Aarts Wandelreizen, Wandelvakanties & Pelgrimstochten

Wandel een authentieke wandelreis, trektocht of pelgrimstocht in Portugal of Spanje

8 daagse Pelgrimstocht van Noord-Portugal naar Santiago de Compostela in Spanje

De Portugese variant van de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela, ook wel Via Lusitana genaamd, loopt niet ver van de oceaan over landelijke paden in noordelijke richting. Behalve de kathedralen van Porto, Tui en Santiago zijn er voorname kerken in Rates, Ponte de Lima, Redondela, Pontevedra en Padron. In het landschap kruist u Romeinse bruggen en wegen, rivieren en groene heuvels en wijngaarden. De pelgrimsroute loopt langs talrijke wegkruisen gewijd aan Sint Jacob.

Wij hebben drie individuele pelgrimstochten over de Caminho de Santiago ontwikkeld van 8, 10 en 13 dagen.

Beschrijving van deze 8-daagse pelgrimstocht naar Santiago de Compostela

alt

Deze wandelroute loopt langs de laatste 115 km van de Caminho de Santiago, van Valença do Minho (Noord-Portugal) naar Santiago de Compostela. U komt in contact met de tradities en manieren van leven op het Galicische platteland en geniet onderweg van de prachtige landschappen, historische architectuur en heerlijk eten. Dit is een tocht met onvergetelijke dagen en veel wandelen.

Het middeleeuwse vestingstadje Tui, gelegen aan de rivier de Minho en aan de grens met Portugal, vormt het vertrekpunt voor deze afwisselende Caminho. Met zijn wirwar van kleine straatjes, statige barokke gebouwen en monumentale Romaanse kathedraal wordt Tui terecht tot de mooiste plekjes van Galicië gerekend.

De wandelroute volgt voornamelijk landelijke weggetjes naar het noorden tot u de Ria Vigo bereikt, de eerste van de vele immense inhammen die deze grillige kust rijk is. U kunt uitgebreid genieten van de weidse uitzichten over zee, terwijl het pad zijn weg vervolgt naar het oude vissersplaatsje Arcade. De Caminho steekt de indrukwekkende Sampaio brug over en gaat verder als Camino de Santiago en loopt via stenen paden in de richting van Pontevedra.

Opnieuw geniet u van de fantastische uitzichten over de Costa del Muerte. Het barokke Ponteverda is reeds sinds de middeleeuwen het belangrijkste handelscentrum van deze streek. Zijn vele paleizen, prachtige plaza’s en vaak rijkversierde kloosters en kerken geven u een goede indruk van dat rijke verleden.

Op weg naar Caldas de Reis loopt de Camino afwisselend door kastanje bossen, met eucalyptus omzoomde weggetjes en over paadjes langs de typische kleine wijngaarden van deze streek. Caldas de Reis staat reeds sinds de Romeinse tijd bekend om zijn warme waterbronnen. Hierna loopt het pad verder via een netwerk van bospaadjes naar het middeleeuwse Padron met zijn schitterende Romaanse kerk en klooster.

Met een laatste klim leidt het pad u naar het majestueuze Santiago de Compostela. Deze schitterende stad is met zijn hoofdplein "Praza do Obradoiro" tevens het eindpunt van deze onvergetelijke reis.

soutomajor 1

Algemene informatie

Startpunt: Valenca do Minho (Portugal)

Eindpunt: Santiago de Compostela

Duur: 8 dagen - 7 nachten

Totale afstand: 115 km, verdeeld over 6 wandeldagen

Beschikbaarheid: 1 maart t/m 31 oktober

Minimum aantal personen: 1

Prijs voor 2023: € 500,-per persoon in tweepersoonskamer bij een boeking van minimaal 2 personen

Extra toeslag voor een eenpersoonskamer voor het geval u alleen reist: € 215,-

Inbegrepen:

 • STO-Reisgarantie; zie reisvoorwaarden
 • 7 nachten accommodatie met ontbijt
 • Introductiebijeenkomst op de avond voorafgaand aan de eerste wandeldag
 • Telefonische ondersteuning voor noodsituaties
 • Pelgrimspaspoort (Credential) + Schelp
 • Routeboek in het Nederlands van de etappes
 • Documentatie

Extra diensten, die u kunt bijbestellen:

 • Bagagevervoer tussen de accommodaties (1 eenheid/stuk bagage – Max. 15 kg): € 60,-  Alleen tussen 1 maart en 31 oktober 2020.
 • Diners bij de hotels (5 Diners): € 115,- per persoon. Het zijn er 5 omdat wij in Valenca do Minho en Santiago geen diners reserveren. Er is in beide plaatsen genoeg keus. Onderweg zijn er genoeg alternatieven met soms pelgrimsmenu's wat het reserveren niet noodzakelijk maakt, maar Spanjaarden zelf dineren vrij laat, vanaf 21.00 uur. Bestelt u de diners via ons, dan kan dat veelal wat vroeger, 19.30-20.00 uur.
 • Extra nacht voorafgaand aan het arrangement in Porto (Hotel 4 *): € 65,- per persoon in een tweepersoonskamer  Eenpersoonskamer: €  95,-.
 • Extra nacht na afloop van het arrangement in Santiago (Hotel 3 *): € 60,- per persoon in een tweepersoonskamer. Eenpersoonskamer: € 105,- 

Aarts Wandelreizen rekent op al zijn reizen geen reserveringskosten.

Portugese Camino - Laatste 100km

Vluchten:

Wij raden u aan i.v.m. het doorreizen naar uw eerste overnachtingsplaats om zo vroeg mogelijk in Porto aan te komen en zo laat mogelijk weer te vertrekken.

Openbaar vervoer:

Na aankomst reist uw veelal verder met het openbaar vervoer. We hebben daarvoor een eigen document, die we zoveel mogelijk actueel proberen te houden. We raden u aan op via de website's van de verschillende vervoerders e.e.a. na te gaan of het nog klopt en online alvast kaartjes te kopen. De Weg is populair en bussen vooral Santiago en Porto kunnen vol zitten. En zeker als u een vlucht moet halen, geeft dit meer zekerheid. 

Accommodaties:

* Sinds 1 maart 2018 zal er in de stad Porto bij de accommodaties toeristenbelasting betaald moeten worden Het gaat om een bedrag van € 2,-  per nacht per persoon. Dit is niet in de prijs inbegrepen.

De accommodaties zijn in hotels of landelijk gelegen plattelandsverblijven en zijn in de buurt van de "Camino de Santiago". Deze zijn comfortabel en per stuk geïnspecteerd door ons team. Wij bieden nooit accommodaties aan met slaapzalen in herbergen, de zogeheten "Albergues". 

Fietsen:

U kunt deze tocht ook met een gewone, elektrische of ATB fiets doen. Wilt u daar meer over weten neemt u dan gerust contact met ons op.

estela santiago

VRAAG EN ANTWOORD

Zijn er andere beginpunten voor deze route:

U kunt de Caminho de Santiago beginnen op andere plaatsen, zoals Porto en Ponte de Lima. Zie daarvoor ons reisaanbod.

Kan ik het programma alleen doen?

Ja, het programma kan worden uitgevoerd door één persoon. Op de "Caminho" ontmoet u zeker andere pelgrims.

Hoe wordt de bagage vervoerd tussen accommodaties?

Alvorens te vertrekken levert u elke ochtend de bagage in bij de receptie van het hotel. Ons team zal dit verzamelen en vervoeren naar het volgende hotel. Volledige instructies zijn opgenomen in de reisdocumenten.

Wat is "Overlegging do Peregrino"en hoe op te halen?

De "overlegging do Peregrino" is een document om u te identificeren als pelgrim langs de route en bij aankomst in Santiago. Het wordt voor u afgestempeld in jeugdherbergen, parochies, politiebureaus, instellingen en winkels die getuige zijn geweest van uw passage. In Santiago krijgt u in de "Oficina do Peregrino" de Peregrino uitgereikt. U krijgt het certificaat als bewijs van voltooiing van deze bedevaart. Deze wordt alleen afgegeven aan degenen die te voet tenminste 100 km heeft afgelegd.

Vanwege de grote toestroom van pelgrims op bepaalde tijden van het jaar en om lange wachttijden te voorkomen, heeft het Pelgrims Bureau in Santiago de Compostela een genummerd ticketsysteem geïnstalleerd voor hun onderzoeksbureau en voor het uitgeven van pelgrimscertificaten (de Compostela).Met dit nieuwe systeem kunnen pelgrims hun ticket ophalen en met behulp van een QR-code de status van de wachtrij en de geschatte wachttijd controleren om de Compostela te verkrijgen. Het aantal tickets per dag is echter beperkt, dus op dagen met veel pelgrims is er een mogelijkheid dat niet alle pelgrims hun certificaat op de dag van aankomst kunnen ophalen en de volgende ochtend moeten terugkeren. Daarom, als het verkrijgen van een pelgrimscertificaat belangrijk voor u is en u van plan bent uw Camino te ondernemen tussen 15 april en 15 oktober, raden wij u aan uw terugreis zo te regelen dat u 's ochtends in Santiago de Compostela bent na uw aankomst. Sterker nog, we raden u aan om een ​​tweede nacht in Santiago te boeken, zodat u rustig uw certificaat kunt ophalen en kunt genieten van de charmes van de stad.

Is het pad goed bewegwijzerd?

Het Portugese deel tussen Porto en Santiago is goed aangeduid met gele pijlen langs de route en valt bijna niet te missen. In Spanje zijn er ook gele pijlen en is het pad bewegwijzerd met tegels waarop een schelp de richting aangeeft.

Hoe krijg ik de documentatie voor de routebeschrijving?

De nodige documentatie zoals een uitgebreid routeboek van 54 pagina's krijgt u bij aankomst overhandigd.

Wat is de beste tijd van het jaar om te gaan?

De "Caminho de Santiago" kan op elk moment van het jaar gelopen worden, maar de aanbevolen maanden zijn: maart, april, mei, juni, september en oktober.

 

Reis aanvragen

Bekijk het dagprogramma

Bekijk de video introductie

Bekijk de fotogalerij

Lees de reiservaringen van Santiago de Compostela


Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).