat het goed met jullie gaat en dat jullie ook een goede (georganiseerde) reis hebben gehad.
En nu onze vakantie.
Wij hebben het, zoals ik al eerder zei, fantastisch gehad!
Wat heb je het weer top geregeld!
De hotels waren prima, sommigen zelfs meer dan prima. Zo fijn na een lange wandeltocht! Alleen in La Guarda was de mannelijke hoteleigenaar niet zo gastvrij. Wij kregen de indruk dat hij minder goede ervaringen had met pelgrims en andere bezoekers. Echt onaardig helaas.
De rustdagen waren heerlijk, en we troffen het met het weer. In Ancora was er weliswaar een zeer harde wind waardoor het strand wat lastig was, maar wat waren we blij met ons hotel met heerlijk zwembad! Alleen al de gezichten van onze dochters bij het zien van het zwembad was al een groot cadeau ;)!
Twee drie opmerkingen;
-De afstanden klopten niet altijd helemaal....,één dag bleken we uiteindelijk bijna 30 kilometer te hebben gelopen (en nee, niet verdwaald!) Maar we waren des te voldaner aan het eind van de dag.
-De veerboot naar Spanje is al twee jaar uit de running ivm technisch probleem (aldus de mensen daar). Ook geen probleem, de kleine bootjes nemen je graag mee naar de overkant ( en ook veel spannender).
-Aanwijzingen aan de overkant waren niet echt duidelijk, wel verdwaald, maar zeer lief geholpen door een aardige mevrouw!
Maar nogmaals Guus, het was fantastisch voor ons alle 4!

Nogmaals ontzettend bedankt voor je geweldige hulp en de fantastische verzorging van onze reis!
Ik hoop dat je wat meer rust hebt nu je wat minder reizen doet. En een vraagje. Welke landen ben je nog wel aan het doen?

Ik hoop weer tot een volgend keer!

Hartelijke groeten,
Roos (en ook van mijn medewandelaars!)


29/08/23
Een onvergetelijke en zorgeloze ervaring op de Portugese Camino naar Santiago!

Hi Richina,

Ons wandelavontuur op de Portugese Camino naar Santiago vanuit Valenca was werkelijk een onvergetelijke ervaring! De reis was perfect georganiseerd. Vanaf het eerste contact tot het einde van de reis was alles tot in de puntjes verzorgd, waardoor we volop van ons avontuur konden genieten.

De hotels waar we verbleven waren eenvoudig, maar comfortabel en schoon. Na een lange dag wandelen, was het altijd fijn om een rustgevende plek te hebben om uit te rusten en op te frissen voor de volgende etappe.

De route was afwisselend. We liepen door prachtige bosgebieden, over smalle weggetjes door kleine dorpjes en soms ook wel stukjes langs drukke wegen. Alles stond heel erg goed aangegeven. Als je na 200 meter geen bordje had gezien, dan wist je dat je niet goed zat.

We hadden ook het pelgrimsdiner erbij geboekt. We waren aangenaam verrast door de uitgebreide en smaakvolle driegangenmenu's die werden geserveerd. Het was veel meer dan we hadden verwacht.

Een van de grootste luxe tijdens onze reis was het transport van onze tas van hotel naar hotel. Hierdoor konden wij zorgeloos genieten van de wandeling, en dit maakte onze tocht erg aangenaam en minder zwaar.

Richina’s betrokkenheid and behulpzaamheid hebben we erg gewaardeerd. Ze voorzag ons van waardevolle tips en informatie, waardoor we goed voorbereid op pad gingen. Haar enthousiasme en inzet om ons een mooie ervaring te bezorgen waren voelbaar in elk bericht dat we ontvingen.

De lokale briefing in het eerste hotel voorafgaand aan onze eerste wandeldag was erg handig. We kregen alle nodige informatie en voelden ons goed voorbereid om aan ons avontuur te beginnen.

Al met al was onze reis op de Portugese Camino naar Santiago een een super mooie ervaring. We zijn zo enthousiast geworden dat dit zeker niet onze laatste Camino is geweest. 

Buen Camino!

Nogmaals dank voor al je goede zorgen en als we een volgende camino willen gaan lopen, dan kloppen we zeker bij je aan.

Groeten Pieter en Carole


26/07/23
De Portugese Camino, mei 2023

Wij hebben genoten van onze achtdaagse Portugese Camino. De reis was fantastisch geregeld door Aarts Wandelreizen. Het contact met deze reisorganisatie vooraf verliep vriendelijk en vlot, alle informatie was op locatie aanwezig en we waren zeer tevreden over de uitgezochte slaapgelegenheden. Vooral het hotel met zwembad tussendoor was een aangename en welkome verrassing. Tijdens deze week zijn we vrijwel alleen maar vriendelijke mensen tegengekomen, waarbij zowel de Pelgrims als de bewoners ieder een buen Camino wensen. Wij vonden de afstanden goed te lopen, ondanks geen specifieke training vooraf. Ook de reisperiode (halverwege mei) is ons goed bevallen, aangezien alle natuur op dat moment in het jaar in volle bloei staat. Voor een eventuele volgende reis zouden we zeker weer contact opnemen met deze reisorganisatie. 

Groet Manon


21/07/23
Pelgrimstocht naar Santiago, juni 2023

Dag Guus Aarts,

Wij hebben een heel goede, fijne wandelvakantie gehad in Portugal/Spanje. Het weer was prachtig, de wandelingen mooi en gevarieerd; langs de schitterende kust, door mooie bossen, langs beekjes en rivieren en door authentieke dorpen. Vaak kerkjes en kapellen op de route, nu en dan gezang, wat tot mooie momenten leidde. 

De route stond goed aangegeven, soms beter dan de routebeschrijving deed vermoeden. In grote steden als Vigo en Santiago was het soms wel even zoeken, maar dankzij de gps vonden we onze weg.

De hotels waren zonder uitzondering goed te noemen, ruime, lichte kamers en een goed ontbijt. Ook in de hotelkeuze was veel variatie, wat we als prettig hebben ervaren. 

Met vriendelijke groeten,

Siepie en Marlous


06/07/23
Terugblik op onze reis van Porto naar Santiago. juni 2022

Wij zijn inmiddels weer terug en hebben het fantastisch gehad. Leuke hotels vooral in Santiago en Caldas de Reis , Hotel Lara was ook heel goed. 
Wandelingen over het algemeen zeer goed aangegeven , dus gemakkelijk te volgen. Hadden wat moeite met het vinden van de taxi in Porrino , er zijn zoveel Albergues dus beter om een adres beschrijving op te nemen dan kan je google maps gebruiken. Maar is uiteindelijk gelukt , maar je komt dan aan en bent moe ,dan wil je niet echt zoeken. 
De zwaarte van de tocht was goed te doen , Alleen klimmen en stijgen zijn we niet echt gewend. 
Heel veel dank voor de begeleiding . 

m.v.g.
Annette 


22/06/23
Korte terugblik op mijn reis naar Santiago Mei/Juni 2023

Goedemorgen Guus,

Het was een bijzondere trip, aardige mensen ontmoet bij de desbetreffende slaapplekken, het e.e.a. was goed georganiseerd, iig een trip om niet te vergeten. 

Fijne dag, hartelijke groet,

Janine


12/06/23
Terugblik op de pelgrimstocht naar Santiago mei 2023

Beste Guus,

We hebben een geweldige vakantie achter de rug, de wandelingen waren geweldig.
Alles was geweldig geregeld , hotels, bagage, eten enz. Enz.
We hebben genoten van de wandelingen, de hotels, de steden ( dorpjes) die we aandeden en van het mooie weer ( geen regen gehad )

Alles is prima verlopen en ook het boekje met de beschrijving heeft zijn dienst gedaan ( al is t op sommige onderdelen achterhaald…..)

Kortom geweldige goed geregelde vakantie gehad

Dank

Groet
Henk en Maria


07/06/23
Terug van Porto naar Santiago. Mei 2023

Hallo,

We hebben een geweldige goed verzorgde reis gehad heerlijk gewandeld mooie route van hotel naar hotel,we hadden onbijt met avond eten erbij en onze bagage werd doorgebracht naar het volgende hotel .
Waar onze kamer al gereed was
Het was allemaal heel goed verzorgt het eten voortreffelijk je kon meestal uit drie verschillende dingen kiezen heerlijk vonden wij.
Een aanrader

Vriendelijke groet Els


29/05/23
 
Powered by Phoca Guestbook