Aarts Wandelreizen, Wandelvakanties & Pelgrimstochten

Wandel een authentieke wandelreis, trektocht of pelgrimstocht in Portugal of Spanje

 

Dag 1. Aankomst en welkom in La Pobla de Segur 

Fonda Can Fasèrsia, La Pobla de Segur

Ontvangst en welkom in La Pobla de Segur. Uitgebreide uitleg van de trektocht in het hotel. Komt u met de trein vanaf Lérida (Lleida), dan wordt u opgehaald van het station. 

ECL 30De meest voor de hand liggende manier om La Pobla de Segur te bereiken is via een vlucht naar Barcelona, Girona of Reus. Barcelona is ook goed te bereiken met de trein vanuit Nederland.

Vanuit zowel Barcelona, Girona als Reus kunt u verder met de trein of bus naar Lleida. Vanaf Barcelona rijdt ook de hogesnelheidstrein AVE in 1 uur naar Lleida.

De Tren dels Llacs rijdt vanuit Lleida naar La Pobla de Segur via de meren en kloven van het Mont Rebei gebergte. Een belevenis op zich en een mooie start van de reis. Het ticket voor de trein is inclusief.

Met een huurauto rijdt u vanuit zowel Barcelona, Girona als Reus in ongeveer 2,5 uur naar La Pobla de Segur.

 

Dag 2. La Pobla de Segur - Peramea: La Gegante Adormida (de slapende reuzin)

19,5 km | △ 1.130 m | ▽ 760 m | 6 u 15 min | Casa Parramon, Peramea

Startend vanuit La Pobla de Segur begint de route met een rustige stijging richting de Col de Montsor (1.170 m). Tijdens het stijgen wordt het uitzicht steeds indrukwekkender. 

Zowel op de ronde rotsen van de Turó de la Llosa voor u als op het stuwmeer Sant Antoni van de Ríu Noguera Pallaresa in het zuiden. In de verte ziet u het Montsec-gebergte, met duidelijk zichtbaar de twee diepe kloven van Terradets (links) en Mont-Rebei (rechts). Zeker een bezoek en wandeling waard bij een andere gelegenheid.

De oude paden zijn hier en daar nog voorzien van een eeuwenoude ‘keien-bestrating’ en geven u als wandelaar het idee dat u bij elke stap terug in de tijd gaat. Bent u eenmaal over de Montsor, dan daalt u af naar de rivier in het dal en heeft u zicht op de bergrug van de Slapende Reuzin, La Geganta Adormida, en het kleine dorpje Peracalç.

Net voorbij het dorp (let op de drie stieren) steekt u de bergrug over en ziet u het ommuurde middeleeuwse Peramea al in de verte liggen. De Reuzin ziet u, met enige fantasie, pas echt liggen als u terugkijkt naar de bergrug als u bijna in het dorp bent. Neem plaats op het enige terras in het dorp en geniet van de rust om u heen.

 

Dag 3. Peramea - Beranui: Het heksenfeest van de Serraspina


14,5 km | △ 1.190 m | ▽ 1.080 m | 4 u 45 min  | Casa Macianet, Beranui

Na een welverdiende nachtrust in het dorpje Peramea gaat de route weer verder vanaf de centraal gelegen monumentale iep en pomp. Het eerste deel van deze etappe is eigenlijk één lange klim, waarbij u onder andere het mooi gerenoveerde dorpje Sellui zult passeren, op weg naar boven. 

Het hoogste punt van de etappe ligt net iets boven de 1.500 meter, waarbij u de rug van de Serraspina (of Serra Espina) oversteekt. Deze bergrug is volgens de overleveringen doordrenkt van zwarte magie. Een goede reden om vooral niet te overnachten op de berg zelf, maar de afdaling in te zetten naar de groene Vall Fosca (de donkere vallei) richting het dorpje Beranui.

Onderweg naar beneden komt u de ruïnes tegen van het middeleeuwse Gramenet. De laatste inwoonster vertrok er in 1966. De legende over de jaarlijks terugkerende hagel die het dorpje teisterde, staat beschreven in het uitgebreide routeboek dat je ontvangt. Maar ook de herbergier in Beranui kan u hier zeker meer over vertellen.

 

Dag 4. Beranui - Les Esglésies: Pont del Diablo (de duivelsbrug)

23 km | △ 990 m | ▽ 860 m | 6 u 30 min | Casa Batlle, Les Esglésies

Via een oud pad daatl u af van Beranui naar de Plana de Mont-Ros. Vanaf Mont-Ros klimt u langs een oude mijn weer de hoogte in naar het dorpje Castell-Estaó. Eenmaal boven heeft u een prachtig uitzicht over de Fosca vallei. De route blijft nu langere tijd redelijk op hoogte met hier en daar korte afdalingen en beklimmingen. 

De eikenbossen waar u op een gegeven moment doorheen loopt zijn tot midden vorige eeuw gebruikt voor de productie van houtskool, die met ezels naar Senterada werd vervoerd. Hierbij moesten de Arrieros (muilezeldrijvers) ook over de gevaarlijke Pont del Diable (de duivelsbrug), toen nog zonder leuningen aan de zijkanten. 

In vroeger tijden maakten de ezeldrijvers de ezels van elkaar los voordat ze bij de brug aankwamen, zodat ze bij een misstap niet allemaal in de afgrond zouden verdwijnen.De brug over de smalle maar zeer diepe kloof spreekt tot de verbeelding als u bedenkt hoe men deze al in de 11e eeuw heeft kunnen bouwen. Misschien was het toch wel het werk van de duivel. De legende gaat immers dat de brug in één nacht is gebouwd.

Vervolgens klimt u weer uit de kloof omhoog naar de ruïnes van La Bastida de Bellera om daarna af te dalen richting Vilella en Xerallo. Hier staat de inmiddels verlaten cementfabriek waarmee alle stuwdammen in de regio zijn gebouwd. In Les Esglésies bent u op het eindpunt van de etappe en wordt u ontvangen bij Casa Rural La Batlle.

 

Dag 5. Les Esglésies - Senterada: La Casa Encantada (het behekste huis)


25,2 km | △ 1.320 m |  1.630 m | 7 u 30 min | Casa Leonardo, Senterada

De etappe van Les Esglésies naar Senterada is de langste van de tocht, met een geschatte duur van 7,5 uur. Dus vroeg vertrekken is de beste optie. U start met een klim van 400 meter naar Prat d'Hort waarbij u met uitzicht wordt beloond. Na ruim 15 km loopt u over de heuvelrug van de Serra de Comillini en komt u bij een dolmen die bekend staat als La Casa Encantada ofwel het behekste huis. 

De plek voor de dolmen is goed gekozen want u heeft vandaar een prachtig weids uitzicht. Ook een slimme plek voor een pauze. Want een stevige afdaling door het bos naar het in het dal gelegen Cadolla volgt. Na de rivier beneden in het dal, loopt u door naar het kleine gehucht Naens. Om dan de daling in te zetten naar Senterada aan de Ríu Sarroca.

U logeert deze avond in Casa Leonardo van Mireia Font, de drijvende kracht achter de tocht. Een bijzondere en verrassende accommodatie. Zo was het vroeger ooit de supermarkt van het dorp en tegenwoordig is het net een klein museum. U kunt nagenieten van deze lange wandeling op het terras in de schaduw aan de rivier.

 

Dag 6. Senterada - La Pobla de Segur: Llac Montcortès (het vijfde meer)

22 km | △ 1.460 m | ▽ 1.680 m | 6 u 40 min | Casa Churchill, Claverol

Na het ontbijt bij Casa Leonardo klimt u bergop over de herderspaden afwisselend door open terrein en bos. Na ongeveer 2 uur komt u bij het op 1.000 meter hoogte gelegen Estany de Montcortès, lokaal ook wel het vijfde meer genoemd. El Cinquè Llac in het Catalaans. Een bijzonder meer want het wordt niet gevoed door rivieren, maar door ondergrondse bronnen. Vervolgens gaat u over de inmiddels bekende Slapende Reuzin, op weg naar de ruïnes van Montsor. In het verlaten dorp Montsor kunt u kiezen uit 2 opties om de laatste 3 kilometer terug te wandelen naar La Pobla de Segur.

Optie één is de route via de Roca Foradada. Een mooie route over de bergrug waarbij u aan beide zijden prachtig uitzicht heeft. Dit stuk is voor ervaren wandelaars omdat er enkele stukken bij zijn die u moet overbruggen met een ladder en/of een ketting. Minder geschikt voor mensen met hoogtevrees of bij regenachtig weer.

De andere optie is zeker zo mooi. Hierbij neemt u het oude Montsor-pad, waarover u ook naar boven bent gelopen op de eerste dag. Tijdens deze afdaling hoeft u minder op te letten waar u uw voeten neerzet en heeft u dus meer tijd om te genieten van het uitzicht op het meer van Sant Antoni.

Na het dalen is het goed rusten op het centrale dorpsplein in La Pobla de Segur voordat u de laatste 3 kilometer met 250 meter hoogteverschil gaat lopen naar Casa Churchill in Claverol. Dit kan ook met eigen vervoer. Een bijzondere laatste overnachting op een berg met een fantastisch uitzicht.

 

Dag 7. Vertrek

Na een week wandelen vertrekt u ontspannen en voldaan.