Aarts Wandelreizen, Wandelvakanties & Pelgrimstochten

Wandel een authentieke wandelreis, trektocht of pelgrimstocht in Portugal of Spanje

Portuguese Camino PGW 30 kopie

De originele Camino Portugués is een lange pelgrimsroute vanaf Lissabon, door de binnenlanden van Portugal. Deze pelgrimage doet onder andere het beroemde bedevaartsoord Fatima aan, wat voor veel pelgrims de eindbestemming is. Tegenwoordig zijn er vanaf Porto en verder noordwaarts varianten te lopen met Santiago de Compostela in Spanje als eindpunt. Voor wandelaars die van de zee houden is er zelfs een kust-variant.

Vroeger liepen pelgrims natuurlijk vooral voor vergiffenis van zonden en boetedoening, zonder misschien veel waarde te hechten aan de omgeving. Tegenwoordig is het naast verdieping en bezinning voor de pelgrim ook belangrijk dat de route op zich de moeite waard is met mooie natuur en vergezichten. 

Wij nemen u een stukje mee langs het eerste deel van de route van Porto naar Santiago de Compostela door het binnenland.

Het traject van Porto naar Tui

Porto aan de Douro rivier kent een fraai historisch centrum waarin veel gebouwen buitengevels hebben vol met azulejos: blauwwitte tegeltjes die tezamen een bepaalde voorstelling weergeven. Bekijk voor zulke voorstellingen ook even de binnenkant van het centraal treinstation van de stad.

Portuguese Camino PGW 28 kopie

Om de wandeling door de verwachte saaie buitenwijken van Porto te vermijden kunt u ook de trein of de metro nemen, waarna u langzamerhand de drukte van de stad achter u laat en het glooiende platteland betreedt. Hier bent u in een theater van landweggetjes, wijngaarden, eucalyptusbossen, oude Romeinse kasseienweggetjes, dorpjes en oude vestingstadjes met de nodige historische gebouwen, zoals Sao Pedro de Rates met haar prachtige stokoude romaanse kerk. Hier vindt u ook het eerste klimmetje van deze Camino naar de top van de Alto de Muher, gevolgd door de afdaling door een eucalyptusbos naar Barcelos. In dit oeroude stadje huizen een prachtige middeleeuwse brug, een romaanse kathedraal, schitterende plazas en de unieke ovale Templo de Bom Jesus.

Barcelos en verder noordwaarts
Na Barcelos begint een pittige klim naar de top van de Alto de Portella en de afdaling naar het in de wijngaarden gelegen Ponte das Tabuas. Hier steekt u de Rio Neiva over via een prachtig middeleeuws bruggetje.

Portuguese Camino PGW 8 kopie

Ponte de Lima en verder noordwaarts
De volgende noemenswaardige locatie is Ponte de Lima, een van de oudste stadjes van Portugal. De stad is vooral bekend door de brug over de Lima, waar de naam van de stad van is afgeleid. De brug was oorspronkelijk een bouwwerk van de Romeinen, maar wat u er nu van ziet is vooral Middeleeuws. De Camino nadert het stadje via de zuidoever van de rivier, waardoor u een fraai uitzicht heeft op de brug, met op de achtergrond de witte Igreja de Santo Antonio da Torre Velha.

Na Ponte de Lima wordt het landschap groener, hoger, mooier en minder dicht bevolkt. Onder andere met een pittige klim naar Portella Grande van ongeveer 460 meter en de fraaie afdaling naar de vallei van Coura rivier. Dit is de streek van de vinho verde, de “groene wijn”. De uitgediepte zandpaden van de Camino fungeren hier dan als afvoerkanalen voor het overvloedige hemelwater.

Portuguese Camino PGW 12 kopie 

Rubiães en de laatste kilometers
De Camino gaat verder door een bebost gebied, rotsachtig en aanmerkelijk ruiger dan de eerste etappes na Porto. U kunt tijdens de wandeling enorme kurkeiken bewonderen. En niet te vergeten: de Aronskelken. Verderop begint de klim naar de top van de Alto de San Bento. Eenmaal boven geniet u van de schitterende vergezichten over de vallei van de Minho rivier. De rivier vormt hier de grens tussen Spanje en Portugal. Met aan de Portugese kant de vestingstad Valença en aan de Spaanse kant Tui. Valença heeft en massief fort met kantelen en verschillende bastions, die het hele oude centrum omvat. Een indrukwekkend gezicht,. Dit fort moest immers Noord Portugal beschermen tegen de Spanjaarden. Via de gietijzeren brug over de Minho grensrivier, geïnspireerd op de werken van Gustave Eiffel, bereikt u Tui.

Tuy Valença Minho
De gehele route is goed bewegwijzerd. Met de bekende gele geschilderde pijlen.

Portuguese Camino PGW 5 kopie

Een makkelijke tocht met een paar klimmetjes. Tot hooguit 450 meter. Te doen, toch?

Voor een sfeer impressie van de route kunt u deze Video bekijken. 

Bekijk hier op de website de verschillende varianten van de Camino Portugues, zowel de Kust- als de Centrale route.

Wilt u een Pelgrimsgetuigschrift of Compostela ontvangen in Santiago de Compostela? Zie de website van Luz Verde voor meer informatie: https://luzverdewandelreizen.nl/de-vele-wegen-naar-santiago-de-compostela/#credencial