Aarts Wandelreizen, Wandelvakanties & Pelgrimstochten

Wandel een authentieke wandelreis, trektocht of pelgrimstocht in Portugal of Spanje

Bedevaart naar Santiago de Compostela: 14 daagse Pelgrimstocht van Noord-Portugal naar Spanje

De Portugese variant van de pelgrimstocht naar Santiago, ook wel Via Lusitana genaamd, loopt niet ver van de oceaan over landelijke paden in noordelijke richting. Behalve de kathedralen van Porto, Tui en Santiago zijn er voorname kerken in Rates, Ponte de Lima, Redondela, Pontevedra en Padron. De pelgrimsroute loopt langs talrijke wegkruisen, gewijd aan Sint Jacob. In het landschap kruist u Romeinse bruggen en wegen, rivieren en groene heuvels en wijngaarden.

Beschrijving van deze 14-daagse bedevaart naar Santiago de Compostela

Deze prachtige wandelroute begint in Porto in Portugal en eindigt in Santiago de Compostela in het Spaanse Galicië.

Bij het verlaten van Porto betreedt u de streek van de Douro, hier groeien de druiven waarvan de wereldberoemde port gemaakt wordt. Het duurt dan ook niet lang voor de eerste wijngaarden in zicht komen.

Uw wandelt door de groene heuvels naar het noorden en doet de middeleeuwse stad Barcelos aan met zijn prachtige Romaanse kerk en burcht. Daarna gaat de route verder in noordelijke richting door het heuvelachtige landschap van Portugal. U komt door de mooie grensplaats Valencia en steekt de grensrivier Minho over.

Hierna komt u in Spanje in de provincie Galicië. In dit groene gebied loopt u in het westen door de heuvels. De hoogteverschillen zijn niet groot, daardoor is de Caminho Portugues geen zware caminho. Door de heuvels kun je genieten van mooie vergezichten met glooiende hellingen.

De route volgt voornamelijk landelijke weggetjes naar het noorden tot u de Ria Vigo bereikt, de eerste van de vele immense inhammen die deze grillige kust rijk is. U kunt uitgebreid genieten van de weidse uitzichten over zee, terwijl het pad zijn weg vervolgt naar het oude vissersplaatsje Arcade. De route steekt de indrukwekkende Sampaio brug over en loopt via stenen paden in de richting van Pontevedra.

Opnieuw geniet u van de fantastische uitzichten over de Costa del Muerte. Het barokke Ponteverda is reeds sinds de middeleeuwen het belangrijkste handelscentrum van deze streek. Zijn vele paleizen, prachtige plaza’s en vaak rijkversierde kloosters en kerken geven u een goede indruk van dat rijke verleden.

Op weg naar Caldas de Reis loopt de Caminho afwisselend door kastanjebossen, met eucalyptus omzoomde weggetjes en over paadjes langs de typische kleine wijngaarden van deze streek. Caldas de Reis staat reeds sinds de Romeinse tijd bekend om zijn warmwaterbronnen. Hierna loopt het pad verder via een netwerk van bospaadjes naar het middeleeuwse Padron met zijn schitterende Romaanse kerk en klooster.

Met een laatste klim leidt het pad ons naar het majestueuze Santiago de Compostela. Deze schitterende stad is met het hoofdplein Plaza del Obradoiro tevens het eindpunt van deze onvergetelijke reis.

Algemene informatie

Startpunt: Porto
Eindpunt: Santiago de Compostela
Duur: 14 dagen - 13 nachten
Totale afstand: 226 km, verdeeld over 12 wandeldagen
Beschikbaarheid: 1 maart t/m 31 oktober

 

Prijzen per persoon op basis van een tweepersoonskamer:

Laagseizoen: € 810  (1 maart - 30 juni & 16 september - 31 Oktober)
Eénpersoonstoeslag: € 430

Hoogseizoen : € 875 (1 juli - 15 september)
Eénpersoonstoeslag: € 445

Inbegrepen

 • STO-Reisgarantie, zie reisvoorwaarden
 • 13 nachten accommodatie met ontbijt
 • Transfer Porto - Mosteiró / Vilar do Pinheiro op de eerste wandeldag
 • Telefonische ondersteuning voor noodsituaties
 • Pelgrim paspoort (Credential) + Schelp
 • Routeboek met tips, kaarten en gedetailleerde informatie in het Nederlands van de route

Extra diensten

 • Bagagevervoer per eenheid/stuk bagage: €130 (maximaal 15 kg per eenheid)
 • Introductiebijeenkomst op de avond voorafgaand aan de eerste wandeldag: € 40
 • Diners bij de hotels (11 Diners): € 290 per persoon met uitzondering van Porto en Santiago.
 • Extra nacht voorafgaand aan of na afloop van het arrangement in Porto (Hotel 3 *): € 70 per persoon in een tweepersoonskamer. Eénpersoonskamer € 105. Sinds 1 maart 2018 moet er in de stad Porto bij de accommodaties toeristenbelasting betaald moeten worden Het gaat om een bedrag van € 2  per nacht per persoon. Dit is niet in de prijs inbegrepen.
 • Extra nacht na afloop van het arrangement in Santiago (Hotel 3 *): € 70 per persoon in een tweepersoonskamer. Eénpersoonskamer € 115
 • Overige extra overnachtingen op aanvraag

 

camino portugues IberiaVluchten
Wij raden u aan i.v.m. het doorreizen naar uw eerste overnachtingsplaats om zo vroeg mogelijk in Porto aan te komen en zo laat mogelijk weer te vertrekken.

Openbaar vervoer
Na aankomst reist uw veelal verder met het openbaar vervoer. We hebben daarvoor een eigen document, die we zoveel mogelijk actueel proberen te houden. We raden u aan op via de website's van de verschillende vervoerders e.e.a. na te gaan of het nog klopt en online alvast kaartjes te kopen. De Weg is populair en bussen vooral Santiago en Porto kunnen vol zitten. En zeker als u een vlucht moet halen, geeft dit meer zekerheid. 

Accommodaties
De accommodaties zijn in hotels en landelijk gelegen plattelandsverblijven en zijn in de buurt van de "Caminho". Deze zijn comfortabel en per stuk geïnspecteerd door ons team. Wij bieden nooit accommodaties aan in herbergen met slaapzalen, de "Albergues".

 

Vraag en Antwoord:

Zijn er andere beginpunten voor deze route:
U kunt de Caminho de Santiago beginnen op andere plaatsen, zoals Ponte de Lima en Valença do Minho. Zie daarvoor ons reisaanbod.

Kan ik het programma alleen doen?
Ja, het programma kan worden uitgevoerd door één persoon. Op de "Caminho" ontmoet u zeker andere pelgrims.

Hoe wordt de bagage vervoerd tussen accommodaties?
Alvorens te vertrekken, levert u elke ochtend de bagage in bij de receptie van het hotel. Ons team zal dit verzamelen en vervoeren naar het volgende hotel. Volledige instructies zijn opgenomen in de reisdocumenten.

Wat is "Overlegging do Peregrino en hoe op te halen"?
De "overlegging do Peregrino" is een document om u te identificeren als pelgrim langs de route en bij aankomst in Santiago. Het wordt voor u afgestempeld in jeugdherbergen, parochies, politiebureaus, instellingen en winkels die getuige zijn geweest van uw passage. In Santiago krijgt u in de "Officina do Peregrino" de Peregrino uitgereikt. U krijgt daar het certificaat als bewijs van voltooiing van deze bedevaart, Deze wordt alleen afgegeven aan degenen die te voet tenminste 100 km heeft afgelegd.

Vanwege de grote toestroom van pelgrims op bepaalde tijden van het jaar en om lange wachttijden te voorkomen, heeft het Pelgrims Bureau in Santiago de Compostela een genummerd ticketsysteem geïnstalleerd voor hun onderzoeksbureau en voor het uitgeven van pelgrimscertificaten (de Compostela).Met dit nieuwe systeem kunnen pelgrims hun ticket ophalen en met behulp van een QR-code de status van de wachtrij en de geschatte wachttijd controleren om de Compostela te verkrijgen. Het aantal tickets per dag is echter beperkt, dus op dagen met veel pelgrims is er een mogelijkheid dat niet alle pelgrims hun certificaat op de dag van aankomst kunnen ophalen en de volgende ochtend moeten terugkeren. Daarom, als het verkrijgen van een pelgrimscertificaat belangrijk voor u is en u van plan bent uw Camino te ondernemen tussen 15 april en 15 oktober, raden wij u aan uw terugreis zo te regelen dat u 's ochtends in Santiago de Compostela bent na uw aankomst. Sterker nog, we raden u aan om een ​​tweede nacht in Santiago te boeken, zodat u rustig uw certificaat kunt ophalen en kunt genieten van de charmes van de stad.

Is het pad goed bewegwijzerd?
Het Portugese deel tussen Porto en Santiago is goed aangeduid met gele pijlen langs de route en valt bijna niet te missen. In Spanje zijn er ook gele pijlen en is het pad bewegwijzerd met tegels waarop een schelp de richting aangeeft.

Hoe krijg ik de documentatie voor de routebeschrijving?
De nodige documentatie, zoals een uitgebreid routeboek van 54 pagina's, krijgt u bij aankomst overhandigd en vooraf gemaild.

Wat is de beste tijd van het jaar om te gaan?
De "Camino de Santiago" kan op elk moment van het jaar gelopen worden, maar de aanbevolen maanden zijn: maart, april, mei, juni, september en oktober.

 

Reis aanvragen

Bekijk het dagprogramma

Bekijk de video introductie

Bekijk de fotogalerij

Lees de reiservaringen van pelgrimstochten


Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).