Aarts Wandelreizen, Wandelvakanties & Pelgrimstochten

Wandel een authentieke wandelreis, trektocht of pelgrimstocht in Portugal of Spanje

Algemene Informatie over Noord Portugal

Als je op vakantie naar de Noord Portugal gaat is het zeker de moeite waard om wat van de interessante achtergronden van Noord Portugal te weten te komen. De geschiedenis van Noord Portugal wordt gekenmerkt door de Romeinse en Spaanse overheersing. Pas in de 12e eeuw lukte het Alfonso Henriques zicht te bevrijden van de Spaanse Reconquista en werd de eerste koning van Portugal. De economie van Noord Portugal bestaat voornamelijk uit landbouw, veehouderij, industrie en handel, maar het toerisme neemt ook steeds meer toe. Noord Portugal is de meest groene regio van Portugal met uitgestrekte valleien, dichtbegroeide bossen en hoge bergen. Ook zijn er verschillende prachtige nationale parken, zoals het Parque Nacional da Penada-Geres waar zeldzame dieren voorkomen als wolven otters en valken. Ook op cultureel gebied zit je goed in Noord Portugal, er zijn prachtige middeleeuwse dorpjes te bewonderen en het hele jaar door vinden er vele feesten plaats.

De bezienswaardigheden in Noord Portugal zijn erg divers. Je kunt een van de prachtige natuurparken bezoeken, relaxen op een verlaten strand of actief watersporten of outdoor sporten. Ook biedt Noord Portugal interessante steden en dorpen die de historie van het land tonen.

Natuurparken

Noord Portugal heeft vele mooie natuurparken waar je heerlijk kunt wandelen. Er zijn meestal gemarkeerde wandelroutes aanwezig die zorgen voor uren wandelplezier. Ook kun je verschillende outdoor activiteiten beoefenen zoals bergbeklimmen, abseilen en mountainbiken. Het grote park Parque Nacional da Penada-Geres is erg gevarieerd, er zijn bossen, ruines, watervallen bergen en bergdorpjes. De 300 meter hoge ‘Fisgas de Ermelo’ watervallen vind je in het kleine natuurpark Parque Natural do Alvão. Het Parque Natural do Douro Internacional staat bekend om zijn enorme kliffen langs de rivier de Douro.

Stranden en watersport

De twee beste stranden rondom Porto zijn ‘Praia da Forno’ en ‘Praia de Nossa Senhora da Guia’. Het strand is breed en de zee is er rustig dus ook geschikt voor kinderen. De rest van de stranden van de ‘Costa Verde’ zijn verlaten, zo kan het voorkomen dat je het strand voor jezelf hebt! In Parque Nacional da Peneda-Gerês kun je allerlei watersporten doen zoals, kajakken, roeien, varen, waterfietsen, waterskiën en wakeboarden. Je kunt zelfs raften in Parque Natural do Alvão.

Steden en dorpen

Natuurlijk mag een bezoek aan Porto niet ontbreken. Deze stad is prachtig gelegen aan de Douro rivier en je kunt er mooie bezienswaardigheden bekijken die door de UNESCO tot Werelderfgoed zijn bekroond. Ook kun je in Porto korte boottochten maken in authentieke kleurrijke boten (‘rabelos’) die je langs wijngaarden en terrassen langs de rivier voert. Portugals eerste hoofdstad Guimarães is ook interessant om te bezoeken met vele middeleeuwse gebouwen. Verder kom je in de bergen vele kleine dorpjes tegen die zo uit de middeleeuwen lijken te komen.

Belangrijkste bezienswaardigheden op een rij

 • Parque Natural do Alvão
  Een klein natuurpark met een gevarieerde flora en fauna en de 300 meter hoge watervallen ‘Fisgas de Ermelo’.
 • Parque Natural de Montesinho
  Dit natuurpark bestaat uit granieten bergen met knusse dorpjes die in de diepe valleien liggen.
 • Parque Natural do Douro Internacional
  Een groot deel van dit park loopt langs de rivier Douro met zijn enorme kloven. Maar ook vind je hier olijven- en walnotenboomgaarden.
 • Parque Nacional da Penada-Geres
  Gevarieerd park, er zijn bossen, ruines, watervallen, bergen en bergdorpjes.
 • Porto
  Prachtige stad gelegen aan de Douro met bezienswaardigheden die op de Unesco Werelderfgoedlijst staan.
 • Guimarães
  Portugals eerste hoofdstad met vele middeleeuwse gebouwen.
 • Chaves
  Deze stad heeft een beroemde Romeinse brug en natuurlijke warmwaterbronnen.

 

Noord-Portugal

De 'geboortestreek' van Portugal is landelijk, groen, kalm en traditioneel. Je vindt er eindeloze wijngaarden, historische steden, rustige stranden en imposante natuurgebieden.
Beleef hier het verleden tijdens een overnachting in een historisch landhuis of een bezoek aan het Middeleeuwse Guimarães.

Het gebied ten noorden van de rivier de Douro bestaat uit drie gebieden:Minho. De groenste streek van Portugal. Pitorreske marktstadjes, sprankelende vinho verde ('groene wijn'), het religieuze centrum Braga, uitgestrekte zandstranden, Ponte de Lima met haar beroemde brug (foto) en het nationale park Peneda-Gerês... Het zijn maar enkele van de vele bezienswaardigheden in deze regio. Niet voor niets noemen de Portugezen Minho het mooiste gebied van hun land. 

 Trás-os-Montes ('achter de bergen'). Het meest onherbergzame gebied van Portugal, waar eeuwenoude tradities bewaard zijn gebleven. 
 

Douro. Dwars door dit vruchtbare, groene gebied loopt de gelijknamige rivier de Douro ('gouden rivier') met duizenden wijngaarden in diepe valleien. Aan de monding van de rivier ligt het welvarende Porto (foto), de bakermat van de portwijnen.
De rijke interessante cultuur van Noord Portugal komt terug in de historische steden en dorpen van de streek. In Porto zijn prachtige bezienswaardigheden te zien die door de UNESCO tot Werelderfgoed zijn bekroond. Portugal’s eerste hoofdstad Guimarães heeft een goed bewaard historisch centrum en de bekende opgravingen van Briteiros. De stad Bragança is een ommuurde citadel met een prachtig kasteel. Een andere oude stad uit de 13e eeuw is Viana do Castelo met luxe huizen in renaissance en barok stijl, kronkelstraatjes en intieme pleinen. Verder kom je in de bergen vele kleine dorpjes tegen die zo uit de middeleeuwen lijken te komen, waar straatmarkten en ossenwagens nog tot het dagelijks leven behoren.