Aarts Wandelreizen, Wandelvakanties & Pelgrimstochten

Wandel een authentieke wandelreis, trektocht of pelgrimstocht in Portugal of Spanje

Camino Portugués - de kustvariant

Deze pelgrimstocht naar Santiago de Compostela was er voor pelgrims van de westerse landen, die uit vanuit zee bij aan Portugese havens aan land kwamen om via deze kustweg Compostela te bereiken. Deze wandelroute is niet druk totdat de route in Redondela de centrale route kruist. Deze weg is bijzonder aangenaam en heeft veel natuurlijke charme en gaat door historische stadjes, zij het met minder heiligdommen en monumenten dan andere, meer populaire routes.

Vanuit Porto naar Caminha gaat deze kustrout via promenades en weggetjes, langs de brede zandstranden en bloemrijke duinen van het Noord-Portugese kust.

Eenmaal aan de overkant van de rivier de Minho en als u A Guarda verlaat, loopt u veelal langs en over de rotsachtige Galicische kust vóór het bereiken van de aantrekkelijke grote badplaats Baiona. Daarna gaat de Weg landinwaarts, door een reeks dorpen en bossen via de grote stad Vigo en op naar Redondela, waar het samengaat met de Centrale Weg.

Algemene informatie (15 dagen)

Startpunt: Porto

Eindpunt: Santiago de Compostela

Duur: 15 dagen - 14 nachten

Totale afstand: 258 km, verdeeld over 13 wandeldagen. U kunt de tocht ook verkorten door in Caminha te beginnen. Daar begint de 10 daagse reis.

Beschikbaarheid: Van 1 maart t/m 31 oktober

Prijzen per persoon op basis van een tweepersoonskamer:

Laagseizoen (Maart, April, Mei & Oktober): € 855 
Eénpersoonstoeslag: € 455

Middenseizoen (Juni & September): € 910
Eénpersoonstoeslag: € 510

Hoogseizoen (Juli & Augustus): € 995
Eénpersoonstoeslag: € 615

Inbegrepen:

 • STO-Reisgarantie, zie reisvoorwaarden
 • 14 nachten accommodatie met ontbijt
 • Transfer Porto - Matosinhos
 • Telefonische ondersteuning voor noodsituaties
 • Pelgrim paspoort (Credential) + Schelp
 • Routeboek in het Nederlands van alle etappes

Extra diensten die u kunt bij bestellen:

 • Bagagevervoer per eenheid/stuk bagage: €150,- (maximaal 15 kg per eenheid)
 • Introductiebijeenkomst op de avond voorafgaand aan de eerste wandeldag: € 40,-
 • Diners bij de hotels (12 Diners): € 325,- per persoon met uitzondering van Porto en Santiago.
 • Extra nacht voorafgaand aan of na afloop van het arrangement in Porto (Hotel 3 *): € 70,- per persoon in een tweepersoonskamer. Eenpersoonskamer € 105,-
 • Extra nacht na afloop van het arrangement in Santiago (Hotel 3 *): € 70,- per persoon in een tweepersoonskamer. Eenpersoonskamer € 115,-

 

Vluchten:

Wij raden u aan i.v.m. het doorreizen naar uw eerste overnachtingsplaats om zo vroeg mogelijk in Porto aan te komen en zo laat mogelijk weer te vertrekken.

Openbaar vervoer:

Na aankomst reist uw veelal verder met het openbaar vervoer. We hebben daarvoor een eigen document, die we zoveel mogelijk actueel proberen te houden. We raden u aan op via de websites van de verschillende vervoerders e.e.a. na te gaan of het nog klopt en online alvast kaartjes te kopen. De Weg is populair en bussen vooral Santiago en Porto kunnen vol zitten. En zeker als u een vlucht moet halen, geeft dit meer zekerheid. 

De veerboot naar Spanje is uit de running i.v.m. technisch probleem (aldus de mensen daar). Ook geen probleem, de kleine bootjes nemen u graag mee naar de overkant ( en ook veel spannender).

Accommodaties:

* Sinds 1 maart 2018 moet er in de stad Porto bij de accommodaties toeristenbelasting betaald worden Het gaat om een bedrag van € 2,-  per nacht per persoon. Dit is niet in de prijs inbegrepen.

De accommodaties zijn in hotels en landelijk gelegen plattelandsverblijven en zijn in de buurt van de "Caminho". Deze zijn comfortabel en per stuk geïnspecteerd door ons team. Wij bieden nooit accommodaties aan in herbergen met slaapzalen, de "Albergues".

Het certificaat:

Vanwege de grote toestroom van pelgrims op bepaalde tijden van het jaar en om lange wachttijden te voorkomen, heeft het Pelgrims Bureau in Santiago de Compostela een genummerd ticketsysteem geïnstalleerd voor hun onderzoeksbureau en voor het uitgeven van pelgrimscertificaten (de Compostela). Met dit nieuwe systeem kunnen pelgrims hun ticket ophalen en met behulp van een QR-code de status van de wachtrij en de geschatte wachttijd controleren om de Compostela te verkrijgen. Het aantal tickets per dag is echter beperkt, dus op dagen met veel pelgrims is er een mogelijkheid dat niet alle pelgrims hun certificaat op de dag van aankomst kunnen ophalen en de volgende ochtend moeten terugkeren.

Daarom, als het verkrijgen van een pelgrimscertificaat belangrijk voor u is en u van plan bent uw Camino te ondernemen tussen 15 april en 15 oktober, raden wij u aan uw terugreis zo te regelen dat u 's ochtends in Santiago de Compostela bent na uw aankomst. Sterker nog, we raden u aan om een ​​tweede nacht in Santiago te boeken, zodat u rustig uw certificaat kunt ophalen en kunt genieten van de charmes van de stad. 

Reis aanvragen

Bekijk het dagprogramma

Bekijk de fotogalerij

Lees de reiservaringen van Portugal


Dit aanbod valt onder de garantie van STO Garant. U kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant (www.sto-garant.nl/downloads).