Aarts Wandelreizen, Wandelvakanties & Pelgrimstochten

Wandel een authentieke wandelreis, trektocht of pelgrimstocht in Portugal, Spanje, Griekenland en Turkije

Culinair op stap


Als de berg niet naar u komt... afijn, de rest is bekend. Behalve dat het op het moment van schrijven van deze nieuwsbrief niet eenvoudig is om zelf naar de berg te gaan.


Gelukkig hebben velen van u het wandelen in eigen land ontdekt, maar inmiddels wordt het verlangen naar Zuid-Europese sferen niet minder natuurlijk. Niet alleen qua natuur, maar ook qua cultuur, geluiden, geuren en smaken. Haal die geur en smaak eens in huis. Wat denkt u van een heerlijke maaltijdsoep met vis als hoofdingrediënt?


De meeste van onze wandelbestemmingen liggen niet ver van de kust. Vis in overvloed dus. Zowel in Portugal als Spanje maken ze de heerlijkste Caldeirada of Zarzuela. Alleen al van de naam loopt het water je in de mond. Een visstoofpotje op tafel, met op de achtergrond een prachtige fado en in het glas een heerlijke bijpassende wijn. En wie weet droomt u vannacht wel van de nachttrein naar Lissabon….

Spaanse Zarzuela à la Aarts

ZarzuelaIngrediënten

  • Olijfolie om in te bakken
  • 250 gram plakjes Chorizoworst
  • rode, gele en groene paprika in stukjes of reepjes
  • 2 blikken gepelde tomaten
  • ongeveer een halve liter visfond of (blokje) visbouillon
  • 4 eetlepels zwarte olijven zonder pit
  • 4 teentjes knoflook
  • 1,5 eetlepel paprikapoeder (gerookt, of mild als u dat lekkerder vindt)
  • Gepelde garnalen (eigen inzicht qua hoeveelheid)
  • Venusschelpen of mosselen (idem)
  • Inktvis (smalle ringen of kleine inktvisjes)
  • 500 gram witvis (bijv. kabeljauw)
  • citroen en peterselie naar smaak

Bereiding

Bak in een pan met olijfolie de plakjes chorizo op laag vuur goudbruin. Dat ruikt alvast heerlijk! Doe de stukjes paprika erbij en bak een aantal minuten mee. Dan voegt u de fijngehakte knoflook en het paprikapoeder toe. Ten slotte nog de gepelde tomaten erbij en de olijven. Druk de tomaten stuk, voeg de fond (of bouillon) toe en de witte wijn. Vervolgens doet u de garnalen, schelpjes en inktvis erbij en brengt het geheel aan de kook. Niet meer roeren. Laat een kwartiertje zachtjes stoven met het deksel op de pan. Verdeel de kabeljauw in porties en bestrooi deze met peper en zout en eventueel wat citroensap. Leg de stukjes voorzichtig op de stoofschotel en laat alles nog zo’n 20 minuten garen met het deksel op de pan. Serveer met partjes citroen en desgewenst wat fijngehakte peterselie. Het lekkerst met versgebakken stokbrood erbij. Maar rijst of linzen mogen ook natuurlijk.

Buen Provecho! Bom Apetite!

En als u een meer Portugese Caldeirada wil maken, dan kunt u stukjes aardappel meekoken. Laat dan de Chorizo achterwege en vervang de garnalen, schelpjes en inktvis door andere vissoorten.