Aarts Wandelreizen, Wandelvakanties & Pelgrimstochten

Wandel een authentieke wandelreis, trektocht of pelgrimstocht in Portugal of Spanje


Dag 1. Aankomst en welkom in Beceite

Aankomst bij Hotel la Fábrica de Solfa in Beceite en briefing van de wandeltocht in het hotel.

Beceite is een historisch bergdorp met een strategische ligging aan de rivier de Matarraña, omringd door het ruige massief van het natuurreservaat Els Ports.

Al in de tweede helft van de 12e eeuw werd Abu-Zeit door de Christelijke orde van de Tempeliers veroverd op de Moren. Inmiddels is het een historisch monument, behorend tot het Spaanse culturele erfgoed. Het ligt op een hoogte van 580 meter en heeft 600 inwoners. Aan de rivier ligt het hotel, een voormalige papierfabriek.


Ports de Beceite IZKL 2Hotel la Fábrica de Solfa was ooit een papierfabriek, waar fijn briefpapier werd gemaakt met het schone water van de Matarraña. Het fabrieksgebouw is door twee gastvrije broers prachtig gerestaureerd tot een modern hotel met alle comfort.

Als het een mooie dag is en u heeft er de tijd voor, is het heerlijk zwemmen in de heldere diepe poelen van de Matarraña bij het dorp, de Font de Rabosa.


Dag 2. Beceite - El Parrizal

13,6 km | △ 823 m | ▽ 920 m | 4 u 15 min | Hotel la Fábrica de Solfa, Beceite

Transfer naar de start van de eerste route. Een wandeling door de kloof van de Matarraña met als einddoel El Parrizal.

Een diep uitgesleten kloof van 200 meter lang, 60 meter hoog en slechts 2 meter breed. Na het eindpunt gaat de route na 5 kilometer over bergpaden via Masia de Sant Miquel weer terug naar Beceite.

Op het massief is een overvloed aan grotten, kolken en kloven. Tijdens de wandeling naar El Parrizal krijgt u een duidelijk beeld van de spectaculaire formaties die de erosie van de Matarraña-rivier heeft achtergelaten.


Dag 3. Beceite - Peñarroya de Tastavins

20,3 km | △ 1.124 m | ▽ 1.047 m | 5 u 45 min | Peñarroya

Start vanuit het hotel in zuidwestelijke richting over de met heide begroeide bergen naar het stuwmeer Embalse de Pena.

Na een afdaling tot op het niveau van het meer loopt u langs een bergrug die u op de hoogte van de Mas de Figueras oversteekt.

Hierna komt u bij het dorp Fuentespalda met op het centrale plein bij de grote kerk een café met terras. Vanaf deze plek gaat u door naar de Ermita Virgen de la Fuente (1658) waarbij zich ook de Hospedería bevindt, uw accommodatie voor deze avond. Anderhalve kilometer verderop zie je Peñarroya de Tastevins liggen. 


Dag 4. Peñarroya de Tastavins - El Boixar

18,9 km | △ 976 m | ▽ 527 m | 6 u 30 min | El Boixar

EPdB 25

Na een rustige nacht in het klooster start u vanaf Peñarroya in de richting van de imposante rode kalkrotsen, de Roques del Masmut. 

Deze rode rotsen, waar Peñarroya de Tastavins haar naam aan te danken heeft, lichten oranje op in de ochtendzon. U volgt het pad richting La Creu del Llop. Een pad met de officiële classificatie van Vía Pecuaria (Pad voor Vee). Na langs het kruis en het gedicht te zijn gelopen, klimt u langzaam omhoog richting een tafelberg. Over deze berg loopt de grens van Aragón en Valencia. En als u achteromkijkt, heeft u een prachtig uitzicht over Aragón en de Comarca Matarraña.

U daalt weer af en nadert het piepkleine Valenciaanse dorpje Coratxà. Aan het eind van het dorp daalt u af en steekt het dal over. Het pad door een dicht dennenbos gaat over in een pad met hoge droogstenen muren. Na een klein stukje over de bergweg komt u aan in El Boixar.


Dag 5. El Boixar/Pinar Pla - Caro

20,7 km | △ 1.072 m | ▽ 1.001 m | 6 u | Caro

EPdB 7In de ochtend een transfer naar het begin van de route. Dan volgt een wandeling over de Sierra del Caro met spectaculaire uitzichten op de Ebro Delta en de Middellandse zee. Op een heldere dag ziet u zelfs de Balearen en de Pyreneeën liggen. 

Vandaag loopt u in Catalonië. Vanaf Pinar Pla loopt u door de bossen langs de Refugi Font Ferrera naar de rand van het massief. Vanaf de kleine Refugi Mas del Frare kunt u steeds meer genieten van het prachtige vrije uitzicht over het dal, de Ebro Delta en de zee. U daalt vervolgens ruim 3 kilometer lang af om uit te komen bij een grote historische grot, de Cova del Vidre, die al sinds de prehistorie door mensen en dieren worden gebruikt als woon- of schuilplaats.

Daarna gaat de route door over de Sierra del Caro, laat u het dal bij de Coll de Pallers achter zich liggen en loopt u in de schaduw van de 1.441 meter hoge berg Caro naar het gezellige Hostal Restaurant op 1.100 meter hoogte.


Dag 6. Caro - Arnes

19,4 km | △ 512 m | ▽ 1.164 m | 5 u 45 min |  Arnes

Eigenaar Josep brengt u naar het startpunt van vandaag. Vanaf Llinars loopt u in noordwestelijke richting. De route is voornamelijk een lange afdaling naar het middeleeuwse stadje Arnes via een hoogvlakte, bossen met monumentale bomen en diep uitgesneden valleien van de rivieren die uit het massief ontspringen.

Vanaf Llinars loopt u naar de Pla de la Foia, een hoogvlakte op 1.100 meter. Vandaar volgt u de Pista de Terranyes over de vlakte in de richting van Lo Grevolar. Een begroeide steile bergwand met prachtig uitzicht, met een eveneens steile afdaling langs de monumentale dennen, Pimpoll en Ramut.

Eenmaal beneden bij het waterbassin aangekomen, volgt u het pad van de Coll de Montfort en bij de Punta del Safrà houdt u links aan richting de Ríu dels Estrets, die u daarna tot aan Arnes blijft volgen. De Estrets d’Arnes is misschien wel één van de meest unieke locaties van dit massief.


Dag 7. Arnes - Beceite

21,2 km | △ 750 m | ▽ 655 m | 6 u 30 min | Beceite 

EPdB 18

Na het ontbijt in het Catalaanse Arnes wordt u afgezet in de vallei Les Valls. Prachtig licht in de bergen aan het begin van de morgen, met de lage zon. Het belangrijkste onderdeel van deze wandeling is de beklimming van de Peñagalera. Vanaf de top heeft u een weids uitzicht over de omgeving. 

In Estrets de Les Valls volgt u de rivier een stuk stroomopwaarts waarbij u om de bijzondere Coll de Xertó loopt. Langzamerhand begint u aan de klim richting de Peñagalera vanwaar u een prachtig uitzicht heeft over het massief en de vlakte van Matarraña in Aragón. 

Na een lange afdaling van de Peñagalera komt u bij de Riu Ulldemó. Als u de tijd hebt en het weer is goed, dan is een duik in één van de natuurlijke poelen een absolute aanrader. Het is vanaf daar nog ongeveer drie kwartier lopen naar het middeleeuwse Beceite.


Dag 8. Vertrek

Na uw laatste rustige avond in Beceite vertrekt u na het ontbijt. Geniet nog even van het uitzicht op de eeuwenoude brug over de Matarraña en het stadje.

U kunt naar de bushalte worden gebracht om terug te reizen naar Barcelona of Tarragona.