Aarts Wandelreizen, Wandelvakanties & Pelgrimstochten

Wandel een authentieke wandelreis, trektocht of pelgrimstocht in Portugal of Spanje

Veelgestelde vragen

Aarts Wandelreizen

Bestudeer altijd eerst de reisbeschrijving op de website en zorg dat u op de hoogte bent van de algemene reisvoorwaarden. 

Van het grootste belang is dat u - voordat u uw reis gaat boeken - de bijbehorende reisinformatie op onze website goed bestudeert. Deze informatie maakt deel uit van de uiteindelijke reisovereenkomst tussen de reisorganisatie en u.

Hieronder vindt u een en ander op een wat informelere manier uitgelegd.

 Waar vind ik de algemene reisvoorwaarden? (naar boven)

De algemene reisvoorwaarden kunt u op deze pagina vinden.

 Hoe kan ik een reis boeken en betalen? (naar boven)

U kunt online een reis boeken door een aanvraagformulier in te vullen en te verzenden.Wij zullen eerst informeren of de accommodaties beschikbaar zijn in de aangevraagde reisperiode. Het duurt meestal enkele dagen alvorens wij een antwoord krijgen. Is alles beschikbaar dan is uw reservering, mits u akkoord gaat, definitief. Zijn een of meerdere accommodaties niet beschikbaar in de aangevraagde periode, dan nemen wij contact met u op om te overleggen over een indien gewenst passend alternatief.

STO-Garant

Om te voldoen aan de wettelijk verplichte garantiestelling maakt wij gebruik van STO-Garant. STO-Garant is een garantiefonds dat in geval van faillissement van de reisorganisatie ervoor zorgt dat u uw geld terug krijgt, uw reis kunt vervolgen of naar huis kunt reizen. Om dit te kunnen realiseren maakt de STO gebruik van een derdengeldenregeling. Als reiziger betaalt u de reissom niet aan Aarts Wandelreizen of Luz Verde, maar betaalt u deze aan de Stichting Derdengelden STO-Garant. STO-Garant, een door de Nederlandse Bank vrijgestelde betaaldienstverlener, beheert deze stichting. Wanneer de reis in goede orde plaats vindt zal de reissom 1 dag na afloop van uw reis overgemaakt worden naar Aarts Wandelreizen of Luz Verde. Alleen in geval dat Aarts Wandelreizen in surseance van betaling komt of failliet gaat, dan maakt STO-Garant uw geld over aan de STO. Indien u nog niet op reis bent ontvangt u de betaalde reissom terug. Wanneer u reeds onderweg bent zal de STO ervoor zorgen dat u ofwel het rechtmatige deel van uw reissom terug krijgt, dat u uw reis af kunt maken of dat u naar huis kunt terug keren.

Procedure

Nadat u van ons een bevestiging tevens factuur hebt ontvangen, ontvangt u van STO-Garant per e-mail een uitnodiging met een gebruikersnaam en een wachtwoord. U wordt gevraagd in te loggen op het beveiligde gedeelte van de website van STO-Garant. Na bevestiging van de uitnodiging kunt u direct overgaan tot betaling. Afhankelijk van het tijdstip van boeking krijgt u een verzoek tot betaling van de aanbetaling en later tot betaling van het restant van de reissom of tot betaling van de hele reissom in één keer als u kort voor vertrek boekt. Voor alle boekingen geldt dat de volledige reissom voor vertrek betaald dient te zijn aan de Stichting Derdengelden STO-Garant.

Ter aanvulling:

 • In geval van surseance van betaling of faillissement zal STO-Garant nooit meer kosten voor u kunnen maken dan de betaalde reissom.
 • Eventuele klachten of claims over uw reis staan los van deze garantieregeling.
 • De annuleringsvoorwaarden van (naam reisbureau) zijn bij deze manier van betalen van toepassing.
 • STO-Garant is geen geschillencommissie.

Meer informatie over STO-Garant leest u op www.sto-garant.nl.

Deze bevestiging/factuur voor de aanbetaling inclusief de specificatie van de reisovereenkomst vermeldt alle relevante reserveringsgegevens en de te betalen reissom.

Reist u samen met familie of vrienden, dan raden wij u aan gezamenlijk te boeken om extra kosten te vermijden.

De aanbetaling bedraagt 15% van de totale reissom. De restantbetaling dient zes weken voor vertrek in het bezit te zijn van STO-Garant. Zie ook onze algemene reisvoorwaarden.
Ongeveer een week voor vertrek ontvangt u alle verdere informatie en eventuele reisbescheiden. Dit hangt af de reis die u boekt.

Bij een geboekte reis binnen zes weken voor vertrek, wordt u verzocht binnen drie dagen na de factuurdatum de totale factuur in één keer te betalen aan STO-Garant.

Wat betekent de prijs? (naar boven)

De prijzen van de arrangementen op deze website zijn per persoon en geven aan wat wel of niet in de prijs is inbegrepen. Reist u alleen, dan geldt een toeslag voor de meerkosten van de eenpersoonskamer. Deze kosten ziet u bij de reisbeschrijving.

Boeking voor een individueel maatwerk arrangement? (naar boven)

U kunt een individuele reis boeken op een door u zelf gekozen datum en reisduur. Bij boeking dient u duidelijk uw bestemming, de gewenste begin- en einddatum en eventuele speciale wensen te vermelden. Uw naam dient op dezelfde wijze te zijn vermeld als in uw paspoort. Individuele reizen worden net als reizen in groepsverband.

Wat gebeurt er als ik wil annuleren? (naar boven)

Annuleren kan uitsluitend per aangetekend schrijven. De datum van het poststempel geldt als annuleringsdatum. Bij annulering zijn hiervoor per reiziger de volgende kosten verschuldigd:

 • bij annulering tot 56 dagen voor vertrek de aanbetaling (15% van de reissom, met een minimum van € 60,-.);
 • bij annulering van 56 tot 28 dagen voor vertrek 50% van de reissom;
 • bij annulering van 28 tot 14 dagen voor vertrek 75% van de reissom;
 • bij annulering vanaf 14 dagen voor vertrek de volledige reissom. (exclusief het eventueel geboekte vliegticket).

Een annuleringsverzekering dekt deze kosten meestal, afhankelijk van de voorwaarden.

Kan Aarts Wandelreizen vluchten boeken? (naar boven)

Vluchten worden niet door Aarts Wandelreizen verzorgd. Wel kunnen wij u adviseren. Prijzen zijn afhankelijk van seizoen en beschikbaarheid op het moment van boeking. Hoe eerder u boekt, hoe lager is meestal de prijs.

 Als ik zelf een vlucht boek, waar moet ik dan op letten? (naar boven)

Wanneer u zelf een vlucht boekt, neem dan contact met ons op om te controleren of de reis gegarandeerd is. Wij, de verzekering of de luchtvaartmaatschappij, betalen u NIET terug en u kunt alleen tegen kosten wijzigen.

Boekt u zelf een (goedkope) vlucht, dan zijn de volgende punten van belang:

 • Kijk op internet of er goedkope vluchten zijn in de periode die u in gedachten heeft, maar maak nog geen reservering. Reserveer eerst het Aarts Wandelreizen arrangement en wacht op bevestiging van de aangevraagde reisperiode. Boek daarna pas de vlucht. Goedkope vliegmaatschappijen rekenen vaak hoge annulering- en wijzigingskosten. Soms loont het de moeite om een paar dagen eerder aan te komen of later te vertrekken. Het tarief kan dan soms enkele tientallen euro's schelen. U heeft dan natuurlijk een langere periode verblijf nodig. Met name in Faro en omgeving kunnen we daarvoor zorgen.
 • Let bij het boeken van de vlucht op de aankomst- en vertrektijden en leg die naast de regeling van de transfer naar en van de overnachtingsplaats en/of wandellocatie. Controleer of u aansluitend op de heenvlucht de eerste accommodatie nog op tijd kunt bereiken en of u vanaf de laatste accommodatie de terugvlucht kunt halen. Neem voor nadere informatie of vragen contact op met Aarts Wandelreizen.

 Kan ik de arrangementen uitbreiden met extra dagen? (naar boven)

U kunt alle arrangementen naar wens uitbreiden met extra dagen in één van de verblijfplaatsen. Een extra dag is altijd op basis van dezelfde verzorging (logies en ontbijt of half pension) als het arrangement zelf. Wilt u weten wat een extra dag kost, neem dan contact op met Aarts Wandelreizen. Ook regelen wij langer verblijf op een andere locatie, zoals in de stad Porto of Faro en diverse bungalows op campings.

Wat is het niveau en de zwaarte van de wandelreizen? (naar boven)

Het niveau van de trektochten door Portugal lopen uiteen van licht tot middelzwaar en wordt bepaald door het terrein, het aantal kilometers en de looptijden. De volgende indeling wordt gebruikt:

 • Lichte wandelingen: relatief vlak terrein, 3 tot 4 uur wandelen per dag
 • Gemiddelde wandelingen: heuvelachtig terrein, 4 tot 6 uur wandelen per dag
 • Middelzware wandelingen: bergachtig terrein, 6 tot 7 uur wandelen per dag

Bij de beschrijvingen van de trektochten vindt u gedetailleerde informatie over de afstanden van de dagwandelingen en de looptijden. Bij sommige standplaatsreizen kunt kiezen uit een keur van kortere en langere, eenvoudige tot middelzware wandelingen. Zie reisaanbod losse wandelingen.

Welke reisdocumentatie ontvang ik van Aarts Wandelreizen? (naar boven)

Bij elk Aarts Wandelreizen arrangement:

 • Beschrijvingen van de dagwandelingen en de bijbehorende kaarten;
 • Informatie over allerlei praktische zaken, zoals accommodaties, maaltijden, bagagevervoer, problemen onderweg, nuttige adressen en telefoonnummers.
 • Bij sommige reizen vouchers voor de accommodaties.
 • U krijgt deze informatie via E mail en NIET per post. Tenzij er echte geen andere mogelijkheden zijn.

Kan ik bij Aarts wandelreizen een reis- en/of annuleringsverzekering afsluiten?

Nee, dat kan niet. Wij raden het afsluiten van een reisverzekering zeer aan dit geldt tevens voor een annuleringsverzekering..

Let wel: Veel vakantiegangers die naar het buitenland gaan, denken onterecht dat medische kosten via de zorgverzekeraar altijd volledig worden vergoed. Het betreft vaak een vergoeding tot Nederlands prijspeil en die bij het basispakket horen. Zijn de medische kosten in het buitenland hoger, dan betaalt u dat verschil zelf of dus de reisverzekeraar, Spoedeisende hulp in het buitenland krijgt u uit uw basisverzekering vergoed tot maximaal de Nederlandse prijs. Is het tarief hoger en hebt u een aanvullende verzekering? Dan kunt u een extra vergoeding krijgen. Een reisverzekering is belangrijk, zeker nu. Uw zorgverzekering vergoedt namelijk vaak niet alle zorg. Check of uw reisverzekering medische kosten vergoedt.

Is Aarts Wandelreizen lid van de ANVR of de SGR? (naar boven)

Als klein reisbureau gespecialiseerd in wandelreizen kan Aarts Wandelreizen geen lid worden van de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisbureaus (ANVR). De kosten zijn daarvoor te hoog. De ANVR bijvoorbeeld stelt als eis voor het lidmaatschap de reisorganisatie een jaaromzet van € 500.000,- moet hebben. Zover zijn we nog niet en het is ook niet onze ambitie. We blijven klein, maar fijn.

Aarts Wandelreizen is lid van de VvKR, de Vereniging van Kleinschalige Reisorganisaties. De VvKR komt op voor de belangen van kleine, vaak specialistische reisorganisaties. Via de VvKR bundelen we onze krachten en delen we onze expertise om zowel voor de reisorganisatie als de consument tot een zo groot mogelijke zekerheid en tevredenheid te komen. Tot de resultaten behoren een collectieve bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering bij AON en de bovengenoemde terugkeer garantie bij STO-Garant.

Privacy: 

In 2018 is de nieuwe Europese privacywet ingegaan onder de naam AVG. Voor Aarts Wandelreizen betekent dit dat uw gegevens dan nog meer beschermd zijn en alleen gebruikt worden voor het doel waarvoor ze bedoeld zijn. Uw mailadres wordt alleen gebruikt voor beantwoording en uw telefoonnummer alleen voor contact rond vragen. Op deze bestanden zijn extra beveiligingen geplaatst tegen onbevoegde toegang. Verder wordt alleen dat bewaard wat wettelijk nodig is voor bijvoorbeeld de belastingdienst.
Er worden op deze website geen betaalgegevens of persoonlijke informatie verzameld. De cookies op deze website worden enkel gebruikt om de website goed te laten functioneren.