Aarts Wandelreizen, Wandelvakanties & Pelgrimstochten

Wandel een authentieke wandelreis, trektocht of pelgrimstocht in Portugal of Spanje

Flora en Fauna in de Algarve

Portugal is een langgerekt land. Van zuid naar noord is het ruim 700 km, terwijl het van oost naar west meestal nog geen 200 km telt. De Algarve is de meest zuidelijke streek van Portugal: de onderste strook van 40 km.

De Algarve heeft een zeer speciaal klimaat: het ligt met de zuidkant en westkant aan de zee en wordt in het noorden afgeschermd door drie lage bergketens: de Serra de Monchique, de Serra do Caldeirão en de Serra Espinhaço de Cão. De hoogste top is de Fóia in de Serra de Monchique met 902 meter.

Agave

Door deze beschermde ligging is het klimaat in de Algarve warm en droog met meer dan 300 zondagen per jaar. Ook de winterdagen zijn in de Algarve meestal zonnig met dagtemperaturen die, afhankelijk van de hoeveelheid wind, uiteen lopen van 15 graden tot zelfs wel 25 graden. Maar in de winter kan het 's nachts ook hier wel eens een enkel graadje vriezen. Hoe warmer het overdag is, hoe kouder het vaak 's nachts wordt.

Dat het achterland van de Algarve dan toch zo groen is, komt niet door de regen die er valt, maar door de vele riviertjes en beken die uit de bergen afwateren naar lager gelegen gebieden. Dat maakt de Algarve aantrekkelijk voor allerlei planten en dieren. Veel vogels komen op hun trek naar of van Afrika tijdelijk in de Algarve uitrusten, of kiezen dit gebied als zomerverblijf of overwinterplaats.

Het voorjaar, wat in het achterland van de Algarve betekent de periode tussen half maart en half mei, is de periode met de meest uitbundige plantengroei en vogels komen in deze periode een plaats zoeken om te broeden. De velden zijn overwoekerd met allerlei wilde planten en de vogels buitelen in grote groepen door de lucht. Bijeneters met hun vrolijke 'kwierp kwierp' komen in grote getale hun nesten maken in de steile oevers van de beken en rivieren. Tussen het groen schicht ineens weer een groot formaat kanariepiet: de wielewaal. Hier in de Vale Grande de Baixo hoor je ze niet alleen ('diedel diedel'), maar zie je ze ook regelmatig. En niet te vergeten de nachtegalen. Langs de hele beek de Fonte Santa en de Ribeira de Odelouca zijn ze te horen, zowel overdag als 's nachts. Dit vogelfeest duurt tot ongeveer half juli. Dan houden de meeste vogels het door de warmte wel voor gezien en blijven alleen de echte doorzetters over. In de ochtend en aan het einde van de dag kom je ze dan tegen: de blauwe eksters, de hop, roodborsttapuit, mussen en leeuweriken, ijsvogeltjes, maar ook grotere zoals koereigers, ooievaars, zilverreigers en de (rode) patrijs.

Flora in de Algarve

Algarve - Bloem
Het landschap van de Algarve wordt elk jaar weer prachtig gekleurd door een indrukwekkende variatie aan wilde bloemen. De lente begin al vroeg in het zuidelijke gedeelte van Portugal en vanaf januari staan de kliffen massaal in bloei. Typisch voor het zuiden van Portugal zijn verder vijgen- en amandelbomen, sinaasappelbomen en carobebomen. Aan de subtropische Algarvekust zie je prachtig bloeiende oleanders en camelia’s. Langs de hele westkust en vaak ook nog diep in het binnenland tref je eucalyptusbossen aan.

Fauna in de Algarve

Op de bloeiende bloemen komen prachtige vlinders af. In de Algarve vind je vele bijzondere soorten. Van augustus tot en met november vliegen overal ook libellen in alle kleuren van de regenboog. Verder worden in de Algarve veel egels en hagedissen gespot. De lynx was een trouwe bewoner van de Algarve, maar is aan het uitsterven door verlies aan leefgebied en de afname van de rattenpopulatie. Met een speciaal programma proberen de Portugezen de lynxen nu toch te behouden. In de rivieren en beekjes vind je otters, mediterrane schildpadden, waterslangen en salamanders. De Algarve is ook een paradijs voor vogelspotters. De regio ligt op de route van veel trekvogels, waardoor je een grote variatie ziet rondvliegen in de prachtige blauwe lucht boven de Algarve. In de Algarve leeft ook aan aantal soorten slangen, maar deze zijn niet gevaarlijk voor mensen.