Aarts Wandelreizen, Wandelvakanties & Pelgrimstochten

Wandel een authentieke wandelreis, trektocht of pelgrimstocht in Portugal of Spanje

 

DAGPROGRAMMA TERRAS DE SICÓ

DAG 1. AANKOMST IN POMBAL.

Aankomst via de trein in Pombal (vanuit Lissabon duurt het 1.40 uur en vanuit Porto 1.30 uur ) U kunt natuurlijk ook op een andere wijze arriveren. Op het station wordt u opgewacht door de contactpersoon tijdens deze reis. U wordt gebracht naar uw eerste hotel vlakbij het station. Daarna volgt een welkomstbijenkomst waarin u de kaarten het het route boek ontvangt. U dinert op eigebn gelegeheid en is in de nabijheid van uw hotel genoeg keus. Wanneer u nog tijd heeft kunt u het Markies van Pombal Museum, het  Portugees Populair Kunstmuseum; de Klokkentoren en de Nossa Senhora  Cardal Kerk;

DAG 2. WANDELING VAN POMBAL NAAR POUSADAS VEDRAS (GR26)

(19,7km; 5-6u; gemiddeld; geaccumuleerd oplopend: 900m; geaccumuleerd dalend: 815m; hoogste punt: 555m)

De wandeling begint in de stad Pombal - voorheen land van de  Marquês  de Pombal - en eindigt in het midden van "Serra do  Sicó", in het pittoreske dorpje Pousadas Vedras. Vanuit uw hotel loopt via de gemarkeerde route in oostelijke richting uit Pombal. De wandeling gaat door de dorpen Vale,  Alcaria  en  Ereiras. U loopt over oude paden omringd door arbutusbomen, olijfbomen, eikenbossen, gecultiveerd land, weilanden en wijngaarden, totdat het het hoogste punt van de heuvels bereikt - het herkenningspunt van  Sicó  (553 m hoog). Vanaf hier volgt het een goed onderhouden landbouwpad.naar het dorp Pousadas Vedras. Proef aan het einde van de etappe een echt ambachtelijk bier van "Cervejaria  Sol da  Sicó". Een Frans stel beheren het en het is echt zeer special door de biersoorten maar de aparte kleuren.

IMG 3759

DAG 3. WANDELING VAN POUSADAS VEDRAS NAAR REDINHA (GR26)

(12,1km, 4-5u, gemakkelijk, geaccumuleerd oplopend: 416m; geaccumuleerd dalend: 610m; hoogste punt: 389m)

Op weg naar  Redinha, bekend als een van de dorpen waar de Franse invasies in Portugal voorbij gingen, begint deze etappe bij de brouwerij Sol da Sicó,  langs de weg naar het noorden. De stenen brug met drie bogen van Romaanse oorsprong, de tegels (verwijzend naar de invasies), het kruis en de kerken vallen op tussen het culturele erfgoed in deze tijd. Het  is echter de natuur en het landschap dat aan deze speciale betekenis geeft, omdat het door twee imposante natuurlijke fluviokarst-geomonumenten  gaat,  de kloven Poio  Velho en  Poio Novo en zijn grandioze kliffen die veel soorten flora en wilde fauna verbergen, vooral de oehoe, torenvalk en gierzwaluw. Opmerking bij de prachtige bron van de rivier de  Anços  gelegen in het dorp  Arrancada  aangeduid als  Olhos  d  Água, en die meer dan 63 meter diep is. De wandeling eindigt in Redinha, waar om 19.30 uur en door het huis gemaakt diner wordt bereid.

 Sicó buracas casmilo

DAG 4. WANDELEN VAN REDINHA NAAR CASMILO (GR26)

(16,8 km, 5u, gemakkelijk/gemiddeld, geaccumuleerd oplopend: 426m; geaccumuleerd dalend: 575m; hoogste punt: 459m)

Dit is misschien wel een van de meest opwindende dagen van dit programma. Vanaf  Redinha  gaat de wandeling verder richting het dorp  Poios  en vanaf hier stijgt het op naar de heuvel Senhora da Estrela. Een stop wordt hier aanbevolen om weer op krachten te komen en te genieten van het geweldige uitzicht over de vallei. Langs onverharde wegen en enkele stukken verharde, het pad doorkruist de dorpen  Casais  de São Jorge,  Degracias en Quatro  Lagoas  en in al deze mensen hebben nog steeds geiten, schapen en bijenkorven en produceren verse kaas en honing. Het landschap is bedekt met gecultiveerde velden en monumentale karstvelden van kalksteenstructuren. Dit onbeschrijfelijke landschap bereikt zijn hoogtepunt bij "Buracas  de  Casmilo", een geologisch monument en belangrijkste attractie van deze regio..Ook hier in Casmilo wordt het diner bereid door accommodatie

 

DAG 5. RONDWANDELING IN CASMILO (PR2) (OF VRIJE DAG)

(9,5km, 3u, makkelijk/gemiddeld, geaccumuleerd oplopend en dalend 521m; hoogste punt: 460m)*

In deze dag heb je de mogelijkheid om de lokale manier van leven te ervaren, te genieten van de dagelijkse activiteit van een bergdorp. De wandeling voor deze dag is een kleine cirkelvormige route (PR-2) die door het dorp  Casmilogaat, door  Furadouro,over landbouw- en landelijke paden. Het zal mogelijk zijn om het hele karstlandschap van  de "Buracas do  Casmilo" vallei te waarderenen echte "stenen woestijnen" te ontdekken. Op deze dag zal het meest veeleisende deel zijn om het uitkijkpunt en de hermitage van Senhora do Círculotebereiken. Maar na het bereiken van daar is het mogelijk om een prachtige 360º te bewonderen, van waaruit het mogelijk is om de bergen van Boa Viagem,  Buçaco, Caramulo en (op heldere dagen) de Serra da Estrela te zien.  Een nadere blik maakt het ook mogelijk om de hele kust tussen  Ovar  en  Penichete onderscheiden, die door Figueira  da  Foz loopt. Er zijn er informatiepanelen op het terrein. Diner op dezelfde wijze als de dag ervoor.

*BELANGRIJKE OPMERKING: op deze dag volgt de wandeling de markeringen van de PR2 (rode en gele kleurbalken). U moet opletten bij de kruisingen met de andere paden. 

DAG 6. WANDELEN VAN CASMILO NAAR CONDEIXA-A-NOVA (GR26)

(13km, 4h, gemakkelijk, geaccumuleerd oplopend:423m; geaccumuleerd dalend 643m; hoogste punt: 385m);

U loopt vandaag een ander deel van de GR26, die  Casmilo  verbindt met Condeixa-a-Nova, wat door velen wordt beschouwd als het dorp met de meest vorstelijke huizen. Naast alle schilderachtige en ecologische rijkdom langs de route, gaat deze route door het verbazingwekkende historisch-culturele Romeinse dorp  Conimbriga. Dit is een van de meest uitgebreide en gediversifieerde archeologische vindplaatsen in Portugal, geclassificeerd als een nationaal monument. U kunt op vele plaatsten dineren. Er zijn voldoende restaurants gericht op toeristen.

conimbriga 2

DAG 7. WANDELEN VAN CONDEIXA-A-NOVA NAAR COIMBRA VIA CENTRALE PELGRIMSROUTE NAAR SANTIAGO DE COMPOSTELA

(17,6km, 6u, gemiddeld/hoog, geaccumuleerd oplopend: 636m; geaccumuleerd dalend 679m; hoogste punt: 214m);

Voor de laatste dag kruist het pad een deel van de Portugese Camino de Santiago (centraal deel). Dit is een zeer aangename fase, niet alleen voor het emotionele deel van het pad, maar ook voor de betrokkenheid die het met zich meebrengt. Deels over de weg en onverharde paden. Er zijn veel redenen van belang: de waterirrigatiekanalen, molens en watermolens in  Cernache,de gemengde bosgebieden van steendennen en eiken, de enorme diversiteit aan aromatische planten. En aan het einde wacht het enorme historische en culturele erfgoed van Coimbra, bekend als de stad van kennis, Fado-muziek, tavernes en de liefdesgeschiedenis van "Pedro e Inês".Een stad met al zijn lange en rijke geschiedenis: de oudste universiteit in Portugal en een van de oudste in Europa; het cultureel erfgoed van UNESCO; de Fado Muziek; de "Joanina  Bibliotheek" met zijn 60.000 boeken; het Santa-Clara-a-Nova Klooster;  São Francisco Klooster; Quinta das Lágrimas Openbare Tuin;

Coimbra

DAG 8. EINDE VAN DEZE TOCHT

Na uw ontbijt bij uw accommodatie in Coimbra volgt een transfer naar treinstation van Coimbra van waaruit vele treinen vertrekken in de richting van Porto of Lissabon.