Aarts Wandelreizen & Wandelvakanties

Authentieke wandelreis, trektocht of pelgrimstocht in Portugal, Spanje, Griekenland en Turkije

Cookie beleid

Bedevaart naar Santiago de Compostela: Pelgrimstocht van Noord-Portugal naar Spanje

De Portugese variant van de pelgrimstocht naar Santiago, ook wel Via Lusitana genaamd, loopt niet ver van de oceaan over landelijke paden in noordelijke richting. Behalve de kathedralen van Porto, Tui en Santiago zijn er voorname kerken in Rates, Ponte de Lima, Redondela, Pontevedra en Padron. De pelgrimsroute loopt langs talrijke wegkruisen, gewijd aan Sint Jacob. In het landschap kruist u Romeinse bruggen en wegen, rivieren en groene heuvels en wijngaarden.

Wij hebben een drietal individuele pelgrimstochten over de Camino de Santiago ontwikkeld van 8, 10 en 13 dagen.

Beschrijving van deze 13-daagse bedevaart naar Santiago de Compostela:

alt

Deze prachtige wandelroute begint in Porto in Portugal. Bij het verlaten van Porto betreedt u de streek van de Douro, hier groeien de druiven waarvan de wereldberoemde port gemaakt wordt. Het duurt dan ook niet lang voor de eerste wijngaarden in zicht komen. Uw wandelt door de groene heuvels naar het noorden en doet de middeleeuwse stad Barcelos aan met zijn prachtige Romaanse kerk en burcht. Daarna gaat de route verder in noordelijke richting door het heuvelachtige landschap van Portugal. U komt door de mooie grensplaats Valencia en steekt de grensrivier Minho over.

Hierna komt u in Spanje in de provincie Galicië. In dit groene gebied loopt u in het westen door de heuvels. De hoogteverschillen zijn niet groot, daardoor is de Caminho Portugues geen zware caminho. Door de heuvels kun je genieten van mooie vergezichten met glooiende hellingen.

Indiividuele Pelgrimstocht naar Santiago de Compostela in Spanje

De route volgt voornamelijk landelijke weggetjes naar het noorden tot u de Ria Vigo bereikt, de eerste van de vele immense inhammen die deze grillige kust rijk is. U kunt uitgebreid genieten van de weidse uitzichten over zee, terwijl het pad zijn weg vervolgt naar het oude vissersplaatsje Arcade. De Caminho steekt de indrukwekkende Sampaio brug over en loopt via stenen paden in de richting van Pontevedra.

Opnieuw geniet u van de fantastische uitzichten over de Costa del Muerte. Het barokke Ponteverda is reeds sinds de middeleeuwen het belangrijkste handelscentrum van deze streek. Zijn vele paleizen, prachtige plaza’s en vaak rijkversierde kloosters en kerken geven u een goede indruk van dat rijke verleden. Op weg naar Caldas de Reis loopt de Caminho afwisselend door kastanjebossen, met eucalyptus omzoomde weggetjes en over paadjes langs de typische kleine wijngaarden van deze streek. Caldas de Reis staat reeds sinds de Romeinse tijd bekend om zijn warmwaterbronnen. Hierna loopt het pad verder via een netwerk van bospaadjes naar het middeleeuwse Padron met zijn schitterende Romaanse kerk en klooster.

Met een laatste klim leidt het pad ons naar het majestueuze Santiago de Compostela. Deze schitterende stad is met zijn hoofdplein, Praza do Obradoiro, tevens het eindpunt van deze onvergetelijke reis.

Algemene informatie

Startpunt: Porto

Eindpunt: Santiago de Compostela

Duur: 13 dagen - 12 nachten

Totale afstand: 228 km, verdeeld over 11 wandeldagen

Beschikbaarheid: Maart t/m oktober 2020

Prijs voor 2020:

€ 645,- per persoon (in een tweepersoonskamer)

Inbegrepen:

 • STO-Reisgarantie, zie reisvoorwaarden
 • 12 nachten accommodatie met ontbijt
 • Introductiebijeenkomst op de avond voorafgaand aan de eerste wandeldag
 • Transfer vanuit Porto naar Vilar do Pinheiro op de eerste wandeldag
 • Telefonische ondersteuning voor noodsituaties
 • Pelgrim paspoort (Credential) + Schelp
 • Routeboek in het Nederlands van alle etappes
 • Documentatie

Extra diensten, die u kunt bij bestellen:

 • Bagagevervoer tussen de accommodaties (1 eenheid/stuk bagage– Max. 15 kg): € 125,-  Alleen tussen 1 maart en 31 oktober 2019.
 • Diners bij de hotels (10 Diners): € 190,- per persoon. Het zijn er 10 omdat wij in Porto en Santiago geen diners reserveren. Er is daar genoeg keus. Onderweg zijn er genoeg alternatieven met soms pelgrimsmenu's wat het reserveren niet noodzakelijk maakt.Houdt er wel rekening mee dat in Spanje pas na 21.00 uur gedineerd wordt. Besteld u de diners via ons, dan kan dat veelal vroeger, 19.30 - 20.00 uur. 
 • Extra voor éénpersoonskamer: € 310,-
 • Extra nacht voorafgaand aan of na afloop van het arrangement in Porto (Hotel 3 *): € 50,- per persoon in een tweepersoonskamer. Een eenpersoonskamer; € 80,-   Sinds 1 maart 2018 zal er in de stad Porto bij de accommodaties toeristenbelasting betaald moeten worden Het gaat om een bedrag van € 2,-  per nacht  per persoon. Dit is niet in de prijs inbegrepen.
 • Extra nacht in Balugães of Quintiães * U tocht duurt dan wel een dag langer! Op basis van een tweepersoonskamer:Logies & Ontbijt € 55,- p.p. Half Pension: € 85,- p.p. Prijzen voor een eenpersoonskamer:Logies & Ontbijt € 75,- Half Pension € 100,- 
 • Extra nacht na afloop van het arrangement in Santiago (Hotel 3 *): € 50,- per persoon in een tweepersoonskamer Een eenpersoonskamer: € 85,- 
 • Overige extra overnachtingen op aanvraag voor wat betreft de prijs.

* Voor wat betreft de diners in Balugães: Op dit moment zijn er daar 2 restaurants. Als u het wilt, kunt u het bij aankomst bij het hotel de diners aanvragen.

Aarts Wandelreizen rekent op al zijn reizen geen reserveringskosten.

Vluchten;

Wij raden u aan i.v.m. het doorreizen naar uw eerste overnachtingsplaats om zo vroeg mogelijk in Porto aan te komen en zo laat mogelijk weer te vertrekken.

Accommodatie:

De accommodaties zijn in hotels en landelijk gelegen plattelandsverblijven en zijn in de buurt van de "Caminho". Deze zijn comfortabel en per stuk geïnspecteerd door ons team. Wij bieden nooit accommodaties aan in herbergen met slaapzalen, de "Albergues".

Fietsen:

U kunt deze tocht ook met een gewone, elektrische of ATB fiets doen. Wilt u daar meer over weten neemt u dan gerust contact met ons op.

 

Vraag en Antwoord:

Zijn er andere beginpunten voor deze route:

U kunt de Caminho de Santiago beginnen op andere plaatsen, zoals Ponte de Lima en Valença do Minho. Zie daarvoor ons reisaanbod.

Kan ik het programma alleen doen?

Ja, het programma kan worden uitgevoerd door één persoon. Op de "Caminho" ontmoet u zeker andere pelgrims.

Hoe wordt de bagage vervoerd tussen accommodaties?

Alvorens te vertrekken, levert u elke ochtend de bagage in bij de receptie van het hotel. Ons team zal dit verzamelen en vervoeren naar het volgende hotel. Volledige instructies zijn opgenomen in de reisdocumenten.

Wat is "Overlegging do Peregrino"?

De "overlegging do Peregrino" is een document om u te identificeren als pelgrim langs de route en bij aankomst in Santiago. Het wordt voor u afgestempeld in jeugdherbergen, parochies, politiebureaus, instellingen en winkels die getuige zijn geweest van uw passage. In Santiago krijgt u in de "Oficina do Peregrino" de Peregrino uitgereikt. U krijgt daar het certificaat als bewijs van voltooiing van deze bedevaart, Deze wordt alleen afgegeven aan degenen die te voet tenminste 100 km heeft afgelegd.

Is het pad goed bewegwijzerd?

Het Portugese deel tussen Porto en Santiago is goed aangeduid met gele pijlen langs de route en valt bijna niet te missen. In Spanje zijn er ook gele pijlen en is het pad bewegwijzerd met tegels waarop een schelp de richting aangeeft.

Hoe krijg ik de documentatie voor de routebeschrijving?

De nodige documentatie, zoals een uitgebreid routeboek van 54 pagina's, krijgt u bij aankomst overhandigd.

Wat is de beste tijd van het jaar om te gaan?

De "Caminho de Santiago" kan op elk moment van het jaar gelopen worden, maar de aanbevolen maanden zijn: maart, april, mei, juni, september en oktober.