Aarts Wandelreizen, Wandelvakanties & Pelgrimstochten

Wandel een authentieke wandelreis, trektocht of pelgrimstocht in Portugal of Spanje

Wandelen in de Algarve

De Algarve is het bekendste stukje kust van Portugal: een paradijs voor wie wilt genieten van mooie stranden, een fraaie kust en veel zon. Schilderachtige stranden, omringd door duinen en ruige rotsen vormen het beeld wat iedereen heeft van het gebied. Het is echter ook zeer prettig om te wandelen in de Algarve en er worden mooie wandelvakanties aangeboden naar het zuiden van Portugal.
Verken te voet de ruige kliffen en mooie kurkeikenbossen, observeer vogels in zoutpannen en moerassen en geniet van een wandeling over een goudgeel strand. Vooral de natuurparken zijn de moeite om te wandelen in de Algarve. Speciale routes werden uitgestippeld en zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor een meerdaagse wandelvakantie langs de Via Algarviana.

Via Algarviana

De Via Algarviana - ook Algarve Way of GR13 - is een langeafstandsroute die pas enkele jaren geleden officieel werd geopend. Het  is de bekendste meerdaagse wandelroute in de Algarve en bevindt zich net ten noorden van de drukke zuidkust van Portugal. Het pad  voert van het oosten naar het westen van Portugal of omgekeerd, met  Alcoutim als vertrekpunt en de vuurtoren bij Cabo de Sao Vicente als  eindpunt (of omgekeerd). Daartussenin kom je voorbij plaatsen als Castro Marim, Tavira, Loulé, Sivles, Monchique, Lagos en Vila do Bispo. Ondanks de nabijheid van de toeristische  Algarvekust is de natuur er nog redelijk onbedorven. De totale afstand van de Via Algarviana bedraagt 255 kilometer en een gemiddelde wandelreis naar dit deel van de  Algarve duurt acht dagen tot 2 weken. De route is echter opgedeeld in stukken van 15 t/m 30 km en het is dus mogelijk om slechts een of meerdere van deze delen te bewandelen. Ontdek een landschap  van mooie dalen en bergtoppen, wandel langs de ruige kust van de Atlantische  Oceaan en langs oude windmolens en het mooie witte dorp Monchique. 

Wandelen langs de kust van de Algarve

Een groot aantal wandelroutes in de Algarve voert langs ruige kliffen of over de mooie stranden. Grofweg ingedeeld kan je zeggen dat het westen van de Algarve zich kenmerkt door hoge kliffen, terwijl het zuiden bekend staat om de goudgele en roodbruine rotsen. Ten westen van de plaats Albufeira zijn er enkele mooie wandelingen langs kliffen bij de kust, makkelijk te lopen in een dag. Onder meer een wandeling van Senhora da Rocha naar Benagil en terug is zeer mooi. Ook het stuk tussen Burgau en Lagos is prachtig. Vanaf Sagres kan je een mooie rondwandeling maken.
Wandelen langs moerassen en zoutpannen
Naast ruige kliffen heeft de kust van de Algarve drassige gebieden en zoutpannen, een trekpleister voor vogels. Vooral het gebied tussen Faro en de Spaanse grens (bij de zoutpannen van Castro Marim en van Tavira naar Luz de Tavira) leent zich voor mooie dagwandelingen naar de moerassen en zoutpannen van de Algarve.

Wandelen in de natuur bij Faro

De zonaanbidders die op Faro vliegen haasten zich meteen naar hun hotels ten westen van de stad. Natuurliefhebbers weten beter, die verkennen eerst de natuurgebieden ten zuiden van de stad. Nabij Faro is er immers veel natuur te vinden. In het Parque Natural da Ria Formosa wandel je langs een vogelrijke lagune. Ook op het eiland Culatra kan je mooi wandelen over de duinen en het strand, en er zijn diverse plaatsen waar je vogels kan observeren. De zoutpannen bij Castro Marim mogen niet ontbreken als je vogels wilt zien.
Wandelen over kalkheuvels
De kalkheuvels van de  Barrocal bevinden zich tussen de kust en de bergen. Authentieke dorpjes liggen vredig tussen olijfgaarden en landbouwterrassen. Je kunt in de Barrocal tevens twee kleine natuurgebieden bezoeken, Fonte de Benémola en Rocha da Pena.
Wandelen in de bergen
In het westen van de Algarve kan je wandelen in de Serra de Monchique en een bezoek brengen aan de heilzame bronnen. In het oosten bevindt zich de Serra do Caldeirao, waar wandelpaden je door kurkeikenbossen voeren. In dit gebergte vind je nog authentieke dorpen waar het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan.

Wandelen in het westen van de Algarve

Wil je de drukte aan de zuidelijke kust van de Algarve vermijden en  toch genieten van al het moois wat de Portugese streek te bieden heeft,  plan dan eens een wandelreis naar de westkust. De traditionele manier  van leven overheerst hier nog meer dan in het toeristische zuiden.  Wandel langs de kust richting het zuiden door het natuurgebied Sudoeste  Alentejano en langs de Costa Vicentina. Ook het natuurpark bij Cabo Sao  Vicente, het meest zuidwestelijk punt van Europa, mag niet ontbreken op  het programma van een wandelreis in de Algarve. Tussen Albufeira  en Lagos wandel je over mooie zandstranden. De Vicentina Route is een nieuwe wandelroute tussen Santiago do Cacém (Alentejo) en Sagres en maakt deel uit van de GR11 route, een Europese wandelroute.
Meer in het binnenland vind  je de  Serra de Monchique. Bij het lieflijke Silves in de Barrocal, het   sinaasappelgebied, bevindt zich een fraai Moors kasteel.

 

Meer weten? Neem een kijkje bij onze wandelreizen