Aarts Wandelreizen, Wandelvakanties & Pelgrimstochten

Wandel een authentieke wandelreis, trektocht of pelgrimstocht in Portugal of Spanje

 

De Terras de Sicó en de stad Coimbra.

Eén van de nieuwe reizen die we gaan aanbieden gaat door het gebied Terras de Sicó. Centraal gelegen in Portugal. Zowel vanuit Lissabon als vanuit Porto goed te bereiken met de trein. Karakteristiek zijn de grote kalksteenformaties en grotten. "Terras de Sicó" GR route is een in totaal 198 km lange rondwandeling en doorkruist het Sicó's kalksteenmassief.

Geniet van de prachtige uitzichten, uitgestrekte eikenbossen, bergpaden en rivieren. Geschiedenis en cultuur komen samen in de oude middeleeuwse stadjes en de indrukwekkende Romeinse ruïnes.

Maak kennis met de lokale bevolking, proef de lokale specialiteiten als Rabaçal kaas, wijn en honing. Een reis terug in de tijd, gekenmerkt door ongerepte natuur en rust. Ver weg van massatoerisme. In dit programma loopt u langs de GR26 van Pombal naar Coimbra, steken ook een deel van Camino Santiago over en ontdekken een regio vol verrassingen: voorouderlijk erfgoed, Romeinse ruïnes, eikenbossen, landelijke gebieden, bergen en rivieren. Een afwisselende ervaring waarbij cultuur altijd sterk aanwezig is! En, niet de minste reden, deze tocht biedt de kans om de trein te gebruiken om de belangrijkste steden en plaatsen te bereiken!

 

Enkele hoogtepunten.

Bij Casmilo is het karstlandschap van de Buracas do Casmilo-vallei te bewonderen:

Ten zuiden van Condeixa-a-Nova vindt u de Ruïnes van Conímbriga, één van de rijkste archeologische vondsten van Portugal: Conímbriga kent zijn oorsprong in een Keltisch kasteel van de stam Conii, aan het einde van de IJzeren Tijdperk. Het werd bezet door de Romeinen vanaf 139 v. Chr. en de bevolking werd volledig geromaniseerd. Onder keizer Augustus in de 2e eeuw n. Chr. kende de stad haar grootste pracht; toen werden openbare thermen gebouwd en een forum, waarvan een reconstructie te zien is in het museum. De grote opgravingen die vanaf de 20ste eeuw zijn gedaan, tonen een waardevol en complex geheel van panden, inclusief thermen, een aquaduct dat vanaf de bron over 3400 meter water vervoert, en resten van een christelijke basiliek die waarschijnlijk dateert uit de 6e eeuw. 

Coimbra:

Eindpunt van de route is de universiteitsstad Coimbra. Dit is een van de oudste universiteiten van Europa, die is uitgeroepen tot Unesco Werelderfgoed. Typerend voor de levendige stad zijn de studenten die oude tradities in ere houden. En niet te vergeten de Fado en de traditionele tascas/taverne Coimbra, de stad van kennis. Een van de oudste universiteiten in Europa (opgericht in 1920) kan worden bezocht in Coimbra. Deze academie maakt tegenwoordig deel uit van het UNESCO-werelderfgoed, samen met tientallen andere plaatsen verspreid  in de stad, waardoor Coimbra een van de belangrijkste interessante regio's is om te bezoeken in Portugal. Maar niet de enige. De Fado, een belangrijke culturele uiting van deze stad, is ook een belangrijke reden om hier te komen.  Dit is een unieke muzikale expressie in de wereld. Gespeeld en gezongen door de studenten van de universiteit, wordt het volgens de traditie alleen door mannen gezongen. Deze Fado van Coimbra, wiens teksten steevast de liefde en het verlangen naar een vrouw, voor de stad en voor de Academie oproepen. Coimbra heeft ook andere geheimen om te verkennen: de traditionele tavernes zijn nog steeds springlevend, de geschiedenis, de landelijke omgeving en vele evenementen en festivals! De stad Coimbra, schilderachtig gelegen aan de oevers van Rio Mondego, ligt tussen Lissabon en Porto. Gekenmerkt door een centrum met vele smalle en steile straatjes, maar vooral bekend als een van Europa’s oudste universiteitssteden. De Universiteit van Coimbra werd al in 1290 opgericht door de toenmalige koning Dionysius en heeft sindsdien onafgebroken bestaan. Vandaag de dag bepalen ruim twintigduizend studenten het straatbeeld, traditiegetrouw gehuld in zwarte mantels. Breng een bezoek aan de universiteitsbibliotheek ‘Bibliotheca Joania’, waar meer dan 300.000 werken van de 16e tot 18e eeuw staan uitgestald. Alles is tot in de puntjes versierd: vloeren van marmer, wanden voorzien van bladgoud en het enorme schilderij van koning Joao V: destijds de opdrachtgever van de bouw van de bibliotheek. Om de eeuwenoude boeken te beschermen, huist er een vleermuisfamilie in de bibliotheek. Overdag verstopt achter de holle ruimtes van de boekenkasten, ’s nachts fanatieke ongediertebestrijders. Een fantastische plek om uw trektocht af te sluiten. 

Algemene informatie:

  • 8-daags gemiddeld tot gemakkelijk wandelprogramma,
  • 7 overnachtingen, 6 wandeldagen, in totaal 93 km.
  • Gemiddeld aantal km per wandeldag: tussen de 12 en 19 km.
  • Vanuit Lissabon of Porto met de trein naar startpunt Pombal.
  • Vanaf het eindpunt Coimbra weer met de trein naar Lissabon of Porto.
  • De wandelingen maken deel uit van de GR-26.en de pelgrimsroute Camino Portugués 
  • Alle accommodaties bieden ontbijt, lunchpakket en zelfgemaakte diners behalve in Pombal, Condeixa en Coimbra. Daar is genoeg keus.

De prijzen

De prijs voor deze 8-daagse wandelreis is voor 2023: € 800,-per persoon op basis van minimale boeking van twee personen 
Een eenpersoonskamer is voor het geval u alleen reist: € 1060-.

Let wel. De reis is niet te boeken in de maanden juli/augustus en december.

Opmerking:  Deze tocht stelt bezoekers ook in staat om naar Porto te reizen en deze belangrijke en prachtige stad te leren kennen (1u30min met de trein) en vanuit Porto terug te vliegen naar huis via de internationale luchthaven.

EXTRA REISINFORMATIE 

Hoe komt U in Pombal?

 2021 werd (door de EU) beschouwd als het Europese jaar van het treinverkeer. https://europa.eu/year-of-rail/index_en. Omdat het een minder vervuilend vervoermiddel is en omdat we willen dat dit een duurzamer programma wordt, is het idee om de trein te gebruiken om bij het startpunt te komen, dat is Pombal. Klanten komen aan in Lissabon / Porto met het vliegtuig en nemen de trein naar Pombal.

Met de trein  is dit de beste en een van de meest duurzame opties. De treinopties zijn – AP Alfa Pendular, IC  Intercidades, International  SudExpress

Dus wanneer u aankomt in Portugal, kunt u Pombal gemakkelijk bereiken:

Vanaf DE LUCHTHAVEN VAN LISSABON (Humberto Delgado)

1e stap Vanaf de luchthaven van Lissabon  naar  Oriënte  treinstation (Lissabon); u moet de metro nemen (op de luchthaven), het kiezen van de Rode Lijn - S. Sebastião)

Prijs tickets – variabel van 1€ tot 6€/persoon. Ga voor meer informatie naar:  www.metrolisboa.pt

2e  stap – Van  Oriënte  Treinstation  naar  Pombal kunt u kiezen voor een trein van lijst (het is direct afhankelijk van de aankomsttijd van uw vlucht)  Voor meer informatie bezoek:  https://www.cp.pt/StaticFiles/timetables/lisbon-north-south-trains.pdf

of: 

Vanaf OPORTO AIRPORT (Francisco Sá Carneiro) 

1e stap - Van Porto Airport  naar  Campanhã  Treinstation (Porto), moet u de metro nemen (op de luchthaven), het kiezen van de Violet Color Line. Prijs tickets – variabel van 1€ tot 2€/persoon. Kijk voor meer informatie op:  www.nl. metrodoporto.pt

2e  stap – Van  Campanhã  Treinstation  naar  Pombal kunt u één trein van de lijst kiezen (deze is direct afhankelijk van de aankomsttijd van uw vlucht)

de prijs tickets in:  https://www.cp.pt/passageiros/en/train-times/Train-time-results  )

 https://www.cp.pt/passageiros/en/train-times/Train-time-results )

 

Terras de Sicó en Coimbra

IMG 3759

IMG 4599

Sicó buracas casmilo

conimbriga 2

Coimbra

Highest Point Serra de Sic

Reis aanvragen

Bekijk het dagprogramma

Bekijk de fotogalerij

Lees de reiservaringen van Portugal


Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).