Aarts Wandelreizen, Wandelvakanties & Pelgrimstochten

Wandel een authentieke wandelreis, trektocht of pelgrimstocht in Portugal of Spanje

Dagprogramma Camino Primitivo

CP Hoogteprofiel
Dag 1. Aankomst in Oviedo

Geniet van de mooie hoofdstad van Asturië. De moeite waard om de kathedraal te bezichtigen en een bezoek te brengen aan de pre-Romaanse kerken.

Dag 2. Oviedo - Grado | 25 km

Het begin van een uitdagende route in 14 etappes. Deze eerste etappe, hoewel niet de moeilijkste, is toch al wel typerend voor de rest van de Camino. De steilste klim is die naar het dorpje Escamplero. Daarna volgt een lange afdaling richting de Río Nalón. De route loopt een eind langs de rivier en via een middeleeuwse brug komt u bij het gehucht Peñaflor. Lopend langs de landerijen komt u aan in Grado.

Dag 3. Grado - Salas | 22 km

Het zwaarste deel van de etappe is aan het begin van de dag. Het is een klim van rond de 300 meter naar Alto de Fresno met het er bovenop gelegen Santuario de Nuestra Señora del Fresno. Hierna zijn de kilometers die volgen een stuk gemakkelijker. U steekt de Río Narcea over richting Cornellana en loopt weer langs een rivier, dit keer de Nonaya. Langzaam toch nog 400 meter stijgend, bereikt u Salas.

Dag 4. Salas - Tineo | 20 km

Dit is een van de kortste etappes qua afstand. De moeilijkheid van deze etappe zit ‘m de lange klim. Die begint zodra u Salas (250m) verlaat. U begint aan een 5 kilometer lange klim richting het dorp Alto de la Espina op een hoogte van 650 meter. Na een korte daling stijgt u door naar 760 meter om vervolgens weer even te dalen en dan het hoogtste punt van de dag te bereiken (789m). Hierna loopt u door kleine dorpjes als La Pereda of El Pedregal, totdat u uiteindelijk Tineo bereikt.

Dag 5. Tineo - Pola de Allande | 27 km

Dit is geen gemakkelijke etappe, vooral omdat het één van de langste van de hele route is. Veel stijgen en dalen, maar de omgeving is prachtig. Bossen, valleien, berglandschappen en rivieren, erg mooi. De eerste kilometers vanaf Tineo zijn bergop en maken later plaats voor een afdaling naar Campiello. Dan langzaam weer bergopwaarts met een aantal steile stukken. Als laatste een lange afdaling naar Pola de Allande, een van de Asturische dorpen waar ze nog steeds Eonaviego spreken, een dialect wat gesproken wordt tussen de rivieren de Eo en de Navia.

Dag 6. Pola de Allande - La Mesa | 22 km

De route naar La Mesa of A Mesa staat bekend als een van de mooiste en moeilijkste van de Primitivo vanwege de lange klim van 600 meter omhoog naar Puerto del Palo. Maar het is ook een van de mooiste etappes, wat alle inspanning zeker de moeite waard maakt. Eenmaal boven is het weidse uitzicht op de Nison-vallei de beloning. Na het grote obstakel te hebben overwonnen, loopt u de resterende 13 km tot aan Berducedo waarna het nog een klein stukje is naar La Mesa.

Dag 7. La Mesa - Grandas de Salime | 16 km

Zoals de vorige etappe bekend staat om haar beklimming, kwalificeert deze etappe voor de langste  afdaling naar de stuwdam van de Río Navia en het Salime stuwmeer. De afdaling kost weinig moeite en vanaf het meer gaat het weer omhoog tot aan Grandas de Salime. De laatste hele etappe in Asturias.

Dag 8. Grandas de Salime - A Fonsagrada | 25 km

Via de Porto do Acebo komt u Galicië binnen, de provincie Lugo. Het is een lange klim van 13 km, maar zonder grote complicaties. Na de top bent u op de helft en is het verder een aangename etappe die door kleine dorpjes en landelijk gebied gaat. De aanduiding op de mijlpalen verandert vanaf hier. Waar in Asturias de voorkant van de schelp de richting aangeeft, wordt dit in Galicië met pijlen gedaan en staat de schelp altijd op dezelfde wijze op de paal.

Dag 9. A Fonsagrada - O Cádavo | 25 km

De eerste volledige etappe in Galicië. Een groot deel van de route gaat over onverharde wegen en het landschap is mooi. U loopt door typisch Galicische bossen. Het eerste deel tot aan Montouto geeft weinig moeilijkheden. Vanaf daar begint een lange afdaling gevolgd door aantal stevige klimmen.

Dag 10. O Cádavo - Lugo | 30 km

De langste etappe van de hele Camino. Dertig kilometer ligt er tussen uw startpunt en de oude stad Lugo. Tijdens de tocht passeert u talloze dorpen zoals: Souto de Torres, Vilar de Cas, Gondar en dat afgewisseld met het groene landschap, typisch voor Galicië. Aan het einde van deze etappe komt u aan in Lugo, een stad waar u nog veel belangrijke restanten uit het Romeinse verleden vindt.

Dag 11. Lugo - A Ponte Ferreira | 27 km

Een deel van de route gaat over lokale wegen en verharde paden. Het moeilijkste is het aantal kilometers dat moet worden afgelegd. De hoogteverschillen tot aan Ponte Ferreira zijn praktisch nul.

Dag 12. A Ponte Ferreira - Melide | 20 km

Een etappe met een sterk landelijk karakter en wat kleine heuvels in het terrein. Deze etappe leidt u naar Melide, het geografische centrum van Galicië en het punt waar de Camino Primitivo aansluit op de populaire Camino Francés. Vanaf hier zal het een stuk drukker worden op de route.

Dag 13. Melide - Arzúa | 14 km

U verlaat de provincie Lugo en loopt bij O Coto de provincie A Coruña in. Er zijn slechts 14 kilometers te overbruggen, zodat u in alle rust kunt genieten van enkele dorpjes onderweg, zoals Boente en Castañeda, totdat u Arzúa bereikt, waar ook de pelgrims van de Camino del Norte op de route erbij komen. Omdat het vrij vlak terrein is kunt u er ook voor kiezen een etappe over te slaan door direct door te lopen naar O Pedrouzo (33 km).

Dag 14. Arzúa - O Pedrouzo | 19 km

Als u eenmaal op dit punt bent aangekomen, is er nog 40 kilometer over van de route om bij de kathedraal van Santiago de Compostela aan te komen. Er zijn veel opties mogelijk, maar we bevelen aan om te overnachten in O Pedrouzo. Het is een dorp met voldoende voorzieningen en u hebt de volgende dag nog slechts 20 kilometer voor de boeg om Santiago te bereiken. De etappe is eenvoudig en het enige probleem dat u kunt tegenkomen is het oversteken van een weg.

Dag 15. O Pedrouzo - Santiago de Compostela | 20 km

De laatste fase is aangebroken. We raden u aan vroeg te beginnen met wandelen om deel te kunnen nemen aan de bedevaartsmis van 12.00 uur in de Kathedraal. Het is een eenvoudige etappe en na de beklimming van de Monte do Gozo kunt u alvast een glimp opvangen van de langverwachte kathedraal. Het eindpunt is de Plaza del Obradoiro aan de voet van de kathedraal. Het moment dat u veel voldoening zal geven op de plek waar u uw persoonlijke doel hebt bereikt.

Dag 16. Vertrek

Na de overnachting en ontbijt in Santiago is de reis ten einde. U kunt er natuurlijk ook voor kiezen nog een extra nacht in Santiago bij te boeken.